Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1701) #56474624 válasza pIIrash (#1700) üzenetére


#56474624
törölt tag

xés x^2 közt összeadás jel van, összeadjuk őket, nem szorozzuk, és úgy van gyök alatt. :)

(#1702) pIIrash válasza #56474624 (#1701) üzenetére


pIIrash
tag

Akkor írd át. Rosszul konvertálódik a link.

(#1703) cocka válasza pIIrash (#1700) üzenetére


cocka
veterán

Ez csodálatos, de szerinted ebből tudni fogja a módszert? Mert szerintem nem. Valószínűleg számonkérésnél sem a kiköpöm a megoldást, amiről halvány gőzöm sincs, hogy hogy jött ki típusú hozzáállást fogják értékelni.

Na majd mindjárt ránézek. ;)

(#1704) pIIrash válasza cocka (#1703) üzenetére


pIIrash
tag

Majd faxolok neked egy elnézést kérést, hogy segíteni próbáltam.
Egyrészt van Show Steps. Másrészt aki feltesz egy ilyen kérdést, azzal a mondattal vegyítve, hogy "ha ez is valami egyszerű"... akkor annak már talán kell legyen valami fogalma róla, hogyan kell megoldani.

(#1705) #56474624 válasza pIIrash (#1702) üzenetére


#56474624
törölt tag

Azóta már átírtam, nem is olyan bonyolult. Rögtön megnéztem gyök alatt x+x^3-re is, ott viszont nem írja le a lépéseket. :((

(#1706) pIIrash válasza pIIrash (#1702) üzenetére


pIIrash
tag

Változóhelyettesítéssel: t = x + 1/2, 1/x+1 = t^2
Így Integrál gyök(x+x^2) = 1/2 * Integrál gyök(4t^2 - 1)dt -t kell megoldani.

Az eredményt nem úgy jeleníti meg, ahogy kellene:
Ez lesz a vége: 1/4*(1 + 2*x) * gyök(x+x^2) - 1/8 * ln [1/2 + x + gyök(x+x^2)]

"ott viszont nem írja le a lépéseket."
Nem, mert azt nem lehet levezetni.

[ Szerkesztve ]

(#1707) cocka válasza pIIrash (#1704) üzenetére


cocka
veterán

Köszi. Amúgy nem feltétlenül a segítségadás a probléma, hanem az, hogy elképzelhető, hogy a gép által kiköpött megoldás kicsit körmönfont vagy számára érthetetlenek egyes részei és ha így old meg egy hasonló feladatot, majd a tanár esetleg szóbelin (már ha van) rákérdez, hogy és ez hogy jött ki és nem tudja, akkor gyanús.

Legalább is én úgy vagyok vele, hogy amit én magam számolok ki és én magam jövök rá, hogy hogy kell megoldani azt sokkal inkább tudom, mintha valami gép kiköpi az általa javasolt megoldást, amit esetleg nem biztos hogy átlátok. Na mindegy.

A kérdés már csak az, hogy a segítséged alapján le tudja-e vezetni lépésről lépésre a feladatot.

(#1708) #56474624 válasza pIIrash (#1706) üzenetére


#56474624
törölt tag

Köszi. Onnantól egyébként már tudtam, hogyan kell csinálni, hogy x^2+x-et szalonképes formába átalakítottam, a legelemibb dolog nem jutott eszembe. :DDD

Én x helyére 1/2*(cht-1)-et helyettesítettem, így a végeredmény:

1/8*[(2x+1)*gyök((2x+1)^2 - 1) - arch(2x+1)]

Deriválással visszaellenőrizve visszakaptam, vagyis ennek (is) jónak kell lennie.
Mindjárt megnézem a te általad leírt verzióval is.

(#1709) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Sziasztok!
Lenne egy kérdőív, amin különböző életkorú és nemű egyének válaszolgatnak különböző kérdésre. A kiértékelés úgy vannak bontva, hogy igen-nem kimeneteket lehet táblázatba vezetni, pl. 50 megkérdezett férfiből 20, 40 megkérdezett nőből 12 jelölt be egy tulajdonságot, akkor 20 igen, 30 nem kimenet férfiaknál, 12 igen, 28 nem kimenet nőknél.
A kérdés az, hogy milyen statisztikai próbával lehetne megállapítani, hogy a különböző neműek által adott válaszok között van-e különbség, meg a különböző korúak között stb stb?
Elég rég volt már, hogy biometriából statisztikai próbákat tanultam, és totál elfelejtettem, de ha megmondjátok, hogy kb. melyik statisztikai próba lenne alkalmazható, akkor menni fog az alkalmazása.

(#1710) Löncsi válasza Szten Márs (#1709) üzenetére


Löncsi
őstag

Szia

Csak gyors tipp.

Van 2 valószínűségi (diszkrét) változód. Férfi és Nő.

Meg kellne állapítani a kovarianciát, amennyiben a nő és a férfi is ugyanazokra a tulajdonságokra kell válaszoljon, így el tudod dönteni, hogyan befolyásolják egymást a valváltozók.

Pl ha kovariancia negatív, akkor "elvileg" amit a férfiak szívesen bejelölnek, a nők kevésbé.

Felrajzolsz 1 mátrixot, Nő-re és Férfi-re és felírod a kérdéseket I - H szerint párosítva (pl fogyaszt alkoholt, nem fogyaszt alkoholt , néz TV-t, nem néz TV-t stb) beírod hányan felelnek meg ezeknek és elkezded diszkrét esetekre szanaszét szummázni és számolni az egészet.

_De ez csak 1 tipp részemről_, mert ilyesmit nem csináltam!

Meg lehet nézni esetleg a közös várható értéket, ami ha egyenlő a 2 valváltozó várható értékének szorzatával, akkor valváltozók függetlenek stb..

[ Szerkesztve ]

Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

(#1711) Löncsi válasza Löncsi (#1710) üzenetére


Löncsi
őstag

lemaradt:
A táblázatban minden értéket ossz le az összes megkérdezettel a végén, így kapsz valószínűségeket

Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

(#1712) Szten Márs válasza Löncsi (#1710) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Igen, értem ezt a módszert, de nekem a lényeg az lenne, hogy megállapítsam, hogy a két minta statisztikailag szignifikánsan eltér-e egymástól. Ehhez statisztikai próbákat kell alkalmazni, be kell lőni, hogy az első és másodfajú hiba határán hol szeretnénk lavírozni stb, csak fene emlékszik a próbákra. Talán kétmintás t próba, vagy welch-próba, de lehet nem. Most át kéne néznem az összes, vagy legalábbis igen sok próbát, hogy biztos legyek benne melyik is kell, és sajnos nincs rá kapacitásom, mert igen el vagyok havazva magam is, ebben pedig egy bölcsésznek segítenék konkrétan :) Ha megvan melyiket kell használnom, akkor csak azt az egyet kell újratanulnom :B

(#1713) Löncsi válasza Szten Márs (#1712) üzenetére


Löncsi
őstag

Uhh, nem szóltam semmit. :)

De ez már túl van az alap valószínűségszámítás témakörén, ez elvileg sztochasztikus folyamat..

Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

(#1714) Scroll Lock


Scroll Lock
tag

Sziasztok! A kérdésem a következő határozatlan integrálással kapcsolatos:

Nem is az eredménnyel van a baj, amely (3*e^(4x))/4+c lesz hanem, hogy hogyan lehet ehhez eljutni. A hatványfüggvények integrálására vonatkozó szabály [link] szerint ugyanis "n+1"-el vagyis 5-el és nem 4-el kellene osztani, bár nyilván ez rossz megoldás.
Nekem mindig 3/5 és nem 3/4 jön ki mint szorzó tényező. Tehát én így gondolnám helytelenül: INT 3*e^(4x) dx=(3*e^(5x))/5+c.

Gyakorlatilag az lenne a kérdésem, hogy a példában lévő exponenciális függvényt nem-e lehetne hatványfüggvényként integrálni. Tehát a "4"-et úgy tekinteném mintha nem az "x" mellett lenne, hanem az egész e^x kifejezés egy hatványkitevője lenne? (Hiszen hatványt úgy hatványozok, hogy a kitevőket összeszorzom). Ezt követően pedig hatványfüggvényként integrálnék
Köszönöm a segítséget előre is.

[ Szerkesztve ]

(#1715) #56474624 válasza Scroll Lock (#1714) üzenetére


#56474624
törölt tag

Ezt úgy hívják, helyettesítéses integrálás, e^x=t lett a változód, miközben eredetileg x volt. dx helyére be kell írnod, hogy (1/t)*dt (ami úgy jön ki, hogy x=ln(t) deriváltja dx/dt=1/t), máskülönben rossz eredményre jutsz.

(#1716) Samus


Samus
addikt

Ha már matek, csak érdekességből: [link] (PDF dokumentum, kettő feladat van benne). Ha valaki tud megoldást...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#1717) cocka válasza Scroll Lock (#1714) üzenetére


cocka
veterán

Hát először is illett volna rendesen leírni a feladatot pl. így:

[link]

mert nem egyértelmű.

Másodszor elég csak az e^(4x)-et integrálni, amiből nem tudom neked hogy jön ki az a /5-ös valami, de az biztos hogy nem jó.

Keressük ugyebár azt a függvényt aminek a deriváltja az integráljel mögött található.

Az a jó hír, hogy e^x függvény deriváltja és integrálja is hasonlóképp néz ki, tehát érdemes első kanyarban lederiválni a függvényt: e^(4*x)*4 ami segít az integrálásban. Ez az eredeti fv.-től csak egy konstansszorzóban tér el, tehát elég ennek a fv.-nek venni az integrálját, mivel azt már tudjuk: e^(4x) és beszorozni az egészet 1/4-gyel. Így semmi más nem jöhet ki csak az hogy:

[link]

Amivel kevered szerintem ez az összefüggés:

[link]

Fontos hogy a kitevőben az adott példádban fv. szerepel, viszont ez a szabály pont konstanst ír elő a kitevőbe, tehát bukta. :D

(#1718) cocka válasza cocka (#1717) üzenetére


cocka
veterán

arról ugye már nem is beszélve, hogy itt nincs az (e^x)^4 függvény szorozva e^x-szel, ezért max. úgy lehetne életképes a képlet, ha nem (e^x)^4-t, hanem (e^x)^3-t veszel, hiszen pont négyszer van szorozva egymással e^x és mivel önmagának a deriváltja...

(#1719) Scroll Lock válasza cocka (#1718) üzenetére


Scroll Lock
tag

Köszi, így már világosabb. A képlet amivel kevertem az exponenciális függvény integrálását ([link]) az a hatványfüggvény integrálása, amely csak konstanst ír a kitevőbe(n+1). Tehát akkor tulajdonképpen, ha jól értelmezem akkor a e^(kx) alakú függvények integrálásakor osztani kell k-val, mivel e^x integrálja e^x és a kitevőben ott van még egy függvény, aminek a deriváltjával szoroznánk deriváláskor, de az integrálandó függvény ezt nem írja, ezért kell osztani.

[ Szerkesztve ]

(#1720) dave93


dave93
őstag

6. osztályos matek rulez :W
Egy tavirózsa minden nap kétszeresére nő. A harmincadik napon ellepi az egész tavat. Mennyi idő alatt borítaná be a tavat két tavirózsa? :R

(#1721) cocka válasza dave93 (#1720) üzenetére


cocka
veterán

15 nap nem?

(#1722) dave93 válasza cocka (#1721) üzenetére


dave93
őstag

Köszi, én is gondoltam erre, de az nem jó. Mindig kétszeresére nő és 2 rózsa van. :F

(#1723) #56474624 válasza dave93 (#1722) üzenetére


#56474624
törölt tag

29 nap, mivel 1 tavirózsa a 29. napnál épp a felét borítja be a tónak. :)

(#1724) dudika10 válasza dave93 (#1722) üzenetére


dudika10
veterán

29 nap. Gondolj bele.
Minden nap a kétszeresére nő, és a végén mind a kettő tavirózsa ugyan akkora lesz. Tehát mindkettőre egy-egy fél tó jut. Ha 30. nap lepi el az egész tavat akkor egy fél tavad egy nappal előbb, mert a 30. napra pont a kétszerese lesz, mint előtte volt.

Remélem érthető. :)

mod: Ba cy lus: 9mp. Kellett nekem regényt írnom... :)

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#1725) #56474624 válasza dudika10 (#1724) üzenetére


#56474624
törölt tag

És ha minden nap n-szeresére nő, és úgy lepi be k nap alatt? :D

Elvileg az jó válasz, ha az n^k felének veszem az n alapú logaritmusát. :))

(#1726) #56474624


#56474624
törölt tag

Ha egy tavirózsa minden nap n-szeresére nő, k nap alatt borítja be a tavat, akkor m tavirózsa hány nap alatt?

Az egész műsort lehet "modellezni" az n^x fv-nyel, n^k-nál legyen mondjuk T, amikor is belepte az egész tavat. T/m-et hol veszi fel? T/m=n^k / m. Ennek nézni kell az n alapú logaritmusát. Ezt alakítgatva végül k - ln(m)/ln(n) eredményre jutunk. A jelenlegi példára is működik természetesen: 30 - ln(2)/ln(2) = 29.

(#1727) dudika10 válasza #56474624 (#1726) üzenetére


dudika10
veterán

Csináltál a 6. osztályos matematika feladatból egy egyetemi (de minimum matekfakultáció) szintű példát. :DDD

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#1728) #56474624 válasza dudika10 (#1727) üzenetére


#56474624
törölt tag

Áá, dehogy, ez középiskolai matek. :)
Majd ha idekavarodik valahogy mondjuk egy mátrix spektrál sugara, akkor lesz egyetemi szintű a dolog. :D

(#1729) dave93 válasza #56474624 (#1728) üzenetére


dave93
őstag

:DDD :C Köszi szépen mindenkinek :R

(#1730) #56474624


#56474624
törölt tag

Most én tennék fel egy kérdést.
Azt kéne belátni, hogy szimmetrikus mátrix sajátvektorai teljes ortonormált rendszert alkotnak. :U

(#1731) syC


syC
addikt

Milyen maradékot ad 15^133 osztva 45-tel? :U

(#1732) syC válasza syC (#1731) üzenetére


syC
addikt

Az a gyanúm, hogy 0 lesz a mardék, már csak azt kellene megmondani, hogy miért...

(#1733) #56474624 válasza syC (#1731) üzenetére


#56474624
törölt tag

0-t.
Ha megnézed a prímtényezős felbontást, onnan kiderül:

15=3 * 5

15^133 = 3^133 * 5^133
45 = 3^2 * 5^1

15^133 osztható 45-tel, hiszen 3^131 * 5^132-szer (vagy ha úgy tetszik 5 * 15^131-szer) megvan benne.
Valójában már 15^2 osztható 45-tel (5 lesz az eredménye). Ha ezt még szorzom egész számokkal (jelen esetben 15^131-nel), ugyanúgy osztható marad.

(#1734) syC válasza #56474624 (#1733) üzenetére


syC
addikt

Igen, világos, akkor nézzünk egy következőt :D : 3^100 / 20 ?

moduláris szorzást/osztást mennyire vágod?

pl: x (három vonal egymás felett) 2 mod (111)

[ Szerkesztve ]

(#1735) cocka válasza #56474624 (#1733) üzenetére


cocka
veterán

Ez nekem kicsit bonyolultnak tűnik. Szerintem van rá sokkal egyszerűbb magyarázat is.

15=3*5 és 45=3*3*5

Tehát elég nekünk a 45-tel oszthatósághoz annyi ha 15 hatványaiban legalább 2-szer szerepel a 3-mas. A második hatványában már kétszer szerepel hiszen 3*5*3*5.

Innentől kezdve meg 2-től felfele bármely pozitív egész kitevős hatványa osztható 45-tel, mivel benne van a 3*5*3*5. Ennyi.

(#1736) cocka válasza syC (#1734) üzenetére


cocka
veterán

Ez is baromi egyszerű.

ugye oszthatóság feltétele hogy a számláló legalább 20 legyen.

Tehát a vizsgálatot 3 alaphatványainál kezdjük a 3^3-nál.

3^3 kongruens x mod 20 x=7
3^4 kongruens x mod 20 x=1
3^5 kong x mod 20 x=3
3^6 kong x mod 20 x=9
3^7 kong x mod 20 x=7
3^8 kong 1 mod 20

Tehát akkor 4k+3 alakú kitevők esetén a maradék mindig 7.

a 100 az pont 4k alakú, tehát akkor a maradék 1. Ennyi. :DDD

(#1737) #56474624 válasza syC (#1734) üzenetére


#56474624
törölt tag

Mennyire? Az alapdolgokra még emlékszem talán, de rég volt már az. :D

Tehát elég nekünk a 45-tel oszthatósághoz annyi ha 15 hatványaiban legalább 2-szer szerepel a 3-mas.

(#1735) cocka
És én miről írtam? Valójában már 15^2 osztható 45-tel (5 lesz az eredménye). Ha ezt még szorzom egész számokkal (jelen esetben 15^131-nel), ugyanúgy osztható marad.

Leírtam általánosabban is az első részben. Ha az ember látja, hogy a prímtényezős felbontásban ugyanazok a prímek szerepelnek, és a számlálólegalább olyan kitevőkön tartalmazza azokat, mint a nevező, akkor osztható. Ezen nincs mit túlbonyolítani. :N

[ Szerkesztve ]

(#1738) cocka válasza #56474624 (#1737) üzenetére


cocka
veterán

rendicsek :)

(#1739) syC válasza cocka (#1736) üzenetére


syC
addikt

Egy kicsit bővebb magyarázattal lehet? Fogalmam sincs miket írkáltál ide. :D

miért 8-ig megy a hatvány és honna jön az a 4k+3 kitevő?

[ Szerkesztve ]

(#1740) cocka válasza syC (#1739) üzenetére


cocka
veterán

Hát 3^100-onról van szó, a kérdés az hogy ez 20-szal osztva mennyi maradékot ad.

Itt maradékosztályokról van szó, hiszen azok az elemek tartoznak azonos modulus mellett ugyanazon maradékosztályba, amik ugyanazt a maradékot adják. A kérdés az hogy a 3^100-on melyik maradékosztályba tartozik.

Mint látod a 3 hatványait 20-szal osztogatva a maradékok ciklikusan ismétlődnek. Ez azt jelenti, hogy neked elég megvizsgálni 3 első pár hatványát és ahol ugyanazt a maradékot kapod ami már egyszer szerepelt ott meg is állhatsz hiszen a további maradékok ugyanolyan sorrendben ismétlődni fognak a végtelenségig.

a kongruens b modulo m azt jelenti, hogy az m osztója az a-b-nek vagy a b-a-nak. Vagy úgy is lehet mondani, hogy a m-el osztva b maradékot ad.

Ugyanúgy ahogy léteznek első és magasabb fokú algebrai egyenletek, úgy léteznek lineáris és magasabb fokú algebrai kongruenciák is.

4*k+3 meg onnan jött hogy a kitevő ilyen alakú, hiszen rendre a 3, 7, 11, 15, 19 stb.. kitevős alakokra lesz a maradék 7.

(#1741) cocka válasza syC (#1739) üzenetére


cocka
veterán

Mellesleg hova kellenek ilyen feladatok?

(#1742) syC válasza cocka (#1741) üzenetére


syC
addikt

diszkrét matematika és kódelmélet tárgy, sze, győr :)

Az ismétlődést látom, de még mindig nem tiszat hogy jött ki 1-nek a maradék.

A 100-at fel lehetne írni 5k alakú kitevőre is pl, vagy mit nem értek? :)

[ Szerkesztve ]

(#1743) cocka válasza syC (#1742) üzenetére


cocka
veterán

úgy, hogy 3^4 és 3^8 osztási maradéka 1. Mivel 4 szám ismétlődik a 100-at leosztod 4-gyel és megnézed mennyi a maradék. Ha 0, akkor a legelső 3^4k-on alakú szám osztási maradéka lesz a 3^100-é is, mivel a 100 is egy 4k alakú szám.

(#1744) syC válasza cocka (#1743) üzenetére


syC
addikt

világos, köszi. :R

És itt 2/a. feladatban az micsoda? :)

(#1745) cocka válasza syC (#1744) üzenetére


cocka
veterán

Hát ennek a megoldása jóval bonyolultabb az előzőeknél.

A Freud-Gyarmatiban benne van hogy kell ilyeneket megoldani. Első kanyarban ellenőrízni a megoldhatóságot.

x^5 kong. 10 mod 35-öt két másik kongruenciára lehet bontani x^5 kong. 10 mod 5-re és mod 7-re.

Innentől inkább lyx:

Eddig jutottam, de hát ehhez még kell egy csomó egyéb fogalom is pl. primitív gyök, rend index stb.. ezekről volt szó?

Ez a full bonyolult matematikus agyú megoldás, biztos van egyszerűbb is csak most nem állok le agyalni rajta van más dolgom is.

(#1746) syC válasza cocka (#1745) üzenetére


syC
addikt

Oké, azért köszi.

Sajnos órán nem voltam :)

(#1747) #56474624


#56474624
törölt tag

Még mindig keresem a választ erre:

szimmetrikus mátrix sajátvektorai teljes ortonormált rendszert alkotnak.

Bár lehet ha majd továbbhaladok a jegyzetben vizsgára készülvén, akkor ott lesz. Valamiért a tanár megelőlegezte egy résznél, hogy mi ezt tudjuk, úgy gondoltam, hogy akkor talán triviális, és csak én nem látom, hogy miért van így. :U

(#1748) daninet


daninet
veterán

Üdv!

ha valaki megmutatná nekem, hogyan kell a következő kétváltozós függvényt deriválni megköszönném. Legfőképp az érdekelne, hogy az y hogy alakul, mert nem értem.

[link]

:R

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#1749) bandus válasza daninet (#1748) üzenetére


bandus
veterán

üdv!

egyszerű parciális deriválás. van két változód, jelen esetben x és y. ha x szerint deriválod, akkor y-t konstansnak tekinted.
részletezve:

2x^3-->6x^2
5(x^2)y-->10xy
3xy^2--->3y^2
8y^2-->0
7xy-->7y
6x-->6

y szerint deriválva x-et tekintenéd konstansnak. remélem érthető volt.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#1750) daninet


daninet
veterán

igen érthető volt, köszi :)

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.