Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #6883 üzenetére
tudom, csak azt ecseteltem miért kapós a 100-as. Apsc-n az 50-esek 75-nek felelnek meg, olyan senkiföldje, ff-en apsc-n, m4/3-on mind kedvelt a 100-as. Amúgy meg tudtommal van egy jó 50-ese meg 300-asa?
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
akkor te 85-90-100-ast keresel, (mert mondanám a sigma 60/2.8-t) Ezek elég borsos árúak, méretben, súlyban közel fele akkorák mint a 135 és általában 2.8-2.0-1.8 fényerejűek ami tényezők elég drágítóak, no meg talán tetszetősebb látószöget adnak és még jól kitarthatóak.
Sajnos ócsító jó ötletem nincsen (croppon kívül ) vadászni kell, meg komplett készletet, szetet lehet megcsípni, aztán ami nem kell eladni, persze ehhez mérlegelni kell mi mennyit ér.
De ez egy drága fókusztartomány. -
MrChris
nagyúr
Biztosan jól mérted? Elég szabványtalanul pici Vidd magaddal és próbáld bele.
Ezt hívd fel van-e 1-1,5mmes imbusz kulcsuk
Vagy eztet náluk is szoktam venni. 6. kerben is van a Dessewffy utcában boltjuk.
Meg a Faboryban tutkó kell lenni csak ott minden drágább. -
MrChris
nagyúr
Szerintem ez az elfordult adapter olyan, hogy a melós beleteszi és megtekeri a csavarokat oszt jónapot, nem szórakázik a pozícióval, pláne ennyiért. Mondhatnám hozzá tartozik a használathoz a beállítás.
Ha valaki jól megtekeri az obit akkor elforgathatja az egész menetes gyűrűt.Nincsenek furatok, körben ki van mélyítve, csak a csavarok tartják a helyén!
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #6853 üzenetére
Nemtom, soha nem voltam otthon a colos méretekben, pedig csak matek Volt egy majdnem M3-as csavarom amit pótolni kellett, a hírös Fabory csavarboltban nézegették és váltig állították hogy ezt tuti M3-as, ami persze nem volt jó, de egy szaki fotó alapján megmondta, hogy 3/32 colos menet emelkedésű vagyis 48TPI = 25,4/48 = 0,529 mm
-
MrChris
nagyúr
A zongora kalapácsfej nagyon keményre feszített sűrű filcből van, azt lehet ezzel szurkálni megfelelő módon és így formálni a megszólaló hangot. Ebben 3 tű van, de lehet csak egyel is szurkálni. Egy nyers új fejet kb 200szor is meg kell küldeni, persze 88szor, ezalat párszor eltörik/elgörbül a tű.
-
MrChris
nagyúr
Ez egy 3mm-es csavar, vagyis M3-as és 1,5mm-es a belevaló imbuszkulcs.
Sajnos ilyen pontosan belevaló méretű imbuszkulcsot valamiért ritkán kapni, hanem csak olyat ami belemegy és éppen megfogja, elég gyanús hogy az 1,27 az ami éppen megfogja, de nem épp pontosan illeszkedik. Az 1,81mm-es szerintem nem metrikus méretűhöz való. Nekem van egy szerszámom (intonáló tű) amibe rendszeresen kell ilyen 1,5-ös kulcs és amit itthon vettem mind idővel tönkrement, vagy 1,27-es volt. Aztán rááldoztam és vettem külhonból jó minőségűt.
Magát a hernyócsavart lehet kapni ilyen méretben és ilyen fejjel, tehát ha rengeteget állítanád és tönkremenne akkor is pótolható, max a kiszedésével kicsit el kell játszani. -
MrChris
nagyúr
válasz Elektrosokk #6843 üzenetére
Van két különböző noname m4/3-OM egyik egész jó, igényes az OM bajonettje, másik meg bár szoros, de a vázon megmozdítható. Az a bajom az összes adapterrel m4/3-on, hogy a váz felé ez a különféle fos fekete szerintem alu ötvözet van, ahelyett hogy elől-hátul is ilyen bronz lenne. Eos-OM és 4/3-OM van nekem tömör bronzból azok olyan minőségűek mint az 'eredeti' bajonettek.
-
MrChris
nagyúr
Köszönöm a biztatást, már csak időt, jóidőt és témát kell találnom.
-
MrChris
nagyúr
Ma vettem én is egy Pixco m42-m4/3 adaptert, abban M3-as hernyó csavarok vannak imbusz véggel. Aszem van is hozzá kulcsom. Rátekertem egy Heliost és pont jól lőtték be a gyárban. Ha egyszer jó idő lesz végre ki tudom próbálni a hírős Sonnar 135/3,5 és összevetem az OM135/2,8 és OM100/2,8-al
-
MrChris
nagyúr
Gondolom a fekete 'csőben' a lehető legegyszerűbben rögzítik a menetes betétet. Csak rá kéne jönni hogy és miként lehet oldani. Gondolom szerepe van annak a kis lyuknak. Ha lenne egy ilyenem már biztos megfúrtam volna aztán ha kijön másutt 1-2 db imbuszos M3-as hernyóval rögzíteném a megfelelő pozícióban.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz body007 #6790 üzenetére
Miért nem veszel egy olcsó alap kitobit? Az biztos 100X jobb mint ez, de az olcsó mf nagylátóknál is jobb. Nekem volt Olympus OM 28/3,5 az nyitva is tökéletes volt, 16e-be került, már bánom hogy eladtam. A képe megegyezett az elég jó régi 4/3-os ZD14-42-vel. De ennyikért már lassan bármelyik rendszer alapzoomját megveheted. -
-
MrChris
nagyúr
kérdés lesz e végtelened nikon vázon. Nem kell semmilyen blende értéket állítanod, vaszeg nem is enged. Canon/Oly/Pana ilyenkor nincs ilyen. Amúgy nem ismerem a nikont se azt hogy kell e neki chip hogy engedje elsütni. M42-es?
Valszeg a helyes fókusszal fogsz szenvedni, kézből nem is lehet... Meg nagy csodát ne várjál, lágy kép, alig lesz kontraszt, gyenge élesség, persze ne legyen igazam -
MrChris
nagyúr
Milyen vázra? Elvileg mérnek fényt maguktól, vagy chip átveréssel és olyan mintha rekeszelőválasztással fotóznál. Vagyis beállítja a szerinte helyes záridőt, érzékenységet. Ha ez nem történik meg akkor segíthet a Live histogram ha ilyen nincs akkor fotózól és megállapítod a szemeddel, hogy ez bizony kiégett/bebukott.
800mm az elég kemény, pláne ha croppos váz -
MrChris
nagyúr
ez csak spekuláció, nem tudjuk. Mint ahogy azt sem melyik munkafolyamat, alkatrész előállítása a legdrágább. Azt viszont tudhatjuk, hogy az ipari méretekben sorozatban gyártott termékek kiskereskedelmi ára minimum 10Xese az előállításénak. De általában ezt sem éri el 1-2%.
-
MrChris
nagyúr
válasz Elektrosokk #6700 üzenetére
akkor canonnál nem sok értelme van már manuállal birkózni ha nagyjából egy közepesen jó 50-es manuál árában AF-es rendszerobit kapni. Nemtom miért nem jönnek még ki 35 és 100/135-el fillérekért ilyen fényerős régi lencserendszerre épülő fixek.
-
MrChris
nagyúr
Hát egy jó kis milcel! Nagy felbontású EVF+belenagyítás+focuspeaking! Amúgy meg szépen a végletekbe csaptál. Az a Helios nagyjából az 50-esek (jelen esetben 56mm) egyik alja, nyitva nem az igazi, legalább F2,8-ig rekeszelj! Vagy tovább. De azért használhatónak kell lennie, én is játszottam vele, esetleg gebasz van a te példányoddal. A tükörobik legtöbbjének meg kontraszttalan fakó, fos képük van, ráadásul 500mm, ami ekv. 750 a te vázadon óriási nagyítás, hozzáérsz az állványon lévő géphez és remeg a kép, én meg se próbálnám, már az ekvi.400 is elég sok. Rekesz meg ugye nem lehet bennük, azzal javítani sem lehet.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
jaja, csak hozzáérsz az obihoz tekerni se kell és máris remeg a kép, nem látod az élest, ismerős Kíváncsi lennék ezt megfogja e az 5 tengelyes! Egy 2x-ezővel még zselésebb lehet
Valami bitang állvány és fej kéne, vagy két ponton kéne feltámasztani. Próbáld ki az állványt legalacsonyabb állásban. Van egy márkátlan, viszonylag stabil állványom a műhelyben, azt kölncsön tudom adni, hogy kipróbáld segít e, persze lehet, neked erősebb van. Meg, meg kell keresnem a papucsát. -
MrChris
nagyúr
nekem is hasonló bajom van a 180-assal. Picit segít a píking, de az estek mondjuk felében nem talál elég kontrasztos dolgot. Ekkora obihoz és nagyításhoz már elég nagy állvány kell és remegés még annál is lehet ha fogod a gépet, késleltetni szoktam az expót, hogy el tudjam engedni és csillapodjon.
-
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6626 üzenetére
Szerintem valami gigszer van vele, vagy túl karcos, vagy eszi a gomba a bevonatot. Erre szokták volt írni, hogy semmi baja, majd egy szaki megtisztítja, vegyszeres tisztítást igényel...ez persze kamu mert kuka a cucc.
-
MrChris
nagyúr
válasz Elektrosokk #6617 üzenetére
nekem volt ezüst pl2-m tetszett a váz. Elég jó felbontású volt a kijelző, azért is választottam. Elöl fém borítású ház. Szebb tégla volt mint a sonyé. Ha nem kellett volna a komolyabb videó és evf lehet még az lenne. Meg nem éreztem előrelépést a régi Oly e510-hez képest.
A7-en próbáltál Oly OM üvegeket? Széleken sarkokban milyen?
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Elektrosokk #6608 üzenetére
Mlacának a pana jpg is jó, szerintem meg csak nagy ritka fény együttállások esetén.
Akkó nincs mese, 40-ből pont kijön az nx10 -
MrChris
nagyúr
válasz Elektrosokk #6602 üzenetére
akkor mégsem olyan tökéletes, sőt alkalmatlan fotózásra, mert nem viszed magaddal. Ennél még egy aps-c alatti bármi is jobb
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #6561 üzenetére
ezek olympus színek!
-
MrChris
nagyúr
válasz kamilyon04 #6543 üzenetére
Ok, ez mind rendben. Pentax ilyenből frankó ha tükrös kell. Személy szerint számomra a jó videó is igény lenne, abban tudtommal és youtubon látottak alapján meg nem remekel, így a canon lenne a befutó és videóhoz meg kifejezetten jó a manuál obi. De már nem akarok tükröst, főképp manuálra nem, meg eleve a fő szempont nekem a kis méret és kis súly, de jó képminőséggel. Már van egy jó közepes sorom OM-ből, ez alá nikonon kívül bármit be tudok tenni.
De mi is a kérdés? -
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6539 üzenetére
Azt a táblázatot már régen megosztottuk az első hsz-ban Nem ismerem a régi nikon obikat, minőségükről fogalmam sincs, ezért nem is írtam soha róluk, meg nem is nagyon írtak ide tulajok. Canon fd is csak ritkán fordul elő. Mivel microm van számomra a canon nikon egykutya
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6537 üzenetére
Inkább azért drágább, vagy drága a régi Nikon is mert nem lehet mást rátenni. Pentaxra vagy -re azon kívül hogy nem vívott ki akkora piacot, márkanevet, de felmehet rá néhány más obi így a régi MF obik tárháza letöri valamelyest a régi rendszerobik árát. M42, OM, Contax, Yashika ami azért elég nagy konkurencia.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6534 üzenetére
ez a nikon f hátránya, ami az előnye, hogy 50 éve változatlan a bajonett. Ezért kell jól meggondolni melyik rendszer fedi az igényeket és nem csak azt melyik váz kell.
-
MrChris
nagyúr
A Tamukar elég ismeretlen számomra, de vehetsz akár Takumart is
Ez szerintem nem MC-s, a dudor pedig a rekeszt kapcsolja, auto vagy manuálba! Japánból nem lesz drága a vám meg áfával? Akkor már itthonról vagy EU-ból az asahi pentax smc takumar 50mm 1.4-et, talán még jóval jobb is. Vagy valamelyik klónját. -
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6498 üzenetére
Elvileg az AFszenzor és a képérzékelő helyesen van beállítva, mert ez a hiba akkor az AF-es obiknál is jelentkezne, ami azért durva lenne.
A mattüvegen, vagyis a keresőben 1 méterre lévő arcon már simán elé, mögé lehet tekerni a fókuszt, márpedig mi a közelebbi szemre szeretnénk Ekkor jó a csippantó, közelre tekered és távolítasz végtelen felé. Mikor csippan fotózol. Megnézed a képet, nálam ekkor volt általában jó, egy hajszálnyit még kellett mozdítani, de így se mindig sikerült. Ha végtelen felől jöttem, akkor ugyanott simán mögé fókuszált. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a gépében mekkora a keresőben az élesség 'holtjátéka'.
A mattüveget vonalzóval lőttem be meg livewievval. Vékony fóliából vágtam ki kis kereteket azt tettem a mattüveg alá, ami tulajdonképpen fölé. Meg beszereztem törőékest, az nagyon hasznos, főképp a 45 fokos és még körbe prizmás+cshippes adapter
Viszont egy jó Milcnél (peaking+belenagyít) ilyen gond nincs -
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6492 üzenetére
Gyártó válogatja mit tilt és engedélyez ha nincs fent obi.
-
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6489 üzenetére
Olvasva Robi nem nagyon vágja a témát. Egyrészt könnyen lehet, hogy a lencsés adapter áldatlan hatását látja, életlen a kép. És ez nem az obi hibája.
Másrészt " nem pontosan élesít a Nikon vázra
rátekert Helios.." nem a helios élesít pontatlanul, annak semmi baja, hanem a váz hamar/későn csippan.
Harmadrészt a kis keresőben pedig egy bizonyos tartományon belül élesnek látszik a kép, így nem vagy csak nagyobb keresővel, törőékkel lehetne megállapítani a precíz élességet.
Negyedrészt a mattüvegre vetülő kép élessége néhány századdal eltérhet a szenzor élességi síkjától, nekem volt ilyen vázam, a mattüveget kellett kicsit lejjebb tenni és akkor lett tökéletes, de ezt simán szemre nem lehet megállapítani.Persze lehet hogy szar példány volt
-
MrChris
nagyúr
Szerintem nem.
Egyszer volt vaterán egy OM 100/2 és nem totojázott az eladó feldobta 1ft indulóval. 35 körül/felett kifulladt mindenki aztán az utolsó másodpercben 62-vel vitte el valaki.
Ez az ürge is jobban járna így mert csak rajta marad. Én is többért adtam el vaterán mint amennyi fix árat gondoltam rá. -
MrChris
nagyúr
Te is azt az olx-es F-Zuiko AUTO-T 300mm f/4.5-t hesszölöd Már nyáron is találkoztam vele ugyanennyiért. Kitartó! Az f-zuiko a régebbi az újabb a sima zuiko ami MC bevonatos, aszem más különbség nincs. Hogy ez képben mit jelent nemtom. Innen szereztem az infót.
A Zuiko Digital ED 70-300 1:4-5,6 a régi 4/3-os DSLR obi, csak adapterrel megy fel a m4/3-ra, ami vagy működik és lassú vagy csak tilitolizik eredmény nélkül. Állítólag sigma obi, amilyen behemótul néz ki a többi Zuiko Digitalhoz képest el is hiszem, nem Olympus tervezés. Nem volt híres a jóságáról, nem véletlenül állandóan eladják.
Az OM 300mm f/4.5 mennyire jó nemtom, a 4/3-os ZD 50-200+EC14 ami 280/4,9-nek felel meg jobbnak tűnik, meg világosabb (lap alján) de ez nem sok infó.
-
MrChris
nagyúr
válasz pana0017 #6450 üzenetére
Ebben a táblázatban minden benne van. Lamella különbség, felbontás bevonat... Amúgy meg első hsz.!
-
MrChris
nagyúr
válasz Audison #6389 üzenetére
annyit én se adnék érte. Ritkán van 5-6.000ért OM 50/1.8 de általában túlárazzák 10-15ért. A helios kiugróan alacsony árú obi a minőségéhez képest, ha onnan lépni akarsz egy kategóriát az sajna sokszorosába kerül.
Majd élesben fog kiderülni hogy muzsikál a szovjet csoda -
MrChris
nagyúr
válasz pana0017 #6373 üzenetére
ha manuálfókuszálásra adod a fejed, akkor olyan váz a legjobb hozzá amin ezt a legjobban lehet végezni. Talán a távmérős lenne a legjobb de ugye az megfizethetetlen Jó lenne a nagy keresős dslr ami általában a fullframe és szintén drága, amúgy, az is törőékkel lenne az igazi.
Marad a többi amibe válogatottan kicsi kereső van. Kb be lehet rajtuk lőni, lehet segíteni chipes adapterrel, ami csippan mikor éles, de ez amit eddig próbáltam inkább csak előjelzi hogy a körül lehet az éles.
Van még a milc ami talán ebben a (messze) legjobb. Megfelelő vázon az evf-et használva van akár 1:1 ablakos belenagyítás miközben látod az ablak körül a teljes képet, hogy ne keveredj el. Ezen kívül van peaking ami zsizsikeli az éles területet, de néha gyenge a jele. Valamint ha kevés a fény és a dslr pici keresőjében már alig látsz evf-nél felerősített képed van.
Natív obiknál van fókuszsegéd ami mutatja hol tartasz a fókuszskálán.
Szerintem erre a célra dslr-ből a nagy bázistáv miatt a nikon a legalkatlanabb. -
MrChris
nagyúr
ott az egyik linkemen látható. Van Zeiss Sonnar 180/2.8 és 200/2.8 meg pentacon 200/4 és Olympus OM 200/5 (Igaz ezek már családi cuccok, de ennek nincs sok jelentősége.)
A legjobb az OM 180/2.8 de csak a fényerő miatt jobb mint az OM 200/5, mert azonos rekeszen számomra azonos képminőség, nyitva is tök jó. Azt olvastam, hogy az OM 200/4 gyengébb kicsivel, ha meg rekeszelni kell ott ette meg a fene. A sonnarok közül a 180-as talán a jobb, apám szerint egyforma, de az kissé már picit lágy nyitva az OM-ekhez képest inkább rekeszel egyet vele az ember. A Pentacon 200/4 a leggyengébb, de azért egyáltalán nem rossz obi, simán elég lenne nekem ha egyáltalán használnám őket.De elmondható, hogy kicsik a különbségek, raw utómunkával mindegyik nyitva is használható, egyiket lecserélni a másikra már nincs sok értelme, talán csak a pentacon esik a csapatból kijebb.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
először azt kerestem, csak dupla, tripla ár. Meg a 100/2 ha nem elég jó nyitva és egyet is kell rekeszelni akkor szinte elbuktam a befektetést, mert a 100/2.8 2.8-on is tökéletes, talán a legjobb MF üvegem nyitva. (Bár a 180/2.8 is elég jó nyitva, szinte alig változik a rekeszeléstől.) Hasonlóan vagyok az 55-össel. Arra most nem emlékszem hogy az 50/1.2 vagy az 55/1.2-nek van örvény bokéja? Mert ennyiért nem effekt obit szeretnék.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #6362 üzenetére
hát ott még soha sem kerestem, nem ismerem nem használom. Hol van ott fotós seftelés?
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Korábban már dicsekedtem velük de szívesen újrázok
linkelni most csak így tudok, nemtom, hogy müxenek:https://db.tt/7F6vTnre
https://db.tt/nsHHbAhN
https://db.tt/4bsNRGVT
https://db.tt/OwTFW7Nj
https://db.tt/rpA0xqnY
https://db.tt/QZbrzJvT
https://db.tt/uBee47B8
https://db.tt/afHJZBfc
https://db.tt/3IiHbb5D[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Azért barkács mert a Pentaxnak nagyobb a bázistávja. Exakta 44.7mm, pentax 45.46mm, így csak lencsés adapterrel van végtelen. 1.hsz! Vagy egy adaptert rábarkácsolsz. Ilyenkor azt 'szoktam', hogy leszerelem a hátulját és rácsavarozom a módosított adaptert. Általában az eredeti bajonetrögzítő csavarokkal. Akkor van probléma, ha ez nem elég és mégjobban be kell ereszteni a tükör felé.
-
MrChris
nagyúr
válasz Balinov #6338 üzenetére
az ötlet nem halott! Fénymérésed lesz talán bármilyen obival. Nikon bajonettes obik közül amelyiknek van AF meghajtásra lehetőség azon még AF is, aszem a D90-ben van AF motor. M42-es meg más obikat csak adapterrel tudsz feltenni, de a nagy bázistáv miatt nincs végtelen, kb 1-2 méterre lehet élességet állítani. Lencsés adapterrel lehet kiküszöbölni, de gondolom nem javít a képminőségen. Fókuszálás, rekeszelés természetesen manuálisan történik. Ajánlom az 1. hsz tanulmányozását!
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz berobi78 #6316 üzenetére
azt a pentacont tényleg hanyagold, van egy a fiókban, egyszer-egyszer kipróbálom hátha
Volt egy SUN 24/2.8 az se remekelt. Az Oly 28/3.5 elég jó volt, nyitva is éles blur mentes, 16-ért vettem-adtam, már sajnálom hogy nincs meg. Az Oly 24/2.8 is nyitva már jó, bár érdekes fura a bokéja, de drága obi. -
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6314 üzenetére
a leírásod alapján akkor vagy kinőtted vagy még a rekeszelés, amúgy az enyém nyitva elég szar, blúros.
-
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6310 üzenetére
ahogy kolléga írja ezek ilyenek, nem a top liga hanem a legalja. Még lehet próbálkozni lehető leghoszabb napellenzővel ami éppen nem takar be + esetleg szirom alakú. Kartonból ki lehet tesztelni, ha beválna, olyan alakút véve. Lencsés az adapter? Bár valszeg nem az csinálja. Rekeszeléssel is nézd meg mi hogyan változik. Polár többe kerül mint az obi
-
MrChris
nagyúr
válasz Audison #6308 üzenetére
alacsony konzisztenciájú zsírt érdemes használni, ez olyan mint folyadékoknál a viszkozitás, minél alacsonyabb annál folyósabb. A kenőzsír nagyjából olajban oldott szappan, nekünk a lényege, hogy ne folyon rá a lamellákra, de ne is tapadjon, ne párologjon ezáltal ki se száradjon. Nem kell se hőálló, se közvetlen vízállónak lennie.
Talán a legjobb a teflonos szilikonzsír. Igazán jó minőségű az Olympus gyártmány ami obikba való kenőanyaga 40gr 18.000ft Keress valami barátibb árút, van már 500ft-ért is legolcsóbb teflonos szilikon zsír. Ami nekem van az egy Protek márkájú hangszerekhez használatos szilikonos cucc, itthon nem kapni kb 15$. Szerelésnél vigyázz arra, hogy ne menjen semmi másra, mint amire akarod, főképp lencsére, fekete mattított felületekre ne, nehéz tőle megszabadulni. Leginkább sebbenzinnel mossál.
WD40 tiltott, annak nagy része petróleum idővel majdnem mind elpárolog, de addig végigszivárog az anyag felületén, és valami szart hagy maga után. A blendék elvileg nincsenek kenve, legalábbis ami az obiba nézve látszik, azoknak az éle van úgy kialakítva, hogy csuszizzanak, persze ha semmi se számít és segít akkor mindent beken az ember ami egymáshoz ér -
MrChris
nagyúr
válasz Audison #6306 üzenetére
szét kell kapni, kitakarítani, amit kell megkensz megfelelő anyaggal és persze közben figyeled mi lehet ezen kívül a ludas. Szakival is csináltathatod, bár pár ezer ft-os obit pár ezer ft-ért már nem biztos, hogy megéri. Magam csinálnám. Vannak helioshoz komplett tutoriál videók elejétől végéig, jól ellátott technikai infókkal, meg lencse sorrenddel...
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #6282 üzenetére
elég vicces rendszer a maihoz képest. Mint a vonal ccd-s fotógépek is érdekes megoldás.
-
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6280 üzenetére
szabvány szerint igen. Nem lesz végtelened csak ha eléred a 28mm-t.
Valahol olvastam, volt régen olyan nikon gép és obi amibe csak felcsapott és úgy rögzített tükörnél lehetett beletekerni az obit&használni, mert mélyen belenyúlt az optika a gépbe. M39-hez inkább milc illik. -
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6274 üzenetére
Imádom azokat a golyókat visszapakolni Volt egy SUN obim amit szét kellett szedni másért és annak első dolga volt mikor leszedtem talán csak a bajonettet, hogy apró kis pattogó hangokat hallottam.
Nekünk egy ilyen van. Típus hiba a megszoruló blende. 2X szaki csinálta meg aztán jópárszor apám majd tesó. Mindig előjön. Most hanyagolva van amíg nincs valami jó megoldás.Be lehet állítani fixre a blendét ahol megfelelő a kép aztán ott kell használni
-
MrChris
nagyúr
becsillanásnál a blur effektet értettem, belső fényszóródás. Közben mégjobban megsasoltam, hátulról szemmel belenézve látni körben teljesen nyitott állapotban. Mintha valamelyik lencse pár mm széles pereme vagyis oldalfala lenne. 2.8 már kitakarja a blende, de gondolom valamennyi további belső szóródást okozhat.
-
MrChris
nagyúr
nekem is 44-2 van, hátulról belekukucsolva azt vettem észre, hogy ahogy nyitom 2,8-ról 2re körben megjelenik egy fényes tükröződés szerűség és hát f:2-n be is csillan rendesen. Vajon melyik rész ez, meg lehet akadályozni, javítana ha nem lenne?
Majd megpróbálom lefotózni. -
MrChris
nagyúr
válasz menyhartlevi #6259 üzenetére
Szerintem pont ugyan annyit:
Optical Resolution (center/edge)
Helios-44 - 35/14 lines/mm
Helios-44-2 - 38/20 lines/mm
Helios-44-7 - 36/17 lines/mm
Helios-44M-4 - 38/19 lines/mmAz M a csatlakozást jelöli, mert létezett belőle pentax K és zenit Д. A szám pedig az optikai felbontást, ha lenne MC jelölés az jelentene valamennyi pluszt. Még az is lehet, hogy ebben 'csak' 6 lamellás a rekesz, míg a 44-2 ben 8.
-
MrChris
nagyúr
válasz Elektrosokk #6249 üzenetére
úgy emlékszem Hollyboninak lenne és egész jó.
-
MrChris
nagyúr
válasz Elektrosokk #6238 üzenetére
gondoltam ebben a fikázó hangulatomban annyira nem vetem el a sulykot.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ukrajnai háború
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox Series X|S
- Külpolitika
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest