Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rolee.
csendes tag
Még annyit:A műtét altatással ment,és miután felébredtem bármit csinálhattam szinte,mászkálhattam beszélhettem.Semmi vérzés nem volt utána abszólút semmi.
-
Rolee.
csendes tag
Sziasztok
Olvastam a topikot, és úgy döntöttem én is hozzászólok.
21 éves vagyok és holnap lesz 1 hete, hogy kivették a manduláim.3-4 hónappal ezelöttig soha nem volt a manduláimmal bajom,soha nem gyulladtak be meg semmi.De amikor 3-4 hónappal ezelött kezdődött,többször elmentem háziorvoshoz, de ő azt mondta, hogy csak gyulladás.Nem kell őket kivenni,persze ő nem érezte azt amit én,nem tudtam nyelni,enni meg állatíra fájtak,és ezalatt a pár hónap alatt a manduláim kb 2x-re dagadtak,különösen a jobboldali,és ezálltal nagyobb sebek is lettek a számban műtét utána.Nem bírtam tovább, hogy 2 hetente visszaesek elmentem egy fül orr gégészeti magánklinikára,és ott a doki miután belenézett a számba kb3 mp múlva annyit mondott, hogy kukában a helyük.A műtét napja nem volt vészes, beszélgettem is,de a 2. naptól kezdődtek igazán a fájdalmak,na onnantól kezdve 4-5 cataflam naponta,és éjjel is 3 óránként felkeltem, hogy vegyek be mert anélkül nem bírtam vna aludni sem.Nem riogatni akarok senkit,mert sztem nem mindenkinek ilyen rossz,az enyémek el voltak tályogosodva.Jah még annyi, hogy a műtét óta nem szédülök, nincs nyakfájásom, és nem fáj a hátam sem.Ezeszerint kihatottak a rossz manduláim az izületeimre is.Remélem ma már jobb éjszakám lesz.Jobbulást mindenkinek akinek kivették,és akinek ki fogják.
Üdv mindenkinekoland
-
hanee
senior tag
Szia!
Köszi a választ.
Gondoltam már erre is, hogy keresni egy másik orvost, esetleg valaki tudna ajánlani egy jó magánorvost? Nyilván elég ciki lenne ugyanoda visszamenni (ahova tartozom körzetileg) és azt mondani hogy másik orvoshoz jövök, mert ráadásul akinél voltam az a főorvos és idős, szóval nem hiszem, hogy a kollégák ellent mernének neki mondani.Köszi előre is,
Hanee -
Gabás
addikt
-
zsuzsa83
csendes tag
Szaiasztok!
Nekem ma két hete hogy kivették a mandulám,tegnap azt mondta a doki,hogy be van gyógyulva a seb,és hogy szép,mégis ma a jobb oldal olyan ,mintha egy picit meg lenne duzzadva,és egy picikét érzékeny is.Szerintetek ez normális?
Valaki volt esetleg így?
Amúgy semmi gondom,már a 7.naptól gyógyszermentesítve vagyok,tudok enni,inni fájdalom nélkül.
A választ előre is köszönöm -
hanee
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy amikor ti megműttettétek magatokat előtte mennyire volt gáz a mandulátok?
Nekem a télen volt egy kisebb betegség-sorozatom, ami kiderült, hogy streptococcus fertőzéstől volt, és persze állandóan visszagyulladt a torkom.. úgy igazán a mandulám csak egyszer gyulladt be, de akkor, amikor elmentem vele a gégészetre, az orvos azt mondta, hogy az antibiotikum kúra után ad egy beutalót a korházba mandulaműtétre
Persze én azóta sem mentem vissza, mert egyrészt rohadtul nem akarom hogy kivegyék a mandulámat, másrészt félek is egy ilyen műtéttől, harmadrészt nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy ténylg ki kéne vetetni. Azóta semmi bajom nem volt, még egy kis torokfájás sem, hogy a bacit kikezelték belőlem. Azért egy picikét váladékos a torkom, de a fene sem tudja hogy ez betudható-e ennek, mert van egy bölcsödés kislányom, aki állandóan hazahoz valami takonykórt a bölcsiből, mert néhány szülő betegen is behordja a gyerekét..
Szóval a tanácsotokat szeretném kérni, szerintetek merre lépjek? Nem vagyok róla meggyőződve, hogy nekem ki kell vetetnem a mandulámat, életemben talán 3x volt konkrétan a mandulám begyulladva.. persze a doki amikor ott voltam azt mondta, hogy gócos meg ronda.. dehát gyulladtan nem csoda.. Van esély, hogy ez meggyógyult és nem fog előjönni? Mi történik ha mégsem műttetem meg?Köszi előre is a tanácsokat
hanee
-
zs34
csendes tag
válasz
Biankalazio #342 üzenetére
Én mielőtt mandulaműtétre mentem a gyógyszertárban kértem olyan torokfertőtlenítőt amit közvetlen mandulaműtét után lehet használni.A hölgy aki kiszolgált és már régebben is sok jó tanáccsal szolgált nekem a Septofortot ajánlotta, mivel ez nem csíp és ez rendben tartja a száj higiéniáját főleg az első napokban amikor még a fogmosás is gyötrelem.Azt is mondta a gyógyszertári hölgy, hogy a felülfertőzés ellen is hatásos.Nekem bevállt.Egyébként ma a hatodik napomon eléggé fájt a sebem szinte úgy mint eddig soha!!!
Gyógyszert még nem vehettem be, ezért nem maradt más hátra enni kellett valamit.3 szelet kenyeret 4 füstli virslivel jól megrágva lassan megettem és mintha elvágták volna, kiállt az a rettenetes fájdalom.Lehet hogy az a "gyógyszer" így a 6. nap tájékán, hogy állandóan enni kell valamit ami nem sért.Inni továbbra is sokat iszom már 6 liter fölött,mégis szerintem az evés az ami mérsékelte az iszonyú fájdalmamat, igaz az első pár falat az majdnem olyan rossz volt mint az első napon, de utána egy sétagalopp.Most éppen fagylaltot eszem, már nem köhögtet, inkább hűsít.Ja és igen, a jéghideg borogatás nekem nagyon sokat segített, most mikor nagyon fájt egyfolytában az volt a nyakamon.De amikor átmelegszik az már nem jó, akkor újra hűtöm.Ilyen apró fortélyokkal talán átvészeljük ezt a pár napot és nem lesz szükség 2 nél több Cataflamra.Hajrá lányok mi vagyunk az erősebbek, ne adjátok fel!!!!! -
Trixi74
csendes tag
válasz
Biankalazio #342 üzenetére
Szia Biankalazio!
Én nem tudom, hogy a septofornak van e értelme, mert én nem szedtem és nem is javasolták.
Azt tudom, hogy a hideg vizes borogatás a nyakra nagyon jót tesz. Én még jegeltem is a nyakam és nekem bevált. Ezt még a kórházban is javasolták, hogy csináljam.
Tehát szerintem nyugodtan próbáld ki!
További jobbulást kívánok! -
Biankalazio
csendes tag
Szia! Azt hiszem, nekem is eddig ez volt a legnehezebb napom eddig, gondolom a seb most kezdett el száradni, vagy nem tudom, de akkor a kilencedik nap körülig elég nehéz lesz, mert azt hiszem nagyjából akkor kell leválnia a sebnek!!Én szerdán megyek kontrollra, kiváncsi vagyok mit fog mondani a doktornő! Amúgy tényleg lehet septofortot bevenni? És akkor vajon a strepstils is segítene? Mert nekem az van háznál!
Valaki pedig tudna abban segíteni, hogy a borogatás jót tesz-e? És ha igen, hideg vagy meleg vízzel inkább?
-
zs34
csendes tag
válasz
Biankalazio #337 üzenetére
Szia Bia! Rég nem hallottam felőled, remélem jól vagy!! Ma az 5.-dik napunkon nekem is jobban fájt mint szokott, gyógyszer nélkül biztos nem bírtam volna. Amint bevettem pár perc és minden fájdalom, lüktetés elmúlt.Továbbra is sokat eszem szinte egész nap valamit rágcsálok, de a madártej is tuti választás.5-6 liter folyadéktól nem tágítok, már annyira megszoktam, hogy 6 liter után már nem is számolom.Aki tudja írja meg hogy mi várható a 6-dik naptól!!! Köszi.
-
Trixi74
csendes tag
-
Nitu
csendes tag
Szasztok!
Csütörtök óta már nekem sincsenek manduláim.Nem akarok senkit elijeszteni,aki még előtte áll, de a műtét igenis fáj. (nekem legalábbis nagyon fájt!!!!)
Hidegvizes ruha volt a széken,amiben műtöttek. Jött a doktornő, 2szer belefújt a számba lidocaint,amitől majdnem hánytam.És ezután bántam,hogy nem csuktam be a szemem!!
Jött a kb 10 centis tűvel az injekció a mandulába!!Az nagyon fájt!Ezután elkezdte kiszedni a bal oldali mandulát. Az már nem fájt, csak nagyon kellemetlen volt.Majd jött a jobb oldal.Ezzel több volt a probléma.A doktornő azt mondta, ezen sok tályog volt.Amikor vágta,olyan hangja volt,mintha kemény szivacsot vágna.Aztán,amikor elsütötte a vérző ereket,az nagyon-nagyon fájt. Azután kitoltak tolókocsiban a műtőből.2 óra hosszáig hason kellet feküdni, és csorgatni a nyálat.Majd aztán hozták a teát,és onnantól kezdve inni kellet sokat.Aznap nem lehetett felkelni.Másnap enni is kaptunk.A szobatársamat altatva műtötték,ő egész nap hányt a műtét után, de másnap már ő is jól volt.
Fájdalomcsillapítókkal most már egész jól elvagyok.
Akik még a műtét előtt állnak, azoknak azt tanácsolom, ne nyissák ki a szemüket műtét közben, és lassan lélegezzenek a szájukon keresztül, akkor nem lesz hányiger.
Kitartás!!! -
zs34
csendes tag
válasz
Biankalazio #337 üzenetére
Szia Bia! Nekem is ma van a 4. napja és egyszerüen tök jól vagyok, már apróbb házimunka is megy (mosógépbe ruha be, beindítani,) amihez nem kell hajolgatni.
Én is sokat fekszem, enni bármit megeszem csak kicsit lassabban, igazából az sem érzem, hogy húzódna a seb.Továbbra is 5-6 liter folyadékot iszom és naponta kétszer
szoktam bevenni SEPTOFORT torokfertőtlenítő tablettát, szerintem ez tök jó, mert ajánlják is mandulaműtét után. Nekem annyira nem is fáj, hogy ma még Cataflamot sem vettem be.
Remélem később sem lesz rosszabb.Viszont fagyit enni nem tudok, mert egyből köhögnöm kell.Este szokott egy kicsit rosszabb lenni lefekvés előtt akkor beveszek egy Cataflamot.Szerintem azok a homeopátiás golyók nagyon sokat segítenek.Nem próbáltad?
Én kedden megyek vissza controll-ra a városház utcába a doktornőhöz, remélem minden rendben lesz, majd utána jelentkezem.Ja és nekem van mikor annyira viszket, hogy jól esne megvakarni, vagy köhögni egyet, de nem merek egyiket sem inkább olyankor sokat iszom. Végül további gyors gyógyulást neked és mindenkinek aki ebben a "cipőben" jár.Aki pedig előtte áll az ne féljen /én is féltem/, mert nekem például a műtét utáni pár órát kivéve nem volt olyan napom amikor kapartam volna a falat.Semmi fádalom. -
Biankalazio
csendes tag
Igen, én vagyok és én is örülök hogy megtaláltuk itt egymást!
Szabadka doktornőt pedig én is csak ajánlani tudnám mindenkinek, tényleg nagyon precízen végzi a munkáját és nagyon szimpatikus nő! Én is nagyon sok folyadékot iszok (remélem olyan nincsen hogy túlivás
), de sajnos 2 cataflammal nem húzom ki, 3 az, ami elég!! A legrosszabb viszont ébredés után, mivel olyankor hosszabb ideig nem iszok, és teljesen beszárad a seb..Felkelni viszont nem bírok.. na meg gondolom a sok baktérium miatt a szám teli lett aftás kiütésekkel, ami önmagában is elég kellemetlen, de az alapból nehéz nyelést nehezíti hogy csípi még a számat!! De ezen kívűl tényleg kibírható az egész!! Remélem neked is ilyen ütemben fog folytatódni a gyógyulásod mint most, jobbulást!
-
zs34
csendes tag
Még azt elfelejtettem leírni,hogy én is szedtem a műtét előtt pár nappal homeopátiás készítményeket : arnica montana 9 ch és traumeel . Napi 2X5 golyó az arnica montanaból, a traumeelből napi 2X1 tabletta. Szerintem ez is sokat segített, mert nekem sem vérzett a műtét után.Aki előtte áll annak üzenem, hogy nincs mitől félni rajtunk múlik az egész. Ha sírva is, de inni kell a műtét napján legalább 2 litert és akkor nem lesz semmi baj.
-
zs34
csendes tag
válasz
Biankalazio #334 üzenetére
Szia Bia! Most olvastam, hogy miket írtál a mandulaműtétedről. Én vagyok az akivel egy szobában feküdtél a Bajcsy Zs.kórházban. Ugye emlékszel? Örülök hogy Te is jól vagy a körülményekhez képest.A többieknek mondanám, hogy én 35 éves vagyok és nem igaz a sok rémhír,hogy ebben a kórban egy gyötrelem a mandulaműtét.Ha az ember mindent betart amit kérnek tőle akkor csupán egy kicsit kellemetlen élmény az egész.Én a műtét napján sokat ittam kb.3-4liter teát, de még éjszaka is felkeltem 10 percenként hogy igyak.
Másnapra meg is lett az eredménye, ügyesen meg tudtam enni a zsemlét vajjal amit reggelire hoztak.Ebédre daragombóc levest ettem káposztás tésztával. Mindennek ugyan-olyan íze volt mint a műtét előtt. Most itthon pihenek ma van a 3.napja és 2 Cataflammal egészen jól elvagyok semmi fájdalmam nincs. A baloldali pedig csupa genny volt.Egyébként a Bajcsy Zsilinszky Kórházban engem dr.Szabadka műtött.Ő egy tündér és varázsló is egyben jórészt neki is köszönhetem, hogy ilyen jól vagyok. Gyakorlatilag mindenevő vagyok csak jóval lassabban fogy el mint régen. De majd ez is alakul, ja és napi 5-6 liter ásványvizet v.teát iszom.Bia mégegyszer sok sikert a gyógyuláshoz örülök,hogy hallottam felőleg. -
Biankalazio
csendes tag
Sziasztok!!!
Én is túl estem a műtéten! Altatásban végezték, magáról a műtétről semmi rossz élményem nincsen, körülbelül arra keltem, hogy szidom az altatóorvost, hogy miért keltett fel, mikor én milyen jót buliztam, mivel ezt álmodtam!
Mikor kitoltak, nem is vérzett, és beszélni is tudtam!! A nehezebb része utána jött.. az első korty ital tényleg borzalmasan fájt és a beszéd is megbosszulja magát, ezért néha pihentetni kell!!! Én most vagyok a műtét utáni második napban, és cataflammal elvagyok, így az ivás és az evés (tegnap már sült krumplit és rántott gombát ettem) is könnyebb, viszont a napi négy szem gyógyszert nagyon nehéz beosztani, és pl éjjel mikor nem iszok utána felkelni szörnyű!!
Az orovs amúgy nagyon megdícsért, hogy fegyelmezett voltam, és próbálok minél többet inni akárhogy is fáj (tea kis citromlével és szénsavmentes ásványvíz), de nem tudom hogy ezt két hétig hogy fogom kibírni!!!
-
veran80
újonc
Sziasztok!
16.-án (műtét útán 10 nappal) voltam az orvosnál ellenőrézsen, és közölte velem, hogy 5 percre vagyok a gyógyulástól.
Nagyon örültem neki.
A műtét útán nekem is nagyon rossz volt, az első egy hét maga volt a pokol. 4-5 db gyógyszer nélkül ki se bírtam volna.
Első perctől kezdve ittam, a kórházba is 3 kancsó teát nyomtam magamba, a műtét napján nem ettem semmit, de másnap már ettem is.
Most már napi egy gyógyszer az adagom, igaz a nyelés az még fáj, de kibírható.
Sokat segített, hogy elolvastam az élményeiteket, de még egyszer nem menneék neki a dolognak.
Azt tudom, csak tanácsolni aki még műtét előtt áll, hogy rengeteget ígyon, erőltesse a nyelést. -
Biankalazio
csendes tag
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a választ, hát akkor úgy tűnik, nincs más választásom és meg kell barátkoznom a teával!
Amúgy ahogy közeledik az időpont,egyre jobban félek...
-
Trixi74
csendes tag
válasz
Biankalazio #326 üzenetére
Szia Biankalazio!
A kórházban nekem forralt vízből ízetlen teát kellett innom.
Hát nem volt valami finom, de akkor ott úgysem ezzel foglalkoztam. Én a kórházba csak sima szénsav mentes ásványvízet vittem be, de nem is nagyon ittam belőle mert szinte mindig csak a teát ittam amit ott adtak.
Megjegyzem nagyon nem szeretem a teákat se igy se úgy, de muszáj volt inni.
És mikor haza jöttem itthon is táztam mert valahogy jól eset a torkomnak.
Szerintem ne vigyél szénsavas üditőket és rostosat se mert csípni és marni fognak.
Nekem ez a tapasztalatom. Én itthom eper ízű teát főztem magamnak és csak cukrot tettem kicsit bele semmi mást.
Tehát azt tudom javasolni, hogy teáz abból nem lehet baj. -
Trixi74
csendes tag
Szia Bulony!
A te történeted sem egyszerű.
Én sem nagyon értem, hogy hogyan tudtál annyit aludni a kórházban, mert én szinte semmit nem tudtam aludni ott bent és megjegyzem itthon sem.
A műtét elött olvasgattam ezeket a hozzászólásokat és olvastam a sok folyadék ívásról.
Én is próbáltam sokat inn és habár nem volt egy kellemes dolog, de erőltetve muszájból ittam és ittam a sok teát. Itt megjegyzem nagyon nem szeretem a teát. Napi 2-3 L lement, de nem volt könnyű.
Neked is azt tudom csak javasolni, hogy próbálj meg sokat inni.
A nyáltermelésről megnyugtatólag csak annyit nekem is folyt a nyálam szinte éjjel napal, kb. egy hétig igen intenzíven aztán kicsit csökkent, de elmúlni csak a két hét leteltével múlt el ez a tünetem.
Mielőbbi gyógyulást kívánok! -
Leila12
csendes tag
szia!
Szerintem csináld azt, hogy beveszel egy fájdalomcsillapítót, mondjuk egy folyadékban oldódó Cataflam-ot, az fél órán belül elmúlasztja ezt a fájdalmat és akkor uzsgyi, állj neki inni, enni amennyit csak bírsz. Hidd el, utána a beszéd is jobban fog menni!
Csak ügyesen, már látszik a vége!!!! -
Bulony
újonc
Ma elmentem dokihoz. Holnap reggel lesz egy hete, hogy kiszedtek. Az eredmenyeket illetoleg rosszabra szamitottam: a seb gyogyul, csak eppen sokkal lassabban, mint a szokasos. Azt mondta a doki, ha nem akarok sokaig szenvedni, akkor naponta min.2 liter folyadek es rendszeres kajalas. Egy papirra irtam le neki mi a bajom, annyira nem megy a beszed. Azt is mondta, hogy csak beszeljek, mert azzal is tisztul a seb.
Ma mar a folyadekot duplaztam, a kajat is jobban nyomtam, de meg minden egyes kajanyeles utan okolbe szorulnak a kezeim. Mar nagyon varom a veget. Jobban fogom ezentul becsulni a nagy főtt csülkös vagy kertiparti-gulyásos zabálásokat.
-
m3tr0
őstag
válasz
Biankalazio #326 üzenetére
hát,nehéz...mit is...sztem a tea az egyik legjobb választás.
üdítőket sztem felejtsd el,se szénsavas se rostos.
nincs is ötletem,én megmaradtam a teánál. -
Biankalazio
csendes tag
Sziasztok!!! Előszőr is köszönöm annak, aki létrehozta a fórumot, nagyon sok hasznos információt találtam itt, és legalább tudom nagyjából most már,hogy mire számítsak, mivel engem most csütörtökön fognak műteni (orr+torokmandula) a Bajcsy kórházban! Én 20 éves leszek, de szerencsére azt mondták, hogy az altatásnak semmi extrém rizikója nincsen, viszont kiderült, hogy félévente ezentúl jó adag vért kell venni tőlem, mivel az alapból ritkább vércsoportomban van valami ellenszer és ebből bármikor probléma lehet!!
Egyébként én is évek óta húzom-halasztom a műtétet, pedig elértem egy olyan pontra hogy muszáj legyen kivenni a mandulákat, mivel a mononucleosis vírussal többször is volt gondom, és egy fagyit nem tudok megenni évek óta, sportolnom sem igazán szabad így, stb!
Aki már túlesett a műtéten, attól szeretném megkérdezni, hogy milyen italokat lehet inni, miből vásároljak be? Esetleg a teát nem lehet mással helyettesíteni? Alapból nem a kedvencem, de kórházi kiadásban meg......
Örülnék ha valaki tudna segíteni, és szerintem mindenképp megosztom majd itt a tapasztalataimat, hátha valakinek segíthet, mint nekem a ti hozzászólásaitok! Üdv mindenkinek!!!
-
csikus
csendes tag
Sziasztok!30-án megyek be a kórházba és elsején műtenek meg.Már nem félek,majd jelentkezem ha megműtöttek.Mindenkinek jobbulást kívánok és ne féljetek.Sziasztok
-
Leila12
csendes tag
válasz
zsuzsa83 #323 üzenetére
Szia!
Lehet, hogy van abban valami amit írsz, de mint írtam - hála égnek - én nem nagyon tudtam kiköpni semmit - meg lenyelni sem....
Ismerős a teafóbia is, azóta sem ittam én sem belőle. A végén már úgy éreztem kipukkadok, és nem tudom kipisilni azt a mennyiséget, amit megittam!
Szerintem hamar túl leszel rajta, hiszen nem szeded marékszám a Cataflamot, ez azt jelenti szépen gyógyulgatsz.
Ügyes légy, egy-két hét múlva csak nevetni fogsz az egészen! -
zsuzsa83
csendes tag
Szia Leila!
Azt mondta a dokim,hogy azért nem szabad kiköpni,mert a köpés által meghúzódik a seb,és ismét vérezni kezd.Nem tudom milyen lesz ezután,de úgy gondolom így a 6. napon,hogy eddig elég jól elvoltam,napi 2 Cataflamtól nem kellett többEngem ma engednek haza,remélem otthon sem lesz semmi gáz.De azt hiszem,ha letelik a gyógyulási szakasz,a teának búcsút intek egy időre,pedig nagyon szeretem
Remélem bajtársunk tud erőt mríteni innen,és a legközelebbi hozzászólásában már pozitív dolgokról tud majd beszámolniUi
öszönöm a jókívánságot,gyógyulgatok lassacskán
-
-
Leila12
csendes tag
Szia!
Én 32 éves nő vagyok, és 3 hete vették ki a mandulámat helyi érzéstelenítéssel. Nem kaptam infuziót, semmit sem, csak műtét után egy "vizes" rongyot a nyakamra. Viszont veled ellentétben a műtét utáni első két órát nem alvással, hanem a percek számolásával töltöttem, ugyanis nagyon vágytam a fájdalomcsillapítóra. Az első két órában másokkal ellentétben én nem tudtam semmit "kicsorgatni" a számon, inkább ki voltam száradva és vért sem nagyon köpködtem, csak voltam, és számoltam a perceket. Ahogy letelt, hozta a nővér a fájdalomcsillapítót, amiből az első korty a mai napig emlékezetes, de tudtam, ezt ha törik, ha szakad meg kell innom. Onnantól kezdve ez első napom és éjjelem úgy telt, hogy folyamatosan ittam szó szerint. Éjjel sem mertem elaludni 5 percnél tovább, nehogy kiszáradjon a seb. És szeritem nálad itt kezdődtek a bajok, látom írod, hogy az első másfél napot szinte átaludtad. A nővéreknek akkor kellett volna erőszakoskodni a folyadékkal, hidd el sokkal könnyebben átvészelted volna az egészet. Engem a mútét másnapján hazaengedtek, és itthon is folyamatosan ittam. Pohárral a kezemben mentem mindenhova, naponta átlag 4-5 liter teát - vizet ittam, plusz a leves stb. A darabos ételt is erőltettem, mert azt hallottam az jó rá, és tényleg igaz! Talán több lepedéket visz le a sebről, vagy fogalmam sincs, de én ettem rendesen. Igaz, hogy fájdalmas egy kicsit, de megéri. Mindíg az első néhány falaton nehéz túllenni, a többi már megy magától. Szerintem még neked sincs késő elkezdeni az evést-ivást, hidd el, sokkal hamarabb gyógyulsz! Szerintem a nyáltermelődés is azért lehet nálad ilyen erős, mert a szervezeted így védekezik a túlzott "lepedékesedés" ellen. De ez csak tipp!!!! Szóval inni!!!!!!! Hála égnek én műtét előtt mégigolvastam az összes hozzászólást, és a kilencven százaléka az ivásról szól - nem véletlen!!!!
Valószínű az én pisim is ilyen színű lett volna, ha ennyit iszok műtét után.....
Fel a fejjel, ki lehet bírni!!!! Ügyes légy!!!!!
INNI, ENNI, INNI, ENNI, INNI, ENNI, INNI, ENNI, INNI, ENNI, INNI, ENNI, INNI, ENNI!!!! -
zsuzsa83
csendes tag
Szia!
A legfontosabb tényleg az lenne,hogy igyál!!!!!!!Egyrészt.hogy ne lázasodj be,másrészt a lepedéket folyamatosan csiszolni kell.és ezt evéssel és ivással lehet.Nekem is 10-én vették ki,nem altattak.Tele volt a szám a nyúlós ,véres nyálammal.Tilos volt kiköpni,csak nyelni volt szabad.Persze ami ki akart jönni engedtem....
Szerintem mindenképpen szólnod kéne a dokidnak a más tünetekről is.Én a nyáltermelődést csak a 2-3. napon éreztem,de nem volt olyan vészes.
Próbálj meg enni,és főleg inni!Ha bevastagszik a lepedék,sokkal nagyobb az esélye a bevérzésnek,nekem legalábbis így mondták!
Szurkolok,hogy jobban légy,írd meg a további fejleményeket is
Gyógyulj meg!!!Türelem és kitartás! -
m3tr0
őstag
hááát így végig olvasva ezt a hozzászólást,nem akarlak elkeseríteni,de innod azt mindenféleképpen sokkal többet kéne.csodálkozom is,hogy a kórházban nem öntötték beléd a teát ami azért alap szokott lenni.
amikor én a 2.nap nem akartam enni,infúzióval fenyegettek.bejött,ettem ha fájt is ha nem is sokat de ettem.(így is fogytam 4 kilót)
aztán otthon már nem ettem,mert nem volt muszáj.
nekem csak az elején volt túl sok a nyálam.bár esténként meg mindig az volt a bajom,hogy fel kellett kelnem inni,mert ki volt száradva a torkom.
nálad érdekes dolgok vannak.dokit nem kérdezted még? ő vele is kéne konzultálnod. -
Bulony
újonc
Sziasztok!
Gondoltam, én is gazdagítom a forumot egy-két tapasztalattal.
26 éves 80 kilos srác vagyok (a 80 kilonál már csak a voltamot használhatom.
Junius 10-en volt a mutétem altatással. A mutet utan meglehetosen hamar magamnal voltam (talan 1-2 ora telhetett el). Semmi halucinacio. Figyeltem, amint egy infuzio belemcsepeg, aztan megprobaltam vegigaludni a napot. Ejjelre kaptam az elso fajdalomcsillapitokat cseppek formajaban. Faradt voltam, igy kisebb megszakitasokkal 36 orat aludtam. Csak nagy nehezsegek aran nyogtem ki par szot. Leggyakoriabbak: nővérke, fájdalomcsillapító, köszn.... és rogytam vissza az ágyba.
Másnap kaptam kaját is, de szerencsere nem eroltették. A legfobb gondot a nyal lenyelese okozta. A fajdalomcsillapitocseppek bevetele kornyeken iszom a legtobbet - kb. 2 deci vizet. Ez naponta 3szor, plusz valami leves es meg egy pohar viz = 1 liter egy nap. Tudom ez nagyon keves, de tobb nem megy le. Minden nyeles = halál. A vizeletem néha narancssárga, néha piros. Mostanra teljesen kialudtam magam, es gyakran felkelek ejjelenkent is.
Harmadik nap engedtek haza. Erdekes fajdalmakat ereztem a hasizomzatomban es a labaimon. Mindezt a gyors fogyasnak tulajdonitom. 3 nap = 3 kilo.
A korhazbol valo 15 perces hazagyaloglas komoly izomlazat okozott. Egesz nap csak fekszem, es haromszor becseppezem/bedrogozom magam. A drog utan semminek sem erzem az izet. A kaja folott ulve olyan erzesem van, mintha egy hangya lennek. Tomenytelen mennyisegnek tunik az, ami maskor egy harapas volt.
A tegnapi es mai 5. nap is ugyanilyen volt. Rohadtul faj drogok nelkul. Droggal meg nem erzem az izeket. 5 nap = 5 kilo. Anyam furt azzal kinoz, hogy egyek. A legfobb gond, amirol eddig nem surun irtatok, az oriasi, veget nem ero, suru nyaltermeles. Faj kikopni, faj lenyelni. Olyan nyulos, mint egy teli edzes utan. Ha lenyelem, 10 masodperc utan ujra tele van a szam. Az ejjelek a legrosszabbak. Arra kelek, hogy a fel arcom el van azva a kicsurgott mennyisegtol, es mar nincs hova fordulnom a parnamon, mert minden sarka nedves.
Arra lennek kivancsi, hogy masok is talalkoztak-e ezzel a jelenseggel, es meddig fog meg ez tartani? -
Nitu
csendes tag
Köszi a biztatást Trixi74!
Szeretnék már túl lenni rajta! Próbálok arra gondolni, h utána nem fog többet begyulladni(legútóbb pont vizsgaidőzsak kezdetén gyulladt be), meg a hajam sem fog hullani
(legalábbis remélem)
Puszi minden sorstársnak, és gyors gyógyulást azoknak, akik nemrég estek át a műtéten!!!Üdv.: Anita
-
Trixi74
csendes tag
Szia Leila12!
Én emlékszem még rád!
Örülök, hogy túl vagy rajta és már jól érzed magad!Érdekes amit írsz mert nekem nem a reggelek voltak rosszabbak hanem a délutáni és az esti órák.
Az ásványvizes probléma nálam is szerepet játszott, de én egyáltalán nem tudtam ásványvizet inni csak teát. Most, hogy már több mint két hónap telt el a műtét óta, már tudok ásványvizet inni minden gond nélkül.
Nekem az volt vele a problémám, hogy minden nagyon sós ízű volt mint a szódabikarbóna.
Tehát szerintem ez az elsózás és ívás probléma idővel el fog múlni.
Én is meg ijedtem, hogy valami gáz lett az ízlelőbimbóimmal, de szerencsére nem mert mostanra ha nem is tökéletes a dolog, de már sokkal jobb.
További jobbulást! -
Trixi74
csendes tag
Szia Nitu!
Ne félj, minden rendben lesz! Tudom ez sovány vigasz, de vagyunk itt páran akik nagyon féltünk és már túl vagyunk rajta!
Ha betartod az utasításokat nem lesz semmi gond. Itt sok mindent olvashatsz amik lehet, hogy segítenek majd.
Drukkolok neked! És írj ha túl vagy már rajta! -
zsuzsa83
csendes tag
Bár engem még csak két napja műtöttek,de az ízlelésem nekem is mintha visszafogottabb lenne.Érzem én az ízt,de nem olyan erősen.Szerintem ez idővel elmúlik.Szerintem
-
Leila12
csendes tag
Sziasztok!
Ha valaki még emlékszik rám, jelentem, teljesen meggyógyultam. Múlt csütörtökön járt le a két hetem, de már a második héten jól voltam. Gyógyszerből (Cataflam) napi 1-2 szedtem, de csak azért, hogy jóízűen tudjak enni. Nekem a reggelek voltak egy kicsit kellemetlenebbek, mivel kiszáradt a sebem éjjel, de gyorsan ittam rá és onnantól az a fájdalom is enyhült.
Aki előtte van, csak bíztatni tudom, így két és fél hét elteltével már teljesen távolinak tűnik nekem ez az egész. Ugyan a műtétet szerintem egy kicsit nehezen viseltem, de a gyógyulgatás szerintem kifejezetten jól ment. Persze mindaz igaz, amit leírtak a többiek is, hol az egyik fele fájt, hol a másik, de nálam ez még bőven tűréshatáron belül volt. A második héten már totálisan aktivizáltam magam, nem feküdtem, és a háztartást is tudtam vezetni. A kislányom 19 kg, bevallom, néha még őt is felemeltem - ezt ha lehet ne utánozzátok. A vérzéstől én is nagyon tartottam, de azt mondta az orvosom, aki sokat iszik, annál sokkal kisebb az esélye.... nálam bevált. Fagyiztam is, de a favoritom a napi rendszeres madártej fogyasztás volt - én híztam.....
Szóval mindenki, aki előtte áll vágjon bele nyugodtan, annyira nem borzasztó
Ui.: 1 kérdés a már műtöttekhez: Nekem mindenféle evés, ivás viszonylag simán ment, de pl. ásványvizet üvegből nehezen tudok inni. Nem fáj, csak olyan fura érzés, mintha nem tudnék annyiszor nyelni mint kellene. Vagy valami hasonló, nem is tudom megfogalmazni! Veletek is előfordult ilyesmi?
És mégegy: Amióta megműtöttek és főzök bármilyen ételt, totál elsózom. Valami gáz lett az ízlelőbimbóimmal? -
Nitu
csendes tag
Köszi a bíztatást,Andy!
Én is nagyon remélem, h minden rendben lesz!!!
Arra lennék még kíváncsi, h van-e valaki itt a fórumon, aki Orosházán Süle Anna doktornőnél vetette ki a manduláját?Milyen tapasztalatai vannak?Eddig két véleményt hallottam a doktornőről,és azok pozítívak.
Szóval előre is köszönöm, ha valaki ír!
-
zsuzsa83
csendes tag
szisztok
kb:két órája estem túl rajta,helyi érzéstelenítéssel.Csodával határos módon most még csak annyira rossz,mintha be lenne gyulladva a mandula.Aprókat tudok kortyolni,de maga a műtét az egy megrázó élmény volt számomra,pedig 10 percnél tovább nem tartott.Ma csak inni szabad,holnaptól enni is,ja és kaptam egy jó kis vizesruhát a torkomra.És nem lehet köpni,csak nyelni,és beszélni is kell.Fájdalomcsillapításként kaptam először egy szurit,majd vízben oldódó valamit.Ha még valaki kíváncsi esetleg a részletekre,akkor megírom
Köszi az élménybeszámolókat,azért sokat segített! -
veran80
újonc
Sziasztok!
Új vagyok itt a hozzászólások terén, de nagyon sokat segített nekem a ti leírásotok. 06.-án volt a műtétem, és nagyon sokat olvastam a ti élményeiteket.
Altatásba kértem, mert féltem, de szerencsére túl vagyok rajta, másnap ,már ki is engedtek a kórházból. Az első nap csak pudingot ettem, de most már szinte mindent tudok enni, persze csak ha nem fáj.
Napi 2-3 szem cataflamot szedek, remélem nem lesz rosszabb. -
Nitu
csendes tag
Ha túl bagyok rajta,és még élek
én is megosztom veletek "élményeimet.
-
Nitu
csendes tag
Sziasztok!Én 22 vagyok, 3 hét múlva lesz a mandulaműtétem. Finoman szólva is be vagyok tojva...
-
maryloo714
újonc
Sziasztok!
Nemrégen volt a mandulaműtétem, 05. 26.-án, voltam is fenn pár nap után, ugyanis arra voltam kíváncsi, h mit lehet tenni ,h ne legyen az állandó, hasogató fájdalom,de sajna nem sok mindent találtam
.Azért írok csak most, mert lehet,h akkori "állapotomban"
nyomdafestéket nem tűró szavakat is használtam volna.
Most már lenyugodva a 12. -dik napon csak egy pár olyan dolgot írnék ami nekem használt.
Ja és még mielőtt abba a hibába esnék, h " végül is ki lehet bírni ! ".
Na de nem mindegy,h hogyan!!!!
Szóval, tényleg nem a műtét a legrosszabb , hanem az utána következő napok. Biztos ez is egyéntől függő , nekem 10 nap volt ami nem könnyen felejthető.
Igaz , nem vagyok mai csirke, 45 leszek , és így "korosan" azt mondják sokkal rosszabb és ez így igaz.
A kórházban töltött 2 nap felejthető, sőt alig volt fájdalom, 2 gyógyszer elég volt 1 nap, Diclofenák-ot kaptam. Itthon már nekem kellett kitalálni,h mi segít a Cataflám mellett, ugyanis kértem ,h azt írják fel. Nemrég jelenhetett meg ez a fajta amit vízben kell feloldani, én " marha " meg amikor az orvosom aki műtött felajánlotta ,h ezt írja fel én meg nagy pofával rávágtam, h le tudom én nyelni a hagyományosat is. Nesze neked fel is írta..
Csak amikor kontrollra mentem és ezt kaptam ,/ már nem voltam olyan nagymellényű/ akkor láttam be ,h mindvégig ez lett volna a jó.
Aztán még volt borogatás a nyakra, gyümölcscukor 1-2 TK. fél pohár vízbe , ez a túléléshez kellett, ugyanis ez 1 nagyon gyoprsan felszívódó cukor és szinte azonnal a vérbe jut, aztán ALOE VERA first spray, aki ismeri tudja , h hogyan kell használni/ én mertem de csak az próbálja aki tudja , h máskor is hatott és nem fél most sem használni./.
Senkit sem akarok elrémíteni, igaz, h nekem az orvosom Bioparox spray-t írt fel, nekem az nagyon csípett, igaz ez is de csak pár mp.-ig.Aztán volt még zsálya tea, inni és gargalizálni,azt mondják jó fertőtlenítő így műtét után, még most is iszom 1-2 csészével naponta.
Hát azt hiszem ennyi, nagyon szívesen válaszolok, ha valakit még érdekel ," hogyan lehet túlélni 1 mandulaműtétet?"Hát ennyi, remélem, eluntátok magatokat és már a dokinál vagytok jelentkezni a műtétre.Én még csak remélem, h megérte.
Marcsi -
m3tr0
őstag
válasz
zsuzsa83 #299 üzenetére
butaság.a bevérzéstől tartani persze normális,de nagyon ritkán fordul elő.
nem kell bukfencezni,fejen állni,stb
de tényleg,ha az ember betartja azokat a dolgokat amiket mondanak,nem lesz gond.
műtét után emg tudsz nyelni,csak fájni fog.én is tudtam volna enni csak közbe potyogtak volna a könnyeim...de fájdalomcsillapítóval enni is lehet,főzeléket,joghurtot ilyeneket.egyszó mint száz: nem köll félni
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen TV-t vegyek?
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Filmvilág
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vezetékes FEJhallgatók
- Automata kávégépek
- Peugeot, Citroën topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer / irodai szék noblechairs ICON TX
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest