Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- Dell Venue 8 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kígyó
senior tag
Hi!
Kellemes kis meló ám egy geni szaporulat. Jó nagy egyedszám, és szinte képtelenség eladni. Én is nevelgetek most egy 80db-ot, tudom mit beszélek!
Egyébként nekem az egyik kedvenc dögöm. 2 vedléses korától neveltem az anyukát, mindig jól evett, és szép nagyokat nőtt. Igazi ''ekepók''. 
Milyen skoreszt szereztél? Imperator?
üdv,
Kígyó -
rebel56
tag
Látom egyre csökken az érdeklődés a topik iránt.

A nőstény mellé megvan az Acanthoscurria geniculata hím is, de elég nyeszlett kis példány, még legalább két vedlés kell neki az ivaréréshez.. Meg bővült az állomány egy skoresszal. Most összesen ennyien vannak, meg a tápláléklánc eggyel alacsonyabb fokán az argentin erdei csótány (Blaptica dubia) tenyészet.
-
kavicssli
addikt
UP!
-
kavicssli
addikt
Hahó!!!!

-
rebel56
tag
Ezek nagyon aranyosak tudnak lenni! Nekünk egyszer a mosdóban, az ajtó melletti repedésben bukkant fel időről időre egy ilyen kispók, apu volt hogy tett oda neki szúnyogot.

Most voltam épp bizniszelni, elvitték a vöröstérdűmet, nemsokára pedig beszerzek egy A. geniculata hímet és akkor aztán hamarosan jöhet a nász!!
-
Calibos
addikt
régebben keresztes pókokat gyűjtöttünk haveral, befőttes üvegben. Egy szép napon női rokon tag elejtette a lakásban és szét tört az üveg. Na volt ám pánik, amikkor 20 pók 20 felé szaladt…

később szabadon engedtem őket...
ha nem is madárpók de régebben egy pók tag beköltözött a lakásomba, estéként előbbukkant megnézte hogy mit csinálok, azt ment a dolgára. Sajna jó ideje nem láttam
-
Kobe
veterán
válasz
kavicssli
üzenetére
gondoltam rá, hogy egy olcsóbb példányt beszerezni (oszt majd bóhapiacról updatelni, fejlesztgetni mint a PC t, egyszer uj potroh, másszor....
)
megemlítettem anyámnak, mire ő csak anynit mondott : a lakásra is kezdj el gyűjteni. - milyen lakásra ? - hát ahova a pókkal együtt költözöl ha veszel egyet
-
Kobe
veterán
ma volt este a National Geographicon egy pókos dokufilm, elég fain volt
bár nem madárpókokról volt benne szó, mutattak egy kba 5-10 ftos érme körüli nagysáu pókot (Porcia) ami full oylan mint egy porcica, pici és szőrös, de atom okos.....másik pókokra vadászik de kva jól löki mert nála 10x nagyobb pókoknak is nekimegy és lenyomja őket....pl hálón mászni ugy tud h másik pók atom nem veszi észre, cska akkor megy rajta ha fuj a szél és berezeg a háló, vagy hátulrol cserkészi be, de volt hogy a keresztespók ami asszem majd 100x nagyobb mint ő, az orra elől sikerült ellopnia és megennie a hím keesztest....durván nyomja...egy ilyen nagyméretben má veszélyes lenne 
-
-
Kígyó
senior tag
Örülök h tetszettek a képeim.

Mostanában sajnos elég keveset fotózgattam a pókjaim, akkor is általában csak dokumentálás okán. Egy lelakott terkóval nehéz ízléses fotót összehozni, át kell terelni a ''modelleket'' egy fotózáshoz berendezett helyre, ezzel pedig inkább ritkán stresszelem az állataim. 8-10 pókról pedig mire összejön pár használható kép, az egy fél napos meló. A lényeg a lényeg, h inkább linkelek egy oldalt, ahol van fent pár régebbi képem. (Már csak azért is, mert a képeim otthon vannak, én pedig melóhelyen
)
[link]
SAINT2102 nick alatt futnak az enyémek.
A ''kezdőpók'' témához még annyit fűznék hozzá, h szvsz olyan fajjal érdemes kezdeni ami általában gyorsan nő, és jól eszik. Tehát pl egy G. rosea attól függetlenül h sokan ajánlják első póknak, sztem nem egy ideális választás.. Brachypelmák pedig ebből a szempontból olyan határesetek, de mindenképpen jobb választás, mint egy Grammostola. -
rebel56
tag
Kígyó: Nem akarsz feltenni párat a képeid közül? Már láttam őket valahol és .. hát..

kavicssli: Igazad van, ez a kifejezés nem passzol ide! És, szerinted hasmenése lehet, vagy mi?
Frissen, nedves vattával, fülpiszkálóval egész szépen le lehet takarítgatni! Mivel szoktad?
Dragon003: Szvsz ahogy Kígyó is írta, egy kisebb példánnyal lenne célszerűbb kezdeni a hobbit! Írjak Neked privátban címeket, ahol találsz eladó fajok listáját árral együtt? -
-
Dragon003
csendes tag
Hali
Valaki tudja hogy menyi egy szép kifejlet madárpok?
Mert unaka öcspém bele van örülve.
Elöreis kösszönöm
-
rebel56
tag
válasz
kavicssli
üzenetére
Ezt a kérdést nagyon nem értem! Egyrészt azt írtad, már 3 éve tartasz pókokat. Másrészt rögzítetted, hogy ez meg minden este ''odatémáz''
.. ha mi most leírjuk, hogy mondjuk hetente egyszer, az hogy oldja meg a problémád? 
szebben: pl. defekálni, üríteni, odapiszkítani, kitolni a kábelt stb.
-
Kobe
veterán
''Mert ez az új pokom minden este letémázza a terrárium oldalát'' LOOOOOOOOOL

-
kavicssli
addikt
Az lenne a kérdése hogy a madárpókokra milyen időközönként jön rá a sz@rás!Ezt szebben nem tudtam írni! Mert ez az új pokom minden este letémázza a terrárium oldalát és iszonyat nehéz takarítani az üveget mert ha úgy hagyom az gáz meg nem is vagyok igénytelen!
-
Kígyó
senior tag
válasz
Avicularia
üzenetére
Tudom persze. Sokan kétségbe esnek, ha nem tudnak 1 hét alatt kiárulni egy 150 egyedes szaporulatot, és azonnal elkezdenek akciózni. Ezzel persze nem csak magukkal, hanem a többi tenyésztővel, sőt még a sling-ek nagy részével is kiszúrnak. De hát ez van. Hogy is van a mondás? ''Két dolog végtelen..''

[Szerkesztve] -
Kígyó
senior tag
válasz
Avicularia
üzenetére
Én is láttam ilyen műsort, blondikat gyűjtöttek be kajának, de ott nem bántották a csáprágókat sem és a méregkarmokat sem, amíg élt az állat. De lényegtelen, én a hobbytartásra szánt állatokról beszéltem..
-
Avicularia
veterán
tudod így 37 felé már nem nagyon emlékszik az ember az általános iskolai bioszórákra

ez az osztályozás meg sose érdekelt,megelégszem azzal,hogy az állataim jól érzik magukat,én pedig szivesen figyelem őket tevékenységük közben,már ha csinálnak valamit
egyébként a csáprágók eltávolítása nem fikció,múltkor láttam valamelyik tematikus csatornán,vagy NG vagy Discovery,hogy kajának gyűjtik be a pókokat ,és ilyen nagy kosarakba vannak összedobálva többszáz állat
befogáskor kitépik a rágóit,igy nem tudnak egymásban kárt tenni,és amíg meg nem főzik vagy sütik őket élnek is

-
Kígyó
senior tag
válasz
Avicularia
üzenetére
Azt azért túlzás lenne állítani h ''szinte egyáltalán nincs'' Euróbában. Akad az, és elég szépen zuhan az ára. Pár hónapja még 180 euro volt egy bébi, mára már 85-ért is láttam..
-
Kígyó
senior tag
válasz
Avicularia
üzenetére
Jujj, azért elég durva dolgok mentek itt a nap folyamán..

Pók, mint rovar??
Pókok méregmirigyének eltávolítása??
OMG 
Pár ember itt csúnyán ellógta a bioszórákat általánosban..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Avicularia
veterán
na végre ,mostmár sikerült a pókok rendszertani besorolását elvégezni

mondjuk sose néztem utána,de én azt hittem ,hogy a rovarok feljebb van mint az ízeltlábúak,és az utóbbi beletartozik az előbbibe
mint az is ,hogy minden bogár rovar,de nem minden rovar bogár
vagy ezt is rosszul tudom
-
Yaye
őstag
válasz
VoDaFoNe
üzenetére
Ne hülyéskedj. Van a nagyon nagy doboz, az van ráírva hogy ''ízeltlábúak''. Ha kinyitod, kisebb dobozok vannak benne, az egyiken az áll hogy ''rovarok'', a másikon az hogy ''rákszabásúak'', egy harmadikon meg az hogy ''pókszabásúak''. Minden dobozban még kisebb skatulyák vannak, a skatulyákban pedig fiolák, és ha összetörsz egy fiolát, akkor már nincs több edény hanem kugrik belőle egy Elől Harántcsíkos Hátul Eszterházy Kockás Halványlila Guminudli.
Szerintem ez nem olyan bonyolult...
[Szerkesztve] -
kavicssli
addikt
Tessé olvasni!!!
Rendszertan és testfelépítés
A pókszabásúak (Arachnoidea) az ízeltlábúak (Arthropoda) csáprágósok (Chelicerata) altörzsének egyik osztálya. Légcsövekkel vagy a potrohuk hasoldalán elhelyezkedo 1-4 pár ''tüdovel'' (tracheatüdo) lélegeznek.
Testük 21 szelvénybol áll, ebbol 8 összeforrva a fejtort, 13 a potrohot alkotja. A fejtoron mindig 6 pár végtag van:
1 pár csáprágó (chelicera)
1 pár tapogatóláb (pedipalpus)
4 pár járóláb (közönséges pók ábrája - Búvár)
A pókok, skorpiók, álskorpiók, atkák, kaszáspókok és a pókok tartoznak ebbe az osztályba (kb. 75.000 faj!). A pókok tehát a pókszabásúak osztályába tartoznak, szóval nem rovarok! Miben különböznek a rovaroktól?
1, A pókszabásúaknak nincsenek antennáik
2, Négy pár lábuk van, a rovaroknak csak 3 pár
3, A pókszabásúaknak csak két részre oszthatjuk a testét: fejtor és potroh - rovarokét 3 részre oszthatjuk: fej, tor, potroh.
4, A pókszabásúaknak akár 12 szeme is lehet (nem összetett)
5, A rovarok nem szőnek hálót stb.
-
rebel56
tag
De tényleg, mintha lenne egy kicsi, legalábbis a tagolásban! Amiket kiemeltél, oda nem írja, hogy osztály! (mert persze nem is azok) Mindenesetre ennél autentikusabb forrást kellene keresni, nekem ez volt az első link, amit kidobott.
A lényeg, amiből kiindultunk, azért jól láthatóan benne van. -
Yaye
őstag
válasz
VoDaFoNe
üzenetére
Akkor mégsem érted
A pókok nem rovarok. A pókok ízeltlábúak. A pókok és a rovarok egyenrangú kategóriák.
Rebel56: Nincs ott egy kis keveredés? ''Rákok'' és ''Rákszabásúak'' külön osztály lenne? És van olyan osztály hogy ''villáscsápúak''? A mindenit, most már kell keresnem valami rendes, pontos forrást...
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
válasz
Avicularia
üzenetére
szerk: előttem szóló linkje a tuti

[Szerkesztve] -
rebel56
tag
válasz
Avicularia
üzenetére
Avicularia: Tessék!
[link]
VoDaFoNe: akkor ugyanazt mondtuk, ugye?
szerk: mi a bonyolult ebben? A törzs az osztálynál nagyobb egység, az ízeltlábúakon belül vannak rovarok, pókok, rákok, stb., de a pókok azok nem rovarok!
[Szerkesztve] -
VoDaFoNe
aktív tag
válasz
Avicularia
üzenetére
lábaikon kis ízek találhatók!
(azt azért nem mondanám h finomak is lehetnek
) -
kavicssli
addikt
Na ezt most mindenki jl megmondta!!!

-
rebel56
tag
válasz
Avicularia
üzenetére
Szvsz az ízeltlábúak törzsén belül van a rovarok osztálya, a pókok pedig a pókszabásúak közé tartoznak!
-
rebel56
tag
Erről még nem hallottam, de valószínűtlennek tartom, hogy általános művelet lenne! A pókok a méreganyaggal bénítják meg az áldozatot, a méregkarmok okozta mechanikus sérülés nem elegendő a táplálékállatok elejtéséhez, így egy ''méregtelenítés'' a pók életébe kerülhetne, szvsz.
kavicssli: pü ment!
[Szerkesztve] -
VoDaFoNe
aktív tag
válasz
Avicularia
üzenetére
a K= ezer v tízezer?
uh de gondolom a képen látható ember már kiskora ( pók ) óta kézreszoktatja. a pőci mit jelent? 
-
-
kavicssli
addikt
válasz
Avicularia
üzenetére
Ízeltlábúak!
-
kavicssli
addikt
válasz
Avicularia
üzenetére
te merre lax?Ott milyenek a pókárak?!
-
VoDaFoNe
aktív tag
válasz
Avicularia
üzenetére
akkor mért nem tesztek előbb kesztyűt a kezetekre? hány napos kortól lehet kézre szoktatni őket?

-
Kobe
veterán
tudtommal a magyarországi forgalombahozatal feltétele hogy elég brutálisan méregtelenítik a pókokat, legalábbis úgy tudom hogy kell vmit csinálni a rágójukkal mielőtt eladnák....vagy tévedek ?
-
rebel56
tag
válasz
Avicularia
üzenetére
Rovarok?

-
kavicssli
addikt
válasz
Avicularia
üzenetére
igen ez teljesen igaz! Olyanok mint a kutyák a palota pincsi és neked támadhat ha előtte egy rotival aludtál!

-
VoDaFoNe
aktív tag
válasz
Avicularia
üzenetére
annak a gyönyörű kék póknak mennyi az ára? és mennyire agresszív?

-
-
Kobe
veterán
nekem anno ékszerteknősöm volt, az volt hogy a szekrényen tárolt akváriumból kiugrott valahogy és 3x körbeszaladta a lakást mire elkaptam ....és annál egy pók gyorsabb, szóval én elektromos kerítéssel az ágyam körül aludnék az fix....de amugy mi pénzbe kerül egy ilyne jószág ? mert van amelyik tetszik, amelyik nem olyan szőrös, latin nevén szőrüsz minimalusz....anno havernak volt egy erősen nyugdíjaskorbalépő, rokkantsegélyből élő egyede, lábainak majd a felét elhagyta élete során, na az már nem szaladt olyan gyorsan

[Szerkesztve] -
rebel56
tag
Arachophilia rulZ...
A terráriumokat saját kezűleg szoktam készíteni, biztonságosak, így nem tartok tőle, hogy meglógnak. Erre egyébként eddig egyszer volt példa nálam 5 év alatt, azért is csak magamat okolhatom. A pók meg hamar meglett, csak izgalmasabbá tette a reggelem. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
VoDaFoNe
aktív tag
Megeszi a családot.
ezen nagyot röhögtem. De sztem ha a ,,ketrec'' ultra extra biztos nem tud kimászni.

-
Kobe
veterán
arachnophobia rulZ .....anno egyik ismerős tartott vmi szelidebb madárpókot, egyszer megfogtam és a hideg rázott ki tőle....ti nem féltek h éjszaka kimászik és megeszi a családot ?

-
kavicssli
addikt
Ti mikor vettétek a pókot? Kicsi korában vagy már tini korában?
-
Avicularia
veterán
felnőttként vettem az Alkotás utcai állatkereskedésben, '97-ben volt 35 rugó az ára,egy nőstény volt
náluk csináltattam neki egy szép nagy viváriumot,de szerintem valami baja lehetett,mert 3 hónapig húzta kb.
viszont az gyilkos volt ,ahogy a felnőtt egeret elkapta és megette
-
Avicularia
veterán
életkorhoz annyit tudnék hozzáfűzni,hogy a chileim 11 éve van meg,a második pókom volt,és már felnőtten vettem
valszeg már akkor megvolt 10 éves,mert azóta kb.2 évenként vedlik,egyszer fordult elő,hogy 1 évre vedlett
nőni 11 év alatt semmit se nőtt -
Kígyó
senior tag
''És nincs ennek a dolognak évtizedekre visszanyúló külföldi szakirodalma?''
Éppen valószínűleg van, csak mint mondtam a kérdés nem egyszerű, tehát semmit nem szabad szentírásnak venni, arról nem is beszélve h ezek az anyagok elég nehezen hozzáférhetőek.
''Vagy ez külhonban is ennyire újdonságnak számít, hogy még a szakértők és a tenyésztők sem tudnak konszenzusra jutni egy ilyen viszonylag egyszerű kérdésben?''
Ez sem ilyen egyszerű. Nem fognak a szakértők és a tenyésztők leülni és megbeszélni h kinek mi a véleménye. Mennek a saját fejük után. Vegyük pl azt h egy fajt pár év alatt hányszor képesek átsorolni különböző genus-okba, pedig laikus számára ez is elég furcsa lehet..
Ha még mindig nem érted a dolgot, azt hiszem feladom..
-
Yaye
őstag
És nincs ennek a dolognak évtizedekre visszanyúló külföldi szakirodalma? Vagy ez külhonban is ennyire újdonságnak számít, hogy még a szakértők és a tenyésztők sem tudnak konszenzusra jutni egy ilyen viszonylag egyszerű kérdésben?
Más: mekkora kalickában lakik egy ilyen szőrmók? A kisállatkereskedésekben ahol látok pókokat, mind olyan pici kubusokban vannak, amikben én jó szívvel még hangyát sem tartanék, nem hogy egy pók jót tudjon futkározni benne. Vagy nem is igénylik a nagyobb teret?
Ha valakinek itt elég szép, berendezett cucca van ahhoz hogy ne szégyellje, az földobhatna egy-két képet
-
kavicssli
addikt
Nekem volt Usumbaram is de nem tartom mert nem tudok sehonnan szerezni pedig szép is de nagyon agresszív!
Visszatérve a skorpiókhoz melyiket ajánljátok kezdőknek?! -
Kígyó
senior tag
Több probléma is van.
Az egyik, h mint rebel56 írta, nincs nagy múltja a hobbynak. A másik alapvető probléma, h egy állat ritkán éli le az életét egy gazdánál. Aztán vannak még ilyen apróságok, h majd' 800 fajról beszélünk, melynek töredéke van jelen a hobbyban, és azok között is elég nagy a szórás.
Ezen kívül fajon belül is elég nagy lehet a szórás, valószínűleg nagyban függ a dolog a tartási körülményektől..
A madárpókbetegségekről pedig szinte nulla a tudásunk, és még sorolhatnám, de hirtelen ''csak'' ennyi jutott eszembe..
Szóval nem olyan egyszerű a dolog, mint pl macska v a hörcsög esetében!
-
VoDaFoNe
aktív tag
valaki seígtene a feltett képes kérdésemre?

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- OLED TV topic
- Linux kezdőknek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Villanyszerelés
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- iPad felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG UltraGear 27GR95QE-B 240 Hz OLED 2560x1440 Gamer Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- 27% - ASUS ROG Swift PG27AQDM OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03ms /
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4649
- MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015) A1534 256GB/8GB memória (3hónap Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Egyébként nekem az egyik kedvenc dögöm. 2 vedléses korától neveltem az anyukát, mindig jól evett, és szép nagyokat nőtt. Igazi ''ekepók''. 

Még sohasem, ez lesz az első kísérletem.
)