Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lev258

veterán

válasz Necronom #10493 üzenetére

Röviden. Te felhasználó vagy a rendszeren, akinek joga van ideiglenesen root jogosultsággal is tevékenykedni, pl. a sudo parancs segítségével. Egyébként nem. A valódi root felhasználó alapból inaktív.

• ubyegon2

félisten

válasz Necronom #10493 üzenetére

A Mint kicsit túl felhasználóbarát lett, ezért a Fájlkezelőre viszed az egeret, csak annyit ír ki, hogy Fájlok, pedig a fájlkezelő neve a Nemo, de ha a nagyon kezdő keresné a szövegszerkesztőt, tuti nem találná meg Xed néven a Menü-ben, viszont Szövegszerkesztő néven megtalálja. ;)
    Amíg csak használja valaki a rendszert, ez így jó is, ha meg szerkeszteni kell valami rendszerfájlt, feltételezi a készítő, hogy azt az alapok elsajátítása fogja megelőzni.

xed admin:/// - nem tudom ezzel mi van, még ma használtam először Mint 19.1-en, de a legújabb leírás is ezt a szerkesztési módot ajánlja. Végül is a nano-s módszer meg általánosabb, nincs vele olyan gond, ami régebben volta grafikus sudo /home-on kívüli fájlokkal kapcsolatban.

De amugy en miert nem vagyok a sajat rendszerem adminja?

Röviden: ez nem Windows. ;)

A Mint-nél kicsit ez is könnyített formában valósul meg, de alapból mondjuk feltelepítesz egy Debian-t, megadod a rendszergazda jelszavát és megadod a felhasználói jelszavadat is külön. Ez így jó, képzeld el, hogy egy desktop van a családban és a gyerekeknek csinálsz külön hozzáférést. Bejelentkezik az egyik gyerek és jól összekutyulja a rendszert - Windowsnál, de nem itt! Az ő saját loginjával csak a saját külön /home mappáját tudja összekutyulni, a többiekét nem.

Nem emiatt ilyen a rendszer, de desktop rendszeren is jó, hogy ez így van. ;)

A rendszer fontos részeit senki nem variálhatja, szerkesztheti, csak aki rendelkezik a root loginnal.

Amúgy érdemes átfutnod a magyar nyelvű Kézikönyvet, mélg csak 18-ra van meg, de lényegi változások úgysem történtek, ami a Kézikönyv tartalmát érintené.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés