- Mindent a StreamSharkról!
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke farmerzsebe
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
...ha 40 fokra fűtöm s puffert, akkor kellene egy kicsit nagyobb. Olyan 4-5-ször ekkora. esetleg keverőszelep, de előbb-utóbb az alsó rétegben is 40 fölé melegszik.
Aranyosak ezek a vezérlők, csak nem az volt a cél, h a még olcsóbb csőtermosztátot leváltsam, hanem hogy a fűtés komfortosabb legyen, integrálva az okosotthonos bigyókkal. Hamár mérek hőt és párát csillió helyen, akkor legyen értelme is.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Rick4
félisten
Az áramszünetek ritkák, de előfordulnak. Tervben van egy akkus ápgréd, 12 VDC ólom akku, erre kell egy kis inverter a szivattyú masszív 35-45 W terhelésére, meg egy jó minőségű step-down konverter az ESP-t táplálni.
Én ehelyett vennék az apróból, jófogásról egy olcsó régebbi szinuszos szünetmentest, meg 7 ezerért egy új 9Ah-s reddot akkut, egyrészt kicsit komolyabb az elektronika, mint egy inverter, figyeli a feszt, másrészt tölti az akkut, plusz villám ellen is jobban véd, az egyik kimenetébe bedugnék egy 5V 2A-es usb kimenetes telefontöltő fejet, és le is van tudva az ESP táp.
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Graphics
Jómunkásember
Nem engedték fel teljesen de kőzetgyapottal ki lett bélelve a verébdeszka.
Felül viszont be lett borítva a sarkoknál a koszorú kőzetgyapottal.De lesz még egy köröm odafent, én is erre gyanakszom, amit írtál.
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
frescho
addikt
Lebuktam
Kondenzációsnál sokat számít, ha tudod csökkenteni a hőfokot. Szigetelés előtt méretezték a hőleadó felületeket (radiátor+padló), ezért most 0 fok körüli kinti hőmérsékletnél is bőven elég a 48 fokos elmenő a kazántól. Gyakorlatilag most folyamatosan kondenzációsként tud üzemelni a gép, mert még ezt is lehet szabályozni a kinti hőmérséklettel párhuzamosan. A másik nyereség, hogy így nem fogjuk megsütni a padlót, mert annak a hőmérséklete is 40C alatt van folyamatosan.
Graphics: Ott más baj van, nem a szellőzéssel, hanem a hőhidakkal van gond. Rendben meg van csinálva a koszorú/tető sarok szigetelése? Tipikus, hogy kívül nem viszik fel eléggé, vagy felül a szigetelést nem viszik fel a fal tetejére.
https://frescho.hu
-
Graphics
Jómunkásember
Na nekiesek, igaz nálunk csak a meglévő Computherm 2db termosztátot kéne valahogy felokosítani és optimalizálni a fűtést, puffer nincs...
Van egy Ariston 24kW-os kazán, padlófűtés 5 ágon és radiátor 5 ágon... Hőcserélő nincs... Ezt bánom, mert sokat szívtunk vele.. Alapvetően kevés a fűtésszámlánk, de szerintem még bőven faragható lenne.Szigetelés van, de valami nem jó a légcserével, mert a sarkok egy része hajlamos bezőőődűni, de ez már más téma.
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Kb. ennyi volt a régi rendszer, termosztát kapcsolt, azzal sorba egy cső termosztát, ami a víz hőfokot nézte. Ha nem spórolnék és a túllövéseket megkedveltem volna, akkor nem építek...
"Analógba" -ahogy freshco is írta- érdemes legalább a visszatérőt is bevenni a kapcsolásba, biztos van pid több bemenettel, delta számítással. Várjá', az sem analógHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
pojakcs
senior tag
Le a kalappal , hogy ennyi munkát fektet valaki egy viszonylag egyszerű probléma megoldásába. Az én analóg agyam, anno egyszerűbb megoldást dobott. https://www.emag.hu/stc-1000-termosztat-220v-06614/pd/DX8VJWBBM/ Egy STC kapcsolja a szivattyút, ha meleg a víz. Az meg akkor meleg, ha befűtöttem. Biztonsági tartalék, még egy STC a fiókban.
Üdv: Csaba
-
Köszönöm
...az előzményt nem olvastad, lebuktál
A túllövések miatt lett az egész, mert a mezei termosztát ezt nem tudja megoldani. Próbáltam matekolni, de elvetettem, túlgondoltam... egyszerűen a víz megfordulási idő a keringetés, majd vár a rendszer (itt nézi a hőfokot is) és utána újra keringet, ha kell. Ezen még annyit lehetne finomítani, ha a trv-k zárva vannak, akkor a keringetési idő lehet kevesebb, de ez így is 5 perc körül van csak.
A spórolás és a komfort is jobb, vegyes kazánnál ha 60-80 fokos vízzel túltolja a fűtést az egészen kellemetlen és egy szezon alatt nem is ócó.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
frescho
addikt
Szép! Jó látni, ha valaki értelmes dologra fordítja a tudását és/vagy más területen is képzi kicsit magát.
Egy apró tipp: Több adatból még jobban lehet optimalizálni, kb. 10%-ot sikerült spórolni az elmenő/visszajövő hőmérsékletek mérésével és a vezérlés állítgatásával. Például kiszámolható, hogy szabályozási rendszernek mekkora a tehetetlensége. Ezután már időben le lehet kapcsolni a rendzsert, hogy a túllövéseket elkerüljük. Vagy lehet játszani a gáz/elektromos fűtésű bojlerrel, hogy éjszakai árammal reggelre legyen teljesen felfűtve, késő éjszaka meg eshet a hőmérséklet, úgysem használja senki. A gáz meg csak rásegít napközben.
https://frescho.hu
-
Köszi, hogy benéztél.
Ez az olyan hobbistáknak való, akik nem akarják/tudják megírni Arduino ide-ben kvázi 0-ról a kódot. Itt vannak összeállítások, attól függően, h kb. mit szeretnél. WebUI-n csak hozzáadod a HW-t, rulesben megírod, h mit csináljon és kész. Sokkal kevesebb a hibalehetőség így és tényleg elérhető bárkinek -igaz angol tudás nem árt hozzá.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Postas99
senior tag
Úr istam!!
Ez nagyon király!! Még sosem hallottam erről az ESPEasy rendszerről.
Teljesen vakon vagyok. Nagyon köszönöm az írásodat. Le a kalappal!! -
Köszönöm
ööö... ez hagyományos kazán, 3 hétig nem tart a puffer, pedig szeretném
Távolról rá tudok nézni a hőfokokra, ha nagyon akarom, akkor tudok fűtést indítani/megállítani is távolról. De az a cél, h az ESP döntsön.Ohh, értem, ha az ESP meghal? Akkor semmi, ha meghalnak, akkor annyi. Mivel elég sok dolog fut rajta, így olyan nincs, h bekattan és fűt. Volt, aminek csak egy pinje halt meg, volt, ami teljes kuka lett, nem bootol, nem tudtam resetelni, stb. De a ca. 20 db-ból ennyi a veszteség, asszem a halottat is én nyírtam ki, mintha kapott volna 5 V-t a 3.3 helyett A pin halál részben voltam én, egy szenzor vezeték együtt futott a 230 V kanóccal... egy ideig. Ilyesmikre jobban figyelek, a puffer oldalára került, távol minden mástól, viszonylag nyugis helyre, jó dobozba, opto leválasztással a termosztát és az SSR felé, egy jobbfajta telefon táppal.
Bízom a kis bigyóban, 2022 ősz óta üzemel, nyáron is! Nyáron csak számolja a ciklusokat, küldi az adatokat és néha megjáratja a keringetőt.
Amúgy kb. fél óra lehet a csere, abból 15 perc megkeresni, h hol van még modulom, ami nincs beforrasztva valamibe. Okosotthon egy régebbi PC-n Proxmox alatt virtuális gépen, vannak mentések (PVE-ről is). Ha alaplap vagy proci meghal, az probléma, más amúgy van tartalék is szerintem.
Nálam amolyan hibrid rendszer van, bojlert pl. Shelly vezérli, az működik a szerver nélkül is (távoli elérést is meghagytam), ahogy a kapcsolók, TRV-k meg más bármik is. A szerver kiesése az "okosságot" venné ki a rendszerből, vagyis az egymásra hatások szűnnének meg (és a karácsonyi dekor világítás nem kapcsolna fel pl.), de nem állna meg az élet.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
gabyka
aktív tag
Elegáns, precíz megoldás, gratula hozzá.
Elméleti kérdés: mi történik, ha a mikrovezérlő átmegy -10 fokban "megrohadtamhaddmenjenfullbaminden" üzemmódba és Te pl. 5000km távolságban vagy 3 hétig? Van B terv?
Én is gondolkodtam okosotthonos megoldásokban. Oké, én értem mi honnan hová, miért és mikor megy., hisz én alkotom/ttam a rendszert. De ha elüt a villamos holnap reggel, akkor a műszaki analfabéta család megfagy vagy a lámpát nem tudja felkapcsolni ha megrohad valami vezérlés?
Voltam anno egy családiházban, az alagsorban egy rackszekrényben volt minden kapcsolónak, konnektornak, lámpának és bizbasznak a vezérlése. Kérdeztem a tulajt, mi lesz, ha megkotlik a plc...nézett bután... aztán már én is Rá.
Nyilván, nem lesz baj...ez a poszt sem erről szól. Nekem is okostermosztát vezérel, de van otthon okosasszony hozzá, tudja mit/kit kell vegzálni, ha fázik (olyankor nagyon morcos, hisz nőből van) és nélkülem nem tudja megoldani a mindennapi betevő meleget (hú de magas labda...)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Ukrajnai háború
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Bittorrent topik
- Háztartási gépek
- Jelentősen átdolgozná stratégiáját az ARM?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Házimozi haladó szinten
- Külpolitika
- További aktív témák...
- Akciós! PC , i7 10700 , RTX 3060 Ti , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Samsung Galaxy S24 +512GB, fekete 2027/02/28-ig garanciális
- iPhone 16 Pro Max 256gb, független,bontatlan
- Apple iPad Mini 7, Blue, 128Gb., Wifi, új, 2 év garival + Pencil 2, karcmentes
- Lenovo ThinkPad P51,15.6",FHD,i7-7700HQ,24GB DDR4,512GB SSD,M12000 4GB VGA,WIN10