Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6601) Istju


Istju
senior tag

Init rendszerek történeti összefoglalója

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#6602) Jim Tonic


Jim Tonic
nagyúr

Néha már-már idegesítő olvasni, ahogy az őslinuxosok nyafognak mindenféle változás ellen.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6603) Penty válasza Jim Tonic (#6602) üzenetére


Penty
tag

Gondolom a többiek által belinkelt cikkeket nem olvastad el... Nem az ésszerű változások (=fejlődés) ellen, hanem a felesleges, és a linuxos filozófiával szembemenő változások ellen nyafognak.

(#6604) Jim Tonic válasza Penty (#6603) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

De, pont azokra írtam ezt a reakciót, azért köszönöm a feltételezést.
és a linuxos filozófiával szembemenő változások ellen nyafognak. Pont erről van szó. Mi az, hogy linuxos filozófia? Valami, ami megakadályozza, hogy egy modern, szélesebb körben is elterjedő rendszer váljon belőle. Pont azok nyavalyognak, akik ezt az idejemúlt filozófiát féltik. A Canonicalt is rengetegen támadják, valójában többet tett a Linuxért, mint bárki más, Linuson kívül. Ubuntu nélkül a Linux ekkora részesedéssel sem írna, ha jól tudom, a linuxos desktopok felét ők viszik. Szerencsére a többi disztró fejlesztői is kezdik ezt felismerni, nem olyan bigottak, mint a fanyalgók, és igyekeznek lerázni magukról azt, ami a Linux legnagyobb gyengéje.

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6605) spammer válasza Jim Tonic (#6604) üzenetére


spammer
veterán

Valójában unix filozófia. Az, hogy ha valami ezt filozófiát követi, még nem akadályozza a terjedést, nem lesz tőle bonyolultabb, sőt... Fejlesztési szempontból is jobb, mert könnyebben karbantartható, ha nem egy böszme dög akar csinálni mindent, amiből majd jönnek a végeláthatatlan bugok (és ez még csak a github). Mindenre vannak dedikált céleszközök, azokat kell összerakni és megy minden. A kalapácsra sem kell kés meg csavarhúzó 200 féle bittel, a másik végén meg egy fűrésszel. :)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#6606) bambano válasza Jim Tonic (#6604) üzenetére


bambano
titán

az egyik alapvető unixos filozófia a KISS: keep it stupid and simple.
a systemd az windowsos filozófia: csináljunk egy darab brutális méretű cuccot, ami mos, vasal, tereget.

miért ne legyen a linux olyan, amit írtál: azért, mert olyan linuxunk már van, windowsnak hívják. ha valaki windows módra működő linuxot akar, akkor tegyen fel windowst. ha a linuxból windows lesz, mint ahogy jól halad ebbe az irányba, akkor azoknak, akiknek nem windows kell, nem jut majd semmi szemben azokkal, akiknek windows kell, mert nekik windows is meg linux is jut. ez igazságtalan.

másrészt meg egy csomó olyan változtatás van a systemd miatt a gépház alatt, ami nem látszik user szempontból. például az usert mákszemnyire sem érdekli, hogy binárisan vagy text-be logol a linux, viszont engem igen. mert ez agybaromság, hogy mindenre ctl program meg api, a sokkal egyszerűbb szövegfeldolgozás helyett. mi a bánatos francnak kell nekem journalctl, mikor ott van minden a /var/log alatt szövegesen.

másik példa: a systemd magába akarja olvasztani a hálózatkezelést is. pontosan ugyanaz lesz vele a probléma (pontosan ugyanaz, jelenidőben), mint a többi ilyennel: ha nem olyan hálózatot akarsz, mint amit a systemd kiagyalói kitaláltak, akkor kenheted a hajadra az egészet. ha neked például gyorsan változó környezetben kell a linuxodat használni, hogy fogod systemd-vel megoldani? mert most leállítod az interfészt, felprogramozod kézzel és kész. vagy minek beleolvasztani az ntpdate-t a systemd-be? miért nem volt jó külön programként?

ezek a szerencsétlenek összeharácsoltak egy csomó programot, ezzel megfosztva sok más programozót attól, hogy a munkájuk eredményét élvezhessék. hatalommániás diktátorok.

egyébként tudod, mi akadályozza legjobban a linuxot abban, hogy modern oprendszer legyen? hogy régen modern. nem kell modernné válnia, ha modern. azok szerint nem modern, akik úgy gondolják, hogy mindig mindent meg kell javítani akkor is, ha nem romlott el. ezek miatt lesz egy csomó rendszer telepakolva felesleges csellentyűcskékkel, dockerrel, lxc-vel meg hasonló vicces marhaságokkal. mert mindig vannak, akik nem bírnak nyugton ülni a seggükön, és újabb meg újabb dolgokat tolnak bele feleslegesen a rendszerbe, és mindig vannak mások, akik ész nélkül használnak minden technológiát, ha kell, ha nem. azután majd jönnek a mágikus hibák.

nekem pl. a debianomon egyszer se omlott össze az aktiválási kód rendszer. ennek elsődleges oka az lehet, hogy nincs benne ilyen. ugyanez a két kijelentés egyike sem igaz a w10-re.

egyébként a kolléga által linkelt cikkek jók, azt pl. nem tudtam, hogy a pulseaudio meg az udev (vajon melyiket gyűlölik jobban?) ugyanabból az idióta forrásból van...

Ja, cannonical. a redhatnál több kárt csak ők okoztak eddig a linuxnak. nem is tudom, előfordult-e másik linux disztrónál, hogy nagyobb összeget ajánljanak fel csak azért, hogy szar melót adj ki a kezedből. meg ők azok, akik annyira határozottan nem tudnak eldönteni semmit, ami fontos, hogy abból mindig káosz van. gratula. nagyjából semmi nem történne, ha a cannonical bezárná a kapuit, vagy el sem indult volna. náluk még az ms is többet tesz a linux desktop terjesztéséért.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6607) Penty válasza spammer (#6605) üzenetére


Penty
tag

Ah, köszi, hogy javítottad, tényleg unixos filozófia, csak kevertem. Ezzel a kalapácsos hasonlattal jól össze is foglaltad a lényeget.

Most jött egy rakat frissítés a Debianra. Többek között systemd frissítés is. Írja is, hogy újraindítás szükséges. Tisztára windows feeling. :((( :O

(#6608) bambano válasza bambano (#6606) üzenetére


bambano
titán

és ott van még az a kérdés is, hogy minden ilyen mértékű váltás jelentős munkát generál a felhasználóknál.
milyen alapon kényszerítenek értelmes indok nélkül erre?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6609) tvamos válasza ubyegon2 (#6596) üzenetére


tvamos
nagyúr

Köszönöm! Nekem most a "Reszeli a nyeles fingot" a favorit. (A cégnél most ez megy nálunk.)
Nem, az SSD-s dolgot nem olvastam még. Kaptam egy 500-as Samsungot, beraktam a gépbe, és örülök neki. De tartom, hogy az SSD mit sem ér ha kevés a RAM. Nincs feleslegesebb dolog, mint a swap. (Windowsban meg... a hogyishíjják...)

(#6606) bambano
binárisan vagy text-be logol Ez mondjuk engem is dühít, a cégnél, hogy bináris mennek a dolgok. Tarkón csapnám mind!

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6610) Penty


Penty
tag

Nekem kicsit "kínaiak" még ezek a systemd, SysVinit és társaik viták, hiszen nem értek hozzá olyan szinten; egyszerű felhasználóként nem látom át ezeket érdemben.
De... látom és olvasom a cikkeket róla, és azt veszem ki belőle, hogy ez pont azt akarja megvalósítani a Linuxokban, amely elől – többek között – elmenekültem a Windowstól: egy brutális méretű cucc, ami mos, vasal, tereget – ahogy bambano írta. Helyettem akar mindent csinálni, és egyre több mindent akar csinálni. (Én meg szépen lassan, lépésről-lépésre, de éppen ennek ellenkezőjén vagyok.)
A windowsban ezt hívták/hívják svchost.exe-nek, nem? Ha ezt egyre elkerülhetetlenebbül nyomatják a Linuxokban is, ne adj isten, esetleg a kernelbe integrálják, akkor itt is előfognak majd fordulni olyan dolgok, mint amik elől elmenekültem a windowstól? Mert akkor lassan tényleg fel lehet tenni azt a kérdést, hogy nekünk, akiknek nem a windows kell, mi marad?

(#6611) Jim Tonic válasza bambano (#6606) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Na, én pont a Te nézeteddel helyezkedek szembe. :)
A Linux modern volt, mára nem az. Lehetne hosszan ecsetelni a nézeteinket, de én nem tartom már annak. Magad is írtad: keep it stupid and simple. Az utóbbinak van előnyös megközelítése, az előbbinek viszont nincs.
A másik gondolatmenet, amit nem értek, hogy miért hiszitek, hogy van a régi linuxos út, illetve a Windows. Miért kell azt gondolni, hogy mert pár dologban változik, akkor az már Windows?
A linuxosoknak van egy gondolatmenete, hogy ők kiválasztottak, lázadnak a rendszer ellen, királyak, és szeretik, hogy a felhasználók beltenyészetet alkotnak. Rosszul is lennének attól, ha jobban elterjedne a Linux. Akkor nem lennének különlegesek. Ennek az az ára, hogy sehová nem tud desktopon betörni a Linux, ott tudta megvetni a lábát, ahol a Windows bénázott, a szoftveres kínálat meg viszonylag gyenge.

Mindegy, nem akarok flamewart indítani, én nem félek a systemd-től sem, és kimondottan örülök annak, ha megpróbálnak elmozdulni egy kicsit a megszokott dolgoktól.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6612) tvamos válasza Jim Tonic (#6611) üzenetére


tvamos
nagyúr

Én nem is értem azt, hogy "keep it simple"! No legyen simple? Az OS? Vagy használni? Telepíteni? A felület? Mert ha minden féle hardware-re akarjuk, az minden lesz, de nem simple. De mondjuk, ha nem kell driveres vadászni, az simple. Nekem... De persze másnak ez nem gond...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6613) kispx válasza Penty (#6610) üzenetére


kispx
addikt

> "A windowsban ezt hívták/hívják svchost.exe-nek, nem?"
Nem egészen. Az svchost csak szolgáltatás gazda. A Windows rendszerindítója a wininit. Szóval a Windows is modulárisabb mint a systemd.

(#6614) Istju válasza kispx (#6613) üzenetére


Istju
senior tag

Hát akkor a windows előtt járunk:-) a systemdvel nem biztosan jó példával, abban viszont biztosak lehettek, hogy a microsoft követni fogja a systemd nyomvonalat, ha jó, ha rossz egyaránt.

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#6615) kispx válasza Istju (#6614) üzenetére


kispx
addikt

Nem fogja. Nem látszik az átlagfelhasználónak, de a ms egy jó ideje modulárízalja a cuccait. Szóval linuxosodik :)

(#6616) tvamos válasza Istju (#6614) üzenetére


tvamos
nagyúr

De számít ez, ha jól működik? Nekem nem... amíg nincs kék halál, meg fekete képernyő, meg gyors a rendszer...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6617) Istju válasza tvamos (#6616) üzenetére


Istju
senior tag

Ezt már többen leírták, hogy ez elméleti kérdés, és nem passzol a KISS jelmondathoz. Személy szerint, egy erősen moduláris és teljesen átlátható systemdvel szimpatizálnék. A baj az , hogy a mostani nem ilyen:-)

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#6618) tvamos válasza Istju (#6617) üzenetére


tvamos
nagyúr

Elméletben én is, de valójában nem biztos, hogy fontos... a szórszkódot nem néztem. Az lehetne olyan...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6619) spammer válasza Istju (#6617) üzenetére


spammer
veterán

Épp ez az, hogy nem csak elméleti (vagy elvi) kérdés, gyakorlati is, bambano is leírta miért, meg én is leírtam már a böngészős példával. Gyakorlatilag elég gáz, hogy nem tudsz megszabadulni olyan komponensektől, amik nem kellenek, esetleg nem tudod (vagy csak körülményesen tudod) lecserélni őket. Míg ha kisebb darabokból áll össze, könnyebb megoldani az ilyen dolgokat.

Értem azt is, hogy valakinek tökmindegy, amíg az működik. Csak működhet valami jobban, hatékonyabban is, ha úgy oldják meg. És akkor nem kellene lassan 8 GB RAM meg 4-8 mag egy rohadt telefonba, hogy a bloated androidon smooth legyen a böngészés. :)

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#6620) bambano válasza Penty (#6610) üzenetére


bambano
titán

"nekünk, akiknek nem a windows kell, mi marad?": szerverre freebsd, desktopnak pcbsd.
annak minden bénaságával.

(#6616) tvamos de az már nagyon nem elméleti kérdés, hogy egy-két fickóból zsebdiktátor lesz és utána ő zárja be előtted a választási lehetőségeket. ez, hogy megmondom, mit vagy köteles választani, ms stílus. a linux mindig is arról volt híres, hogyha nem tetszett valamelyik darabja, kidobtad és raktál fel másikat. ez most szűnni látszik, ráadásul a systemd nem is elég stabil.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6621) tvamos válasza bambano (#6620) üzenetére


tvamos
nagyúr

Így én is értem! Főleg a zsebdiktátoros részt! :R

(#6619) spammer válasza Istju (#6617) üzenetére
Hát... Persze, jó egy ilyen opció. De gondolom annak, aki maga fordítja, annak most is megvan a lehetőség. Vagy nem ilyen egyszerű?

A Google... Rossz kell, hogy legyen! Az egy túlburjánzott szemét. Szinte rosszabb, mint a Windows... Sőt, sok szempontból rosszabb is, mint a WP. Szerintem...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6622) bambano válasza Jim Tonic (#6611) üzenetére


bambano
titán

"A Linux modern volt, mára nem az." ahha, nem az... világbajnok hálózati stackje van, olyan, hogy az összes többi csak elkerekedett szemmel nézheti, mint egyszeri carpool karaokézó a sofőrt ( :P )

egyébként ha nem lenne modern, miért másolja az ellenfél folyamatosan? most láttam közelről w8.1-et és most már tudom, miért bukott akkorát a windows usereknél, mint rottembiller: mert mindent, ami a felületen új, a 3-as gnome-ból és/vagy a unityből loptak. miért pakolja fel a teljes ubuntu userlandot a w10-be a windows, ha a kiss elv annyira rossz? miért loptak el minden jó cuccot a linux grafikus felületéből? lassan már virtuális desktop is lesz a windowsban... miért lopta el a komplett szoftver-frissítési rendszert az ms? miért van ezer éve unix services a windowsokban? meg nfs szerver??

ha kivenném azokat a cuccokat a w10-ből, amikről elsőre látszik, hogy lopott, nagyjából az userekhez berakott kék ablakon bevilágító fényes kép maradna.

"A másik gondolatmenet, amit nem értek, hogy miért hiszitek, hogy van a régi linuxos út, illetve a Windows.": mert jól láthatóan van. helyesbítek: van a régi unixos út, illetve van a bloatware, amit a windows képvisel mostanában.

"A linuxosoknak van egy gondolatmenete, hogy ők kiválasztottak, lázadnak a rendszer ellen, királyak, és szeretik, hogy a felhasználók beltenyészetet alkotnak.": semmi ilyesmi nincs. ezzel szemben van egy olyan gondolatmenet, hogy szeretem, ha a programjaim pontosan azt és csak azt csinálják, amit előírok nekik. és szeretem azt is, hogy kis téglákból magam rakhatom össze a számomra szükséges megoldást. nem hülyülök el, kell kicsit gondolkodni is ha például egy zaftosabb átirányítást kell megoldanom, nem sírok, ha az a qva ms lecserélte a toolbart ribbonra, mert nincs toolbarom se.

a gépeimet pedig grafikus felület nélkül akarom üzemeltetni, mert felesleges pénzkidobás a hozzá való hardver és szoftver. és nem fogok semmilyen szoftvert vagy szolgáltatást megvenni, amit meg tudok oldani magam is, jobb minőségben. pl. exchange. minősített esetben exchange a felhőben.

"Rosszul is lennének attól, ha jobban elterjedne a Linux.": ennél jobban már tényleg ne terjedjen, a számítógépek 80%-án linux fut, jusson másnak is. Hogy a desktopon nem, az meg legyen a windows userek problémája.

"nem akarok flamewart indítani": miért, nem akarod rendeltetésszerűen használni az offtopicot? :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6623) Istju válasza bambano (#6622) üzenetére


Istju
senior tag

+1bambano

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#6624) spammer válasza tvamos (#6621) üzenetére


spammer
veterán

"De gondolom annak, aki maga fordítja, annak most is megvan a lehetőség. Vagy nem ilyen egyszerű?"

Forrásból fordításnál vannak lehetőségek (több-kevesebb), de ez inkább "egyszerűbb" programoknál járható út, egy systemd már annyira komplex, hogy azt már nem fogja az ember csak csak úgy módosítgatni. Nem is 1-2 emberes meló ilyet karbantartani.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#6625) Istju válasza spammer (#6624) üzenetére


Istju
senior tag

Akkor a systemd atyja vagy sztahanovista, vagy hülye. Vagy inkább a második:-) Az alap inteligenciával nem lehet gond viszont, ha így bepalizta a disztrókat. Tudja, mit csinál, csak mi nem tudjuk miért.

[ Szerkesztve ]

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#6626) F34R válasza Jim Tonic (#6611) üzenetére


F34R
nagyúr

Ugylatom te nem erted, az elsok kozott voltam mikor az Archlinux a systemd-re valtott sokminden mas distro elott. Valtotta az init-et, az udev-el egybeolvadt, ezt is lenyeltem, nem volt vele semmi baj de kezdett egy csomo mindent bezabalni ami az init-tol fuggetlen volt eddig! azota mindnek befejezodott a fejlesztese, es beolvasztottak oket. Nah ebbol lett elegem, meg abbol hogy mindig minde frissult meg akkor is mikor nem akartam, mert nem megfeleloen mukodott. Ekkor valtottam masik disztrora. reddit-en rengetegen vannak akik ugyan ezt tettek, csak mondjuk a crux fele kacsingattak, nekem az meg nem jo mert teljesen rolling.
Nem beszukult latokor ez, hanem elitism.

(#6625) Istju

Nem teljesen, mert nem kell az Init pofozgatasaval foglalkozni. A bugok disztronkent nagyjabol megegyeznek, igy gyorsabb kijavitani oket, ellentetben pl gentoo-val ahol hat hogyismondjam megszenvednek vele.
Ennek ellenere ott meg mindig nem ez a default, sot a mostani stage3-ban mar nem is a systemd-s udev-van belove hanem alternativkent telepul az eudev. (Bar nekem egykutya.)

1. AUSTRUMI switched to eudev in March 2013 (see package list for the 2.6.8 release).

2. Parted Magic switched to eudev in August 2013.

3. Entropy GNU/Linux switched to eudev in September 2013 (see package list, switch date confirmed via email with the lead developer).

4. Sabotage Linux (desktop edition) switched to eudev in September 2013 (see this commit).

5. Quirky (experimental version of Puppy Linux) switched to eudev in December 2013.

6. 0linux switched to eudev in February 2014 (see base packages for the eta release).

7. Linux From Scratch (standard version) switched to eudev in March 2014 (see this commit).

8. Vine Linux switched to eudev in June 2014.

9. Funtoo Linux switched to eudev in June 2014.

10. CRUX switched to eudev in July 2014.

11. Kwort switched to eudev in July 2014 (see package list for the 4.1 release).

12. Void Linux switched to eudev in July 2014 (see this commit).

13. Guix System Distribution switched to eudev in September 2014.

14. NuTyX switched to eudev in October 2014 (see system packages for the Saravane release).

15. Puppy Linux (Ubuntu-based version) switched to eudev in October 2014 (see package list for the 6.0 tahrpup release).

16. Manjaro Linux (OpenRC edition) has used eudev since the initial release in December 2014.

17. 4MLinux switched to eudev in March 2015 (see package list for the 11.1 release).

18. Calculate Linux switched to eudev in April 2015.

19. Alpine Linux (desktop edition) switched to eudev in July 2015.

20. Obarun has used eudev since the initial release in July 2015 (see package list).

21. AgiliaLinux switched to eudev in August 2015.

22. TLD Linux switched to eudev in August 2015 (see announcement on the tld-devel mailing list for release date).

23. Unity Linux switched to eudev in September 2015 (see this commit).

24. Slackware switched to eudev in November 2015.

25. Dracos Linux has used eudev since the initial release in December 2015 (see base packages for the 0.1.0 release).

26. TriOS GNU/Linux switched to eudev in January 2016.

27. Zenwalk switched to eudev in January 2016 (see package list for the 8.0-beta2 release, same packages were used in beta1).

28. Pisi Linux switched to eudev in January/February 2016 (see package list for the 2.0-alpha7 release).

29. antiX switched to eudev in February 2016.

30. Gentoo Linux switched to eudev in February/March 2016 (see this commit).

31. OpenEmbedded switched to eudev in March 2016 (see this commit).

32. unRAID Server OS switched to eudev in March 2016.

33. Area31 RescueCD has used eudev since the initial release in March 2016

Ugyhogy nem mindenki propeller mint azt egyesek allitjak.

[ Szerkesztve ]

(#6627) Jim Tonic válasza bambano (#6622) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

A hálózati stack-je most lett ennyire jó. :) Az X11 meg jócskán gyengébb, mint a konkurenciáké. :)

A többit megértem, hogy neked így jó, de ezzel össze is szedted, miért nem tud jobban elterjedni. Mert pont olyan volt, ahogy Te szereted, de a legtöbb ember pont nem így szereti.

ennél jobban már tényleg ne terjedjen, a számítógépek 80%-án linux fut Én is ezt szoktam írni a winfanoknak, de azt is tudom, hogy ezzel erősen ferdítek. Az Android pl. pont nem olyan Linux, amit Te szeretsz. Sem a Chrome OS. :)

miért, nem akarod rendeltetésszerűen használni az offtopicot? :DDD Alapvetően én Linux párti vagyok. Imádtam rajta fejleszteni tavaly, ráadásul igazán izgalmas sztori volt, rengeteg szenzorral, és bitang élvezetes volt. idén megint lesz egy ilyen projektem, és alig várom. Ettől függetlenül is azt mondom, hogy a Linuxnak változnia kell, magam részéről támogatom a disztrók fejlesztőit.
Az ilyen mondatok meg valahol elkeserítenek: Akkor a systemd atyja vagy sztahanovista, vagy hülye. Vagy inkább a második Szeretnék én annyira hülye lenni, mint ő.

F34R: Muszáj nektek így kommunikálni? Egyik azt írja, nem olvastam el, Te meg azt írod, hogy nem értem. :) Miért ne olvastam volna el? Miért ne érteném? Mindössze eltérő véleményen vagyok. Még csak azt sem mondtam, hogy a systemd akkora sztár lesz, csak annyit, hogy adni kell neki egy esélyt. Meg azt nem értem, miért hiszi azt mindenki, hogy a disztrók fejlesztői tök hülyék, akik nem értenek a Linuxhoz. :)

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6628) bambano válasza Jim Tonic (#6627) üzenetére


bambano
titán

"A hálózati stack-je most lett ennyire jó.": mindig is jobb volt, mint bármelyik konkurense az adott időszakban. bsd-t szokás emlegetni, hogy milyen jó... egy olyan network stack, ami single threaded, az tényleg jó, mint ablakos tótnak a seggre esés. ehhez jön még a tűzfala, ami szintén többet tud, mint bármelyik pc-s oprendszer.

"Az X11 meg jócskán gyengébb, mint a konkurenciáké": vagy nem. illetve ha nem kezdtek volna mindenféle vackokat faragni helyette, hanem ezt javítják, ez is még jobb lenne. tisztességes hálózattranszparens grafikus felületet máig nem láttam másikat, csak gyenge másolatokat.

"Mert pont olyan volt, ahogy Te szereted, de a legtöbb ember pont nem így szereti.": persze, de a többi ember választhat mást, ha ez neki nem jó. Viszont ha ebből szemétdombot csinálnak, nekem már nem lesz választási lehetőségem. nekem nem jár?

Persze, a linuxnak változnia kell. De merre? Miért nem lehet elfogadni a fejlesztők részéről, hogy adott egy rendszer, elegendő szolgáltatással, a változás iránya a hibakergetés. A programozásnak nem arról kellene szólnia, hogy bugokat rakunk a rendszerbe, hogy legyen mit debuggolni... Ha van egy kiforrott, működő rendszer, aminek a szolgáltatásaival elégedettek vagyunk, akkor azt *békén kell hagyni*. nincs kínzó viszketés, hogy programozzunk még bele valamit, hanem megülünk a seggünkön és mást csinálunk helyette. Az végképp rossz megoldás, hogy egész nagy kódbázisokat cserélünk le és ezzel emeljük a javítatlan bugok számát.

"Meg azt nem értem, miért hiszi azt mindenki, hogy a disztrók fejlesztői tök hülyék, akik nem értenek a Linuxhoz.": nem hiszi, látja. illetve nem is azt látja, hogy hülye, hanem azt, hogy a korábbi programozási hozzáállást egyre gyakrabban váltja fel a má$ik világban megszokott bevétel erősíti a szabályt típusú programozás, ami végképp tönkreteszi ezt. Amikor azt látod, hogy egy-két linux disztró vagy főember pontosan ugyanolyan praktikákkal akarja legyőzni a linuxot, mint amivel az ms győzte le a pc-s piacot, akkor felháborodsz.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6629) Istju válasza F34R (#6626) üzenetére


Istju
senior tag

Köszönöm az okítást. Tőled mindig segítő válaszokat kapok:-) Rád hallgatva váltottam FrankenWmre dwmről:-) Te most épp mit használsz(disztrot), mert én egyre többet kacsingatok a gentoo felé.

[ Szerkesztve ]

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#6630) F34R válasza Jim Tonic (#6627) üzenetére


F34R
nagyúr

Adtam, volt rengeteg lehetosege hogy meggyozzon 2014 utan, Virtualdriveon ma is megnezem mi ujsag, de csalodva kell azt mondanom hogy nem sok jo. Bar azota tenyleg csinaltak belole egy modularisabb init forkot.
[link]
En nem mondtam azt hogy hulyek, de redhat-nel es canonical-nel teljesen mas az erdek. csing $

(#6631) Jim Tonic válasza F34R (#6630) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

A Canonical ingyen ad disztrókat, amivel egy windows-os ember is elboldogul már a telepítéstől. Ráadásul évek óta veszteséges. Szóval messze van attól, hogy csak a zseton éltetné. Persze ettől még profitorientált vállalat, de bőven nem gusztustalan szerintem.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6632) Istju


Istju
senior tag

Újdonság az architectnél:

Hello All,

I am currently working on the Architect Kernel Manager (AKM). Features include:

+ Browse and download any kernel from kernel.org. Any already installed kernels will be flagged
+ Compile any downloaded kernel using one of three traditional methods (don't like the abs method)
+ Creation of .preset files for mkinitcpio
+ Display and/or remove installed kernels

Other Planned Features (once the basic script is working properly)
+ Allow patches for AUFS, BFS, grsec, etc.
+ Option to create initrd without using mkinitcpio (meaning AKM won't be distro-specific)
+ Interactive guide for newbies

The best feature is that those who have successfully compiled their own custom kernels will have bragging rights to call any other Linux user a "n00b" if they use a pre-compiled kernel... even if their skill levels are actually much higher than yours - LOL

Kiegészítés:
Good suggestion about modprobe. There will be three config methods available:

1. copying across config.gz
2. Use of localmodconfig
3. Use of menu/n/xconfig

As there are quite a few options, rather than having the user navigate a billion menus, will just use a persistent config file (which must be set on first run). That way users can set their compilation method, optional headers, patches, and download sources, etc, in one go.

Will lay the basic foundations and then build on that. This will include detecting if vbox-*-dkms is installed and offering to build the modules.

Valahol erre mindenki vágyik, én már többször fordítottam kernelt:-)

[ Szerkesztve ]

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#6633) tvamos válasza bambano (#6628) üzenetére


tvamos
nagyúr

Miért nem lehet elfogadni a fejlesztők részéről, hogy adott egy rendszer, elegendő szolgáltatással, a változás iránya a hibakergetés. A programozásnak nem arról kellene szólnia, hogy bugokat rakunk a rendszerbe, hogy legyen mit debuggolni...
Nekem tetszik ez a hozzáállás, de attól tartok, a világ nem erről szól. :(

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6634) Vladi válasza Jim Tonic (#6604) üzenetére


Vladi
nagyúr

Hátőőőő....

"Mi az, hogy linuxos filozófia?"
1. filozófia. Vagyis inkább mérnöki hozzáállás.
2. Van olyan, hogy posix. Ami meg szabvány.

"Valami, ami megakadályozza, hogy egy modern, szélesebb körben is elterjedő rendszer váljon belőle."
Mindig is az egyik legmodernebb volt. Pont. Van olyan 10-15 millió fedora user, köszönöm nekem elég lesz. :)
A centos topikban meg elvagyunk a srácokkal, Akár 1 kocsival is mehetünk sörözni. :DDD

"Pont azok nyavalyognak, akik ezt az idejemúlt filozófiát féltik."
Nem. Én például azért nyavajgok, mert egyszer megcsinálok egy gépet és szeretném használni. Nem buzerálni, nem frissíteni, nem vásárolni meg költeni még többet, használni. Igen, ha kell 10-15 évig. Miért ne? :U

"valójában többet tett a Linuxért, mint bárki más"
Őőőőő már megbocsáss... - sírvaröhögős szmájli - vót ott azért 1-2 garázscég, mint az ibm, novell, vagy a red hat. Nem tom hallottál már róla? A kernel olyan 40%-át köhögte ki magából. :F

"a linuxos desktopok felét ők viszik"
Nem igaz. 1 darab hiteles mérés sem létezik erre. Van a fedorának mérési módszere az összes többinek nincs. Pont.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6635) BoB


BoB
veterán

"a systemd az windowsos filozófia: csináljunk egy darab brutális méretű cuccot, ami mos, vasal, tereget."

Nézzük már meg az alapokat. Milyen kernelt is használnak linux disztrók? Ja hogy monolitikus? Vita zárható! ;]

bambano: bírom ahogy mindig kivetíted desktopra a munkahelyi elfoglaltságaidat és erdekeltségeidet. :)
(nevezetesen hálózati stack, networktranszparens grafikus felület: kit érdekel desktop fronton?)

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#6636) bambano válasza BoB (#6635) üzenetére


bambano
titán

"networktranszparens grafikus felület: kit érdekel desktop fronton?)" pláne szerveren.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6637) BoB válasza bambano (#6636) üzenetére


BoB
veterán

A mai desktop-on senki sem keresi (mivelhogy ugye nem 20 ével ezelőttről beszélünk amikor arra gondolunk, hogy modern ;] ). De látom te nagyon a múltban akarsz élni :)

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#6638) bambano válasza BoB (#6637) üzenetére


bambano
titán

a unixok között ezer éve van network transzparens grafikus felület. a vaxok és a pc között is.
ami egyébként annyira nem érdekel senkit, hogy az ms lenyúlta az ötletet, azóta folyamatosan fejleszti és minden rendesebb windows kiadásban benne van. miért van egyre újabb és újabb verzió a windowsokban, ha senkit nem érdekel? miért csinálnak külön terméket a hozzávaló szerverből?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6639) BoB válasza bambano (#6638) üzenetére


BoB
veterán

De már megint a vállalati szféráról van szó.

Amiből az egész kiindult, az az otthoni felhasználás.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#6640) bambano válasza BoB (#6639) üzenetére


bambano
titán

én nem írtam olyat sehol, hogy vállalati vagy otthoni. desktopot meg szervert emlegettem.
a windowsban akkor is van rdesktop vagy "távoli asztal" meg távsegítség kérés, ha otthon használod, meg akkor is, ha cégnél.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6641) bambano


bambano
titán

mai (tegnapi) beszélgetés hatására megjött bennem a küzdőszellem, hogy kiderítem végre, mi a bánatért szaggat a videolejátszás a debianomon.

letakarítottam a pulseaudio-t és azóta nem szaggat. ha a systemd csak fele ennyire jó szoftver, nagy bajban vagyunk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6642) tvamos válasza bambano (#6641) üzenetére


tvamos
nagyúr

letakarítottam a pulseaudio-t pulseaudio nélkül megoldható a Skype video? (Mármint úgy, hogy legyen hang is.)

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6643) BoB válasza bambano (#6641) üzenetére


BoB
veterán

Miért van olyan érzésem, hogy ha nem ötezeréves pulseaudio lett volna, akkor nem szaggatott volna? ;]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#6644) Apollyon válasza BoB (#6643) üzenetére


Apollyon
Korrektor

A pulseaudio ha régi vagy sem, igénytelen gány munka a systemd-vel együtt.

(#6642) tvamos: működik a skype anélkül is, csak nem lesz hang... szóval kell hozzá.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#6645) Jim Tonic válasza Apollyon (#6644) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Eddig hány programot írtál nyílt forráskóddal, ingyen, munkaidőd mellett? Úgy egyáltalán, mennyit fejlesztettél életedben?

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6646) #33253120 válasza Jim Tonic (#6645) üzenetére


#33253120
törölt tag

Én például nem tudok tojást tojni.

(#6647) tvamos válasza Jim Tonic (#6645) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szerintem a systemd-t nem szabadidejükben, ingyen csinálják. Azok a cégek, amik mögötte vannak, ingyen adják nekünk, valamilyen megfontolásból. Az oké, hogy kis disztribúciók fejlesztői más meló mellett, ingyen fejlesztgetnek, de szerintem ez már rég nem arról szól.

No offense! Lehet, hogy rosszul gondolom...

(#6644) Iscariah válasza bob.zxr (#6643) üzenetére
Haha... Tudom, hogy tudod, hogy tudom...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6648) Jim Tonic válasza #33253120 (#6646) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

De azért szidod, ha valaki ingyen tojik neked? :)

tvamos: Red Hat alkalmazottak fejlesztik, ugyanazok, akik a Pulseaudio-t is (meg pl. az Amahit). Viszont nem tudok róla, hogy Red Hat projekt lenne. De az eredeti kérdésre visszatérve, akik szidják, miért nem csinálnak jobbat? :)

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#6649) #33253120 válasza Jim Tonic (#6648) üzenetére


#33253120
törölt tag

Akkor van gond az ingyen tojással, ha szögletes, és nem lehet beletenni a tradícionális tojástartóba. Ha emellett még kék a sárgája, és almaízű akkor meg főleg olyan izé érzése van az embernek..

(#6650) F34R válasza bambano (#6641) üzenetére


F34R
nagyúr

Mivel jatszol le?

ha mplayer-el akkor a config fajlba ezt rakd be.

ao=pulse

egyebkent nem veletlenul van meg nalam is alsa.

(#6642) tvamos

Az megoldhato hogy ne a pulseaudio-t hasznalja, de kell hogy fent legyen a csomag.
Amugy is halott a Skype.

(#6643) bob.zxr

Nem azert szaggat, hanem azert mert jonehany program nem erzekeli rendesen mert az alsa mellette van es azt akarna hasznalni. Amugy meg egy szint felett rengeteg CPU-t hasznal es ettol szaggathat a video is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.