Dagasztast, kelesztest csinalhatja a gep is, viszont a tobbit inkabb ne.
+Istju
Pontos receptet nem adok, mivel nem tudok, erzesre csinalom, alapanyagonkent valtozik is hogy mi milyen.
Max 100ml langyos (35°C korul a legidealisabb) tej vagy viz, osszekeverve 1 teaskanalnyi cukorral, ebbe rakjuk a fel (25g) elesztot (budafok eleszto, ez a legjobb, tescoban biztos van), en belemorzsolom es meg ossze is szoktam keverni, 10-30 perc alatt szepen felfut.
Fogunk kb 3dl barna sort (vilagos sorrel meg nem csinaltam, de szerintem az csak keveruve tenne, igy meg inkabb edeskes), kicsit szensavmentesitettem, es ezt is felmelegitettem ~kezmelegre (a maradekot pedig megisszuk ), ehhez kb 30 evokanal liszt kell (azt hiszem ), es egy csapott kanal so.
Ugy szoktam csinalni hogy meg szarazon osszekeverem a lisztet es a sot (ha olyan tesztat csinalok akkor a cukrot is), utana hozzaadom az elesztot es a folyadekot, elkezdem gyurni. Ez szemelyes precerencia, de elsonek egy lagy tesztat csinalok amihez aprankent adagolom a lisztet ugy hogy kozben gyurom, utana dagasztom igy szepen be tudom loni a teszta allagat.
Jo levegosre gyurjuk, utana felretesszuk meleg helyre, letakarjuk 1 konyharuhaval, kb 1 ora alatt duplajara kel, kiboritom lisztezett asztalra/deszkara, es formazom, ezt nem irom le, inkabb adok linket.
Formazas utan en egybol bevagdostam (borotvapengevel) es megint hagyjuk kb 1 oraig kelni, utana mehet a meleg sutobe, hofokot nem tudok mondani a suto amit hasznalok ott a legkissebtol szamitva kb 1 harmad reszig tekerem, fel-egy ora alatt keszre sutom.
kb ennyi, ha kerdes van nyugodtan johet.
Extra lehet meg a tesztaba egy keves olaj/margarin (max 50ml), ettol lagyabb lesz. Esetleg meg magvak/fuszerek.
Az itt leirt mennyisegbol lesz kb akkora mint amit a multkor mutattam.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!