Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Necronom

senior tag

válasz CPT.Pirk #107378 üzenetére

igy akkor ezt irja

Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapotinformációk olvasása... Kész
    Minden csomag naprakész.
    N: A beállított „main/binary-i386/Packages” fájl beszerzésének kihagyása, mert a(z) „https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com stable InRelease” tároló nem támogatja a(z) „i386” architektúrát
    E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
    E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root?

• Necronom

senior tag

válasz urandom0 #107376 üzenetére

apt update && apt upgrade
    E: /var/lib/apt/lists/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
    E: /var/lib/apt/lists/ könyvtár zárolása sikertelen
    W: Hiba a(z) /var/cache/apt/pkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Engedély megtagadva)
    W: Hiba a(z) /var/cache/apt/srcpkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Engedély megtagadva

pontosan 4db felkialtojeles ikonom vam

• ubyegon2

félisten

válasz szaki58 #95842 üzenetére

Ennek az lsb csomagnak még nincs 24.04 verziója eszerint: https://packages.ubuntu.com/search?keywords=lsb

Ha ez kell, akkor egyelőre meg vagy lőve a friss Ubuntuval.

Nem feltétlenül ehhez kapcsolódik, de ha ilyet látsz, akkor valami más használja/lockolja a csomagkezelőt:

E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)

Mondjuk Synaptic meg van nyitva, akkor más telepítő nem fog működni.

apt-get install lsb

Érdemesebb a apt install verziót használni jó ideje, de még jobb a nala, informatívabb, automatikusan remove is van, például a régi kernelt leszedi és gyorsabb, mivel több szálon tölti le a csomagokat.

apt-get install lsb
    apt install lsb
    nala install lsb

• szaki58

senior tag

válasz ubyegon2 #95841 üzenetére

Köszönöm, de ezeken már túl vagyok. Eddig nem volt probléma a telepítés, de most ezen leírások alapján nem megy. Az elején elakad:
    "Nyomtató telepítése

apt-get install lsb

You can find drivers at the official site.
    https://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/?OSC=LX
    Download the epson-inkjet-printer-escpr_1.7.7-1lsb3.2_amd64.deb and copy it to your Home user directory.
    Run in a terminal
    sudo apt install ./epson-inkjet-printer-escpr_1.7.7-1lsb3.2_amd64.deb
    to install.
    Then add a new printer in Settings.
    Csomagtelepítővel is jó! Nem muszáj terminál!"

Ezen leírás alapján korábban nem volt gondom, most az lsb telepítése sem megy.

Terminálban:
    "
    szaki@MINIPC:~$ apt-get install lsb
    E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root?
    szaki@MINIPC:~$ sudo apt-get install lsb
    [sudo] szaki jelszava:
    Függőségi fa építése... Kész
    lsb csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
    A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
    E: „lsb” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
    szaki@MINIPC:~$ "

• meggymagos21

lelkes újonc

válasz K0zm0 #73902 üzenetére

VÁLTOZÁS! Most működik az első parancs, mert a frissítést előrébb tettem! folytatom, szólok, mi lesz ebből...

Köszönöm az ötletet! A Brave-ban teljes értékű TOR böngésző van? (Asztali gépre tenném.)
    A google ezt dobta ki:
    https://brave.com/
    Ezen belül detektálta, hogy linuxom van, odakattintottam és kiírta a parancs soros megoldást, csakhogy már az első sor után a terminálomban hibaüzik jelentek meg.
    Előbb bemásolom a Brave weboldal telepítő parancs sorait, után meg azt, hogy már az első parancs sorra milyen hibaüzi jelent meg nekem:

The current signing keys are also available from <https://brave.com/signing-keys/>.

Release Channel InstallationDebian 9+, Ubuntu 14.04+ and Mint 17+

If you get gnutls_handshake() errors after adding the Brave repository on Debian 9, you may need to uninstall old conflicting packages.

sudo apt install apt-transport-https curl

curl -s https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-core.asc | sudo apt-key --keyring /etc/apt/trusted.gpg.d/brave-browser-release.gpg add -

echo "deb [arch=amd64] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ stable main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release.list

sudo apt update

sudo apt install brave-browser

-------
    Eddig az idézet.
    -------

A hibaüzim az első parancssorra:
    [link]
    A végén a javaslat, hogy "Próbálja futtatni az „apt-get update” parancsot, vagy használja a --fix-missing kapcsolót".
    A --fix-missing kapcsolóval próbálkoztam ezután, a következmény:
    [link]

Utána próbálkoztam így:

apt-get update
    E: /var/lib/apt/lists/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Permission denied)
    E: /var/lib/apt/lists/ könyvtár zárolása sikertelen
    W: Hiba a(z) /var/cache/apt/pkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Permission denied)
    W: Hiba a(z) /var/cache/apt/srcpkgcache.bin fájl törlésekor - RemoveCaches (13: Permission denied)

Lehet, hogy a Tűzfal beállításom nem stimmel? Befelé mindent tiltok, kifelé mindent engedek.
    És evvel van teendő? Evvel semmit nem csináltam:
    The current signing keys are also available from <https://brave.com/signing-keys/>.
    Mit tegyek?

• válasz tordaitibi #57226 üzenetére

Feladtam,
    lefuttattam a sudo apt-get install -f parancsot,
    namost a terminálon belül beadott egy ablakot, valami java, azt se okézni, se eltüntetni, se yes se enterrel nem lehet, kiléptem a terminálból és megpróbáltam mégegyszer, hibaüzenet, a nemtudommármelyik könyvtárat más is használja, zárolás nem oldható fel.
    Semmit nem lehet telepíteni, törött csomagokra és függőségekre hivatkozik. Akkor most..?
    Nekem ez nagyon magas rendszernek tűnik így 1 hét után...

Konkrétan:

tibi@tibi-mint ~ $ sudo apt-get install -f
    [sudo] tibi jelszava:
    E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
    E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?

• ubyegon2

félisten

válasz CsengődiGeri #56684 üzenetére

Meg kéne próbálni a 18-ban lévő networkmanagert visszarakni és annak a frissítését letiltani, hátha így is jó lesz. Amúgy a 18 még 2019-ig kapja az összes frissítést.

Adott csomag frissítésének tiltását a Frissítéskezelőben és a Synapticban is meg tudod csinálni, Csomag/verzió zárolása opciónál kipipálod.

Frissítéskezelőnél meg Szerkesztés/Beállítások/Feketelista

• ubyegon2

félisten

válasz jackal79 #56327 üzenetére

youtube-dl csomag benne van a tárolóban, de ha kezdőként érthető módon GUI-sat akarsz, akkor ugyanennek van grafikus megoldása is, ezt a PPA-t kell felrakni csak hozzá:

YouTube-DL GUI 0.4 Ships With New User Interface, More [PPA]

A szakik megelőztek, de legalább nem pont ugyanazt javasoltuk. :-)

Én is a böngészőset akartam írni, de a most frissülő FF miatt inkább kihagytam.

Amúgy ha valakit érdekelne, épp imént volt szó a Firefox előző verziójának zárolásáról ill. visszafejlesztéséről....amíg videátorunk nem csinál egy 5percest róla!

Én szerencsére megúsztam a FF57-et, mert a 18.3 Mint-nél láttam milyen trükkös, így az állandó disztróban zároltam is gyorsan.

• Keef_Lee

őstag

válasz ubyegon2 #50931 üzenetére

Synapticcal leszedtem azóta és feltettem újra. Fel is ment a 17.0 csak induláskor így csinál, hogy semmit. A synapticban most a csomag menüben a zárolását ki lehet választani, a kényszerítés nem aktív.

• ubyegon2

félisten

válasz Keef_Lee #50930 üzenetére

How to Downgrade Packages on Ubuntu

Itt leírják, hogyan kell a csomagot downgrade-elni. Synapticból csináld szerintem, ott látod, mi történik és ne felejtsd el zárolni a működő verziót!

Itt az apt-get módszer van leírva röviden.

Ha elakadsz azzal, mit hogyan kell, jelezd!

Annyi az egész, hogy kijelölöd a csomagot és a Csomag - Verzió kényszerítése menügombbal megadod a szükséges verziót, és utána a Verzió zárolása menüpontot bepipálod a megfelelő verziónál.

• Sidorovich

senior tag

válasz lev258 #43486 üzenetére

Lehet csak rosszul emlékeztem a verziószámra. Sima Ubuntut használnak, még 1 külön programot se használnak, az alap progik mindent tudnak ami kell nekik (Firefox, LibeOffice). Szóval a kernelhez sem nyúltam, csak a frissítés van beállítva, hogy automatikusan töltse le és telepítse őket, hogy ne anyáméknak kelljen ezzel foglalkozni. :)

Ezt amit írtál, hogy kernel törlés és csomagok zárolása, hogyan lehet megtenni? :R

• OldAkita

aktív tag

Linux Mint-re szeretnék telepíteni egy programot ami nem szerepel a tárolókban. Letöltöttem, kicsomagoltam.
    Most ez a neve: "programnév-setup-x86"
    Az "Asztal"-ra másoltam.
    Terminálba beírtam: cd Asztal, erre belépett az Asztal mappába.
    dir parancsra listázta a programom nevét.
    Meg nem mondom hol olvastam, de ezt írtam be: "apt-get install programnév"
    Válasz: E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
    E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?
    Beírtam: "su -"
    Jelszót kért, mire megadtam és renszergazda lettem. Már nem a dollárjel hanem a kettőskereszt van a kurzor előtt és piros lett a nevem.
    Beírtam: "apt-get install programnév-setup-x86
    Ez történt:
    Függőségi fa építése
    E: Ez a csomag nem található: programnév-setup-x86
    E: Nem található csomag a(z) „programnév-setup-x86” reguláris kifejezéssel
    Gondoltam biztos az a baj hogy nem az "Asztal" mappában vagyok.
    Beírtam: "cd Asztal"
    Válasz: -su: cd: Asztal: Nincs ilyen file vagy könyvtár
    Kérlek segítsetek hogy tudok telepíteni olyan programot ami nincs a tárolóban?

• szente

addikt

válasz sh4d0w #14882 üzenetére

Hiba a végén:
    Last login: Mon Dec 3 21:12:31 2012 from 192.168.0.102
    szente@maLLoud-Server:~$ apt-get -f install
    E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtag
    adva)
    E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként
    próbálja?
    szente@maLLoud-Server:~$ sudo apt-get -f install
    [sudo] password for szente:
    Csomaglisták olvasása• Kész0%
    Függőségi fa építése
    Állapotinformációk olvasása• Kész
    Függőségek javítása• Kész
    Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
    gadmin-proftpd gadmin-proftpd-dbg menu proftpd-basic
    Javasolt csomagok:
    menu-l10n proftpd-doc proftpd-mod-mysql proftpd-mod-pgsql proftpd-mod-ldap
    proftpd-mod-odbc proftpd-mod-sqlite openbsd-inetd inet-superserver
    Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
    gadmin-proftpd menu proftpd-basic
    Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
    gadmin-proftpd-dbg
    1 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 39 nem frissített.
    1 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
    Letöltendő adatmennyiség: 3.042 kB.
    A művelet után 6.702 kB lemezterület kerül felhasználásra.
    Folytatni akarja [I/n]? i
    Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe menu i386 2.1.4
    6ubuntu1 [445 kB]
    Letöltés:2 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe proftpd-basic i
    386 1.3.4a-1 [2.119 kB]
    Letöltés:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe gadmin-proftpd-
    dbg i386 1:0.4.2-1 [276 kB]
    Letöltés:4 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe gadmin-proftpd
    i386 1:0.4.2-1 [201 kB]
    Letöltve 3.042 kB 1mp alatt (2.569 kB/s)
    Csomagok előkonfigurálása ...
    A korábban ki nem választott menu csomag kiválasztása.
    (Adatbázis olvasása ... jelenleg 58704 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
    Kicsomagolás: menu innen: .../menu_2.1.46ubuntu1_i386.deb ...
    A korábban ki nem választott proftpd-basic csomag kiválasztása.
    Kicsomagolás: proftpd-basic innen: .../proftpd-basic_1.3.4a-1_i386.deb ...
    A korábban ki nem választott gadmin-proftpd csomag kiválasztása.
    Kicsomagolás: gadmin-proftpd innen: .../gadmin-proftpd_1%3a0.4.2-1_i386.deb ...
    man-db triggereinek feldolgozása•
    install-info triggereinek feldolgozása•
    ureadahead triggereinek feldolgozása•
    ureadahead will be reprofiled on next reboot
    Beállítás: menu (2.1.46ubuntu1) ...
    Beállítás: proftpd-basic (1.3.4a-1) ...
    Figyelmeztetés: A megadott /var/run/proftpd saját könyvtár nem érhető el: Nincs
    ilyen fájl vagy könyvtár
    "proftpd" rendszerfelhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 107)...
    "proftpd" új felhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 107) "nogroup" csop
    orttal...
    Nem hozom létre e saját könyvtárat: `/var/run/proftpd'.
    "ftp" rendszerfelhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 108)...
    "ftp" új felhasználó létrehozása (felhasználóazonosító: 108) "nogroup" csoportt
    al...
    A(z)'/srv/ftp' saját könyvtár létrehozása...
    "/usr/share/proftpd/templates/welcome.msg" -> "/srv/ftp/welcome.msg.proftpd-new"
    * Starting ftp server proftpd m
    aLLoud-Server proftpd[5117]: mod_tls/2.4.3: compiled using OpenSSL version 'Open
    SSL 1.0.0e 6 Sep 2011' headers, but linked to OpenSSL version 'OpenSSL 1.0.1 14
    Mar 2012' library
    maLLoud-Server proftpd[5117]: mod_sftp/0.9.8: compiled using OpenSSL version 'Op
    enSSL 1.0.0e 6 Sep 2011' headers, but linked to OpenSSL version 'OpenSSL 1.0.1 1
    4 Mar 2012' library
    maLLoud-Server proftpd[5117]: mod_tls_memcache/0.1: notice: unable to register '
    memcache' SSL session cache: Memcache support not enabled
    [ OK ]
    dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: gadmin-proftpd-dbg:
    gadmin-proftpd-dbg függőségek: gadmin-proftpd (= 1:0.4.0-1); ám:
    gadmin-proftpd rendszeren lévő verziója 1:0.4.2-1.
    dpkg: hibás feldolgozás: gadmin-proftpd-dbg (--configure):
    függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
    Nem került írásra apport jelentés, mivel a MaxReports már elérve
    menu triggereine
    k feldolgozása•
    Beállítás: gadmin-proftpd (1:0.4.2-1) ...
    menu triggereinek feldolgozása•
    Hibák történtek a feldolgozáskor:
    gadmin-proftpd-dbg
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
    szente@maLLoud-Server:~$

Új hozzászólás Aktív témák