Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz Petya XT #98848 üzenetére

Aham, értelek. Mentés előtt kipucolod a felesleget, ennek így van racionalítása. :)

A Manjaro, azt ha megtanulod rendesen, akkor is tud majd meglepetéseket okozni szerintem. ;]

Nem vagyok ellenére olyan kis programoknak, ami olyan dolgokat elvégez megbízhatóan, amit vagy nem is tudna magától a user vagy rengeteg aprómunka lenne. Jó példa erre a boot-repair app, ami nélkül pár napja tuti nem lettem volna képes rendbehozni a notebookon a Windowst. :B

• ubyegon2

félisten

válasz mobilizmo #98728 üzenetére

Suggested repair: ______________________________________________________________ The default repair of the Boot-Repair utility would purge (in order to fix packages) and reinstall the grub-efi of sdc2, using the following options: sdc1/boot/efi Additional repair would be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file Confirmation request before suggested repair: __________________________________ LegacyWindows detected. You may want to retry after deactivating the [Separate /boot/efi partition:] option. Are you sure you want to continue anyway? Final advice in case of suggested repair: ______________________________________ Please do not forget to make your UEFI firmware boot on the Manjaro Linux (24.0.8) entry (sdc1/efi/****/grub****.efi (**** will be updated in the final message) file) !

Ezt írja a végén a program. Te döntesz, hogy engeded-e a javítást. Nekem két napja helyrehozta a Windowst kékhalál és esélytelen önrecovery után.

• ubyegon2

félisten

válasz tordaitibi #98712 üzenetére

boot-repair

Én még mindig ehhez a legegyszerűbb módszerhez folyamodnék először, látva a linken az utolsó hsz-t, ami épp egy döglött Windowst hozott vissza. ;) Live Linuxról bootolva roppant egyszerű lenne futtatni. Mondjuk ha úgyse lényeges a Linux, tuti nem Manjarot választanék, hanem Linux Mint Cinnamont, jóval egyszerűbb vele az élet. Ilyenkor is. :)

mobilizmo

Ezek főleg neked lényeges infó amúgy! Ha még nem tetted, olvasd el a fenti linken lévő utolsó hsz-t! Ott csak Windows volt a meghajtón, a fenti kis program mégis simán helyretette a dolgokat. Mindent végigszkennel a meghajtókon, megtalálja a boottal kapcsolatos részeket és ha gond van, rendbeteszi. :R Ritka nagy marhaság lenne nem kipróbálni!

És használj inkább Linux Mint-et, mint említettem már, a Manjaro boot dolgai néha elég érdekesek!

Épp Tibikomámnak írtam anno erről. [link]

• ubyegon2

félisten

Winfanoknak írok egy érdekes rövidke történetet:

Gyerek este rámírt, hogy nem meg a notebookja, kékhalál van! Értetlenkedtem, hogy mi a ragya van, de azt csak másnap merte elmondani, hogy gyakorlatilag raktak fel egy Windowst a gépre...no mindegy, hiába írtam, mivel lehet kiolvasni a kékhalálkódokat, ha egyszer nem indul a gép.

Mikor bekapcsolom a gépet, elindítja a Windows telepítését a recovery, nem nagyon halad, megnézi lánygyerek, mondja, hogy ezt csinálja neki egész nap, de semmi. Aztán el is viharzott, de még rámírt, hogy mindegy mit rakok a gépre, de neki Windows is kell. Anyád! ;]

Pendrive-on LMDE6 bebootol, SSD lecsekkolás megvolt, ír hibákat, de nem tűnt vészesnek, ezeréves OEM Samsung SSD, ezeket ismerem.

Jön a Gparted, azt látom, hogy a Windowst tartalmazó partició gyakorlatilag elfoglalja a meghajtót 32GB látszott megmenthetőnekl, gondoltam ezt elveszem onnan és rakok fel egy Linux MInt-et...na persze, én marha elfelejtettem, hogy a drága Win gondolom a fastboot nevű nyomoronc elavult idiótasága miatt nem fog ez menni! :W

Mivel a Windows nem akartam ledurvázni a gépről, csak néztem, mit kéne csinálni, hirtelen nem találtam másik SSD-t a gépbe, hely az lenne pedig.

Egyszóval az történt, hogy a Windows recovery állandóan próbálkozott, de szinte teleírta a particiót és már nem volt helye megjavítani a OS-t. Mint írtam, majd 230GB-ot foglalt és LMDE-ről belenézve semmi komoly letöltés nem volt, az oldWindows mappa volt vagy 200GB! :W

Aztán a Menüben egyszer csak megláttam ezt a pici boot-repair appot, élseben soha nem használtam még, mi baj lehet ha lefuttatom!?

Futott fél percig, az előbb linkelt hsz-ben látható második ablakban felajánlotta a Javítás opciót, rányomtam, pár másodperc után kiírta, hogy indítsam újra a gépet....

Na szerintetek mi történt? :Y Igen, az! Simán bebootolt a Windows, kiírta gyerek nevét és pinkódot akart, azt nem tudtam, így bebootoltam újra LMDE-vel, hogy ránézzek Gparted-del és láss csodát, 230GB-os Windows partició már vissza is fogyott 67GB-ra! Aztán megkaptam a pint, beírtam és tökéletesen indult a Windows10!

Azért érdekes, hogy Windowsnak van külön saját Recovery particiója és mégsem képes magát megjavítani, viszont egy pici Linuxos app live módban futtatott Linuxról mindössze két perc alatt megoldotta a gondot!

Gondoltam ezt megosztom Winfan komáimmal, ja és az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a Win10-hez totál süle vagyok és 10 éve semmilyen Wint nem használok! Szerencsére nem is kellett semennyire értenem a Windowshoz, de ha valaki így jár és csak a Recoveryben bízik, az mit tud csinálni ilyen helyzetben, akármekkora Winbubus is? :N

#win6e, #winhate

(egy tipp jól jönne, hol a fenébe kellene ezt a fastboot valamit kikapcsolni?) thnx

• ubyegon2

félisten

válasz tvamos #98142 üzenetére

Ja értelek, nem akarod, hogy az os-prober detektáljon más bootképes OS-t! Akkor egyszerűen uninstalláld az os-prober csomagot. Elméletileg ki is lehetne kommentelni a grub-ban lévő sorát, de az nem az igazi, nálam most például ugyanúgy betallózta a többi OS-t. Az os-prober eltávolítása a biztos, ez semmi mást nem csinál, viszont ha fenn van a boot-repair csomag, azt is leszedi. (azt simán visszarakod, ha mégis kellene)

• ubyegon2

félisten

válasz paolinho #98067 üzenetére

https://paste.ubuntu.com/p/4r7zjxdK5z/

A boot-repair fenti linken létrehozott pár terminalapp kimenetet, mást nem csinál. Azok alapján siralmas a helyzet. Egytlen disztró van telepítve, viszont amikor azt felraktad, még megvoltak a Windows és az MX Linux EFI mappái is, az viszont nem derül ki, melyikbe rakta magát a Linux Mint EFI-je. Ahogy látom, a GRUB sem meghajtóra települt, hanem sda2-es particióra...

modprobe: FATAL: Module efivars not found in directory /lib/modules/6.8.0-41-generic

Recommended repair: ____________________________________________________________

The default repair of the Boot-Repair utility will reinstall the grub-efi of
    sda2,
    using the following options: sda1/boot/efi
    Additional repair will be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file restore-efi-backups

rm /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
    mv /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bkpbootx64.efi /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
    Mount /dev/sda1 on /boot/efi

Ezek alapján az sda1-be ment az EFI, de hogy ott mi van most....

Partitions info (1/3): _________________________________________________________

sda2 : is-os, 64, apt-get, signed grub-pc grub-efi , grub2, grub-install, grubenv-ok, update-grub, end-after-100GB
    sda1 : no-os, 64, nopakmgr, no-docgrub, nogrub, nogrubinstall, no-grubenv, noupdategrub, not-far

Partitions info (2/3): _________________________________________________________

sda2 : isnotESP, fstab-has-goodEFI, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, ext4
    sda1 : is---ESP, part-has-no-fstab, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, vfat

Ez alapján az sda1 egy EFI partició lenne...

Évekig hülyének néztek, mert kerültem ez UEFI-t, mint ördög a tömjénfüstöt. Hát az ilyenek miatt, ami rosszabb, hogy nem ismerem ki magam rajta úgy, mint a Legacy boot/GRUB rendszeren.

Nincs mese, meg kell várnunk, míg jön valaki, aki vágja ezt az EFI particiós rettenetet!

Még egy screenshotot berakhatnál, hátha az könnyíti a hozzáértők helyzetét. Erről az ablakról:

Plusz egy Gparted screenshot is jó lenne:

• ubyegon2

félisten

válasz paolinho #98064 üzenetére

Huha...tényleg összakavarodott valami...egyet érdemes megpróbálni. A futó rendszerre felrakod a GRUB-ot és futtatsz egy frissítést, utóbbi sose árt, de ennek a kimenetét berakhatnád is. Meg a boot-repair program kimenetének a linkje is hasznos lenne, de először terminalban futtasd le a

sudo grub-install /dev/sda

parancsot, az /sda az az adott meghajtó betűjele legyen! Utána a sudo update-grub
    jön, aminek kell a kimenete.

Az első parancs csak ennyit fog kiírni:

ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo grub-install /dev/nvme1n1
    Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
    A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát
    .

....azért kell a második.

A drive-ok betűjelét a inxi -D parancs is megmutatja.

De még mindig esélyes, hogy a boot során megjelenő sort csak a BIOS-ban tudod eltávolítani...

• ubyegon2

félisten

válasz paolinho #97993 üzenetére

Elfelejtettem említeni, hogy a boot-repair elég részletes report-ot készít(screenshoton az alsó gomb) és a végén megad egy linket, azt nem lenne rossz beraknod, hátha abból kiderül valami. Így néz ki a report.

Plusz bejött még egy újabb ablak is valami GNU GRUB 2.1.2, ami a Linux Mint valamiféle indítója lehet, de ha nem bántom akkor tovább lép, és feláll a rendszer.

Ja, az a Linux Mint GRUB-ja, rendszerindító. Ha több rendszer is van fenn, fura, hogy eddig nem láttad. Ez ha nem egyetlen rendszer van, akkor megjelenik és x másodpercig vár, hogy kiválaszd, melyik rendszert akarod indítani, ha nem választasz, akkor bootol az elsővel.

Benézhetnél a BIOS-ba is, nekem ott volt sok rendszer EFI-je, törölgetni is lehetett, bár most nálad nem lehet tudni, hová is került a Mint EFI-je...

• ubyegon2

félisten

válasz paolinho #97982 üzenetére

Terminal parancs az efibootmgr, akár az imént az ls kimenetét, úgy tudod berakni ide...ha azt írja, nincs ilyen, akkor Synapticból fel kell raknod. (közben csixy már leírta a lényeget...)

Nagyon kínai nekem is ez az EFI téma, de az a boot-kor megjelenő bejegyzés szerintem a Kubuntu után maradt meg a meghajtódon. Mikor pár hete ilyesmivel szívtam, a Dell Latitude 5520 EFI setup boot szekciójában volt csomó EFI/ubuntu bejegyzés, onnan törölgettem, de ez más gép, mint a tied, plusz én egy másik SSD-t is beraktam, amin volt EFI és több disztró is.

Nekem ha jól emlékszem a szintén Synaptic-ból telepíthető boot-repair program rakta rendbe a bootot, hogy nálad is ugyaez-e a helyzet és rendberakja-e a bootot, nem 100%, de magát a programot érdemes lefuttatni ettől függetlenül és a megjelenő ablakban ha aktív a felső rész, azaz javíthatónak látja a program...én megnyomnám azt a gombot, de mondom, nem ugyanaz a helyzet.

Ha feltelepíted, a Menü keresőben boot javítása néven fog megjelenni a program. Futkározni fog egy kisablakban a csík egy ideig, utána ez jeleniki meg...

De ez legyen az alternatív megoldás, előbb rakd be a efibootmgr terminal kimenetét, a többiek jobban értenek az EFI dolgaihoz ill ha azt mondják, nyugodtan nyomd meg a fenti ablakban a javítás gombot...

Ja igen, van egy Haladó füle a programnak, ilyen...ne kérdezd, mi mit csinál.

• ubyegon2

félisten

válasz #63718632 #96387 üzenetére

Át is bootolok Win11-re, hátha lesz valami esemény.

Nekem ez automatikusan is ment minap! Csak be kellett írnom a fekete képernyőn lévő GRUB után az exit parancsot és már indult is a csodaW11! :D Így fogom megszeretni a Windows 11-et, az tuti! Két napig nem használtam az újabb notit, mert Sata SSD-ket a régin kellett csekkolni eladás előtt, no de aztán indítanám a Mint-et, hát valahogy a dualboot Winnel mégsem akarta.

Vakartam is a fejem búbját, mert legacy-ban tudom, hogyan varázsoljuk vissza a GRUB-ot, de EFI-ben fene tudja, működik-e úgy ill itt nem is meghajtón van a GRUB...

Indítottam live Mint-et, hogy keresek valami programot, ami legalább scanneli a boot térképet, hogy merre induljak és meglepetésemre feldobott egyből a Synaptic egy aktív boot-repair appot, gondoltam ránézek! Elindítom, kis csíkban szaladt a folyamatjelző, aztán bejött egy TUI-s ablak, abban tökéletesen felsorolva a particiók, automatikusan bepipálva minden, ami logikusnak tűnt, leOKztam, lefutott, reboot és már rendbe is jött a boot. Ubuntunak írta a Mintet mindenféle verzió nélkül, de arról bootolva egy grub-update parancs azt is helyzetette!

Szóval azoknak javaslom akiknek valami elkalibrálja a GRUB-ot! Indul a live Mint-tel az app, így ha valamiért nincs netelérés, akkor is pillanatok alatt rendbeteszi a GRUB/boot-ot!

#boot-repair live grub EFI

• ubyegon2

félisten

válasz Horvi #84828 üzenetére

Ha az van amit a Windowst ismerő kollégák mondanak, akkor ez a Boot-repair program javítja a Restore EFI backup opció használatával a megnyekkent boot sectort. Nem ismerem, de ránézésre jó lehet neked.

• ubyegon2

félisten

válasz Flowtation #49433 üzenetére

Ha legközelebb bajba kerülsz, inkább használd a boot-repair-t vagy ezt a terminalos megoldást. Az az említett leírás a hd0-val már igen régi lehet, ma már sdx jelölést használunk. ;)

Vagy már én keverek valamit, ez 2 éves leírás is úgy említi... :U

Új hozzászólás Aktív témák