- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- tordaitibi: Chatcontrol
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sellerbuyer: ScreenX technológia élmények az Arénában
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- Argos: Az vagy, amit megeszel
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
Basszus! A systemd olyan vitákat vált ki, hogy nem tudok egy objektív nézőpontot olvasni, hogy miért adaptálták a nagy disztrók!
-
I02S3F
addikt
Na! Úgy látom Debian 10 alatt a passwd parancs root-ként enged 4 számjegyből álló jelszót beállítani, míg mezei userrel bejelentkezve nem :)
-
I02S3F
addikt
válasz
MostaPista #78786 üzenetére
Az Ubuntu-t 25 millióan használják. A Cannonical szerint.
-
I02S3F
addikt
válasz
#63718632 #78780 üzenetére
Lazán kapcsolódik: Imádom, amikor valaki írja (nem mostanában volt ilyen! Nem célzok itt senkire! ), hogy titkosítani akar, de ne kérjen jelszót :). Ez olyan, mint amikor lyukas gumival védekezel a nemkívánt terhesség ellen és a csaj nem szed fogamzásgátlót. :) ( Csak eszembe jutott)
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #78675 üzenetére
Nem előbb a drop sorok és utána a belső háló engedélyezése kéne?
-
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Rájöttem, hogy miért kedvelhetik sokan a grafikus felületet a cli-vel szemben. Azt figyeltem meg, hogy gui-n fogyasztható egységekben adagolja a program az információkat és ez valóban kedvező a kezdőknek/hobbi felhasználóknak. Amíg cli-n az agyaddal szükséges fordítani, hogy egy összetettebb parancs mit csinál. Pl. : a kvm használata ilyen, mert sok kapcsolója van.
Úgy vettem ezt észre, hogy magam is fáradt voltam és archbang installnál a cli-s partícionálásnál megakadtam (hozzá tartozik a helyzethez, hogy 12 órás műszak háromnegyedénél voltam, este és már 12 órája fenn voltam)
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78592 üzenetére
Nálam most megállt a tudomány! Pihennem szükséges.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78589 üzenetére
Na! Vannak a kde-ben gesture-ek, azzal meg tudod oldani. Magyarul nem tudom hogy hívják!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78586 üzenetére
"És amit Rrimuru írt, azt hova?" - Az csak a sway ablakkezelőhöz jó.
"Terminálba, vagy elmentve, sh, vagy a Billentyűparancsok lapon, vagy az egérnél, de hova, hogyan...?" - Ő az ő esetében egy konfig fájlba ezt beírta és neki működött. Te milyen DE-t használsz? Gnome-nál van erre kiegészítő. Biztosan KDE-re is van, vagy Cinnamon-ra.
Az egészet amit leírt, vagy, kettészedve, volume-up és volume-down...? - Két külön parancs két külön billentyűnek. Ha kiderítenéd, hogy milyen paranccsal növelhető/mérsékelhető a hangerő, akkor te is billentyűgombokhoz rendelhetnéd. Ha consumer laposod lenne, azokon szokott lenni média vezérlő gombsor. Rimuru egy alternatív megoldást kínált fel neked.
És hová írom be? Globális, egyéni? - Attól függ, hogy milyen DE-n vagy.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78584 üzenetére
A sway egy wm (window manager), a bind pedig adott billetyűhöz/billentyű kombinációhoz valamilyen feladat/funkció hozzárendelése.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78575 üzenetére
Persze! 2 magot kap a 4-ből. Hw-es virtualizáció támogatás is van! Csak hát a lapost 2013-ban kezdték el árulni újonnan :) (ezt a típust) És nem éri meg újba beruházni, mert a 3.-4. gen-es cpu-s elitebook-ok kerülnek most használtam 120k-ba kb.
50-70k kiadás sok 1-2 gen előrelépésre. ( Ha eladnám a mostanit szintén 50-60k-ért. )
-
I02S3F
addikt
Köszönöm a tanácsokat. Azt olvastam, hogy az i/o számít egy vm esetében (az adja a jó teljesítmény alapját[magas i/o teljesítmény] ) és nem a ram mennyisége, ami miatt csalódott vagyok, mert ram-ot tudok venni a gépbe, de még egy ssd-t nem (nincs hely) .
Onnan is látszik, hogy Ubuntu vm-eknél nem a ram a mérvadó, hogy 2gb-ból bőven elvan átlagos felhasználás során. 800 mega alapon. -
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Virtualbox-ban (win10 host) futtatok (kipróbáltam) pár disztrót (ubuntu alapúak). A Lubuntu gyors volt, de keveset tudott, az alap Ubuntu tud mindent, de lassú. Azt nézem, hogy a KDE Neon, a Mint Cinnamon ugyanúgy 8-900 megát esznek alapból. Annyiban ez nem gond, hogy adok a vm-nek 3 gigát és el is van. Csak a válaszidő nem valami jó!
i5 2.gen, 8 giga ram, evo860 512 ssd (elitebook 2560p)
Mi a megoldás? (Hogy válaszidő is jó legyen, meg kényelmes legyen az asztal is).
-
I02S3F
addikt
Köszi a javításokat! Igen! Mindkét rövidítést elrontottam!
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #78294 üzenetére
Ja! Van Proxmox topic is!
-
I02S3F
addikt
Én olvastam, hogy valaki a kernel fordítást javasolta stress test-nek. Ez izzasztja a háttértárat, a cpu-t, a ram-ot.
Tudomásom szerint alapértelmezetten nem a fizikai magot kapja meg a guest. Ezt konfigolni szükséges, de ebben nem vagyok jártas, de egy HUP topicban ezt kitárgyalták. Sajnos ezt a topicot nem találtam!
-
I02S3F
addikt
válasz
Frawly #78076 üzenetére
Én nem gondolom túl kifizetődőnek a programok váltogatását. Persze te csináld nyugodtan. Pláne, ha jól esik, csak én inkább az idő alatt olvasok valami cikket a rendszer működéséről. Persze én nem hobbiból akarom használni, hanem ezzel akarom egyszer keresni a kenyerem. :)
-
I02S3F
addikt
válasz
bigduke6 #78033 üzenetére
Nem követtem, hogy mi a hiba, de Virtualbox-ban próbálkozhatsz vele!
tordaitibi - Clonezilla? Alternatívaként nem jó?
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78014 üzenetére
"dd-nél meg egy betű vagy szám félreütése egyenlő lehet egy másik, pl. az egész adatmeghajtó azonnali gyalulásával" - Ugye az a Unix-ból jön, hogy tudod mit csinálsz. Ezért sincs lomtár eredetileg a cli-ben.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77974 üzenetére
Szerintem ez ma már alap. Persze vannak még olyan régi gépek kereskedelmi forgalomban, amelyek nem támogatják maradéktalanul a virtualizálás minden részét.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77972 üzenetére
Úgy értettem, hogy a legacy telepítést, amiatt az i386 könyvtár miatt virtuális környezetben lehetett-e volna meglépni.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77970 üzenetére
Ezt egyébként virtuálisan is meg lehetett volna tenni?
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #77957 üzenetére
Konkrétan a HUP-on olvasom, tehát nem konkrétan az lkml-ben bogarászok. Egyszer rámentem és nem tudtam kiigazodni rajta.
Én azt olvastam, hogy mivel kis fájlokat (patch-eket) küldözgetnek, ezért célnak megfelelő.Ráadásul Linus-tól hallottam, hogy "nincs egy ember sem, aki az egész kernelhez értene". Innentől meg sem próbálom megérteni az egészet. Persze az olvasást a témában ettől még nem hagyom abba :).
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77895 üzenetére
Hatalmas +1 a virtuális környezetre! Állati kényelmes, nem eszik sokat és ahogy mondod, nem lehet elrontani. Ha tudod, hogy valami nagy dolgot konfigolsz előtte tudod klónozni is, vagy snapshot-ot készíteni :).
Most ugyan nincs időm Linuxozni, de a munkám miatt (Windowsról lehet csak dolgozni) én is virtuális környezetben babráltam a Linux-ot. -
I02S3F
addikt
-
I02S3F
addikt
válasz
Alex123 #77799 üzenetére
Szia! A legjobb teljesítményt akkor éred el, ha ssd-re, a win mellé telepíted.
Ha pendrive-on akarod használni, akkor
- telepítheted külön pendrive-ra, külső hdd-re (itt arra figyelj, hogy a grub hova kerül)
-használhatsz perszisztens módban is pendrive-ot. Ekkor megadod, hogy mennyi területtel a pendrive-on gazdálkodhat az os és az előállított változásokat a rendszer el fogja menteni.A live mód csak arra jó, hogy kipróbáld, megnézd, hogy hogy fut adott hardver környezettel az os. A csinált változtatások elvesznek kikapcsoláskor.
Szerk. : A biztonság fokozható speciális igények esetén. Mik az igények? (Az esetek legtöbbjében nincs szükség víruskergetőre [pl. : levelező szerveren a wines vírusok megfogására használnak clam-av-t, de nem standard desktop felhasználásra]).
-
I02S3F
addikt
válasz
madrac #77497 üzenetére
Ha csak ismerkedni szeretnél a Linux-al, akkor vm-re is tudod telepíteni. Persze azon játszani nem tudsz és lehet még videó gyorsítás sincs. De nem szükséges annyit babrálni.
Sajnálom, hogy ilyen tapasztalatokat szereztél. Ilyen szívás valóban előfordul, ha Linuxot használunk. Utána jön, hogy nincs a kedvelt propietary sw a rendszerre, stb.
Ha gond nélküli használatot akarsz, akkor szerintem maradj windows-on. Bár vm-ként én még adnék egy esélyt neki. Ott kevesebb hibába futsz bele!
Vagy karold fel a folyamatot, ha kíváncsi vagy és a szívásokon keresztül edd be magad a rendszer használatába.
-
I02S3F
addikt
válasz
zebra_hun #77471 üzenetére
Szia! Tégy egy próbát az alsamixer-el. Szerintem szoftverközpontból tudod telepíteni. Konzolos, de emlékeim szerint több csatorna állítható vele. Az eq-ra passz, azt nem hadználtam még! Aztán lehet kapsz jobb alternatívát az alsamixer-nél a többiektől :).
CPT.Pirk től olvastam, hogy ma már nem nagyon van kompatibilitási probléma Linux desktop-on. Így mellényúlni szerintem nem tudsz.
Az ajánlott coreelec biztosan beállított vga gyorsítással érkezik!
-
I02S3F
addikt
válasz
Mezei Dávid #77417 üzenetére
-
I02S3F
addikt
válasz
Kenderice #77413 üzenetére
Szerintem azért kaptad ezt a választ, mert a #77410-ben nagyon okosat szóltál (tényleg és nem gyúnyból írom!) és ebből arra következtethetett, hogy akkor ez is menni fog
(mert amit mondtál, az valós probléma!)
Itt a leírás a crontab-ról. Itt pedig a sudoers szerkesztése.
Sajnálom, hogy rögtön kezdésnek ilyen hosszú és összetett leírást kaptál. Elveheti a kedved a Linuxtól, mert emlékszem írtad, hogy nem buherálni, hanem használni akarod a gépet.
A Linux nagyon is kontroll alatt tartható. Nem csinál olyat, amit ne tudhatnál meg. Cserébe a beállítására szükséges időt és energiát feccőlni.
#77415 - Király!
-
I02S3F
addikt
válasz
#90384640 #77406 üzenetére
Csak kiegészíteném azzal, hogy ha ezt az utat választja a kollega, akkor vannak egyébként jól működő programok, amik képesek adatot menteni ext* fs-ről. Én telepítettem ilyet és volt, ami jól működött és ingyenes volt.
Szerk.: Sajnálom, hogy homályos a fogalmazásom, mert konkrétan nem tudom mi volt az a program, amivel nekem minden flottul ment. (Nem találtam, utánanéztem). Ja és w10-en.
-
I02S3F
addikt
válasz
Kenderice #77352 üzenetére
Attól, hogy a fileokat látod még lehet baj vele. Meg is nézted a smart eredményeket?
Live linux alól bebootolva a /var/log tartalma hozzáférhető. Ha nem akkor lehet hardver hiba is.
Frissítés települt a legutóbbi munkameneten?
Szerk. : van módod másik gépben kipróbálni a hdd-t?
-
I02S3F
addikt
válasz
#68216320 #77274 üzenetére
Továbbra is vedd figyelembe, hogy ezügyben nincs tapasztalatom, csak, amit hallottam itt-ott.
Úgy tudom az ssh-t érdemes egy magasabb portra áttenni. Ill. azt hiszem bizonyos ip-ket lehet bannolni örökre, például ha csak magyar címről használod, akkor tilthatsz minden külföldi ip-t, vagy csak a kínait, ha netán onnan jönne a legtöbb próbálkozás.
HUP-on jópár topicot találsz e témában!
Szerk. : pl itt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- iKing.Hu-Samsung Galaxy S24 FE Blue Stílusos erő, 120 Hz AMOLED 8/128 GB Használt, karcmentes
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest