Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rtom
senior tag
válasz n0_gAboR #8925 üzenetére
Alapvetően igazad van, de FF-et szinte csak noflash-el használok, utóbbi hetekben a Chromium-ot is, ami valóban bogaras, de némi megalkuvással használható. Az OOO helyett pedig szándékosan ajánlottam az abiword-ot.
Az ATI kártyának utánaolvasgattam, ubuntufórumban volt pár xorg-os how-to, ez alapján úgy sejtem, hogy működőképes, más kérdés a teljesítménye.
-
rtom
senior tag
Ha USB-s verziót szeretnél, akkor a leggyorsabb egy DSL, 50 Mb, de mivel 2.4-es kernelt használ, nem biztos, hogy minden hw-t felismer. Ha telepítenél, akkor erre a vasra egy könnyebb ablakozó ajánlatos:
[link]
[link]
[link] (Ubuntu az alap, mivel talán ez a legismertebb és a legkönnyebb hozzá segítséget találni) -
rtom
senior tag
A Firefox-hoz van noflash add-on, azzal érdemesebb, mert ha mégis meg akarsz nézni valami flash tartalmat, akkor csak rá kell kattintanod.
Rendszer hang téma: nem találom, hol lehetne a hangokat leállítani, így egyelőre csak egy olyan javaslatot tudok, hogy leszeded az ubuntu-sounds csomagot, ezzel az összes rendszer hangot eltünteted.
-
rtom
senior tag
net: én a wicd nevű alkalmazást használom, mivel a network-manager többek állítása szerint a problémás, emlékeim szerint nem is kell autostartba betenned. egyszer beállítod, aztán hajrá (bár ő meg mintha wifi-vel problémázna)
új user: users-admin nevű GUI-s programocska kezeli (csak hogy ne parancssoros megoldást mondjak), ha telepítetted, akkor megjelenik az lxde menüben "Users and Groups" címen. Kérni fogja a jelszavad!
-
rtom
senior tag
válasz Nagytalp #9390 üzenetére
Userful Multiplier, 1 gépből 2 esetén még ingyenes. Az ubi repókban is fent van.
-
rtom
senior tag
válasz #25954560 #9479 üzenetére
"sudo vi /boot/grub/menu.lst"
Ez nagyon durva volt, egy kezdőek ilyet javasolni , már évek óta linuxozom, de inkább elkerülöm a sudoers fájl szerkesztését, csak hogy ne kelljen vi közelébe kerülnöm, annyira megszokhatatlan volt számomra. Tudom, majd jönnek, akik ezzel dolgoznak nap mint nap és nagyon jó, de ezt nem az én agyamnak találták ki.
mzx: a gedit-es parancsot próbáld, ha nem akarsz sírva menekülni a géptől.
Dr.Genya: nem lehet, hogy a Nagy linux topicban akartad ezt a kérdést feltenni? Ez nem feltétlenül kezdő szint.
[ Szerkesztve ]
-
rtom
senior tag
Nem tudom, hol az összefüggés az Operás levelező alkalmazás és az Opera beragadása között, de kinyírni úgy tudod, hogy pl.
ps -A
paranccsal kilistáztatod a futó processzeket, végigmazsolázod, ha megvan, megjegyzed a folyamat számát (PID), megölni a
sudo kill PID
paranccsal tudod. Vagy ha tudod a nevét, akkor a pidof paranccsal is lekérdezhető a PID.Speederer: az ntfs-en lévő adatok elszállnak, az ext3-on lévők viszont jó eséllyel túlélik az akciót (legalábbis abban a pár esetben, amikor ext3 méretét növeltem, nem volt gond az adatokkal). De az ördög nem alszik, tehát mindenképp ajánlott egy backup, mielőtt nekiesel.
[ Szerkesztve ]
-
rtom
senior tag
válasz Ereshkigal #9558 üzenetére
Olyat nem találtam, hogy villog az ikonja a tálcán, a többi lehetséges beállításhoz az Eszközök menüben a Bővítmények között nézz szét (Libnotify és üzenetértesítés bővítmények jöhetnek szóba) . Értesítési terület be van állítva a panelon?
-
rtom
senior tag
Sosem használom a tálcára téve/minimalizálva, ha jól értem, akkor kéne villognia? Én általában leküldöm az értesítési területre, ha üzit kapok, akkor az ikonja helyén megjelenik egy smiley meg feljön egy buborék.
Ereshkigal: csak arra voltam kíváncsi, hogy az fbpanel-en van-e olyan terület (notification area), ahova pl. a IM vagy torrent alkalmazásokat elküldheted, hogy ne foglalják a helyet a desktopon.
[ Szerkesztve ]
-
rtom
senior tag
1. Az aktuális torrent címe alatt ott van, hogy mennyi peer-rel van megosztva, ha 0, akkor nem tudod seedelni, mert nincs kinek. A másik, hogy seed-elni csak korlátozottan lehet, ha passzív módban vagy (nincs port nyitva a Transmission-nek). Ennek ellenőrzéséhez menj a Szerkesztés->Beállítások menüben a Hálózat fülre, "Port tesztelése" gombra megmondja, hogy nyitva van-e. Ha nincs, akkor kéne tudni, milyen tűzfalad van, esetleg router mögött vagy-e?
2. Ha saját torrentet akarsz készíteni, esetleg ebben a topicban érdeklődj, az 1. hsz elolvasását követően.
-
rtom
senior tag
I. Ezt a parancsot bemásolod a terminálba és megcsinálja helyetted a tároló hozzáadását, már csak a Synaptic-kal telepítened kell a skype-ot.
II. Megoldható, de akkor keresned kell egy tároló címet, amit a szoftverforrásoknál megadhatsz, szórakoznod kell a kulcs letöltésével (hitelesítés nélkül, tehát vinnyogni fog, hogy ezt így nem szabad), majd frissíteni - a fenti parancs ezt egyszerre megcsinálja.
III. A Synaptic egy program, ami a meglévő tárolókban lévő csomagok telepítésében segít, tehát egy ablak a beállított tárolókra.
IV. Az Ubuntu megbírkózik a legtöbb deb fomátumű csomaggal, tehát ha ilyet találsz (pl. getdeb.net-en), akkor azokat duplaklikkel is telepítheted (vagy a Gdebi csomagkezelővel). Szerk.: A tárolóból telepítés azért előnyösebb, mert a tárolók tartalma ellenőrzött, így miminalizáható a káros kódot tartalmazó csomagok telepítése.
Port nyitás téma: Firestarter-t sosem használtam, részemről ezért javasoltam a beépített ufw tűzfal használatát, amit a guwf nevű alkalmazással tudsz állítgatni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest