Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- petipetya: Nagy chili topic. :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
Én azért csak kerensék egy dokumentációt, mert egyrészt az USB3 cuccok működnek USB2 portokban, másrészt meg vannak USB3 pendrájvok, amik az USB2 sebességét sem tudják a valóságban ;-)
Esetleg valóban gyors USB3 meghajtóval tesztelhetsz és következtethetsz, HA a belső meghajtód elég gyors. -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem keresek én mentséget ;-) Már rég nem vagyok informatikus: azóta sok minden változott, és én is sok mindent elfelejtettem.
Főleg, hogy csak addig érdekel az egész, hogy valamennyire működjön: de eddig még egyik Wayland + Plasma rendszerem sem működött jól, csak éppen annyira, hogy használható volt, azon kívül erősen béta tesztelőnek érzem magam ;-)
Ez a Kubuntu is egy katasztrófa: elrendezem az asztalikonokat és widgeteket, aztán néha bejelentkezés után minden máshol van, sok ikon nem is látszik, csak ha elrendeztetem őket. Szórakoztató... Gondolom csak nálam fordul elő ez is, mert ha ilyen hiba lenne benne, azért az durva lenne ;-)"Az meg, hogy sokan sokféle disztrót ajánlanak és a végén azt is ajánlják, ami egy thread elején éppen nem volt ajánlott, ez nem értem, miért annyira meglepő?"
Nem meglepő, inkább vicces ;-) Egyszerűen csak annyi a helyzet, hogy sok-sok évvel ezelőtt kértem utoljára segítséget linux-ügyben, és akkor még igazán hasznos segítséget kaptam. Most meg meglepetésemre az van, hogy kérdezek, van mindenfajta válasz, és annak az ellenkezője is, meg még 16 variáció, aztán találjam mi ;-)
És elnézést, hogy a Kubuntu letöltögető oldalán azt láttam, hogy van egy LTS verzió (amiről tudom, hogy elavultabb a stabilitásért cserébe, tehát nekem valószínűleg nem az kell) , meg egy másik, és nem tudtam, hogy a másik akkor most stable, rolling vagy semi-rolling, és ha az, ami, akkor mennyire ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Krissz80
üzenetére
Én szerencsére főleg olyanokat láttam ;-) Nemkockákat ;-)
Ezt sohasem értettem: egy esztergályos sem azt csinálja, hogy hazamegy a műszak után, ahol mondjuk egész nap széklábakat esztergált, aztán lemegy a kis műhelyébe, hogy huh, végre vége a melónak, jöhet a kikapcsolódás: esztergálok pár asztallábat ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Áááááááá! Készen vagyok ;-)
Nem érdekel, hogy meddig van támogatva: mert feltételezem, hogy majd tudom frissíteni a következő verzióra!
Mert ha egy olyan verzió lenne a 24.10 vagy a 25.04, ami csak fél évig használható, ÉS NEM LEHET MAJD FRISSÍTENI, csak radír, és újratelepítés az aktuális verzióval, azt azért gondolom nem a mesterséges intelligenciától kellene megkérdeznem, vagy fórumokat bújva kiderítenem, hanem odaírnák - legalábbis régebben az ilyen cuccokat testing-nek hívták, és nagy betűkkel ott állt, hogy csak saját felelősségre, meg csak ha tudod mit csinálsz, stb. stb.
De szerintem itt egyszerűen csak arról van szó, hogy elcseszték, és ennyi. -
Vasti74
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Tudom, mi az az LTS.
De a nem-LTS akkor ezek szerint testing?! Nem úgy van, hogy van a "normál" rendszer, van a testing, és van az LTS?
És szerinted a mesterséges intelligenciát kell bevetni manapság annak kitalálásához, hogy az egyik legismertebb linux disztribúció letöltős oldaláról a három lehetőség közül (igazából kettő) melyiket töltsem le?
Szóval választhatok két verzióból: az egyik még, a másik már nem működik megfelelően?
Csak úgy kérdezem ;-)Mert ugye amikor a problémáim elkezdődtek, akkor az volt, hogy X11 + Cinnamon nem OK nekem, Wayland + Plasma kell, mindenből a lehető legújabb (hiszen 4k monitorok még csak pár hónapja léteznek ;-) Ez szuper, mert így egy még nem stabil Wayland mellett használhatok egy legfrissebb, ezért még nem stabil Plasma-t, de ugye mindenből a legfrissebbet meg amúgy is csak olyan disztribúciók, illetve nem olyan disztribúciók olyan változatai ;-) tartalmazzák, amik eleve önmaguk sem nevezhetők stabilnak... Hát ez így elég jól hangzik a linux évében ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Nem érted. Az a baj, hogy ezek szerint olyan verziót lehet letölteni a Kubuntu letöltögetős oldaláról, ami szívás, mert fél évig működik. És ez nem normális.
-
Vasti74
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Az én problémámra pl.: hol látja az ember gyerek pl. itt, hogy ne töltsd le a legfelül lévő ;-) verziót, mert az nem OK?
Ha nem OK, akkor miért van ott?
Miért nem csak a stabil verzió van ott, a másik kettő meg egy olyan link, aminél írják, hogy ez nem stabil verzió, fél évig működik csak, és utána még frissíteni sem lehet valószínűleg?
Azért odáig már jusson el szerintem a (linux) világ, hogy az egyik legismertebb disztribúció letöltő oldalán az első helyen egy működő verzió szerepeljen... ;-)
Lehet, hogy túl sokat várok... Pl. ha le akarok tölteni egy Kubuintu-t, akkor ne kelljen keresgélnem a neten, hogy akkor most a "latest version" az mit jelent? Hogy a legújabb, vagy hogy fel ne telepítsem, mert sz*r? ;-)
Elnézést... ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Sokáig Debian Testing + KDE volt a rendszerem (kb. amikor lett KDE ;-) , hát, azzal nem szívtam annyit, mint ezekkel az elvileg felhasználóbarát rendszerekkel.
De tudom, bennem van a hiba... Mert most már nem csak a 200 disztró közül kell kiválasztani, hogy melyikkel kezdjek, hanem azt is el kell tudnom dönteni, hogy és akkor melyik változatát? És nekem ehhez már nincs agyam: én még ahhoz szoktam, amikor foglalkoztam is a rendszerrel, nem csak használtam, hogy az ember ízlés szerint eldöntötte, hogy debian, redhat vagy suse (esetleg slackware ;-) , aztán feltelepítette, és működött.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ezt most nem értem...
Rámentem a Kubuntu oldalára, letöltés. A 24.10 az előző verziója a Kubuntu-nak, amit asztali gépekre ajánlanak, és júliusban lejár a támogatása (amikor telepítettem, akkor természetesen még ez volt az aktuális ajánlott verzió) , a 25.04 meg most az aktuális verziója a Kubuntu-nak, szintén asztali gépekre és laptopokra ajánlva.
Ennyi.
Szóval akkor a kb. 2 hónap múlva már nem támogatott verzióról nem válthatok az aktuális verzióra?
Akkor mit csinálhatok?
Mentés, gyalu, újratelepítés félévente?
Remek :-)
Egyre jobban csípem a linuxot ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
...na arról beszélt le kb. mindenki! Hogy nem stabil, frissítés után sokszor fejre áll, és hogy igazából már "kiszállt mögüle" a KDE. Lehet, hogy mégis kipróbálom - három a magyar igazság (fedora, suse, kubuntu) , a neon lesz a ráadás ;-)
Hát így váltson az ember Windows-ról... Még Mint Cinnamon-ról sem egyszerű ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Dehogy, hiszen jól működött! ;-)
Csak vettem egy 4k monitort, skálázni akartam a kijelzőt úgy, mint más op.rendszerek alatt, aztán kiderült, hogy a Cinnamon igazából nem tudja ezt jó - sőt az X11 sem, hanem Wayland + Plasma kell nekem.
Akkor indult a disztribúció keresés, ami erre épül, meg a szívás, ami még mindig tart... ;-) Közben gépet is cseréltem, mert az is ötlet volt itt, hogy talán az Intel UHD 630 IGP nem alkalmas a feladatra (bár Windows és macOS alatt tökéletesen működik 4k felbontás mellett is minden) , vettem egy Ryzen 5 procis gépet AMD IGP-vel, de sokkal jobb nem lett, csak éppen egy kicsit.
Rohadt régóta linuxot használok, szinte azóta, hogy használható, és jó régóta Mint-et, szépen kényelmesen el is voltam vele, mert nem kellett semmi "extra"... De tuti nem cserélem le a monitoromat, inkább szívok tovább ;-) Még szerencse, hogy 99%-ban csak böngészésre kell a gép... De még így sem egyszerű üzemben tartani ;-)
Szóval nekem már 2025 eleve a linux éve, mert 1996-2024 között nem utáltam soha annyira kedvenc rendszerünket, mint ebben a pár hónapban ;-)
Most éppen attól ment el a maradék kis motivációm, hogy egy Kubuntu-t megfrissítek, és nem indul a Discover?! Na de kérem, ilyen bénaságot még egy Windows-tól sem vennék jó néven ;-) Mindegy, ha nem működik, akkor nem frissítek, mert pötyögni nincs kedvem ;-) -
Vasti74
senior tag
A "több 10+ éves konfig is rendszeres használatban van, és nem érzem, hogy ki kéne őket vonni a forgalomból" kicsit ellentmond annak, hogy "de a legrégebbi már Win 10-zel se volt túl gyors" , mert egy gépet két okból szoktak általában lecserélni: vagy tönkrement, vagy már túl lassú ;-)
Szerintem a linux is tud kellemetlen meglepetéseket okozni bőven, legalábbis én mostanában rengeteget szívok vele :-( Mint Cinnamon-ról váltottam Fedora 41 Plasma-ra, tettem egy próbát előtte - közben ;-) openSUSE Tumbleweed-el, és most éppen a Kubuntu-nál maradtam: ezzel szívtam talán a legkevesebbet, de ez is elég érdekes, és most éppen egy 24.10 - 25.04 frissítés óta nem indul a Discover, ami nem túl jó dolog, és a neten eddig talált tippek nem segítettek. Hát azért ez nem semmi: olyan '96-'97 óta használok linuxot, de kezd elmenni tőle a kedvem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Így van, ráadásul ennyiért jófajta, minőségi, és szép brand gépeket lehet kapni, Windows Pro licenccel. Ha normális az eladó, akkor frissen telepített rendszerrel...
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Elképzelem, hogy a Win10-ről váltást megpróbálni szándékozó emberke megkérdezi valami linuxos fórumon, hogy és akkor milyen disztribúciót? Kap is azonnal 15 különböző választ... ;-)
Az első elakadásnál meg azt, hogy mégis másikat kellett volna választania, mert az ugye jobb, azzal nem lett volna ilyen probléma - azzal majd más lesz, amit meg egy 3. disztribúcióval úszott volna meg ;-)
Aztán jönnek a következő apróságok, hogy ugyan majdnem minden alkalmazásnak van alternatívája linux alatt is, csak éppen annyira más, hogy pont agyvérzést kap tőle a kedves user...
Elég hamar inkább a Win11 mellett dönt! ;-)
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Régen is lecserélték az emberek a gépeiket, mert elavultak - nem 7-9 évente, mint most a Win11 miatt, hanem gyakrabban, és a fizetéshez mérten sokkal nagyobb összegekért, mégsem váltottak linuxra, pedig akkor is ott volt a lehetőség...
60.000 forint körül már lehet olyan gépet kapni, amin kiválóan fut a Win11 - ennyi szerintem a legtöbb embernek inkább bele fog férni, mint egy teljes rendszerváltás. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Tegnap frissítettem a Kubuntu-t 24.10-ről 25.04-re, és azóta nem indul a Discover.
Egy apt purge plasma-discover aztán meg egy telepítés volt, ugyanúgy nem indul.
Ha úgy indítom, hogy sudo strace plasma-discover, akkor elindul.
Van valakinek ötlete, hogy mit fájhat neki???
Üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
abw6291
üzenetére
Milyen rendszer alatt??? ;-)
Ha Mint, akkor van valami pendrive lemezkép író vagy hasonló ;-) nevű alkalmazás, azzal két kattintás, és eddig még nem volt olyan, hogy nem indult róla a gép.
Ritkán előfordul, hogy bizonyos gépek bizonyos meghajtókról nem indulnak: nekem Sandisk pendrájvokkal volt ilyen problémám, Kingston-ról mindig indultak.
Érdemes lenne odáig eljutni, miután kész a pendrájv, hogy bejöjjön az alaplap boot menüje, ahol az eszközök közül lehet választani: ha nincs ott a pendrájv, akkor meg körülnézni a setup-ban, hogy nincs-e letiltva az usb-ről bootolás, vagy kizárva az eszköz a boot eszközök közül, stb. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Tudom, hogy keveseket érdekel ;-) , de azért gondoltam leírom, ha már ennyit görcsöltem...
Voltak ugye mindenféle problémáim Fedora 41 Plasma (és amíg próbálgattam, openSUSE Tumbleweed) alatt, pedig gépet is cseréltem, gondolván az Intel UHD630 a hibás: villogó ablakkeretek, csíkok a képernyőn erre-arra, amik néha színesek is voltak, vagy ha egy ikont húztam ide-orda az asztalon, az is csíkokat hagyott maga után (ezek persze idővel eltűntek)
Meguntam, pár napja feldobtam egy Kubuntu-t, hát... Jobb érzés ;-)
Az egy dolog, hogy ezek a baromságok megszűntek, de az mennyire jó már, hogy minden kapásból működik! Nem kellett szórakoznom a codec-ekkel, nem kellett tűzfalat állítanom, hogy a valahonnan feltelepített VLC lássa a dlna szerveremet: egyszerűen csak feltelepítettem, és működik, aztán feltelepítek egy programot, és az is működik!
A memóriahasználat alacsonyabb, valamiért az üresjárati procihasználat is alacsonyabb, így a proci is hűvösebb, emiatt a gép is halkabb - szóval kár volt szívatni magam mindenfélével ;-) Ráadásul újra debian alapok - ezt szoktam meg sok-sok éve, ez is nagy előny számomra.Üdv: Vasti
ui: majd jövök a Kubuntu-s kérdéseimmel szerintem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
robag93
üzenetére
A DualBoot-al szerintem az a baj, hogy ritkán fogod újraindítgatni a gépet, kb. 99,99%-ban a megszokott rendszeredet fogd használni.
Egy virtuális gépen futó másik rendszernek még több értelme van talán...
Nekem a meló miatt kell Outlook - Word, de az online vackokat meg nem szeretem, ezért van egy Win11-em virtuális gépen.
A külön meghajtós javaslatot nem igazán értem: nagyon régóta van laptopom DualBoot-al, egy meghatóval, még sohasem volt vele problémám. Most éppen Win11 - Mint Cinnamom fut probléma nélkül, mindegyiket rendszeresen frissítem. Én előszőr a Windows-t szoktam telepíteni (még az ősidős megszokások miatt) , de ha jól tudom az efi-s játék óta ez is kb. mindegy. -
Vasti74
senior tag
válasz
zoltanz
üzenetére
Hirtelen azt hittem, hogy előástál egy Covox-ot ;-) Olyat én is forrasztottam magamnak, amikor még egy akármilyen olcsó hangkártya is túl drága volt ;-)
Ha rákeresel a kütyüd típusára, és utánaírod, hogy linux, akkor azért kiderül. Például itt van rögtön az első találat ;-) , ami szerint működik.
Az van, hogy van rengeteg különböző USB-s DAC, de bennük receiver chip (azt hiszem így hívják) , amivel kezdődik a DAC már nincs olyan sok: ha azokat támogatja a rendszer, akkor az utána lévő technika már nem annyira számít, az a DAC dolga, hogy mit és hogyan csinál a beleüntött adatokkal.
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én értem... Röviden: az ok a spórolás ;-)
Mert azért egy laptopot nem ártana évente úgy 2x kiporolni: de ha 4-5 év élettartammal számolsz, és évente két takarítással, a masina a szétszedésekbe fog belehalni leginkább ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Ez a CMOS tartalom miatti hülyülés gyakori hiba. Én tuti ami fix alapon ha veszek egy asztali gépet, CMOS Reset-el indítok, és a gombelemet is cserélem, mivel vannak gépek, amik már azelőtt megőrülnek a merülő elem miatt, minthogy hibaüzenetet írnának rá ;-)
Az új Lenovo a napokban pl., a beüzemelése utáni napon azt csinálta, hogy bekapcsoltam, és nem világított rajta semmi, még a Power LED sem, csak a ventilátora pörgött. A CMOS Reset megoldotta - és elemet is cseréltem, mert miután megvettem lusta voltam ;-)
Laptopoknál kicsit gázabb persze a dolgog, mert sok-sok éve elkezdtek vackokat gyártani... Még amikor a szakmámban melóztam, tizensok éve volt már olyan garis Dell a szervizben, amiből ki kellett venni az alaplapot a vinyócseréhez, mert a billentyűzet felőli oldalon volt, és rá volt ragasztva az alaplapra! Szuper :-) Régebben meg mindennek volt kis fedele, lehetett vinyót cserélni, memóriát cserélni, gombelemet cserélni, sőt ventilátort tisztítani a gép szétszerelése nélkül.
Régen minden jobb volt... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Nálam aztán semmi extra ;-) Friss telepítés, kb. csak a böngészőt használom.
OK, persze, van elég memória, úgyhogy használja gyorsítótárnak stb., na de tudtommal a htop-ban a zöld rész a memóriahasználatnál a programok által valóban elfoglalt memóriát mutatja, az meg hát elég szép!
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
OK, úgy látszik nagyon nincs szerencsém a Plasma-val, meg a Fedora-val...
Egyébként a KDE-t (így egyszerűen KDE-t ;-) használtam, amíg el nem kezdett Plasma lenni. Ott gyorsan váltottam is. Már elfelejtettem hogy miért - sajnos, mert így most egy csomót szívattam magam :-( Sz*r úgy "bétatesztelni" egy valamit, hogy igazából sohasem fog elkészülni. (És ez az elmúlt pár hónap tapasztalata alapján egyre több minden így működik a linux desktop világban, vagy választhatom persze a stabil rendszereket - amik még annyira sem támogatnak sok-sok éves hardvereket, mint a nem stabil rendszerek, és még annyira sem működnek bennük olyan megoldások, amik máshol már sok-sok éve is magától értetődőek volak, szóval csúcs!)
Most frissítettem körbe a gyerekek asztali gépeit, Win11 Pro fut rajtuk, a legújabb:3-4GB-nál többet még az sem zabál meg csak úgy, mert miért ne.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Két kérdésem van, talán valakinek van ötlete.
Szerintetek miért zabálja a frissen telepített Fedora 41 Plasma a memóriát?
Nem csinálok semmit, nem fut semmi, és 7-8GB memóriahasználatot mutat... De az előbb 10-11GB volt, mert egy másik felhasználó is be volt jelentkezve, de nála sem futott semmi.
És miért vannak néha olyan "szemetek" a képernyőn, mint amilyet érgen a döglőpdő grafikus kártyák produkáltak? Néha csíkok, esetleg villogó csíkok itt-ott, néha sávok, megjelennek, eltűnnek. Ronda... Csinálta az előző gépem is (Fujitsu, Intel 8. gen i5 procival, IGP-vel) és ez is (Lenovo, Ryzen 5 procival, IGP-vel) A régi évekig nem produkálta A Mint-el, a Fedora Plasma telepítésével kezdte, ez meg folytatja...

-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Szerintem nagyon szirénázna a gép, ha rádugnék egy akármilyen ventilátort... ;-)
NEM elektronikusan (a hangkártya kimenetén megjelenő zajként - ismerem a jelenséget, a régi gépeknél sokszor volt az alaplapi hangkártyánál mindenféle zaj, bár én nem is az alaplapit használom, hanem USB portra dugottat) hallom a hűtést, hanem a gépből jövő hang hallatszik be a fülesbe is.
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mindenkinek itt válaszolok, bocs ;-)
Nincs manuális állítási lehetőség, csak a három profil... Azok közül azt választottam, amire ezt mondta, hogy a legcsendesebb. (A belehallatszik azt jelenti, hogy hallom a hűtést a fejhallgatóval a fejemen is, ha éppen nincs benne zene)
Ez az ellenállásos megoldás szerintem nem működik ilyen gépeken: 4 pines a ventilátor és pwm-es, szóval szerintem addig piszkálja impulzusokkal, amíg a szerinte kívánatos fordulatszámot el nem éri.
A BIOS a legfrissebb, mindig BIOS frissítéssel kezdek minden gépnél.
Régebbről rémlik valami szoftveres megoldás, azt hittem, egyszerűen megoldható lesz a dolog... De ezek szerint nem :-(
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van egy Lenovo M75s Gen2 gépem. Az a problémám vele, hogy indokolatlanul hangos :-(
A procihőmérséklet 35-45 fok között mozog, a BIOS-ban Balanced-re van állítva a teljesítmény-hűtés (elvileg ez a legcsendesebb fokozata) , ennek ellenére a a ventilátor zavaróan hangos.
Bekapcsolás után egy ideig teljesen csendben van, aztán valamiért úgy gondolja mégis a hűvös belső ellenére, hogy rá kell kapcsolnia.
Keresgéltem megoldást, és feltelepítettem a CoolerControl-t, de nem látja a ventilátorokat sajnos... És a sensors sem.
Hogyan, mivel tudnám szabályozni a ventilátort így?
Most éppen 37 fokos a proci, és behallatszik a fejhallgatómba a hangja :-(
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nekem is van egy laptopom, és rajta Windows is, amit semmi másra nem használok, mint a két navim (TomTom és Garmin) frissítégetésére... Öreg vagyok én már ahhoz, hogy linux alatt futó windows alatt futó programmal szívassam magam ;-) Indítok egy Windows-t, bedugom, klik-klik, és meg van frissítve. Nem kell azt a Windows-t semmi másra használni! ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Megadtam szerintem minden infót: upnp (dlna) szervert akarok látni, de nem látja.
Nem látja = nincs ott a NAS az upnp eszközöknél, mint elérhető eszköz.
A hálózati közvetítés szerintem totál más, olyat nem akarok ;-) url-t sem kell beírnom. Egyszerűen csak a nézetet lejátszólistára állítva bal oldalon ha az upnp-re kattintok, ott kellene lennie a NAS-nak (eddig még minden rendszeren ott volt)A tűzfal a ludas: leállítottam, látja a VLC a NAS-t upnp-n.
A tűzfal konfigurálásánál hozzáadta minden zónához az upnp-client-et, de nem oldotta meg...Nagyon jó dolog egyébként, hogy ezt így alapban blokkolja valamiért a rendszer: sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, ha az alapvető szolgáltatásokat sem érem el a helyi hálózatomon ;-) Még jó, hogy böngészni enged egyáltalán - én a helyükben a következő frissítéssel azt is tiltanám! Sőt, a bejelentkezést is: mert ha nem jelentkezik be a felhasználó, még kisebb a veszély ;-) Na mindegy... Előre megyünk, nem hátra ;-)
-
Vasti74
senior tag
Emberek, segítsetek, mert eret vágok magamon ;-)
Próbálgatom az openSUSE Tumbleweed-et újra.
Feltelepítem - a codec-eket is - VLC - nem látja a dlna szervert (NAS)
Letörlöm a VLC-t, feltelepítem a VLC oldaláról - nem látja a dlna szervert.
Rákeresek a beállításoknál, hogy tűzfal - nem talál ilyet.
A NAS jól működik, minden kütyü látja, pl. a Fedora alatt a VLC is, ami előtt most ülök.
Ilyenkor mi van?! Hol keressem a hibát? -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
A monitorom 2016-os gyártmány, szóval akkor már biztosan voltak 4k kijelzők ;-) Feltételezem ezzel kb. egyidős a skálázásra való igény is. Amit a többi rendszer alatt ennek megfelelően már rég meg is oldottak. Ez nem szemrehányás a linuxnak ;-) , csak ténymegállapítás.
Nincs benne elég pénzt... Hát én eddig úgy tudtam, mert mindenhol azzal ródsóznak úgy >20 éve, hogy ingyenes, és mégis jó, sőt! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Persze, értem - csak azt nem értem, hogy egy ennyire csúcsteljesítményre kihegyezett rendszernek miért probléma pl. a fractional scaling?!
Mert miközben vígan akadozik a megjelenítés, valahogy nem tudok neki őszintén örülni, hogy de legalább közben a ritkán használt dolgok a memóriából nem az nvme ssd-re kerülnek a swap fájlba (ahonnan egyébként manapság kb.3-6GB/s sebességgel tudja beolvasni azt a mit tudom én, pár 100 MB-ot, amikor kell) , hanem a memóriában tárolja őket tömörítve. Hurrá!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Helló!
Csak hogy én is leírjam a véleményemet ;-)
Szerintem 3 partíció "kell": efi, root (ez a rendszer, és jelölik úgy, hogy / ) és home.
Külön adat felesleges: elvégre a home az, ami nem a rendszer, hanem az adataid tárolására való, akkor minek kettévágni?
swap - ízlés kérdése. Én maradiságból csinálok swap partíciót, de simán lehet swap fájlt is használni, pont ugyanazt fogja tudni.(Valaki említette a memóriában lévő swap-et, amit nem értek: elvégre a swap azért van, hogy oda pakolja a rendszer azokat a dolgokat, amiket nem akar a memóriában tartani, vagy már nem férnek el a memóriában. Akkor miért akarnánk a memóriában létrehozni? ;-)
Ja, a 100GB-ot a root-nak szerintem piszok sok... OK, ha játszani akarsz stb. kellhet, nem tudom, nem játszok. De nekem a kb. minden szükségest tartalmazó Fedora 41 Plasma rendszerem 16GB-ot foglal, és gyanítom, hogy nem kevés helyet foglalnak a letöltött frissítések - de még nem volt kedvem utánaolvasni, hogy Fedora-n hogyan kell lepucolni őket ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Tényleg nem vagyok kötekedős fajta egyébként! ;-) De nem értem.
Miért ne lehetne egy asztali monitor is 4k felbontású, aztán lehetne élvezni rajta a mindennapi melót a 4k előnyeivel, a játékokat meg kisebb felbontásra állítani, oszt' annyi?
Szerintem az ok inkább a minimálisan elégséges, még eladható dolgok gyártására való törekvés (a lehető legmagasabb profit) , ami nem hogy kiveszne, hanem egyre inkább jellemző.Új gép: nem új, hanem használt, itt találtam a Hardveraprón. Küldi az eladó a családhoz, de majd csak úgy két hét múlva megyünk haza (Ausztriában élünk) , akkor kaparintom meg ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
A legnagyobb pontosság kedvéért: 2019-es 24"-os Retina kijelzős iMac-em volt, annak meg 4096 x 2304 a felbontása, szóval van itt kavarc ;-)
De sajnos a macOS-t nem bírtam megszeretni, úgyhogy visszaküldtem.
Aztán újra meg akartam szeretni, vettem egy 2019-es mac Mini-t - nem szerettem meg - eladtam ;-)Na ezért próbálom nem megutálni így lassan 30 év linuxozás után a linuxot, mert mi az alternatíva? ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mi az egyedi egy 4k monitoron 2025-ben?! Érdekes egyébként, hogy laptopokban 13 meg 14"-on is szuper felbontások vannak sok éve, monitorban meg még mindig az van, hogy elég lesz a FullHD is a népnek... Akár 27"-ra is.
OK, szóval szerinted vegyek egy nagyobb monitort, hogy aztán messzebb tegyem? Ez jó ötlet: mert akkor vehetek egy új asztalt, meg egy új monitort, aztán a végén ugyanakkora valamit nézek (nagyobbat messzebbről) , elköltöttem némi pénzt, és az alapproblémám megmaradna. Szuper, ezen még elgondolkodok! Elgondolkodtam - marad így ;-)
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
...az utolsó esély annak szól, hogy rendeltem AMD procis gépet alá ;-) Hátha azzal gördülékenyebb lesz a megjelenítés, és nem akadnak meg sokszor, amik most megakadnak (pl. a Youtube rendszeresen: a hang megy, a kép áll) , nem villog az ablakok kerete néha, meg hasonlók. Mert ezeket - egyelőre - az UHD630 nem megfelelő támogatottságának tudom be ;-)
Úgy 2 hét múlva lesz nálam, addig valószínűleg keresek egy olyan disztribúciót, ami khm... nekem jobban megfelel, tehát feltelepítem, MINDEN működik, néha megfrissítem, és az sem csesz el semmit ;-)
A tegnapi kalandomat egy egyszerű neofetch telepítéssel el sem mesélem inkább ;-) Na jó, mégis ;-) Szóval telepítettem volna, letöltötte, és kiírta, hogy a checksum nem jó, nem lehet telepíteni. Na mondom akkor frissítsük meg a rendszert, hátha. Megfrissítettem, újraindult 2x, ahogy kell (?!?!?!) , újra megpróbáltam - nincs ilyen csomag. Discover, rákeresek, van launch_neofetch, de jó! Telepíteném, indít egy parancssort, kéri a rendszergazda jelszót - nincs ilyen csomag. Utánanézek a neten: leváltotta a fastfetch. De a Discover még ma sem tudja, pedig azóta már frissült is a rendszer újra, mert még mindig van launc_neofetch... Ügyelnek a részletekre ;-)
Szóval biztosan tök jó, hogy hetente akár többször is több 100MB - GB frissítést tölt le a rendszer, aztán újraindítgatva feltelepíti (ettől tényleg hülyét kapok, mert a legutóbb megnéztem egy kisebb adag frissítésnél, hogy miket frissít: szerintem csupa olyan dolog volt, amit úgy általában nem is használok, meg a rendszer sem, de újraindítani biztosan nem kellene a frissülésük miatt 2x a gépet ;-)
De még jobb lenne, ha nem csesznék össze a dolgokat ennyire vaksin: mert ha számomra látható felszín is ennyire zavaros, akkor mit rejthet a mély?! ;-)
OK, tudom, vannak ritkábban és stabilabban frissülő disztrók, csak azok meg általában komoly lemaradásban vannak a rendszerösszetevők frissességében... Szóval azokban még meg nem oldott 5-6 éves problémák, a nagyon frissekben, de ezért kevésbé stabilakban meg csak meg nem oldott 3-4 éves porblémákat találni ;-) -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Fedora 41 Plasma + monitor fényerő, ami éppen szívat...
Nemrég írtam, hogy működött, éppen megszoktam, aztán eltűnt a funkció.
Mármint az a funkció, hogy bár asztali gépem van DP porton lógó monitorral, az óra mellett ott egy fényerő ikon, és ott tudom állítani a monitor fényerejét (és valóban a monitoron állította, mert ha megnéztem a monitor menüjében, ott is azt mutatta, amit beállítottam)
Aztán egy frissítés után visszajött a funkció, hurrá!
De pár napja egy frissítés után újra eltűnt... Imádom a Fedora Plasma-t!
(Az eltűnt azt jelenti, hogy ott van a napocska ikon, de nincs fényerő csúsztak)
Ami kellemetlen még ebben, hogy a gép újraindítása után 100%-ra teszi a fényerőt :-(
Erre van valakinek ötlete? Kerestem a neten, de csak annyi találtam, hogy mások is belefutottak a problémába, de megoldást nem találtam.
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Passz - nincs kedvem mélyebben utánanézni.
Azt tuti támogatja, amit az UHD630 - az meg nekem elég ;-)Nagy felbontás: kell! :-)
Ha nem kellene, elég lenne egy 6"-os mobiltelefonra 320x240-es felbontás... ;-)
Nekem kicsi a számítógépasztalom, a 24"-os monitort alig nézem messzebbről, mint a telefont. Na jó, kb. 60 centire saccolom a távolságot.
Az eddigi amúgy tök jó 24"-os monitoromon a pixeleket néztem: aztán volt nálam egy 2019-es 24"-os iMac 4k-s kijelzővel, akkor eldöntöttem, hogy nekem kell egy 24"-os 4k kijelző ;-) Lett is - most már "csak" egy gép, és azon egy operációs rendszer kellene, ami meghajtja, és nem Windows ;-)
Szóval ott áll össze a dolog, hogy attól, felskálázom a képernyőtartalmat a 4k monitoron, attól az még 4k monitor marad: nem látsz képpontokat, lépcsőket, töréseket, minden olyan, amilyennek lennie kell.
Tegyél egymás mellé egy 24"os FullHD monitort 100%-on, meg egy 24"-os 4k monitort 200%-on, és rájössz, hogy nagyon nem ugyanazt látod!!! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
A gonoszkodás, az megy ;-)
Ezt az utolsó esélyt még megadom a linuxnak: teszek alá egy izmosabb vasat azért, hogy talán megoldja valahogy azt, ami a másik két elterjedt operációs rendszernek ;-) egy, a mostani gépemnél is gyengébb hardveren sem jelent problémát.
Nem egy nagy összeg egy ilyen gép, ha nem jön be, egy kis buktával eladom, meg a most felszabadulót is, és alig kell egy kicsi egy mac Mini M2-höz ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A h265-öt a az UHD630 is tudja - sőt, elvileg mindkettő pont ugyanazt tudja, a VP9-et is.
Az UHD630-al "csak" annyi a bajom, hogy a képernyő skálázás kinyírja...
Illetve ugye nem is a hardverrel van a baj, ez az egész inkább a linux, illetve a linuxos intel driver hibája, de azt remélem, hogy az AMD-vel gördülékenyebb lesz majd a dolog.
Már előre érzem, hogy "koppani" fogok, de teszek még egy próbát ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Annyira nem régi (a Lenovo Shop-ban van még ilyen gép újan ;-) , és azért újabb, meg izmosabb, meg elvileg jobban támogatott, mint az i5-8400 + UHD630.
Megveszem: visszaküldeni nem tudom (magáneladó) , és nem is akarom, mert szerintem tök jó áron adja, valamire még jó lesz akkor is, ha nem ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White
üzenetére
Az a problémám, hogy vettem egy 4k monitort ;-)
A gépemben i5-8400 proci van, Intel UHD 630 IGP-vel.
Mint Cinnamon-t használtam, de ha nem 100 vagy 200%-ra volt a skálázva a munkaasztal, akkor halál volt minden videólejátszás (Youtube, VLC) , főleg a 4k, de a FullHD is akadozott.
Itteni javaslatra váltottam Plasma-ra, (Fedora 41 Plasma) , de még mindig nem az igazi.
Valószínűleg a grafikus kártyám támogatottsága nem az igazi linux alatt...
Úgy tudom, hogy a legjobban támogatott manapság az AMD.
Csak nem akarok belefutni egy olyanba, hogy pont a Vega 7 nem ;-)
A hétvége messze van, ma kellene eldöntenem, hogy megveszem-e a gépet.... Szerintem igen. -
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White
üzenetére
Nem játszok, csak a desktop-dolgok működjenek végre jól!
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam vásárlás előtt kérdezek ;-)
Vennék egy gépet Ryzen 5 Pro 4650G procival, integrált Vega 7 grafikus kütyüvel.
Használ ilyet valaki? Mennyire támogatott ez (a grafikus rész) linux alatt?
Várhatok tőle sokkal jobb teljesítményt, mint a mostani i5-8400 procis, UHD630 IGP-s gépemtől?
Mert még mindig ott tartok, hogy a 4k monitor nem 100 vagy 200%-ra méretezve döcögős :-(
Előre is köszönöm a segítséget, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
csixy
üzenetére
OK, értem én, hogy ki lehet játszani a kompatibilitási dolgokat, mert igazából nincs is szüksége rá a rendszernek, csak (összeessküvés-lemélet ;-) nem fogytak eléggé az új gépek, mert még a régiek is elég jók voltak (pl. akinek megfelel egy i3-8100, annak egy i5-7500 merthogy a kettő kb. ugyanaz tudja, az utóbbin mégsem fut elvileg a Win11) , ezért kellett valamit tenni.
Viszont szerintem tök felesleges manapság nekiállni egy régi géppel szórakozni (csak proci, memória, VGA kártya és SSD kellett bele, és már van is egy 2. gen. i3 procis géped ;-) , amikor egy 6.-7. generációs komplett brand gépet elve SSD-vel, eleve elég memóriával, és eleve támogatott grafikus kártyával, ráadásul 3x gyorsabb procival (i3-2120 vs i5-6500) bagóért adnak.
De mondom, ez csak az én véleményem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Áh, hagyom... A program amúgy is kaka. Megáll munka közben, kérdezne valamit egy ablakban, de üres az ablak - illetve csak egy beviteli mező van, amibe nem lehet írni, és csak egy cancel gomb van ezen kívül. Ha megnyomom a cancel-t, eltűnik az ablak, de a program (folyamatjelző) áll, és vár, további hibaüzenet nélkül.
Kb. mint amikor "gyerekkoromban" ismerkedtem Delphi-vel, összedobtam valamit, és először elindítottam hogy lássuk, mi lesz belőle. (unetbootin a program neve)Következő két kérdések ;-) Hátha valaki tud valamit... De egyre inkább úgy néz ki, hogy így kb. 30 év után "elengedem" a linuxot.
- A Fedora 41 Plasma rendszerem a mai frissítés után egy eléggé sötét kijelzővel fogadott. Eddig is elállítgatta valamiért a fényerőt az asztali gépemen (!!!) , de ott van alul az óra mellett az ikon, csúszka, és világosítottam rajtra. Viszont most már nincs ott a csúszka, nem tudom állítani a fényerőt. Pedig már éppen kezdtem megszokni, hogy ott van, fényviszonyoktól függően használtam is ;-) Csak éjszakai fény van, de azt sem lehet beállítani... Erre valami ötlet?!
- Már többször rákerestem a neten, de nem jutottam előbbre: van egy USB-s DAC + fejhallgató erősítőm (FX-Audio DAC-X6) , ami pár hónapja elkezdett olyat csinálni, hogy két "hang" között (pl. két videó megnézése között: egyiket bezárom, másikat megnyitom) elkezd fehér zaj generátor lenni. Ahogy frissítgetem a rendszert, egyre gyakrabban csinálja :-( Csak az USB-ből kihúzás-bedugás segít, de lassan már elkopik az USB csati. Viszont legalább a feleségem is megtudta, mi az az USB csatlakozó, mert ő is egyfolytában ezzel szórakozik. A neten találok bőven ilyen problémákat, de megoldást sajnos nem: esetleg erre valami jótanács?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Emberek, árulja el valaki, hogy hogyan lehet Fedora 41 alatt a tmpfs méretét növelni?!
Esküszöm keresem, de nem találom...
Van egy progi, ami csinálta valamit, de azonnal elfogy a tmpfs-en a hely, a progi meg elhasal. -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE
üzenetére
A cinizmus az alaptermészetem ;-)
Nincs mókuskerék, mert az IT szakmával már úgy 12 éve szakítottam, azóta meg a negyedik tök mást csinálom ;-) Nagyon ritkán nyúlok a saját gépemen kívül máshoz, mert nincs már hozzá idegrendszerem...
Én elvoltam kellemesen a Mint-el sok-sok évig, és nem vártam soha semmitől tökéletességet, mert semmi sem tökéletes ;-) , egyszerűen csak legyen használható, és annyi. De most olyan helyzetben vagyok, hogy rendszeresen átcsap a dolog használhatatlanba :-( Na ez tök idegesítő. -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE
üzenetére
Valamikor '96 környékén kezdtem a linuxozást, "természetesen" a szerverek miatt. Akkoriban nagyon jók voltak a MLF-es levelezőlisták, komoly forgalom volt rajtuk, komoly szakikkal, akik mindig segítettek, mindenre született megoldás!
De egyébként ez a legtöbb szakmai fórumra igaz: a 2000-es években piszok jók voltak, aztán kezdtek hanyatlani, később megjelentek a trollok, a szakik ezt nehezen viselték - eltűntek, és ennyi :-(
Szoktam régebben hardveres meg hálózatos fórumokon, topicokban segíteni próbálni, de általában csak beszólást kaptam olyanoktól, akik szerintem a google-en tanulták a szakmát, szigorúan elméletben, és még erősen a "zongoraleckét adok-veszek" szinten tartanak. Szinte sohasem tudtam egyet sem meggyőzni közülük, hogy finoman szólva hülyeséget terjesztenek, nem lehetett őket kizökkenteni az ügyeletes mindent tudó észosztó szerepből. Így én is meguntam már rég a dolgot, pedig van annyi tapasztalatom pl. a hálózatokkal, nagyokkal is, wifi-vel, nagyokkal és kültérivel is stb., hogy egy otthoni felhasználónak biztosan tudnék segíteni a komoly hálózatos problémáiban ;-)
Több elektronikai és hifis fórumon is ott vagyok "a kezdetektől", mindegyik árnyéka már csak önmagának. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Szuper, erre vártam!
Akkor légyszi áruld el, melyik az a fizetős disztribúció, ami úgy működik, ahogy kell?
Tehát feldobom a gépemre, átméretezem 150%-ra a 4k kijelzőmet, és mindenféle akadozás nélkül működik minden, természetesek codec-ek is vannak, ha már fizetős, stb.
Szívesen fizetek érte, de komolyan! -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE
üzenetére
Á, azért ennyire nem párhuzamos ez a két dolog! A valamilyen szintű rend, rendszer, tervezettség stb. nem ördögtől való ;-) Azt is mondhatnám, hogy korlátlan szabadság egy piszok jó dolog! Annak, aki felnőtt hozzá minden téren ;-)
"egyre több disztró fektet egyre nagyobb figyelmet azokra a userekre, akik nem akarnak érteni a linuxhoz"
Én már lehet, hogy elfelejtettem, milyen volt "régen", de nem emlékszem szívásokra.
Sok-sok éve Mint-et használok (régebben MATE, aztán pár éve Cinnamon) , feltelepítettem, és kb. minden működött: hálózati meghajtók beállítása, nyomtató és szkenner driverek telepítése, ennyi, de codec telepítgetéssel meg hasonlókkal sohasem kellett szórakoznom.
Aztán most, hogy kipróbáltam több disztribúciót a 4k felbontás miatt, kiderült, hogy ez erősen nem alapvető dolog máshol!
A Fedora alatt nem is sikerült még mindig codec-eket telepítenem (OK, kb. 5 percet szántam rá, mert ha annál többet kell, akkor ott valami nem stimmel ;-)
openSUSE alatt kb. 2 perc sem volt, és szerintem annak is ment volna, aki most vált linuxra.De a legnagyobb probléma: elkezdenék linuxot használni. Feldobom a Fedora-t, és ott van kapásból a codec probléma. Semmi gond, van egy haverom, ő már egy ideje Mint-et használ! Ad pár tanácsot, de amit mond és beírogatok, nem működik. Felhívom a másikat, aki openSUSE-t használ szintén hónapok óta, ő is mond pár ötletet - totál nem működik. A harmadik valami Arch alapúval boldog: szintén esélyem sincs segítséget kapni tőle.
(És itt tenném hozzá, hogy a pár verzióval régebbi Fedora alatt született megoldás ugyanerre a problémára szintén nem működik, mert megváltoztak a parancsok, és/vagy a kapcsolóik, és/vagy az akármik ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Vagy pl: tök jó, hogy van sok szép ablakkezelő (...amik aztán próbálnak kb. ugyanúgy kinézni és működni ;-) , de ha az ember belefut, akkor viszont nagyon belefut abba, hogy mögöttük - alattuk az X11 már rég elavult, a Wayland meg még nincs készen és / vagy a kinézett ablakkezelővel nem, vagy még nem teljesen jól működik együtt.
Egy kicsit olyan ez, mint a Peugeot 206 reklám, csak itt 150 csapat próbál ahelyett, hogy egy rendes autót összerakna, 150 ilyen 206-ost csinálni ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE
üzenetére
Persze, szabadság, nyílt forráskód meg minden... Csak talán belátható, hogy a fejlesztést elaprózni nem túl jó ötlet.
Mert így pl. 2 fő csapásirány 5 szuper arra épülő disztribúció helyett (amiben szerintem minden fejlesztő megtalálhatná a számára szimpatikusat, és dolgozhatna azon) fejlesztődik nem is tudom, 20 fő csapásirányra alapozó 150 disztribúció, csak sajnos ki nem fejlődnek igazán soha :-( -
Vasti74
senior tag
Olvasva itt ezt a sok mindent, a sokféle disztribúció követhetetlen számú változatát, a csomagkezelőket, amikről még a haladó linuxosok - nem hogy nem ismerik, de még nem is hallottak róla elgondolkodtam.
Hogy ez itt a baj ;-)
Nem kellene a fejlesztőknek valamilyen szinten összefogniuk, és összehozni egy olyan disztribúciót, ami tényleg majdnem olyan már, hogy az ember feltelepíti, és működik?! ;-)
Tudom, igazából mindegyik azt fejleszti, csak a saját elképzelése szerint: így lesz egy debian-ból származó rendszerből származó rendszerből származó rendszerből egy 1235. olyan disztribúció, amiben már majdnem minden működik, csak nem, és egy haladó linux felhasználó is, ha feltelepíti, kutatnia kell ahhoz a neten, hogy és akkor most hogyan telepítem fel a htop-ot?! ;-)
Olyan ez, mintha a MS-nál minden asztalnál egy kicsit másfajta Windows-t, az Apple-nél meg egy kicsit másfajta macOS-t fejlesztenének, aztán mindegyikből lenne a végén 1000 különböző változat, amikben még az is különbözik, hogy ha beírom a "blabla" parancsot, akkor van-e olyan, és ha igen, mit fog csinálni?! Izgalmas lenne ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Nem, ennyi időm volt egyelőre szórakozni vele...
Nem az opi-s utat választottam, hanem a másodikat ez alapján - ami kb. ugyanazokat és ugyanúgy telepíti, mint ahogy Fedora alatt is próbáltam. Csak itt működött is ;-)
-
Vasti74
senior tag
Új Plasma-a tapasztalat, újabb "nem értem"-ek... :-)
openSUSE Tumbleweed, legfrissebb, ráadásul "netinstall" telepítő, HP 290 G1-re gyalult SSD-re telepítés. Mert rákerestem a neten, hogy melyik a legjobb Plasma-s rendszer, és ez jött ki ;-)
Telepítéskor Plasma-t választottam, feltelepül, bejelentkezek, átméretezek 175%-ra, alkalmaz - nem történik semmi, meg sem kérdezi, ahogy kellene, hogy megtartom-e az új beállításokat? De mintha ebben az ablakban nagyobbak lennének a betűk! Kijelentkezek-bejelentkezek, már minden át van méretezve - kivéve az egérmutatót, az még mindig 4k 100%, elég mini ;-)
Újra méretezek - újra semmi, csak ki és bejelentkezés után.
Codec-hiány van itt is, a VLC sem akar h.265-öt lejátszani, ugyanaz, mint a Fedora-n: de legalább a neten talált első leírás alapján 1 perc alatt fent van minden, a VLC-t is lecseréli, játszik mindent, hurrá!
Feltűnik viszont innen-onnan, hogy X11 van a háttérben, nem Wayland... Némi keresés: a bejelentkező képernyőn bal oldalt alul egy mini "felirat", szemüveg nélkül elolvasni sem lehet ;-) , na ott lehet kiválasztani, hogy Plasma + X11 vagy Plasma + Wayland. OK, megvan, na de miért X11 az alapértelmezett?! Szerintem minimum furcsa...
Kapásból még egy furcsaság: van egy NAS-om, smb, nfs és dlna megosztásokkal. A fájlkezelő nem látja a smb-t, a VLC a dlna-t, na ilyen még nem volt egy rendszer alatt sem :-) De legalább az nfs-t be tudtam csatolni kézzel (nfs-client telepítése után persze)
Hát, mit mondjak... Kár volt kitekintenem a Mint Cinnamon-os nyugodt életből ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
growler
üzenetére
Elnézést - kipróbáltam, csak már késő este volt, és elfelejtettem válaszolni.
(Szerintem Wayland dolgozik a gépemen amúgy...)
Eredménye:vasti@fusi-d738:~$ xrandr --output DP-1 --scale 0.5x0.66
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 7 (RRSetScreenSize)
Serial number of failed request: 22
Current serial number in output stream: 24És nem történik semmi.
De nem tudom, mi a különbség az parancssorból és a grafikus felületen beállított skálázás között? Mert a grafikus felületen is be tudom állítani... :-)
Viszont mintha azt az infót kaptam volna itt, hogy a fractional scaling eleve szívás, mert ha használom, akkor nincs rendes hardveres gyorsítás (legalábbis X11 és gnome-szerű DM-ek esetén) , a Wayland + Plasma sokkal jobb ebből a szempontból.
Ezért váltottam rendszert :-)
-
Vasti74
senior tag
Na most akkor összefoglalom a dolgot, mert nagyon elment már minden irányba, és a segítségek nagy része (amiket természetesen nagyon köszönök) már rég nem az eredeti problémámra adna megoldást ;-)
Szóval onnan indult a dolog, hogy az Intel UHD 630 IGP-s gépemen régóta használtam a Mint Cinnamon-t totál elégedetten. Aztán vettem egy 4k monitort... És jöttek a problémák ;-)
A Mint Cinnamon alatt ugyanis ha nem 100%-on (túl kicsi minden) vagy 200%-on (túl nagy minden) van az asztal skálázása, akkor eléggé meghal a megjelenítés :-( Gondolom nem véletlenül kell külön bekapcsolni, hogy lehessen 125-150-175%-ra is skálázni...
A meghal azt jelenti, hogy akadozik szinte minden: egy 4k videó lejátszása (mkv) szinte lehetetlen, egy Youtube 4k videó lejátszása szintén akadozik, miközben kb. 80%-on hajtja a 6 magját a processzornak. De egy FullHD Youtube is megakasztja, másodpercekig nem reagál az egérkattintásra, a hang megy, de a kép áll, stb.Erre kaptam válaszul, hogy a MATE - Cinnamon stb. elavult, használjak KDE Plasma-t.
(Előtte persze körbejártuk a dolgot: mindenhol minden hardveres támogatás telepítve, bekapcsolva, és "működik", csak - ennyit tud)
Kipróbáltam a Fedora 41-et, meg a Debian 12-t Plasma-val: tényleg jobb, mint a Cinnamon, de nem "tökéletes". Néha ez is megakad, néha ez sem reagál, néha itt is a hang megy, de a kép áll... Ritkán, de idegesítő. A procihasználat sokkal alacsonyabb, 4k Youtube közben 20% körül van, vagy alatta, ez jó.
Az a baj, hogy közben kezdek rájönni, hogy miért váltottam KDE-ről nem is tudom mire, amikor jött a Plasma valamikor jó régen... ;-) Sok dolog van benne, ami szerintem feleslegesen bonyolult, körülményes, túlkomplikált.
Meg ugye a megfelelő disztribúciót is keresem a Plasma alá, mert az ajánlott Fedora 41 nagyon nem bejövős ;-) Lehet, hogy a Debian 12 lesz az, még nem tudom. Maradnék "deb" vonalon, mert már régóta csak azt használom, és már semmi kedvem tanulni.
Egyelőre nincs időm vele szórakozni, mert amikor a gép előtt ülök, használni szeretném, nem telepítgetni... Majd talán a jövő héten.
Az eddigi segítségeket még egyszer köszönöm! :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler
üzenetére
Itt van a kimenet:
Screen 0: minimum 16 x 16, current 3840 x 2160, maximum 32767 x 32767
DP-1 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 600mm x 340mm
3840x2160 59.98*+
2048x1536 59.95
1920x1440 59.90
1600x1200 59.87
1440x1080 59.99
1400x1050 59.98
1280x1024 59.89
1280x960 59.94
1152x864 59.96
1024x768 59.92
800x600 59.86
640x480 59.38
320x240 59.52
2560x1600 59.94
1920x1200 59.88
1680x1050 59.95
1440x900 59.89
1280x800 59.81
1152x720 59.75
960x600 59.63
928x580 59.88
800x500 59.50
768x480 59.90
720x480 59.71
640x400 59.95
320x200 58.96
3200x1800 59.96
2880x1620 59.96
2560x1440 59.96
2048x1152 59.90
1920x1080 59.96
1600x900 59.95
1368x768 59.88
1280x720 59.86
1024x576 59.90
864x486 59.92
720x400 59.55
640x350 59.77 -
Vasti74
senior tag
válasz
growler
üzenetére
A skálázás nagyít, de a felbontás marad!
Tehát a teljes képernyőn, akárhogy is számoljuk, kb. 4x annyi képpont van - vagy nézhetjük úgy is, hogy ami a FullHD monitoron 1 képpont, az a 4k-n 4 képpont, ami igen nagy különbség.
A múltkor egy 2 monitoros próba miatt visszadugtam a régi monitoromat: DARABOS, nagyon ;-) Ezen a kis (24"-os) 4k monitoron még szemüvegben sem látok képpontokat. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Én ezt értem: de a linux úgy indult, és sokáig afelé is haladt, hogy egy ingyenes, használható desktop rendszer lesz. Erre majdnem 30 év után azt kapom, hogy ne csodálkozzak rajta (hogy olyan, amilyen) , mert mivel ingyenes, desktop rendszerként kb. 20 év a lemaradása?! Szuper :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler
üzenetére
...hogy nem a natív felbontásában használjam a monitoromat??? Meg sem nézem, mert szó sem lehet róla ;-) Ha kisebb felbontást szeretnék, egyszerűen feldobnék az asztalomra egy kisebb felbontású monitort. Mert szerintem a 4k monitor 200%-ra méretezett munkaasztallal nagyon nem ugyanaz, mint a FullHD 100%-on ;-)
-
Vasti74
senior tag
Jól kis párbeszéd kerekedett itt :-)
Én még mindig úgy vagyok vele sajnos ;-) , hogy nekem valamilyen linux a megfelelő rendszer - nem véletlenül használom ilyen régóta, pedig nem lenne kötelező ;-)
A macOS szóba jöhetne még, de nekem erősen "furcsa" - persze, tuti megszoknám hamar, túl sok időt nem fordítottam rá, amíg volt mac-em próbálgatni. És nem ismerem, mert amíg ezzel foglalkoztam otthon, a 20 év alatt csak pár mac-et láttam...
A Windows-t elég jól ismerem, de szerintem azt sohasem tudnám megszokni ;-)Eddig nem állítottam kihívások elé ;-) a desktop linuxot, mert kb. a totál mezei vason a telepítés utáni alapbeállításokkal tökéletesen elvoltam egy akármivel, az utóbbi időben Mint-el.
Ezért piszok nagy meglepetés ért, amikor először egy olyan egyszerű dolgot akartam használni, mint a kijelző átméretezése... Ez más rendszereken annyira nem probléma, hogy a felbontás és a kijelzőméret ismeretében a rendszer automatikusan át is méretezi az asztalt! De hogy ezt linuxon úgy néz ki, hogy "halál" megoldani (legalábbis egy átlagos vason) , az szíven ütött, mert ennek úgy nem is tudom, 10 éve? működnie kellene, mivel azóta vannak nagy felbontású kijelzők, amiket átméretezés nélkül nem igazán lehet használni - a 100 és 200% általában pont nem jó, hanem közte valahol. És nem értem, hogy ez eddig nem tűnt fel senkinek (fejlesztők) ??? Vagy nem lehet megoldani? Vagy nem tudják megoldani? Vagy simán csak nem érdekel senkit? Na ez nagy gáz :-(
Brand gépek és szoftver árak: használt gépeket veszek "fillérekért", szerintem még sohasem adtam annyit gépért (8. gen Intel, legalább 8GB memória, nvme SSD) , amennyibe egy Win11 Pro, vagy akár Home licenc kerül. Ami ezekben benne van ;-) A neten €3,70-ért számlával vehető ilyen-olyan Win11 Pro licencekről nem is beszéve: szóval nem az árral van a baj ;-) A mac tényleg más téma, de mivel nem lehet macOS-t venni gép nélkül, ezért kérdés, hogy mennyi lehet az ára?! Abból kiindulva, hogy egy Windows Pro licenc brand géppel együtt pár 10 Euro, szerintem az sem sokkal több. Simán megéri: ha lenne egy olyan linux verzió 30-40 Euróért, ami nekem mindenben megfelel, azonnal megvenném!!! :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Juj. Az "ingyen volt" az kb. minden rendszerre igaz ám! Mert a brand gépek eleve "tartalmaznak" Windows Pro licencet, szóval feltehetnék egy Win11 Pro-t, nem kerülne az sem semmibe... (És a mac gépekhez sem kell külön rendszert venni.)
Szóval khm... Ne reklámozzuk a linuxot azzal, hogy ingyen van, úgyhogy ez ilyen ;-)A disztribúció meg pont a kezdők szempontjából nem mindegy szerintem - ezt tényleg nem azért mondom, mert szeretek vitatkozni (pedig úgy nézhet ki, hogy igen ;-), de ha megnézel egy Fedora-t meg egy Mint-et, hát, jó nagy a különbség kezelésben, kezelhetőségben. Szintén szerintem egy KDE is nehezebben kezelhető, mint pl. egy MATE vagy Cinnamon, stb. stb.
Egyébként valószínűleg rohadtul nincs szerencsém a Fedora-val... Tegnap először akartam nyomtatni vele, mindig egy sok oldalas pdf bizonyols oldalait nyomtatom. Rákattintok, megnyílik, nyomtatás. Ha az Oldalak-hoz írom be, hogy pl. 25, nem nyomtat, ha az Oldalak tól-ig helyre meg hogy 25-25, akkor nyomtat :-o És következetesen így. Tényleg élvezem vele a munkát :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler
üzenetére
Ennek nagyon örülök :-)
A kijelződ is 4k felbontású?
És skálázod is a munkaasztalt 100 és 200% között valahová? ;-)
Mert vagy nekem mindkét gépem, amivel szórakozok vacak (csak brand gépeim vannak, egy Fujitsu D738 napi használatban, és egy HP 290 G1 amin most kipróbáltam a Debian-t) , vagy - nem tudom... -
Vasti74
senior tag
válasz
growler
üzenetére
OK, szerintem fejezzük be ezt a témát, mert nem sok értelme van ;-)
Mások vagyunk.
Én nem akarok upall parancsot, meg semmilyen parancsot: semmi mást nem akarok, mint rákattintani a frissítés gombra, és frissítsen. Mint pl. ahogy a Mint alatt történik. Ha ők meg tudják csinálni, szerintem másnak is menne ;-)
Fedora alatt meg az, hogy frissítésre csak letölt, aztán újraindul, aztán nézem a csíkot, aztán újraindul, aztán elindul végre, addig meg használhatatlan a gép - mi van?! :-)
Félreértések elkerülése végett ;-) , nem vagyok amatőr, és direkt itt a kezdő listán görcsölök - mert kezdő szinten, egyszerűen csak használni szeretném a gépet. Szerintem ha kicsit összekapnám magam ;-) , még mindig kb. "bármit" megoldanék linux alatt, de már nem akarom: nem akarok parancssort látni (azon kívül, amíg telepítés után megszerkesztem az fstab-ot) , kérdésekre válaszolgatni egy frissítésnél, meg hasonlók.
Ez van, én ilyen vagyok, vagyis lettem ;-)
Azért sem fektetek sok energiát a dologba, mert most már tudom, hogy ez a gép "nem támogatott", elvégre "csak" egy 8. gen i5 IGP-vel: ami pl. egy mac Mini 2019 "köntösben" egy szuper gép még mindig, akármilyen melóra (volt betűre ugyanilyen paraméterű mac Mini-m ugyanígy i5-8400 procival, 16GB memóriával, élmény volt használni, de tényleg) , szóval görcsölhetek bármilyen disztribbel, jobb lehet, de jó nem, a jobb meg kevés ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
OK, csak nem tudom, kit mennyire zavar a hosszúra nyúló agóniám - a szürkét könnyebb átugrani ;-)
Nem érted a problémámat az Arch-al! ;-)
Nem az a problémám, hogy ha nagyon akartam volna, nem tudtam volna gyorsan kinyomozni, hogy mi legyen - és igen, tudom, hogy a javasolt választási lehetőség nagybetűvel van ott, és érdemes azt választani ;-)
És azt is választottam, mivel nem akartam utánanézni, ezért elfogadtam a javasoltat.Az a problémám, hogy egyáltalán nem akarok ilyen ablakokat látni, és főleg nem több eldöntendő kérdésre válaszolni egy egyszerű (napi) frissítésnél... Azt hittem, hogy az a világ már elmúlt ;-)
Csinálja meg egy "akar frissíteni - igen" gombnyomásra csendben, kérdés nélkül a frissítést, és ennyi.
Mert pl. mi értelme van több kérdést feltenni, amire gyakorlatilag csak IGEN lehet a válasz, ha az ember nem akar mindig mindennek utánanézni?! az ilyen kérdést nem is kell feltenni, szerintem.
Vagy legyen földi halandóknak (és a gépet csak használni akaróknak) egy kérdés nélküli frissítés, a ráérőknek - barkácsolóknak meg egy olyan, ami minden fájlra rákérdez, hogy letöltse? Kicsomagolja? Telepítse? De tényleg? Biztos? Aztán szórakozzanak vele ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
...én csak a saját tapasztalatomat tudtam leírni, másét nem ;-)
Örülök, hogy nálad okosan működik, de nálam nem.
És ennyi sok év linuxozás után azért elég hamar el tudom dönteni, hogy akarom-e magam szívatni valamivel, vagy nem ;-)
De ez amúgy sem sok jót vetít előre: nálam kapásból (szerintem) hülyeségeket csinált telepítés után, nálad nem. Szóval lehet, hogy nálam évekig nem csinálna több hülyeséget, nálad meg holnap lesz valami hasonló okossága ;-) Na ilyenekkel nem akarom magam szórakoztatni. -
Vasti74
senior tag
válasz
tompa torma
üzenetére
Intel UHD 630 IGP-d van 4k kijelzővel? ;-) Mert nekem az, és ez a probléma forrása, amin úgy néz ki, hogy a diszkrét grafikus kártya, vagy váltás sokkal jobb(an támogatott) IGP-s kis gépre segítene csak :-(
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Ez bosszant engem is, de nagyon.
A procim 2017-ben jelent meg, a monitorom is már legalább 6-7 éves (használtam vettem, mert 24"-os UHD monitor talán két típus létezett, mindkettő LG, és rég nem gyártják egyiket sem - de nekem meg nincs helyem 27"-os monitornak, meg túl nagy is lenne ekkora távolságról nézni)
Szóval azért az, hogy egy ennyire elterjed IGP, mint az Intel UHD 630 ilyen szinten vacak driverrel van még mindig meghajtva, nagyon gáz.
Ezért nem is töröm magam egyelőre a további megoldáskereséssel, mert kb. garantált, hogy csak az időmet cseszem el vele: amíg az Intel IGP-t használom, nem lesz rendesen működő 4k felbontásom, akárhogy cserélgetem a rendszereket és a DM-eket, mivel a grafikus driver valószínűleg mindegyikben kb. ugyanaz lesz, onnantól meg vége a dalnak.
Gratulálok... ;-)
Aztán lehet, hogy a vasam MÁR nem támogatott, és ha egy 5 éves rendszert töltenék le, aztán nem frissíteném, az jól működne ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE
üzenetére
Az a csökött IGP Windows és macOS alatt döccenésmentesen csinál mindent (hardveresen gyorsítva természetesen, mert elméletileg az UHD 630 egyszerre 3 dartab 4k videót tud dekódolni) , amit linux alatt nagyon nem...
A diszkrét grafikus kártyával meg csak annyi a bajom, hogy szerintem a gépembe eleve bele sem tudnám tenni (Fujitsu SFF) , mert a táp gyenge, tápcsatlakozó sincs neki, és eleve csak LP kártya fér bele. De amúgy sem vennék, mert - lásd a következő hozzászólásom ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
tompa torma
üzenetére
A helyzet azért nem ilyen egyszerű, mert az alapproblémám megoldása (4k kijelző normális meghajtása) hozott be újabb problémákat ;-)
De egyelőre olyan nagyon elment a kedvem az egésztől (főleg, hogy rájöttem, a Plasma is csak jobb, mint a MATE - Cinnamon, de távolról sem jó) , használom a Fedora-t, tulajdonképpen böngészni lehet vele ;-) , a többit meg elintézem a tévén... Mert az a nulla hardver + buta szoftver is tudja azt, amit egyelőre egyik linux sem tudott, amit próbáltam.
OK, persze, vehetnék egy izmosabb gépet valami jó VGA kártyával, az valószínűleg megoldaná a problémát izomból, de eldöntöttem, hogy nem veszek, és kész ;-) Ha egy i5-8400 + 16GB DualChannel memória + gyors nvme SSD nem elég linux alatt arra a kb. semmire, amire nekem kell a gép, akkor - ennyi. Egyértelműen a rendszer a hibás, és nem fogok azért pénzt költeni hardverre, hogy a szoftver hibáit megpróbáljam elfedni vele... Ez ilyen elvi kérdés ;-)
Igazából most már kb. értem, hogy miért nem szívatják magukat az emberek egy ideje PC-vel ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
...szóval azért vegyek egy mac-et, hogy linuxot tegyek rá?
Mert nem éppen a linux miatt szívok? ;-)
mac-et akkor fogok venni, ha meg bírok végre barátkozni a macOS-el.
Bár így visszagondolva, nem is volt az olyan rossz, amikor akadozásmentesen működött a gép, nem villogtak az ablakkeretek, nem váltott a hang random fehérzajra az USB-s hangkártyámon (ez is újdonság, de nincs kedvem foglalkozni vele, inkább a kezem ügyébe tettem, és kihúzom-bedugom az USB kábelt ;-) , szóval egyszerűen csak működött...
Egyre gyakrabban gondolok arra, hogy akik megveszik a mac-et, bedugják a konnektorba, és használják, talán tudnak valamit, nekem meg még tanulnom kell ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem csüggedek - csak kiábrándult, és kissé ideges vagyok ;-)
Mert én >25 (ami kb. 28 :-) év linuxozás után most léptem először sz*rba, a 4k monitorral.
Azóta kaka ez-az, de sokáig nem volt lelkierőm nekiállni kinyomozni, hogy merre tovább.Most nekiálltam - tessék, ide jutottam ;-)
Nekem mindegy lenne, hogy Arch, Fedora vagy valami Debian-származék, csak egyszerűen, és működjön: erre most kb. ott tartok, hogy szívathatom magamat totál más "alapú" és elvileg szuper disztribúciókkal, de az alap problémámon (megjelenítés lassúsága) igazából sokat egyik sem segít, viszont behoz a képbe még néhány új kellemetlenséget - problémát, csak hogy még egyszerűbb legyen az életem!!! :-)
Mert azért azt el kell mondanom, hogy ugyan csak Fedoda és Debian alatt próbáltam most a Plasma csodát, de itt is nagyon magas videolejátszás közben a procihasználat (a két másik rendszerhez képest) , bár az igaz, hogy alacsonyabb, mint MATE és Cinnamon alatt, mert ott simán megzabálta az i5 proci 6 magját... Bár ritkábban, de itt is előfordul, hogy nézek egy Youtube videót, és kattintgatok ("beletekerés"), de nem történik semmi másodpercekig, megakad a kép, de hang van, meg hasonlók.
Szóval a Plasma nem rossz, csak a jótól van rohadt messze sajnos, és most éppen azon filózok, hogy ha lesz kedvem, visszadobom a Mint-et, mert a megjelenítés ugyan rosszabb, de a rendszer amúgy nekem a monitor megvásárlásáig ;-) nagyon bevált...
Tehát most el kell döntenem, hogy melyik rosszat válasszam ;-)
Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember (én főleg Debian-t használtam, aztán sok éve Mint-et, de volt SuSE és RedHat időszak is, még a 90-es évek vége felé) Most meg nézd meg ezt, és döntsd el, hogy akkor melyiket is kellene kipróbálni???? ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Hát igen, nagy a csábítás... Vettem is nemrég próbára egy mac Mini-t (a legutolsó Intel procisat, de a rendszer azon is a legújabb) , használtam néha, telepítgettem, frissítgettem, de valahogy nem szerettem meg :-( Nagyon más, mint egy linux. De hogy legalább minden kapásból és jól működik, az tényleg nagy előnye ;-)
Ezt a gépet le akarom cserélni hamarosan, előtte teszek újra egy próbát a macOS-el, és ha kibírom ;-) , akkor egy új mac Mini lesz. Ha nem, akkor eladok mindent, és netezek a tévén, az legalább a videókat is lejátssza ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Az tuti nem ;-) Ismerem (20 + 1 évig számtech szervizes + rendszergazda voltam) , de megszeretni nem bírtam soha. Utoljára NT WS 3.51-et használtam. azóta linuxot :-)
Most is rendszeresen ülök Windows előtt (gyerekek gépei, és családban - ismerősöknek még elvállalok sírva egy újratelepítést, stb.) , de még mindig nem kéne ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Lehet, hogy a disztribúció összeállítói azt is kiherélték, szigorúan jogi - licencelési okok miatt?! Passz, Debian alatt kapásból működik minden a csomagkezelővel telepített VLC-ben.
Nem hiszem, hogy rosszul csináltam valamit - feltelepítettem, rákattintottam, itt nem működik (még mindig a Fedora alatt "szenvedek", újratelepíteni a gépemet már megint nincs kedvem - mindegy, az is valami, hogy egy 6 magos 8. generációs Intel i5 proci + 16GB memória internetezésre legalább korlátozottan alkalmas ;-) , az asztalom mellett egy másik majdnem ugyanilyen gép Debian + Plasma párossal, ugyanúgy feltelepítettem mindent, és minden működik.
Annyira minden, hogy még az ablakok keretének villogása is! Ha-Ha ;-)
Komolyan eret vágok már magamon, a feleségem felváltva nevet rajtam és sajnál a szívásaim miatt, amikbe az elmúlt kb. 2 hétben belefutottam :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Könnyen feladom ;-)
Bemásoltam - nem működött - ennyi.
Hogy miért nem működött, baromira nem volt kedvem kitalálni (elfelejtettem már totál a Rőt Süveges dolgokat, utoljára valami Red Hat 5.2-re emlékszem, azt még használtam. De az még nem RHEL volt, csak simán RH, és a '90-es évek végén volt - legalábbis így emlékszem, a dátum és a verzió nem biztos ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Egy innen letöltött "EndeavourOS_Endeavour_neo-2024.09.22.iso" nevű fájlból telepítettem egy rendszert egy virtuális gépre. Aztán az első indítás után, a megjelenő "üdvözlő" ablakban volt olyan lehetőség, hogy frissítés. Elindítottam. A többit már tudod ;-)
Na itt rögtön éreztem is, hogy ez a rendszer nem nekem készült... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A legfrissebb letöltött ISO-ból telepítettem, mivel eddig nem is hallottam erről a rendszerről ;-) Hogy másoknál működik, annak szívből örülök: de ha nálam nem igazán, azzal egyrészt nem vagyok előbbre, másrészt meg azt vetíti előre, hogy ha ma nincs is, de holnap, vagy a jövő héten, vagy a jövő hónapban ettől még lehet problémám - azt meg tényleg nem hiányzik. Feldobnék végre egy rendszert, ami egyszerűen működik, évekig, hardvercsere miatti újratelepítésig, meg hasonlók - mint régen ;-)
...vagy visszateszem a Mint Cinnamon-t, meg persze a nagyobbik lányom asztaláról a régi jó HP Z24i G2 monitoromat: annak a felbontásával még megbirkózott a linux. Ő meg megkapja a 4k-s monitort, mert a Windows megbirkózik egy ilyen hatalmas kihívással ;-) Csak sajnos ennek a monitornak nagyon jó képe van... ;-)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Futás, futópályák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- 8 kHz-es pollingot ígérő, analóg Yunzii klaviatúra a megfizethető árszinten
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mozilla Firefox
- Autós topik
- További aktív témák...
- HP Z8 G4 Workstation (gamer célra is) dupla CPU Xeon Gold 6134
- Samsung Galaxy A36 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Bontatlan
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i5-6G I 8GB I 512SSD I 14" FHD Touch I HDMI I W11 I CAM I Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest