- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- 04ahgy: A múlt, a jelen, a jövő.
- A lány, aki átformálta az életem 2
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
- kreténtehén: Gazdit keresünk
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freel
tag
Nah, az utókornak gondoltam megörökíteni a következő tapasztalataimat. Ritka az eset itt a fórumban is, én sem találtam rá megoldást csak nagy nehezen, úgy érzem ezért jól jöhet a későbbiek során.
Szóval adott egy GIGABYTE 78LMT-USB3 rev6.0 alaplap. Ebben a lapban van egy integrált ATI AMD HD 3000 GPU és nekem egy szintén AMD dedikált GPU Sapphire Pulse RX 560 Radeon 2 GB. A HD 3000-re egy D-SUB csatlakozóval egy régi 19-es Samsung SyncMaster 943NW LCD monitor, az RX 560-ra pedig HDMI-vel egy 21-es ACER LED monitor van kötve.
Ahhoz, hogy a két monitort egyszerre tudjam használni a BIOS-ban elsődleges GPU-nak a HD3000-et kell beállítani és csak másodlagos az RX. Így a Linux alapértelmezetten a HD-t használja elsődlegesnek és mindenre. Így természetesen a játékok nem futottak a rendszeren, mert mindenhez a HD3000-et akarta használni. Én a következő megoldást alkalmazom, hogy a játékok vagy a GPU igényesebb alkalmazások az RX-et használják: minden alkalommal egy külön paranccsal indítom az alkalmazást.
Tehát a következő parancs kilistázza a használható GPU-kat:
xrandr --listproviders
Ez az eredmény:
Providers: number : 2
Provider 0: id: 0x89 cap: 0x9, Source Output, Sink Offload crtcs: 2 outputs: 2 associated providers: 1 name:ATI Radeon 3000 Graphics @ pci:0000:01:05.0
Provider 1: id: 0x47 cap: 0x6, Sink Output, Source Offload crtcs: 5 outputs: 3 associated providers: 1 namenknown AMD Radeon GPU @ pci:0000:02:00.0
Ezek után ha mondjuk egy Unigine Valley-t akarok elindítani, akkor ha csak simán indítom a
./valley
-vel, akkor a HD3000-et használja és akad, mint a rossebb.
Ha az RX560-al akarom futtatni, akkor így kell indítani:
env DRI_PRIME=1 ./valley
Ennyi, pofon egyszerű...
Csak mire megtaláltam a megoldást félig megőszültem...
Nagyon fontos, hogy amennyiben steames játékot akarok elindítani, akkor ahhoz KI KELL LÉPNEM a steamből! Meg kell nézni a steam adatbázisában az elindítandó játék ID-jét, és a következő paranccsal tudom indítani:
env DRI_PRIME=1 steam steam://rungameid/200510
ahol is a 200510-es ID az XCOM: Enemy Unknown ID-je. Így akkor már az RX560-at használja a játék.
Fontos, hogy mindez a MESA meghajtó használata mellett történik nálam.
Nah, a másik nagyon fontos dolog, hogy ez az alaplap egy ALC892-es Realtek hangkeltőt használ. A 892 tudja akár a 7.1-et is, de csak úgy, ha az alaplapra mindenféle kiegészítőket rákötök. Ugyanis hátul csak 3 db jack csatlakozó van. Namost ezért alapból a Linux nem tudja csak 2 csatornába megszólaltatni a hangot, ugyanis a rózsaszín jack a mikrofonnak, a kék pedig valami másnak van dedikálva. Tehát a rendszerben meg sem jelenik a 2.0-án kívül más beállítási lehetőség!!! Ha jól tudom a Linux alapértelmezett PulseAudio rendszere nem tartalmaz jack átprogramozási lehetőséget. A megoldás ugyanis ez!!!
Ehhez a 'jack retask' kifejezésre kellett rábukkannom a neten, hogy meg tudjam oldani.
Ezek után már könnyű volt megtalálni a megoldást.Fel kell telepíteni ugyanis az
alsa-tools-gui
-t ami tartalmazza a
hdajackretask
-ot. Ezt elindítva pedig, mint windows alatt pofon egyszerűen át lehet programozni a jack kimenetek funkcióját. Bármelyiket bármire. Esetemben a zöld a két első, a kék a két hátsó, a rózsaszín pedig a sub és a center kimenetekért lett a felelős. Nagyon durva így, ugyanis windows alatt a rendszer nem engedélyezte a 2.1-es konfiguráció beállítását. Linux alatt pedig be bírom állítani és így a YouTube alatt gyönyörűen szól a Subwoofer is és kegyetlenül nyomja a basszust...
Ennyi lett volna, elnézést ha hosszúra sikerült, úgy érzem hasznos tudás (én rengeteget sz@ptam mire megtaláltam a megoldást), remélem segíteni fog másoknak is!
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Építő/felújító topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- Elite: Dangerous
- Gaming notebook topik
- EAFC 25
- alza vélemények - tapasztalatok
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Acer Aspire Vero - AV15 - 15.6"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - 2+ év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest