Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Freel

tag

Nah, az utókornak gondoltam megörökíteni a következő tapasztalataimat. Ritka az eset itt a fórumban is, én sem találtam rá megoldást csak nagy nehezen, úgy érzem ezért jól jöhet a későbbiek során.

Szóval adott egy GIGABYTE 78LMT-USB3 rev6.0 alaplap. Ebben a lapban van egy integrált ATI AMD HD 3000 GPU és nekem egy szintén AMD dedikált GPU Sapphire Pulse RX 560 Radeon 2 GB. A HD 3000-re egy D-SUB csatlakozóval egy régi 19-es Samsung SyncMaster 943NW LCD monitor, az RX 560-ra pedig HDMI-vel egy 21-es ACER LED monitor van kötve.

Ahhoz, hogy a két monitort egyszerre tudjam használni a BIOS-ban elsődleges GPU-nak a HD3000-et kell beállítani és csak másodlagos az RX. Így a Linux alapértelmezetten a HD-t használja elsődlegesnek és mindenre. Így természetesen a játékok nem futottak a rendszeren, mert mindenhez a HD3000-et akarta használni. Én a következő megoldást alkalmazom, hogy a játékok vagy a GPU igényesebb alkalmazások az RX-et használják: minden alkalommal egy külön paranccsal indítom az alkalmazást.

Tehát a következő parancs kilistázza a használható GPU-kat:

xrandr --listproviders

Ez az eredmény:

Providers: number : 2
    Provider 0: id: 0x89 cap: 0x9, Source Output, Sink Offload crtcs: 2 outputs: 2 associated providers: 1 name:ATI Radeon 3000 Graphics @ pci:0000:01:05.0
    Provider 1: id: 0x47 cap: 0x6, Sink Output, Source Offload crtcs: 5 outputs: 3 associated providers: 1 name:Unknown AMD Radeon GPU @ pci:0000:02:00.0

Ezek után ha mondjuk egy Unigine Valley-t akarok elindítani, akkor ha csak simán indítom a

./valley

-vel, akkor a HD3000-et használja és akad, mint a rossebb.

Ha az RX560-al akarom futtatni, akkor így kell indítani:

env DRI_PRIME=1 ./valley

Ennyi, pofon egyszerű... :) Csak mire megtaláltam a megoldást félig megőszültem... :K

Nagyon fontos, hogy amennyiben steames játékot akarok elindítani, akkor ahhoz KI KELL LÉPNEM a steamből! Meg kell nézni a steam adatbázisában az elindítandó játék ID-jét, és a következő paranccsal tudom indítani:

env DRI_PRIME=1 steam steam://rungameid/200510

ahol is a 200510-es ID az XCOM: Enemy Unknown ID-je. Így akkor már az RX560-at használja a játék.

Fontos, hogy mindez a MESA meghajtó használata mellett történik nálam.

Nah, a másik nagyon fontos dolog, hogy ez az alaplap egy ALC892-es Realtek hangkeltőt használ. A 892 tudja akár a 7.1-et is, de csak úgy, ha az alaplapra mindenféle kiegészítőket rákötök. Ugyanis hátul csak 3 db jack csatlakozó van. Namost ezért alapból a Linux nem tudja csak 2 csatornába megszólaltatni a hangot, ugyanis a rózsaszín jack a mikrofonnak, a kék pedig valami másnak van dedikálva. Tehát a rendszerben meg sem jelenik a 2.0-án kívül más beállítási lehetőség!!! Ha jól tudom a Linux alapértelmezett PulseAudio rendszere nem tartalmaz jack átprogramozási lehetőséget. A megoldás ugyanis ez!!!

Ehhez a 'jack retask' kifejezésre kellett rábukkannom a neten, hogy meg tudjam oldani.
    Ezek után már könnyű volt megtalálni a megoldást.

Fel kell telepíteni ugyanis az

alsa-tools-gui

-t ami tartalmazza a

hdajackretask

-ot. Ezt elindítva pedig, mint windows alatt pofon egyszerűen át lehet programozni a jack kimenetek funkcióját. Bármelyiket bármire. Esetemben a zöld a két első, a kék a két hátsó, a rózsaszín pedig a sub és a center kimenetekért lett a felelős. Nagyon durva így, ugyanis windows alatt a rendszer nem engedélyezte a 2.1-es konfiguráció beállítását. Linux alatt pedig be bírom állítani és így a YouTube alatt gyönyörűen szól a Subwoofer is és kegyetlenül nyomja a basszust... :DD

Ennyi lett volna, elnézést ha hosszúra sikerült, úgy érzem hasznos tudás (én rengeteget sz@ptam mire megtaláltam a megoldást), remélem segíteni fog másoknak is!

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák