- Argos: Az vagy, amit megeszel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitman
őstag
Sziasztok!
Próbálok ismerkedni a Linux rendszerrel, mely kapcsán néhány kérdésem, illetve problémám merült fel, melyek megválaszolásában, megoldásában szeretném segítségeteket kérni.
A Linux Mint 15 disztribúciót próbálgatom, melyről néhány nappal ezelőtt olvastam itt a PH-n. Jelenleg pendrive segítségével végzem a futtatását, melyre egy 200 megás persistent fájlt hoztam létre, gondolva arra, hogy elég lesz, mivel nem akarok programot telepíteni és adatokat tárolni rajta. Legnagyobb meglepetésemre néhány órányi próbálgatást követően a rendszer közölte, hogy nincs szabad hely, mely igaz is volt, pedig letölteni nem tudott semmit, mert net nincsen és én sem másoltam rá semmit. Nézelődve a filerendszerben azt tapasztaltam, hogy valamilyen index fájlok nőttek meg hiheteteln mértékben (apt-xapian).
Ezek mihez tartoznak, ki lehet-e kapcsolni az indexelést, lehet-e törölni valahogyan a meglevő fájlokat (jelenleg nem engedi)?
Mivel a hely elfogyott, gondoltam átméretezem a persistent file-t, így a netes leírások segítségével 1 gigásra növeltem a méretét.A rendszer angol, úgy a billentyűzet és a regionális beállítások, ezt magyarra szerettem volna állítani. Ekkor derült ki, hogy ez net nélkül nem fog menni. Egy ismerősnél próbáltam volna net segítségével orvosolni a helyzetet, ekkor jött a második probléma. Egy laptopon lett elindítva a rendszer, mely wifin keresztül kapcsolódik a rooterhez. A Linux nem látta a wifi hálózatot, illetve abban sem vagyok biztos, hogy a wifi eszközt látta-e, mivel nem tudom, hogy azt hol kellene keresni. Végül vezetékes módon lett a net elérve, azonban a nyelvi csomagok letöltése folyton hibát dobott, holott netezni lehetett a géppel. Némi keresés után a probléma megoldódott, ha jól emlékszem sudo apt-get update parancsot kellett kiadni terminálból (ez gyorsan lefutott), majd a nyelvi modulok frissíthetőek lettek. Kicsit furcsa, hogy parancssorból kell ügyködni egy ilyen egyszerű(nek gondolt) feladat megoldására. Ez egy kezdőnek nem triviális.
Gondoltam, ha már van net és szabad hely is, megpróbálom felinstallálni a wine környezetet, hogy kipróbáljam mit lehet kezdeni azon windowsos programjaimmal, melyeket használok. A telepítést a grafikus felületről kezdeményeztem, a folyamatjelző 50%-ig elment, majd közölte, hogy nincs szabad hely és a telepítés nem sikerült. Igaza volt, tényleg nem volt szabad hely. A kérdésem: létezik, hogy a magyar nyelv beállítása és a wine félig letöltése eltüntetett 800Mb szabad helyet? Ezt kicsit soknak tartom. Hogyan lehet a félig letöltött telepítéstől megszabadulni, mivel a helyet nem szabadította fel, teljesen kezdő révén nem tudom, hogy ilyenkor mit hova pakol?
Miként lehetne a wifit beüzemelni, nincsen erről valahol leírás, mert nézelődök a neten, de eddig nem találtam?
Előre is köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő (használtak) (ELKELTEK)
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10500T / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest