Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz Rowon #179 üzenetére

A unix alapfilozófiája, hogy KISS: keep it stupid and simple. A unixot úgy fejlesztették ki, hogy katonai megrendelésre csináltak egy oprendszert, amihez vaskos könyvben adták a követelményeket. Belebuktak. Ekkor a unix három atyja kitalálta, hogy csinálnak maguknak egy oprendszert, amin a kedvenc játékuk fut, és egyetlen elvárást támasztottak: képes legyen hatékonyan programokat futtatni és összekapcsolni.

MINDEN, ami ezt az elvet megszegi, azt erőlteti, hogy az az oprendszer nem unix. Mindenki azt használ, amit akar, csak ha nem unix, akkor ne erőltesse a unix nevet.

Én nem kritizáltam a cikket, elolvastam, további bizonyítás nélkül elhiszem, hogy a cikk jó. A téma rossz, ez a probléma. Mintha egy főzőtopicban azt magyaráznák, hogy a szója/vegán steak milyen jó. Le lehet írni, hogy a vegán sztéket hogy kell elkészíteni, de az egy húsps topicban offtopic. Pontosan ugyanezért utálják (utálom) a systemd-t, mert alapjaiban rúgja fel a unix alapszabályát.

A másik alapszabály, hogy ha valaki windowsosan akar használni egy gépet, rakjon rá windowst. Én elfogadom, ha valaki windowsos akar lenni, de azt nem, hogy akkor *minden* működjön úgy, mint a windows, és akkor nekem nem marad rendes oprendszer. Az átláthatóság, változatlanság, stabilitás erény, ha szigorú üzemeltetést akarsz csinálni. A windows meg egy rémálom, fusson ámokot máshol.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés