Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ketogén étrend
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
bally4 #12669 üzenetére
Inkább csak barkácsolóknak való, hátha valakit érdekel:
https://www.aliexpress.com/item/-/32264430592.html
Tehát ez 230 V-ról működik, hűtőborda vagy hűtőlemez kötelező, amire ragasztással is rögzíthető. A trafó galvanikusan leválaszt, nem ráz a LED.
LED-en 290 mA x 37 V = 10,7 W-ot mértem, tehát ez tisztán a LED-teljesítmény. Ennek megfelelő a fényerő, nem vibrál.
Kísérleteztem ventilátoros hűtőbordával is, ami már túl is hűt, tehát elvileg nem lenne fontos, de garázsba stb. elmegy, nem zavaró. A 37 V-ra lehet kötni egy step down konvertert, amivel tetszés szerint állítható a fordulat.
Ez nem sokat vesz el a LED-áramából, amit az áramgenerátor természetesen állandó értékre stabilizál. Annak egy kis része ágazik el ilyenkor a ventilátor felé, de a konverziós elv miatt nagyobb feszültségről csak kisebb áramot kér, ami fényerőcsökkenésben észre se vehető.
-
bally4
tag
válasz
SunMount3r #12668 üzenetére
Nem. Normál E27, a búra alatt kicsivel nagyobb izzó fér el, mint a foglalat szélessége. Korábban kínai kukoricával használtam, de azok kiégtek sorban
-
mzso
veterán
A videók ilyen szempontból nem érnek semmit. Az alapján nem tudsz megállapítani kb semmit egy fényforrás fényéről, max azt hogy vibrál.
"A 2db csak nagyob felületet világít be, de nem olyan erős mint 1 nagy!"
Ez nem igaz. Egy kétszer olyan erős annyi fényt bocsát ki mint két kicsi, csak lehet hogy nincs annyira szórva. (Nyilván hazudni is lehet a fényerőt, de az nem ide tartozik)
Az izzó meg más egy kicsit. Az erősebbek hatékonyabbak. A fényerő nem egyenesen arányos a teljesítménnyel.
-
MrSealRD
veterán
Helló!
Jelenleg kompakt fénycsövek vannak mennyezeti lámpáinkban. Sajnos ezek nem függőlegesen hanem a plafonnal párhuzamos foglalatokkal vannak szerelve és egy fehér színű matt a búra. Mindegyik meleg fehér fényű. A fényáram, márka és életkor is vegyes... LED-re szeretném cserélni őket. Sok helyen nézelődtem LED körtékkel kapcsolatban, de nem igazán találtam meg azt ami minden szempontból megfelelő lenne és pár kérőjel is felmerült.
Nagyjából az alábbi feltételek alapján kerestem:
- Színhőmérséklet: 4200/5000K ( A jelenlegi meleg fehér túl sárgás )
- Fényáram: 1000-1500Lm között. (Zárt a búra. Ekkora teljesítményhez tartozó hőtermelést még talán elbír.)
- Foglalalt: E27
- Szabályozhatóság: Nem kell.
- CRI: legalább 80-85% de ár/érték aránytól függően magasabb a cél.
- Garancia: Legyen legalább 2 év ténylegesen érvényesíthető.
- Ár: Szeretném megúszni 2000 forint/ körte áron.Ami kérdőjeles:
- Sugárzási szög: Mivel ilyen fektetett a körték pozíciója ezért úgy gondolom, hogy ebből a lehető legnagyobb lenne a cél. Ami még normális áron elérhető az kb 220 fok. Ettől felfelé meredeken emelkednek ez árak... Kérdés, hogy elegendő lehet a 220 fok?Tudnátok segíteni a választásban?
-
bally4
tag
Hali!
Plafon ufo lámpába milyen izzó ajánlott? A búra alatt kicsi a hely, nem fér el a hagyományos led izzó.
2 foglalatos, 5-5w elég lehet. -
WARZ
tag
válasz
TeeJay #12655 üzenetére
Nekem is ez lenne a logikus, de a videokon nem ezt látni!
1db erősebb led sokkal erősebbnek tünik, mint sok kevesebb erejű!
Mert pl sima izzónál úgy megy, hogy hiába van nekem 2db 60w-os izzóm ha 1db 120w-os sokkal fényesebben világít legalább is én így látom. A 2db csak nagyob felületet világít be, de nem olyan erős mint 1 nagy!
De ha ez nem így van, vagy csak az én szemem káprázik akkor valakit kérek és erősítse meg, hogy ez hogy megy! -
TeeJay
félisten
én úgy tudom a lumen összeadódik
tehát ha van 3darab 1000 lumenes izzód az 3000lument ad
azt ki tudod váltani 1 darab 3000-es izzóval
csak LED-nél figyelni kell arra hogy nem 360fokban világít így 1 izzó csak bizonyos szögben
3 kisebb meg 3felé is tud és utóbbival fényesebbnek látsz majd egy szobát -
WARZ
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Nem tudom melyik a jobb 2db 50w /3000-3000/ Lumen vagy 1db 100w-os 6000 lumenes led?
Szeretnék venni növényes ledet, de nem találok sehol se róla infót melyik a jobb illetve nem tudom hogy a 2db 50w led lumenjei összeadódnak e vagy csak simán lesz két db 3000 lumenes ledem vagy jobb az 1db 6000 lumenes! Youtubon láttam pár videot, hogy sok kis ledet összraktak 100db 1w ledet és mellé raktak egy db 100w-at és mintha az 1db led erősebb lett volna mint a sok kis led! Igaz a sok kis led nagyobb területet fedett le de szerintem halványabb volt! Nem tudok dönteni és egy videó és a nem tudásom miatt nem akarok rosszul dönteni!
Kérlek segítsetek ebben, hogy tisztán lássak!
A válaszokat előre is köszönöm! -
Kernel
nagyúr
válasz
ftsaba28 #12650 üzenetére
Dimmelhető LED szükséges, de az sem feltétlenül kompatibilis bármelyik dimmerrel.
Itt nem csak a túl alacsony terhelésről van szó, ami az AC-dimmer működésében problémát okozhat, de a terhelés jellege is más. Egy izzóval adtál neki megfelelő terhelést, így jó. Ez nem ritka eset, normális jelenség.
-
ftsaba28
csendes tag
Sziasztok!
Kicseréltem a hagyományos G9-es izzókat led-re a spot lámpába és a ha mind háromba led van akkor nem teljes fényerővel világit.
De ha az egyikbe benne hagyom a régi izzót akkor rendesen világit! Ez mitől van? -
Kernel
nagyúr
válasz
zserrbo #12646 üzenetére
Gondolom a led vezérlő megoldja...
A videóban nem szokványos RGB-szalag szerepel (ahol a szalag teljes hosszában csak egyforma színt vehet fel), hanem digitálisan vezérelt, egyedileg címezhető LED-ek, ahol a hullámzó stb. hatás is előidézhető. Nem mindegy, melyikre tartasz igényt.
Láttam olyan videót is, ahol a padlózat építését mutatják, mármint a burkolást eleve úgy kezdik, nem utólag építik be. Mindenesetre a kommentek között megad egy linket:
-
zserrbo
aktív tag
Adott a fürdőszobánk rajza. 1,4mx3,5m az alapterülete. Így lenne kb egy 3,5m-es szalag az egyik oldalon, meg egy 4m-es szalag a másikon. Ceruzával tettem egy karikát ahová a falban el van vezetve a kábel a majdani led szalag tápjának. Arra gondoltam, hogy a szaggatott vonalas résznél körbe led szalag lenne a plafon sarkainál alu profilban, ami külön lenne fali kapcsolóról kapcsolható. Mennyezeti világítás nem lenne. Olvastam, hogy a sima RGB szalagok nem tökéletesek fővilágításnak, így lehet RGBW szalagot vennék. De elég drága, így tájékozódom, hogy mit nyerék vele, ha nem sima fehér szalagot veszek fele annyiért.
Találtam ezt a videót: [link] . Nálam mi kell ahhoz, hogy ehhez hasonló színjátékot tudjak csinálni? Gondolom a led vezérlő megoldja, de mégis pár pontba szedve a dolgokat jól jönne.
-
pinnacle
nagyúr
Köszi pjen, Kernel! Nekem minden hagyományos izzó, így vibrál. Próbáljátok ki a telefon kamerájával. Ezért kérdeztem, hogy ez miben különbözik a LED villogástól. Olyanszerű, mint a monitorok PWM villogása. Ott a fényerő növelésével elmúlik. Abban viszont más, ha ceruzát mozgatok gyorsan ide-oda előtte, izzóknál folyamatos a kép, PWM-es monitornál, darabos, több ceruza is látszódik egyszerre.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pinnacle #12642 üzenetére
A 12V-os halogénizzó (asztali lámpa stb.) például nem vibrált, amikor teszteltem. Ezt annak tudtam be, hogy kisebb feszültség --> nagyobb áram --> rövidebb, de vastagabb izzószál --> nagyobb hőtehetetlenség.
Egyébként 50 Hz a teljes szinuszhullám ismétlődésének száma 1 mp alatt. Viszont egy hullám két félperiódusból áll és mindkettő munkát végez (világít), tehát másodpercenként 100 fényhullám látható:
A linkelt leírás marketingcélú és érdekeltségű, hiszen LED-et akar eladni, ennek érdekében úgy igyekszik manipulálni, hogy neki jó legyen.
De szerintem az izzó – még ha vibrálnak is a vékonyabb izzószállal rendelkező példányok – a szemet nem bántja annyira, mint egy vibráló LED.
100 W-os izzót már nem mert levideózni a pofa, sejtem, hogy miért (láttam).
-
pjen
félisten
válasz
pinnacle #12642 üzenetére
Azért ez nincs ám teljesen így.A hagyományos izzó izzik,pont ez a lényeg.Hiába az 50 Hz az izzó szál ezt nem követi szolgaian.Ahhoz hogy villogjon 50Hz frekivel kéne kihülnie és megint felmelegedni. Végeredményben főleg nagyobb teljésítményű izzóknál a hő tehetetlenség integrálja a freki változást .Itt inkább a ledet akarják jobb színben fetüntetni.
-
TeeJay
félisten
én tegnap voltam az M5 melletti Auchanba és a déli végén nyitott egy LED bolt benéztem
V-TAC meg valami más kínai volt nála de mondta hogy a V-TAC-ra 2év garit vállalnak és 800forint volt
sajnos nem volt neki E27-es kis gömb ami WC-be tesztre jó lenne úgyhogy egyelőre kihagytammegmutatta a 2700K 4000K és 6000K-es izzót is
a 2700-as túl sárgás, a 4000K meg már túl fehér volt
szerintem megnézem valahol a Philips LED izzót is mert 3000K jobb lenne -
pinnacle
nagyúr
Kipróbáltam ezt a Philips LED-et. Nem villog, jól néz ki a 4 szál, de az UltraTech akár függőleges, akár vízszintes helyzetben jobban bevilágítja a szobát. Nagyobb, ez főleg a csillárnál előnyös, mert jobban kilátszódik a fém, tölcsér búrából.
Szabályozható Philips a fényerő növelésével villog. Egyébként a szemet jobban fárasztja a LED villogása, a hagyományos izzó villogásához képest? -
Nudlee
aktív tag
válasz
SunMount3r #12632 üzenetére
Elektroprofi árulja az inesa -t, bár az árazásukat nem ismerem. Kérdezd meg őket.
-
bally4
tag
válasz
SunMount3r #12632 üzenetére
Ja értem, így ok.
-
mzso
veterán
válasz
SunMount3r #12630 üzenetére
Mixvilltől nem tudsz weben rendelni. Talán épp az elállás miatt. (Múltkor valaki ecsetelte)
Nem értek hozzá, de ez nem úgy van, hogy a rendeléstől állsz el és akkor az összeset vissza kell adni?
-
bally4
tag
válasz
SunMount3r #12630 üzenetére
Mennyi a v-tac-os? Előbb írtam inesát hol találtam akciósat..
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
macilaci78 #12626 üzenetére
Lehet, hogy én így fogom: megrendelem a V-Tac-okat a Mixvill-től és ha vibrál akkor élek a 2 hetes dologgal (ha egyáltalán a LED égőkre is vonatkozik a szabály).
Ha lenne Inesa közel ilyen áron akciósan az ED-ben, vagy az MM-ben, akkor nyilván inkább azt próbálnám meg előbb...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
pinnacle #12628 üzenetére
Van olyan, ami így vívja haláltusáját. Ez voltaképp részletkérdés. A kérdés az, hogy a honlapon közölt adatoknak mennyire lehet hinni, illetve mennyire vállalnak érte felelősséget?
Főleg az "enyhén vibrál" kategória az érzékeny, mert ez ugye szubjektív, amíg le nem írják, milyen frekin vibrál, illetve a fényerő-szélsőértékek hol vannak. -
pinnacle
nagyúr
-
bally4
tag
Annyira figyeltem az edigitalban az Inesa akciót, hogy véletlen az Euronicsban megláttam még olcsóbban a LED izzókat. Vettem is E27 9 és 12 w, és E14 5w-ot, mind 3000K. A színe szép, sokkal szebb mint a korábbi kínai kukoricák
, a fényerő pedig több, mint elég, nagyon elégedett vagyok. 800-900 Ft-ba került darabja.
-
pinnacle
nagyúr
Filamentes LED-et vennék, pont jó lenne a felfele néző csillárba, de olvasom, hogy E14-es méretben nem nagyon van olyan, ami nem vibrál. Tudtok ajánlani ilyen LED-et, vagy még mindig nem oldották meg, ezt a problémát?
UltraTech-et, Philips-et láttam, csak egy kicsit tudtam kamerával megnézni, nem láttam "csíkozódást". -
Clever0
senior tag
Bocsánat, figyelmetlen voltam.
A videó végén kiderül, hogy ez a megoldás mennyit levesz a fényerőből. Szerintem jó volt az ötlet, hogy hagyományos leddel csináljanak retro kinézetet, de csodálom, hogy ilyen végeredménnyel el is tudják adni. Javukra szóljon, hogy komolynak kinéző elektronikája van.
-
-
Goblin12
őstag
A másodikra már 1800 van írva, az már elég kellene, hogy legyen az összefoglalóban lévő táblázat alapján már a 100W-os izzónál is több fényt kellene, hogy adjon, csak hát ez így eléggé zsákba macska.
Annak ellenére is, hogy szinte csak pozitív vissza jelzést adtak a vásárlók.
-
Goblin12
őstag
Sziasztok.
Van valakinek tapasztalata a B.K.Licht-el?
Olyasmi lámpát keresek ami egy 20nm-es szobát betud világítani, a plafonra lenne a lámpa. Illetve, az se lenne hátrány, ha több színben tud világítani, és állítható a fényereje.
Na most ilyet a fent említett B.K.Licht-nél találtam: lámpa
Ha esetleg tudtok hasonlót, mindenféle ajánlatot megfogadok.
Köszi.
-
Clever0
senior tag
Ugyanazon az oldalon: IKEA Nittio LED lamp
-
mzso
veterán
Nocsak mik vannak manapság:
Spiral LED filament lamp teardownKíváncsi vagyok mikor bukkannak fel ilyenek márkás termékekben.
-
Tony21
tag
válasz
Ferenc1989 #12607 üzenetére
Igazából utána néztem, hogy hosszában is 60 cm lenne a táv ... 1-1,5 méternél ritkábbra ne tedd, az meg belül van, szóval ...
Mondjuk én a helyedben ideiglenesen felfogatnám valahogy a foglalatokat lefelé lógatva, bennük a fényforrással. Így nézném meg a széleken, hogy milyen a bevilágítás (ez 3db spot "lógatása" egyszerre) a hozzá közel eső területen, majd ennek megfelelően állítanám be a hosszú és rövid széleken a pozíciókat. A középső meg menne középre
Nem sok idő, de így már előtte látszana ami papíron nem, vagyis hogy mire számíthatsz ha elkészül. -
Tony21
tag
válasz
Ferenc1989 #12605 üzenetére
Oszd el egyenletesen a fényforrásokat, úgysem tervezel többet 9 darabnál ... így hiába mondanánk, hogy tedd x távolságra, ha nem adja ki
Tető dőlésszöge hány fokos?
Ha nem nagyobb 60-nál, rakhatsz közel a szélekhez is, tehát széltében nyújtsd el ahogy lehet. -
Ferenc1989
tag
Igazából a másik irányra gondoltam
tehát pl mondjuk 60 cm-re rakom akkor nagyon éles lesz a sugárzott fény széle és nagyon ki lehet venni a szobában hogy ott 9 spot van 120 fokos sugárzású izzónál?
Nyilván a minél homogénebb világításhoz a legközelebb kellene rakni őket.. ahogy számoltam kb 60cm-re lennének egymástól hosszában és szélességben pedig 30cm. -
pjen
félisten
válasz
Ferenc1989 #12603 üzenetére
"kérdésem, hogy van valami szabály, hogy milyen távolságra kell/lehet rakni a fényforrásokat egymástól?"nincs,csak fizikai korlátok vannak,akár össze is érhetnek az égők búrái.Az elektrónikánál akkor is lesz 3-4cm hézag.
-
Ferenc1989
tag
válasz
macilaci78 #12602 üzenetére
Köszi
A ledpanelek annyira nem tetszenek, inkább maradnék a spotoknál. Még annyi a kérdésem, hogy van valami szabály, hogy milyen távolságra kell/lehet rakni a fényforrásokat egymástól?
A ferda fal tövénél annyira talán nem lesz zavaró a direkt fény mert az egyik oldalt ágy lesz a másik oldalt pedig kanapé.
Hozzátartozik még a dologhoz hogy a kanapé egyik sarkán lesz egy állólámpa, a másik oldalán meg egy íróasztal, ahol lesz egy lámpa. Plusz az ágynál két oldalt az éjjelin két kis lámpa. És egy 115x115-ös ablak lesz. Ennyit terveztem világításnak -
macilaci78
nagyúr
válasz
Ferenc1989 #12600 üzenetére
Nálam 4×5 méteres nappaliban 6 db E14 6W van a csillárban, 2,7 m belmagassággal és elég.
Nálad jobban szét lesznek szórva a fényforrások, összteljesítményben is több, viszont alacsonyabb belmagassággal és fókuszáltabb fénnyel fogsz dolgozni.Szerintem kb hasonló lesz. Ami előfordulhat, hogy a ferde fal tövében éles lesz a direkt fény és szórt fény által megvilágított fal határa, de ennyi.
Ha gondolod, ledpanelt is rakhatsz, 4 db 20 centis a sarkokba, esetleg a ferde falak és a mennyezet találkozásához talán egyenletesebb világítást adna. A beépítési magassága is kisebb és nagyobb felületen tudja leadni a hőt is.
-
Tony21
tag
válasz
Ferenc1989 #12600 üzenetére
45W összesen ... szerintem elég lesz, én magamnak tuti nem tennék többet.
A színhőmérséklet ízlés kérdése, 3000K közelebb van a hagyományos izzókhoz, a 4000-4500K pedig a természetes fényhez (a 3000K-hoz képest kékesnek hathat). Ennél hidegebbet lakóépületbe nem tennék.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Segway Ninebot G30 DII - elektromos roller
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest