- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
Fresnel csak azért kell,mert a LED-eknek is van egy sugárzási szöge,párhuzamosítani kell a fényt hogy egyenletesen legyen megvilágítva mindenhol a TFT, bár erre lehet más eszközt is találni.
A kiemelt részre engem is érdekelne a válasz.
Male: Csinálok majd képeket neked, te szegény. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #79 üzenetére
Ez biza nem kevés, de majd látom mit kapnék a pénzemért. Köszönöm az infót.
Más:
Mielőtt bármit is közzé tennék, ha van itt valaki, aki ért a fémhalogén lámpák működtetéséhez, kérem írjon ide, esetleg valami rajz is jól jönne.
Előre is köszönöm. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #77 üzenetére
a másik neccesebb téma a vezérlés kérdése lenne : uis a TFT panelt itt külön el kell látni vezérléssel - ami mint kiderült elég drága megoldás
Csak kérdezem, erről a megoldásról derült ki, hogy drága? [link] -
csapos2
addikt
Üdv!
Male mindent elmondott, helyesen. Így már az én magyarázatomra nincs szükség.
A LED-es dologról nem tudok sokat, mivel nam azt az irányt követtem/követem. Belátom, hogy kevesebb hő, kevesebb vesződség az optikával.
De, szerénynek mondható tudásom szerint a fresnelt pontszerű fénnyel kell megvilágítani, egy panelnyi LED pedig, legkevésbé sem pontszerű. Persze lehet, van rá mód, hogy egy pontba fókuszáljuk a fényüket.
A noti TFT-kre, ismét csak mások véleményére hivatkozva tudok válaszolni. Ismereteim szerint 30-40ms-es frissítést már egy akció film sem hálál meg, utánhúzásos lesz. Az ilyen kijelzők pedig nem a gyorsaságukról híresek. -
csapos2
addikt
Elsőként, köszönöm neked is a segítséget.
megnézhetnéd, hogy nem-e két rétegből állnak (ploarizáló és rajta antiglare film). És akkor hogy kb milyen vastag az antiglare réteg... lehet hogy vmi tök hártya a polarizálóhoz képest, és akkor az utánad lévők esetleg meg tudnák állapítani, hogy épp mit áltak neki lehúzni.
Miután célirányosan megvizsgáltam a fólia darabokat, megállapítottam, mekkora egy barom, állat vagyok. De, még ezen kívül mást is. Bizony, két réteg fólia van és a külső réteg az antiglare, alatta pedig a polár fólia. Az ok, amiért barom vagyok, az az, hogy hiába olvasgattam hónapokon keresztül, hiába kérdezősködtem, minden fele. Mégis sikerült egy aprócska, ám igencsak fontos műveletről elfeledkeznem.
Mindenhol, ahol az AG réteg eltávolításával foglalkoznak írják, hogy első lépéskén nagyon finom csiszolóval fel kell érdesíteni a fólia felületét. No ezt én, a nagy izgalomban, mivel nem kicsit voltam ideges miközben a vadi új TFT-met téptem szaggattam, szépen elfelejtettem. Így az áztatás során nem tudot a fólia alá bújni a langyos víz. Ennek okán pedig, nem is csoda, hogy csak nagy kínok közepette tudtam leszedni a polárfóliát, amiről, akkor még azt hittem, az az AG.
Csináltam képet, világosan látszik rajta a két réteg. Az antiglare valóban egy hártyának tűnik a polarizáló fólia mellett.
[link] -
csapos2
addikt
Még szép, hogy megírom, sőt,
képek is lesznek.
Mivel ma szétszedtem egy másik TFT-t is, így beírom a nevét, ez is alkalmas a
szétszerelésre és gyönyörűen ki lehet hajtogatni a vezérlést a panel mögül.
Igaz külső tápos, de szinte mindenféle csatlakozó van rajta.
Tehát: Acer AL1731, alkalmas projektornak.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Akkor elegendő lesz a polár fólia.
Abban esetleg tudnál segíteni, hogy megnéznéd, melyik lehet a legalkalmasabb? [link] Nem igazán értek angolul, és az értékeket sem értem mi micsoda.
MOD: Akkor, ha a kettes panel hátsó polár rétegét leszedem, normálisan is oda tudom majd rakni? Szuper.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Ez a színszűrő, feladja nekem a leckét.
Driverrel el lehet forgatni, meg tükrözni is lehet, csak sajnos nekem nem ez a bajom. A fóliátlan kijelző elé úgy kell a másik panelt tenni, hogy 90°-kal elfordítom, így nem a teljes felületet fedi.
Nomeg benne van a dologban az is, hogy a rátét panelon biztosan rajta van a színszűrő. Ezért még nem vagyok biztos abban, hogy a polarizáló fólia önmagában elegendő lenne.
Lehet valahonnan színszőrőt szerezni, vagy ez nagyon speckó dolog? -
csapos2
addikt
A kijelzőn nem maradhatott semmi, mivel a fólia leszedése után valami ragacs maradt rajta [link], amit szépen letakarítottam [link].
Ezt a szubpixeles dolgot nem vágom, hogyan tudnak színszűrőt rárakni, ha nem festve van és nem is fólia?
A szemüveges dolgon már túl vagyok, most itt tartok:
[link]
Ez egy másik TFT kioperált kijelzője, egészen tűrhető eredményt ad, csak sajnos éppen elfordítva jó. -
csapos2
addikt
Nem látom a leírásban a színszűrőt. Amit itt [link] feltüntettek, vagy az nem minden típusnál van?
Mindez azért érdekes, mert ha nincs szükség a színszűrőre, akkor nyugodtan rendelek polár fóliát. Ugyanis a lumenlabon sokan direkt cserélik le, állítólag szebb képet ad, mint a sajátja.
De, ha mégis kell színszűrő, akkor nem tudom hogyan tovább. -
csapos2
addikt
durkonorbi: Sok sikert a dologhoz.
Leírom ide is, hol tartok a helyreállító projekttel, Egyelőre úgy tűnik csak polarizáló fólia volt, amit leszedtem. Azt pedig innen [link] talán tudnék rendelni. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #46 üzenetére
Ahogy látom Veszprémben élsz. Nem tudom arra felé vannak e németes bazárosok, olyanok, akik Németországból hoznak mindenféle lomot és aztán azt árulják. Mifelénk ilyeneknél lehet 5000HUF-ért működőképes írásvetítőt kapni. Érdemes lenne felkeresned egy ilyen bazárost.
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #44 üzenetére
Készítenek, magából az írásvetítőből is ''kivetítőt'', az egyik legismertebb: [link]
De ezek nekem nem tetszenek, mert a kiszűrödő fény sokat ront a képen.
Rengeteg egy lencsés rendszer van, ha oda jó az egy lencse, akkor az írásvetítőnek a lencséje is alkalmas kell, hogy legyen. Itt [link] találsz szimplalencséseket is. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #42 üzenetére
Az első hsz-ban, vannak linkek, ahonnan rendelni lehet vadonat új optikákat, azokat direkt erre a célra gyártják, úgy tudom, de mindenképpen alkalmasak rá. Persze érdemes a jobb minőség érdekében a 3 lencséset venni.
A nagyobbik optikám [link] [link] azt hiszem egy kiszuperált CRT projektorból való, de nem én szedtem ki, hozzám már kiszerelve került.
A kissebbik [link] [link] egy vetítőféleségben volt, amit talán könyvvetítőnek hívnak.
Az írásvetítőkben pedig, sajnos egy fresnel van. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #40 üzenetére
Akkor elnézést, csak gondoltam, jobb, ha tisztázzuk.
-
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #38 üzenetére
Féreértettél. Az anti-glare réteget érdemes leszedni. Jelentős javulást lehet elérni vele a képnél.
Az én monitormnál LG L1752S nem lett volna szabad leszedni, azt a réteget, amiről azt gondoltam, az az AG. -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #35 üzenetére
A gond az, hogy nem csak az AG, réteget szedtem le -még az is előfordulhat, hogy ezen nem is volt- hanem mindent. Így nem tud képet alkotni a panel, illeteve, a kép ott van, csak a polarizáló réteg és/vagy az RGB színszűrő nélkül, én nem látom. Helyette egy nagy fehérség van.
Mindenkinek:
Nagyon odafigyelve emberek, nehogy más is úgy járjon, mint én, okuljatok a káromon. -
csapos2
addikt
Az ígért képek a TFT-m, használhatatlanná tételéről.
Eredetileg az anti-glare réteg eltávolítását tűztem ki célul, de sajnos nem az lett belőle. A nevezett réteg eltávolításával jelentős képminőség javulás lett volna elérhető.
Amint az itt [link] is megtekinthető.
Nos tehát:
Az első képen a még érintetlen monitor:
[link]
A következő képeken az eltávolításhoz szükséges dolgok láthatóak. Az áztatáshoz desztillált vízre van szükség, én természetesen csak ioncserélt vizet kaptam. Továbbá kell még maszkoló szalag, másnéven festő szalag, némi vízhatlan széles ragasztó és valami olyan ruha, vagy papírtörlő, ami erős nedvszívó hatással rendelkezik.
[link] [link]
Elsőként az antiglare fólia szélénél végig ragasztottam a maszkoló szalagot, mivel ennek a ragasztója nem tépi fal majd a szalagkábelek forrasztását az LCD panelről. Erre ráragasztottam a vízhatlan széles ragasztót, hogy védjem a víztől, amit kell.
[link]
A következő kép a már ázó felületet mutatja. Érdemes meglangyosítani a vizet és úgy beáztatni a ruhát, illetve papírtörlőt.
[link]
Na, itt már a fóliát tépem:
[link]
Félúton:
[link]
Fólia lent:
[link]
A maradék ragasztót el kellett távolítanom:
[link]
Végezetül pedig, a már szinte teljesen letisztított kijelző, a széleit még nem csináltam meg rendesen, de már majd szétvetett a türelmetlenség, hogy láthassam, mit csináltam:
[link]
Senki ne fogjon bele a dologba hűbelebalázs módjára, gondosan mérlegeljen, mit veszíthet. Máskülönben úgy jár, mint jómagam.
Most pedig, azt hiszem nézhetek új kijelző után.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #22 üzenetére
Üdv!
Köszönöm a biztató szavakat, most rám is fér. Úgy néz ki egy kicsit meg fog ülni a projekt, mert a monitoromat elintéztem, míg rendbe nem teszem a dolgokat, addig nem tudok előre lépni.
Kicsit később akartam kitérni az árakra, de ha már felmerült, akkor elmondom.
A fényforrás: 9500HUF
Folytótekercs: 3700HUF
Gyújtó: 1050HUF
A kondi még nincs meg, de kb: 1000-1500HUF lesz
A fresnel lencse az egy kényes kérdés, mert be lehet szerezni az első post-ban szereplő linkekről, vagy kutató munkával. Nekem egy fórumtárstól sikerült beszerezni. 400HUF/db áron. Érdemes iskolákban, művelődési házakban érdeklődni, nem e selejteznek ki írásvetítőket, mert abból ki lehet operálni.
Az optikáim már meg voltak régről, de vannak olyanok, akik az ebay-ről szerztek, 7000-10000HUF-ért. Az első post-ban erről is vannak források.
domi007:
Ezzel nekem a képminőség a bajom, jómagam ragaszkodtam az 1280X1024-es felbontáshoz, viszonylag gyors, 8ms-es válaszidőhöz, és a minél kissebb pixelmérethez.
A hő. Bizony ezek a lámpák hőerőművek, így komoly hűtést igényelnek, és a dobozt is úgy kell tervezni, hogy tűzvédelmi szempontból megfelelő legyen.
A panel védelmére a következőket gondoltam ki:
A lámpa előtt egy fémlemez közepén egy hőálló üveggel, ami elméletileg valamennyire az infravörös sugárzást is szűri. Ezután egy kétrétegű hőszigetelő üveglap következik, amelyből az egyiken UV szűrő fólia található.
Így kapok 3 réteget, köztük légréssel. A lápa házat pedig ventivel szellőztetem.
Nagyon fontos, hogy a működő fémhalogén lámpába soha nem szabad belenézni, közvetlen közelről, mert látáskárosodást okoz.
Később majd rakok fel képeket a monitorom kivégzéséről. -
csapos2
addikt
Ez a hozzászólás azért jöhetett létre, mivel volt egy elgondolásom, amiben szerepet kapott volna egy alkatrész a háttérvilágításból. Sajnos nem jött össze, de ha már szétszedtem, csináltam pár képet. Íme:
Az első képen maga a háttérvilágítás látható, még mindig kifogásolható minőségben:
[link]
A következő képen az látható, hogy a fényforrás előtt van 3 réteg fóliaszerű dolog, ami gondolom a fény homogénné tételében játszik közre:
[link][link]
Ezen a képen látható az a réteg, ami a 3 fólia alatt található, én plexinek tippelném, kb. 8mm vastag lehet. A másik oldalán pedig ismét egy fóliaréteg van, amin olyan kis kerek kidudorodások vannak.
[link]
Itt azt kellene látni, ami vlágít, de én nem láttam szabadd szemmel sem.
[link]
Végezetül, a kis relytéjes fülecskék közül egy:
[link] -
csapos2
addikt
Csináld most, hátha én is tanulok valamit.
ddekany: Olyan szalagkábel, mint ami a lenti nyák és az LCD között van, csak nincsenek melletük alkatrészek, olyan, mintha csak vezetékek lennének.
Dr Smoke: Azon vagyok, mivel igazán részletes, magyar leírást én sem találtam, vannak akik már csináltak, de őrzik a titkot, ki tudja miért. -
csapos2
addikt
Üdv!
1. mekkora lesz ez a projektor végülis? akkora, mint az eredeti lcd monitor, csak ''vastagabb''?
Hogy mekkora lesz, és milyen, annak csak a képzeleted szabhat határt.
Itt van néhány megoldás:
A legáltalánosabb forma ez: [link]
Nem a legszebb ugyan, de szerintem jó képet ad.
Formailag ez áll legközelebb ahoz, amit én szeretnék: [link]
Egy másik módszer, amikor egy tükröt alkalmaznak, ezálltal kissebb lehet a készülék.
[link]
És az egyik kedvencem, de mivel, ebben is tükör van, ami plussz kínlódást jelent és fényveszteséggel is jár, szerintem, azért sem ilyet csinálok:
[link]
Érdemes végiglapozgatni mindet.
2. és szerinted kiszuperált notebook lcd-ből is érdemes kiindulni?
Mint utóbb kiderült lehet, vannak mindenféle vezérlőáramkörök, amik lehetővé teszik a dolgot és van is itt a PH!-n egy fórumozó, aki tud neked ilyen vezérlést adni.
Mégpedig: [link] -
csapos2
addikt
Igazából nem látom értelmét a háttérvilágítást megmutatni, mert semmi haszna nem lesz a jövőben, de mivel kérted csináltam egy képet. Rettenet mocsok lett a minősége, talán mert alig van már szufla az aksikaban.
[link]
Semmi különöset nem lehet látni, legalábbis én nem látok, olyan, mintha egy fehér papír lenne, gondolom mögötte van valami fényforrás.
Jobban nem fogom szétszedni, hátha el tudnám adni.
- A sor tappancsok a panel odalán azok milyen úton kaptak jelet, vagy hogyvanez
Erről még annyi fogalmam sincs, mint a háttérviliről, de talán majd neduddki tud valamit mondani, ha erre jár. -
csapos2
addikt
válasz
CounterBoci #6 üzenetére
-
csapos2
addikt
-
csapos2
addikt
A monitor kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a vezérlőáramköröket ki lehessen hajtogatni az LCD mögül. A választást nagyban segíti a már említett lista: [link]
Fontos még a minél magasabb kontrasztarány, mivel egy, az eredetinél jóval erősebb fénnyel lesz megvilágítva az LCD. Nomeg a válaszidő sem elhanyagolható, ha esetleg játékra adnánk a fejünket. Márpedig elég vonzó egy falnyi méretű monitoron doom3-azni.
A pixel méretre is érdemes odafigyelni, mivel sokszorosára nagyítjuk a képet, esetleg zavaró lehet, ha nem megfelelő.
Jómagam egy LG L1752S típusú monitor mellett döntöttem. A döntésben nagy segítség volt ez az írás is: [link]
Itt arról van szó, hogy a TFT monitorok kijelzőjén van egy úgynevzett antiglare réteg, ami a tükröződést hivatott meggátolni. Ennek a rétegnek az eltávolításával nagymértékben javítani lehet a kivetített kép kontrasztját és fényességét.
Nos ebben a leírásban van az, hogy LG-ék jórészt csak alulra tesznek áramköröket, így nem lehet gond a kihajtás, és az antiglare réteget is elég könnyen el lehet távolítani.
Az a tulajdonsága nagyon fontos a monitornak, hogy az áramkörök megfelelően legyenek vezetékelve, mivel megkeserítheti az életünket, ha szétszedés után, azt látjuk, hogy a két szakaszt nem lehet egymás mellől elhajtani, mint Pl. ennél a monitornál:
Holnap remélem lesz időm elkészíteni az LCD-hez a keretet. Akkor majd meg tudom nézni, mennyire volt sikeres a szétszedés.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Régi nagy álmom látszik megvalósulni, ha minden igaz lesz egy projektorom. Mégpedig a saját, két kezemmel készített. Sokáig túrtam a netet, kérdezősködtem sokfele, aztán úgy gondoltam, csinálni kellene egyet.
Nos belefogtam, igaz, még nincs készen, de már szinte minden hozzávaló megvan.
Azért indíttanám ezt a témát, hátha közben jön még valaki, valami ötlettel, amire én nem gondoltam.
Elsőként egy pár link, ahol rengeteg információhoz hozzá lehet jutni:
Az egyik legjobb, szerintem: [link]
Ez is nagyon jó, csak nem emberi nyelven íródott: [link]
Még egy pár: [link][link]
Azok a helyek ahol barkácsoló kedvű emberek, alkatrészeket vásárolhatnak.
[link][link][link][link]
Az egész dolog lényege, hogy egy TFT monitor LCD paneljét, egy megfelelő fényerővel és színhőmérséklettel rendelkező lámpával megvilágítjuk. A kapott képet pedig egy lencsesoron keresztül kivetítjük a falra.
Hozzávalók:
LCD panel: Azokról a TFT-kről, amelyekből már készítettek projektort, tehát alkalmas a célra, van egy lista: [link]
Világítás: Legtöbben fémhalogén fényforrást alkalmaznak, ezek közül is 250W ill. 400W kivitelt. A működéshez kell még egy fojtótekercs, fázisjavító kondenzátor, gyújtó.
Fresnel lencse: A megfelelő eredmény érdekében szükség van kettő darab fresnel lencsére. Egy a lámpa és az LCD közé kell, hogy a fénysugarakat egyenletessé és a panelra merőlegessé tegye. Egy pedig az LCD és az optika közé. Ennek dolga számomra nem teljesen világos, de valószínű, hogy a kapott képet ez fókuszálja a lencsébe.
Optika: Lehet kapni egyszerűbb egy lencsés optikát, de alkalmasabb a 3 lencsés rendszer.
Egyelőre ennyi, a következőben teszek képeket a monitorom szétszedéséről.
Várok ide mindenkit, akinek van tapasztalata, vagy ötlete a dologgal kapcsolatban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Két nap múlva itt a Xiaomi 17, van egy pár hivatalos fotó is róla
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Haditechnika, harcászat
- Netfone
- sziku69: Szólánc.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage Shiva A-Data 600W
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Apple iPhone SE 2020, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3337, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest