Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Kocska89 #6552 üzenetére

Jó, hogy nem eszik 40w az a pár szerencsétlen led...

Vagyis szakszerűbben írva: 40 W-ot a LED?

Ennél a készüléknél 12 V-ból nyeri a tápot az alaplap és a T-con. 12 V-ról 1,2 A körüli áramot mértem, durván 15 W-nak saccoltam akkoriban, ha jól rémlik.

24 V-ról megy a LED-driver. A legmagasabb fényerőn valamivel 2 A fölé szaladt az áramfelvétel, erre azért emlékszem, mert a 2 A-os monitortáp izzadt is rendesen, tartottam is tőle, de bírta. Az alacsony fokozaton 1,7-1,8 A rémlik.

2 A esetében ez ugyebár 48 W. Ha csak 1,5 A-rel számolok, az is 36 W.

Jelenlegi áramfelvételt (a módosítás után) nem mértem.

Ezek voltak a száraz fizikai tények.

• Kernel

nagyúr

A minimum dizájnos háttérvilágítás se véletlen megy tönkre a 32" mögött is talán 24db led volt. A leggyengébb bezárlatosodott a túlhajtástól. Innentől a többi még nagyobb terhelést kapott aztán szépen feladta az egész. ( talán 8db totál zárlatos volt) Aztán 3 hóap múlva újra feladta 1-1 a " régiek" közül cserélni kellet az egész ledsort.

Amiről én beszéltem, ott ez nem fordulhat elő, mert olyan drivert alkalmaztak, ami négy LED-sor áramát külön-külön képes figyelni, probléma esetén letiltani az egészet. Ebben például két LED-sor van, de nyilván ugyanezt a panelt használják más típusokhoz is.

Tehát ez nem olyan, mint például az Akira valóban gagyi, ahol három LED-sort egyszerűen párhuzamosan kötnek, amit a legegyszerűbb driver max. áramon hajt, még csak nem is szabályozható a háttérvilágítás.

Abban egy LED megszakad, utána két sorra jut a három árama, persze ki is nyíródnak rövid úton.

Ilyen esetben az a szakszerű megoldás, hogy sajnos az összes LED-et cserélni kell, mert a túlterhelést kapott, de látszólag még működő LED-ek is hamarosan tönkre fognak menni, az ügyfél vissza fogja hozni, ami már kellemetlen mindenkinek.

Sőt, én még az egyébként fix háttérvilágítást is lejjebb vettem kicsit, a driver áramának csökkentésével. Jobb a békesség, ezt a tulajdonos is tudomásul veszi, közös érdek, hogy ne romoljon el hamar ismét.

Ahol menüben szabályozható, ott pedig szólok neki, hogy ne járassa maxon, lehetőleg.

Hogy mikor kell valamit labortáppal indítani, azt minden tanuló tudja, az én tanulóim is (amikor voltak). Nyilván nekem nem árultál el újdonságot, véletlenül egy hete magam is labortápot ajánlottam, más témában:

http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_51513-51513.html

De ezt nyugodtan rám bízhatod, hogy a saját készülékemen milyen kockázatokat, realitásokat mérek fel, milyen óvatossággal járok el. Volt némi drukk is, nagyon jól tisztában vagyok vele, hogy mit csinálok.

Én nem vitatkozom tovább egy PH! kedvence taggal

Én kérek elnézést, ezen a fórumon a rangot nem kérik, hanem adják. 2003-as regisztrációm óta nekem még csak ilyen kevés hozzászólás jött össze, mivel soha nem érdekelt a darabszám. Hsz. gyűjtögetéssel engem vádolni vicc, azt pár szavas beköpésekkel szokták csinálni.

• Kernel

nagyúr

Ezt a tápegységet több verzióban gyártják, van nagyobb teljesítményű változat is, az 50 collos típusokhoz:

A 40 colloshoz szerintem simán megfelel kevesebb kondenzátorral szerelt változat, hullámosság szempontjából is, illetve a kondenzátorok terhelése, melegedése szempontjából is (nem melegszik). Pótoltam volna a hiányzó kondikat, de így nem láttam értelmét.

Diódák sem melegszenek kórosan (gondolok itt az eredeti állapotra is). Bár hasonlóval én is találkoztam, hogy szekunder oldalon dióda látszólag nem volt túlterhelve, mégis zárlatos lett, bármi egyéb ok nélkül. Talán a dióda gyártási hibája is szerepet játszhat ebben.

Vagy például találtam hiányzó áramköri részletet is. A rajz szerint a driver 24V tápját is lekapcsolja egy külön FET, készenlétben.

Ez gyakorlatilag felesleges, mert a driver IC egyébként sem vesz fel áramot, amikor az alaplap letiltja a világítást. A panelon rövidre is zárták a FET helyét, ez így teljesen jó. (Én sem szeretem a felesleges alkatrészeket, amikor magamnak tervezek valamilyen áramkört.)

Egy érdekesség, amikor még tönkre volt a tápegység, rákötöttem vezetékkel két DC-aljzatot, a 12V és 24V tápokra (ennyi kell csak neki). Rádugtam két ilyen DC-tápegységet, 2A terhelhetőségűt.

El is indult rendesen, így megtudtam, hogy nem lett más baja a villámtól, csak a tápegység. Primer oldalon IC hibás volt, de a FET nem. Másik oldalon egy TL431 kiégett, egyebet nem is kellett cserélni, ha jól emlékszem.

Új hozzászólás Aktív témák