- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
Új hozzászólás Aktív témák
-
KolbiQ
újonc
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy egy lakás vásárlására milyen feltételekkel lehet több (kettő) ltp-t felhasználni. pl: tesó - házasság kizárt.
Köszi,
KolbiQ -
tildy
nagyúr
Mi van akkor, ha mondjuk kötnék ilyen LTP-t 4 évre, de 4 év múlva nem tudom felvenni (mert nem veszek még akkor lakást?) Akkor mi történik?
Tényleg érdekelne -
törölt tag
tehát:
a 8 éves LTP-k évesített hozama elég gyenge, hiszen amit évente fizetnek rá, az nem kamatozik, parkoló pályán van.
ezért max 5 éves, aminek jó az évesített hozama, vagy az EBKMez nem adóvisszatérítés, az is kapja, akinek nincs semmi jövedelme, feltéve, ha fizeti a betétet is.
szocpol: az egy másik támogatási forma. építésre, vásárlásra, bővítésre. megszületett gyermek után igényelhető, semmi köze az LTP-hez
-
Def26
félisten
Ha mi fiatal házasként vásárolunk egy új építésü házat, szoc.pol. -al, akkor jár nekem adóvisszatérítés? Valami éves 120.000Ft -ról hallottam.
-
Ariadne
őstag
válasz
Chesterfield #43 üzenetére
Igen, valóban a számlára megy. Hát igen, ezek szerint azért pusztán megtakarításként van kedvezőbb megoldás is, ezt jó tudni.
Köszi, hogy kiszámoltad.
-
AMD Power
titán
Nekem is jó lenne egy ltp de 4-5 éven át minden hónapban 20-30K...
-
iXuf
tag
válasz
Chesterfield #38 üzenetére
A 30%-os "kamat", ha jól tudom adóvisszatérítés, amit be is fektethetsz, tehát:
Betéti rész: 240*8=1920
Kamatok:
- LTP kamattól eltekintünk...
- Befektetett adóvisszatérítés: mivel az adóvisszatérítés évente történik, + vagy fél év mire megkapod, ezért kamatot csak 6 évre számolok: 72*1,06^6+72*1,06^5....+72*1,06ˇ1+72+72=676,36
Tehát összesen: 2 596 000 Ft, így már azért árnyaltabb a kép... -
Lejszi
senior tag
válasz
Chesterfield #23 üzenetére
Nekem ne rébuszokba beszélj, köszi
-
-
Ariadne
őstag
válasz
Chesterfield #36 üzenetére
LTP 8 évre havi 20k-val az (240 000 + 72 000)*8 plusz ami kis kamat jön rá, ez így 2 496 000.
-
Chesterfield
őstag
Nah
Kis számolás, elég alap, még finomítani kell:
LTP 8 évre, havi 20 rugó:
120000*1,3*8=1 248 000FtBankbetét 8 évre, évente 120 000Ft betét:
=(((((((((((((((120000*1,06)+120000)*1,06)+120000)*1,06)+120000)*1,06)+120000)*1,06)+120000)*1,06)+120000)*1,06)+120000)*1,06)
=1 258 958Ft-pesszimista 6% kamattal számolva
-havi kamatoskamat helyett évivel számolva
-a bankbetét bármikor felbontható, és nem bukod az addigi kamatokat (legalábbis jobban lehet kiszállni mint az LTP-ből)Mindamellett lakáscélra az LTP 4 évre tény hogy jobb.
De 4 évre!!! -
Ariadne
őstag
válasz
Chesterfield #33 üzenetére
duplázta....
-
Ariadne
őstag
válasz
Chesterfield #33 üzenetére
Valami minimális kamat van a bent lévő összegre is, de az maximálva van, persze az egész pont azért, hogy olyan nagyon ne érje meg lakásvásárláson kívül másra használni.
Ilyen szempontból viszont el tudom képzelni, hogy nem lesz kedvezőbb, mert állam bácsi célja az egésszel nem a kamatjövedelmek növelése, hanem a fedélhez juttatás.
-
Ariadne
őstag
válasz
Chesterfield #31 üzenetére
Örülök, ha kiszámolod.
Én nem hiszem, mivel az évente befizetett összegnek ha jól számolom a 30%-át kapod meg minden évben. Létezik, hogy a kamatos kamat ennél sokkal jobbra jöjjön ki?
-
Ariadne
őstag
válasz
Chesterfield #29 üzenetére
Attól függ. Ha nem akarsz kockáztatni, akkor jó. Nyilván nem mérhető a kockázatos befektetésekhez, a nagyobb kamat mindig nagyobb kockázatot jelent... Itt azért az évi 240.000 után némi gyenge kamat meg 72.000 Ft teljesen kockázat nélkül, nem rossz.
-
Ariadne
őstag
Azt kifelejtettem, hogy csak a 8 éves változat jó akkor, ha pusztán befektetésnek akarod, mert csak akkor használhatod fel bünti nélkül bármilyen célra. Egyébként csak ház meg lakás vásárlásra lehet használni. Viszont olyan megoldás is lehet, hogy elkezdesz egy négyéveset, aztán összejön a lakás másként, akkor meghosszabbítod és fizeted 8 évig.
-
Ariadne
őstag
Jó helyen jársz.
Ez a két "szolgáltató" van, elvileg azonosak a feltételek, kamatok, mivel jogszabály határozza meg, valahogy mégis a Funda valamivel többet hoz.
Fundamenta OTP LakástakarékKockázatmentes dolog, a bankbetétnél jóval többet hoz, de persze a kockázatos befektetéseknél kevesebbet.
-
lorcsi
veterán
ajánlottak nekem egy oyan államlag finanszírozott támogatást, amiben havi 20e-re 6e jár és vissza nem térítendő
erről mit tudtok? -
Lejszi
senior tag
Én azt nem tudom, hogy a Fundamenta vagy a szocpol érné-e meg jobban.
Jövőre vagy legkésőbb 2010-ben lakast szeretnénk vásárolni a párommal.
Ha van vkinek 5lete, hogy hogyan jövünk ki a legkedvezőbben, akkor annak a tanácsát szivesen fogadnám. -
kariad
senior tag
Én most szeretnék valami lakáskasszát nyitni 5Évben gondolkodtam! És lakásvásárlásra szeretném használni 5év múlva! Havi 20K tennék bele (mert elvilg ekkor van meg a max állami támogatás) De javítsatok ki ha nem! Szóval melyik a nyerő!?
-
törölt tag
-
Tiszteletem!
Ha már volt egy ltp-m, amit ki is vettem (8 év után), akkor köthetek új szerződést, és kapok rá újra támogatásokat?
-
törölt tag
ezt én sem értem, de ez van. illetve több a betéti kamata valamennyivel, mint a fundának.
a 8 éveset csak akkor javaslom, ha nem akarod lakáscélra használni, ott már nem olyan szép a hozam.
4 évesnél valami 12-14% körül az évesített, kamatyadó nem terheli
most ráadásul számlanyitási akció is van -
Ariadne
őstag
Durva, de tényleg jobban hoz az OTP! Nem tudom, mi az oka, de tény.
Viszont a pénzt kiszedni belőlük a végén egy rémálom, mármint abban az esetben, ha más bankszámlára utaltatná át az ember. Nekem megtették, de vagy egy hónapig telefonálgattam meg mászkáltam utána, mindig más információk, senki nem tud semmit, ehh, borzalmas. Végül valami fiókvezető elutalta, de nagyon gáz volt. De Ungawa úgyis ismeri mindegyiket, majd megmondja a tutit. -
efge
aktív tag
jól látom, hogy az OTP jobb hozamot ad? ez hogy lehet, alapból laikusként az gondolná az ember, hogy az OTP a legszarabb a piacon...
miért éri meg a 8 éves futamidő? azon kivül persze hogy akkor nem kötelező a lakáscélú felhasználás. de jobban járok, ha kezdek egy 4 évest és amikor végeztem, akkor betörlesztem a meglevő hitelembe, nem? majd kezdek egy másikat...
ha nem kérek hitelt akkor hogy alakul a szerződéskötési dij? -
Ariadne
őstag
A külön LTP csak azért nem megy, mert így is egyezkednünk kell az értékbecslővel, hogy jó legyen a hitelbiztosítéki érték (akivel beszéltem, úgy tűnik, lehet
), szóval ha rendes nem kombi hitelt vennénk fel, azt biztos legalább 20 évre kellene felvenni ahhoz, hogy ki tudjuk fizetni a törlesztőt plusz LTP-t havonta.
-
törölt tag
fundát annyira nem ismerem, de gondolom, hogy azért mert ennél az arányok a hitelösszegre vannak kidolgozva. ez azt jelenti, hogy nagyobb a szerződéses összeg, ami miatt nagyobb a szerződéskötési díjad. a másik pedig az, hogy a 423-as esetében talán 0,5-1% a betéti kamat, ami lehetne 3% is.
ha nem kombizod a hiteled, akkor viszont alapból inkább az LTP-t ajánlom - tudom nem szereted- de most számlanyitási akció lesz, amiben ezen díj 50%-át elengedik. nem mindegy 2 ilyen nagy szerződésnél. lejáratkor ugyanúgy betudod törleszteni és igazolást is kapsz, hiszen lakáscélú a hiteled. -
Ariadne
őstag
No akkor, netszerte írják is, hogy a 423-mas Fundamenta nem jó hitel mellé, de miért is? Az alap, hogy 4 évest érdemesebb kötni lakáshitel mellé, mert így 4 évig a teljes összeg után kell kamatot-kezelési költséget fizetni, és utána drasztikusan csökken a törlesztő, míg 8 évesnél ugyanezt 8 évig kell fizetni, és úgy már nem éri meg. Ezt tőled tudom, és így van.
Szóval a 423-massal mi a gond? -
törölt tag
Annak aki nem ismeri, de szeretné megismerni, aki ismeri és szeretné megosztani ismereteit másokkal is.
Kérdezzetek és megpróbálok(lunk) a válaszokat megadni. Kérném, hogy kerüljük a direkt értékesítést ha lehet.
Amennyiben van már ilyen, szóljatok és záratom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Asus X670E-F R9 7950X 32GB DDR5 2TB SSD RTX 4080 16GB GDDR6X Asus ROG Strix GX601 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest