Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen, biker: A konnektorokig vezető kábelnek kell 10mm-esnek lennie, vagy a kintről bejövőnek?
Kintről szerintem olyan 4mm-es jöhet be max, de az tömör réz. A konnektorokig megy 2,5-ös ALU.
(#68737) sketchifun: A gázcső a lakáson kívül van földelve (vagy nullázva). Vagyis a fi relé elött, mármint kintről nézve.
A föld-nulla kettéválasztás a fi relé után van. A lakásban mindenhol rövidzár van a nulla és a föld között. A hajszárítós dolgot most nem csinálom meg, de tuti, hogy semmi nem történne a fentiekből adódóan.(#68738) gordonfreemN: Igen, ki volt húzva.
Sajnos, akkor a szétválasztás rosszul van nálam megcsinálva.
-
gordonfreemN
addikt
Én elengedtem a sütő témát, mert akkor is levág a fi relé, ha összekötöm a gázcsővet a konnektor földjével(többel is kipróbáltam). Vagyis semmi köze a sütőhöz az egésznek.
És közben a sütő teljesen le volt választva a hálózatról?
A PEN vezetőt mindenképpen a fi előtt kell szétválasztani és utánna tilos közösiteni vagy esetleg összekevetrni.
Ez nálad is így van?Szerk.: a fenti tesztelésbe villamos végzettség nélkül és egyedül ne fogj! Hidd el a hálózattal nem érdemes hozzáértés nélkül játszani, de mostanság ahogy nálad is olvasom még szakmával rendelkezők is könnyen ráfázhatnak.
A szétválasztás előtti PEN vezetönek kell a biker által megadott méretűnek lennie.
-
sketchifun
senior tag
A problémát szerintem a hibaáram okozza. A gázcső a Fi előtt van bekötve a nullába, vagy utána? Ha utána van, az okozza a problémát, mert ez esetben a sütőn keresztül megkerüli a FI-t, amit az érzékel, tehát jól működik.
Ha a Fi előtt van nullázva a gázcső, akkor a nulla kettéválasztása nincs jól megcsinálva, a Fi után van.
Fogj egy 3mas elosztót. Dugj bele egy hajszárítót. Fáziskeresővel előtte határozd meg, melyik a fázis. Kapcsold be a hajszárítót, és a földelő érintkezőt zárd a nullával. Számolj be, mi történt.
-
dh66e
veterán
Nem tudom nem vagyok villanyász.Nálunk a lakásban mindenhol másfeles alu volt,úgy is nézett ki a konyhai meg a fürdőszobai hogy vágtuk ki a francba az egészet.Most mindenhol réz van.Problem solved.
Egyedül húzgáltam be az egész lakást meló után meg hétvégén.Meg véstem a betont mint a terminátor a sarkoknál.Remélem többet soha nem kell.
A villanyászom meg is jegyezte kaján mosollyal az arcán hogy adja a címeket. -
Lehet akkora különbség a gyári 2,5-ös ALU és a 2,5-ös réz között, ami pont azt eredményezi, hogy egyiknél levág, másiknál nem?
Veszek 2,5-ös réz vezetéket és kipróbálnám, hogy azzal lecsap-e.
Illetve van valami irányadó adat arra vonatkozóan, hogy legfeljebb mekkora ellenállást mérhetek a föld és a gázcső között? Hogy ha azzal is lecsap, akkor mennyire vagyok a céltól? -
válasz
fero02 #68725 üzenetére
Értem, és kössz a választ!
Milyen keresztmetszetű vezetéknek kell lennie a szabvány szerint?
Jelenleg 2,5mm2-es alu vezetékek vannak a lakáson belül. Van egy újabb konnektorom, ott 1,5-ös sodrott réz.(#68726) T_chris v: Én elengedtem a sütő témát, mert akkor is levág a fi relé, ha összekötöm a gázcsővet a konnektor földjével (többel is kipróbáltam). Vagyis semmi köze a sütőhöz az egésznek.
(#68727) biker: Ez egy panel lakás. Kintről csak 2db vezeték jön be: fázis és nulla.
Emiatt van lakáson belül elágaztatva a föld, mert máshogy nem lehet.
A radiátor és gázcső külső földelésre sincs ráhatásom, mert a lakáson kívül van megoldva, gondolom, gyárilag.
A konnektorokig menő vezetékek is gyáriak: 2,5-ös alu.Én is értem, hogy gáz, csak a kérdés, hogy én mit tehetek ellene? Félő, hogy a lakáson kívül van a gond, nem?
-
canniball
nagyúr
válasz
sketchifun #68713 üzenetére
Jön a kőműves haverom, a fúrás mélységét majd ő tudja...legalábbis bízom benne.
Jól érted, a kapuknál lévő zártszelvények ki lennének véve; de oszlopok nem lennének helyettük, a végeredmény egy oszlopok nélküli "betonfal" lenne.
De mivel lenne jobb a betondübelt befúrni mint a betonacélt? -
törölt tag
válasz
Prémvadász #68715 üzenetére
Ez szép mint egy traktor....
-
biker
nagyúr
"- a házban nincs rendes védőföld, hanem a nulla van elágaztatva e célra (a belső megszakító táblában).
- a nulla össze van kötve a radiátor és gáz csövekkel még a lakáson kívül."Ha erre egy hivatásos azt mondta, hogy minden jó, akkor qrva nagy baj van nála.
Ez így szörnyű. Ilyen leágaztatást betáp vezetéken, megfelelő keresztmetszetnél lehet, egyébként tilos.
És igen, emiatt veri le a FI relét állandóan -
törölt tag
Na ez ilyen látni kellene kategória.
Ha megfelelő a keresztmetszet, akkor van az a rendszer, ahol a lakáson belül lesz a PEN vezetőből PE+N. A külső nullázott gázcső aggályos, de nem biztos, hogy azt látjuk amire utal a kinézet.
Ki kellene bontani azt a sütőt, és megnézni jól van-e bekötve. Különös tekintettel a hozzá adott áthidalások elhelyezésére, a fémburkolaton átvezetett kábelre, meg ilyesmire.. -
fero02
nagyúr
Ha nincs földelésed, akkor nincs jó EPH-d se. A vezeték keresztemetszetek biztosan nem jók hozzá, túl kicsik a szabványban előírtakhoz képest. Potenciálkülönbség van a rendszerben. Amúgy az ÁVK-d N és PE zárlat esetén is leoldhat. Akik eddig voltak nálad, nos... őket többet ne hívd szerintem.
-
Rövidebben megfogalmazva attól is lecsap a fi relé, ha a konnektor földjét összeközöm a gázcsővel, vagy radiátorral. (kipróbáltam)
Mindez úgy, hogy tegnap átnézte egy hivatásos villanyász, és azt mondta, hogy minden rendben van a lakáson belül.
Ő is azt mondta, hogy a sütő szar. -
Sziasztok!
Néhány napja írtam, hogy az új alul-villanyos sütő levágja a fi relét.
Akkor abban maradtunk, hogy valószínűleg a sütő hibás.Azóta több mérést és kísérletet végeztem, és a következőkre jutottam:
- akkor is levágja a fi relét, ha a fázis le van kapcsolva (!!!)
- csak akkor vágja le, ha a gázcső is be van kötve (nyilván le van földelve arrafelé is) Gázcső nélkül nem vágja le.
- a házban nincs rendes védőföld, hanem a nulla van elágaztatva e célra (a belső megszakító táblában).
- a nulla össze van kötve a radiátor és gáz csövekkel még a lakáson kívül.A fentiekből arra következtetek, hogy valami földhurok alakult ki, és ez vágja le a fi relét.
Helytálló a megállapítás?Ha igen, akkor mi erre a megoldás? Kössem ki a fi relét a tűzhely elől?
Ez esetben nem fog a villanyóra mérni akkor is, ha nem megy a sütő? -
válasz
Prémvadász, r.levente75
-
Lipton
őstag
válasz
Azert ez erdekes munka:
- pottyozve van csak es eleg vastagon is es kis feluleteken - korbe kell kenni minden lapot es belulre 2 potty
- nincs dubelezve
- ranezesre nagyon rossz a felulet amire ragasztottak, ilyenre nem szabad szigetelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Hétfőig jegelve!
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest