Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34151) Micsurin


Micsurin
nagyúr

Van egy kis kezdődő fogkő a pici fogain, mivel lehet szépen karban tartani neki?

Mindig az alsó metszőkön jön elő mivel van egy pici előreharapása ugye.

The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.

(#34152) jézusom válasza Micsurin (#34151) üzenetére


jézusom
addikt

egy 5forintossal le lehet szedni.

(#34153) galervin93 válasza jézusom (#34149) üzenetére


galervin93
őstag

Én megfőzöm majd összetöröm a sütőtököt, aztán összekeverem apróra vágott főtt husival. Sütve valamiért nem eszi.

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#34154) szotyika77 válasza jézusom (#34152) üzenetére


szotyika77
aktív tag

Lekaparni mint a kaparós sorsjegyet? :Y :)

(#34155) bnorci71 válasza bnorci71 (#34133) üzenetére


bnorci71
addikt

+Fehér Farkas

megfordult a fejembe, de nincs kedvem szarakodni vele
az ár ingerküszöbömön belül csak ez kapható sajna és lehet ha máshonnan rendelem ott is ilyen lesz, hisz a gyártó azonos
Elsőre nekem is direktnek tűnt, de a deszkán is hasonló van inkább pakolásnál kerülhetett rá vagy nem tudom

"If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"

(#34156) #89309696 válasza szotyika77 (#34154) üzenetére


#89309696
törölt tag

Igen, amíg nem voltak az ultrahangos kütyük a dokik is úgy kaparták, vésték le.

(#34157) #89309696


#89309696
törölt tag

B+, én ezt nem hiszem el, hogy az emberek nem tudnak leszokni erről, hogy a kbszott kutyát póráz nélkül sétáltatják aztán megy végig az őrjöngés az utcában. És ezek szinte mind a nyaralósok, nem helybeliek. És rászólsz és nem köti meg akkor sem, megy tovább, következő alkalommal ugyanúgy nincs póráz rajta. Ezek ennyire hülyék vagy ennyire egoisták?

(#34158) Vesa válasza #89309696 (#34157) üzenetére


Vesa
veterán

Be kell lengetni az jogszabályt...Lakott területen kötelező a póráz, különben fizetni fog. Nálunk is van ilyen hülye, ráadásul a kutyája agresszív és balhés, odarohan a kerítésekhez és balhézik a kutyákkal. Megkértem, hogy kösse meg mert úgy illene, jött a válasz, hogy ő azt csiniál amit akar, különben is, mi bajom azzal, ha a kutya -szerinte- játszik? Nem igazán lehetett tisztában a játék szó jelentésével. Mondom ok, ha Te így, akkor én is...Bementem, kihoztam a fényképezőt (direkt a DSLR-t, hogy feltűnő legyen a fotózás), közöltem vele, hogy éppen most készítem a bizonyítékot a feljelentés mellé, de még eldöntheti, hogy betartja a szabályokat, vagy megszabadul pár tízezrestől. Morgott egyet, de felrakta a pórázt. Az ilyenek miatt van annyi sérülés és kutyatámadás is.

Van a mondás, miszerint az értelmes, intelligens embert csak szépen kérni kell a szabály betartására, mindenki másnak ott a kényszer.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#34159) jézusom válasza galervin93 (#34153) üzenetére


jézusom
addikt

Főzve is jó, de ha össze van keverve valami jó zsÍros szaftos cuccal, szerintem nyersen is megennék :D

(#34160) Micsurin válasza jézusom (#34152) üzenetére


Micsurin
nagyúr

Ez komoly? Akkor ezek a rágcsák nem jók semmire? Doki mivel szedné le? Akkor inkább eljárunk pár havonta de fixen nem fogom neki fémmel kapargatni a fogát.

The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.

(#34161) #89309696 válasza Micsurin (#34160) üzenetére


#89309696
törölt tag

Doki ultrahangossal szedi le, ahhoz bódítani kell, nem csinálják gyakran emiatt. Évente egyszer elviszed az elég, de lehet ritkábban is. A rágcsák csak a reklámokban működnek, ha botokat rág, meg csontot az jobb, de ha harapási hiba miatt tud lerakódni akkor ezek sem segítenek.

(#34162) jézusom válasza Micsurin (#34160) üzenetére


jézusom
addikt

ismerősömnek doki mutatta az 5forintos trükköt, nem én találtam ki. A rágcsa az nasinak jó, de egy cupák inkább ér valamit, vagy egy fadarab ha rágja azt is. Ezek a rágcsák hát nem tudom, ugyebár liszt meg tököm tudja ragacsos szénhidrátos szarok. A rossz fogakat is a szénhidrát okozza, gondolom nem mos fogat vagy rágózik a kutya főleg hogy xilytesek a rágók, meg le is nyelné :D

(#34163) #89309696 válasza Vesa (#34158) üzenetére


#89309696
törölt tag

Többen jelentették az önkónak a kutyasétáltatási problémát, az önkó kiküldte a már ezer éve hatályos jogszabályokat a kutyasétáltatásról, mindenkinek, nyaralókba is, tehát olvasták. Jegyző szerint már pár bírságot is kiszabtak. Többen rájuk szóltak, valaki ordítozott már velük meg a jó krva anyjukba is elküldték sokszor. Ugyanúgy, ugyanazok, póráz nélkül, kutya őrjöng, tapossa a virágokat, bokrokat, tépi a kerítést, nekiesik az autónak ugrálásában, odaszarnak mindenhova. A gazdája meg sétafikál az utca közepén és néha rászólogat a kutyára, hogy nem szabad, megy fütyül neki. 30-as övezet, autó sem nagyon van ami miatt félne és megkötné.
Azokkal meg pláne nem lehet mit kezdeni akik panzióban vannak pár napot és elmennek egy évre megint, ők a legrosszabbak, mert nincs következmény érzetük se.
Itt semmit nem ér a jogszabályok felsorolása. Kezd már unalmas lenni, az meg főleg, hogy a településben egyre jobban utálják ezek miatt a kutyásokat, már engem is elküldtek az anyámba nem kevésszer, mikor a kutyákkal mentem, hiába vannak megkötve és nem csinálnak semmit, mert azt hiszik én is olyan vagyok (a kutyák miatt gazdagnak nézek ki, tehát nem idevalósinak). Meg mikor a fejemhez vágják, hogy szedjem össze a kutyaszart amit elhagytam, merthát én mentem arra, biztos az én dögjeim szartak oda. Amit elhagyott más kutyája persze. Amit nem szedek fel, emiatt duplán az anyámat szidják, mert szerintük az enyém.

Ma is kint vagyok, jön egy fiatalabb csaj és faszi, két ronda vékony valamivel, mindkettő elkezd őrjöngeni a kapunál, a kocsi oldala kopog, az én kutyáim bent tépik a kerítést, azok kint tapossák a leyland ciprusaimat. Kimegyek, akkor már két házzal odébb jártak és odakiáltok nekik, hogy miért nem kötitek meg a kutyákat könyörgöm mikor látjátok mit művelnek? És meg se fordultak. Szólt a kutyáknak, amik szót se fogadtak és mentek tovább ugyanúgy póráz nélkül.
Volt már aki visszaszólt, hogy minek tartok ennyi idegbeteg kutyát, ha zavar az ugatás. Meg egy csaj is aki a fejemhez vágta, hogy kutyát felelősség tartani. Ó, na ne, ezt te mondod aki nem ismeri a pórázt se b+? De legtöbbször oda se nézve, kussolva, sunyin mennek tovább, póráz sehol továbbra se. Van egy középkorú faszi és a felesége, ideköltöztek a járvány óta fixen, eddig csak nyaranta volt velük gond, most már egy éve megállás nélkül. Minden nap erre sétáltatja, póráz nélkül. Ő volt az egyik akit már meg is bírságoltak miatta. Póráz sehol azóta se.
Ez heti 2-3 alkalommal lemegy nyáron, télen kéthetente 1. Ez is azért ennyi, mert bent vannak a kutyák.
Most ezzel mégis mit? Menjek oda tarkónverni minden ilyen embert, hogy utána testi sértésért járkáljak a rendőrségre?
Ennyire képtelenek az együttélésre az emberek, hogy ilyen tök alap dolgokat betartsanak. És ennyire bunkó seggek, hogy ha szólnak nekik direkt nem tartják be. Ez valami hungarikum.

Már tervben van az előregyártott fakerítés leütése kintre és akkor csak a kapuhoz tudnak odamenni kintről, a kerítéshez nem, ezzel az őrjöngőzóna jelentősen csökken, ez sem 100%-os megoldás, de jó enyhítésnek.

[ Szerkesztve ]

(#34164) Vesa válasza #89309696 (#34163) üzenetére


Vesa
veterán

A bunkóság részben hungarikum ( máshol is vannak, de nálunk durván meglévő jelenség). Egyre több az ilyen, nem csak kutyás téren. Az IQ szint a béka feneke alatt. Tisztelet a kivételnek.

Megoldás? Az nincs. Másokat nem tudsz megváltoztatni. Elmész egy tanyára, ahol nincs senki 10km-es körzetben. Vagy külföldre.

A tudomány a valóság költészete!

(#34165) #89309696 válasza Vesa (#34164) üzenetére


#89309696
törölt tag

Tanya nem jó, mert ingerszegény a kutyáknak. Hacsak nem egy önellátó valami, ott nyilván nem unatkoznak, de az nem nekem való. Jó az, hogy sétálgatnak és mozognak itt az utcában, a probléma azzal van ahogyan teszik, legalábbis egy jelentős részük. Ha meg van kötve a kutya és az úton mennek vele akkor nincs semmi, sokszor meg se ugatják, csak nézik. Abban a pillanatban, hogy nincs megkötve, odamegy egyrészt a legkényesebb ponthoz, a bejárathoz, másrészt a terület és a személyes zónájukba is 10 centire, ott már brutális őrjöngés van. Ha ráadásul az idegen kutya is őrjöng, akkor pláne mindennek vége van.

Röghöz kötött vagyok, nem akarok menni sehova. Maximum a közelben maradva, az azért javítana rajta, de ahhoz milliók kellenének, az meg legfeljebb öröklésből lesz, az meg még odébb van.

Hozzászoktam már, megszoksz vagy megszöksz... Általában ezek így leperegnek rólam, telibe se szarom már ezt a sok idiótát, ma azért húzott fel, mert az egyik kutyám ezek miatt a gyökerek miatt felugrott a két kuka tetejére amit eddig sose csinált, majd el is dőltek és hanyattvágódott olyan magasról a lépcsőfokra, de nem lett baja.
Délutáni programom a kukák rögzítése volt és egy keret készítése, hogy ne tudjon felugrani rá, most már ezt is kutyabiztosra kellett csinálnom... Eddig csak retesz volt rajtuk, hogy ne nassoljanak bele.

[ Szerkesztve ]

(#34166) Vesa válasza #89309696 (#34165) üzenetére


Vesa
veterán

Akkor még egy Pro tipp...Zsákutcába kell költözni! :D
Gyakorlati tapasztalat, összesen pár ház van az utcánkban, átmenő forgalom nulla. Sajnos még így is vannak konfliktusok, főleg nyáron ha jönnek a nyaralósok, eltévednek a kutyáikkal. Fura mód, itt inkább a macskák miatt van gond (egyik szomszédnak van vagy 10, mindent szétb*sznak a környéken, kerti tavaktól kezdve a fiatal fák törzséig). Macskánál meg aztán tényleg semmi szabály nincs, megvonja a vállát az illető, mondván ez a természet rendje, a macskát nem lehet bezárni, aztán ennyi. Te meg chip-eltesd a kutyát, és élj együtt a macska problémával békében, miközben hetente telesz*rja a kertedet, kinyírja a halaidat, telehordja mindenféle fertőző tetemekkel a teraszodat, és lehugyozza a bejárati ajtódat. Aztán ha a kutyám elkap egyet és eltöri a gerincét (a saját telkemen belül), akkor meg engem jelent fel. Made in Hungary

Vagyis a zsákutca se 100%-os megoldás. :D

A tudomány a valóság költészete!

(#34167) Micsurin


Micsurin
nagyúr

Köszi! :R Akkor évente másfél doki, esetleg ha megmosom neki hetente a fogait? :DDD

Van vegyes tüzelésű és kandalló is mikor fater vagy én hasogatunk akkor rendszeresen ellopja a méretesebb szálfákat, nem eszi meg de rágja. Akkor hagyjam neki? Eddig mindig elvettem nehogy lenyeljen valamit vagy megszúrja a pofáját. :D (Tiszta fa, ne az égetendő szemétre etc gondoljatok...)

The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.

(#34168) #89309696 válasza Micsurin (#34167) üzenetére


#89309696
törölt tag

Az túl kemény, nem mélyed bele a foga és ezért nem pucolja végig. Puhább kell, nekem a sövény ágait rágják végig, meg a fahasáb kérgét, de ma a mogyoró ágai lettek célpontok.
Lehet fogkefével is mosni a fogait, vannak akik azzal csinálják.

(#34169) #89309696 válasza Vesa (#34166) üzenetére


#89309696
törölt tag

Itt is van sok macska, páran tízesével tartják őket + a kóborok. Macskaszar, macskaspricc, okádás, döglött madarak, karmolások. A kutyakertet körbecsináltam kifele álló tüskés kerítéssel meg az oszlopokra koronát, hogy legalább itt ne legyen macskafos mindenhol, az udvar többi részére nem maradt pénzem körbecsinálni, de ott annyira nem érdekel. A ház mögötti folyamatosan árnyékolt, kopár részt lekerítettem a kutyák elől, mert odajárnak szarni a macskák. Néha lehintem mésszel azt cső. Így legalább nem az egész udvart szarják szét, csak ott.

[ Szerkesztve ]

(#34170) szotyika77 válasza #89309696 (#34156) üzenetére


szotyika77
aktív tag

:Y Még nem is hallottam erről, ha hazamegyek megnézem a kutyám fogait, most így hirtelen nem emlékszek rá milyen lenne neki.

Most új szokása van a kicsinek, a meggyfa elérhető ágait kezdte letörni és rágni. :D Tele van ágdarabokkal az udvar. :D

(#34171) Micsurin válasza #89309696 (#34168) üzenetére


Micsurin
nagyúr

Majd nézek valamit, mogyoró van azt is szereti rágni az öreg gondolom a kicsi is fogja... főleg mikor tavasszal neki esünk a sövényvágóval és hullanak a hüvelyk vastag ágak is.

...a kő rágásról kéne leszoktassam őket valahogy. :((( :W

The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.

(#34172) Vesa válasza Micsurin (#34171) üzenetére


Vesa
veterán

A kutya minden IS rág. Szerencsétlenek jóformán csak a szájukkal képesek interaktálni a világgal.

A tudomány a valóság költészete!

(#34173) jézusom válasza Micsurin (#34167) üzenetére


jézusom
addikt

Szegény rágni akar valamit biztosítani kell neki :) az én nagy kutyámmal rendes tüskés Rózsa vesszőket lopkodta :) azt mondjuk el szedtem tőle nem tudom miért tetszett neki annyira :D

(#34174) Kobe


Kobe
veterán

Hi

Brit care lamb&rice-ról kellene tápot váltanunk, hiába írja hogy hipoallergén, nem múlt el tőle a mancs / szőrrágás / fülvakarás, illetve a mellkasi szőrkopás sem

kistestű kutya, hasonló termetű kutyáknál több ismerős dícsérte az N&D Skin&Coat-ot, hogy bár nem hipoallergén, de szépen rendberakta a hasi tájékon kopaszodó kutyákat, valóban 1-2 nek aki korábban kopasz volt, prém nőtt rá

érdemes vajon ezt bepróbálni, vagy mi jöhetne szóba még ?

(#34175) #89309696 válasza Kobe (#34174) üzenetére


#89309696
törölt tag

A sütőtökös Ocean codfish tápjuk is jó, én azzal etettem 3-4 évig. [link] [link]
Brittel az a gond, hogy van benne csirkezsír is és valószínű arra allergiás. Hogy így miért lehet hipoallergénnek hívni fogalmam sincs, gondolom van valami %-os arány amitől annak számít.

(#34176) Kobe válasza #89309696 (#34175) üzenetére


Kobe
veterán

A halassal valamennyire finnyas, nem tudom melyiket eszi meg "latatlanban" is. Foleg a narancs / gyogynoveny lehet trukkos benne
A sima sutotok afonya barwny kombot neztem de N&D ben abban is csirkezsir van....

Valoszinu kiprobalok egy N&D skin coat furjes valtozatot az elvileg nem allergen, csirkeallergiasok is ehetik

Viszont azt neztem, hogy a Julius nak is vannak tenyleg hipoallergen, csirkezsirmentes kajai, egesz jo kombinacioban csak kicsit ouritan kinezet igy nem kell a marketinget feleslegesen penzelni.
Arrol tapasztalat vvalakinek?

(#34177) #89309696


#89309696
törölt tag

Holnap jön a Dog show champion, kíváncsi leszek milyen. Aranyosan leírja, hogy B vitamin, zsírsavak stb. emelve van a szép szőrzet miatt, ami igaz is a salmon&potato-hoz képest, de a Pacifica az összes B vitaminban feljebb van, meg Omega zsírsavakban is amik elvileg ebben emeltek. A többi meg össze-vissza. Túladagolást nem fognak kapni a kutyák attól nem kell félni. :D És a kinézetük se fog változni ettől a táptól. :D Akkor lenne igaz, ha egy Chappyről váltanék.

(#34178) j.bravo válasza cellpeti (#34132) üzenetére


j.bravo
addikt

Mostanában nem olvasgattam a csoportot, de a start füle szerzője (Marta) jól képben van es ugy emlekszem segítőkész. Ugy emlekszem az általános hozzáállás is eleg jo. Jo volt meg a barfshop-os csoport is, bar akkor jártam oda amikor Fanni meg nem nyitotta meg a barfshop-ot illetve nevezte at a csoportot.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#34179) szotyika77


szotyika77
aktív tag

Sziasztok!

Édesapámék új családi házba fognak költözni, ahol elég kicsi az udvar, és nagyon rossz állapotban van a kerítés, viszont van egy 5m x 15 méteres kenel, ahova be tudnák zárni a 8 éves keverék kutyájukat, amíg tart a kerítésépítés és udvarrendezés. Most jelenleg egy hatalmas udvaron van a kutya, csak néha van kenelbe zárva, ha vendégek mennek hozzájuk, vagy rendeszkednek.
A kérdésem az lenne, hogy nagyon megviselné a kutyát ha költözés után egyik napról a másikra kenelbe lenne zárva? Vagy már most, még a jelenlegi helyen kezdjék el szokatni a bezáráshoz?

Előre is köszönöm a segítséget! :R

(#34180) Jinxb1rd


Jinxb1rd
addikt

(#34181) #89309696


#89309696
törölt tag

Megjött a Dog show Champion. Hát nekem a salmon&potato jobban tetszett, de papíron ez a jobb úgyhogy marad. A kutyáknak tetszik, bár ez semmit nem jelent, mert a Chappyt is ugyanúgy megennék. Én meg jobban szeretem a krumplit valószínű azért tetszik a másik ízre meg szagra is. Meglátjuk hosszútávon, jó lenne ha beválna, mert nincs kedvem megint tápokat tesztelgetni. Nincs valami erős halszaga, gondolom azért, mert húsliszt az egész, az Acanában meg van "nyers" is.

(#34182) rwin5


rwin5
őstag

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani senior tápot? Főleg az ízületek védelme volna a cél. 8 éves lesz a Dogóm és húzta a lábát és a nyakát, kihívtuk az állatdokit, azt mondta, hogy ízületi bajai vannak, de "korral jár".

Kapott most rá gyógyszert és fájdalomcsillapítót helyre is jött.
De valami speckóbb tápra szeretnék váltani, hogy lassítsam a folyamatot, azt mondta, hogy sajna ez majd idővel csak rosszabb lesz.

Egyedüli kitétel, hogy szárnyas / csirkéset nem ehet.

(#34183) jézusom válasza rwin5 (#34182) üzenetére


jézusom
addikt

Irtam már erről. De annyit még1x hogy van ami épÍtőanyag, az hosszú távon jó, de azért kéne. Viszont rövid távon ilyen gyulladás csökkentő dolgok kellenek inkább, omega3, kurkumin, cbd-olaj. Meg ugye nem árt tudni, hogy a sok szénhidrát ami a tápokban van eleve gyulladás keltőek, de ez utóbbi kicsit eretnek dolog.

(#34184) #89309696 válasza rwin5 (#34182) üzenetére


#89309696
törölt tag

Senior tápoknak nem sok értelme van, ízületi problémát pláne nem old meg. Ízületvédőt kell neki adni. Amíg fáj neki addig olyat ami fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású is, ha már nem fáj annyira át lehet térni a sima porcépítő, ízületvédő termékekre.
Ha van túlsúly rajta akkor kisebb fogyókúra is kell.

(#34185) Aaron14


Aaron14
őstag

Sziasztok!

Van egy 7 éves staffordshire terrier-ünk, aki felkapja a bal hátsó lábát, csak akkor teszi le, ha megáll. Kihívtuk az orvost, azt mondta izületi gyulladása van. Kapott gyógyszert, de nem hatott, így hétfőn elvisszük másik állatorvoshoz. Közben ma észrevettük, hogy a feje bal oldalt, mintha be lenne horpadva.

Volt valakinek hasonló tapasztalata? Elképzelhető, hogy ilyen gyorsan elkezdett a lábában és a halántékánál is sorvadni az izom?

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#34186) jézusom válasza Aaron14 (#34185) üzenetére


jézusom
addikt

Ez sajnálatos :(
Nem gondolnám higy egy adag gyógyszer megoldaná...

(#34187) Zsocy155 válasza Aaron14 (#34185) üzenetére


Zsocy155
őstag

Nekünk is hasonló az egyik kutyusnál. Neki patella ficama van.
Nem komoly műtét segítene, de az állatorvos nem javasolta, mert így nincs fájdalma neki.

(#34188) cellpeti


cellpeti
veterán

Sziasztok!

Van köztetek Sárvár-Szombathely-Celldömölk környéki?

Tigris, tigris, csóvafény...

(#34189) #89309696


#89309696
törölt tag

Nektek mikor a kutyák játszanak és harapdálják egymást akkor nem szokták a fogaikat összekocogtatni? A többiek sose csinálták, de a malamutnak a játék az ilyen a másik fiatallal, rossz hallgatni az agyam hasogat tőle, nem teszi tönkre a fogzománcukat?
Én érzem a számban a fájdalmat, nagyon cringe. :D

(#34190) t256


t256
őstag

Sziasztok!

A Tibeti Masztiffal van valakinek tapasztalata? Baràtnômnek règi vàgya egy ilyen kutya. Vègre eljutottunk oda, hogy meg vannak a körülmènyek (kertes hàz nagy kerttel).
El jött az ideje, hogy megvegyük a kutyust.
Nos, mindkettônknek az elsô kutyàja lenne, Ô pedig nem ajànlott elsônek.
Vinnènk kutyaiskolàba, foglalkoznànk vele. Màr komoly beosztàsunk van, hogy ki mikor vinnè sètàlni, suliba, stb.

Van valami tippetek, tanàcsotok a fajtàval kapcsolatban?

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#34191) Kobe válasza t256 (#34190) üzenetére


Kobe
veterán

Felejtsetek el. De komolyan.
Egyreszt nem elso kutyanak valo, masreszt nem normal kertes hazba, hanem inkabb tanya meretu gazdasagba, harmadreszt pedig a nevelesehez fajtajellegbol eredoen meg "normal" kutyatartonak sokadik kutyanak sem igazan ajanlott, nemhogy szuzkeznek elsore.

Ez nem az a fajta amit kinezet alapjan, csak mert tetszik, bevallalod es majd lesz ami lesz, nem a pisikaki beosztason mulik a nevelese.
Ez egy medveolo, ehhez megfeleloen nagyon dominans, tekintellyel biro szemelyiseg kell hozza, ha nincs meg, akkor kisebb attrocitasoknal is komoly baj lehet, nem a jajj odakapott a tacsim szintu dolgok.
Masztiffhoz kepest egy amstaff / pitbull nevelese relative konnyu dolog, pedig oda is kell ver a pucaba rendesen

(#34192) t256 válasza Kobe (#34191) üzenetére


t256
őstag

Szia,

Mivel írod, hogy medveölő, rákérdeznék, hogy nem a kaukázusival kevered?
A tibeti eredetileg egy nyájörző kutya.

A tanyán tartással viszont egyetértek. Gondolkodtunk rajta, hogy kicsi lesz neki a kert.
Alternatívának van olyan óriás termetű kutya, ami ajánlott első kutyásoknak?

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#34193) jézusom válasza t256 (#34192) üzenetére


jézusom
addikt

Minden nemzetnek megvan a maga medveölője. Nekem spec jugoszláv van, de medvét még nem látott, ölni meg max patkányt szokott, de azt is inkább a kicsi :)

(#34194) Kobe válasza t256 (#34192) üzenetére


Kobe
veterán

Teves info. :) a nyajorzes / tereles funkciot tokeletesen ellatja egy juhaszkutya meretu eb is, pl skot juhasz, border collie es tarsai. Ahhoz nem kell egy lomeretu 80kgos harcikutya.
Egyebkent azert _is_ hasznaltak nyajorzesre is, mert a rohadthideg, zsakmanyallatban gyer mongol sztyeppen nem artott valamivel megvedeni az allomanyt pl 1-1 kiehezett farkasfalkatol vagy medvetol.
De alapvetoen elsore inkabb palotaorzesre hasznaltak harciebnek

Csaladi hazba, hacsak nem 1000nm a telek, szerintem nemetjuhasznal nagyobb meret pont felesleges.

Ezt az elsore rogton oriasebet dolgot sosem ertem igazan, idehaza hacsak nem gazdalkodo az ember tobb holdon, nemigazan van mas elethelyzet amiben esszeru lenne (sot egyes fajtak tartasi engedelyesek lehetnek).
Nekem is tetszik a Ford pickupja de egy olasz tortenelmi varosba megsem azt vennem mindennapi furikazasra :D

Azt erdemes meggondolni, hogy a nagytermetu kutyak mas termeszetuek mint a kozepes es kisebb termetuek. Elsokutyas tulaj ha egy dogonyoznivalo szormokra szamit, eleg nagyott koppanhat. Aztan ha kiderul hogy m3gsem olyan a kuzya mint ahohy elgondoltak, akkor egy megvalassal gyak. a kutya eletet pecsetelted meg, mert ilyen fajtat a budos eletbe nem fognak elvinni, menh3ly befogadni is nehezkesen, max ha jon egy C aki elviszi illegalba kutyaharcra....

[ Szerkesztve ]

(#34195) bnorci71 válasza t256 (#34192) üzenetére


bnorci71
addikt

huha
rákerestem erre a Tibeti masztifra
ez alapján jaj de cuki
https://hu.pinterest.com/pin/811422057841273948/
aztán ott volt ez a kép is
http://kepek.4ever.eu/allatok/kutyak/tibeti-masztiff-245372

nem tudom méretbe elég nagy-e neked, de Berni pásztortól sose fogsz a második képet látni :) vagy Golden retriever
bár én nem vagyok nagy kutyás csak a második Bernink van és szerintem ideális annak aki nem akar belemélyülni a kutyalélektanban/tartás rejtelmeiben stb.

"If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"

(#34196) notika77 válasza t256 (#34192) üzenetére


notika77
senior tag

Csak a külső miatt kell az óriás termetű kutya?

Elég sok hátránya van. Ízületi betegségek, kajamennyiség, orvosságból/altatóból is több kell, emelgetni sem gyerekjáték. Nem lehet túl mozgékony már 30°C környékén sem, esetleg külön figyelni is kell rá, hogy ne ártson neki a meleg (évente akár több hónap, amikor forróság van) és ezzel a bundával nem hiszem, hogy bírná a vizet, esőt, párát.
Nem lehet, hogy nézegettek pár képet és rájön a barátnőd, hogy egy másik kezesebb fajta is aranyos (pl. az alább ajánlott berni pásztor, a viszonylag hosszú szőrű golden retriever vagy az én kedvencem a fekete labrador retriever :) )? Ezek fajták, főleg a retrieverek ( :K ) nagyon jó első kutyák, mert nehéz őket annyira elrontani, hogy veszélyesek legyenek (rátok, szomszédokra, ismeretlenekre (ez nem biztos, hogy mindenkinek előny) vagy a talán még ötletszinten sem létező saját babátokra).

(#34197) #89309696 válasza t256 (#34190) üzenetére


#89309696
törölt tag

Hasonlóan nagy és jámborabb a bernáthegyi, újfundlandi, leonbergi ami eszembe jut. Esetleg a komondor is. Vagy ha csak a mérete számít a német dog még jobb.

Én vállalnám a tibetit bár ez nem csoda, mert ilyen vagyok, megvannak az ember-kutya halmazok kihez mi illik, mint a legó. Viszont az egész életeteket fel fogja forgatni és igen sokszor eszetekbe fog jutni, hogy bssza meg ezt nem kellett volna. Nagyon sok mindenről le kell mondani, kompromisszumot kötni és a Teremtőt szidni akinek a jó krva anyját.
Kicsit morcosnak kell lenni hozzá, kicsit idegbetegnek, hasonlónak, mint a kutya. Harsogni fog az utca az üvöltéstől és felmenők szidásától. Akkor elég jól kijön a gazdájával, akkor elfogadja vezérnek, ha megvan az egy húron pendülés. Ez nem az úriemberes, csendes szobában könyvet olvasgató és drága whiskyt kortyolgató emberek életmódja.
Kerítés erőssége, telek mérete, szomszédokkal jó viszont elég fontos. Meg a harmónia, ráérezni, hogy meddig kell elmenni a szoros ember és kutya kapcsolathoz mikor épp pofánvágod azt a nyálas pofazacskóját. Mert kelleni fog. Nem erősen, de nem is gyengén, csak annyira, hogy a kutya a figyelmét a vezérre összpontosítsa. Kényes egyensúly, mert könnyű átlépni és utána a kutya félni fog a gazdájától vagy elkönyveli magában, hogy alkalmatlan a pozícióra és azért lesznek a gondok.
Ha megkap akkor nem sírni és hisztit csapni, hanem tanulni belőle, hogy valami el lett cseszve, hogy a falkavezér, az ember elcseszett valamit és a kutya figyelmeztette ezért.
Bár akkor már eléggé rossz a helyzet, ha odáig jut. Engem is 99%-ban akkor haraptak, mikor egymásról szedtem le őket és nem vették észre a kezem, lábam, fejem. Az 1% a kuvasz volt, azoknak meg híres a természete, tényleg olyanok, csak az tartson aki ezt elfogadja.

Imádom az ilyen kutyákat. Én még azt is élvezem mikor véletlenül megharapnak ha összevesznek valamin és közéjük megyek, ilyenkor érzem, hogy egy kibszott falkavezér vagyok egy farkasfalkában, hogy élek. Mikor a hűvös vér csöpög le az ujjaimon a csontig vert szemfog sebéből és a pulzusom az egekben. Ez olyan, mint az adrenalinfüggőség.

Tudtok így élni? Mert ezek ilyen kutyák.

(#34198) mrmft válasza #89309696 (#34197) üzenetére


mrmft
senior tag

A komondor az minden, csak nem jambor... Mar ha jo helyrol van es teljesiti amire valo.
Elso kutyanak semmi esetre nem ajanlanam senkinek.

(#34199) jézusom válasza Kobe (#34194) üzenetére


jézusom
addikt

Az őrzés meg terelés 2 külön funkció. Egyik pásztor, másik juhász, és a nevével ellentétben egy kau az inkább pasztor. A border colli inkább juhász. Ettől függetlenül mondjuk egy puli is neki menne a medvének csak nem tudom mennyi lenne az esélye :)

(#34200) #89309696 válasza jézusom (#34199) üzenetére


#89309696
törölt tag

Nekem is többen mondták már, hogy ezeknek birka kéne terelni, nem értették mikor mondtam válaszul, hogy ezek sose tereltek csak haladtak a nyájjal. Terelni a kistestű, ugrabugri pulipumimudi szokott. Szép is lenne, ha az 50-60 Kilós kaukázusinak kéne ugrálnia egész nap a nyájat terelve.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.