Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nibiru
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Tudom, hogy a jó víz mit jelent, hiszen én is saját vizet használok. Magamban hiába állítok fel egy cupping sort, ahhoz, hogy pontosan lehessen tudni, hogy mégis mennyire térnek el az ízek, sokféle innen-onnan kapott vízzel kéne próbálkoznom, meg a kávé sem mindegy. Egyedül ez reménytelen vállalkozás, meg sokszor eltérnek az ízlések. Pl. van aki a fás ízeket kedveli, én meg nem. Van aki odavan a citrusos kávékért én meg menekülök előle, legalábbis espresso esetében.
Több szempontból sem javaslom, hogy valaki csapvízzel kávézzon, csak annyit írtam, hogy ha ízlik azzal a kávé valakinek, akkor akár azzal is lehet kávét főzni, ha nem bánja a gépét, mert a hazai vízben általában elég Mg van, Ca meg bőséggel. Nem lesz optimális, de ezt döntse el az aki kóstolja, hogy neki ízlik, vagy sem.
Én sokáig használtam lágy, nullás RO vízet kávéhoz, míg rá nem jöttem, hogy mennyit veszítek. Utána kezdtem el szűrt víz és a helyi csapvíz 4:1 arányú keverékét használni. Nem volt vele gond.
Aztán egyszer vidéken (Vászoly) történt velem, hogy törökös kávét csináltam, mert épp ahhoz volt kedvem.
Az egyik kávéval nem is volt gond, de a másik az olyan pocsék lett, hogy a fal adta a másikat. A nejem meg a gyógyteáját öntötte ki mert fekete lett és szörnyű ízű. Akkor kezdtem otthon szórakozni a vízkészítéssel és ha ismeretlen helyre megyek, viszem magammal.Az egész dologról egyébként az a paradoxon jutott még eszembe amiről nemrég beszélgettem valakivel. Végre tudjuk, hogy a víz mennyire fontos. A standardizált vízzel most egy bizonyos kávé ugyanolyan ízű lehet bárhol a világon. Régen más volt a helyzet. A helyi pörkölők úgy szelektáltak és úgy pörköltek anélkül, hogy tudták volna, hogy az a helyi vízzel főzve a lehető legjobb legyen. Sajnálatos, hogy ez a tudás a standard vízzel el fog tűnni hacsak valakinek nem jut eszébe összegyűjteni és leírni, hogy nem csak kávéhoz lehet vizet gyártani, de egy bizonyos vízhez is lehet kávét keresni.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Arc Raiders
- Autós topik
- Tesla topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- További aktív témák...
- ÚJ könyv: Gloviczki Zoltán - A holnapután iskolája
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- ÚJ könyv: Rafal Kosik - Cyberpunk 2077 Nem véletlen
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest