- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
Aktív témák
-
sasa311
veterán
Jujj...
Hát képzeld én ADIDAS cipőben vezetek, de elér ritkán fordul me a fejemben az, hogy az ADIDAS cipőmmel padlógázd adjak tolatáshoz. Méginkább ritkán fordul elő, hogy az ADIDAS cipőm lecsúszik a gázpedálról, mikor egy SLK áll mögöttem...
Amúgy nincs azon az autón özemi fék, vagy minek kapirgálsz a kézifékkel? -
hobizoli
nagyúr
En annak idejen egy fekete szogletes orru alkalmi cipoben csuktam meg a Tipo-t, akkor hasznaltam azt eloszor, -es utoljara is
, (nem am)-, egy fekezesnel beutottem a cipo orrat fekpedal oldalaba, ugyhogy csak 2x tudtam fekezni, ami mar keves lett, kulonben siman megalltam volna, mogotte jo 2-3m-l is, igy is csak azert ertem utol a E Kadett Caravan-t, mert ahol vegul megalltam eppen sarfelhordas volt az utszeli erdos reszrol itt jottek fel a munkagepek, a Kadett is megcsuszott es legurulva rola megallt az aszfalton, en meg fekeztem, es az utolso 1m-n csusztam meg, ezzel ertem utol.
hobizoli -
törölt tag
marhanagy ökörség, amit az oktatód beszél.
1., szinkronizálatlan váltó. személyautóban vagy 30 éve nincs már, itt kiveszed sebességből, felengeded a kuplungot, gázfröccs, újra kuplung, behúzod sebességbe, és kuplung visszaenged. ez a dupla kuplungolás. itt lehet ilyenről beszélni
2., szinkronizált váltó, ma mindegyik személyautó ilyen. namost az üresben várakozást a szinkrongyűrűvel okolni nagy töketlenség, itt ugyanis mikor kiveszed sebességből, már szinkronizál, és már húzhatod is be a következő fokozatba. ha nagyon lassú a szinkron, akkor egy kicsit akarni fog a váltó, tehát pl elsőből másodikba húzod lefelé a váltókart, kettes előtt megakad egy kicsit, utánna beveszi. nincs értelme üresben várni. egyedül a hátramenetre kell figyelni, meg kell állni, mielőtt beváltod, különben recseg. ennyi.
el kellene küldeni az oktatódat géptanra. -
sasa311
veterán
Egy 80-as Audival járkálok minden 7en (többek között) és határozottan állítom, hogy nem kell várni semmire a váltások között
Sőt az enyimé (igaz, benzines) minimálisan fogyaszt többet, ha nem 1200 körül járatod, hanem kipörgeted 2500-3000 köré. kb 1-1,5L-rel. Holnapután viszem vissza a szervízbe a kicsikét, mert az autista szerelő úgy elállította benne a gyújtást, hogy ihaj! De lehet, hogy a karburátort nem tudta rendesen megszerelni (elvileg ezért volt ott).
Valaki aki ért az autószereléshez egy picit. Tudtommal a karburátornak az ég világon semmi köze a gyújtáshoz. A szerelő fazon azt mondja, hogy mostmár jó a karburátor, csak a gyújtás szar... Kérdem én eddig a gyújtás tök jó volt, most pedig rángat az autó mint az állat. Ilyenkor mi van? -
Panzermeyer
tag
várni kell? ugyan mi a fenére? 20-an állnak előtted a lámpánál, ha te még leállsz várni mert a suzuki csak így tudja venni a 2-est akkor én tolnám rád a kürtöt mint az állat
ha az oktató ragaszkodik, próbáld ki padlógázzal 5000-nél váltani aztán csináld úgy a hogy ő mondja, várjálD
-
Grimgor
csendes tag
Hát ezt öszintén megmondom én sem értem beddig elég sok járművet terelgettem már.Ha csak nem teherautót vezetsz akkor teljesen fölösleges kivárni az üres fogozatban azt a pár másodpercet!
-Miért is?Mert a személy gépjármüvek váltó és kuplungrendszere efektiv nem vissz át nagy nyomatékot!Ellenben egy teherautó igen és itt azért célszerü várni mert a váltó és a motor külömbözö sebességen forgott a szétkapcsolás elött és egy kis idő kell mig nagyjábol kiegyenlitődik a sebességük!Ha nem tesszük elégé recsegös lesz a váltásunk. -
-
csongi
veterán
Nincs ebben semmi különös. Kíméli a verdát. Így biztosabb hogy nem röcsökteted meg a váltót. A kinyomott kuplunggal való gurlásról meg szokj le, nem jó taktika. Ha fékezni kell akkor sokkal nagyobb fékerőt kell kifejteni, mint ha sebességfokozatban van a gép felengedett kuplunggal,. Ekkor a motorfék is sokat segít.
-
zsiga667
addikt
Ezzel azért vigyázni kell. Az oktatóm nagyon sok jó dolog mellett rászoktatott arra hogy lassításnál nyomjam a féket és a kuplungot is. Fél év volt mire leszoktam róla...
Szerk.: Ha nem lenne a családban két igencsak tapasztalt sofőr (apám kb. 1M km, anyám mondjuk 4-500k), akkor a mai napig nem tudtam volna leszokni róla. Sőt, lehet hogy fel se tűnt volna hogy ez mennyire nem jó így...
Divot: Igen, ezt el is felejtettem, anyám Meganejával a mai napig 10-ből egyszer lefulladok. És ami a legnagyobb szívás hogy ebben a nyomorult Renaultban vissza kell tekerni a kulcsot alapállásba és csak úgy lehet indítani...
[Szerkesztve] -
-
sasa311
veterán
Üres?
Nem értem. Soha senkitől nem hallottam még ilyet... 1-2-3-4-5 Közben persze áttolod az üresen, de nem vársz ''üres'' fokozatban egy mp-t sem. Sztem azért mondja, hogy ne próbálj kapkodni. Vagy nemtom, kérem kapcsojjaki!
A kuplungot elvileg azért nem szabad kinyomni, mert úgy nincs motorfék, bár én ki szoktam lökni üresbe és akkor gurulDe asszem ezért harapnak az oktatók és vizsgabiztosok
Meg talán úgy hamarabb kikopik a kuplung rugója, ha akkor is kinyomod, mikor álltok. Amúgy igen, elvileg sárga azért van, hogy akkor tedd 1-esbe, de ez tök mind1, nézd a gyalogos lámpát, mikor az villogni kezd (a zöld) akkor nemsoká vált a te lámpád is, akkor tedd 1-esbe! -
csongi
veterán
Én is azt hittem tudok vezetni. De szabályosan tudsz-e? Ez a lényeg. Meglátod nem is lessz olyan egyszerű. A legjobb ha a berögzött mozdulatokat máris elfelejted, és úgy kezded mint aki nem űlt még soha a volánnál. És mikór meg lessz a jogsid, és gyűlnek a kilóméterek , akkor fogod érezni hogy nem is tudsz annyira vezetni.Nem kritizálok, csak saját tapasztalatom alapján mondom ezt.
[Szerkesztve] -
feise
aktív tag
Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motoros topic
- Google Pixel topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged