Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) Intruder2k5


Intruder2k5
MODERÁTOR

Sziasztok!

Tudnivalók a téma összefoglalóban, várjuk mindenki véleményét a kérdésben.

[ Szerkesztve ]

(#2) Lacielvtárs válasza Intruder2k5 (#1) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

ez egy nagyon jó ötlet és szuper kezdeményezés :R

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#3) mlinus


mlinus
őstag

Az én eddigi internetes "karrierem" alatt elég sok szolgáltónál elég sok különböző technológiát próbálhattam ki, és azt kell, hogy mondjam, hogy elég siralmas a magyar internet minősége, bár az utóbbi pár évben elég rohamosan kezdett javulni. Nem is a technológia miatt hanem a szolgáltatók hanyagsága miatt. Hiába van szídva a Telekom, UPC és akár a Digi, ők hárman adják talán a legjobb minőségű hozzáférést, ami helyzettől függően jól működik. A kissebb, vagy helyi szolgáltatók meg mint a lottó...

Ami sajnos viszont tény, hogy ritkán áll fenn a választási lehetőség az embernek, ha van kábelnet akkor optika valószínűleg nincs, például. Társasházba ugye meg kell küzdeni a közös képviselővel is, ami tapasztalatból mondva borzalmasan frusztráló. Minek a UPC? Van már internet+TV! Igaz drágább, és lassabb, de az nem gond. Persze a legfinomabb az amikor az illető kap egy kis bónuszt hogy ne engedjen be mást..

A másik meg az, hogy könnyű hozzászokni a jóhoz. Sokan fujjolnak a UPC-re, pedig ha körbenézünk, akkor szerintem nagyon nehéz találni olyan szolgáltatót aki ilyen ár/érték arányba kínál otthoni előfizetést. Van a digi, persze, de más? Nem nagyon, a telekom optikája is csak feltöltés irányba erős, egyébként nagyon le van maradva.

Mindig félve mondom, hogy azért ez nem csak attól függ hogy mennyire jószívű a szolgáltató, hanem a használt technológiától is. "De az a sima júzert nem érdekli!" - szokták mondani. És teljesen igaz. Miért drágább és lassabb a UPC mint a digi? Kitérdekel hogy nehezebb fenntartani a koaxot, meg hogy költségesebb. Oldják meg! Jó is lenne. De realisztikusan: vajon fogja-e cserélni a UPC a koaxos hálózatát, valaha is? Szerintem nem. A docsis is fejlődik, a 3.1-el elvileg drasztikus emelkedés lesz feltöltési fronton. A letöltés már most is egész jó, egyre elterjedtebb a 16-24 csatornás modem, az 500 mbites csomag is egyre stabilabban nyújtjta a sebességet. Csakhát, az ár... az valószínűleg sose lesz olyan vonzó mint FTTH esetén.

Alapvetően az optika és a kábel ami szerintem a jövő, mivel mindkettő bővíthető, és fejlődik folyatamosan. A DSL hozzáférések... eh. A VDSL2+ nem is rossz, főleg ha jön a vectoring a telekomhoz amit már egy ideje pletykálnak. A 30mbites max sebesség jelenleg erősen korlátozott, a helyszínek többségénél biztos menne jóval többel is. Majd jön az 50 mbites csomag is. Mondjuk afölött már újra bekövetkezik az, ami az ADSL-nél volt 2007-ben: egy ideig tudtak fix csomagokat eladni (0,5, 1, 2 mbit) majd ahogy bejöttek a 4-8mbites csomagok, már csak "up to" módon tudták eladni őket, hiszen a technológia elérte a határát, és már nagyon számított az adott vonal teljesítőképessége.

Persze, sokan örülnének a 30/50mbitnek is, bőven, főleg ha jelenleg csak 5-10mbites ADSL érhető el. De mi lesz 10 év múlva? Szerintem elsősorban ezen a vonalon kéne az áttörés, a mostani koaxos (és főleg az optikás) hozzáférések már bőven túlteljesítik az igényeket otthonra, míg DSL vonalon látszik az alagút vége.

[ Szerkesztve ]

(#4) dptrsk


dptrsk
addikt

Én is jó ötletnek tartom a topikot, az összefoglalóban vagy egy külön cikkben, lehetne, hogy hol, melyik szolgáltató, milyen technológiája ajánlott, illetve, (ha lehet) melyiket kell el kerülni a minőség miatt.

(#5) Intruder2k5


Intruder2k5
MODERÁTOR

Akkor leírnám is a tapasztalataimat. :)

A kezdetekről röviden annyit, hogy elsőként munkahelyen kezdtem internetezni, itthon eleinte az Invitel nyílt betárcsázós modemes netjét használtam, majd amikor megjelent az első helyi kábelszolgáltató, akkor beköttettem a 256K/64K-s netet. Ezt a TvNet szolgáltatta bérelt koax hálózaton, nem volt egy nagy durranás minőségét tekintve, de mivel régen nem elérhető már, másrészt nem is ma történt, (hirtelen azt sem tudom létezik-e még a TvNet) ebbe nem is mennék bele mélyebben.

Az első olyan internetem, ami még ma is elérhető, tehát említést érdemel, az Invitel ADSL volt, először 4M/256K, majd később 8M/512K néveleges sebességgel. Ez stabilitását tekintve rendkívül jó volt, pontosan nem emlékszem már hány évet is töltöttem náluk, de műszaki problémám csak egyszer volt talán, és azt is rendkívül jól kezelték, bár az elhárítása csak harmadszori kiszállásra sikerült, de tényleg mindent megtettek az ügyben, és gyorsan is reagáltak a bejelentésekre, másnap mindig itt volt a szerelő. Ami itt nagyon bántott engem, hogy az invitel a PPPoE sebességet a Telekom-mal ellentétben úgy állítja be, hogy a hálózati, és az átviteli protokollból származó veszteségek az előfizetőt terhelik, tehát a 8M/512K ADSL mérhető sebessége sosem ment 7,2M/420K fölé, ami főként feltöltési irányban elég tetemes veszteség volt, abból az egyébként sem nagy sebességből. Na meg persze az ár, tekintve, hogy monopól Invitel területről volt szó, annyit kérhettek, amennyit nem szégyelltek, és bizony kértek is, a fene essen beléjük!

Aztán néhány év ADSL-en tengődés után, az akkori kábelszolgáltató (RubiCom, ami azóta már megszűnt) akciót hirdetett, ahol csomagban olcsóbban megkaptam a ktv-t, telefont, és nem kicsit gyorsabb internetet is, mint amit előtte fizettem ezekért a szolgáltatásokért, több szolgáltatónak együttesen, tehát váltottam. Majd később a RubiCom-ot felvásárolta a UPC, így kerültem hozzájuk, ahol jelenleg is vagyok. Az első időkben akadtak problémák, amik nem minden esetben a UPC számlájára voltak írhatók, mert az ELMŰ is törte össze az optikai kábelt, aminek következtében vagy két hétig alig ment a net, és a telefon is. De végülis összességében én elégedett vagyok a jelenlegi szolgáltatás műszaki oldalával, már évek óta teljesen stabilnak mondható, az előre bejelentett karbantartásokon kívül esetleg rövid, néhány perces kiesés volt pár alkalommal az évek alatt, mind TV, mind telefon és internet vonatkozásában.

Ami a UPC-ben viszont nem tetszik, hogy nem válthatok tetszőlegesen csomagot, még lejárt hűséggel sem, mert kikötik, hogy ilyen meg olyan előfizetéssel mire lehet váltani, és ennek minden esetben az lenne az eredménye, hogy többet fizetek az eddigitől, amit én nem akarok, mert például semmi szükségem a 240-es netre, már pedig jelen helyzetben nem tudnék másmilyen csomagot választani. Jó lenne, ha ebben nagyobb lenne az előfizető szabadsága, de majd nyáron elválik, amikor is lejár a hűségem.

A UPC kérdéshez még annyit, hogy a neten kívül digital gold tv előfizetésem, és telefon is van tőlük. Utóbbit nem sokat használjuk, de ~500Ft-os alap csomag, így különösebbet nem tudok mondani róla. A TV-re sem lehet panaszom, bár csak CRT készülékem van, de ezen az analóg adás is kifogástalan, a digitálisról meg ugye nem is beszélve. Rögzítős CISCO box az egyik, amire olvastam már több panaszt is a UPC témában, de én egyiket sem tapasztaltam. A második TV mellett Pace HD box van, szintén kifogástalanul működik.

Persze mint talán mindenki más, azért én is örülnék, ha lenne érdemi konkurencia, úgy talán jobb árakat is lehetne kicsikarni a UPC-től. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Intruder2k5 válasza dptrsk (#4) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ezt úgy külön-külön gondoltad a 3200 településen? Vagy esetleg még ezen belül is bontsuk a területeket? :)

Komolyra fordítva a szót, egyrészt én nem hinném, hogy egy ilyen összefoglaló hitelesen elkészíthető lenne, másrészről a vezetőség álláspontja a témaösszefoglalókkal kapcsolatban az, hogy azok a PH!-hoz köthetők, még a hozzászólások a felhasználókhoz, tehát nem szeretnék a PH! nevében egy szolgáltatót sem lehúzni, sem magasztalni. Egyelőre tehát maradjon az, hogy kérdezünk és válaszolunk, illetve megosszuk a tapasztalatokat.

De minden esetre köszönöm a javaslatot, és az észrevételt, majd később meglátjuk merre lesz az irány, nagyon új még a topik, infó is kevés van benne! :R

(#7) Intruder2k5 válasza Intruder2k5 (#5) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Még jó, hogy én is kifelejtettem leírni az egyik legfontosabb infót, mindez észak Pest megyéről, Vác vonzáskörzetéről íródott. :)

(#8) Gubek-Einste


Gubek-Einste
Topikgazda

Én is beállok a sorba:

Én 2002 decembere óta használok itthon netet, azóta van UPC és teljesen elégedett vagyok vele, tévé és telefon is tőlük van.
Telefon pedig 2007 januárjától, korábban Matáv/T-Com (hogy akkor pont hogy hívták már nem tudom) volt a telefonszolgáltatónk de harmad/negyed havidíjért váltottunk. Korábban volt Silver csomag is de mivel nem nagyon használjuk így visszaváltás lett Bronzra, csak hogy legyen azért van telefon előfizetésünk is + így olcsóbb.
Tévé azóta van, hogy megjelent a UPC az országban. Kezdetben természetesen analóggal indítottunk, amikor indult a digitális szolgáltatás akkor fél évi azonos ár mellett váltás volt digitálisra, abból is felvevő lett (egy hétig volt sima). A szürke Thomson box 3 év szolgálat után került cserére, helyére jött egy Cisco, cserébe pedig kaptunk egy fekete Thomson, jelenleg ez a kettő teljesít szolgálatot lassan 4 éve.
Netből 512/128 kbps volt az indulás ami folyamatos emeléssel (automatikus és csomag váltásokkal) végül 2009 júliusában elérte a 120/10 Mbps értéket, azóta is ez van. 3 hónap próbában volt 240/20 is. Cisco HGW-vel van használva ami nekem elég.
Karbantartáson és áram szüneten kívül nincsen errefelé kiesés. Egyetlen komoly kiesés volt amikor áram szünet után kellett a ház erősítőt javítani, kb egy nap után történt meg. Több kisebb-nagyobb hiba bejelentést is rendben megcsinálták, ha kellett akkor többször is kijöttek.

Bár lenne Digi is de én nem váltanék semmiért sem rájuk.
A T-Home (weboldal szerint) csak 10 Mbps-s ADSL-t tudna biztosítani nálunk, korábban 20-at is kiadta, így nem alternatíva. A szomszédos új építésű társasházban 120-as kábelt ajánl fel de másik panel házakban VDSL-t is kiad.

Helyszín: Budapest XVII. kerület, panel.

[ Szerkesztve ]

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#9) Popes válasza Intruder2k5 (#5) üzenetére


Popes
őstag

"Ami a UPC-ben viszont nem tetszik, hogy nem válthatok tetszőlegesen csomagot, még lejárt hűséggel sem, mert kikötik, hogy ilyen meg olyan előfizetéssel mire lehet váltani, és ennek minden esetben az lenne az eredménye, hogy többet fizetek az eddigitől, amit én nem akarok, mert például semmi szükségem a 240-es netre, már pedig jelen helyzetben nem tudnék másmilyen csomagot választani. Jó lenne, ha ebben nagyobb lenne az előfizető szabadsága, de majd nyáron elválik, amikor is lejár a hűségem."

Van lehetőség kialkudni neked kedvezőbb dolgokat is csak eléggé megnehezíti a UPC. Már rég lejárt a hűségem egy sima 30-as net, analóg tv, telefon kombóról (6090ft) ezért gondolkodtam hogy lemondom a telefont+a tv-t hogy csak a 30-as net maradjon(nekem elég) és tányéros DIGI tv-t akartam mellé a HD csatornák miatt (kábeles DIGI nincs). Elkezdtem a folyamatot a UPC lemondó telefonnal, elmondtam a felállást hogy mit szeretnék és máris kaptam elég tűrhető ajánlatot a UPC-től de még nem volt elég meggyőző ezért még kértem gondolkodási időt. A procedúrát nem írom le végig de a lényeg hogy három visszahívás után tudtunk megegyezni úgy hogy maradt a 30-as net, a telefon, tv digital gold csomag + a Hd csatornák a HD-s felvevős box-al, két év hűséggel(anélkül nincs jó alku) és ezért most 6800ft fizetek. Ja és az a vicc hogy kivette a csomagból és egyenként rakta össze hogy kijöjjön ez az ár (ugyan ezt csomagban 7680-ért tudta csak adni).

Deus ex machina

(#10) Intruder2k5 válasza Gubek-Einste (#8) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Na igen, ezek a honlapon szereplő infók meg sokszor sajnos egyenlők a nullával.

Én anno amikor még Invitel ADSL-em és rezes telefonom volt, TV-nek meg T-Home SatTV, eldöntöttem, hogy váltok Telekom-ra, mert a honlapjuk szerint ha mindhárom szolgáltatást vittem volna hozzájuk, jóval kedvezőbb ár jött volna ki. Na igen, csakhogy sem a telefonos ügyfélszolgálat, sem pedig T-pont nem volt hajlandó internetszolgáltatási szerződést kötni Invitel területre, hiába volt fenn a telekom.hu oldalon a településünk neve, mint szolgáltatási terület, és természetesen arra sem tudtak magyarázatot adni, hogy akkor miért van az oda kiírva?!

Sőt, most megnéztem, a Telekom oldalán jelenleg is ott virít a településünk, az ADSL-szolgáltatás Invitel-területen címszó alatt.

(#11) Intruder2k5 válasza Popes (#9) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Igen ez a csomagos dolog is vegyes, elvileg nekem is csomagom lenne, utoljára azt kötöttem, a UPC honlapon a szolgáltatásaim menüben mégis külön szerepel minden, eltérő hűségidőkkel. A netre tavaly lejárt, TV-re és telefonra idén augusztusban fog. Akkor majd elválik mit lehet kialkudni belőlük, sajnos kábeles konkurencia itt is csak Invitel ADSL van, aminek az ilyen irányú értéke konvergál a nullához, tehát csak műholdas szolgáltatásokkal tudom őket, úgymond fenyegetni.

Nem venném rossz néven, ha erre kanyarodna a DIGI is, jelenleg három településnyire vannak, én őszintén szólva örülnék nekik, bár a gigás netre nem vágyom, 200Mbps fölé nem mennék. Az áraik viszont vonzóak, nem is beszélve arról, hogy akkor a UPC is engedékenyebb lenne a kérdésben. :)

[ Szerkesztve ]

(#12) Popes válasza Intruder2k5 (#11) üzenetére


Popes
őstag

A Digivel az a baj hogy főleg a társasházakra, lakótelepekre koncentrál. Haveromnál már az utca elején van a Digi de két éve nem kötik be, 200m hiányzik (kertes övezet), ez tőlem vagy 5km(kertváros kb 12.000 fő) ezért írtam alá a két évet a UPC-nek :(

Deus ex machina

(#13) Intruder2k5 válasza Popes (#12) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ááá, agglomerációban már sok településen jelen van a DIGI családi házas övezetben is, viszont sajnos tény, hogy sok felé van félbe hagyott hálózatuk is, aminek lehetnek jogi okai, mondjuk az önkormányzatokkal valami egyet nem értés, vagy talán anyagiak is, hogy most inkább a mobil részre összpontosítanak, hogy nyertek frekvenciát hozzá Ki tudja...

Minden esetre jó lenne ha terjeszkednének tovább.

[ Szerkesztve ]

(#14) Popes válasza Intruder2k5 (#13) üzenetére


Popes
őstag

Mondjuk én elégedett vagyok a UPC-vel is de az árversenynek mindenképp jót tenne ha terjeszkedne a DIGI.

De azt el kell ismernem hogy ha lenne lehetőség, nálam az ár a feltöltési sebesség (és a MotoGP miatt a Digisport) a Digi felé billenntené a mérleg nyelvét. :K

Deus ex machina

(#15) Intruder2k5 válasza Popes (#14) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Így van, alapjában véve nekem sincs bajom a UPC szolgáltatásával, ezt fentebb le is írtam, de jó lenne a verseny. Lehet akkor tudnának már olyan árat mondani UPC-nél is, hogy ne fájjon a fogam a DIGI-re, mert hát saját pénztárcájának szerintem senki sem az ellensége, és jó lenne minél versenyképesebb áron, minél többet kapni, és olyan szoláltatásokat amit én szeretnék, és nem amiket a szolgáltató akar eladni nekem.

(#16) facan


facan
tag

Én jócskán betárcsázós időszakban kezdtem a netezést, azt hiszem hogy freenet vagy valami hasonló volt a szolgáltató neve és percdíjas volt. Utána bejött az óránkénti díjazás, de sokáig csak este és éjszaka lehetett ezt a kellemes funkciót használni. A mai netelérésekhez képest drága volt és tetű lassú :)
ADSL lett belőle mikor megjelent ez a szolgáltatás, a 2000-es évek elejétől valahogyan. Mikor bejött az ADSL2+ azután használhatatlan lett (messze lakom a központtól), hiába kértem hogy elég lesz a 4-8mbit az legalább működött... A T nem volt hajlandó 1 év alatt sem megjavítani a szakadozós netet (óránként akár 90-szer is képes volt megszakadni még úgy is mikor semmi forgalom nem volt rajta)
Szerencsére volt céges korlátlan mobilnetem amivel ki lehetett váltani, feltöltésben amúgy is sokkal jobb volt mint a T ADSL, már akkor is.
Szerencsére jött a UPC, felvásárolta a Fibernetet és azóta szélessávom van, alapvetően elégedett vagyok a szolgáltatásukkal. Ja igen, azt elfelejtettem megjegyezni hogy Fibernet internetem nem volt mert rém drágán adták. Analóg tévé volt pár évig de annak meg úgy elszaladt az ára (családi csomag 30-40 csatorna 7000 Ft, sok évvel ezelőtt, brrrrr) így mennie kellett.
UPC-nél először csak netet/telót fizettem 1-2 évig, majd családi nyomásra "lett" egy jó nagy plazmatévém :) , illetve UPC-től digitális csomag médiakártyikával. Ez már lassan 2 éve megy. Apróbb problémák voltak, de a HD adások minősége nagyon jó a kezdetektől.
Más szolgáltatókkal a T-n és a UPC-n kívül nincs tapasztalatom, a T ügyfélszolgálata és "segítőkészsége" kritikán aluli volt míg kapcsolatban voltam velük. Szüleimnél ez a borzalmas IPTV megy, csapnivaló minőséggel (3 megabitre redukálva az elérhető max netsebességet). Hiába adnak hozzá felvevős box-ot, az a minőségén nem tud javítani.

(#17) bopeti98 válasza Intruder2k5 (#13) üzenetére


bopeti98
őstag

Nem csak az agglomerációban, hanem vidéken is van jócskán félbehagyott optikai hálózata a DIGI-nek.
Itt nálunk a 2 éve feldobott optikai kábelek egy részét átvette az Invitel, és ők szolgáltatnak rajta, a másik része meg már félig leszakadva lelopva csak lóg az oszlopokon.

Mi még több mint 10 éve a jó öreg dial-up internettel kezdtünk ( [link] :) ), ami még a Hungarotel szolgáltatónál volt ( később Invitel ), aztán jött az 1 Mbites ADSL. Amikor megjelent a T-Kábel akkor váltottunk 2 Mbites kábelnetre, utána újra Invitel csak az már 5 Mbit volt, és utána 25, majd 50 Mbites Telekom kábelnet.

A tévé sokáig a földfelszíni analóg volt a 3 ingyenes csatornával. Utána jött a T-Kábel analóg tévé, majd T-Kábel digitális, ezt váltotta az akkor még nagyon-nagyon új Invitel IPTV, ami tökéletes volt arra hogy leszoktasson a tévé nézéséről. Az általános reakció nem az volt, hogy "a franca, valamiért nincs adás" hanem inkább az hogy "óóó, nézd, most van adás!". Ezt elég hamar váltottuk UPC Directre, amivel soha nem volt semmi gond, de aztán mégis váltottunk T-Home IPTV-re, amiből a hűségidő lejárta utána újra UPC Direct lett, és ez maradni is fog.

(#18) Intruder2k5 válasza bopeti98 (#17) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

UPC Direct TV-m nekem is volt, de akkoriban rohadt drága volt, árat inkább nem mondanék, mert már nem emlékszem rá, és hazudni nem akarok, de tudom nem volt olcsó.

Amikor elindult a T-Home SatTV, pont emiatt váltottunk is arra, ha jól rémlik 3 TV-re volt 3500-4000HUF körül, aztán szépen elkezdték azt is emelgetni, még a végén már csak két STB-re fizettem 5300Ft-ot, így le is mondtam.

[ Szerkesztve ]

(#19) bopeti98 válasza Intruder2k5 (#18) üzenetére


bopeti98
őstag

Régen valóban elég drága volt a Direct, de szerencsére most már barátibb az árazása, főleg hogy bevezették a csak kártyás ( szolgáltató beltéri nélküli ) előfizetést.

(#20) adika4444


adika4444
addikt

Akkor már én is leírom:)
Én egy 4 Mbps-os Matáv vagy milyen ADSL-lel kezdtem el, egy ócska Acer géppel, majd utána jött egy MSI Windu123 ja meg előtte fél évig valami kékhalálmániás Dell.
Azt a netet aztán már nem is tudom miért, de megemelték 5 Mbps-re.
Kis finomság: Bár mi az 4 majd 5 Mbps-ért fizettünk, de a routert véletlenül sikerült sebességkorlátossá állítanom, így azthidtem hogy csak ennyit tud ez a net. Azztán amikor kioldottam, jött rendesen.
2013-ban váltottunk át NetMánia L kábelnetre EPC3925-tel, azóta is az van, elégedettség majdnem teljes!:)
Csak az a fránya bridge mode.:)
De rokonságban élvezem a FP120-as UPC-t, aztán vmi DIGI-t most pontosan nem is tudom mekkora, meg 5 Mbps-os Telekom kábelnetet...
hát az nem olyan túl gyors, de megy....

üdv, adika4444

(#21) kabelmania27


kabelmania27
félisten

Először az Elender betárcsázós internetét használtam még 98 őszén külső Dialcom 33.6-os modemmel, később Acorp 56k-s lett. 0640-es szám sokszor foglalt volt és a belföldi 1-es tarifával hívható helyközi szám percdíja nem volt kedvező, sokszor nem lehetett bejelentkezni ezért lemondás után, jött az Axelero, mivel külön kellet Telekomnál fizetni 0651-es kedvezményes tarifáért+Axelernak is ezért lemondtuk.
Utána T-com nyílt internet majd Externet kombi csomag, aztán 2004ben elérhető lett az ADSL így a legkisebb 384-es csomagot rendeltük, amit emeltek 512-re majd 1Mbitre.
Aztán a mostani lakhelyemen elérhető a koax, így 2008-ban Fibernettől kértem 1Mbites csomagot ( Motorola modemet kaptam)családi tévével amit kit családi csomaggal 2,5Mbitesre módosítottam, Motorola helyett kaptam egy Webstart ami azóta is tökéletesen működik. Tányéros UPC és Digi után kényelmes volt hogy csak egy távirányítót kell használni hátránya hogy az adások nagy része nem sztereó.
2011 kb év eleje óta használom nett 6/1-es csomagot, miután a Fibernetet megvette az Invitel 2011 októbere óta Inviteles vagyok, sajnos a csatornakiosztást megváltoztatták több színvonalas adást kivettek pl travel, mezzo, UPC kiosztása jól jönne.
Tévénél előfordul hogy egy-egy adás elmegy de általában másnap visszaállítják, internet csak központi probléma eseté akad, az árával nem vagyok megelégedve kb 9ezerFt, ennyiért más szolgáltatónál (akár Tarr/Pr) jobb az ár/érték arány.

[ Szerkesztve ]

(#22) morpheus133


morpheus133
tag

Sziasztok!
Jelenleg egy PRTelecom nevü kábeles szolgáltatónál vagyok. TV és Internet is elő van fizetve, és különösebb probléma nincs is vele. (60 -as net samknows szerint is 60-as)
Viszont most lesz elérhető a T-home os Optinet és ott már van lehetőség 120-as netre is.

A kérdés az, hogy hosszabb távon érdemesebb lehet átváltani T-home-ra?
Az Optinet is kellően stabil? Van rá esély, hogy lesz majd a későbbiekben sávszél emelés. (Nem mintha a 120-as nem lenne elég)

Köszi

(#23) adika4444 válasza morpheus133 (#22) üzenetére


adika4444
addikt

Hosszabbtávon megérheti, hiszen optika az eddigi legstabilabb. Ha nincs a kábel össze-vissza töröggetve, hanem rendben van, akkor nem lesz vele gondod, és 120/50 Mbps sem kevés...
Úgyhogy szerintem megérheti váltani ha szükséged van a nagyobb sebességre.

üdv, adika4444

(#24) Gubek-Einste válasza morpheus133 (#22) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Arra viszont készüljél fel, hogy a kapott szolgáltatói eszközből nem tudsz publikus címet kinyerni a sajár router-ed számára.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#25) kabelmania27 válasza morpheus133 (#22) üzenetére


kabelmania27
félisten

Arra is készülj fel hogy egy előfizetéshez max három boxot tudsz kérni, egyszerre két boxon lesz hd,, boxokat utp kábellel kell összekötni a hgw-vel ha lefagy a hgw semmi sem lesz, pr esetén a net/tel és a tv külön van.

[ Szerkesztve ]

(#26) Intruder2k5 válasza morpheus133 (#22) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Ami a Telekom mellett szól, az nyilvánvalóan a sebesség, és szerintem még az ár is.

Ami ellene, az a már említett publikus IP cím hiánya a saját eszközön, ami kétségkívül kellemetlen lehet néha, ettől függetlenül engem még mindig inkább az IPTV tartana vissza, attól valahogy idegenkedek, sokkal inkább a bevált analóg/DVB-C párosra voksolok. Tudom, hogy újabb technológia, de mégis annyi rosszat olvasni róla, széteső kép, lefagyó, kimerevedő adás, stb... És nem csak xDSL vonalon!

Nehéz döntés...

(#27) kabelmania27 válasza morpheus133 (#22) üzenetére


kabelmania27
félisten

Üdv!
Előbb lemaradt, hogy koaxot simán el lehet osztani két három tévére, erősítővel akár több tévére is.
Helyedbe ha elégedett lennék a szolgáltatással nem váltanék 60/5-ös nettel is mindent el lehet intézni.
Most külön van a tv és a net/tel tehát a rendszer üzembiztosabb, hgw-s rendszernél egy eszköztől függ mindhárom szolgáltatás, az optika újabb, ettől független hfc docsis 3 koax netszolgáltatásban is vannak még lehetőségek. Kábelnetnél ha úgy dönt az ember hogy másik szobába áthelyezi egyszerűen meg lehet oldani veszel 3x árnyékolású koaxot osztó modemes ágát átkötöd, esetleg utp kábeleket áthúzod, de hgw-s rendszernél az egész házat át kell kábelezni iptvboxok miatt+optikát is át kell helyezni nem lehet akárhogy elvezetni vigyázni kell rá stb, koaxkábelnél ha megtörök vagy megsérül a vezeték raksz rá egy F toldót és máris kivan javítva a hiba.

(#28) Intruder2k5 válasza kabelmania27 (#27) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Mondjuk nem ismerem a PRT árait, de a pénztárca is nagy úr, és gondolom a Telekom azért kedvezőbb ajánlatokat kínál... Mindent mérlegelni kell, lakást sem rendezget az ember évente, én mondjuk a koaxokat se nagyon szoktam tördelni, ezek annyira nem lennének érvek nálam.

(#29) Huroq


Huroq
senior tag

Sziasztok!

3 hónapon belül lejár a Telekomnál a hűség (hiéna). Már 2013-ban kihúzta a Digi az optikát az utcában (XVII. kerület, kertesházas övezet). Sajnos azóta sem aktiválta a hálozatot és a megkeresésekre csak annyit reagálnak, hogy folyamatban van. Szerintetek van bármi esély arra, hogy 3 hónapon belül aktiválják vagy felejtsem el és inkább hosszabbítsam a jelenlegit? Tudom senki sem lát a jövőbe, inkább csak a tapasztalatok érdekelnének hátha volt ilyen helyzetben valaki a közel/rég múltban.
Egy bónusz kérdés, hogy ha aláírom most a szerződést és véletlen a Digi elérhető lesz, akkor a T-nek csak a 3 hónapra eső kedvezmény mértékét kell kifizetnem?

Remélem nem írtam ezzel kapcsolatban rossz helyre. :)

Előre is köszi.

Üdv.
Erik

[ Szerkesztve ]

(#30) kabelmania27 válasza Huroq (#29) üzenetére


kabelmania27
félisten

Üdv!
Nem egyszerű a válasz, szerencsére három hónap gondolkodási időd van.
Helyedben hosszabbítanék, amíg letelik a hűség kiderül hogy működik, jelenleg Diginél probléma van a közszolgálati HD adásokkal, elvileg a fel nem használt kedvezményt kell visszafizetni, erre kérdezz rá Telekomosban.
Digire vonatkozó kérdést írd ki a Digilanosba,

[ Szerkesztve ]

(#31) Gubek-Einste válasza Huroq (#29) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mivel már húzódik egy ideje az indítás így semmilyen garancia nincsen arra, hogy 3/6/12 hónapon belül elindulna így inkább hosszabbítsál a T-nél, ha el is indul akkor még lehetnek kisebb-nagyobb zavarok az indulás után, jobb már egy bejáratott rendszerbe belépni valamivel később. Másik indokként pedig jobb ha az új már biztosra be van kötve és csak azután lesz lemondva a meglévő előfizetés.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32) Huroq válasza Gubek-Einste (#31) üzenetére


Huroq
senior tag

Én is úgy vagyok vele, hogy ami most működik azt nem kellene megbolygatni.
Nagy valószínűséggel hosszabbítok, de azért megvárom a hűség végét.

Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsot. :)

(#33) Sasos válasza Huroq (#32) üzenetére


Sasos
senior tag

Én is hasonló cipőben jártam, szintén kertvárosi rész, csak a XX. kerületben. Itt három éve van oszlopon a Digi optika és híre hamva sincs a rendszer indításának. Én biztos nem várnék rájuk. Két éve beszéltem a Digi ügyfélszolgálattal, ahol semmi információt nem tudtak adni. Megkerestem őket e-mail formájában is, melyre 28 nap után jött válasz, ügyfelüknek neveztek, és közölte a levél elején, hogy 30 napjuk van a válaszra. Természetesen, hogy az adott területen mikorra van ütemezve (vagy van-e egyáltalán) a rendszer indítása nem kaptam választ, csak mellébeszélés volt. Úgyhogy maradt a T, de szerencsére hiéna csomaggal a nem élő Digi hálózat miatt.

(#34) otps


otps
aktív tag

Sziasztok!

Kezdjük ott, hogy milyen weboldalon érdemes megnézni, hogy Budapest (III. ker.) X utca Y szám alatt egyáltalán melyik szolgáltató szolgáltat?

Ami összehasonlító oldalakat találtam, nem az igaziak. Élükön az NMHH Tantusszal...

(#35) Teko001 válasza otps (#34) üzenetére


Teko001
őstag

Ilyet nem fogsz találni. Nincs naprakész és nyilvánosan elérhető adatbázis. Kérdezd meg a szomszédságot, hogy kik szolgáltatnak a környéken, vagy nézd meg a szolgáltatók weboldalát (habár a Telekomé nem mindig mutat pontosat, azt a telefonos ügyfélszolgálat tudja megmondani biztosra).

[ Szerkesztve ]

(#36) dptrsk válasza otps (#34) üzenetére


dptrsk
addikt

Szerintem Tantuszon nézd meg kiket ír, s azon szolgáltatók weboldalát keresd fel.

(#37) Intruder2k5 válasza otps (#34) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

http://www.szelessavkereso.hu/

De ez is csak iránymutatás, kiindulási alap!

(#38) otps válasza Intruder2k5 (#37) üzenetére


otps
aktív tag

Ez a szelessavkereso.hu 'meg sem eszi' a pontos címet. A T-Home keresője igen.

OK, annyit lehet tudni, hogy T-Home szolgáltatási terület.

1) Gondolom, az a jó kérdés, hogy mely virtuális szolgáltatók szolgáltatnak (országosan? de legalábbis a III. kerületben) a T-Home hálózatán?

2) Az árak hasonlóak, úgyhogy a következő praktikus kérdés, hogy hol állnak legjobban az ügyfélhez? Gondolom, a virtuálisak mind jobbak, mint a T-Home; persze az is lehet, hogy pont fordítva; ki tudja!?

3) Ha lehet választani, melyik jobb: ADSL, vagy kábel; vagy 'attól függ?' (Helytől)

(#39) Gubek-Einste válasza otps (#38) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

1; Általában mindenhol elérhetőek ahol van T-Home xDSL hálózat.

2; Előszokott fordulni, hogy ha gond van akkor egymásra mutogatnak, jobb eleve a T-Home-tól rendelni a szolgáltatást, főleg a csomag és kapcsolt ajánlatok miatt.

3; A kábel szinte mindig jobb, sebességbe mindenképpen. ADSL-nél nagyban függ a sebesség a távolságtól így a DSLAM-tól. Ha van ott UPC vagy Digi akkor nem is gondolkodj T-Home-ban.
Kérdez körbe a szomszédságban, hogy kinek mi van és mennyire van megelégedve vele.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#40) Intruder2k5 válasza otps (#38) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Nekem a III. ker.-ben van két ismerősöm, mindkettőnek Telekom kábelnetje van, és nem szokott problémájuk lenni vele.

(#41) otps válasza Intruder2k5 (#40) üzenetére


otps
aktív tag

Köszi eddig!

Csak a teljesség kedvéért; hogy meglegyen: hol találok egy, a Telekom területén működő virtuális szolgáltatókról egy listát?

(#42) Gubek-Einste válasza otps (#41) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

ITT tudsz keresni, nem kimondott T-Home-os virtuális szolgáltató lista de jobb mint a semmi.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#43) otps válasza Gubek-Einste (#42) üzenetére


otps
aktív tag

Huh, ez az NMHH oldal nem valami használható; elakadtam. Esetleg emlékezetből a fő szereplők ezen a piacon megvannak? (T-Home virtuális szolgáltatók)

(#44) Teko001 válasza otps (#43) üzenetére


Teko001
őstag

Nagyjából mindegyik szolgáltató, aki nyújt DSL szolgáltatást a Telekom hálózatát használja, és általában az egész országban szolgáltat Telekomos területen. A teljesség igénye nélkül: NordTelekom, Invitel (nekik van saját DSL hálózatuk is azt hiszem néhány helyen), GTS (nekik is van saját néhány helyen), Externet, Enternet

[ Szerkesztve ]

(#45) otps válasza Teko001 (#44) üzenetére


otps
aktív tag

A teljesség igénye nélkül: NordTelekom, Invitel (nekik van saját DSL hálózatuk is azt hiszem néhány helyen), GTS (nekik is van saját néhány helyen), Externet, Enternet

És mindegyik helyett maradjak a Ténél (ha csak ők szolgáltatnak a területemen fizikailag), mert a virtuálisokkal csak egymásra fognak mutogatni, azt mondjátok. Oké.

(#46) zoli62


zoli62
addikt

Pár szó,én mindegyik szolgáltatót az ügyfélpolitika oldaláról közelítem meg, másodsorban, pedig a használt technológiáéról, szolgáltatásokéról. Kezdjük a Telekommal. Sajnos egyre kevésbé érvényesül az ügyfélmegtartás, ezt most saját tapasztalatből is írom, ár/érték arányban pedig nem a legjobbak a piacon, ennek az az oka, hogy régóta sok helyen monopolhelyzetben vannak. Pár éve hoztak egystratégiai döntést, hogy a meglevő rezes helyett optikai hálózatot építenek ki. Ennek most isszák a levét, mert látszik, hogy az ADSL elérte fizikai határait, a VDSL/VDSL2 kiépítése költséghatékonyabb. A telefonszolgáltatás rezes technológián nyilván a legstabilabb. Lakossági szinten mostanában kezdik kiszorítani az ISDN-t, üzleti előfizetéseknél továbbra is értékesítik. Az IPTV-t ADSL vonalakra is értékesítik, holott elsősorban VDSL2-n és optikán kellene. VOD van, egyénilg előfizethető csatornák nincsenek. A boxok minőségével akadnak problémák, sajátot nem lehet használni, kódolást használnak. SAT Tv-t én is használtam, itt elsősorban az STB minősége stabilitása hagy maga után kivánnivalót, egyébként pedig nagyjából az a helyzet,amit az IPTV-vel lkapcsolatban írtam A lakossági telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége egyre rosszabb lesz, az ügyfélkiszolgálásról már nem is beszélve. A bejeelentett hibák, reklamációk javítási, kivizsgálási folyamatait nem lehet nyomon követni.

Térjünk át a UPC-re.15 éve megvették a városi kábelhálózatokat, akkor felújították, azóta azok már nagyrészt elhasználódtak Lakossági szinten koax kábelen szolgáltatnak. Digitális kábeltévénél settopboxokat adnak, mert a csatornákat kódolják, ezk általában nem túl jó minőségűek, sajátot nem lehet használni. VOD már van, még mindig hiányzik a pey per view. Internetszolgáltatásnál, mivel osztott technológiát használnak, az elérhető sávszélességet befolyásolja az is, hogy adott előfizető milyen fejallámoson van. Most kezdik el a kódolatlan digitális sugárzásra való fokozatos átállást. Telefonszolgáltatás internet alapú minőségre a két másik versenytárs közé helyezném, de a díjcsomagok ár/érték arányban a VOIP technolóhiájoz képest drágábbak. Nincsenek dupla ajánlatok, csak triplára adnak jelentősebb kedvezményt.Hűség lejárta után érdemes megemlíteni a lemondást, mert ilyenkor szoktak kedvezményt adni, főleg olyan területeken, ahol van konkurrencia is. Egyébként pedig pár éve már nem listaárat kell utána fizetni, de ez a versenytársmegjelenésének nagyban köszönhető. A UPC esetében a TelekomKapcsolat Programhoz hasonló hűségprogramról tehát nem beszélhetünk.

Digi.Ügyfélkiszolgálást kicsit "vaskalaposnak" nevezném. Amit tudnak, azt hozzák. A konkurrens szolgáltatókhoz képest legalacsonyabb árakkal dolgoznak, ennek oka, hogy kevesebb háttéinfrastruktúrát tartanak fel, reklámköltségeik is alacsonyabbak. Internetet és telefont optikán szolgáltatnak, emiatt magasabb sávszélességet tudnak biztosítani. A szolgáltatást saját tapasztalatom alapján is stabilnak mondnám.A telefon internet alapú, a három közül a legalacsonyabb színonalú, Digis számok hívásakor gyakran előfordul, hogy a hálózat túlterhelt.Előnye, hogy a többi szolgáltatóhoz viszonyítva a legjobb perc- és havidíjakat biztosítja. A digitális kábeltévé szolgáltatásnál már több minőségi probléma is van a UPC-hez, vagy IPTV-hez hasonlítva. Igaz, hogy lehet saját STB-t is használni ,de az adások képe sokszor elkezd kockásodni, a hang csúszni. A DVR funkció nem megoldott, az EPG sokszor hiányos, némelyik boxnál külső pendrive-ra való adással felvétel támogatott, de csak ugyanazon eszközön lehet lejátszani. Előnye viszont a konkurrenciához viszonyítva szintén alacsony havidíj. A három szolgáltatásra együtt tudnak kedvezményt biztosítani, inkább az új előfizetőknek, a meglevőknek erre kevesebb lehetőségük van.

A többi kisebb, de országos szolgáltatóról (Tarr Kft. Invitel, Externet, Enternet stb.) azért nem írtam mert nincs róluk különösebb tapasztalatom, illetve lakóhelyemen nem szolgáltatnak. Az Externet ügyfélszolgálatával kapcsolatban jó tapasztalataim vannak, az első dialup internetszolgáltatásomat tőlük vettem igénybe.

[ Szerkesztve ]

(#47) Gubek-Einste válasza zoli62 (#46) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Annyit tennék még hozzá:

A UPC-nál lehet kérni csak CI+ kártyát is így nem kell a szolgáltatói box-ot használni, lehet sajátot és/vagy közvetlenül tévében használni. A Mediacard-dal bukja az ember a VoD-t és az EPG is csak egy napos lesz.
A kódolatlan digitális adás valószínűleg az analógnak a teljes megszüntetésére irányul de mivel még mindig lehet analógra is előfizetni, akár 2 év hűséggel is, így még pár évig lesz az is, bár szerintem már ideje lenne megszüntetni.
Mostanság már csak HGW-t adnak ki, többnyire Ubee EVW3226-t, elvétve még van 1-2 Cisco EPC3925 és Technikcolor TC7200U is, de jó pont, hogy a T-Home-mal ellentétben van bennük bridged mód így nem kötelező ezeknek a gyenge és korlátozott router képességeit használni, lehet sajátot is mindenkinek a kénye-kedve szerint. Az előfizetésekhez többségében 3 publikus IP címet adnak.

T-Home-nál kábel és optikai szolgáltatásnál kötelező a HGW router módú használata így nincsen lehetőség saját router-re publikus IP cím kérésnek mint ahogyan ez meg van a UPC-nál. A UPC-nál sem adnak már ki modemet de legalább van bridged mód.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48) Unlimited


Unlimited
aktív tag

Sziasztok!
Segítsetek nekem légyszíves, ha tudtok!
Most költözök olyan helyre, ahol elérhető több szolgáltató is (UPC,Digi,T-home) mert eddig csak thome tányéros tv, illetve max. 10 megás net volt a thome-tól.
Felhívtam őket, kértem ajánlatot az új címhelyre, de meglepődve hallgattam a hölgyet, hogy ott is csak 10mega a max., amit tudnak adni, meg IPTV hozzá. És ezt is valami horribilis áron, 8000-9000 körül.
Kérdezem, hogy DIGI, UPC is tud IPTV-t adni, vagy ott csak digitális kábel van? Nagyon nem vagyok otthon a témában, és nem akarok hülyeséget megkötni. Igaz, még s másik kettőt nem kérdeztem, hogy mi net sebesség, amit ott, azon a címen tudnak adni, mert csak a lehetséges van kit az oldalukon, várni kell az állásfoglalásra, hogy mi az, ami fizikálisan ki is kivitelezhető.
Szóval segítsetek, hogy mi az a jó minőség, amivel egy HD adást már élvezhetően nézhetek?

(#49) Intruder2k5 válasza Unlimited (#48) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Jelen feltételek mellett a Telekom legyen az utolsó, amit választasz! Eleve már ADSL netet nem ajánlom, már pedig 10Mbps maximális sebesség esetén ez nem nagyon lehet más, ráadásul erre még IPTV-t rendelni nagy baklövés lenne, jó eséllyel nem maradna meg csak 5-7Mbps a netsebességből, ha megy a TV. Szerencsés esetben...

UPC esetén - ha csak nem a 29-es primer körzetben van ez a cím - 240Mbps netet jó eséllyel tudnak adni, de a szolgáltatási terület nagy részén az 500-as is elérhető. A UPC a teljes hálózaton DVB-C, tehát digitális kábel TV szolgáltatást nyújt, náluk nincs sehol IPTV.

De ha már itt vagyunk, akkor egy kérdés:
Feltétlenül IPTV-t akarsz? A DVB-C nem megfelelő?

Árban egész biztos a DIGI lesz a nyerő, az tuti veri a másik kettőt, kérdés milyen szolgáltatások a fontosak neked, és ezért mennyire vagy hajlandó többet fizetni. Mondjuk kétségtelen, hogy a DIGI-nek már csak a jelenléte is szerencsés, mert ezzel lenyomja a másik két szolgáltatónál kialkudható árakat.

(#50) kabelmania27 válasza Unlimited (#48) üzenetére


kabelmania27
félisten

Üdv!
Intruder2k5 leírta a lényeget
Ahol a Telekom max 10Mbitet tud adni ott ADSL-t szolgáltat, szerintem ne ragaszkodj az iptv-hez, a dvb-c jobb választás ezért jobban jársz a másik kettővel, UPC gyorsabban köt, ha bemész egy irodába akár másnap bekötik, 1221-et hívd fel és mond hogy gondolkozol hogy Digi vagy UPC-nél fizess elő ha van számodra megfelelő ajánlat őket választod. Minden szolgáltatónak van előnye és hátránya. UPC-nél előny a gyors bekötés, vannak kiegészítő szolgáltatások, videótár, wi-free amit más országokban is tudsz használni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.