- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Sol4r: DDR2-es processzorok összehasonlítása "azonos" órajelen
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2226 üzenetére
Oké, így már értem. Semmiképp sem a 181-es sorba írd a 3)-ast, mert ez nekem úgy tűnik megfelel az ETÜ (Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet) szabályainak, tekintve, hogy az ír IBIE EGT/OECD szolgáltató. Ez jelentősen jobb adókulcsban és a veszteség/nyereség szembeállíthatóság szempontjából, amit 0+2 évig görgethetsz is (ha 2024-ben nyereséged van, 2025-ben veszteséged, akkor a nyereség és veszteség adója szembeállítható 2026-ban amikor adod be a 25SZJA-t, így ha akarod akkor pénzt is visszaigényelhetsz a NAV-tól, csak jól kell vezetned egy excelben a 212-220-as sorban mikor mennyi volt az eredményed adója szépen FIFO módszerrel vezeted az adókiegyenlítési keretedet, de erről lejebb).
https://elemzeskozpont.hu/ellenorzott-tokepiaci-ugylet-adozasa-2025Leegyszerűsítve az IBIE, Lightyear-es árfolyameredmény az mindig ETÜ, ami megy a 172-es sorba. (Ne zavarjon az meg, hogy az elkülönülten adózó belföldi jövedelmek adójához tartozik, így tudták megoldani az ETÜ-t technikailag; akár ha IBIE, Lightyear vagy Revolutnál vagy, az árfolyamnyereség/veszteség ETÜ-be megy azaz a 172-es sorba kell beírni lényegében mindig).
Ugyanakkor ha letudtad a 172-es sort, amibe összegezve megy a Lightyear és IBIE eredményed (ha lenne akkor a Patria/K&H is, mert itt lényegtelen hogy belföldi vagy külföldi szolgáltató és az is mindegy, hogy amerikai vagy brit vagy magyar papírod van, mert itt -az ETÜ-nél - a szolgáltató számít) , szóval akkor ezen 2024-es összegzett eredményed adóját vezetheted is a 212-220-as sorba. Ha 2024-ben összegezve nyereséged volt akkor a 214-es sorba megy az eredményed adója a 172 (e) sorból, ha meg veszteséged akkor 218-as sorba a 172. sor (a) cella 15%-a. Mindenképp olvasd el a súgót és 24SZJA útmutatót és érthető lesz, hogyan is kell vagy érdemes vezetni ezt, nagyon praktikus és hasznos, főleg ha a 2025 vesztő lesz, akkor így tudod optimalizálni adóban a 2024-25-ös évet.
ETÜ SZOCHO: NINCS, azaz nem kell a 287-288-as sorral foglalkoznod!!! Ezért is kell a 172-es sorba írnod és nem a 181-es sorba!
Mivel már már teljesen átláthatatlan ezen adózás, csináltam egy kis szamárvezetőt, hogy következő években ne nulláról kelljen indulnom, lényegében ezek a legfontosabb nem-TBSZ adózási szabályok, gyakorlati bevallási sorbeírásokkal, amik nyilván csúszhatnak egy-egy sort a jövőben (de jobb mint a terjengős, nulla gyakorlati hasznu több oldalas szja-jogszabályok):
--------------------------------------------
Nyisd meg az IB desktop profilodat és a TAX statementnél válts át a régi IBCE-s U******** kezdetű ügyfélszámodra és kérd le PDF-ben az addigi reportot. Ez az IBCE adóügyi kimutatás 2024 júliusáig. Ott kettőt kérhetsz le, mert az M30-as is meg van, mert az IBCE belföldi kifizetőnek számít. Hogy teljes legyen a káosz más szerepelt nekem pár forinttal ami az eSZJA-ban van és ami az IBCE kimutatásában. Mindegy az IBCE számait írtam be/át és kész. Így is elmegy mindenki ***ába.
Szóval, az IBCE-től kapott "beírt" jövedelmek, adók és adóelőlegek nem talány, mivel év közepéig a magyar IB belföldi kifizetőnek számított (IBCE) és amugy helyesen szerepelnek a IBCE-től kapott jövedelmek (nekem legalábbis), mint belföldi jövedelmek. Azaz amikkel most itt görcsölünk (könyvelőknek meg halvány lila fogalma sincs 100-ból 99-nek), mert külföldi lett az IB, az ami talány az a már befizetett adó illetve a befizetett vagy befizetendő SZOCHO, amit látsz, de amint kiegészíted az IBIE cuccaival, ahogy leírtam előzőekben , szépen fogod látni még mennyi fizetendő SZJA-d és SZOCHO-d lesz (vigyázat két különbőző számlára kell befizetni az SZJA-t és a SZOCHO-t !!!).
Ugye az IBCE beolvadt az IBIE-be szóval jövőre, már nem lesz beírva semmi az eSZJA-ba, mindent neked kell bevallani, mert az IBIE már külföldi-nek számít. A 2024-es bevallás lett teljesen káoszos. Nekem is elment 2 hét mire összekapartam mit hova kell írni, mert erre alig van info de ahogy olvasom a NAV is feltartja a kezét.286-os sorban nekem az IBCE CYEP programból kapott jövedelem van. Azaz a számlán levő összeg után kapott kamat, ezt az IBCE bevallotta befizette: SZJA, SZOCHO-t is. Nincs vele dolgunk csak szerepel a bevallásban.
287-288 sor: szerintem neked is a SYEP programból kapott jövedelem (értékpapír-kölcsönzés), ami után a plafonos SZOCHO-t kell fizetned és majd ehhez add az IBKR-részvény után kapott osztalék SZOCHO-ját amit tegnap írtam.
289: Igen két nulla van nekem is. Amit befizetett az IBCE befizetett, amit nem azt meg most fogom, ezzel a sorral nem foglalkozom, mert amit a belföldi kifizető bevallott és kifizetett azt már nekem nem kell bevallanis sem. Így értelmezem és csókolom. Na itt teljes homály a könyvelőknél, igaz ők ott elakadnak hogy az ETÜ-t is SZOCHO-ztatnák, szóval szégyenteljes amit művelnek.
Kábé ennyire jutottam, ha tud valaki jobbat akkor várom az észrevételt, de nagyon nincs, szőrözni meg tuti nem fogok itt MNB-középárfolyamokkal. Ezt focizza le a NAV meg az IB. Számtanilag amit be kell befizetni azt befizetem és ennyi. A NAV nagyon válaszolni sem tud. Azt meg csendben jegyzem meg, hogy az adózók 60-70%-a meg foglalkozni sem fog ezzel, hozzáteszem a könyvelőknek meg lövésük sincs az egészről (ezt 4 könyvelő is megerősítette nem én bullyngolok).Egyedül az IBKR ajándékrészvény vagy Vesting bekerben nem tudok nyilatkozni, de szerintem amikre válaszoltam jók. Ha valahol elírtam szóljatok, köszönöm
(megjegyzés: én ÁNYK-ban csináltam az adóbevallást, nem eSZJA-ban, szóval lehet kicsit mások a mezők nevei, a sorok tuti azok, csak az ÁNYK "az DOS-osabb, Win95-sebb" azaz klasszikus adóbevallás forma).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kuponkunyeráló
- Pici telefon, óriás akksival?
- Futás, futópályák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xbox Series X|S
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Arena Breakout: Infinite
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest