Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mert itt biztos, hogy megmarad.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sanchez638 #7647 üzenetére
Nem teljesen értem.
E5-2640v3 : vérbeli Haswell, itt pedig arról van szó.
i9 7900X : persze ez off itt, de a magas turbó nemsok wattot pakol rá, inkább a fixtuning allcore- val kell óvatosan bánni.És írod, hogy nem nagyon foglalkoztál még x99-el..
Nem is emléxem, hol írtam ilyet ?? X99- el már elég sokat foglalkoztam, esetleg régebben írtam ilyet, mikor kezdtem, akkor.Az X299 az újdonsült, ehhez kevesebbet értek, nyilván mert nemrég kezdtem.
-
5leteseN
őstag
válasz
DarthSun #7646 üzenetére
Nekem az E5-2673v3 a -90mV-os CPU-V beállítással, a "hekkelt" BIOS-szal is fut hiba nélkül, All-Core-Turbo üzemmódban a JINGSHA X99-8D3 alaplapban, a Huananzhi "testvér" módosított BIOS-ával.
A szerver felhasználás kiemelt biztonsági követelménye miatt ezek a XEON-ok erősen ("túl-")emelt fesszel mennek, emiatt (is) viszont alapból kisebb lehetett a gyárilag meghatározott "tuti" max-Ghz: nagyobb CPU-fesz=>nagyobb-hőterhelés miatt! Cserébe viszont a "hekkelt" BIOS-szal megkaphatjuk azt, hogy az alacsonyra beállított Tuti max-GHz-en is lazán megy All-Core...-on is összes mag.
Jó eséllyel lenne még benne pár-száz MHz, de sajnos ez a +teljesítmény a gyárilag beépített korlátozás miatt nem vehető ki!
Kb ezek, az én tapasztalataim.
-
Sanchez638
addikt
válasz
MasterDeeJay #7648 üzenetére
Meglesem a napokban. Most le köt a Forza 3, ami miatt korhű gépet kellet építeni akkori winfos-al.
-
válasz
Sanchez638 #7645 üzenetére
1150-es haswellt nehezebb hűteni, kissebb a felület. De ez általánosan igaz hogy a batár nagyokat jóval könnyebb.
Ezért van az hogy pl mai modern procikat sokkalta nehezebb hűteni hiába vannak 100w alatt.
Volt 165w-os 20 magos LGA3647-es procim ami szinte passzívban ment, vagy 7980XE 400-500w-al nagyvízezve hűthető még (1kw extrém tuningál), ugyan ennek felét nem tudod lehűteni normálisan kissebb foglaltú procinál.
Szóval az a 140w hűtésben az nem az a 140w mint 1150-en.
Arról nem beszélve hogy az a TDP nem a turbós terheléses TDP. Ha kíváncsi vagy rá akkor aida cpuid részen vannak a limitek, 140w az az alapórajelnél a maximum limit, turbóra más vonatkozik. Mai 65w-os procik is inkább 100-200 közöttiek turbóval. -
válasz
Sanchez638 #7645 üzenetére
Azt nemtudom, nem volt soha olyan procim. E5 2640v3 tud zabálni, pedig lockos, allcoreturbot nem is erőltettem. Az i9 7900X pedig alapon egész szolid, tuningolni viszont óvatosan kell, sok wattot be tud kajálni.
-
Sanchez638
addikt
I7 6800K hogy viszonyul ahhoz a 140w tdp-hez?
Okés, hogy 6mag, de gondolom az órajele nem igényel ennyi energiát. Már abból indulok ki, hogy egy Haswell csúcs i7 50-es foglalatban 100w alatt van. Igaz 4mag, de jóval magasabb a base/turbo órajele.
-
válasz
Sanchez638 #7643 üzenetére
Ez 7900X, korának legbrutálabb példánya. Utána jöttek a mégtöbbmagosok is, de azok már retró kiegyensúlyozottban kevésbé jók.
Ezt a konfigot főleg retróra vettem(persze zavar az erőben), de elég jó lesz modernre is.
És LCC120 közepes torony elegendő, a RAM bővítéshez még a ventiket sem kell levennem, simán mehet bele a + 4x16GB bővítés. -
válasz
Sanchez638 #7641 üzenetére
X99 forrasztott, X299 pasztás izé, de nem rossz, legalábbis az U0 procinál MX4 + meghúztam a toronyhűtő csavarjait hogy a perem még ne rogyjon meg, de a magon még elég szorítóerő legyen. Benyomja a kupakot rendesen, idle hőfok jéghideg, retróval terhelt pedig brutál 4 fokkal emelkedik
Linuxos teszten látszik a félelmetes hőfok, 29 fok idle, teszt alatt meg valami 34 fok volt -
Sanchez638
addikt
Amúgy a procik taknyosak vagy forrasztottak?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Sanchez638 #7637 üzenetére
Pontosan. Akinek meg igénye van rá fizessen ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Sanchez638 #7635 üzenetére
Persze, a HEDT vonal az mindig drága, előbb újonnan, mert csúcs, majd használtan, mert csúcs.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Sanchez638 #7630 üzenetére
Persze, azonos archtechtúrán belül minél több a mag, annél kevésbé valószínű a magas órajel elérése. A 6 magos álalában véve (!) jobban húzható mint a 8 magos ... Ezért kell eldönteni, hogy órajel vagy magszám kell inkább.
-
-
válasz
Sanchez638 #7628 üzenetére
Nekem nem kell a víz. Általános Win11 felhasználás esetén jéghideg a proci(i9X), def UEFI settel. A tuning 2 maggal kell esetleg, viszont a kétmagos tuningnál retró teszttel 34+3 fokot mértem, tehát a retró tesztek a 10magos i9- et 2 maggal engedélyezve szinte semmit nem képesek melegíteni a vadállat procin - kb nulla a melegedés.
Nekem a fenti kettő variációra kell a konfig, tehát a 180W TDP közepes torony pont stimmel, mégha esetleg modern game is fut, az allcore 4GHz kicsi tuning, pont 180W- ot mutat az Aidában, ahol már persze a 10C/20T procin a mai játék is lazán fut. A proci pedig a közepes léghűtővel is bőven 60fok alatt marad, nagy terhelésen is. -
Sanchez638
addikt
válasz
KROK640 #7629 üzenetére
Azt tudom, hogy a 980ti-nél már vannak programok/játékok amik ki tudják használni a 6magot, de talán a 8at is. Viszont gondolom valami olyasmi van itt is, mint a 2500k vs 2600k-nál. Elöbbit bármikor 4.3-5 körülire tudtam húzni mindenféle nehézségek nélkül. Amíg a 2600k-nál ez 200-300Mhz-el kevesebb volt.
-
KROK640
nagyúr
-
Sanchez638
addikt
válasz
DarthSun #7627 üzenetére
Ezekhez már aio hűtés ajánlott.. Szerintem abba a házba, ahova mennek ezek a konfigok, simán befér 2x240mm radiátor is.
Szerk.: Azért oda lehet figyelni a szívárgásra. Én aio hűtéseknél még nem találkoztam ilyennel. Viszont vettem már úgy gépet, hogy spórólósra vett vízes rendszer volt. A vga-t vitte magával. Minden más menthető volt.
-
válasz
KROK640 #7626 üzenetére
A másik gondom - ahogy nézem a kétprocis lapokat, a hatékonyabb, nagyobb CPU hűtők nembiztos hogy jól elférnek, jól szerelhetők, akár topflow, akár torony.
Amúgy minek is kétproci, már az X99 vonalon is vannak dinnyemagosok, X299 esetén méginkább. Előbbiek persze többnyire lockosak, utóbbiban az i9X széria unlockos. Viszont a lockos E5v3 is kb elforr kisebb hűtővel, az i9X meg kb kiolvasztaná a socketet, főleg allcore 4+GHz- re tuningolva.
LCC toronyhűtővel már mindegyik használható.
Persze be lehet vizezni ezeket, de vizet nem teszek a lapra, nálam alapvető szabály, nem odavaló, pici szivárgás is kb agyonvágja az egész gépet. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #7625 üzenetére
Persze, lehet hatékonyságvesztés a NUMA problémája miatt, játékoknál főleg. Bár 2010-es évek közepéből nem sok minden lesz ami mondjuk túlnyúl a 4C8T-n, pláne esetében a 6C12T-n. De az egészet szintén érdekességnek írtam. Ha támogatja a Windows, meg a program akkor persze jó lehet a két procis megoldás is, pláne, ha a HT-t is kikapcsolja.
-
válasz
KROK640 #7622 üzenetére
Kiegészíteném azzal hogy két procist csak akkor ha a program fel van rá készítve.
Két vagy több processzor esetén számítani kell arra hogy a memória bár kiegészítve több csatornán fut de ha az adatot a másik ramvezérlőből kell kiszedni akkor az jóval lassabb.
Azaz 2x4 mag nem biztos hogy gyorsabb lesz mint 1x8, hiába van saját 4 csatornája mindegyiknek.
Rosszabb esetben lassulás is lehet vagy igen erős hatékonyságvesztés. Játszottam 12 magon StarCitizent és lassult ha a második procihoz is hozzá kellett férnie. (2x 2643v3)
Fun ugyan de nem hatékony. Csak akkor van értelme ha úgy osztod el a feladatokat, pl gyorsul ha mondjuk kettő tömörítés fut egyszerre és a windows is úgy pakolgatja az szálakat hogy ideális legyen. Szóval ha kihasználod akkor lehet gyorsabb a két külön IMC-s azonos magszámú konfig, de ez tényleg már inkább speckó terhelésre jó.
Ha igazán jó kell és mindenképpen két proci akkor turbo hack, HT off, Dual 2696v3 és akkor megmarad arányaiban jó egyszálú teljesítmény (nem pakolja át a második procira sem a játékot) de ha kell akkor HT-t bekapcsolva mehetnek a nagyon sok magot igénylő dolgok is. Ez pont jó lenne hogy tömörítés megy a második procin 18 maggal bőven jó, az első proci meg kezel játékot és marad sávszél is...talán hátránya hogy kell egy bazi nagy táp ami ezt elviszi.DarthSun
Bizony, ccd zen is hasonló miatt szenved bár nem annyira jelentős mint két procis esetén de jelen van. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #7623 üzenetére
Nem fail, ha alaposabban megnézed, hogy mi is az igény. (és mint esetlegességet írtam, alapvetésként, hogy a 680-al próbálkozzon inkább)
Nyilván egy modern Ryzen teljesen más tészta mint a 10+ éves két processzopros setupok.
Ha kísérletezni akar, főleg ha van SLI is, izgalmas vonal lehet egy kép CPU-s lap, amibe nem kötelező ám két CPU-t is rakni. -
válasz
KROK640 #7622 üzenetére
akkor érdemes lehet dupla CPU-s lapot keresni, és két 4C8T de magas órajeles Xeont használni, így van relative sok mag, és magas órajel is.
Fail : már a retró topikban is kitárgyaltuk, hogy itt a jó procik öszvér chipseten vannak összemadzagolva, a végeredmény kb kudarc.
A Zen2 iFabric már picit jobb, a Zen3 1lapka mag+az integrált IOOBT mégjobb.
Tehát a 2 procis lapok semmiképpen nem ajánlottak, inkább az egyprocis sokmagosok. -
KROK640
nagyúr
válasz
Sanchez638 #7620 üzenetére
Szerintem ha Win 7 meg korai Win 10 időre mész, a 6C12T elég lehet. Az órajel legyen minél nagyobb. Főleg, hogy a modernebb dolgokra van modernebb géped.
Egyébként nálam most egy I7 6900K van (csak flexelési célzattal árultam el, nem akarom eladni)de szerintem az említett érához az adott 6800-asod is elég lehet. Ha pedig nem, akkor érdemes a Xeonok között válogatni.
ESETLEG... Ha nyitott vagy az érdekességekre, akkor érdemes lehet dupla CPU-s lapot keresni, és két 4C8T de magas órajeles Xeont használni, így van relative sok mag, és magas órajel is.
De én első körben a 6800-ast húznám. Vagy még azt se, csak használnám. Szerintem 2020-as évek elejéig semmit nem találsz aminek kevés lenne ez a CPU, és ha korhű programokkal futtatod akkor meg 2016-2017-es cuccokat jelent, azok közül tuti semmi nem fogja meg. -
válasz
Sanchez638 #7620 üzenetére
Ha a sok magot nem is de a plusz gyorsítótár lehet előny. Ha kevésnek érzed akkor cseréld.
-
Sanchez638
addikt
válasz
MasterDeeJay #7619 üzenetére
Ismerem a platformot. Csak a Haswell féle Hedt maradt ki.(Sokáig volt x79 és x299 is) Csak érdemes-e pl. 8magvas 6900-et lesni.. Vagy abba a korszakban inkább próbáljam meg a mostani 6800-ast húzni, mivel az akkori programok úgy sem használják ki.
-
válasz
Sanchez638 #7618 üzenetére
Na akkor 18 magos 2699v3 10-15eft között van hozzá. [link] De ha nem akarsz ennyit költeni akkor feléért van 14 magos 2697v3 is.
Ramból mindegy, amit találsz de 4db legyen benne a csatornák miatt. Hűtést nem kell nagyon túlgondolni ami az i7-est vitte az jó erre is. -
Sanchez638
addikt
válasz
MasterDeeJay #7617 üzenetére
Új dolgokra van modernebb pc. Ez inkább csak olyan hobbi gép lesz. Tesztelgetni, sli/cf. Régebbi gammák. Lehet egy kis videóvágás is menne rajta. Eszközök tesztelése stb.
-
válasz
Sanchez638 #7616 üzenetére
Ha játékra kell akkor minél nagyobb órajelűt azaz ocval megfellelhet a mostani is, bár játékfüggő ha mondjuk BF-ezni szeretnél vagy Cyberpunkozni akkor annak mehet 8-10-12 magos proci is, azokból alin már párezer forintért is van. Jobban megy modern játék 8+ maggal mint azzal a 6 magossal.
Ramból ha a lap tudja akkor ECC REG legolcsóbban 4x8 vagy 4x16gb már bőven jó.
Ha munkára kell akkor 16+ magos ha találsz olcsón, ram meg a csillagos ég.
Középút az 2687wv3 10 maggal jó lehet ha találsz olcsón, az aránylag nagy órajelű és magszámban is elég lehet. -
Sanchez638
addikt
Ahoy srácok. Össze szeretnék dobni egy ilyen mindenes win7-8-10 gépet x99-re. I7 6800-as proci van a lapban. Érdemes nagyobbat nézni bele? Vagy jó ez a 6mag és adni neki egy kis oc-t. Bár lehet meg is válaszoltam már magamnak..
Használatra sose volt ilyen platformom, de többször is volt már a kezeim között.
Szerk.: Mindenképp valami akkori gépet szeretnék össze dobni. Van egy 980Ti-m és lehet nézek mellé idővel mégegyet. (Monitorom is adott, hogy tudjak tesztelgetni, bohóckodni.)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kaslerka #7551 üzenetére
Szia
Már nekem is van egy I7 6900K-m
A többi még majd alakul... -
Sziasztok!
Van egy i7 5820K-s processzorom amit még 3éve használtam.
Eladtam a lapot és a proci a fiókba került.
Most eladtam azt is de a vevő azt mondja hogy nem működik.
Tudna esetleg segíteni valaki Bp-en akinek odaadhatom 1 hétre kipróbálni egy lapban? -
KROK640
nagyúr
Lehet, hogy az E5-ösök olcsóbbak, csak a lapom a leírása szerint azt nem támogatja. Plusz kihúztam azokat a CPU-kat is, amik I5 kategóriásak, vagy I7 alja. jelenleg egy I3 4170 van benne, ettől akarnék gyorsabbat bele, így jött ki a három szekció :
1. I7 4790+ : E3-1286 V3
2. I7 4790 : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
3. I7 4770 : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3E3-as, 1200-as V3-as Xeonok.
Végeztem egy gyors keresést, és eléggé kiábrándító a helyzet
Itthon a I7 4770 az 13-14 ezer ft jelenleg.
E3-1286 V3 - alin ehelyett folyamatosan mindenféle "hasonló" CPU-t listázott, azokból az egyetlen ami jó lenne 6000ft körül az E3-1270 V3, ez még jó deal is lehet.
Az Ebayen találtam E3-1286 V3 procit, potom 105$-ért (ez 43 ezer ft-nak felel meg), és ez még a legolcsóbb volt 50K+ -ért is van, így a legnagyobb CPU-t gyorsan felejtőssé is teszi. (nem éri meg a felárat, plusz a régi másodlagos gépre amúgy sem akarok ennyit költeni)Ezután még gyorsan kerestem felületesen, és ahogy látom ebből a I7 4770 szint lesz, a magyar kínálat árának kb a feléért van esélyem megcsípni valamit az alsó sorból, sandásan E3-1270 v3-t.
-
5leteseN
őstag
válasz
DarthSun #7608 üzenetére
Ha az az amit az IntelRCSetup alatt az IIOO-nál találtam("PCI E Line ..." : AUTO/Disabled/Enabled) az AMI-BIOS-ban, akkor lehet.
Mint minden szerveres BIOS-nál más neveken fut sok (egyébként azonos) "civil" beállítás. Nem egyszerű eligazodni rajta.
A tuning-BOS-ban az sem egyértelmű, hogy az AUTO beállításnál írja felül a DRAM feszültséget(RAM Timing, ... Voltage-ben), vagy a "Force 1,35/1,5V"-nál is! -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #7602 üzenetére
Inkább az a szomorú, hogy nincs hová válts. Persze jól hangzik a sok olcsó RAM és mag, de inkább az a rossz, hogy szétszedték a HEDT platformot. Persze elvileg csak tovább szegmentálták a piacot, vegyen szervert akinek az kell, és vegyen I9-et akinek meg az.
Talán idővel lesznek kínai lapok amik ezt megoldják, bár nem mai cuccok már ezek sem. -
válasz
Kaslerka #7596 üzenetére
Na nálam ez is egy indok a ddr5 ellen. 6eft/db volt a ddr4 3200-as ECC reg 16GB ram (hynix DJR ami lazán megy 4000-et) amit kezel x299 rendszer. Hűvös, olcsó, minőségi.
Meg ugye az hogy nincs normális HEDT platform LGA2066 után. Sőt igazából már a 2066-os is olyan szempontból gáz volt hogy szétszedték i7/i9 és xeon vonalra azaz némely kivételtől eltekintve nem lehet belerakni az asztali procikat fogadó lapba a szerver xeont. Ami rohadt nagy szemétség. Ugyanígy az ECC REG is csak skylake-x asztaliakkal megy csak, az utána lévőekkel már nem.
Nekem nincs hova váltani x299-ről, horror áron van minden. (nekem kell sok pcie sáv, olcsó sok ram, 3x nvme, 2 videókártya (AI-ra be szoktam rakni teslát, RTX-et pluszba) -
KROK640
nagyúr
válasz
Kaslerka #7598 üzenetére
Igen, de a 14600KF végülis egy I5-ös, és egy csúcs I7-est cseréltél le.
Pont ezért nem cserélte még egyik ismerősöm a 5820K-ját, anno pl 10th genből sem nagyon lett volna értelme mire. És ott még a RAM is DDR4 maradt volna.
Ellenben nekem anno mikor a 4th gen I3-ról átjöttem a 10th gen I5-re, akkor pont ilyen trabantból Mercibe ültem érzésem volt(lehet, hogyha előtte váltok I7 4770-re mondjuk, és csak aztán jövök 10400F-re, akkor egészen más élmény lett volna a dolog).
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus TUF Gaming M3 GEN II gamer egér
- GeForce RTX 2070 (OEM HP) Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3454, 94% Akkumulátor
- Eladó Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 8/256GB / 12 hó jótállás
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest