Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Graphics: EAGET S600 - 1TB-os SSD - Aliexpressről kihagyhatatlan áron!
- Cseppino: Windows 11 25H2 frissítés – Újdonságok, AI-funkciók és rejtett beállítások.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
Nem teljesen értem.
E5-2640v3 : vérbeli Haswell, itt pedig arról van szó.
i9 7900X : persze ez off itt, de a magas turbó nemsok wattot pakol rá, inkább a fixtuning allcore- val kell óvatosan bánni.És írod, hogy nem nagyon foglalkoztál még x99-el..
Nem is emléxem, hol írtam ilyet ?? X99- el már elég sokat foglalkoztam, esetleg régebben írtam ilyet, mikor kezdtem, akkor.Az X299 az újdonsült, ehhez kevesebbet értek, nyilván mert nemrég kezdtem.
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
Azt nemtudom, nem volt soha olyan procim. E5 2640v3 tud zabálni, pedig lockos, allcoreturbot nem is erőltettem. Az i9 7900X pedig alapon egész szolid, tuningolni viszont óvatosan kell, sok wattot be tud kajálni.
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
Ez 7900X, korának legbrutálabb példánya. Utána jöttek a mégtöbbmagosok is, de azok már retró kiegyensúlyozottban kevésbé jók.
Ezt a konfigot főleg retróra vettem(persze zavar az erőben), de elég jó lesz modernre is.
És LCC120 közepes torony elegendő, a RAM bővítéshez még a ventiket sem kell levennem, simán mehet bele a + 4x16GB bővítés. -
válasz
Sanchez638
üzenetére
X99 forrasztott, X299 pasztás izé, de nem rossz, legalábbis az U0 procinál MX4 + meghúztam a toronyhűtő csavarjait hogy a perem még ne rogyjon meg, de a magon még elég szorítóerő legyen. Benyomja a kupakot rendesen, idle hőfok jéghideg, retróval terhelt pedig brutál 4 fokkal emelkedik

Linuxos teszten látszik a félelmetes hőfok, 29 fok idle, teszt alatt meg valami 34 fok volt

-
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
Nekem nem kell a víz. Általános Win11 felhasználás esetén jéghideg a proci(i9X), def UEFI settel. A tuning 2 maggal kell esetleg, viszont a kétmagos tuningnál retró teszttel 34+3 fokot mértem, tehát a retró tesztek a 10magos i9- et 2 maggal engedélyezve szinte semmit nem képesek melegíteni a vadállat procin - kb nulla a melegedés.
Nekem a fenti kettő variációra kell a konfig, tehát a 180W TDP közepes torony pont stimmel, mégha esetleg modern game is fut, az allcore 4GHz kicsi tuning, pont 180W- ot mutat az Aidában, ahol már persze a 10C/20T procin a mai játék is lazán fut. A proci pedig a közepes léghűtővel is bőven 60fok alatt marad, nagy terhelésen is.
-
válasz
KROK640
üzenetére
A másik gondom - ahogy nézem a kétprocis lapokat, a hatékonyabb, nagyobb CPU hűtők nembiztos hogy jól elférnek, jól szerelhetők, akár topflow, akár torony.
Amúgy minek is kétproci, már az X99 vonalon is vannak dinnyemagosok, X299 esetén méginkább. Előbbiek persze többnyire lockosak, utóbbiban az i9X széria unlockos. Viszont a lockos E5v3 is kb elforr kisebb hűtővel, az i9X meg kb kiolvasztaná a socketet, főleg allcore 4+GHz- re tuningolva.
LCC toronyhűtővel már mindegyik használható.
Persze be lehet vizezni ezeket, de vizet nem teszek a lapra, nálam alapvető szabály, nem odavaló, pici szivárgás is kb agyonvágja az egész gépet. -
válasz
KROK640
üzenetére
akkor érdemes lehet dupla CPU-s lapot keresni, és két 4C8T de magas órajeles Xeont használni, így van relative sok mag, és magas órajel is.
Fail : már a retró topikban is kitárgyaltuk, hogy itt a jó procik öszvér chipseten vannak összemadzagolva, a végeredmény kb kudarc.
A Zen2 iFabric már picit jobb, a Zen3 1lapka mag+az integrált IOOBT mégjobb.
Tehát a 2 procis lapok semmiképpen nem ajánlottak, inkább az egyprocis sokmagosok. -
-
válasz
5leteseN
üzenetére
Akartam volna mondani hogy a VRM nem bírja rendesen, de csak 120W, azt még táplálnia kell, esetleg ha aktiválva van az allcore turbó, akkor gondokat okozhat. Nálam a 2640 csak 8/16, kisebb Watt, meg erősebb VRM(+gyári ventis hűtés) a lapomon.
Mondjuk a DDR3 gondhoz több tippem nincs, mert én desktop DDR4- et használok(megvolt már a lap előtt feleslegben). A Huananzhiba DDR3 server RAMokat is pakolhatnék, de így okafogyott. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nálam nem lényeg amúgy a villanyfogyasztás, szinte csak azt fogyasztok, meg egy pici gázt, főzéshez. Az összfogyasztás ellenőrzésére vettem Wattmérőt, hogy egy adott konfig mellé társított táp elegendő-e.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A több mag+allcoreturbo zabál ezekszerint, hiába L- es proci. Meghajtva hasonló mint egy sima. Gondolom ugyanaz a mag, csak gyárilag válogatták melyik bír minél kisebb Volt/Wattal menni. Ha nem is jött be, de azért egy infóval gazdagabbak lettünk.
Csuda egy procik ezek amúgy, némelyik retró tesztben megközelítik a tuningolt Zen2- őt.
2640v3- at nem is néztem Wattmérővel, allcoreturbo nincs, Aida kicsi Wattokat ír, de nemtom hogy az mennyire mérvadó.
XP alatt 2C/2T fix 3.4GHz desktop : 30W körül ír az Aida és a TStop is, de Wattmérővel kell majd a teszt alatt csekkolnom.
Ez meg Win11 4C/4T, hasonlóan 30W környéke, de 4 vagy 8 magból már csak kettő turbózik 3.4GHz- re. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Veszek egyet, végülis nem drága.
A CPU maradhat-e írás közben, arra voltam kíváncsi, mert az X99 zárója olyan brutál erős, hogy nem venném ki a procit, félek hogy valami törni fog. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hogy működik, egy másik bootoló gépen rátöltöm a biost, amit szeretnék bevésni az elcseszettbe, aztán bedugom és go? Procit ki kell venni hozzá vagy maradhat a procedúra alatt?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Akkor az az író, akkor is képes felülírni a biost, ha már nem indul semmi, pld nincs post, vagy már egy dos sem bootol, vagy annyira hibás lett a bios, hogy fekete képernyő, semmi reakció ?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
ch314a író : nem értek hozzá, mire jó?, hiszen a modern lapokat lehet flashelni simán, adathordozóról is.
Quickcpu : letöltöttem, a 32bites verzió fut XP alatt?, oda eddig csak a ThrottleStop6.0 volt jó. Nem írják az oprendszer kompatibilitást. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
LCPower AM2 Cu-AL hűtő a kínai kerettel a 2640- hez is kevés volt, cseréltem LCPower toronyra(180W), ez már elegendő.
A HUANANZHI X99 -TF lapomon csak 1 gondom van RAM T3 nem változtatható, Iván elvtárs részletesen tárgyalja a lapján, van hozzá tucat féle bios, mindegyiknek előnye-hátránya. Hogy melyik fog működni, alapos azonosítás kell, nincs kedvem téglásítani a lapot, meg T3- al is jó sztem, mivel Quad(4x8GB desktop Kingston RAM). Az többi setet meg pont a kedvemre szabták. Alváshiba esetén írja Iván, hogy 1 jumpert kell átrakni a lapon, de nem tettem át, nem használok S3-4 módokat, csak a problémát okozhatják, esetleg áramszünet esetén logikai, erősebb esetben fizikai HDD/SDD pusztulás, menjen csak szépen folyamatosan, ha éppen nem használom, energiatakarékos profil a Winben, oszt jóvan.
Én kisfogyasztású procira is tennék ventit, csak bordával nem használnám...
Manapság a modern ventik hangja minimális, nem zavaró.L-es proci turbo hack-el : erre kíváncsi vagyok, majd írd meg mi lett az eredmény. A 2640- esem gondolom 3.4GHz lenne az összes mag, ha megkockáztatnám, de akkor meg még erősebb hűtő kéne, nincs kedvem hozzá.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én a 2640 v3- at választottam középútként, 90W, de közelsem zabál annyit. Allcoreturbot is mellőzöm. És kínai lapban, ilyen fejlett rendszerre nem mernék brand gépet, de biztosan jó az is. A bios képernyő is kell nálam pld, mert ott tudom váltani az aktív PCIe slotot, hogy a GTX1650 vagy a HD6870 legyen az elsődleges, XP alatt meg tiltom a 1650 slotját.
-
válasz
Trade88
üzenetére
Próbálj meg mindent lehúzni a lapról, csak egy videokártyával indítani, ha boot eszközt sem talál, meg perifériát sem, akkor a legtöbb lap megáll hibaüzenettel, és kiírja hogy press XXX billentyű a BIOS- ba. Ha megvan, akkor rádugsz mondjuk egy PS2 billt, aztán belépsz. Tipp, hátha bejön.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Az E5 2697v3- ra fix szorzót ír a Cpuworld, Intelnél meg nem jelzik, ha jól néztem. Gondolom az összes mag 3.6GHz- en pedig allcore turbo moddal megy csak

Komoly egy proci, 14 maggal. -
-
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Tökéletes.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Akkor úgy tényleg jónak néz ki.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Nem is tudom hogy ezeknek mennyi a gyári vagy ajánlott fesz, nem látok róla infót - CPUWorld, TechPUP, Intel sem írja.
Hőfokai elég magasak, az nem gond ? 66 fok maxot írnak.2640v3- ra meg 74 fokot. XP alatt nem szabályoz, ott fel tudom vinni 74 fölé 2.8GHz allcoreval, Win10 alatt sokkal kisebbek a hőfokok, ott van procidriver. Érdekesség hogy a RyZen szabályoz XP alatt is, a Xeon pedig nem, holott az utóbbi régebbi proci.
Feszültségei alacsonyak, de XP alatt fix órajelen megy csak, így ott a ThrottleStop- al tudom csak szabályozni a frekit. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Teljesen jó sztem. Ekkora teljesítmény bőven elég.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Karcol rendesen

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
3 db, jól betáraztál, ezek már tényleg egzotikus procik.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Az az XP- hez kell, mivel a GTX1650- nek már nincs XP drivere. HD6850 a másik, az még támogatott XP alá. Amúgy a lapnak sincs már XP drivere, de hackelt verzió van, melyet magánember írt, avval szerkesztettem hozzá XP telepítőt. Win10/11 alá tehát kell egy újabb videokártya(ez belépő szintű, de nekem elég), valamint ahogy már korábban említettem ezen a vason az XP a retro feeling, tehát az a lényegesebb.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Biztos jó, de jobban kedvelem a szabványos lapokat, melyekre normál táp köthető.
Az enyém már v2.0, az nem olyan jó a netes vélemények alapján sem, mindegy, nekem a 2640- el szépen megy, ez elég is, ez volt az álmom...
...de arra sohasem kapok választ hogy a RAM T3-->T2/1- re hogyan változtatható, persze ez sem olyan nagy gond, mivel a QuadCH miatt T3- al is bika a sávszél. -
válasz
hobizoli
üzenetére
"ezeknel a FIVR miatt a VRM nagyreszt amugy a CPU-ban van"
ok, de azért a lapnak szolgáltatnia kell a megfelelő Ampert a CPU- nak, és kisebb feszen elő is kell állítania azt, szóval nem mindegy milyen alkatrészek vannak a táplálásban, bár nemigen értek hozzá, mármint a FET- ek tulajdonságaihoz, hogy milyen, mennyi kell....vagyis inkább semmit
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nézelődtem a kínai piacon, és pont a lapom jött szembe, az X99TFmár X99TF-Q néven. Látom hogy 8 SATA helyett csak 6, de nem néztem hogy a többi C612/E5V3 proci által támogatott csatorna hogyan van kiosztva. Mindegy hobbigépbe sztem 6 SATA elegendő.
Az egész amiatt tűnt fel mert nekem még 50k felett jött a lap, most meg már csak 42k szállítással. Kicsit mérséklődött az X99 hullám, már/mivel
a Zen proci széria árai is lejjebb mentek, bár a jobb lapok még viszonylag drágák.
Hát, azért hobbigépbe még mindíg egzotikus procik kaphatók, de kínai lapba 100W- nál erősebb procit nem javasolnék, de abba belefér a félretro 10C/20T is, bár én ahogy már sokszor mondtam is, a 90W- os 8C/16T procinál maradtam, ez asszem elegendő az ezen a hardveren már ultraretrónak számító XP- hez, mármint itt már csak erős hackkel megy fel, a sima 2011- et még támogatja. XP alatt max a 2.8GHz allcore- t tudtam elérni(Win10/11 turbo 3.4 GHz), de hát itt ez elég kimagasló, főleg 16 szálon
, nem valószínű hogy bármilyen XP alatt futtatható prog/game- nek ne lenne elegendő, pláne 20MB L3 kessel. És ugye mondanom sem kell hogy ezen hobbigépen az XP a lényeg, az hogy Win10/11 driverek is vannak a laphoz, csak egy részben lényeges, de másodlagos szempont. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Sőt, remekül, ahhoz képest hogy 2014- es cucc. Már a Core2 procikkal kilőtt az Intel, de a Haswell sem xarral dobálózik. Mondjuk az AMD meg a Zen szériákkal elég jól felzárkózott, még szerencse, így legalább van egy kis verseny.
szerk : nekem elegendő a 8C/16T proci, szerintem ha beletenném a 16C/32T 2698- ast, el is füstölne a kínai mesterlapom
, bár végülis a gyári spec szerint a besorolása 135W, de gondolom egy modern gamevel, videokarival tuti többet zabál. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Persze, gondolom azért az a nagy proci gyári defaulton is zabál rendesen - csak tipp, nemnagyon értek hozzá, itt csak bizonyos specifikus dolgokhoz, főleg a retro funkciók beiktatásához.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahhoz kell valami erős VRM- es lap, főleg ha full C/T/TDP keret/frekivel meg akarod hajtani hogy minden szempontból jó-e. Én ezért választottam a 2640- est az allcore turbo kihagyásával.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Hmm, hát ugye sok gyakorlatom nincs ebben, de a HUANANZHI X99 -TF Alaplap- al szépen kapcsolgattam a HT on/off- ot, aztán semmi gond nem volt - egy retro tesztgrafikon a 2014- es procival, csak 13 év az időutazás :

Az XP szépen felment, meg egyéb retro élmények, de pld azt még senki nem tudta megmondani hogy a kínai BIOSban a RAMot CR3- ról hogyan lehet visszavenni 1 vagy 2- re

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hát...elég kellemetlen, megvettél egy igen jó procit, aztán valami nem ok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Viccrovat
- BestBuy ruhás topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- DJI topic
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3519
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
- Ygitk ZP-THP60 vezeték nélküli fejhallgató / 12 hó jótállás Akkumulátoros vezeték nélküli fejhallga
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Manapság a modern ventik hangja minimális, nem zavaró.