Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
"miért pakoltak bele SSD-t is, miért alkalmas annak fogadására is?"
Talán, hogy támogassák az Smart Response Technology(Ez maximum 24GB-s gyorsítótárat támogatott, így csak ekkora került bele.), mert az Intel pénzt ad a szarjai terjesztésért. Meg mellesleg a csiga HDD-k használhatók voltak vele valamennyire, talán esetleg feltűnt, hogy kiemeltem, hogy csak HDD-k mellé rakták. Talán nem véletlen?
Jelenleg az Optane Memory miatt megmaradt a WWAN SSD támogatása, de már csak NVme-t támogat, és nagyon kevés gép esetében aktív. Talán ez se véletlen?Megsúgom, hogy az SSD only gépekben mint pl. az említett X1C a 2242 kizárólag WWAN-t támogat és SSD-t nem.
"a *40-es és *50-es szériák esetében"
Egyáltalán nem igaz. Mert *40 óta pontosan ugyan ez a méret mehet bele semmit se változott ez az ég világon semmit. A WWAN ugyan úgy M.2 2242. Nem csak két generációban volt, hanem az összes generációban így van.
Elég nyilván valóan, hogy a méretszabvány megváltozása miatt cserélődött le a miniPCIe és nem akármilyen hibás tervezési döntés. -
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
"megoldhattak volna úgy is, hogy a 2242 méretű WWAN kártya mellett minden nagyobb méretű M.2 SSD-t is fogadhatott volna.
A példát, ahol meg is oldották, magad hoztad."
Mit felhoztam, az nem WWAN-ra van, hanem egy fullos 2280 ÉS van egy 2242 is mellette, ahogy minden gépben jelenleg. Semmit se oldottak meg a példában, egyszerűen a 2,5" helyett egy 2280 van. Ennyit a szavak kiforgatásáról.
Ezt szerintem nem atomfizika megérteni mi miért van/volt.
Befejeztem.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
Tehát szerinted a kizárólag opcionális 16GB SSD cache-re való használat kizárólag HDD-k mellé, az a 2242-es SSD erőltetése?

És persze totálisan figyelmen kívül hagyva, hogy 2242 lett a szabvány WWAN kártyákra, most is az van az összes modellben, és minden egyes gyártó más modelljében.
Mert akkor nagyon erőltetik ezt a szabványt...
Tehát ha a Lenovo soha nem adott el gépet úgy, hogy 2242-ről bootolt volna, akkor még egyszer mit erőltetett a 2242-es SSD-ken?
Csak megsúgom, hogy azért nincs 2242-es SSD és válaszék, mert 1 kezemen meg tudom számolni hány gyártó használta OS drivenak, így sose gyártott belőle senki nagyobb méretet mert nem volt rá igény.
Intel Turbo Memory az Core i-ban már nem volt, Smart Response Technology volt az utódja, ahhoz vannak a 16/24GB-s SSD-k. A Optane opció simán "Optane Memory".
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
"elég sok kiépítés esetén a *40-es, *50-es szériából gyárilag SSD volt abban a foglalatban"
Psref-ről linkelnél egyetlen egy darabot is? Fel van tüntetve. Opciók amikre szűrhetsz: "Storage", "WWAN / M.2 SSD", és "Smart Card Reader / M.2 SSD" 16GB-ket fogsz találni kizárólag HDD-s modellekben.
*40 és *50 esetében is van egy második M.2 foglalat(Smart card helyett), ahova a kis 16 vagy 24GB-s SSD került, ami HDD mellé volt cache SSD minding!(Már nem emlékszek mi az Intel gyorsítótár technológia neve.) Egyetlen gépet se adott el a Lenovo, amiben a 2242-es helyen OS drive van. Több okból se létezett ilyen."Ha ezen apróságok nincsenek meg, akkor elnézést"
Számodra van meg valami nagyon nagyon hibásan. -
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
Ezen mit változtat, hogy 2242 NEM SSD-nek volt szánva elsősorban?
Az az nem látom az erőltetését az "M.2 2242 SSD"-knek.Mellékesen M.2 2280 először a X1C-ben(gen1) volt, 1,5-2évvel azelőtt, hogy a M.2 2242 be lett volna vezetve a WWAN-hoz egyetlen gépben is, ugye a miniPCIe lett cserélve M.2-ra a Core i Gen4-eseknél.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
"kissé mellényúltak az M.2 2242 SSD-k erőltetésével."
Ezt nagyon nem értem. A 2242-es M.2 foglalat a WWAN kártyának van, amiknek ez a méret szabványa, így mit erőltettek az SSD-kel kapcsolatban? (Mondjuk pl. pont az X1C-k és már az S-es T-k se támogatják a WWAN-ban a SSD-t.)
A 6. Core i óta támogatott a 2280-as Nvme minden gépben, a 2,5"-es átalapítóval, mivel a 2,5"-es csatolófelület onnantól kezdve SATA Express valósan(6 és 7gen), a 8-tól már más az egész.Személy szerint én már ilyenben gondolkodok./OFF]
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
"megfizethető és mindenki számára hozzáférhető kategória SSD-ből a 2,5" SATA"
Nézted mostanában? Én konkrétan M.2-t vennék az asztali gépembe is 2.5" helyett mert olcsóbb és jóval nagyobb a választék. Ez van jó másfél éve. Sőt a SATA M.2 drágább már az Nvme-nél."nekem sem járt a kezemben az utolsó 2-3 generációból gép"
Én meg napi szinten és ezért írom amit. Gen7 és 8 közt először húztam a számat, de elég gyorsan rá kellett jöjjek, hogy hiába az alacsony órajel, a több mag akkora előny és a magas burst sokkal jobban használható, mint a gen7. Nem mellesleg az Intel sebezhetőség javítások főlg a régi generációkat lassítják, így tovább nyitják az ollót. -
vicze
félisten
"A Dell is meg tudta csinálni a két slotot, 60Wh akkuval, szép vékony, könnyű házban a 7490-esen"
Nézd meg jobban a két gépet. A 7490 térfogata valósan jóval több, nehezebb is(1,3kg vs. 1,6kg). A T480s ék alakú minden oldalon. Ha megnézed a belsőket látod, hogy a Dell 60Wh-s aksija jóval kisebb mint a Lenovo 57Wh-sa, azért mert jóval vékonyabb mert kisebb helyre kell elférjen, a ék alakú ház miatt. A Dell a nagyob térfogat miatt el tudta rakni az SSD-t és így így felszabadul a hely a Slotoknak. Amúgy a T480 mutatja, hogy nem lehetetlen nyilván, mivel az bár egy minimálisan nagyobb mint a Dell, de belemegy 2 RAM slot mellett, egy 2,5"-es meghajtó és GPU is, cserélhető aksival(Akár 96Wh-ig). Az aksi pedig 57 helyett csak 48 alapkonfigban egyből. Ott nincs az ék alak, ami átvettek már a T490-nál és egyből csökkent is a térfogat, és búcsúztunk egy RAM-slottól, hatása 50Wh és -200g lett."T480s/T490s alaplapon ott van az értelmetlen dedikált VGA helye is üresen, nem is kevés"
Hol én nem látom? T480/T490-nek van, de az egy opció, egyszerűen nem csinálnak 3 fajta alaplapot (azaz 4 most már). Jobb lenne, ha A SKU 2 RAM slotos lenne a B meg 1?A sima T miatt én se vagyok túl boldog, mert ugrik a 64GB RAM, és feleslegesnek látom az ék formát. Szerintem úgy nézd, hogy az S az egy X1C light szó szerint, és a sima T lett az s, súlyra és kinézetre is.
Inkább az a baj/bajom, hogy a P-ből nincs rendes 14". (A P43s az a T490.) Ugye a P-nél normális hogy feláldozod a bővíthetőséget/súlyt a hordozhatóságért, és igazából ez kellene egyeseknek.@Tim82: Egy szinten túl nem preferencia, hanem csak egy elavult dologhoz való ragaszkodás. Pl. egy új gépen nincs 2,5"-ös hely mert egyszerűen elhaladtat felette a technológia, az ezért való sírást nem fogom megérteni. Ahogy a laptop gyártókat hibáztatni a cserélhetetlen CPU-ért, mikor a CPU gyártottak úgy, hogy nem adnak többet ilyen opciót.
Épp most néztem hogy az AMD-s T14 dulpa(vagy több) sebességet tud harmad fogyasztással a jelenlegi i7-4700MQ-mnál. Erre azt mondani, hogy nincs fejlődés meg... khm.
-
vicze
félisten
válasz
cellpeti
üzenetére
Tehát W540.
Nem aszt mondom, hogy nem megy, menni fog gond nélkül bármelyik hűtéssel, csak 35W vs. 57W, és nem kevés többlet terhelésnek van némi ára nyilván.
Nekem a T440p nyilván kevésbé jól tolerálta a +22W (azt hiszem 65W-ig megy néha) elszállításnak a feladatát. Csak ennyi.
Ha ez nem probléma, akkor hajrá.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
WLAN csere megy most is. T460 felett megy az AX csere, vagy az van alapból.
Jelenleg az X1C-kben és az s-es T-kben nem megy WWAN helyére +SSD(az változó SATA vagy Nvme, erre figyelni kell épp melyik), minden másban igen.
Kijelzőt cserélheted gond nélkül, mondjuk a TN egyre ritkább. Inkább a fos IPS érdemes jobbra.
CPU-t párszor kitárgyaltuk, hogy nem gyártank már cserélhetőt, ez teljesen kiesik már."kimondva-kimondatlanul a saját, "kisebbségi" preferenciái alapján érvel pro és kontra a régebbi vagy az új gépek mellett."
Ezt teljesen megértem és elfogadom egy szintig.@HSM:
CPU lásd feljebb. Ezzel nem lelhet mit kezdeni.Pl. az integrált ram pontosan ugyanannyi helyet foglal az alaplapon, mint egy slot.
Több oka is van, hogy integrálják, a legáltalánosabb a több hely. Nézd meg az újabb Txxx és a Txxxs modelleket, az s kisebb súly mellett nagyobb aksit kap, mert az integrált RAM miatt több hely marad az aksinak. A RAM ugye a huzalozás miatt fix távolságon kell legyen, ha a másik oldalra integrálják, sokkal több hely marad másnak.
Pl. EliteBook 840 G5 vs. T480s +7Wh 1 RAM slotért cserébe. Az X1 meg fél klióval könnyebb mind a kettőnél azonos 57Wh aksival és azonos specifikációval.A vékonyítás célja, hogy minél könnyebb és minél hosszabb üzemidős legyen emellett a termék. Pontosan ezt is látom felfelé haladva a palettán és generációról generációra. (Persze akad néha 1-1 Intel botlás, de ettől idén búcsúzunk szerencsére.
) -
vicze
félisten
válasz
cellpeti
üzenetére
Kapsz két magot, dupla teljesítményt! Veszíted az aksiidő felét használattól függően, viszont lesz egy tök jó fűtőtested télire.

Nem tudom milyen modell, de talán lehet hozzá mondjuk egy GPU-s hűtőre cserélni, amivel hidegebb lesz.
Személy szerint nem mentem 4700MQ főlé. -
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
"Persze tudom, jöhet a lesajnálás: "roncsvadász kultúra" ésatöbbiésatöbbi..."
Erről szó sincs, még véletlenül se, mert akkor magamat is lesajnálom, hisz olcsó régi üzelti gépeket veszek családnak én is. Nyilván a hülyének is megéri. Sőt magam is egy Frankenpadot használok. És szurkolok mindenkinek aki ilyen átalakításba kezd, hajrá! Sosincs jobb érzés annál mikor valamin javítasz vagy jobbá teszel.
De fel tudom fogni, hogy miért veszem ezeket, és fene se szenvedne régi géppel, a 2 marokkal szórhatnám a pénzt csak úgy. Még RAM-ot is nagyon kevesen bővítenek( max. elviszik valahova), egy gépben nem hogy háttértárat vagy CPU-t. A laptopok soha sz életben nem erről szóltak.Csak egy kérdés, mivel bővíted? Mármint belerakod a SSD-t és a RAM-ot, és még?(Nyilván tudom, hogy CPU, WLAN, aksi, kijelző, kutyafüle, de ezeket senki se cserélni normál esetben, ez nem bővíthetőség) Ezt most is cserélni a legtöbben. Nem naponta cserélgeted a komponenseket. Tehát nem azért fontos a bővíthetőség, hogy megvétel az újat upgradeld, hanem hogy az olcsó használtban cseréld ezeket és ez a fontos számodra.
A billentyűzetet abszolút el tudom fogadni érv ként, ahogy akár a 4:3-as kijelzőt is, de a többi inkább csak egy elvhez való ragaszkodás mint valós hasznos dolog lenne az emberek túlnyomó többségének. Sőt szerintem ez az elv sose létezett a termékben, csak a fejekben.
Az aksit is megérteném, de úgy hogy tudom nagyon jól, hogy az újabb gépek sokkal jobban bírják kisebb aksival, mint a régiek nagyobb aksival ,ez egy kicsit a régi megszokotthoz való ragaszkodásnak tűnik. Mármint a biztonsági tudat, hogy a nagyobb a jobb, pedig sokkal több tényezője van az aksiidőnek.
Kp azt mondjátok, hogy a világ összes laptop gyártója és minden üzleti laptop gyártója puszta gonoszságból szüntette meg a bővíthetőséget. Csak akkor marad a kérdés, hogy a Low end miért bővíthető és a high end miért nem?
Mármint a Lenovo elég sokáig vesztett igen sok piacot azért mert ragaszkodott a régi dolgokhoz és a Dell/HP évekkel korábban elkezdte elhagyni. -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
Aha értem, hol vannak a számok meg a bizonyíték, ez nem bizonyíték az a bizonyíték amit én tapasztalok és senki más ne mondja meg neked, mi a valóság mert csak az amit te tapasztalsz. Értem, azaz ennek így semmi értelme. Csak a terelés a a vagdalkozás számok és valóság helyett.
Mint írtam napi szinten dolgozok ezekkel és én tapasztalom a jelentős különbséget. F*asz se sírna a vezetőségnek új gépekért, ha nem látnám mit szenvednek a userek a régiekkel újakhoz képest. Erre a válaszod az, hogy az én véleményem semmit nem ér és telibe szarod. Kösz én meg akkor a tiédet... Ennyit a számokról... -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
"A 2,5X szorzó az miben jön ki?"
Sok mindenben. Ami számít a legtöbb user számára az a burst speed, mert böngészés és alkalmazás nyitás használatnak ez kell. Nem véletlen hogy erre kezdte el kihegyezni az Intel a mobil CPU-kat, de még a throttling mellett is elverik a 35W-t. Csúnya gonosz konkrétumokkal oldalakat linkelgethetnék végig, és ez még csak nem is egy gen10... (Nyilván legszívesebben egy Zen2-t raknák mellé nyilván, ami nem 2x lesz hanem lehet, hogy 4x vagy több.)
Látom a 15W vs. 35W-t elegánsan lehagytad. Dupla akkora fogyasztással fele teljesítmény, erről van szó. Makacsok ezek a számok és tények valóban.
Mint írtam, ha te ezeket nem veszed észre, az neked tök jó, de ne hantázzuk már azt, hogy fejlődés megállt, és az új gépek nem szintekkel gyorsabbak.
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
Szerintem te egy pár évvel le vagy maradva. Egy 4magos i5 generációtól(gen 8,5/10) függően úgy 2,5x gyorsabb egy gen 3 vagy akár gen 4-es 2magosnál úgy, hogy A régiek 35W-sek az újak meg 15W-sek. Végül is nem számít...
Egyszerűen irdatlan a különbség mikor a 4genes gépek utána 8genest használom, még a 4magos i7MQ-mat is elverik simán, pedig ez nem 15W..."van 16 giga. Akinek ez kevés,"
A 8 a kevés, és a régieket mindenki ennyivel veszi és nem nagyon látom, hogy upgradelik. A mostani alap konfigok 8GB-k."SATA: valóban réteg dolog"
Mégis napi szinten érzem, hogy a BitLocker nem 3-4óra hanem 30perc.
És sűrű kis fájlműveleteknél mint pl. a böngészés látványos tud lenni a különbség, bár ez leginkább csak kényelem.Pl. a használható touchpadet kihagytam, az mondjuk csak gen5-től létezik.
"X220/X230-ból jó állapotú 9 cellás akkumulátorral ki lehet hozni azért 7-8 óra közötti akkuidőt."
8év után mennyi ilyen van?
Ennyi erővel elírhatnám, hogy a X1C 7gen-ből ki lehet hozni 18órát fele akkora aksival. Vagy az X270 72Wh-s aksival, az tudod hány óra? Nem 8.
Továbbra is úgy tesz itt mindenki, mintha ezeket a gépeket nem azért vennék mert olcsók. Új áron ugyan úgy nem vette volna meg itt senki, gyakorlatilag erre épül a nosztalgia.
Egy Gen7-en ugyan úgy megvan majdnem minden amit felsoroltál, mégse venné sose senki. Mert nem 10e, ez a valós különbség, nem a szerelhetőség vagy egyéb blabla.
10e lenne az X1C ember nem lenne aki mást venne és inkább cipelne 3 kábelt hozzá. -
vicze
félisten
válasz
hszilard666
üzenetére
"itt jegyezném meg hogy nagyon tetszik a pici lámpa a webcam mellett, aranyos megoldás"
A xx3x az utolsó generáció ami ilyennel rendelkezik, 4. generációs Core i-től háttér világításos billentyűzet van. -
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Hát összetenném a két kezem, hálát adva az Intelnek ha 1x is 60C alatt látnám a procim.

-
vicze
félisten
válasz
weiss
üzenetére
Az Ultra nagyon kis eséllyel, de nagyban függ mit kötsz rá.
2 monitort még a régi Ultra(dokkoló portos) se bír el 90W-vel, ha nagyobb gép van rákötve.
Még az új Pro dock is 135W-vel jön és semmi opció nincs 90W-os töltőre mint a régieknél, a Basic a 90W-vel jön.
Megkockáztathatod egy kisebb fogyasztású modellel, pl. X1Cgen6+ és 1db monitorral, és semmi más ráaggatással, de 2 monitornak 100%, hogy kell a 135W.Nem emlékszek pontosan, de mintha a Pro dock meg se mukkant volna 90W töltővel, de nem vagyok biztos benne kb. fél éve próbáltam.
-
vicze
félisten
válasz
Polarstar
üzenetére
Azt nehezen ajánlja 40A1-et, mert a nincs dokkoló portja az X1C gen3-nak(20BS/20BT), így mechanikus dokkoló nem működik vele(ahogy egyik X1C-vel se).
Az X1C gen3 OneLink-et(nem OneLink +) használ dokkoláshoz.
Azaz a két dokkoló: OneLink, OneLink Pro -
vicze
félisten
válasz
bigrock
üzenetére
Windows 10 amennyiben talál a BIOS-ban kulcsot akkor beaktiválja magát azzal.
Azon még esetleg gondolkodj el, hogy a gépen lehet Windows 7 Home edition-nel lett aktiválva/eladva, akkor csak Windows 10 Home aktiválódik be vele a Pro nem.Kulcsot megnézheted ezzel(BIOS OEM Key ként olvassa ki), de ez csak is kizárólag az adott képen fog működni semmi máson, és csak a megfelelő edition-nel.
Ahogy azbest írja ez elvileg csak Windows 8-tól van a BIOS-ban, de hátha... Az X220 forgalmazása épphogy belecsúszott a Win8 megjelenésébe, talán felkészítették.@HSM: Nem joghézag, hanem MS konkrétan nem törődik vele, mert nekik az a legfontosabb, hogy Windows 10-et használj.
-
vicze
félisten
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
-
vicze
félisten
Egyáltalán nem, sőt nagyon nem. A TPM egy fekete lyuk, ami bemegy az nem jön ki alapesetben. Az Intel PTT-ről mikor először elolvastam a fejemet fogtam, hogy b*meg ez nem TPM... (nem is nevezték annak jó ideig). Ennél a sérülékenyénél azért férhet, hozzá a TPM-ben tárolt kulcsokhoz, mert teljes hozzáférést ad a ME-hez és mivel az Intel PTT csak "virtuális" TPM és nem valós HW egység így sérülékeny.
Egy normális diszkrét TPM esetében az Intel ME semmilyen formában nem fér hozzá a TPM-ben tárolt adathoz, ahogy minden más csak írni tud bele és kéréseket adni felé.Sok Thinkpad esetében lehet választani 1.2/3 vagy Intel PTT/2.0 között, ebben az esetben a kisebb verziós az diszkrét TPM.
Általában a gépek kisebb részében van kizárólag Intel virtuális, de találkoztam olyannal, ami sajnos olyan.
Illetve sajnos a Windows 10 bizonyos biztossági funkciói megkövetelik a TPM 2.0-t, így kénytelen voltam 1-1 gép esetében az Intelre hagyatkozni. 
-
vicze
félisten
válasz
üzenetére
Azt szeretném megjegyezni, hogy a diszkrét TPM-mel rendelkező gépek esetében legalább az egyik támadási felület nem érintett mivel nem az Intel ME-be épített virtuális TPM megoldást használja, hanem harmadik féltől származó TPM-met. (Ezeknek is voltak sérülékenységei
a múltban, de ezekre volt FW javítás.)
Azt hogy melyik van az adott gép specifikációjában tudod megnézni.Illetve hogyan lehet kihasználni: "direct physical access to the hardware"
-
vicze
félisten
Nagyon furcsa nem kéne egy alacsony olvasás így megdobja.
Őszintén szólva a Nvme Pro Samsungokat nem ajánlanám laptopba, nagyon durván melegednek. Az OEM SSD-k sokkal jobban vannak optimalizálva erre.
Amúgy 70fok a max és az már a throttling.
SATA-s amúgy 4W-ig megy szóval, valami az energia managementtel van probléma. -
vicze
félisten
válasz
totron
üzenetére
11éve használok SSD-t tudod mikortól szembeöltő drasztikus a különbség? Mikor berakod az SSD-t....
@HSM: Mármint SATA SSD-hoz képest +4W-t fogyasztott?
Az egy 980 Pro max. fogyasztása, az egy laptopban konkrétan rövid távon megfözné.A memóriába a videó lejátszó kell beolvassa a OS nem tudja mi történik az adattal.
-
vicze
félisten
válasz
totron
üzenetére
Win7-et se használnék SSD nélkül, mert használhatatlan. Nem ír hanem prefetch és a search indexelés megy. Egyszerűen kínszenvedés volt Win7 használata SSD nélkül. Mikor cégében kisírtuk, mintha zsír uj gépet kaptunk volna, meg nem a gép bekapcsoláson buktuk az SLA-t...
Szokásos városi legendák, de le is mérem ha gondolod.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
-
vicze
félisten
Tehát egy fekete fehér felületet használva nem látod a kontraszt különbséget és ebből levonod a következtetést, hogy nincs különbség. Ez számodra rendben van csak sok köze nincs az általános felhasználáshoz és amit az emberek általánosan tapasztalnak.
Nem éppen a 12éves OS a mérce manapság... -
vicze
félisten
A TN legnagyobb problémája a kontraszt hiánya. Különösen a jelenlegi Windows 10 felülettel, ha nincs kontraszt akkor erőlködni/jobban koncentrálni kell és ez az ami fárasztja a szemet, jobban egy IPS/VA-hoz képest. És a kontraszt hiánya elég általános manapság minden felületre sajnos.

Persze TN-ek se egyformák, napi 8órát bámulok egy 19"-es TN-t és semmi bajom, mert kifejezetten jó a kontrasztja a és a fényereje, semmi hátrányát nem érzem a mellette lévő VA-val szemben. Na most a Thinkpadekbe jelenleg annyira gyenge TN panel kerül, hogy én fogtam és inkább lecseréltem minden régebbi gépben IPS-re, mert kvázi használhatatlan huzamosabb ideig. Mivel kisebb dologra próbálsz fókuszálni még jobban fárasztja a szemet.
HP volt az egyetlen aki értelmes TN-eket használt ebben a kategóriában, a Dell szintén szörnyű volt, utáltam is minding használni monitor nélkül.Nem általánosan a TN-nel van a gond hanem a szar TN-nel.
-
vicze
félisten
válasz
szupersanyi
üzenetére
Abszolút csak kiegészíteném Tikakukac megjegyzését, hogy csak azért hogy értsd mi történt.
Alaplap cserekor át kell vinni az azonosítókat a régi alaplapról az új alaplapra, ehhez egy szervizprogram kell. Ez nem csinálták meg neked.
Enélkül pl. nem tudsz garanciát érvényesíteni, és az idegesítő hibaüzenetet kivéve több Thinkpad SW és frissítés se működik megfelelően. -
vicze
félisten
válasz
scavy
üzenetére
Vehetsz a UK oldalon nemzetközi garanciát(On-site-ot is), azzal már gariztattam több gépet is más országban(távol kelet) UK gépet. A magyar helyzettel nem vagyok tisztában mivel ott nincs direkt Lenovo support csak kiszervezve 3. félhez, így szívózhatnak, de Lenovo részéről ha nemzetközi gari van rá akkor bárhol garis.
"És egy másik kérdés, a WWAN"
A WWAN antenna a fedlapban van, így ha nincs kivezetés akkor modelltől függően az egész fedlapot cserélni kell, hogy a kábelezés meglegyen benne. Van, hogy elég csak a kábeleket belerakni, de szét kell szedni az egész kijelzőt. (Ez a te döntésed ilyenbe belevágsz-e, mivel nem támogatott, így nem feltétlen pofon egyszerű.)
Nyilvánvaló másik megoldás az külső USB WWAN. -
vicze
félisten
válasz
MrSealRD
üzenetére
T61 eggyel régebbi dokkot használ, nem tudom mikortól van ami a 7. genig volt, sajátomnál is tapasztalom nem keveset.
"Ez kicsit hihetetlen számomra, hogy 3 generáció alatt ennyit javultak volna"
Burst-ban igen közel vannak hisz 4 mag vs. 4mag, a 8gen be fog lassulni, ha sokáig járatod. Mivel az Intel évek óta stagnál és alig gyorsul, így ez ennyi. A 25% difi nagyon sok Intelnél azért.A P50-be belemegy 3 storage(SATA, M.2 SATA, M.2 Nvme), T480 csak egy nvme és egy rövid nvme. Mind a kettő 64GB RAM-ot tud, így az akár 1.5kg különbséget döntsd el.

-
vicze
félisten
válasz
szentkuti11
üzenetére
Csak hogy értsd az E sorozat az a néhai Edge utódja, ami a ThinkPad legalsó kategóriája.
Az változó hogy egy E miben butított, de általánosan elsősorban az anyaghasználat más, pl. 485 esetében T-nél PPC E-nél ABS műanyag, ami kevésbé tartós, WiFi nem Intel, hanem Realtek, más a zsanér valamivel gyengébb, kisebb az aksi, esetleg SHDD van benne, a legjobb IPS kijelző az a T-ben a leggyengébbnek felel meg és még pár apróság(nincs Thunderbolt, 2.0-ás USB-k 3.0 helyett, nincs WWAN). Illetve az E-re minding csak 1év garancia van.Kifejezetten a E485 esetében azt mondanám, hogy ha fontos az üzemidő a 2. generációs Zen még nem jobb választás az Intellel szemben.
"grafikailag erős"
Még dGPU esetében is ami nem Workstation, az nem lesz grafikailag erős, a Vega iGPU csak 10-15%-kal erősebb egy erősebb Intel iGPU-nál, bizonyos képességekben jobb a Vega, de nem erős. A nem workstationokba rakott MX150 vagy MX250 harmat gyengék valójában.
E485 esetében pl: "Max resolution: 1920x1080 (HDMI)@60Hz" Csak hogy felvessem HSM által felhozott problémát.200k-ig szerintem a T480s vállalható gép minden problémájával együtt is, egy abszolút minőségi érzetet keltő még relative jól bővíthető gép. T470s-t azért nem mondom, mert a +2mag sokat jelent azért, teljesítményben.
-
vicze
félisten
"Intel ad olcsón LAN csipet, mindjárt máshogy fognak állni a beépítéséhez"
Ne ilyenbe gondolkodj, hanem hogy ha kicsit hátrányba rakják az AMD gépeket azért, akkor hozzájuk vágnak 200milla kedvezményt... Intelnek ezek filléres tételek."szerintem a gyártható volumen is igencsak játszik"
5-6 hét az előrendelés Inteles gépre, már 2éve kb. Mármint ez CTO nem raktáron álló példány. Intel 10gen is 1-1 régióban van, 3éve készlethiányuk van. AMD-s gépekre még CTO esetében is 1-2hét. Legutóbbi rendelésemkor 2x feljött a hülye cheat ablak, hogy adnak AMD-re extra kedvezményt ha rendelem, Intel nagyon sokára lesz, rendelj már AMD-t...
Most a vírus miatt amúgy se rózsás a gyártási helyzet.
Amúgy TSMC-nál év második felére lesz bőven kapacitás, mert Apple és QC is megy 5nm-re felszabadul nem kevés kapacitás 7nm-en."cserélhető táp csatlakozó"
480/580-nál cserélhető, 9-eseket nem tudom, de esélyes.. Én személy szerint USB-C-t mindenre, híve vagyok és leszek, nagyban egyszerűsíti az életet. Már csak az Alma kell átálljon és vég a töltési hülyeségeknek egy időre."T460s dokkolója 60-on tudja hajtani."
Legjobb tudomásom szerint a laptop se tudja nagyobbon. DP 1.2 FHD felett csak 60-at tud, FHD-n megy a 144.
Na pl. az Intel gép leragadt HDMI 1.4-nél az AMD-s meg 2.0. Helo Vega.
De RJ45-öt nem kapsz. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy gondolj bele, hogy a 2magos géped mellet egy 8magos új AMD melyen teljesítmény különbséget mutatna. Szörnyű...
Amúgy a dolgok elhagyása egyértelműen prémiumnak számít a gyártók szempontjából, elég csak az L sorozatot megnézni, ott megvan minden, és még olcsóbb is...
-
vicze
félisten
válasz
MrSealRD
üzenetére
A lényege az ami már sok sok éve mindennek, súlycsökkentés és vékonyítás. A Lenovo volt az utolsó aki megtartotta, a HP és a Dell már rég átállt.
Korábban kifejtettem, hogy gyakorlatban sokkal jobban szeretem ezt a megoldás pusztán mechanikailag. 1x kell megmutatni és utána mindenki egyből tudja használni, nem úgy mint a régit. Sokkal stabilabb és biztonságosabb kapcsolódás.
A hűtés a dokkoló miatt csúszott lejjebb, és kellett, is mert régebbi sorozatoknál állandó probléma, hogy dokkolón jobban melegszik, mert az lefedi a szellőző egy részét.Gépelési élménnyel kapcsolatban néz meg egy s-es gépet vagy egy X1-et, a sima T-ken egy szinttel rosszabb a bill legalább.
-
vicze
félisten
Az AMD még minding törpe cég az Intelhez képest pénzügyi erőben. (Hálaég a sors úgy hozta, hogy az Intel arrogáns üzletpolitikája visszanyalt.)
A kérdés inkább, hogy van-e egyáltalán natív LAN controller chip benne, bár tudom, hogy elvileg a dokkoló csatlakozás része, de ki tudja...
Mondjuk ahogy olvasom a T14-ekben 16magos AMD se lesz. De általánosan megnézed a spec-eket, a high end opciók mind hiányoznak az AMD-s gépeknél.
Meg a T15 gen1 nem kapott AMD verziót, hogy véletlen se menjen bele a 45W-s 8magos 4800H, ami a földbe döngölne minden Intelt.Egyszerűen hihetetlen mennyire tökön vagyok lőve az új gépekkel, még jobban mint eddig... Grrr
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Az hogy AMD-ről lemarad az RJ45 és az Intelen ott van nem fejlődés kérdése, hanem egy Intel lobbi eredménye.
-
vicze
félisten
Nos hivatalos az új sorozat.
Az is megvan, hogy lesz az elnevezés a továbbiakban Gen1, Gen2, stb. -
vicze
félisten
válasz
KaiotEch
üzenetére
Ez Windows dolog.
Mikor a monitor lemegy alvásba, leválasztódik Windowsról(azaz Windows számára megszűnik létezni) és az alkalmazások automatikusan átkerülnek az elsődleges kijelzőre.
Javasolnak a linken pár megoldást.Dokkoló (rendes) megoldja a dolgot, ott soha nem választódnak le a monitorok, mert a dokkoló virtuálisan mindig ébren tartja.
Mit értesz kopás alatt? Kifényesednek, ezen kívül nagyon más nem történik, az írás nem kopik le.
Szinte mindegyik esetében megtörténik, de ez többfövényes, pl. függ, hogy ki a bill OEM, mert némileg mások a minőségek, függ hogy világítós vagy nem, mert más a minőség, és függ az adott embertől (láttam olyat akinek bizonyos műanyagokat szabályosan szétmart az izzadsága, passz). -
vicze
félisten
BIOS szimulátorba bekerült a grafikus nézet, aki meg karja csodálni, az egy 9-es sorozatú gépet kiválasztva megteheti. (Az AMD gépek továbbra se léteznek mondjuk...)
-
-
vicze
félisten
válasz
Dhampir
üzenetére
"T540p-hez eredeti gyári optikai meghajtót venni?"
Nyilván ezt csak te tudod, hogy mennyit használsz optikai meghajtót, de ha ritkán szerintem egy külső meghajtó egyszerűbb olcsóbb és időtállóbb megáldás. De mondom csak te tudod, hogy neked mi kell."érdemes FHD helyett a nagyobb felbontású IPS panelt keresni és az még beszerezhető?"
Amennyiben jelenleg nem 3K-s van benne, nem tudsz FHD-nál nagyobbat belerakni, mert 4 csatornás eDP(40pin-es) kell támogasson az alaplap, az FHD és kisebb modellek csak 2 csatornásak (30pin-es)."Érdemes lehet idővel i5-ről i7 processzorra cserélni"
Ha kell a több mag és a teljesítmény növekedés, abszolút érdemes, cserébe búcsúzz el az aksi üzemidő felétől is egyben.
Illetve még előny, hogy télen sokkal kellemesebb fűtőtest lesz. -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
Félreérted.
Gen5 esetében cseréltem és a bill-t(pontosabban törött palmrestet) ott csavarozva van(némi ragasztás de nem vészes), és amennyire látom az összes többinél is így van. Így bár nincs erre tervezve, de a bill cserélhető ettől még.Igazad van fogalmam sincs minek hívják amikor olvasztott műanyaggal rögzítik a billt, és hál ég Thinkpadben még nem találkoztam ilyennel.
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
Pontosan melyik X1C?
Gen1
Gen2
Gen3
Gen4
Gen5
Gen6
Gen7A hivatalos FRU a palm resttel egyben van valóban, de ahogy a trackpad úgy a bill is gond nélkül cserélhető. Mivel cseréltem mind a kettőt így megerősítettem.
Szerintem nem láttál még olyat, ahol a bill konkrétan műanyag "forrasztva" van a palmrest-be... #&@! -
vicze
félisten
válasz
Apollyon
üzenetére
Mivel Intel nem fog soketes mobil CPU-t gyártani a "te" kedvedért, így senki se tud a széllel szembe hugyozni.
Eddig tudtál egy laptopban RAM-ot, háttértárat, WiFi-t és WWAN-t cserélni. RAM és WiFi esik ki bizonyos esetekben, inkább ritkábban még. A második szintén Intel nem pedig bármelyik laptop gyártó akarja így.
Esetek 90%-ban pont ugyanazt tudod cserélni benne mint eddig, mi változott?Ami valósan változott és teljesen kikopott az a külső cserélhető aksi, az végleg megszűnt 9gen-nel.
Az üzleti gépek túlnyomó többségét nem átlagember veszi, hanem cégek, ezek a kritériumok őket olyan szinten nem érdeklik, hogy csak na. Ez egy kizárólagos "after market" probléma egyeseknek, hogy nem tudnak cégektől olcsón kiszórt laptopokat upgradeelni. Ez egyik üzleti gép gyártót se fogja meghatni, mert nem piac számukra.
Ha meg coreboot kell ott a System76.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
RAM nyilván bővíthető többnyire.
CPU kizárólag akkor cserélhető ha valami desktop soketet kókányoltak egy laptopba, mivel mint írtam az Intel jó ideje nem gyárt soketes mobil CPU-t.
MXM mocsok ritka még gamer laptopokban is. -
vicze
félisten
válasz
cooi11
üzenetére
Kicsit részletesebben:
CPU: 2015 óta nem gyárt se az Intel se az AMD socketes mobil CPU-t, így ilyen már jó ideje nem létezik, T440p volt az utolsó.
RAM: Általánosan minél magasabb kategória annál több a forrasztott RAM, P sorozatot kivéve, de ott is van az "s" jelzésű modellekben forrasztott. Olcsóbban(Lxxx, Exxx) nem forrasztott a RAM.
WiFi/BT: Ez eleve egy kártya. Intel a PCH-ba integrálta a Wifi-t ami a "8.5" Gen-től a CPU tokázás része, így ez is forrasztott lett és cserélhetetlen. AMD gépeken cserélhető továbbra is.
Adattároló: Minden modellen cserélhető, de többnyire csak is kizárólag M.2 van.Az adott modell specifikációs oldala választ ad egyéb kérdésekre.
-
vicze
félisten
válasz
cooi11
üzenetére
Igazából egyik se.
A Yoga bár nem lesz baja és igazából bírja, de nem egy olyan gép amivel kellemes együtt élni. Főleg a hűtés problematikája miatt, ez az a gép ahol a súly miatt túl sok került feláldozásra. Üveg problémákat korábban taglaltam.
T490s, hát... SSD-t kivéve minden forrasztott, 16GB RAM a max. amit rendelni lehet, annak ellenére, hogy 32-t van a hivatalos specifikációba. Majd valamikor Sales ezt fogja kapni X1 helyett, mivel ez egy X1 minimálisan butítva, olcsósítva kicsit.
A kettő közül én vennék egy X1 Gen7-et...
i5-tel és 8GB RAM-mal ezek a gépek hosszútávon életképtelenek, szerintem.
-
vicze
félisten
válasz
MrSealRD
üzenetére
eBay-en 200e körül vannak EU-n belül az árak (azt vedd figyelembe, hogy a forint épp a béka segge alatt van) nem hiszem, hogy ez olyan vészes lenne. Ha azt nézed, hogy ez milla közeli gép, akkor azért kevésbé irreális illetve túlárazott.
Üzleti szegmensen alapból van egy elég erős felárazás, XY okok miatt, a Workstationökön meg pláne... -
vicze
félisten
Lenovo Thunderbolt 3 Graphics Dock kb. a fehér holló szint, illetve egy GTX1050-et kapsz ami 2-3x-os áron cserélhetetlenül. Nem véletlen volt olyan rövid ideig fogalmazva. 100e-t kiadni érte nem feltétlen egy bölcs döntés.
Az olcsó amiről írsz az PCIe-n megy direktbe szallagkábellel, és mivel semmi elektronika nincs csak átalakítók, így olcsó. Nincs hotplug meg kutya füle. WWAN-ba betolhatod, csak minden alkalommal szerelni kell.
TB3 esetében sokkal több elektronika kell a működéséhez, így egyből drágább is.Időtálló megoldás az XY encloser ezzel nem lehet mit kezdeni.
-
vicze
félisten
Na pár régióban megjelent a T490-en 10gen-es procival (meg AX Wi-Fi-vel). 20RX/20RY.
i7-10710U a legnagyobb. -
vicze
félisten
válasz
grabber
üzenetére
Ujjlenyomat dolgot pusztán megjegyeztem, teljesen megértem és elfogadom, hogy kényelmesebb, én is így használom.
"Bitlocker nálam automatán nem old fel. Lehet azért mert én teljes ssd-t titkosítottam"
A "PIN" (jelszó) feloldás egy opció. 3 lelehetőség van "semmi" (csak TPM), PIN, vagy USB kulcs(most már smart card is van). Alapértelmezetten a semmi szokott lenni, és a PIN-t vagy USB-t a BitLocker beállításokban lehet utólagosan hozzáadni. Itt tudod hozzáadni vagy levenni a jelszót.
Az hogy neked hogy és miért került rá jelszó meg nem mondom, mert Windows 10 update-enként változik épp mit ajánl fel a varázsló, lehet hogy épp felajánlotta akkor a jelszót. Igazából nem számít, van rajta és a BitLocker beállításokban tudod levenni vagy megváltoztatni.
A többi BIOS és nem függ az OS-től, csak annyi, hogy az ujjlenyomat olvasóba rakjon valamit a Windows, hogy a BIOS onnantól tudja használni, ha van Power-on, vagy storage jelszó állítva.Megint megjegyzés csak. Mivel nem tudom, hogy milyen idős a gép (azt feltételezem, hogy újabb), de régebbi(Win 8 előtti, E és L-nél néha lemaradt) modellek esetében esetleg lehet, hogy nincs TPM, olyankor kötelező a PIN vagy USB kulcsos feloldás. Esetleg valami miatt nem aktív a TPM, volt mostanában több TPM sérülékenység, ami miatt ha nem frissíted a Windows nem hajlandó használni, amíg nincs frissítve az FW. Szóval esetleg nézd meg, hogy a TPM aktív-e és helyesen működik. De mindenesetre a BitLocker nagyon nyígni szokott ha nincs TPM.
-
vicze
félisten
válasz
grabber
üzenetére
"Igen".
A BitLockerhez nem tudod kötni, de az ATA jelszót tudod kötni az ujjlenyomathoz.
Ami fontos, hogy a BitLockered SW titkosítás legyen, ne pedig az SSD saját HW titkosítását használja, ami OPAL 2.0-t jelentene. (Nem biztos hogy támogatja az SSD-d, amúgy se.)
Tehát megcsinálod a normál TPM-es Bitlocker titkosítást, ugye automatán felold indításkor. Felviszed az ujjlenyomatod, és a BIOS-ban beállítasz egy user storage jelszót az adott storage-ra(Csinálhatod User+Admin jelszóval csak kicsit bonyolítja a helyzetet.). Indításkor kéri az ujjlenyomatot, megadod, majd kéri a HDD jelszót megadod, és ekkor a HDD jelszó hozzárendelődik az ujjlenyomathoz(ezt minden felvitt ujjlenyomattal egyesével el kell játszani). következő indításnál csak az ujjlenyomatot elég megadja és automatikusan berakja a HDD jelszót.A storage jelszó aktiválja az SSD-n az ATA jelszót, és a belső HW titkosítás, így kap egy kulcsot.
Két nagyon nagyon fontos dolog. Az ATA user jelszót az ég világon semmilyen módon nem fogod tudni visszaszerezni, ha elfelejted az az SSD kuka konkrétan. (Nagyon kevés SSD modellhez van exploit, így nem kockáztatnék.)
A másik, hogy az SSD csak is kizárólag abban a gépben lesz feloltható, mert Lenovo nem a beírt jelszót használja, hanem különböző HW azonosítók által módosított és 2x hashelt hasht(SHA256). Tehát egy nem Lenovo gépben a SHA256-t kéne beírd hogy felold. (Ez esetleg fontos akkor is ha Linux-ból akarod feloldani.)Azt azért még megjegyezném, hogy a ujjlenyomat nem növeli a biztonságot, hanem csökkenti, és pusztán kényelmi funkció elsősorban!
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
"TPM chip tárolja a BIOS jelszót"
Csak a félreértések elkerülése érdekében, nem a TPM tárolja, az elég veszélyes lenne, pusztán azért, mert a TPM nullázható akár Windows alól is.A BIOS Supervisor jelszó a BIOS chipben egy "secure element" tárolja.
Régebbi Thinkpadek esetében a megfelelő BIOS lábak összeérintésével a BIOS-ba lehet lépni és felülírni a jelenlegit. (T440-ig tudom, hogy ez működik újabbakra passz)
Újabb gépek esetében, a BIOS SPI-n keresztül kell kiolvasni, és a binárisban kiütni a jelszót, majd visszaírni az egészet a chipre.
Mivel a BIOS-ok kifejezetten erős tanúsítvány védelemmel rendelkeznek, így pusztán software-ből lehetetlen jelenleg. (Ehhez ki kéne szivárogjon a Lenovo gyökér tanúsítványa, a BIOS updatek aláírásához.)Nyilván valóan egyik se veszélytelen és amennyiben ha nem tudod mit csinálsz jó eséllyel nyírod ki a gépet teljesen. A többit a Google témaköre.
Még érdekességként, maga a jelszó(mind a 3) többszörösen hashelve és saltolva van tárolva, a gép sorozatszámával egybefűzve, így magát a begépelendő jelszót abszolút lehetetlen visszafelejteni.
-
vicze
félisten
válasz
azbest
üzenetére
"displaylink driver kép tömörítést vége"
Abszolút. -> Task Manager és látszik is mi a helyzet. A DisplayLinkManager kéne egye a CPU-t."azt nem tudom, hogy van-e natív módja is"
Ha nem támogat Alt mode-ot akkor elég könnyen az az egész mizéria forrása.
Ahogy írod a DisplayLink tömöríttetése hazavágja az egészet.
Mondjuk nekem a "Hybrid" szó arra utalna, hogy tud Type-C és Type-A ként is viselkedni... De lehet a marketing osztály lehet csak rádobott valamit.
-
vicze
félisten
válasz
azbest
üzenetére
Persze egy virtuális display kell neki és akkor kiadja akár többre is, de ez nem VGA hanem csak egy konverter, nem változtat a bemenetén. A DisplayLink mehet LAN-on és WiFi-n is, mindegy neki a közvetítő közeg.
Olyan dolgon pattogunk, aminek semmi köze a problémához. Nyilván ha lassul a gép teljesítménye, az nem a dokkoló videó kimenetétől van, hanem azért mert megváltozik valami az energia gazdálkodással, ez a TaskManagerben könnyen látható kell legyen, hogy megváltoznak az órajelek mikor bedugja a dokkolót.
-
vicze
félisten
A 40AF 2db 4K kijelzőt támogat 60Hz-n, mivel ott a Display port az USB-C-ben.
40AH-kat használunk dupla kijelzővel gond nélkül.@Kube: USB-A esetén van a dokkolóban egy konverter, de ahhoz driver kell, GPU nyilván csak a gépben van. USB-C esetében natív DisplayPort van alternate mode miatt.
Az biztos, hogy SW probléma lesz Windows-zal, ha rendesen kap tápot a laptop maga.
A HW-t kizárhatod, egy Linux LiveCD bootolással. -
vicze
félisten
válasz
qnadam
üzenetére
A Type-C-ben van natív videó kimenet, illetve ez hogyan magyarázna bármilyen teljesítmény csökkenést? Olyan meg nincs, hogy USB-s videókánya, ugrálnék örömömben, ha lenne...
@Kube: Csak a biztonság kedvéért, minden le van frissítve a gépen és a dokkolón is? FW+driver, a BIOS updatek is rengeteg USB-C problémát javítanak.
Tippre az történik, hogy nem megfelelő táplátást kap a gép és ezért alacsonyabb órajelre veszi a CPU-t, ezeket a hibákat javítják a fent említett frissítések.
-
vicze
félisten
válasz
MrPetya19
üzenetére
Ha Yoga akkor igen(azaz X1-ek), az említett 3 tablet modellt ez kevésbé érinti.
A gond az, hogy raknak az üvegre egy fóliát ami nyilván puha, és lecsukva benyomja minimálisan a billentyűt, 0,1mm de van valamennyi tolerancia és pár hét után, a fóliában ott a lenyomat. A fólia kb. része a panelnak, 1-ről megpróbáltam leszedni, kb. majdnem eltört az üveg alatta, ezért nem csináltam végig. (már megvolt a csere kijelző hozzá, így gondoltam miért ne...)
Több érintős kijelzővel is tapasztaltam, amin fólia van. -
-
vicze
félisten
válasz
Graphics
üzenetére
"teljesen visszahajtható kijelzővel rendelkezik"
Bármi ami Yoga. Talán egy két modell van ami visszahajtható és nem Yoga elnevezést kapott. (Ez most 2010 utáni modellekre igaz.)"3db USB port kellene"
Yoga 15 volt az utolsó, amin 3db USB-A van, után már mindegyiken csak 2db.Annyit megjegyeznék, a Yogákkal kapcsolatban, hogy a nem X-esek kb. mostoha gyereknét kezeli a Lenovo. Hiába Thinkpadek, inkább a economy felépítésűek(alapból 1év gari volt ezekre elég régóta) és egyáltalán nem tartósak, használtat biztos nem vennék. Az érintő kijelző miatt kiemelten sok a probléma a kijelzőkkel, és a kijelzőn lévő fóliába eddig mindegyiknél bele lenyomatékolódott a billentyűzet.(nem csak pusztán kosz)
-
vicze
félisten
válasz
Pyttawrx
üzenetére
Akkor már ez, elég konkrét.
"Maximum external resolution: 2560x1600 (DisplayPort)@60Hz; 2048x1536 (VGA)@75Hz; 1920x1200@60Hz (single-link DVI-D via cable 45J7915)" -
vicze
félisten
válasz
Graphics
üzenetére
Ráférne, mert pl. a Transcend, Thosiba és társain van.

A kínaiak a nagyobbra se raknak DRAM-ot, mert az a legdrágább elem az egészben.A vezérlők meg a legolcsóbb DRAM-nélküliek amik a piacon vannak. Nyilván egy Crucial BX-et se fog senki rendszer disknek ajánlani, pont az a szint max. a NAND gyengébb.
Szerintem nincs baj a DRAM nélküliekkel, csak helyén kell kezelni, én 1TB-set használok backup drivenak.
-
vicze
félisten
válasz
magyarzoltan
üzenetére
"2242-es méretben rohadt nehéz szerezni"
A kérdés az mi a "nehéz". eBay.Az olcsó kínai csak backupnak ajánlott, nem rendszer disknek, mert nincs bennük DRAM gyorsítás és elég gyenge vezérlőket használnak.
-
vicze
félisten
Szerintem külön marad teljesen, valamikor 3-4éve jött be a Vantage(Companion átnevezve).
A System Update egy nagyon más tool és mint írtam sokkal több kontrollt ad. Egy nagyobb cég elég egyértelműen ezt kell használja és a Vantage még csak nem is opció számukra.A Vantage teljesen "különálló", amit linkeltél csak a hogyan telepítsd az Enterprise verziót a Store nélkül.
Jelenleg 2 verziója van a Vantage-nek. A régi 2.x (amit átverzióztak most valami tök másra, hogy a Store ne csapja felül.) és van az új ami a 3.x és a MS Store-ból ez jön. Na most a 2.x-ből lett a Vantage Enterprise, mivel a 3.x-ből jelenleg hiányzik egy raklap képesség, ami kell a cégeknek és elengedhetetlen. -
vicze
félisten
Hát mivel az adatbázisok kézzel vannak feltöltve, így sajnos az emberi hiba nem kizárható, ez System Update-tel is ugyan úgy megeshet.
Amúgy ez a T470s-hez az eggyel ezelőtti frissítés, így valamit eléggé elnézett valaki.
Most mondhatnám, hogy látod a Vantage is rak fel olyat, amit a System Update nem.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az hogy miért dolgozik két külön DB-ből nem tudom. (Céges szempontból, én pl. a kisebb overhead és a némileg könnyebb cloud managelés miatt választottam a Vantage-et, és a augusztusi update-ig nem is volt vele semmi probléma, azóta azért elég kettősek az érzelmeim...
Nyilván a System Update nagyobb kontrollt jelent System Centerrel integrálva és akkor le van a gond. Csak azzal legalább heti szinten foglalkoznia kell valakinek dedikáltan, hogy naprakész legyen és fel kell építeni az egész rendszert.)A Notebookcheck folowup cikke elég korrekten összefoglalja és leírja a történteket, és hogy a probléma minden gépen augusztusig javítva lett.
-
vicze
félisten
Azt szeretném leszögezni, hogy nem a hírrel vagy az információ terjesztésével van bajom. Az nyilván valóan nagyon helyes és dicsérendő, de egyrészt egy híroldal, ami ebből él, ehogy már egy felháborodott Reddit usertől informálódjon.
A másik probléma az előzőből eredő hibás, hiányos, és félrevezető tájékoztatás.
Notebookchek azóta közölt egy jóval részletesebb és értelmesebb leírást, nyilván az updateket már nem kapja fel a média és ez a legnagyobb probléma a mai világgal.
Azzal is abszolút egyetértek, hogy amennyiben valaki rövid garanciával vette a gépét, akkor legyen csereprogram erre a hibára, ez a minimum! (Az egyéves faszságot alapból elég undorítónak tartom, a Lenovotól, egy T vagy X esetében.)Amúgy azóta Lenovo kirakta bannerbe minden érintet gép support oldalára.
"Igen, a 80-as T, X, P szériától minden Thinkpad-nak USB Type-C töltője van."
Nem, nincs minden Thinkpadnek USB-C töltője. 100W-nél többet fogyasztóknak nem is lehet, így a P-k többségén nincs. X-eken meg már 6.genes Intel óta van.
Pont az ilyen félinformálásról beszélek.Azt se képes senki leírni, hogy kizárólag az NVM verzió számít a töltési probléma esetében, és a 20-as 43-as vagy 45-ös verzió oldja meg a problémát a modelltől függően.
Egyszerűen a feltételezések, hogy a legújabb javítja hibásak, és ez elég egyértelmű ha a cikkek szerzői elolvasnák a readmeket. A javított FW-k szinte mind augusztusa kint voltak géptől függően.A Lenovo dokumentáció oldala 2018 óta elérhető és folyamatosan bővítették különböző hibajelenségekkel. A töltési hiba augusztusban került bele és addigra javítva is volt a legtöbb gépen.
"Pl a cégnél rengeteg embernek van T480s-se, T580-a és szerintem nem frissítgetik."
Be is ba***na ha a userek frissítgetnének FW-t egy céges laptopon ez az IT support feladata. Az üzemeltetők, pedig nagyon remélem, hogy regisztrálják a gépet, vagy legalább feliratkoznak, a advisory hírlevélékre, ahogy én is teszem. Sőt elsősorban a Security Advisories-ra legyenek feliratkozva, illetve nagyon remélem, hogy a Thinkdeploy-ra is fel vannak iratkozva ott sok probléma van taglalva, ami céges telepítéseket érinti elsősorban."Egyébként én is tapasztaltam már olyan, hogy bizonyos fw-eket nem frissít a Vantage."
Eddig kizárólag a TPM hitfixeket nem rakta fel a Vantage. A System Update ezt biztos felrakná. Amúgy a Vantage-be minimálisan később kerülnek a frissítések fel mint a System Update-be, ez okozhat időleges eltéréseket, nagyon sokszor előfordul, hogy a BIOS már fent van, de Vantage még nem találja. Volt, hogy 1-2hét is volt, mert volt visszahívás és egyebek. (a T490 esete egy katasztrófa kb.)
Minden gépen T470-től T490-ig az új TB TW-t a Vantage gond nélkül felrakta. Mikor megkaptam a levelet mindegyiken leellenőriztem. A verzió váltásnál megesett, hogy a régi TB SW-t le kellett szedni, de erről volt tájékoztatás.Nyilván mindegy, hogy Vantage vagy System Update, csak a Vantage van usereknek szánva és előre telepítve van minden Thinkpadra, ezért azt mondom. Amennyiben előre van telepítve, nyilván működik és nem kell 1x-se elindítani. Az egyszeri elindítás a régi Vantage-ről az újra váltás esetében igaz. Ugye a System Update csak adminnal megy, Vantage pedig sima user módban. Céges gépen normál esetben nincs admin joga a usernek.
Az autoupdate a Lenovo ajánlása. -
vicze
félisten
válasz
x64emulator
üzenetére
A slot oldali csatolófelület támogathat SATA és Nvme SSD-t is egyszerre(B key), és az esetek túlnyomó többségében mind a kettőt támogatja.
Mondjuk már nagyon rég nem láttam olyat ami SATA only (M key), szinte csak B key-es M.2 slot van a piacon.
Megesik hogy egy B key-es M.2 csak Nvme-t támogat, de még nem túl gyakori, valószínű, majd idővel azért normává válik. -
vicze
félisten
Ez egy sokadik frissítés, olvasd el a readme historykat.
Már látom, hogy a Notebookcheken valakinek épp szembe jött és kihírezte... Pedig elég lenne esetleg regisztrálni a termékelet és feliratkozni a frissítési hirlevélre ha már Vantage-et nem használ.Nyilván maszületett báránynak minden vicc új.
4hónap után ezt felkapni...
"hír"
Szerk: Tessék ez az eredeti értesítés dátuma, és az email."Reddit-es bejegyzésben"
Lol. Most egy felháborodott user akinek a tech support hibás tanácsot adott nagyon mérvadó... Illetve szinte minden érintett gép garis, így sokat nem veszthetett.Sőt ha a Reddit bejegyzést végig olvasod, akkor ott is felhozzák, hogy T480s esetében rég javítva lett az FW.
Az is vicces hogy mennyien írjak, hogy a Vantage nem frissít, mikor minden gépen, simán lefrissitette eddig. Miért pont ezt hagyná ki?
@azbest: A slim tip-et kivezették a 8. generációval minden 100W alatti gépnél. X1 5gen-nel kezdték még 4éve.
-
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
Megszüntették valamikor?
Kijelzőre továbbra is van valami, mert nem mindennel ment 5 és 6gen-ben a fényerő állítás, de pont ebben a T440p-ben egy tök random 1000%-ig nem támogatott panel van és semmi gond.Ha lesz időm megnézhetem a sima T440-et is, mivel a BIOS-a egyezik a T440s-el, így az eredmény ugyanaz lenne. 5gen lenne még érdekes, de az most elég messze van sajnos.

-
vicze
félisten
válasz
Giovanny
üzenetére
Nos done, épp csak 4 és 6gen van nálam, 7 és 8-at talán holnap tudnám megnézni, 5 gen most nem lesz egy ideig a közelben.
4 gen nem támogatja és unsupported HW-val ki is köpi a BIOS egyből.
6 gen gond nélkül elindul, Windows lehúzza a drivert magától és megy is, nem kell semmit csinálni.
Szinte 100%-ra veszem, hogy 6 felett mindennel menni fog, ahogy linkeltem korábban.A többi offba rakom mert nem a topik témája.
Mint írtam a WiFi 6 nem hoz semmi sebesség többletet az ég világon, na jó de, 1.7 helyett lehet 2.4 2x2-n, de ugye ez erősen elméleti dolog.
Ezt tudja:
Az AP egy UAP-SHD, 5Ghz-t 160MHz szélesre raktam, hogy max. legyen. Mivel társasház, illetve sok eszköz lóg az AP-n, így nyilván elég nagy a zavarjel, így az a elméleti max. 1,7Gbit-es linkspeed elég gyorsan leesik 600 körülire, de ha az AP közelében van ez eszköz akkor 1GBit-re néha felmegy. 80MHz-n egyből csak 833 volt a max, bár a feltöltés leesik 500 körülire, túl nagy változás nincs valósan.
Mielőtt valaki ezzel jönne, az AP link aggregált 2Gbit-tel csatlakozik a switchre(nincs gond a throughput-tal csak a net korlátoz), a net pedig 1G/1G optika, 900+ fel-le simán megy rajta terheletlen időszakban.Mivel van egy 9gen is épp nálam, amivel pontosan ugyan ezt tudom elérni 9560-tel(sima AC). Annyi probléma volt, hogy DFS csatornás 160MHz-ra nem volt hajlandó felmenni egyáltalán szóval pusztán ennyiből jobb a AX200, de ugyan úgy 1,7GBit linkspeed, és ugyan az a a fel le.
Tehát a korlátozó tényező a 2x2 lesz mindenképp és nem az AC vagy AX, na meg persze a környezeti "zaj", falak stb...
A lényeg mindképp a 160MHz széles WiFi, máskülönben kb. elérhetetlen a 800 feletti linkspeed. 80MHz-n meg 0 különbség van a 8xxx-es WLAN kártyák és a 9xxxx vagy AX2xx között. Lehetne AX-es AP-m nem lenne egy dekát se gyorsabb.Ha a 8xxx-ről valaki upgradelni szeretne egy 160Mhz-t tudó kártyára, akkor az AX200 elég egyértelmű választás a jövőállósága miatt. Azt mindenki maga döntse el, hogy megéri-e neki az a 15$, hogy ~5év múlva kihasználhassa.
-
vicze
félisten
válasz
J0shu4M1ll3r
üzenetére
Csak hogy pontos legyen, mert sajnos az elnevezések nem olyan egyszerűek.
Egy X1C (2015, Gen3,20BS/20BT)-ben akarod cserélni egy X1 Yoga (2016, Gen1, 20FQ/20FR)-re a kijelzőt?
Röviden tömören, nem.
Ez a két gép különböző nem is lehetne mechanikailag, nem egy zsanér a difi, hanem a Yoga-k teljesen más belső felépítésűek, drasztikusan. A Yogában több más mozgó rész van, a kihajtáskor, a billentyűzet behúzása miatt. -
vicze
félisten
Hogy mi érintett egyszerűbb a táblázatban megnézni, mert nem olyan egyszerű ezt röviden felsorolni.
(7.gen is érintett)
3 hónapja csöcsül a mail a fiókomban erről a problémáról, november végéig mindenre kijött a javítás. (T480s-ek is rég frissítve lettek.)Vantage továbbra is megoldja ezeket a problémákat, hogy ne kelljen vele foglalkozni.
"A firmware-et ma, 01.22-én adta ki a Lenovo, a thunderbolt szoftvert tavaly novemeber végén (T480s esetén)."
Bocs de ez nem igaz!
Táblázat:
T480s N22TA12W 17.4.78.21 N22TH06W 20Driver júniusban adták ki:
17.4.78.500 N22TA12W 01 2019/06/25A NVM version 20-at pedig júliusban:
n22th06w 17.0.0.3 N22TF16W 20 01 2019/07/30Nyilván az oldalon a legújabb verziók szerepelenek mindenből, mert folyamatos a frissítés, már több a hiba előtt kiadott FW verzió is javítva volt, visszahívott vagy hibásra nem linkelnek.
"csak alaplap csere segít."
Ilyen hol van leírva?
-
vicze
félisten
válasz
MCGaiwer
üzenetére
Mint írtam a szolgáltatást már megszűntetek az Intel, és át kellett vinni máshova, de 0% estélyt látok rá, hogy ilyet csináltak volna rajta, illetve alacsony összegű éves előfizetése volt. Esetlegesen AV-knak van valamilyen anti-theft funkcionalitása, ami az Intel AT modulra épít, vagy csak van SW.
McAfee akkoriban az Intel tulajdona volt és azzal járt "ingyen".Ami esetleg be lehet kapcsolva, az a Windows Find my device, ha Microsoft accounttal volt belépve és esetleg be lett kapcsolva rajta.
Miden SW megoldással az a probléma, hogy az adattároló kivételével buktad is a védelmet.
Ha nem volt lezárva a BIOS, az SSD, és maga a bekapcsolás, percek kérdése lekövethetetlenné tenni.A biztonságot sajnos előre fel kell építeni, és aktívan használni kell.
Amit tenni tudsz, hogy Lenovo ügyfél szolgáltatnál megkéred őket, hogy a rendőrségi riport alapján, rakjanak egy jegyzetet a sorozatszámra vagy tiltsák le. De nem biztos, hogy "bizonyíték" hiányában megteszik.
-
vicze
félisten
CES-en egy raklap lett bemutatva igen sok olcsóbb.
Jelenleg ez a legolcsóbb 90$ környékén, de szerintem év végéig 50$-ig lekúszik AX belépő szintje.
Mi t irtam nem ad sebesség többletet a WiFi 6, így azért nem érdemes mindent cserélni.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- MIUI / HyperOS topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hálózati / IP kamera
- E-roller topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Thin A15 B7VE Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4050 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI Bravo 15 C7VF Gamer notebook - R7 7735HS 24GB DDR5 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG G531GV Gamer notebook - i7 9750H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB WIN11
- Újszerű HP 250 G10 - 15.6"FHD IPS - i5-1334U - 8GB - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! MSI Thin GF63 12VF-1279XHU Gamer notebook-i5 12450H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB W11
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 240GB SSD I 14" HD+/FHD I Cam I W10 I Garancia!
- XBOX Series X 1TB // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az az nem látom az erőltetését az "M.2 2242 SSD"-knek.

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Abszolút. -> Task Manager és látszik is mi a helyzet. A DisplayLinkManager kéne egye a CPU-t.
) Mondjuk még kéne 100 kliens és kiderülne mi marad a sebességből.