Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz Darthforce92 #54022 üzenetére
Van ilyen, ha 4,2 V alá töltik, nő az élettartam:
http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries
Lehet kapni szabályozható töltőmodult is, de nem mindegy, milyen áramra kell:
https://prohardver.hu/tema/modding_es_elektronikai_kerdesek/hsz_18035-18035.html
Egyéb áramköröknél felépítés függvénye, menyire lehet beleavatkozni.
Kisütésnél a szokásos PCB védelmek 2,5 V-nál kapcsolnak le, a hangos vészjelzőt lehet állítani többféle szintre is:
https://www.youtube.com/watch?v=7W3-M50uE8w
De ez nem szakít meg, csak bejelez, minimum két soros cella használata esetén.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
And
veterán
válasz Darthforce92 #57764 üzenetére
Bizonyára használható, hobbi célra mindenképp. Én ennek egy kicsivel fejlettebb változatát (UT210E) szereztem be, az az UT201 képességein felül tud mérni kapacitást 20'000 µF-ig, és ami ennél érdekesebb, DC-áramot is 1 mA-es felbontással. Némi gyakorlattal meglepően jól és az adatlapon közölt legnagyobb specifikált hibához képest egész pontosan mér DC-áramot. Mondjuk dupla annyiba került, mint a 201-es általad belinkelt ára.
-
moha21
veterán
válasz Darthforce92 #57764 üzenetére
Üdv!
Nekem több Uni-t mérőeszközöm van, többek közt egy 204A típusú lakatfogó ami elmúlt már 3 éves.
Általános villanyszereléshez tökéletesen jó. Tud kapacitás, egyenáramot stb mérni. Nekem a kis mérete is inkább pro volt legtöbbször, bár volt már olyan is, hogy emiatt a nagyobb testvérét kellett használnom.Ami viszont közös az általam kipróbált Uni-t mérőkben, hogy sokkal lassabbak, mint mondjuk fluke társaik.
Nyilván utóbbiakban más A/D van, de árban sem egy kategória.Hobbicélra / sőt azon kívül is/ ettől függetlenül ajánlhatónak tartom ezt a márkát.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
pjen
félisten
válasz Darthforce92 #61573 üzenetére
Vegyél tigrist, vezess áramot a kerítésbe, locsolj kannával és mindig vidd haza.
-
tordaitibi
veterán
válasz Darthforce92 #61573 üzenetére
2-3 IBC tartaly masfel-ket meter magasan, csopogteto ontozes,
a tartalyokat feltoltod a szivattyut meg hazaviszed. -
Lompos48
nagyúr
válasz Darthforce92 #63965 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz Darthforce92 #63967 üzenetére
A korábbi ábra csak megközelíti a 3 fázisos táplálást, de azzal a motor már tökéletesen működik. Generátormódban már a forgó (forgatott) mágnezes mező az, ami a tekercsekben feszültséget indukál. A négyszögjeles vezérlést a motor nem tudja mozgásban követni márcsak a tehetetlenség miatt sem. Ezért a forgás folytonos, a generátor pedig azt kapja.
Nem szabad elfelejteni mennyire egyszerű digitálisan előállítani az ábrán látható 3 fázisú digitális vezérlést - dedikált integrált áramkörrel méginkább -, miközben egy változtatható frekvenciájú 3 fázisúő színusz előállítása ugyancsak nagy kihívást jelent. -
Kernel
nagyúr
válasz Darthforce92 #63967 üzenetére
Négyszögjelet nem is mérhetne, mivel a forgás leképezése a szinuszhullám, ezt tudják az erőművi generátorok is. Négyszögjelet így lehetetlen lenne előállítani.
Ezeket a motorokat egyszerűen azért nevezik DC-nek, mert DC tápról működik. Hogy a betáp után mi történik, az a motor "magánügye".
Amikor csak 3 fázisvezeték van, ha jól megnézed az ábrát, a tekercsekben az áramirány két irányban változik, tehát az már AC. Mégsem ez számít az elnevezés szempontjából.
Viszont ennek van egy másik módja is, amikor a csillagpont pl. GND-re megy, az egyes tekercsekre pedig pozitív tápot kapcsolgat az elektronika. Azt is eltolt fázisokban, de ilyenkor az áramirány nem változik, ilyen értelemben csak DC. De ez kevésbé igényes meghajtásnak számít egyébként.
PC-ventilátor 4-pólusú, 2 fázisú, kicsit hasonlít a segédfázisú megoldáshoz, de ezek egyenrangú fázisok, az elektronika pedig megoldja, hogy végül forgás legyen belőle.
Egyébként két fázis (első ránézésre mondhatnánk) majdnem alkalmatlan lenne forgatásra, de azért mégis vannak ilyen motorok, működik a dolog.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
válasz Darthforce92 #66112 üzenetére
Több LED van egy chipben. A ledek már minimális áramnál/feszültségnél pislákolnak, szóval ez akár jó is lehet.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Ribi
nagyúr
válasz Darthforce92 #69502 üzenetére
Szerintem mivel a tranzisztor a "kibocsátó" lábán bocsájtja ki az áramot, ezért eléggé magától értetődő a dolog?
Vagy most én nem értem miért nem érted a szó szerint magától értetődő dolgot? -
Ribi
nagyúr
válasz Darthforce92 #69511 üzenetére
Nézőpont/megfogalmazás kérdése.
Kollektor gyűjti be "kintről", emitter nyomja kifele.
Ez egy nézet. Másként is lehet nézni, de a világ így értelmezi.
Lehet ellenkezni, de igazából ez csak kötözködés. Pirosat miért pirosnak hívják? Mert valaki így nevezte el.
Kötözködj a tranzisztor feltalálójával, ha nem tetszenek az elnevezések
És miért hívják bázisnak / kapunak a harmadik lábat? Mert csak. Vagy annak az elnevezése okés?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Mesterséges intelligencia topik
- Ukrajnai háború
- TCL LCD és LED TV-k
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Formula-1
- Battlefield 2042
- További aktív témák...
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest