Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PROTRON

addikt

válasz pjen #86132 üzenetére

Sok helyütt olvastam már ezt a tele lennénk munkanélkülivel dolgot, aztán 2 sorral lejjebb meg azért megy a panaszkodás hogy összeszerelő üzem vagyunk, napi 9 óra robottal(ebédszünet + be-kiöltözés) amihez még oda is kell utazni, sokszor tömegközlekedéssel odavissza 2x45 perc, tehát további másfél óra...
    Aztán a havi fizu is éppen arra elég hogy el legyen húzva a mézesmadzag " ha keményen dolgozol 40 év alatt visszatudod fizetni a lakáshiteled tökéjét, már csak a kamatok maradnak a gyerekeidre és LESZ EGY SAJÁT HÁZA A CSALÁDNAK".

Miközben ezek az emberek egyébként értelmesek, simán más életkörülmények esetén, átképzéssel legalább 1 egységgel magasabb hozzáadott értékű munkafolyamatokat is el tudnának látni.
    Ahelyett hogy mindennap ott lebeg a fejük felett, hogy +10% bér esetén jobban megéri a gyártást kivinni távol keletre csincsungnak, vagy átállni full automata robot üzemre, ami max 3 év alatt megtérül az emelkedő bérköltségek miatt.

• hcl

titán

LOGOUT blog

Vagy csak nem "csináltassunk valamit a tömegekkel" módon kéne megközelíteni a társadalmat. A kommunizmus utópia, a jelen berendezkedés (kapitalizmusnak látszó valami) fenntarthatatlan, valami olyasmi kéne, amiben van verseny, de nem a pénz az elsődleges cél.

@ekkold : "A legtöbb tervező nem idióta. egyszerűen csak azt tervezi meg amit a főnökei, vagy a megrendelő előír."
    Bingó. Tehát a terméket nem mérnökök, hanem marketingesek tervezik mostanában.

Amúgy dolgoztam (és dolgozok is) eleget gyártásban :D Pont ez az, hogy nem tervezet elavulás van, hanem fillérb*szás és belesz*rás. Különben az ilyesmit a piaci verseny sem engedné. De máshol is felismerték már a gondot.

"A gyártó kiszámolja, hogy sokezer darab esetén mennyit nyer ezzel, és ráadásul többet is ad el, a rövidebb élettartam miatt. "
    Ez amúgy nekem megint csak meredek. Kidob a Kärcher egy mosót, amiben műanyag cucc van. Nem bírja a meleget, szétesik.
    A vevő a büdös életben nem vesz többet Kärchert.
    Kétlem, hogy ez megérné.
    De azt sem értem, hogy a cucc hogy ment át a jóváhagyási folyamaton, mert egy terméket ezerféleképpen döntenek mindenféle szinten egy ilyen cégnél.

@Dr. Szilikát : Ilyesmivel fújta be egy csóka a bringámat is, mondta, hogy akár ehető is a cucc, mert élelmiszeriparban használják. Ezúton is köszi neki :)

• ekkold

Topikgazda

Nem. Ez kb. olyan logika mint a géprombolóké (pl. a varrógépek megjelenésekor). Egyszerűen csak nem kellene 40 féle hűtőgép, mosógép, stb. márka (és gyártó) hanem csak a negyede. Cserébe kevesebb lenne a szemét, és nem dobnánk ki annyi pénzt felesleges dolgokra.
    A szocializmusban bizonyos árak nem azért voltak sokszor irreálisak mert tartós készülékeket építettek, hanem azért mert hiánygazdaság volt. Amiből hiány volt, importálni kellett, azt drágán lehetett megkapni. Apámék annak idején pl. az első Orion színes TV-re hónapokat vártak. Nem azért mert megfizethetetlen lett volna, egyszerűen csak nem győzte a gyár az igényeket, és előjegyzés volt...(mint pl, az autókra is akkoriban, néha pl. éveket kellett várni)

Új hozzászólás Aktív témák