Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz FireKeeper #52483 üzenetére

Még az egyszerű DT9205 is tudja, hogy ha kapacitást mérek vagy ellenállást, utána elfelejtem áttekerni feszültségre és rányomok 200 V-ot, semmi baja nem lesz.

A 200 mA-es méréshatárt védi a szokásos olvadóbiztosíték.

Lehet, hogy gáz ilyet használni, nekem is van komolyabb műszerem. De ez a gagyi is simán alkalmas a hétköznapi munkára, hibakeresésre, szerszámosládában való dobálásra.

Korábban már említettem, ezt kontakthibásan kaptam valakitől, de csak egy gyári forrasztási hibája volt. Később jött az, hogy beletettem két lapos telefonakkut, soros kötésben, a 9V-os helyett. Miután akkora üreg van a belsejében, hogy elfér.

Azóta nem akar lemerülni.

(#52488) darvinya

Azt nevezik Deprez-műszernek, az öreg Deprez után. Vagy lengőtekercsesnek.

• And

veterán

válasz FireKeeper #52483 üzenetére

(Igazán nem akarnék senkit semmire rá, illetve semmiről lebeszélni, de egy kicsit erőltetettnek érzem ezt a védelem témát a szutyok üvegbiztikkel és a külön mérőaljzatokkal. Most komolyan, két doboz cigi áráról beszélünk, mégis mit szeretnénk? A melóban a műszerészeink egyik leggyakrabban használt DMM-kalibrátora egy 6-digites, >1000€ árú Gossen Metrawatt gyártmányú műszer, amiben - láss csodát - ugyanúgy két mérőhüvely van a DMM-hez és másik kettő a kalibrátorhoz. A DMM pedig tényleg sok mindent mér, köztük áramot is, igaz csak pár száz mA-ig, de a külön árammérő aljzat az a filléres DMM-eknél is adott a sok amperes méréshatárokhoz, itt meg az eleve hiányzik. A védelmét pedig 500mA-es biztosíték adja, teljesítménydiódákkal kombinálva. Tehát kár ezt úgy beállítani, mint ha kizárólag az olcsó szutyok multiméterek tulajdonsága lenne, mivel ez nem igaz. Az automatikus méréshatárváltás pedig még a drága kategóriában is idegesítő tud néha lenni, mivel időnként jóval tovább tart vele a mérés, mint ha - ismerve a mérendő jel nagyságrendjét - kézzel állítanánk be a méréshatárt.)

Új hozzászólás Aktív témák