Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: A sor végén
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Peter789
üzenetére
Bocsi, a végét már nem olvastam. Abit AN8 a lap, és az alaplapi szabályozás nem túl jó, mert 8V a legkevesebb, amit tudok adni a ventinek, és megállítani sem tudja őket a lap.
Amikor a SpeedFan-ról hallottam, azonnal ki is próbáltam, viszont sajnos nem támogatja a lapomat. Írtam a supportnak, de nem válaszoltak, valószínűleg azért, mert nem fejlesztik tovább a programot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Peter789
üzenetére
Valószínűleg azért találták ki a PWM-vezérelt ventilátort, mert a korábbi megoldás, a tápfeszültség csökkentése alapvetően egyfajta gánymunka, szükségmegoldás. Alacsonyabb tápon túlzottan lecsökkenő nyomaték, bizonytalan elindulás, és még a fordulat visszajelzése is néha elakad, a forgás nem detektálható korrekt módon.
A gépek zajszintjének csökkentése ugyanakkor érhető igény, ezért szükséges volt bevezetni valamilyen normálisabb, szakmailag is kulturáltnak tekinthető megoldást.
A négyvezetékes rendszerben a ventilátor elektronikája mindig megkapja az üzemszerű tápfeszültséget, fordulatát önmagának állítja be, a PWM-vezérlőjel csak az információt közvetíti, hogy mennyi legyen az.
Fórumon elhangzott olyan kérdés is, hogy bekapcsoláskor miért pörög fel maximumra a PWM-ventilátor, majd elhalkul (már akinél, de például nálam is), szerintem a csapágy szorulása ellen löki meg magát, hogy biztosabb legyen az indulás. Illetve nem is maga a ventilátor, hanem az alaplap / BIOS intézi így.
-
válasz
Peter789
üzenetére
Igen, teljesen jól érted, nincs semmi visszajelző rajta. (Csak egy 3 lábú led, ami - gondolom - az 5V-os határ alatt pirosan, fölötte kéken világít.)
Említetted ez a hurkolás-témát. Ha csak a sárgát kötöm az alaplapra, akkor ugyanúgy jó lesz, csak nem hurkol be?
Felhívtam egy elektronikai boltot, de azt mondták, nincs olyan Y kábelük, ami nekem kell. Szóval marad a barkácsolás, bár ehhez azért annyira nem kell szétszedni semmit.
Az alaplap milyen elven méri a fordulatot? A közös 0V-hoz (fekete vezetékhez) képest méri, hogy a +12V-os (piros vezetéken) mekkora az eltérés?
Új hozzászólás Aktív témák
- X1 Nano Gen2 13" 2K IPS i7-1260P 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T14 Gen3 14" FHD+ IPS i5-1235U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- GAMER PC I5 12400F, EVGA 3070, GIGABYTE H610M, 1 TB SSD, 32GB DDR4
- Corsair Vengeance DDR5 16 GB / 5200MHz / 2x8
- Dell Latitude 5420 Újszerű állapotban, i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3430, 91% Akkumulátor
- iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3259,100% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
ekkold