Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
biker
nagyúr
válasz Vasinger! #6366 üzenetére
ott szoktam vásárolni, megismerem a paneljaikat
egy helyen gyártatja, saját rajzokból. ezt meg láttam a kirakatban megépítveElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
-
mezis
félisten
-
Lompos48
nagyúr
válasz Vasinger! #9434 üzenetére
Szerintem keress kábelre szerelhető RCA dugót és szereld rá a hangszórókábel egyik végére. Nem kell árnyékolni. Hangfrekvencián nincs sugárzás. Aztán pláne nem "zavar be a mobilnak". A mobil se nekije.
Nem tudom milyen lehet az az erősítő, aminek a kimenete RCA csatlakozáson van. Általában egy hangszórókimenet nagyáramú az RCA konnektika pedig kisjelű.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Vasinger! #9441 üzenetére
A legtöbb szerelhető dugasz forrasztható, mert az az olcsóbb. Egy jó forrasztás többet ér/tart a csavarozott megoldásnál. Nincs mitől félni. Prioritás (?) nincs. Ne felejtsd a kábelre húzni a kupakját forrasztás előtt, mert utána már nincs hogy . Kételyeid eloszlatására: áldozz néhány forintot a legegyszerűbb-legrövidebb kapható kábelre és vágd szét. Ennél jobbat nem tudok.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz Vasinger! #9447 üzenetére
Igen, jól jelölted. DE! Ha csak egy (mono) audió jeled van akkor nem számít melyiket hova kötöd. Ha sztereó akkor is csak az a lényeg, hogy mindkét csatorna egyformán legyen bekötve. Ellenkező esetben a 2 hangszóró membránja ellenfázisban működik, ami elronthatja nagyon a hangképet.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Vasinger! #9447 üzenetére
A +-t forrasztahatod oda a közepére is, de van hozzá forrfül ott oldalt.
Gyorsan végezd a forrasztást, kellően meleg pákával, különben a műanyag meglágyul.
Célszerű a forrasztás idejére a hüvelyébe dugni, így attól kap némi hűtést, valamint pozicióban tartja a középső csatlakozót.Tapasztalatom szerint a nagyon fényes forrfülekhez kevés a gyanta, forrasztóvíz kell.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz Vasinger! #9450 üzenetére
Persze, csak mono jel jönne át rajta, de azért mégis csak célszerű színkódhelyesen bekötni őket, akkor biztos nem lesz baj a bekötésnél.
A felcserélem a +,- vezetéket, akkor a hangfal tönkre mehet?Határozottan NEM! Csak az áram iránya változik meg a hangszóró lengőtekercsében. Ez pedig azzal jár, hogy az érkező (mondjuk) szinuszjel melyik félhullámára mozdul a membrán előre vagy hátra. Megfordítva fordítva fog.
mezis: Szerintem is célszerűbb lenne a fülre forrasztani, de az eladó nekem a közepét mondta. Megpróbálok minél gyorsabban forrasztani, ahogy csak tudok.
Na most nekem van itthon forrasztó ónom, amire azt írja, hogy folyadékot tartalmaz. (ez nem tudom mit jelent)Én kimondottan a gyantás ónt használom. A zsír vagy folyadék savat tartalmaz, ami forrasztás után ott marad nyomokban és időben korrodál.
Van forrasztózsírom és szétválasztó sodratom is amiket még fel sem bontottam, nem tudom mire jók.
Zsír: agresszívan tisztít/mar. Plusz lásd előbb. Szétválasztó sodrat: mint a neve is mutatja forrasztás szétválasztására szolgál, elszívja az olvadt cint. Azt majd legközelebb.
Megpróbálom előtte forró vízzel lemosni a csatlakozókat, akkor talán nem lesz annyira zsíros.
Inkább szesszel.
Elvileg holnap megyek venni forrasztó szivacsot (hőálló szivacs), de ha nem lesz anélkül is lehet forrasztani nem?
Az a pákát tisztítja. Megteszi a vizes rongy is. Csak ha feketedik a kosztól, égett gyantától a páka hegye.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Vasinger! #9450 üzenetére
Az eladónak több oka is van arra, hogy a közepét javasolja: Nem lesz kontakthiba akkor sem, ha a szegecselés (sajtolás) a forrfül részére lazára sikeredett, a közepe sárgaréz, könnyebben tapad rá a forrasztóón mint a fülre, a közepének a közvetlen melegítésével lehet a leghamarabb megolvasztani a műanyagot, ami nem baj, jöhetnek újabb marék csatlakozóért .
A fottasztóvíz (cink klorid + szalmiákszesz) tubusán valami ilyesmi olvasható: forrasztás után szappanos vizes lemosás.
Azok a forrasztó ónok, amivel én eddig találkoztam, mind gyantát tartalmaztak, szilárd formában.
A zsírt az alkohol kevésbé (a kortyolgatott pálinka meg egyáltalán ) oldja. A benzin (benzines folttisztító annál inkább.
mezis
-
PH-User
addikt
válasz Vasinger! #25809 üzenetére
Szia!
Ha valóban a tápegysége cicereg, akkor nagy valószínűséggel a csere megoldja a problémát.
Próbálj meg kicsit nagyobbat venni, mondjuk 12V 2-2.5A-t.Üdv.
Topiclakókat kérdezném; vannak konkrét módszerek amivel alkatrészeket lehet vizsgálni, hogy működőképesek-e? Graetz-híd, tranzisztor, feszültség-szabályzó IC. Jelenleg konkrétan ezekre lennék kíváncsi. Ja és az is érdekelne, hogy egy kapcsolásban van egy ellenállás, szakadás-vizsgálattal rámérek és sípol, tehát rövidzárat jelez, de ha kiveszem, akkor 22R. Ugyan így van egy gyors dióda is, az pedig mindkét irányból vezet. Ez így normális vagy valami ziccer van? Kiforrasztva a dióda is jó, egyik irányba vezet, másikba zár.
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
vodkaboy22
addikt
válasz Vasinger! #25842 üzenetére
A feszre megfelelőt veszel ami megbízható akkor nem lehet semmi gond (persze ha az elvárt minimál áramot is tudja a psu.) , természetesen nagyobb tápfeszest vagy alacsonyabb nem szabad venni, de ha tud több áramot az nem gond.
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz Vasinger! #25846 üzenetére
Bizti jónak kell lennie, De futás el 1 saturn mediamarkt vagy ilyesmibe és ott találsz is ilyet de ha viszed a házat egyből adnak is hozzá megfelelőt.
De gondolj bele u=r*i Jelen esetünkben vegyük az ellenállás stabilnak, ha a táp is stabil (12V táp dc az stabil elméletben ) akkor ha a tápra 5A van írva a hdd-re 2A-er akkor az mit jelent?
Azt hogy a táp ha kérik tud adni 12V mellett 5A-et de többet nem. Viszont, ha a hdd 12V mellett 2A vesz fel akkor ő nem fog felvenni többet slusz pasz ergo a táp pihenhet mer csak 2A kell adnia.
De ha van 1 olyan tápod amire az van írva, hogy 12V 200A akkor se fog többet felvenni a hdd 2A-nél mer a hdd nem fog változni és a 12V seVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
mezis
félisten
válasz Vasinger! #25846 üzenetére
A feszültséget kapcsolod. Az áram meg csak úgy lesz. A fogyasztó (vinyó) és a tápegység belső ellenállása határozza meg a kialakult áramot. Erre írtam, hogy a hardvered fizika ismeretében megbízhatsz. Amikor megveszel egy tápegységet a 230 V-ra, nem fogja felemészteni a konnektorban rendelkezésre álló összes 16 (25) Ampert, csak annyit, amennyire éppen szükséged van. Az autód 12 V-os akkuja sem adja le azt a 100 Ampert az autórádiódnak, amit egyébként simán kivesz belőle az önindítód....
Ez egy kicsit hasonlít Leni álmára, mindenki az igényének, szükségletének megfelelően. Miért nem a villamos árammal kísérletezett ? Többre jutott volna ![ Szerkesztve ]
mezis
-
vodkaboy22
addikt
válasz Vasinger! #25849 üzenetére
De lehet én is vettem onnan. Ezeknek általában 10 féle csatijuk van és lehet olyan moduláris kis tápot venni amihez adják kapásból a 10 féle csatit és utána kiválasztod melyik illik a hdd-hez azt uccu neki
Hmm ezért írtam, hogy jóbb tápot kell venni nem a legolcsobb nonamet. Nekem ami van az 12V 6A-as 10 fejes nem sípol és kafán meghajtja a monitorom.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
mezis
félisten
válasz Vasinger! #25849 üzenetére
Sípol vagy sem, szerencse dolga. Én csak olyan tápegységekkel találkoztam, amit Kínában gyártottak. (HP laptop, Fujitsu Siemens laptop.) Ha úgy nézem gagyi kategória mindegyik. Egy ócskapiacon ugyanezek vannak (kidobott, elromlott márkás eszközök tápegységei). Ha működik, ugyanolyan, mint amit a boltban veszel. Próbának meg megteszi egy 12 V / 21 W-os gépkocsi izzó is. Meg kell egy feszültségmérés is.
mezis
-
PH-User
addikt
válasz Vasinger! #25842 üzenetére
Nem kell semmiféle próbawinyó. A HDD-kéri el a kraftot. Tehát ha van egy tápod, ami 1.0A-t tud stabilan és ráteszel egy 0.95A-t felvevő cuccost, akkor nem sok tartalék marad, tehát maximuma körül jár, de ha egy 2.0A-esre aggatod rá akkor bőven marad tartalék. Számít még, hogy a terhelés hatására mennyire esik le a 12V. Ha kicsit több ismereted és egy két szerszámod (műszered) akkor meg tudnád nézni magad is, hogy mennyire jó a mostani tápegységed.
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
mezis
félisten
válasz Vasinger! #25856 üzenetére
A legegyszerűbb: vezetéket forrasztasz az izzó oldalfalához és a 21 W-os izzószál kivezetéséhez (helyzetjelző+féklámpa esetén). Az egyik vezeték másik végét a csatlakozó közepébe dugod, a másikat meg a csatlakozó oldalához érinted. Vigyázat egy rövid idejű rövidzár is tönkre teheti a tápegységet. Ha meg sokáig tartod így, odasül a kezed az izzóhoz.
Elektronikai alkatrész boltban lehet venni a csatlakozó dugóhoz való aljzatot, azzal biztonságosabban végezhető.
De ha ezt meg kellett kérdezned, jobb ha egy tapasztaltabb "szaki" végzi el az ellenőrzést !
mezis
-
törölt tag
válasz Vasinger! #76125 üzenetére
Kell egy kis alkohol és folytatószer, az alkoholba nem a bánatodat fojtod, hanem a vezetéket belemártod egy fél centi mélyen, és meggyújtod, amint elég az alkohol, gyorsan a két körmöd közé fogod a vezetéket és lekapod róla a zománc szigetelést. Ezután válik forraszthatóvá, a folytatószer segít a forrasztásban, érdemes eltolva forrasztani a vezetékeket így nem kell minden eret külön szigetelni, hanem mehet egy zsugorcső az összesre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Autós topik
- OLED TV topic
- E-roller topik
- Projektor topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Büszke apukák és anyukák topikja
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest