Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon: nem a kötelező az irodai munkával akarják kirúgni az embereket
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- 797 millió euróra büntették a Metát a Facebook Marketplace miatt
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
"Nem kapcsolási rajzok, meg NYÁK-ajánlásokra van szükségem, mindössze megépíteném én is itthon az adó-vevőt. Pontosan mi kellene hozzá?"
Nem is tudtad? Két konzervdoboz, meg egy megfelelő hosszúságú spárga.
Bocs a nagyon gonosz, aljas, szemtelen poénért, de nem tudtam sem kihagyni, sem megállni. Kiverted nálam a túláramvédelmi biztosítékot, és hőnfutott az agyam.
Ja, és ezt 1918-ban is meg tudták építeni...HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz Hujikolp #5613 üzenetére
A léptetőmotoroknak, mint egyéb alkatrészeknek, ugyanúgy van névleges feszültségük. Másik paraméterük a "lépés" szöge, ezt fokban adják meg, általában valami egész hányadosa a 360°-nak. Más motoroknál a 400-nak (grad), itt újfok az alapegység. De van, hogy 10 hatvány a lépésköz (100, 1000).
Harmadik jellemzőjük a névleges feszültségen a léptetéshez szükséges tipikus minimum, valamint elviselhető maximum áram."ott tarttatom" - ez megint csak érdekes. Ha nem adsz rá semmilyen feszültséget, akkor magától ott marad. Másrészt szintén van olyan léptetőmotor, ami a folyamatos áramot is elviseli, és van olyan, ami impulzusüzemre lett tervezve.
A konkrét motorodnak kéne utánanézni, adatlapot keresni, abból minden kiderül.
Saját kérdésem: Adott egy hiperszil magos transzformátor. Jóval 100VA feletti névleges teljesítményű. De semmit nem tudok róla. (A feszültségeken kívül.) Hogy tudhatnám meg a teljesítményét? (230V bemenő, 18V - sok A és 33V ~ 2-3A kimenő feszültség - áram.)
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Jó ötlet. Én még arra gondoltam, hogy melegedésmérés... Szintén nem elvetendő. Csak sokára hoz eredményt.
Egyéb javaslatok?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz CPT.Pirk #5617 üzenetére
A te QUAD-405-öd mekkora tápfeszt kér? (Gondolom szimmetrikusan.) Ahány verzió, annyiféle tápfesszel találkozni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz CPT.Pirk #5624 üzenetére
Tápellátás: szerintem itt éri meg a kapcsolóüzemű táp alkalmazása. TL494, egy-két nagyfesz tranzisztor, meg gyors Schottky. És egy nagyobbacska ferrit toroid. Régi PC tápokból bika nagyfesz tranzisztort lehet kitermelni, párban. Még TL 494 is akad. A kondik sajnos kicsik feszültségüket tekintve. Esetleg soros kapcsolás. A 63V-os low-ESR kondi, főleg nagykapacitásúban nem olcsó.
Most gondolj bele, mekkora lehet méretre és súlyra egy 1,2-1,5kW-os kapcsoló táp. És mekkora a 8 darab (legalább 200VA-es) toroid, vagy akár a 4db 400VA-es toroid. Dögnehéz.
Mivel a B osztályú végfok torzít, ezért a Quad az AB, max. ~60% lehet a hatásfoka, de gyakorlatilag 50% körüli. Ezért a kb. 200VA-es trafó. Ha olyat választasz, akor az terhelve ad megfelelő feszültséget.(50+1,4) / 1,41 = 36,35V szinusz. Tehát ~37-38V-os névleges feszültségű transzformátor bőven megteszi.
Gondolom nem 8 doboz - 8 erősítő lesz, hanem 4 doboz - 8 erősítő (sztereó erősítőkkel). Szerintem egy 5. teljesen ugyanolyan dobozba építs egy egyedi kapcsolótápot. Az erősítők külső tápfeszt kapnak így. Erősítőnként 2db 10000uF kondi a tápsínre (a tranziensek ne a hosszabb tápvezetékeken kortyoljanak már)...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz #96302336 #5627 üzenetére
(50 + 1,4) / 1,414.
Itt nem értetted a +1,4-et. Mondom. 50V kimenő egyenre van szüksége, de nem ennyi kell legyen a szinusz csúcsértéke, hanem a diódák nyitóirányú feszültségesésével több. Feltételeztem nem egyutasan egyenirányít, tehát Graetz-híd. Ott két dióda van sorosan ---> 2 * 0,7V = 1,4V. Csak a véletlen műve, hogy mindkettő 1,4...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
"Nyilván, ha olyan isteni találmány lenne a tranyó, nem találják fel a fetet."
Egy dolgot ne feledj. A FET az tranzisztor. Field Effect Transistor. Másrészt, ha olyan isteni találmány lenne a FET, nem találják fel az IGBT-t (Insulated Gate Bipolar Transistor), ami a FET, konkrétan a MOSFET és a bipoláris tranzisztor előnyeit...
...ötvöziNyilván ha olyan isteni találmány lenne az elektroncső (vákuumcső), már magát a tranzisztort sem találják fel. Ha a vákuumcső olyan isteni lenne, nem találják fel a gáztöltésű csövet. Ha a gáztöltésű cső olyan isteni lenne, nem találják fel a tirisztort. És folytathatnánk...
DTL --> TTL --> ECL. NMOS, PMOS, CMOS. Van amikor TTL kell, és nem jó a CMOS. Van, hogy az a jobb. Nem lehet egyértelműen leírni semmit. Sem az elektroncsövet, sem mást.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Én is leolvasni szeretném az oszcilloszkópot... Csak nekem nincs. Tudtok eladót? Kellene egy nagyon.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz KeNTaGoN #9273 üzenetére
Kis fémtégelybe önts denaturált szeszt. Gyújtsd meg, és a huzalt óvatosan emeld a láng aljától felfelé. Azon a ponton, amikor épp leégett a zománc, vidd le ismét, és mártsd az alkoholba. Sem korom, sem réz-oxid nem fog a felületen maradni. Az alkohol nem éget kormozó lánggal. Másrészt, nem felizzásig melegíted a huzalt (ezért kell lentről óvatosan emelni). Kis réz(II)-oxid ennek ellenére képződhet, ezt a forró huzal alkoholba mártásának pillanatában redukálod.
Gyantával ezután meseszerűen forrasztható a korábban zománcozott litze huzal is.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz KeNTaGoN #9334 üzenetére
Kis keresztmetszetű kell, és mélyebb, mint egy befőttes üveg. Különben felgyújtod a lakást. Úgy oltod el, hogy letakarod, mondjuk befőttesüveg fedővel.
Itt az a cél, hogy épp csak kis alkohol éghessen, de legyen térfogat, amibe márthatsz a láng alatt.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
60 eres szalagkábel (fehér műanyagos bevonatú az egész) végeit hogy lehetne forrasztáshoz előkészíteni?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Ez nem az IDE jellegű szalagkábel. Lapos, rézszalag vezetőt tartalmazó. 0,8mm a vezetőszálak tengelyének távolsága.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
Kellene nekem egy alkatrész. Pár századmásodperces 100-200A-es áramlökést kellene elviselnie, az ismétlési tényező 10 másodpercnél nagyobb. Ha azonban a vezérlését megszüntetem (nekem tetsző időpontban), akkor ezt a 100-200A-t meg kell szakítania, kb. 500V feszültség lép ekkor fel. Nem induktív jellegű a megszakított áram.
(400-450V-ra feltöltött 1000...5000uF kapacitású kondenzátortömb kb. 2-3 ohm hurokellenállású körön sül ki. A kisülési áramot akarom megszakítani, nekem tetsző pillanatban.)
Mit javasoltok? Legjobb, ha a Lomexben is beszerezhető.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Call of Duty: Black Ops 6
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BestBuy topik
- Macska topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- E-roller topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- Xbox Series S konzolt keresek megvételre
- Lenovo l480 laptop 8250u 8 gb memória 256 gb ssd full hd világító billentyűzet akku töltő kamera Blu
- WHITE RGB GAMER PC! I5 11400F / RTX 3070 / 16GB 3200MHZ / 250GB+500GB / 700W
- MacBook Pro mid. 2014
- HP Probook 640 G4, Magyar, FullHD, Intel core i5 8250U, 8GB RAM 256GB SSD + 1TB HDD, Win11Pro
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest