Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• And

veterán

válasz JulianSinulf #101091 üzenetére

[..] ami az én mérési eredményem alapján pont a jó értékre tolja el azt.
    Annyira tolja el, hogy már a saját mérési eredményeid között is akad 0.4 Hz eltérés attól függően, hogy a kvarc melyik kivezetésén mérsz. Ez ugye nem tűnik soknak, csak 12 ppm, de elég jól rámutat, hogy a mérés maga meghamisítja az eredményt, mert belátható, hogy elvileg azonos értéket kellene mérjél mindenhol. Azt pedig nem lehet tudni, hogy ha nem lenne ott a mérőcsúcs, akkor mennyi lenne a terheletlenül mért frekvencia. A mérővezeték odaérintése pont ugyanazt a hatást váltja ki, mint a kristály melletti kapacitások megnövelése, vagyis amit a trimmer kapacitás beépítésével is elérnél.
    "A gondom csak az, hogy ezek szerint nem kell arra számítanom, hogy méréssel bármelyiket is be tudom állítani megfelelően, ez csak megfigyeléses úton tud működni."
    Igen, erre gondoltam. A pufferelt kimenet alatt olyan pontot kell érteni, amelyet rámérve (azt a pontot akár minimálisan terhelve) sem változik meg tőle az oszcillátor frekvenciája, mert nem hat vissza a rezonanciát meghatározó elemre, ami jelen esetben a kvarckristály. Példa: [link], itt van egy leválasztó vagy pufferfokozat (U2), amelynek a kimenetén mérhetsz nyugodtan frekvenciát, attól nem fog módosulni az értéke. De ha közvetlenül a kristály kivezetésein tudsz csak mérni, akkor bizony a mérés (a mérővezeték által hozzáadott minimális kapacitás) nagyon kis mértékben ugyan, de félrehangolja az oszcillátort. A baj az, hogy egy csomó hasonló kvarcoszcillátoros IC-nél nem férsz hozzá ilyen leválasztott ponthoz. A tokon belül szinte biztosan létezik, hiszen szükség van rá, de nincs külön kivezetve.
    "A DS1302 esetén még olvastam arról is, hogy nem igényel extra kondenzátort, vagyis a két 10pF elvileg felesleges oda."
    Szinte az összes integrált kvarcoszcillátorral szerelt tok működik ezek nélkül a plusz terhelő kapacok nélkül is. A pin-ek maguk is szórt kapacitások pár pF-os nagyságrendben, és a tokon belül is lehetnek ilyen nagyságrendű kondenzátorok. A DS1302 konkrétan 6 pF-ot említ, amelyet legalább részben a szórt (parazita) kapacokból ered. Ezek segítik az oszcillátor működését, gyorsíthatják az indulását is. A 32 kHz-es nagyságrend mellett ennél nagyobb kapac-értékek is elférnek, és pont ez teszi lehetővé, hogy be lehessen építeni plusz hangoló elemet, forgókondenzátort.
    Egyébként ha mérni is tudod, akkor is problémás lehet azzal beállítani, pont a nagyságrendek (a mérési felbontás ill. a mérőműszer hibája) miatt.

Új hozzászólás Aktív témák