Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz krx21 #50325 üzenetére

Na, de ha már méricskéltem múltkor, akkor dobok grafikont a Proson R10-ről.

A döglött magas hangszórós frontok helyett a surround grafikonját tettem mellé (amiatt is, hogy látszódjon hogy sikerül neki kipótolni a Zesor 1-esek csatornájának 80Hz alatti tartományát, de inkább a későbbi megjegyzés rovat értelmezéséhez nyújt segítséget).

A sötétebb és élénkebb színű vonalak a sub csatorna sweep-ek (de egyébként azok is végigmentek 20-24k közt, és az AVR-ben feltoltam 250Hz-ig a sub high-pass filterét, szóval a sub saját low-pass szűrője vágta meg először 180Hz körül, ami ugye a potméter vége), a halványabb és fakóbb vonalak a surround csatornák. Azon túl a piros vonal PureDirect módban, a zöld vonal MultEQ XT-vel lett mérve.

Megjegyzés: A sub helyesen-helytelenül (:DDD) kb. +5db a surround-hoz képest, mivel nyersen küldtem a csatornákra a jelet, miközben a házimozis szabvány szerint -5db-en kéne kódolni az LFE csatornát, így az AVR-ek +5db-t dobnak az LFE jelre dekódoláskor (egy DTS vagy Dolby kodekben -5db lenne az LFE a többihez képest, és akkor egyformára jönnének ki ezzel az AVR féle +5db-el).

Tipp: Egyébként ezért használom úgy a PC-t, hogy a programok (pl. játékok) ne lássanak dedikált LFE csatornát (4.0 quadraphonic a szoftveres kiosztásom 4.1 helyett), mert akkor sohasem lehetnék benne biztos, hogy a szoftver DPS vajon figyelem beveszi-e, hogy a legtöbb AVR rádob +5db-t az LFE jelre, és visszatekeri-e ennyivel, vagy azt hiszi, hogy az AVR LPCM módban nem teszi ezt meg (amúgy igazából ez lenne a helyes Direct módban LPCM-ből, Denon !), vagy hogy bögreszettem van, ami véletlen sem gondol ilyesmire, hogy az LFE-t emelni kéne.

Nem vártam tőle csodát, de mint látszik, jelenlegi elhelyezésével és ebben a szobában ~35Hz-ig tud lemenni.

• janos666

nagyúr

válasz xtremetuning #52672 üzenetére

Szerk : ebay megoldja szvsz.

Hát nem feltétlenül.
    És is azt hittem, hogy talán olyan egyszerű lesz, hogy beütöm a számot, amit a tweeter hátán van, és megrendelem, de semmi értelmeset nem talált még a google sem, nem hogy az ebay. Akkor folytattam úgy, hogy "chorus 726s tweeter", és megint nem sok az értelmes találat. Szóval úgy tűnik keresztül kell menni egy szervizen, aki tud rendelni a gyártótól/disztribútortól/stb.

• janos666

nagyúr

válasz krx21 #52682 üzenetére

Üzemszerűen semmiképp, nem is szeretem hangos járatni a cuccot, esetleg tesztelés erejéig.
    De tesztképp hallgattam már hangosabban is a Focal-t (most -15dbe-n mértem, nem 0-án), nem volt belőle semmi baj azon kívül, hogy már be kellett fognom a fülem (most nem kellett volna, de megtettem *). Papíron magasabb a terhelhetősége, mint amit az AVR papíron le tud adni. És ezek tartós használatra vonatkozó adatok nem egy-egy percre, míg játszok vele, átmenetileg, lökésszerűen túl kéne élnie a névleges érték dupláját is.

Biztos valami hiba csúszott a dologba, például mégsem tiszta, logaritmikusan emelkedő szinusz jel jött ki a jelgenerátorból (* pont mivel le volt fedve a fülem, így nem feltétlenül vettem észre) és/vagy az AVR-ből, hanem valahogy megtört. De olyasmi is közrejátszhatott, hogy egy silányabb sorozatból is jutott nekem, illetve hogy nem mai darab már (lehet, hogy új korában a dupláját is kibírta volna annak, amitől most elkattant).

És továbbra sem zárnám ki, hogy ha most mérés közben szállt is el végleg, inkább akkor sérült meg először, mikor egyszer lefagyott a PC, én meg majdnem kimenekültem a szobából a zúgás elől, mielőtt magától kikapcsolt az AVR. Az így visszagondolva nagyon gyanús, mert úgy kapcsolt le, mint amit túlterheltek, vagy rövidre zártak (ezt most utólag néztem meg a manual-ban, hogy azt jelentette a villogó piros LED). Arról elhiszem, hogy rendesen odavert neki, és szerintem attól lett olyan érzékeny, hogy most a mérés alatt végleg feladta az életét.

• janos666

nagyúr

válasz xtremetuning #52555 üzenetére

Olyan hibakeresést/hotfixet toltam, hogy felfordul tőle a gyomrotok. :DDD

Kikötöttem a Focal frontból a tweeter-t, a kábelvégre pedig rákötöttem egy Genius SW 5.1 aktív szett frontját (a hátlapi panelére, hogy a saját keresztváltója is bennmaradjon a körben). És szépen sípol a Genius doboz tweeter-e, szóval a Focal-ban biztos a tweeter szállt el.

Majd elviszem/küldöm valahova, ahol kis eséllyel megjavítják, vagy inkább rendelnek nekem másikat. Addig meg elleszek így a Genius sebtapasszal. :O
    De így legalább nem kell elcipelnem a komplett álló dobozokat valahova messzire, csak majd megint meg kell tanulnom forrasztani (vagy két éve nem csináltam).

• janos666

nagyúr

válasz DjKoxi #52548 üzenetére

Valószínűleg az lehetett itt a forgatókönyv, hogy egyszer, mikor lefagyott a rendszer, akkor lettek túlterhelve a magasak, de attól még csak "megnyomorodtak", de egy darabig nagyjából működtek, míg most, hogy nekiálltam méregetni, akkor a teszthangok végleg kiverték őket.

Erre tudok gondolni, mert az utóbbi egy-két hétben volt egy olyan esemény, hogy a PC lefagyott úgy, hogy egy rövid ideig valami irdatlan kerregés jött a hangszórókból, míg lekapcsolt az AVR is. De rögtön utána még nem volt egyértelmű, hogy elszállt volna a magas (ezért nem is tulajdonítottam neki akkor nagy jelentőséget, és nem is jutott most eszembe, míg direkt vissza nem idéztem minden lehetőséget), viszont az is biztos, hogy akkor tájt (a fagyás után) kezdtem megint viszketni, hogy csinálni kéne valamit a hanggal (pl. megnézni mit lehet kihozni az EQ-ból, méricskélni kicsit a szobát és esetleg az alapján pakolászgatni benne, stb).
    Most viszont, mióta megtornáztattam a mérésekkel (de ilyet régebben is csináltam már másik mikrofonnal, egyedül ettől nem szabadna elrepülniük, hogy -15db-en lefut egy log sweep, szóval szép egyenletes és nem fülsüketítően hangos teszt), azóta már teljesen egyértelmű, hogy totál némák a magasak, nem is bírom elviselni, beállítom a surround-okat front-nak, míg meg lesz javítva.

• janos666

nagyúr

Valami tipp a Chorus 726s hibakeresésére, esetleg javítására?

Kivettem a hátlapi panelt, azon látszólag minden rendben. A tekercsek sincsenek megsülve. A kondenzátorok sincsenek felfújódva. A NYÁK-on sincs kiégve a szál.
    Csak enyhe friss fa-termék szagot érzek, ahogy kijött az önvájó csavar, semmi nem utal arra, hogy ebben a dobozban elfüstölt volna valami. Kép

Kivettem a magas hangszórót is a keretével együtt. Felületesen vizsgálva az is rendben van.

A multiméter szerint érintkezik minden. Magas hang viszont nincs.

Illetve most jutott eszembe, hogy nemrég egyszer csinált olyat az AVR, hogy kikapcsolt, és pirosan villogott a standby LED. Gondolom azóta ilyen, csak mostanában sok dolgom volt, nem is nagyon használtam és nem tudtam foglalkozni vele.

Gondolom zárlatosnak látta a hangdobozt az AVR.
    De miért? :U Vagyis mi az, amitől mindkettő egyszerre megy tönkre?
    Elvben lehetséges egyáltalán széthajtani ezeket a Chorus-okat egy Denon 2808-al, ha akár szándékosan akarná is valaki (nem hogy véletlenül)?

• janos666

nagyúr

válasz bajnokpityu #51308 üzenetére

Ma rájöttem miért voltam most ennyire beszarva egy jobb EQ-ért. :O
    Megjött a kalibrált mikrofon, nekiálltam méricskélni, és érdekes eredményeim lettek.

Például, hogy a Denon 2808 szépen teszi a dolgát a saját kis "játékmikrofonjával". E szerint a mikrofon szerint is határozottan jobb az eredmény bekapcsolt MultEQ XT-vel, mint anélkül (amit a saját kis mikrofonjával lő be az AVR, külsővel nem lehet használni, csak a méregdrága Audyssey félével...)

Viszont mégsem szabad 60-ról 80Hz-re tolni a crossovert a frontokon, mert határozottan rosszabb lesz a végeredmény, mint ha 60-on hagyom. (Eddig mindenhol úgy olvastam, hogy felfelé szabad tolni, csak lefelé nem, főleg 80-ig nyugodtan, de úgy tűnik mégis összezavarja a filtereit, ha belenyúlok.)

Na de ami miatt sírok, az az, hogy meg van dögölve a magas hangszóró mindkét Chorus 726s-ben. :( Mondjuk erre mikrofon nélkül is rájöhettem volna, de eddig egyszerűen csak annyi tűnt fel, hogy nem tetszik a hangkép, és ráfogtam arra, hogy biztos szar a szobaakusztika és a Room EQ sem úgy működik, ahogy kéne.
    Nos, most hogy végigmértem egy megbízható mikrofonnal, a surround-okon nagyon is jól működik a Room EQ, a frontokon viszont nem tud mit csinálni, mert semmi nem jön ki a három utas doboz magas hangszórójából. Tök süket mindkettő, később meghallgattam jelgenerátorral is, 12k-ig hallok valamit a közép-surgárzóból, aztán felfelé már semmit. De nem a mikrofon és a fülem a szar, a surround-ok (Dali Zensor 1) adják rendesen 24k-ig.

Kipróbáltam, hogy átdugtam a frontokat a surround csatira az AVR-en, de úgy is süket a magas. Megnéztem jól van-e átkötve a bikábel-átkötés (nem bikábelezek, de megnéztem jó-e az átkötő, illetve átdugtam a banándugókat a másik bemenetpárba is próbaképp).
    Mit lenne érdemes csinálni velük? :U
    A keresztváltó mehetett ki, vagy a hangszórók?
    Kicsavaroztam az egyiket. Ránézésre nincs megsülve (nincs látható vagy szagolható nyoma, hogy kisült volna).

• janos666

nagyúr

válasz #09634560 #51377 üzenetére

Megpróbálhatom, de előbb vissza kell kérdeznem, hogy pontosan mi is a kérdés,
    "mia az az Auto frame rate?"
    mert abban a kérdéskörben, amelyik hozzászólásra reagáltál elég nehéz értelmezni, de még úgy általában a házimozi/audio processzor/erősítő témában is. :F

Arra tudok tippelni, hogy a BD/médialejátszód vagy az AVR-ed menüjében látsz hasonlót. Ha igen, akkor roppant egyszerű: a forrásanyag képkockasebességéhez leginkább passzoló frissítési frekvenciát állít be. Prioritási sorrendben: azonost, egész számú többszöröst, vagy harmad törtet, azután a metrikusan legközelebbit. Persze abból kell gazdálkodnia, amit támogat a megjelenítő (ez vagy egy alapfeltételezés, hogy mi az, amit minden, adott csatlakozó szabvánnyal ellátott eszköz tud kötelezően a csatoló szabvány előírásai miatt, vagy te adhatod meg a listát a menüben, de manapság leginkább a megjelenítő EDID-jét olvassa ki a forráseszköz, ami bár kicsit bugos lehet, ha AVR is van köztük, de néha anélkül is, ezért szokott lenni erőszakolt mód is a menükben), így a gyakorlatban:
    23.976fps kimehet 23.976Hz-en, 24Hz-en, 60Hz-en, végső esetben 50-en
    24fps ugyan ez, csak a 24 helyet cserél a 23.976-al, de ez ritka
    50Hz kimehet 50-en, vagy végső esetben 60-on
    Aztán persze vannak még interlaced és 3D módok, de azok igazából nem zavarják ezt (a HDMI-n frame packed 3D megy, egymás felett-allatt a két szem képe, köztük fekete sávval, nem 2x24=48Hz).

Néha az AVR is megteheti neked, hogy 24Hz-et fogad a lejátszótól, és ő sokszorosít belőle 60-at, ha a rákötött megjelenítő nem fogad 24Hz-et.

A menü animációk sokkal szebbek 50 vagy 60Hz-en, így a lejátszó szeret visszaváltani erre. A mozifilmek viszont 24fps-el peregnek (moziban 24, Blu-Ray korongon 24/1.001~23.976Hz-en, még a régi NTSC Y és CbCr közti frekvenciaeltolás hagyatékaként, vagyis a színes TV-k óta, de egész máig, mikor már nincs értelme), ha váltva 2x, 3x ismételgeted a forrás képkockáit, hogy 60Hz-et kapj, az akadozni fog, így ha tud 96Hz-en járni a megjelenítő, akkor érdemes 24Hz-el etetni (pontosabban 23.976-al, de áltlában a menükben is kerekítve találod, akár 24-re vagy 23-ra, esetleg mindkettő megvan). A TV-k viszont ritkán fogadnak 96 vagy 120Hz-et, mert pazarlás forrás oldalon duplikálni a képet és úgy átpaszírozni a HDMI kábelen, pedig járulékos előnye lenne, ha PC-ről is játszol.

Remélem ez volt a kérdés, mert elég sokat pötyögtem. :D

• janos666

nagyúr

válasz Goose-T #51334 üzenetére

És ha nyílt a forráskód, akkor agyonoptimalizáltathatom a kódot a CPU-mra ICL14-el. Na meg ugyan úgy szabályozható a terhelés filterfelbontással, mint ahogy az AVR-ek DSP-inél is teszik (ugye MultEQ-ból is van vagy 5 szint aszerint, hogy mir bír el a CPU, de a többieknél is, csak ott még ködösebben vagy nem is dokumentálva). Pl. a sub csatornára többet lehet küldeni, a frontokra kevesebbet, a surround-ra még annyit se...

• janos666

nagyúr

válasz bajnokpityu #51316 üzenetére

Erre a konkrét szoftver (Equalizer APO) Windows sound APO implementációra értettem.
    A készítője írta, hogy vannak neki kéznél olyan algoritmusok, amiket nem használ, de elvileg megtehetné, mert nem minden országban érvényes a szabadalom, amit bejegyeztek rájuk, ő pedig épp nem ott él, ahol igen. :D

Szóval most még csak egyszerű EQ-t csinál, de úgy beszélt róla, aki fejleszteni kezdte (amúgy open source, tehát akár te vagy én is írhatnánk hozzá kódrészeket, ami azt jelenti, hogy rátalálhatnak páran, akik a programozáshoz és a hang elméletéhez is értenek), az nagyjából felvázolta, hogy sok mindenre lehet még képes egy ilyen APO, csak akarni és csinálni kell (de először nyilván az a cél, hogy egy alapfunkció megfelelően működjön).

A minőséggel nincs gond, float32-ben is futhat, ami több, mint a legtöbb hardware DSP int24 precizitása. A teljesítmény pedig több nagyságrenddel több egy PC-s CPU-ban, mint egy AVR-be dobozolt kis CPU-n (még akkor is, ha az fix funkciós célproci, az x64 PC CPU megeszi izomból is).

Szóval bízom benne, hogy ezzel talán hamarosan meg lehet majd csinálni legalább azt, amit a legtöbb AVR csinál, vagy akár többet (illetve olyan szempontból mindenképp többet, hogy saját, darabonként kalibrált mikrofont használhatsz hozzá, nem csak egy kis játékszert csomagolnak mellé, vagy méregdrágán túlárazva rendelhetően egy olyasmit, ami amúgy kb. 65-100$-t érne, de 500 alatt nem áll meg, mert rajta van az Audyssey logó, és csak néhány AVR-hez jó).

• janos666

nagyúr

válasz bajnokpityu #51312 üzenetére

Igen, azzal még adós ez a megoldás, hogy ezt is figyelembe vegye, de nemrég kezdődött a fejlesztése. Ha sokan rákapnak, akkor biztos egyre több feature kerül majd bele, a végére akár minden mi szem-száj ingere a többi megoldás specifikációiból (ami mondjuk attól még nem biztos, hogy tényleg jól működik bármelyiken :DDD).

• janos666

nagyúr

válasz Goose-T #51306 üzenetére

Ez egy egybeépített mikrofon és USB-s ADC, amit így együtt kalibrálnak. Szóval egyszerű és kényelmes. A jósága pedig... hát biztos jobb, mint egy mobiltelefon, de szerintem az alap kis Audyssey mikit is le kéne köröznie (akár nyers felbontásban, de pontosságban főleg, az egyedi kalibráció miatt).

(#51308) bajnokpityu
    Szoftveres EQ ráadásul valamennyire belenyúl a frekimenetbe

Ez lenne a lényeg, hogy bement oldalon úgy torzít, hogy kompenzálja a hangsugárzó, de főleg hangsugárzó+szoba tökéletlenségeit (egy bizonyos mértékig).

És pont ezért kell az EQ, mert nem lehet összehozni a tökéletes hangsugárzót és a tökéletes hangzást.

A korábban linkelt szoftverrel csak az a baj, hogy egyelőre kizárólag egy sima parametrikus EQ, szóval csak frekvenciát korrigál, mást nem, mint amit az Archam, Pioneer és Audyssey megoldásai próbálnak.
    Az, hogy hardware vagy szoftve DSP, az tök mindegy, mert 24-bites a DAC és a HDMI kapcsolat is, mindegy hol (melyik lépcsőben a PCM hang dekódolása és a D->A konvertálás közt) babrálok a hanggal.

• janos666

nagyúr

válasz Oldfighter #51262 üzenetére

páran már itt ajánlottak valami okostelefonokra letölthető dB mérőeszközt

Egy mobiltelefon szerinted jobb, mint az AVR ön-kalibráló megoldása :F

Én ilyet vettem nemrég (még utazik): UMIK-1 @ Cross-Spectrum Labs. Ezt a mikrofont eleve viszonylag pontos mérésekhez gyártják, és ez a forgalmazó ~1.5x árért egyedileg újrakalibrálja mindet a saját NIST által hitelesített laborjában, ráadásul 5-25kHz közt, nem csak 20-20k Hz közt lesz jó. (Mondjuk még nem sok sub-ot láttam, ami akár papíron lemenne 20Hz alá, de a Focal magasa pl. felmegy 20k fölé...)

Most az a tervem, hogy a fenti mikrofon, a REW és az Equalizer APO olja majd meg nálam a kalibrálást. Vagy legalább is megnézem mivel jut így többre (vagy kevesebbre), mint a MultEQ XT a saját kis mikrofonjával (amihez sajnos nevetségesen drága a kalibrált mikrofon csomag, és mellé minden egyes készülékhez külön license vásárlás, nem beszélve róla, hogy csak a legdrágább AVR-ek "installer ready"-k).

Ha ez a PC szoftveres megoldás lenyomja a MultEQ-t (elvben képes rá, főleg a jobb mikrofonnal, de még kevésbé kiforrott), akkor cserélhetek egy olyan AVR-re, aminek butább az ön-kalibráló megoldása, de nyers módban jobb a hangminősége. ;)

• janos666

nagyúr

Játszogattam kicsit a Proson R10-el kb. 20m^2-en.

Stereo módban 80Hz-es crossover mellett átkapcsoltam B kimenetre a forontokat (ami nincs bekötve, tehát csak a sub szólt). A sub saját potméterét az Audyssey mikivel lőttem be, kb 2/3 állásra.

Beraktam véletlenszerűen valami durrogós elektronikus zenét és -4db-nél kezdett el kicsit kopogni a membránja, addig szépen zsibogtatta a lábam, ahogy tekertem felfelé.
    Aztán jött a következő track az albumból, és ott gyorsan vissza kellett tekernem -10db-re. Itt nem a membrán kopogott, hanem csúnyán torzított, rezonálva búgott a lüktetés helyett, szóval durván elvesztette a fonalat szegény. A harmadik bekattintott számhoz pedig már -15db-re kellett visszavenni, hogy ne búgjon.

Szóval lehet, hogy még itt is elférne egy kicsit nagyobb teljesítményű, és tényleg inkább zár sub, mert a látványos/hangzatos mozifilmekhez úgy -10, -8db körüli hangerőt szoktam beállítani. Persze a CD-s zenék nem mozis referencia hangerőre vannak masterelve, de durva közelítésnek talán nem rossz. Mikor -15db-nél visszaváltottam az AVR-t A front kimenetre (amik be vannak kötve), akkor nem volt túl hangos, kb. ilyen egy zajosabb akciófilm jelenet, ahol lövöldöznek, robbantgatnak, stb.

Film közben nem vettem még észre, hogy így eltéved a sub, de nyilván sokkal nehezebb meghallani, ha nincs kinullázva a frekvenciatartomány többi része, és nem sok robbantgatós filmet nézek. Pár éve annyira elegem van a tucat akciófilmekből, hogy még a jónak mondottakat is csak félreteszem.

Kicsit többet majd akkor tudok mondani róla, ha jövő héten megjön a 5-25k Hz közt egyedileg kalibrált mikrofonom.

• janos666

nagyúr

válasz BBéci #50480 üzenetére

A Chorus 726s a gyártó, és a kis Audyssey miki szerint is kb. 40Hz-ig tud lemenni, így abból szerintem még nem lehet nagy baj (*de egyelőre még "tesztelés alatt"), ha Stereo Direct módban 40Hz-re állított crossover frekivel bekapcsolva hagyom a sub-ot, mert nagyjából csak olyankor fog bármi jelentényken dolgot csinálni, ha a frontok már kb. semmit sem kezdenének azzal a hanggal, csak elveszne.

Élő hangszeres felvételben nem igen lesz <=40Hz, de elektronikus zenében nyudogtan lehet bármi. És jó, tudom, itt a többség még elvi feltevés formájában sem képes/hajlandó értelmezni az egymás mellé pakolt elektronikus és zene szavakat, de én ezt használom arra a digitális effektezésre, ami nem a titnidiszkós, ViVa TV-s, Rádió1-es tucc-tucc-swap-swap---hujujujuj (ezeket szívből gyűlölöm már csak azért is, mert nagyban segítik a műfaj környékéről is idegenekben az elektronikus zene skatuja szerű negatív diszkriminációját), hanem a maga nemében szépen, a maga módján már művészien komponált digitális effektezés (ami alapulhat többek közt élő hangszeren és énekhangon is, de túl is léphet rajta). Nem sok ilyen létezik (főleg 10 évnél régebbről, illetve az utóbbi 1-2 évben nem igazán születik ilyen), de párat én önkényesen ilyennek nyilvánítok. És ilyet nem fogsz TV-ben, rádióban hallani, csak úgy találod meg a CD-ket, ha tudod mit keresel (bár néha egy-két számot talán kiragadnak egy időre és készül "radio edit"). :P

• janos666

nagyúr

válasz t-bali3 #50466 üzenetére

Ha Vista vagy újabb a Windows, akkor a WASAPI Exclusive mód a legjobb. Így az audio renderer át tudja konfigurálni a HDMI kimeneti formátumot úgy, hogy ha lehetséges, akkor pontosan egyezzen a forrásanyagéval (persze a kitömörítés után, ha tömörített), csatornák számában, bitmélységben, mintavételi frekiben is, szóval szabványos forrásanyagnál automatikusan 1:1 megy ki (akár épp sztereó, akár több csatorna, két egymást követő szám közt is automatikusan átáll a formátum, ha kell).

Winamp-hoz és a Maiko plugint használom. Béta teszt verzió, de tökéletesen működik (talán ezért nem is jött újabb).

Most már ugye az erősítőnk is automatikusan vált, úgyhogy :C

---

Meddig mennek le a frontsugárzóid, hogy zenéhez kikapcsolod a sub-ot?

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #50449 üzenetére

Ó, megvan! Auto Surround Mode -> ON
    Ez megjegyzi nekem, hogy legutóbb melyik módot hazsnáltam x bemeneti formátumhoz, így ha egyszer beállítom kézzel a Stereo Direct módot miközben sztereó zenét hallgatok, és a Standard-et, mikor többcsatornásat (ez ugye inkább film), akkor a jövőben automatikusan átáll magától is arra, amin hagytam.
    Szitkozódás visszavonva, bár a Multichannel Direct bass management viselkedése azért mégis fura egy kicsit.

• janos666

nagyúr

Most jöttem rá (újra, mert nézegettem már, csak míg nem volt sub, addig kevesebb volt a lehetséges kombinációk száma), hogy milyen kényelmetlenül kezeli a Denon ARV-2808 a 2 csatornás bemenetet. :(

Winamp-al játszok le PC-ről WASAPI Exclusive módban (Maiko plugin), vagyis a FLAC-ből PCM lesz, ami aztán minden további lépés nélkül 1:1 megy ki a HDMI-n az AVR-re (ha 2 csatornás 16 bit 44.1kHz, akkor olyan, ha 6 csatornás 24-bites 96kHz-es az anyag, akkor olyan lesz a kimeneti formátum is automatikusan, abszolút nem nyúl bele, amíg olyan anyagról van szó, amit támogatottként jelez az ARV EDID, az pedig egy elég tág paletta 8 csatornáig, 24-bitig és 192kHz-ig bezáróan).

Standard módban a 2 csatornás zenét vagy DTS: Neo6 vagy Dolby PLII szerint kevei újra hamis térhangzássá (sztereó zenéhez is szól valami a surround dobozokból is). Tehát ez nem igazán nyer szetereóhoz. (Akkor már inkább választanék egy olyan módot, ami tudatában van, hogy sztereóból dolgozik több csatornára, nem pedig azt hiszi, hogy két csatornába van tömörítve a térhangzás, de ha lehet, akkor inkább azt is kihagyom.)

Multichannel Direct módban 2 csatornás bemenet esetén képtelen vagyok rávenni, hogy a <=80Hz tartományt a sub-ra küldje. Hiába van beállítva a crossover a global speaker setup alatt, és külön a direct mód beállításainál is (ami a neve alapján mindkét, Multichannel- és Stereo- Direct módokra is egyformán érvényes lenne két csatornás bemenet esetére, de úgy tűnik mégsem).

Tehát a Direct módok közül csak a Stereo Direct csinálja a sztereó zenével, amit szeretnék (sztereó zenéhez csak a frontok és a sub, de utóbbi is dolgozzon). Ebben a módban viszont mindig ki van nullázva minden más (8 bemeneti csatornánál is süket a surround, akár nyers PCM, akár bitstreamelt HD hang, elvégre ennek a módnak ez a lényege, a Stereo az sztereó, ami tökéletesen rendben is van).

Szóval valahol mindenképp le kell mondanom a kényelemről.
    - Vagy a PC oldalon, hogy minden automatikusan 1:1 menjen ki a HDMI-n.
    - Vagy AVR oldalon kell folyton kapcsolgatnom távirányítóval a módok közt.

A Multichannel Direct lenne számomra ideális, ha ebben a módban is működne a bass managament (mint a Stereo Direct módban), mert akkor nem kéne kézileg kapcsolgatnom az ARV távirányítójával Stereo Direct és Multichannel Direct vagy Standard módok közt.
    Bitsream esetén sem lenne tökéletes a Channel Direct, mert ilyenkor nem működik a multichannel dekódolás bitstream-ből, de a PC-n is gond nélkül (na jó, kis illegális trükkel) ki tudnám tömöríteni a HD hangokat is PCM-be, így mehetne a Multichannel Direct mód 24/7 veszteség nélkül, kényelmesen.
    De nem, pont ebben a módban nincs bass management (miért is...?).

Harmadik alternatíva, hogy szoftveresen csinálom a sub crossovert és úgy használom a Multichannel Direct módot. De akkor megint csak meg kell törni ezt az 1:1 FLAC->WASAPI->HDMI láncot, teretengedve bármi más rogue filternek azon túl, amit én teszek be (sub crossover).

• janos666

nagyúr

válasz Goose-T #50427 üzenetére

Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a kábelben mindig elektromos áram halad, és bár míg bizonyos digitális formátumok hordoznak különböző mértékű hibaellenőrző, akár hibajavító kódot, egy elég agresszív torzítás vagy tompítás azért megzavarhatja a digitális korrektség mókát. Bár ez a szint szerintem sem az egy és két milliós HDM kábel közt van, hanem a gagyi és normális közt, némi egészséges túlméretezés pedig még megéri a nyugalmat.

A tápkábel már valóban érdekesebb mese, ha nem a szobában elhelyezett tápkondicionálótól indulunk, hanem egy szimpla fali konnektorról (ami sok száz, inkább ezer métereket tesz meg az utolsó trafótól a konnektorig, több csatlakozáson és akár vezetőanyag váltásokon át), és ismét csak nem gagyi és normális, hanem túlméretes és még túlméretesebb kábeleket nézünk. De erre is itt a kiskapu, a tápkondicionáló, ami bejön a képbe, és értelmet kezd adni a dolognak. Aki sokat költ a kábeleire, az könnyen rendelkezik ilyennel is.

• janos666

nagyúr

válasz krx21 #50325 üzenetére

Részben veled is egyetértek, de (#50326) Toobee véleményével is.

A használt árát mindenképp megérte, és bőven ráérek tesztelgetni, hogy mire cseréljem, ha cserélem, addig is határozott mértékben javítja a rendszer összeképét.

Ma újra megnéztem az Avangers-t (még megjelenéskor láttam egyszer), és nagyon szépen adta az effekteket. :K
    Főleg bekapcsolt MultEQ XT-vel, ami a 4.0 rendszerben többet ártott, mint használt (teljesen ellopta még azt a basszust is, amit a Chorus fontok tudtak, szóval rosszul próbált kompenzálni) de így a 4.1-el magáratalált az algoritmus, és határozottan jobb vele a mély tartomány is, mint kikapcsolt MultEQ-val (pont azt csinálja, amit kell, vagyis kompenzálja námileg az R10 gyengeségét, kicsit dinamikusabbnak hat vele).

Viszont, mikor zenéket próbálgattam, az sokkal kevéssé volt meggyőző. Pedig sokféle stílusba belehallgattam, pár Allan Taylor és Celine Dion számtól Spore-on át (Drumm & Bass) Yonderboi-ig (aka Fogarasi László féle besorolatlan elektronikus zene). De nem nyűgözött le. A hangszerek teltségéhez és az elektronikus lüktetéshez gyorsaság is kéne, nem csak erő.

• janos666

nagyúr

Csupa meglepetés ez a sub válogatás.

Először arra figyeltem fel, hogy a Klipsch RW-12 is nyitott felépítésű, csak alaposan el van rejtve a portja. Részben emiatt, és mert potom ~20m^2-re kell (vagy 35-re, ha átpakolok egy másik szobába, de előbb nagyobbra kéne cserélni a TV-t, addig nem lenne sok értelme), illetve amiért nem értem el a Klipsch hirdetőt (mondjuk kemény 24 órát vártam, de nem volt megadva telefonszáma és ki tudja mikor néz be legközelebb AVX-re), így elhoztam egy használt Proson R10-et, csak hogy vásárlás előtt rádöbbenjek, hogy ez is nyitott. :DDD

Na mindegy, kipróbáltuk, az árához képest szépen szólt. Holnap megjáratom majd itthon is, de azért kipróbálok még egy zárt SVS sub-ot is ebbe a kis szobába.

• janos666

nagyúr

válasz adodaniel #50234 üzenetére

Defoníció szerint nem, a Large az full range, a Small az bass managed, vagyis alul vágott, pontosabban átirányított. Eleve erre való ez a Small, Large kapcsoló, nem csak egy kolonc, amit meg kell kerülni.

Az mindegy, hogy az Auto Setup hová teszi, Large-ról bármikor átteheted Small-ra, csak fordítva nem szabad. Legalább is csak úgy, ha letiltod az EQ-t is, de úgy sem javasolt. Ugyan így az automata crossover frekit is tolhatod fentebb, csak lentebb nem.

• janos666

nagyúr

válasz Tamoo #49963 üzenetére

Ó, megtaláltad a sub-omat? :C
    Lassan már jut belőlük egy mind a négy sarokba (amit kinéztem kipróbálásra/megvételre), de szerintem ezt választom majd.
    Kösz a tippet. :R

Még esetleg annyit kérdeznék, hogy szerinted mennyi a reális ára?

• janos666

nagyúr

Nem akar esetleg még valaki rajtam kívül rendelni ilyen egyedileg kalibrált mérőmikrofont, így spórolni kicsit a postán?

Toobee? ;]

• janos666

nagyúr

válasz bajnokpityu #49860 üzenetére

viszont akkor se fényes, hogy 40hz , és szakadék.

Főleg úgy, hogy a hozzá passzoló Chorus 726S front is lemegy 40Hz közelébe, szóval nem tolja érdemben lentebb a szett által fedett frekvenciatartományt, inkább csak tehermentesíti a frontokat, amik sub hiányában még a surround-ok alsó részét is a vállukon viszik az AVR erejéből. De ekkora szobában még vállalható ez nekem, csak hiányolom a mély tartomány alját, szóval arra kéne hajtanom, nem a teljesítmény elosztására és növelésére.

• janos666

nagyúr

válasz #09634560 #49857 üzenetére

SPL grafikonokat néztem, szemre felvett középvonalhoz képest:
    Focal SW 700 (kék görbe) és Klipsch RW-12D
    Mondjuk nem ugyan olyan körülmények közt és módon mérték őket, így nem is szeretném közvetlenül összevetni a két grafikont, de mégis arra enged következtetni, hogy a Klipsch talán tényleg mélyebbre megy, miután a specifikációk és ezek a grafikonok is azt sugallják.

• janos666

nagyúr

válasz Tamoo #49853 üzenetére

Vagy még érdemesebb lehetne kimérni.
    Egy ideje akarok már rendelni egy egyedileg kalibrált UMIK-1 USB-s mérőmikrofont. Potom 85$ + nem tudom mennyi postázási felár lenne, és ha nem is labor minőség, de ilyesmikre bőven elég, mint egy ilyen kérdés eldöntése. ;)

Ja, amúgy lehet, hogy sokkal jobb lenne nekem is olyan sub, ami minél mélyebbre megy, nem pedig tág tartományban ad le nagy teljesítményt, mert a szoba nem túl nagy (nem kell stabilan sok száz Watt), a Chorus frontok pedig elég mélyre mennek egy álló fronthoz képest (kb. már 40Hz-től dolgoznak) és tudja őket hajtani a Denon 2808 annyira, hogy betöltsék ezt a szobát.
    A gond inkább ott van, hogy ~40Hz alatt nem szól semmi. A Chorus SW 700 pedig nem sokkal tolná mélyebbre az alsó pontot (5-10Hz-el), a magas teljesítmény pedig részben felesleges is lenne ide.

Azt hiszem rányomulok egy olyan Klipsh-re. :B

• janos666

nagyúr

válasz Sefter #49849 üzenetére

Ott van a topicban a hozzászólásom, hogy érdekel a sub. :K
    De egyedül nem eladó, ráadásul most darabáron 80k-ra lett irányozva a sub, én pedig 70k-t gondoltam érte először, szóval csak reménykedhetem, hogy visszaalkudhatnám 70k-ra, ha vihetném egyáltalán.

Ezért kezdtem nézelődni, illetve talán szeretném, ha kicsit mélyebbre is menne, mert ahogy néztem, a Focal nem csak szerénykedésből írt rá 36Hz-et az SW 700-ra, hanem akörül mérték szobában is. Az előbb említett Klipsh pedig 24Hz-et ígér, és láttam AVS-en egy olyan házi mérést, ami szerint tényleg kb. onnan indul, bár nem is nagyon megy 70Hz főle (de nem lenne gond, a frontjaim röhögve, a surround-ok nyögve, de lemennek addig).

• janos666

nagyúr

válasz Tamoo #49843 üzenetére

Nem ez az (belinkelte kitől vette és mennyiért), és nem akarja nekem 75k alatt eladni. :(
    70-et még szabadna adni érte? (Ok, hogy 50-ért hozzá lehetett már jutni egy ilyenhez, de a mai piacot nézve...) Gondolom egy Proson R8 vagy R10-től azért jobban szól, és olyasmiket látok 60-80 közt (na meg Magnat-ok és JBL-ek vannak most hasonló árakon).
    Mondjuk ha valami brutál jó vétel lenne annyiért, akkor talán elmennék még a duplájáig is, de ha semmi extra, akkor inkább 70k-t célzok (használt árból).

• janos666

nagyúr

Szerintetek mennyt érhet ez a sub? B&W ASW 1000 (használtan, tőlem ~25km-re van meghirdetve, de soknak tűnik a fix 80k).

• janos666

nagyúr

válasz Peak #49835 üzenetére

Itt van egy mkv file, benne egy 16-bites, 48kHz-es, 640kbps ac3 hangsávval, amin minden csatorna "digitális csend", kivéve az LFE, ami 15 másodperc alatt végigmegy logaritmikus skálán 40Hz-től 1000Hz-ig, konstans -3 db FS hangerőn (magyarul hangosan !!! javaslom elsőre -20, akár -30db-re állítani az AVR-t).

Lejátszás közben tehát egyre emelkedő frekvenciát kéne hallani, de ha a hangdoboz és a szobaakusztika is megengedi, akkor állandó hangerőn. Ha pontszerűen elhalkul, de még visszatér, akkor vagy a szoba lopja el a hangot, vagy a hangszóró, esetleg az AVR DSP-je, de ha nagyon elhalkul és nem jön már vissza a végéig, akkor bizonyosan a DSP (LFE vágás).

A többi részhez nem tudok mit hozzátenni, alapértelmezett beállításokkal használtam az FFmpeg ac3 kodeket, nincs licenselt dolby encoder kodekem. :P
    Nálam egyértelműen hallani valamit egészen 1000Hz környékéig, tehát nem vágta le a kodek.

Tekintve, hogy manapság többnyire vagy HD hangú filmeket nézünk (csak azt nem tudjuk tesztelni), vagy abból FFmpeg-el újrakódoltat, így szerintem vehetjük mértékadónak.

• janos666

nagyúr

válasz Peak #49833 üzenetére

Úgy érzem nem csak mi ketten, de te magad is elbeszélsz magad mellett.

Először leszögezed, hogy ahány féle encoder és decoder (amiből mindkettő lehet tisztán szoftver, akár fix funkciós hardware), annyiféle eredmény lehetséges (mindkét oldalon), és hogy ebbe csak kis eséllyel és részben látunk bele (esetleg reverse-engineering módszerekkel következtetünk az eredményből a működésre).

Aztán mégis azt javaslod, hogy a 100%-ig egyértelmű, minden rendszer által egyformán értelmezhető PCM helyett mégis használjunk inkább egy veszteséges tömörítéssel dolgozó, mélységeiben nem, vagy csak részben megismerhető működési elvű formátumot.

Magyarul a tiszta sorból csináljunk egy random fekete dobozt, mert legtöbben általában fekete dobozokkal dolgoznak? Ha? Őőőőő. Biztos jó lesz, de én nem értem. :DDD

Ez szerintem két külön dolog, hogy vizsgálgassuk melyik lánc mit csinál az egyes formátumokkal, és az, hogy nézzük meg mit csinál a lánc úgy, hogy végig átlátjuk minden más lépcsőt, kivéve ami még ismeretlen számunkra.

De mindjárt megnézem mit tehetek. :D

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #49831 üzenetére

Így, 4.0 hangsugárzó leosztással, az AVR-ben (Denon 2808) a front-okat Large-nek (full range) jelölve, a dedikált LFE csatornára pedig 120Hz-es filtert rakva, forrás oldalon LFE csatornába rakott 40 és 500Hz közti sweep-el durván 120 és 200Hz közt halkulnak el a dobozok, de még az 500Hz-et is hallani halkan, durván 1000Hz-től lesz teljesen néma (legalább is annyira, hogy ne halljak semmit -20db hangerőn). Minden más DSP effekt ki van kapcsolva (az Audissey-t is kilőttem, multichannel bemenetnél pedig nincs prologic és hasonló standard módban).

• janos666

nagyúr

válasz Peak #49830 üzenetére

Egy PC szoftverrel generáltam a jelet PCM-ként, amit ASIO-val juttattam a HDMI 1.4-es VGA-hoz, az általam választott tetszőleges csatornán (a lehetséges 8 közül, ami mind PCM 24-bit 192kHz). Így nem is dekódolt semmit az AVR, hisz tömörítetlen PCM-et kapott, de mivel nem PureDirect módban van, így üzemel a DSP, életbe lépnek az ilyen high és low pass filterek is.

Bár, mint mondtam, nekem most 4.0 rendszerem van, ami nem alkalmas erre. Én csak azt vitattam, hogy egy ismétlődő szűk frekvenciatartományú sweep talán hasznosabb, mint a szinuszjel (vagy többféle fekvenciás szinusz jelek sorozata, mert a sweep épp arra jó, hogy több fekvenciát fogjon át), és hogy ami nem megy, azt kár erőltetni, főleg ha nem látsz bele (szóval ha nincs DTS-HD vagy TrueHD licensed, akkor van ingyenes alternatíva, aminek a működésébe is beleláthatsz).

Az eredeti kérdés szerintem az volt, hogy mi történik az LFE csatornáról levágott felső tartománnyal, nem az, hogy álljunk neki reverse-engineering módszerekkel kitalálni melyik zárt forrású kodek (akár encoder akár dekóder) mit csinál azt LFE csatornával, mert akkor amúgy is könnyen itt őszülünk meg.

• janos666

nagyúr

válasz Peak #49828 üzenetére

Majdnem megfogtál, de mégsem. Gyorsan meghallgattam egy 20-120Hz logaritmikus sweep-et, és azt hallottam, amit gondoltam. (Nem azt, amit szerettem volna, mert elég magasan, 38Hz-mél kezdtem hallani/érezni bármit, de erre gondoltam.)

A jelgenerátor mono jelet álllít elő, amit aztán arra a csotornára küldök, ahová szeretnék. De épp most javasoltam, hogy került ki a proprietary kodekeket, és használj FLAC-t, akkor átláthatóbbá válhat az egész. Már ha ragaszkodsz hozzá, hogy kódold, mert nekem most jó így nyersen, közvetlen a jelgenerátorból az erősítőbe, kódolgatás nélkül PCM hangként.

• janos666

nagyúr

Akkor miért nem 20-120 közti sweep megy az LFE csatornába?
    Ha nincs DTS-HD vagy TrueHD licensed, akkor használj FLAC-t. ;)

Nekiesnék most én is kipróbálni, de nyomorék hozzá a rendszer, fizikailag hiányzik a sub, mint olyan. :P Segítsen valaki találni egy faszát max 100k-ig és megnézem én is (közvetlenül egy jelgenerátorral, hogy kódolgatni se kelljen). :DDD

• janos666

nagyúr

válasz MasterMark #49802 üzenetére

A sub mindig megkapja a teljes LFE csatornát, kivéve, ha külön tudsz rátenni egy felső vágást (én pl. tudok a Denon AVR-el, amin ez alapból 120-on áll, mert csak addig szabadna használni az LFE-t, de feltolható 200Hz-ig, vagy lentebb vehető 120 alá, ha vágni akarsz belőle, de a vágott rész akkor nem megy sehova), a keresztváltás csak a többi, LFE-n kívüli csatorna alját irányítja át a sub-ra (pl. minden csatornát 0 és 80, vagy 120Hz közt átküld a frontról vagy surround-ról, esetleg centerről a sub-ra). A kettő nem érinti egymást. Az LFE csatorna megvágása nincs kihatással arra, amit a többi csatornából a sub-ra irányítasz. A sub mindent megkap, amit máshonnan irányítasz át, és amit nem vágsz le az LFE csatornából.

A másik trükkös mód, amiről szó volt, az LFE+Main az Denon specifikus (lehet máshol is, de szerintem ott más néven), és azt már leírtam lentebb (a lényege, hogy a sub-ot és a Large-nak jelölt hangdobozokat együtt használja az alacsony frekvenciák előállításához, tehát a Small-nak jelölt hangdobozok csatornáinak alsó részét átirányítja, de nem csak a sub-ra megy minden, hanem mondjuk a frontokra is jut mély hang).

Szóval nem érdemes 120 alá (esetleg fölé, de igazából oda sem) állítani az LFE vágást. A keresztváltást pedig úgy kell belőni, hogy optimális legyen. Mindenképp kezdődjön el olyan alacsonyan az egyes csatornákon, ahol azok hangdobozai kimerülnek, de ne menjen olyan magasra, ahonnan már térben elkülöníthetővé válik a hangforrás.

• janos666

nagyúr

Ehhez a hazai Chrous 7xx szetthez képest találtam egy német 7xx S szettet.

Ugyan ilyen 726 S frontjaim vannak (bár kicsit más színben, de ha szettként hoznám el, akkor mindegy lenne melyiket színűt tartom meg...). Amit itthon 300k-ért hirdetnek (nem S), abban még a régebbi hangszórók ülnek (a tweeter még ránézésre is más, pl. egy fáziskúp szerűség van rajta, ami az újabbakon nincs), így igazából nem is szívesen keverném őket össze (S-es front és régebbi surround), vagy épp downgrade-elném a frontjaimat is régebbire.

300k és 800 Euro (~234k), vagyis a különbözet kifutná az útiköltséget, és akkor nyertem annyit, hogy komplett 7xx S szett, nem vegyes régi-új vagy csak régi.

Mondjuk nem feltétlenül lenne kedvem nekivágni az útnak csak ezért, de az is biztos, hogy így nem vállalom be a szett feldarabolását, ha nem lehet lealkudni 250k köré, márpedig jelenleg nem lehet, és a sub-ot sem hozhatom el egyedül, szóval...

Megingott az elhatározásom, hogy megszerezzem azt a sub-ot. Lát most valaki erre (Focal Chorus SW 700) alternatívát a használt sub-ok közt, ami jó vétel?

• janos666

nagyúr

válasz MasterMark #49745 üzenetére

Mi néz ki jobban, egy 50cm magas márványtömb az álló alatt, vagy egy magas állvány a surround alatt?

Szerintem, ha elég nagy szögbe tudod tenni, akkor kevésbé érdekes emelgetni. Akkor lehet ez probléma, ha szinte a füleddel egy vonalban, vagy csak kis szögben áll, nem akkor ha megvan >=25˙

Nekem meg van ugyan emelve, de falon lóg és viszonylag kis szögben. Ezt szerintem bármikor elcserélném egy nagyobb szögben földön állóra. Kisebb lenne belőle a probléma, mint a falra akasztásból. Csak nem fér el a bútoroktól 4 álló.

• janos666

nagyúr

válasz MasterMark #49743 üzenetére

Miért a :F smile? Ha sem a hely, sem az anyagiak nem korlátoznak, akkor szerintem ez a legjobb megoldás (4 egyforma álló boboz 80Hz-től felfelé).
    Bár ezt persze csak elméletben mondom, mert itt talán többet érne úgy elosztani a pénzt, hogy jobb front és olcsóbb surround, de ha futja 4db minőségi álló dobozra, és el is férnek a szobában, akkor miért ne? Én szívem szerint így építkeznék, ha tudnék (csak nálam se pénz, se hely...).

• janos666

nagyúr

válasz Alemida #49626 üzenetére

Nem hiszem, hogy melegebb lenne tőle, mint attól, ha nyáron közvetlen rásüt a nap. De ha aggódsz, akkor told még pár centivel közelebb a TV-hez és első fűtésüzem alatt tedd rá a kezed, hogy mennyivel lett langyosabb (szerintem hidegebb lesz, mint ha nyáron légkondi nélkül lenne lehúzott redőnnyel, de max olyan langyos, mint ha rásütne a nap).

• janos666

nagyúr

válasz forma69 #49570 üzenetére

Első esetben az LFE, és minden más (vagyis gyakorlatilag az összes létező) csatorna 80Hz alatti tartománya a sub-ra megy.

Második esetben ugyan ez, kivéve, hogy a front-okra is kiküldi az összes csatorna <80Hz jelét, hogy az azokba épített mélyek is kivegyék a részüket az alacsony frekvenciájú hangok előállításából (azoknak találták ki, akik nem szeretnék, hogy egy komoly mély-hangszóróval szerelt front dobozban kvázi pihenjen a nagy membrán, míg csak a dedikált sub teszi oda, amit kérnek és/vagy tud - bár azért ez nem ilyen egyszerű).

Kiegészítve ezt annyival, hogy ha Large-ra állítod a front-okat, akkor azok eleve soha nem is lesznek megvágva 80Hz-en, csak azok a csatornák, amiket Small-nak jelölsz.

Szóval, ha van egy jó dedikált sub, akkor érdemes mindent Small-ra állítani, és LFE, nem LFE+Main módban használni. Ha mélyben gyenge a sub (pl. nincs elegendő teljesítménye a szobához), de ebben erős a front (ritka, főleg házimozihoz szánt frontban), akkor talán érdemes kihajítani a sub-ot (és venni egy olyat, ami kategóriájában passzol a front-hoz és/vagy elég nagy a szobához), vagy szórakozni az LFE+Main móddal, illetve ezzel, hogy Large-nak mondod a frontokat.

• janos666

nagyúr

válasz Rederik #49475 üzenetére

Én így szoktam játszani. HDMI megy a VGA-ból az erősítőbe, abból pedig a kép HDMI-n tovább a TV-re, a hang pedig erősített analóg jelként a passzív hangszórókba (ma estétől már talán aktív sub-ba is egy vonaljel :D).

HDMI-n kimegy 8 csatorna, 24 biten és 192kHz-en, ami papíron szerintem már bőven placebó minőség.
    Egy alaplapi vagy akár nem HDMI-s dedikált hangkártyából csak 2 csatorna megy ki 24 biten és 96kHz-en, vagy DTS-be, esetleg AC3-ba tömörítve az 5.1 (7.1 szerintem nem is lehetséges, talán még 6.1).

HDMI-s hangkártyából az X-Fi chipes Auzentech-nek lehet értelme, de az az igazság, hogy az EAX már 2006 óta halott, de mostanra a komplett OpenAL is. Viszont... Ha mégis OpenAL-es játékot találsz, akkor van az Auzentech kártyától olcsóbb megoldás, ami szoftveresen kezeli az OpenAL kiterjesztéseket (EAX>2 verziókat nem, de attól magasabb szintű EFX-et igen!), és ki tudja küldeni a végeredményt HDMI-n. Legutóbb így játszottam végig a Mass Effect első részét (OpenAL Soft a neve, egy DLL-t kell a system32-be tenni a Creative féle DLL helyett, aztán törölni a többi Creative féle DLL-t a system32 és a játék bin mappájából). A második és harmadik rész, mint sok más UE3.5 játék már Wise Audio-t használ, ami egy hulladék, de manapság minden szoftveresen kever 2D síkban (nem 3D térben), igazából szarnak rá a fejlesztők.

Ja igen, HDMI 1.3 és olyan GPU kell, amiben van audio kodek. A régebbi Geforce-ok, amiknek nincs integrált audio része, csak SPDIF csatlakozója passthrough-hoz, az oda limitálja a HDMI-t is, mint ahol az SPDIF kártya van egyedül.

• janos666

nagyúr

válasz Tamoo #49436 üzenetére

Köszönöm a tippet. :R
    Beszéltem vele, úgy tűnik 150k-ért elhozhatom a sub-ot a sourround-okkal, mert valaki más vinné a frontot és a centert.
    Surround-nak most Zensor 1-esek vannak, azzal sem volt nagy baj, de nem is árthatna, ha azokat is Chorus-okra cserélném, illetve tesztelés (vagy épp piaci kereslet) alapján is kitalálhatnám melyiket adom el.

Ha így durva saccolással 100k a Chorus 700 sub, akkor ennyiért tud valaki határozottan jobb vételt (tehát csak sub, 100k-ig, ami jobb, mint az SW 700)?

ennek most ugye megvan az a két előnye, hogy komplett Chorus szett állna össze, de hallottam már, hogy a sub-jaik ha nem is rosszak, ár/érték-ben nem is a legjobbak.

• janos666

nagyúr

Rég jártam erre. Nemrég tudatosult bennem, hogy télen későbbre halasztottam a sub vásárlást, és jól el is felejtettem, míg újra hideg lett odakint. :D

Szívem szerint a Chorus 7xx szettet raknám össze a meglévő 726s mellé, úgyhogy nem tud esetleg valaki eladó SW 700-as sub-ról? Vagy ha annyit tudtok róla, hogy használtan annyi eséllyel találok, mint 6-os lottón 5-öt, akkor mit ajánlanátok helyette, amit most jó áron hirdetnek?

• janos666

nagyúr

válasz Tamoo #42191 üzenetére

Erre azt tudom még mondani, hogy ma kíváncsiságból "összekevertem" a tápkábel paritásokat és nekiálltam forgatni a tápdugókat (Pana G30 TV és Denon 3808 AVR), de hamar teljesen elegem lett belőle, mert rohadtul nem tudtam megmondani hogy melyik a helyes. Pár kör után ráhagytam, blokkoltam a földet a fali dugón, lehúztam a HDMI-ket, előkaptam a multimétert, és szép sorban megfordítottam mindhármat (a harmadik a PC, mint a jelforrásom, de annak a dugaszát nem is próbáltam érzésre forgatni), mert mind a három pont fordítva állt, mikor feladtam. :DDD Visszakötöttem a földet, visszadugtam a HDMI kábeleket, bekapcsoltam, és örültem, hogy "na jó, most elvileg jól vagy bedugva, tessék jól működni". :DDD

• janos666

nagyúr

Itt azért sokkal vegyesebbek a vélemények, mint ameddig az AVX-es topicban olvastam. Így tényleg inkább csak kipróbálni hozom a tulajtól (akkor visszavihetem), nem pedig a használtat veszem meg (amit továbbárulok, ha nem).

Gondolom a TV-nél vagy pozitív placebót vagy semmit sem okozna, a hangzásnál pedig most a szobaakusztika nálam a legnagyobb limitáló tényező, így azt meg épp ezért nem is tudom miként tudnám megítélni hallgatózás alapján, hogy jót tesz-e neki, vagy rosszat.

Furman AC-210 A E-t használ esetleg valaki?
    Találtam most egyet viszonylag olcsón (onnan jutottam el az Alces-ig, hogy ezt kiszúrtam, és szétnéztem mellette), csak ezt elsősorban inkább túlfesz. védőként hirdetik, és csak extraként van benne szűrő (mondjuk attól még lehet jobb, mint az Alces-é, csak mégis kevésbé bízom hozzá, ha a szűrés csak egy sokadrangú extraként van a listán). :U

• janos666

nagyúr

válasz Tamoo #42114 üzenetére

Csak árban sem mindegy (ahhoz képest aránytalanul drága a több csatlakozós, ha egy bélre épül opcionális elosztókkal), de az se, hogy miként tesztelem (Alces1 + saját elosztó, vagy Alces3) és az alapján hogy döntök (kell-e az nekem, vagy sem). Ez utóbbi ugye neki se mindegy (nem nyer, ha azért nem jön be nekem, mert rosszul állítottam össze, de feleslegesen meg nem fogok többet fizetni érte, ha mindegy).

Lehet, hogy elhozok 3x1-et egy egy 3-asat is letétbe, aztán visszaviszem ami nem kell.

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #42112 üzenetére

Lejárt a szerkesztés és nagyon reggel van még. :DDD
    Természetesen párhozamosan, nem sorba lett volna a szó, amire gondoltam.

• janos666

nagyúr

Kicsit off, de a " minden, ami hozzá csatlakoztatható"-ba szerintem belefér, és nincs jobb tippem hol lehet értelme felvetni ezt...

Látott már valaki meztelenül egy Alces2-t, vagy Alces3-at? (Lényegében bármilyen Alces-t, amihez egytől több készülék csatlakoztatható.)

Próbáltam rávenni fülelek-et, hogy nagyjából vázolja fel nekem a felépítést, hogy legalább annyi képet kapjak arról, hogy mi van benne, hogy el tudjam dönteni, ha bár ingyen kipróbálhatom, akkor is melyikből mennyit és hogyan, de nem szívesen ad bővebb felvilágosítást a színfalak mögé. (Pedig hát ha kifizetem, onnantól kalapács alá is tehetem, nem még hogy szép óvatosan szétszedem és megnézem. És ilyen nem vagyok, de akár sufniban lemásolom és visszaviszem... De a lehetőség adott, így nem értem a titkolózást...)

Igazából az érdekelne, hogy egy 3 kimenetes doboz a borításon belül úgy néz ki, mint 3db sorba kötött Alces1, vagy úgy, mint 1db Alces1, egy, a kimenetére kötött 3-as elosztóval?
    Tehát a bele (a "lelke", bármi is legyen az, ami szűr/kondicionál), az minden kimeneti csatinként megvan egyedien, vagy a 2-3 kimenetesben is csak egy van belőle? Illetve utóbbi esetben ez arányosan nagyobb kapacitású/teljesítményű/terhelhetőségű (a "fekete dobozra" nehéz jó szót találni), vagy tényleg ugyan az, és lényegében az Alces3 az egy Alces1, csak 3 dugaljra osztva: mint ha veszek egy Alces1-et, és közvetlenül a fali konnektorba, egy szűretlen elosztó elé dugom.)
    Vagy ha egy modul szűr/kondicionál, akkor is van-e még egy külön szűrő elem minden leosztott csatin, hogy egymást ne zavarják?

• janos666

nagyúr

válasz Deadzone41 #31520 üzenetére

Ilyenekből az a legjobb poén, ha posztolsz egy ilyet, aztán mire kicsámcsogta magát rajta mindenki, akkor beköpöd, hogy igazából bitre pontosan ugyan az van a 3x-ben, mint az eredetiben, az 1x az, ami tényleg DA-AD-DA-AD-DA-AD 3x, a 2x pedig digitálisan lett egy leheletnyit megvágva. :))

Amúgy én most eleve csak az eredeti-vs-3x-et próbáltam vaktesztben, és 3-ból 3x eltaláltam (miután meghallgattam az eredetit, randomra állítottam a fileválasztást, sokszor megnyomtam az ugratás gombot úgy, hogy nem számoltam, aztán tippeltem melyik lehet).

• janos666

nagyúr

válasz ginola #31360 üzenetére

Igen, elkövettem azt a hibát, hogy csak a frequency-SPL diagrammot néztem, és utána csak szetereó zenéket hallgattam próbaképp.

Lehet véletlen, vagy placebó, esetleg valódi feature, de mint ha a térérzet rosszabb lenne így, egyetlen pontban mérve.

Ugyan nem ír ki szögeket az OSD, csak távolságokat, de belegondolva elég nagy hiányosság lenne, ha nem rajzolna 2D-s térképet a hangszórók helyzetéről, és venné ezt is figyelembe. Ilyet még olcsóbb cuccok is tudnak, amihez kézileg kérik be a szögeket a távolságok mellé.

Ahhoz viszont, hogy 2D-ben térképezzen, ne csak 1D-s távolságokat ismerhessen, ahhoz egyértelmű, hogy mindkét vízszintes tengely mentén mozgatni kell a mikrofont.

Szóval azt hiszem holnap megint pötyögtethetem újra. :W
    Bár előbb rákérdeztem erre AVS-en az Audyssey topic-ban (remélem tudja ezt valaki biztosra, megérti az angolomat, és válaszol is, mielőtt nekiülnék megint újramérni :DDD).

Mondjuk az alacsony frekvenciák az igazán hektikusak, ha mozog a fül/mikrofon a fotel körül (a mély lesz kicsit szegényes, ha úgy mérek), szóval egy kicsit szabadabban mozgatható és külön vezérelhető sub még feloldhatja ezt a problémát. (Jelenleg a Chorus-oknak kell megoldani minden mélyet, az LFE csatornát és azt is, amit levág az EQ a surround csatorna aljáról, és azokat nehezebb pakolászni a szobában, mint egy szabadon mozgó subládát...)

• janos666

nagyúr

Ma játszottam kicsit a REW5-el. :D
    Így látta a fejem helyére állított kis Audyssey mikrofon a spektrumot. (A piros az eredeti, a zöld a MultEQ XT kalibrálás utáni mérés görbéje Flat célgörbére.)

Mondjuk állítólag le van mentve valami általános kalibráció az AVR-be ehhez a mikrofonhoz, amivel így most még pontatlanabb (főleg egy egyénileg kalibrált mikrofonhoz képest kérdéses a dolog)
    Úgy tűnik, hogy a mély és közép közti szakaszt szépen el is simította az EQ, a magasnál viszont már bizonyára kifutott a toleranciahatárból (kár, hogy az ilyesmiket nem lehet kézileg tweakelni) és/vagy a felső tartományba eső filterfelbontásból, netán ott már komoly bajban van a mikrofon is (főleg így, bármiféle korrekciók használata nélkül).

Viszont mindentől függetlenül is tanulságos dolog játszani a REW-el.
    Csináltam post-cal méréseket úgy, hogy csak a fejem helyén mért pontból készített korrekciókat a MultEQ, és úgy, hogy utána körbejártam a fotelt a maradék 7-el.
    Amit linkeltem, az az előbbi, ugyanis a második egyáltalán nem tetszett a fejem helyén visszamérve, mert hát súlyoz ugyan az első ponthoz, mégis átlagol köztük, és a kis szarul berendezett szoba hektikus, sokat változik a hang már ~1.5m^2-en belül mozogva is. Tehát arra jutottam, hogy figyelmen kívül hagyom az egyértelmű és nyomatékos javaslatokat, és ha egy pontból hallgatom, akkor bemérni is egy pontból fogom, nem körbe-körbe, ahol nem is ül senki.

• janos666

nagyúr

válasz BBéci #30487 üzenetére

csak kóbor kutyák elriasztására (melléjük hajítva) alkalmasak

Ez jó, ezen most felnevettem (nem is csak hangdobozra jó ez a poén). :C

• janos666

nagyúr

Ma volt alkalmam abszolút laikusokkal is teszteltetni a center nélküli térhangzást.

Mikor az első leült a fotelembe (a TV elé), akkor nekiállt forgolódni, és elmélkedni, hogy "Na de miért a TV szól? Ennek is nagyon szép a hangja, de miért nem mutatod meg inkább azokat a nagy hangszórókat, amiket vettél?".
    Én pedig vigyorogtam, hogy tényleg jó az a virtuális center a képernyő közepén. :C
    Ők is ezt mondták, hogy egyenesen a képernyőből hallják a dialógusokat, mikor azt látni egy filmben, hogy ott mozog valakinek az ajka.

Persze a fotel mellett állva ez már nagyon nem így van, és a másik tengely mentén is távolodva már egyenesen gáz a dolog (teljesen összekuszálódnak a csatornák, már egy széles kanapé két széle is fura lenne), de ott, ahova a hangszórók néznek, és ahova belőtte magát a MultEQ, ott jó. Nekem pedig ez a lényeg. Ritkán van itt látogató, akkor is inkább "igénytelenebb" népség, akinek az is jó, amit nálam a sarokba kuporodva hallhat.

Biztos hülyén hangzik, de én innen nem csak hogy nem hiányolom, de félnék is ezt esetlegesen elrontani egy centerrel (ami még pénzbe is kerül, amit meglátásom szerint okosabban is el tudnék költeni, akár csak a hangkeltés világában maradva).

Remélem nem értitek félre, hogy miért és miért így számolok be itt erről. Ez csak az egyéni meglátásom és véleményem az én adott körülményeimre. De talán hasznos lehet még másoknak, akik szívesen spórolnának az esetleg számukra is kényelmetlenül elhelyezhető centerrel, hogy nem hülyeség minimális számú hangszóróval térhangzást próbálgatni, mielőtt inkább nekiáll őket egymásra halmozni.

• janos666

nagyúr

válasz #10726912 #30394 üzenetére

Nem véletlenül mondtam. Próbáltam.

Kicsi a szoba, kicsi a képernyő, amihez így közel ülök.
    A lehetőséghez mérten jól elhelyezett fontokkal egyenesen a képernyő közepéről hallom, amit onnan kell. Dedikált centerrel viszont "gyönyörűen" kihallatszik, mikor forog a kamera, hogy fejmagasságból lemászik a hang a padlóra (nem a padlón van a center, hanem a TV-t tartó asztal fentről második lapján).

Ez már a bögreszett idején is gond volt. Akkor is próbáltam ide-oda rakosgatni (a TV talpa alá tenni valamit és az asztal felső lapján tartani a centert, ami hülyén néz ki és kényelmetlen, vagy a TV háta mögé tákolni egy állvány féleséget és a TV fölé tenni a centert), de hiába, mindig zavart, hogy nincs egy magassági síkban a frontokkal, vagy épp azok sem a képernyő közepével, netán önmagában van túlontúl közel hozzám a center.

Valamelyest megalapozottan mondom én, hogy szerintem nekem, ebbe a szobába nagyon nehéz lenne centert használni még úgy is, hogy ne ártson. Nem még úgy, hogy jobb is legyen.
    Ha átköltözött a cucc egy nagyobb szobába, lecseréltem a TV-t is nagyobbra, stb, akkor majd újra lehet gondolni a dolgot.

• janos666

nagyúr

válasz #10726912 #30380 üzenetére

A center létjogosultsága még vitatható a részemről (mármint úgy általános felállásban maradéktalanul el is ismerem a fontosságát, csak az én esetemre nézve vitatom), de egy olcsó center alkalmazását sohasem venném fontolóra.

Ez most kicsit durva lesz, de az alaphangot talán megadja:
    Sztereó zenéhez használnál centert? Főleg egy olyat, ami sokkal olcsóbb a frontoktól?

95%-ban egyedül használom a szobát, ahol mindig ugyan abban a fotelben ülök.
    Nekem így szimmetrikusan elhelyezett frontokkal tökéletesen középről, kvázi pontosan a TV képernyő közepéből hallatszik a képernyő közepén látható ajkakból áradó hang. (Most itt ülve a sztereó zene is teljesen olyan, mint ha maga a TV képernyő -az üveglap- énekelne hozzám, ami nagyon tetszik.)
    Ezért nem érzem semmi szükségét, hogy egy center erőlködjön a dialógusokkal. Vagy pénzkidobásnak érezném a drága centert, vagy hülyeségnek az olcsót.

Egy Center-t ugyanakkor nagyon nehezen tudnék értelmesen elhelyezni.
    Vagy túl alacsonyan, vagy túl magasan lenne. A TV mögé pedig mégsem tehetem. :DDD
    Meg van még a régi bögreszettből a center. Azt lehet vele tesztelni, hogy tönkre vágja-e a magassági elhelyezkedése azt a térhangzást, ami center nélkül most tökéletes a két front-al.

Ezért nem is akarok centert, vagy csak ha már nagyon nincs jobb dolgom.
    Ellenben a subom az szét fog repülni, ha közel referenciahangerőn nézek akciófilmet. :P

• janos666

nagyúr

Kezd már alakulni a dolog, ami most így fest:
    Denon AVR-2808 + 2x Focal Chorus 726s, 2x Dali Zensor 1, 1x Genius sub -> :DDD.

Center nincs. Úgy tervezem, hogy nem is lesz. Ha mégis, akkor is utoljára veszem.
    A következő szerintetek is egy normális sub kéne, hogy legyen, vagy előbb a Zensor-okat kéne szintén Chorus-okra cserélni? (Úgy gondoltam akár ugyan ilyen 726-osok lehetnének azok is, ha találok majd hasonlóan olcsón, mint ahogy ezt vettem.)

Tegnap elszöszmötöltem pár órát azzal, hogy mégis miként próbáljak értelmesen kiszúrni 8 mérési pontot a MultEQ_XT-nek ebben a kis szobában (eddig 1-4 közt próbálgattam, de mindenhol javasolják, hogy használjuk az összeset, amit csak tud az erősítő, még akkor is, ha csak egyedül használjuk a szobát egy fotellel <-> viszont ne vigyük közel a falhoz, vagy túlzottan ki a hangszórók fókuszából, illetve ne is túl közel azokhoz, szóval... :))).

De most így egész jó már a hangzás még ebben a szobában is.
    Tényleg most lett először meggyőző az Audussey EQ is, hogy mind a 8 pontot használtam (alaposan átgondolt helyeken).

Amúgy talán tényleg nem lett volna nekem hülyeség a MultEQ mellé a DynamicEQ is, ahogy azt valaki javasolta, mert kipróbáltam, hogy lőtte most be az Audussey a 0db master volume 105db-es referenciaszintjét.

A könnyebben orvosolható gond, hogy már -10db-en is szét akar repülni ez a sub (amitől nyilván kell egy jobb már a frekvencia szűkössége miatt is), de kb. a -15db az, amit tolerálni tudok és -20db lenne az, ahogy kb. szívesen nézném a filmeket, sorozatokat és játékokat inkább -30db körül. Viszont rengeteget változik a hang, mire kb. -25db-re halkítom. Addigra elveszik belőle egy csomó mély. Kb. -15db az, ahol a fülem még nem fáj, és még nem mély-szegény a hang.

Vagy persze kikapcsolhatom az Audussey EQ-t, ami a frontokon egész alacsonyra tolta az alsó frekvenciákat. (A surround-okat nem csoda, hogy nem, hisz az eleve csak mélyközép+magas, ráadásul hátra néző csővel van most falra szerelve.) De úgy meg pincésebb/dobozosabb a hang -20db felett (ugye a tükröződő falak...).

• janos666

nagyúr

(#28082) gyurczy

Tényleg nem tűnik rossz ajánlatnak. De azért még nem rohanok érte.
    A Magnat cuccairól még nem sok jót hallottam és kiállított példányhoz mérve (ki van emelve a leírásban, hogy hiányos csomagolású és karcos lehet, így gondolom az is, tehát nem vigyáztak rájuk úgy, mint egy magánszemély otthon a saját hangdobozaira) ez már nem olyan hatalmas árengedmény (nem is kevés, de még nem az a HÚHA, gyerünk érte!...).

(#28084) Dorian

Kösz a tippet, ez tényleg jónak tűnik. :R
    Bár elég messze van, egy napom és min. 10k-m rámenne a szállításra. Illetve most alapvetően frontokat akarok (van is már polcsugárzóm surround-nak, de ha lehet, inkább azt is állóra akarom majd cserélni később - legalábbis próbaképp), az eladó pedig nem szívesen bontja meg, így csak az álló párt arányosan már közel sem olyan olcsón adja, mint ahogy a szettet akciózta újabban (úgy írta, hogy a legutóbbi minusz 20k kapásból ugrik, és amúgy is kemény a frontok árképzése, mert fél, hogy a többi rajtaragad).
    De azért írtam neki, majd meglátjuk. :K

(#28089) axwel18

Akkor kicsit félreérthetően írtam.
    Azon akadtam ki, hogy a saját használt eladó cuccokat gyakorlatilag nettó listaáron akarják eladni, alkut nem tűrve, ha pedig kérdezem mennyiért számolnak be nekem valamit, azt keményen a használtpiaci ára alatt (tehát nem csak a bolti ár alatt) tartották volna reálisnak. Tehát nem egyszerűen csak butuskák/nyerészkedők, hogy a használtat is listaáron próbálják eladni, hanem már-már pofátlanok, miközben kikérik maguknak, ha te próbálsz alkudsz náluk.
    Ami nekik használt, az még szinte új, ami neked használt, az már töredékét éri a bolti árának.

• janos666

nagyúr

Normális tendencia az, hogy így január elején nem igazán jön semmi jó használt hangsugárzó vétel itt aprón vagy AVX-en? Épp abban bíztam, hogy most szemetelik majd ki a régi dobozokat azok, akik bevásároltak karácsonyra.
    80-100k körül keresek jó vételt két álló frontból (ha nagyon jó áron van, akkor akár picit többért).

Közben nézelődök kicsit más árkategóriákban, alatta és felette is, és próbálok alkudozni, de csak kiborítanak. Nettó listaáron kínálnak használt cuccokat, és nem engednek belőle. Mikor kíváncsiságból mondom nekik, hogy jó, akkor számítsanak be nekem valamit az én használt cuccaimból hasonló értékbecslési metodikával, akkor kiderül, hogy nekik mások használt cuccai szart sem érnek (még egy reális árat se), csak az övé van aranyból továbbra is x év használat után. :))

• janos666

nagyúr

válasz Gombinyó #27437 üzenetére

Totelnél jó pénzért bevállalták volna a fw frissítést rajta

Ha van rajta külső RS232 port, akkor otthon is meg lehet csinálni vagy egy ~3000 Ft-os USB -> RS232 adapterrel (csak vigyázni kell, hogy abból a legtöbb ma már low power, de ez még 12V) vagy gyártani kell egy passzív COM port -> RS232 adaptert pár száz forintból (közvetlenül a PC alaplapjára köthető az egyik vége, a másik megy az erősítőbe). Én az utóbbi megoldással frissítettem magamnak az AVR-2808-at, mikor még attól féltem hogy ott a gond (aztán kiderült, hogy a szobában van a hiba, de legalább rászántam magam, hogy frissítsem :DDD).

• janos666

nagyúr

válasz Oldfighter #27357 üzenetére

Ha a tojástartó elég jó, az "csodás", mert abból gyakorlatilag ingyen hozzáférnék annyihoz, amivel akár tetőtől talpig ki lehet tapétázni az egész szobát, csak a ragasztót és a kétkezi munkát kéne megfizetni (de ha nagyon unatkozom akár én magam is megcsinálom).

A padlót puha fával gondoltam burkolni, mert az nő kint az erdőnkben és van hozzá fűrész (vagy pár láda sörért dolgozna valaki, vagy nekiállnék én "parkettalapokat" gyártani).

Persze elég idiótán nézne ki, de ebbe a szobába csak olyan lépne be, aki képes felfogni, hogy itt a funkció dominál mindenek felett, ezt követi az ár, az esztétika pedig sokad rangú. Ez nem nappali vagy hálószoba, hanem erre berendezett helység lenne.

A költségeket azért is kéne minimálisan tartani, mert ez lényegében a szüleim háza, én már valószínűleg csak addig leszek itt, míg végre átcsusszanok az egyetemen. (Ez vélhetően még egy év + míg találok munkát a szakmában + talán megyek Msc-re, ami másik két év. Ebből most egy évet sokat leszek itthon, mert alig van már tantárgyam. Ha utána tovább maradok diák, akkor már csak hétvégente jövök ide, bár elég sok az..) Aztán vagy használnák ezt ők is hasonló célra öreg korukban, vagy lezárnák, mint ahogy most is üresen áll.

• janos666

nagyúr

válasz #09634560 #27347 üzenetére

Ebben a szobában minden felület sík. :DDD
    Nincs benne egy szál bútor se, és nem is nagyon lesz. Raktár volt, most üres.

• janos666

nagyúr

válasz Dorian #27342 üzenetére

Akkor Zensor 5 vagy Concept 6 megy előre, azzal egyező szériás centerrel (előbb frontokat veszek), surround-nak pedig marad a Zensor 1, majd összeütök alá valami használható állványt.

Amúgy miért olyan fontos a center?
    Ránézésre a két front is képes ugyan azt a térérzést adni, mint a front+center, csak nehezebb elhelyezni, mert vagy a TV alá vagy fölé kerül, nem fejmagasságba, illetve "polcra", nem magában áll, vagy állványon... Szóval vert helyzetből indul, mégis erre akarjuk bízni a legtöbb hangot, ami mehetne egyenlő arányokban a frontokra, amik jobban állnak letalpalással és méretlehetőségekkel is.

Én is szivacsra gondoltam, csak az a kérdésem, hogy milyen szivacs az, ami már egész jó eredményt ad, de még elég olcsó, hogy kitapétázhassak vele egy ekkora szobát.

• janos666

nagyúr

válasz Patice #27337 üzenetére

Nevezzük "egérmozizósnak", mert jelenleg csak 42"-os a TV-m, és ha még a szobát is áttapétázom szivaccsal, akkor nem most váltok vissza 50"-ra. :(
    De erre lenne dedikálva, nem látna el nappali és más hasonló szerepet, csak ezt.

Bútor: egy három személyes kanapé, vagy inkább két-három különálló fotel, egy kisebb kávézóasztal féle és egy másik, amin a TV állhat, illetve a center és az erősítő nyugodhat, mellette lenne még egy PC egy nagy passzív fémradiátorral. De kb. ennyi. Semmi ruhásszekrény, könyvespolc, fali festmény. Csak a levegő, és aki bejön.

Hangszórók tekintetében most a Dali cuccokkal szemezek. Egyelőre csak egy pár Zenzor 1-esem van, várom hogy hirdet-e majd valaki olcsón Zensor 5-öst. De még az is lehet, hogy a végén 4db Concept 6 lesz itt, mert stabilabb az álló hangfal, mint az állványos, illetve jobban is szólnak (és amúgy sincs rendes állványom, amivel árban is majdnem ott lennék, csak a kisebbik szobába először 4db polcsugárzót vizionáltam a meglévő polcokra, mielőtt kivitelezhetetlennek bizonyult az ötlet).
    A centert viszont el akarom hagyni, ha tényleg 4cC6 lesz. Ilyen kialakításban nem látom túl sok értelmét. Ez sem túl nagy szoba, hogy messzire lehessen pakolni a frontokat a centertől és nem is kell tehermentesíteni azokat frontokat. Vagyis talán előbb lenne Concept 8 a front a C6 surrond mellé, mint 4xC6 és center is.
    A sub még sehol, majd ha már van minimum 4 hangfal és min 50"-os TV.

• janos666

nagyúr

Kicsit gondolkodtam, hogy miként lehetne berendezni ezt a 4.2*4.1*2.75m-es szobát úgy, hogy a hangzás is viszonylag jó lehessen.
    Ez egy földszinti szoba, az ablak az utcára néz, a vele szemközti ajtó a lépcsőházi folyosóra, a másik ajtó a szabadba nyílik.
    Az beltéri ajtó homokfúvott üvegablakos. Az utcai ablak egyetlen nagy üvegtábla (pontosabban két rétegben) és a harmadik ajtó 60%-a is üveg, de vékonyabb és kisebb darabokból.

A kültéri ajtót talán be kéne falazni, hogy télen se legyen hűvös, bár a falazás az épp most télen nem fog menni. Az ablak elé talán kéne egy vaskos sötétítő függöny, ami fogja egy kicsit a hangot is (a szemközti szomszéd és a rezonancia miatt is). A szobaajtó üvegét nem tudom érdemes lenne-e szintén "feldíszíteni" egy foltnyi függönnyel.

Na de mi lenne a gazdaságos megoldás a vakolt téglafalakra?
    Vajon elég jó lenne, ha kitapétáznám őket (a plafont is) valami olcsó, pár milliméter vastag hanglágy műszivaccsal? (Első körben arra gondoltam, amit parketták alá árulnak lépéshang szigetelésre.)
    Próbált már valaki ilyesmit? Mennyire jobb az a semmitől és mennyivel gyengébb egy tisztességes, de teljes körbetapétázáshoz viszonyt igen csak drága, vaskosabb "tojástartós" anyaghoz képest?

Most nagyon visszhangos a szoba és gondolom egyszerűbb lenne így belakni, mint könyvespolcokat telepíteni és könyveket is szerezni hozzá. :DDD Ez régen egy raktárhelyiség volt, ami most szinte teljesen üres, ezért gondoltam áthozni ide a szobámat, ha már a kisebbik alkalmatlannak bizonyult a normális hangkeltésre.

• janos666

nagyúr

Azt hiszem mindjárt nagyon szégyelni fogom magam, de legalább "csak" ennyi lesz a baj. :B
    Kivittem a 2808-at és a Zenzor 1-eket a nappaliba, aztán még ott is pakolásztam őket ide-oda, valamint az általáam úgy általában itthonra megszokott hangerőtől magasabbat is kipróbáltam.

Még mindig nem az igazi, de olyan hatalmas gond már nincs, mint ami bent mutatkozott.

Úgy tűnik, hogy ezek a hátul nyitott bass reflex Zenzor-ok halottak ebben a kis szobában, ahol a TV-t és a PC-t tartom. Ha csak mondja valaki, akkor nem hittem volna el neki, hogy a szoba és az elhelyezés miatt rosszabbul is szólhatnak, mint egy 5.1-es aktív szett dobozai, amiknél a külön mélynyomó volt a megoldás arra, hogy honnan volt mégis mély, ami most a Zenzor-ból képtelen volt kijönni. A régi sub-ot még sikerült elpakolni úgy, hogy nagyjából kifussa magát a szobában, a Zenzor-t már nem.

Most köztes megoldásként a régi sub-ra vágom majd a mélyeket, aztán átköltöztetem a cuccot egy nagyobb szobába, mert szerencsére van, csak rendbe kell tenni a nyílászáróit, mert kissé szellős, hideg és világos is most. De a nagyobb gond, hogy oda a 42"-os TV is kicsi lesz. :))

• janos666

nagyúr

válasz Dorian #26999 üzenetére

Csináltam már resetet, miután legutóbb elővettem a mikrofont.
    Sőt, közben találtam egy COM portot a PC-m alaplapján, összedobtam egy serial kábelt, és még firmware-t is frissítettem, hátha..., de nem.
    Szerintem amit lehetett megpróbáltam. Az imént vissza is tettem a dobozba, a két ünnep közt megpróbálom visszavinni az eladónak.

Nem épp öröm, mert nem tudom mit vegyek helyette ~70k-ból. :F
    Már ha tényleg visszakapom egyáltalán. :DD
    Így talán mégis Onkyo SR705 lesz, de még abból is kell találni jó áron eladót...

• janos666

nagyúr

válasz Dorian #26981 üzenetére

[Pure Direct] módban érvényes bármi beállítás a fizikai hangszórókiosztáson kívül?
    Mert értelmezésem szerint ez lenne a mód lényege, hogy nem. Úgy kéne viselkednie, mint egy analóg erősítő + egy DAC, DSP nélkül.

• janos666

nagyúr

Sikerült analóg bemenetről hangot keltetni úgy, hogy a hátsó paneles "ext. in" front l/r bemenetekre kötöttem az RCA csatikat és kézileg váltottam át "ext. in" forrásra tuner módban.
    Az eredmény ugyan az: nagyon élettelen, teljesen mély-szegény hang.

Ami még tovább erősíti a gyanút, hogy nem konfigurációs hiba, hogy [pure direct] módban is ugyan ez a helyzet, amikor elvileg minden teljesen nyersen megy át a DSP-n. Ezt a módot is kipróbáltam az "ext. in", illetve a HDMI bemenettel is (sztereó FLAC-eket játszotam le, egyszer egy Wolfson DAC-os telefon jack dugójából, egyszer a HD5850-es VGA HDMI kimenetéről).

Még két dolgot nem próbáltam: ugyan ezzel a szobaelrendzéssel a régi bögreszett erősítőjére drótozni a Dali hangszórókat (:DDD), és a régi X-Fi hangkártyámat SPDIF-en rákötni a Denon erősítőre.
    Illetve plusz egy: firmware-t frissíteni. -> Letöltöttem a filet, de csak 3.3V-os USB-serial adapterem van, ennek pedig 12V-os kell. (Nem mint ha ettől várni lehetne valamit, csak úgy a "mit lehetne még" listán a teljesség kedvéért...)

Írtam már az eladónak. Azt mondta ha vasárnap hazaér, akkor felhív.
    (Ezért nem teszteltük átvételkor, mert külföldön volt és a húga adta át, akinél nem volt hangcucc.)

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #26938 üzenetére

Húha. Rátoltam egy analóg RCA kábelt az analóg CD bemenetre és tök néma, mikor CD forrásra állítom. Aztán futtattam egy rádiós autotune-t, ami antenna nélkül is talált pár csatornát (az autórádió kijelzőjéről ismerősnek tűnnek ezek a frekvenciák, amiket letárolt :))), de hangja egyiknek sincs.

Azt még elhittem volna, ha az előző tulaj nem is használta a HDMI részét, de hogy ennyire egyértelműen szar legyen minden. :U

(#26940) Oldfighter

Igen, most így 2.0-hoz Large-ra raktam, előtte Small volt, mikor a bögréket kötöttem rá sub-bal együtt.

• janos666

nagyúr

válasz Dorian #26937 üzenetére

Csináltam már ilyen kikapcs, két gomb nyomvatart, bekapcs factory resetet is, és utána semmi különös dolgot nem piszkáltam.

Mindjárt megnézem, hogy mihez kezd egy analóg vonalbemenettel vagy egy SPDIF jellel HDMI helyett.

• janos666

nagyúr

Úgy tűnik valami marha nagy gáz van ezzel az AVR-2808-al. :O

Elhoztam ma egy pár Dali Zensor 1-est, amit futtában meghallgattam az eladó padlóján, majd Toobee-nél is többféleképp. Hazaérve pedig lehúztam a Denon-ról minden mást és bekötöttem őket.
    Persze rengeteget jelenthet a szobaakusztika, de nem ennyit! Hihetetlenül szarul szólnak!
    Úgy tűnik mégis az erősítővel (vagy hardware, vagy konfiguráció), esetleg még a forrás oldalon van valami probléma. Ugyan olyan szar a hang, mint mikor a bögréket kötöttem rá, és már azokról is mondtam, hogy szarabbnak, mint régen, aktív szettként volt.

A forrás oldali problémát szerintem kizárja, hogy TrueHD bitstream esetén is ugyan olyan élettelen a hang, mint PCM-ből, akár az AMD-s, akár az Intel-es HDMI csatimra kötöm.

Az AVR beállításit ismét átnéztem, szerintem jól van beállítva és elképzelésem sincs, hogy lehetne ennyire elrontani, ha egy reset után csak annyit mondok neki, hogy melyik bemenet legyen aktív és hogy hány darab hangszóróm van.

Még egy apróság: Hogy lehetne resetelni ezt az idióta távirányítót?
    Valami tanítható kütyü, én pedig véletlenül felülírtam a return gombot, így elég macerás az OSD-ben bóklászni.

• janos666

nagyúr

Köszönöm a felajánlásokat, illetve az erre való bátorításokat, hogy tesztelhessem valakinél a használtan vásárolt, próbaidős erősítőt. :R
    Egyelőre úgy néz ki, hogy holnap el tudok hozni egy pár Dali Zensor 1-est.
    A halott sub problémája pedig a jelszintekre volt visszavezethető, nyakig tekerve a doboz potmétereit, már megszólalt már az a sub is. (Persze így nem lesz jó, mert a zajt is agyonerősíti most, de egy Zensor-nak vélhetően lesz annyi basszusa, hogy ne legyen égető a külön sub, míg nem érek oda, hogy lecseréljem azt is.)

• janos666

nagyúr

válasz Dorian #26700 üzenetére

3. Bár így éjjel már nem "durrogtattam meg" jobban, csak halkan próbálgattam még egy kicsit, de azt hiszem meg van mi volt a gond.
    Ez a sub, amit most a AVR sub pre-out csatira kötöttem, ez ugye egy aktív hangfalszett, ami azon az RCA sub bemeneten szerintem vonalszintű jelet vár, míg az AVR pre-out egy szabályzott jel, az AVR master volume pedig -50db körül volt nálam, hogy csak hang jöjjön a bögrékből, ne füst. :DDD
    Feltekertem hát a teáskanna subon a master és a sub potikat is plafonig, és kaptam egy kis búgást, de mellé némi mély hangot is.
    A MultEQ gondolom azért nem tolta az egekbe a sub csatorna hangerejét, mert beleütközött az ésszerűségi korlátaiba.

• janos666

nagyúr

válasz Dorian #26700 üzenetére

1: Pl. mikor 23.976 és 60.000Hz közt vált a forráseszköz.
    2: Még nem találkoztam ilyennel a menüben, de most nem enged át képet standby módban.
    3-4: Kikapcsolt MultEQ-val is fura, nagyon mély-szegény a hang.
    Komoly akkusztikai probléma az van: maguk a hangszórók. :DDD
    De amúgy a térérzetet azt nagyon szépen kihozza a MultEQ (ezt egy játékkal is kipróbáltam, ahol úgy tudtam forogni a hangforráshoz képest ahogy épp szeretnék), a subon kívül a relatív hangerőt és a távolságokat azt jól kiszintezte, csak a mély tűnik el valahova. De az nagyon. És nem a MultEQ-tól, arra csak amúgy is kíváncsi voltam, és ehhez is hasznos információ lehetett, hogy ő hogy állítja be a sub hangerejét.

Lehet valahogy csinálni egy "factory reset"-et?

• janos666

nagyúr

Bekötöttem ezt a használt Denon 2808-at a bögreszett alá, csak hogy kipróbáljam valamivel (két hét próbagarim van és nem tudom kerülközik-e addig normális hangsugárzó). Pár furcsaság:

1: Képmód váltások után néha szétesik a kép. -> Mondjuk én eleve külön akartam bekötni, most csak azért van sorba fűzve mert még turkálom az OSD-n a beállításokat és csak két HDMI kábel volt itthon.

2: Abszolút nincs terhelve, mégis erősen langyos az egész doboz pusztán attól, hogy áram alatt van úgy két órája.

3: Ez még bármitől lehet, de egyelőre szarabb a hang, mint mikor egy X-Fi Titanium-ból ment az analóg jel a bögrékre. Nem teljesen néma, de hihetetlenül szegény a mély EQ nélkül is, pedig -5 jött ki sub levelre a kalibrálás után (de kikapcsolt MultEQ-val is szinte ugyan ilyen szegény a mély).

4: Mikor futtattam egy MultEQ kalibrálást, akkor kétszer egymás után is azt mondta, hogy rossz a center phase. Megnéztem, és jól volt bekábelezve (piros a pirosba), aztán mikor mégis megfordítottam a polaritást, akkor kétszer egymás után lefutott hiba nélkül (simán elképzelhető, hogy a dobozon belül szarul van bekötve, de azért fura).

• janos666

nagyúr

válasz #09634560 #26626 üzenetére

Így látatlanban az tetszik a KEF C1/2-ben, hogy 65-40kHz frekvenciaátvitelt írtak rá a Dali C1/2 22.5kHz-ével szemben, és gondolnám, hogy ilyen gyártók talán nem hazudnak teljesen alaptalanul. De összességében jobban szól Dali?

• janos666

nagyúr

Nah, erősítő letudva: Denon AVR2808 lett a vége.
    Eddig ezt a két polcsugárzót nézegettem: Dali C1/2 vagy KEF C1/2
    Melyiket javasolnátok (és miért), illetve szerintetek minőségben passzolnának-e ehhez az erősítőhöz (névleges teljesítményben és terhelhetőségben pont jó), vagy illene kicsit jobbat választani mellé?

• janos666

nagyúr

Bár nem akarom feleslegesen elkiabálni, míg nincs a hátsó ülésen, de úgy tűnik holnap szert teszek egy Denon AVR-2808 erősítőre.

E mellé nagyjából milyen kategóriájú hangfalak lennének optimálisak?
    (Természetesen HD hangokkal is etetem majd, ha már fogadja...)

Mivel az eredetileg megcélzott áron jócskán (kb. duplán :DDD) túllőttem az erősítővel, így első nekifutásra tényleg csak egy párt vennék előre, nem rögtön egy komplett 5.1 szettet.
    A szoba adottságai miatt polcsugárzó lenne majd a front és a surround is, mert utóbbiból elférne az álló, előbbit viszont könnyen árnyékolná az, ami most a PC hatalmas vízhűtő radiátorát és a kiegészítő dzsungelét is takarja a szemek elől. (A mostani hangfalak is a fali konzolon ülnek.)

• janos666

nagyúr

Denon AVR-2808 75k-ért jó vétel lehet?
    Úgy tűnik most vagy ez, vagy még várakozom Onkyo TX-SR705-re, amit 60k körül remélnék megcsípni, amiből most nincs egy szem eladó sem.

• janos666

nagyúr

Valahogy nincs nekem most szerencsém ehhez a hangcucc építő projekthez. :(((
    December 4.-én találtam ki, hogy csináljak valamit és itt ment el 7.-én 181 euróért egy SR705, amit most csak 299-ért lehet már megtalálni. :O
    Illetve itthon is árul egyet valaki 80k-ért, de a 299 euróshoz képest az nem új, hanem használt és nem hogy garanciája, de még a mikrofonja sincs meg. (És milyen lesajnálóan kezelt, mikor le akartam alkudni 70-re. :DDD)
    Remélem indul még idén aukció erre a modellre, mert már egészen megragadt bennem az elhatározás, hogy most egy ilyet akarok kipróbálni itthonra.

• janos666

nagyúr

válasz nuke7 #26043 üzenetére

Túl sok a variációs lehetőség (sok gyártó, sok modellel minden évben) és nagy az elévülési idő (akár egy 10 éves erősítő is jó vétel lehet, mert ha akkoriban csúcskategóriásnak számított, akkor ha nem ment még tönkre, akkor ma is jól szól, nem járt el felette az idő annyira, mint pl. egy CPU vagy VGA felett tette volna.)

Én is aktívan nézegetem már legalább egy hete a cuccokat, de még csak a Denon és Onkyo választékát sikerült nagyjából kiismerni. (Már hogy annyira, hogy mégis nagyjából mit merre. A modellszámban melyik karakter mit jelent. Illetve mik azok a dolgok, amik érdekelnek a specifikációikból...)

Én már egészen beleéltem magam egy Onkyo TX-SR705 gondolatába, remélve hogy jól le tudom alkudni azt, ami most hirdetve van. De úgy tűnik mégsem. :(
    Max mennyit szabadna kínálni érte használtan úgy, hogy már a mikrofonja sincs meg (lehet rendelni ebay-ről bontatlant is valami 6 euro + posta áron, szóval 5-10k közti tétel, de szempont, hogy hibádzik...).

• janos666

nagyúr

válasz bittehilfmir #26021 üzenetére

PC-nél rengeteg figyelmet kell fordítani a megfelelő driver és szoftver kiválasztására, azok verziójára, de főként a beállításaikra.

Könnyen meglehet, hogy friss telepítés után be van kapcsolva egy csomó hülye feature az integrált hangchip driver vezérlő szoftverében, és/vagy a Windows hangbeállításainál, ami babrálja a hangot.
    Aztán ott a lejátszó. A Winamp alapértelmezésben DirectSound-ot használ. Azt ASIO-ra kéne cserélni, ami Realtek kütyüknél nem olyan egyszerű, mert a gyári driver nem támogatja.

Szóval alaposan szét kéne nézni mindenfelé, kikapcsolni és/vagy a megfelelő értékre állítani mindent.
    De amúgy ja... most digitális formátum vagy sem, egy alaplapra integrált olcsó kütyü azért mégis egy alaplapra integrált olcsó kütyü marad.

Érdemes lehetne kipróbálni egy HD5-7xxx VGA-val (akár a legolcsóbb, passzív hűtéses, használtan <=10k verziókkal), amin nem egy "csak legyen ott" típusú HDMI kimenet van, hanem figyelembe vették, hogy nem csak irodai felhasználásra kellhet.
    De még akkor is áll, hogy mindent alaposan be kell konfigurálni.

• janos666

nagyúr

válasz toM517 #25938 üzenetére

Miért jó az, ha a két csatornából az egyik megjelenik a centeren?
    Mindkettőt pedig biztos nem kötném rá.

Hogy egy szennyvizes kollégát idézzek: nyomócsövet nyomócsővel csak akkor köss egybe, ha nem a te bajod lesz, mikor valahol kiömlik a szar. :))

• janos666

nagyúr

válasz ZsoltG60 #25804 üzenetére

Érdemes lehet egy normális hangkártyára bízni az SPDIF kimenet, de fura, ha nincs az alaplapod integrált hangcuccának ilyen kivezetése.
    Legtöbb esetben ott fityeg egy optikai és/vagy RCA csatlakozó, de ha más nem, akkor bedughatsz egy sima jackdugót egy (általában tetszés szerint bármelyik, vagy egy erre megjelölt) 3.5-ös foglalatba és rákötheted a másik végét az erősítő SPDIF bemenetére, mert azokon is előfordul az RCA SPDIF bemenet is (csak egy egyszerű jack-RCA kábel kell).

A másik kérdésedre pedig pl.: Denon ARV-1610 -> csak 5.1, de fogad hangot HDMI-n.

Velem meg kezd elszaladni a ló, mert hirtelen már nem akarom egy Onkyo TX-SR 705 alá adni a dolgot, pedig így megint könnyen lesz a vége az, hogy "inkább napoljuk el". :DDD

• janos666

nagyúr

válasz Iomega #25785 üzenetére

PC HDMI-vel a TV-be + PC optikai vagy koaxiális SPDIF-el az erősítőbe. ;)

• janos666

nagyúr

válasz BBéci #25757 üzenetére

Csak mikor és melyik modell mit csinál... Valahogy nincs nincs rendesen dokumentálva.
    Ha keresgélek, akkor néha látok annyit, hogy egy adott Pioneer 5 sávos parametrikus EQ-t konfigurál be közben, egy bizonyos Yamaha 10 sávos EQ-t simogat, a MultEQ pedig egyáltalán nem használ parametrikus EQ-t, hanem valahogy így.
    Persze hogy a gyakorlatban melyikkel milyen messze érsz el, az már megint más kérdés.

• janos666

nagyúr

válasz BBéci #25738 üzenetére

Nagyjából átfutottam, hogy mi miket vesz figyelembe, és nekem elvben a MultEQ tűnik a legalaposabbnak. Vagy legalább is ez jobban követhető, mert egységesen el van verziózgatva (sima, XT, stb), míg a Yamaha mindenre csak YPAO-t ír, pedig nem működik egyformán minden készüléküknél (nekiállhattak volna verziózgatni ők is). De azt hiszem igaz ez a Pioneer-re is, csak azzal kapcsolatban még nem nagyon botlottam ilyesmi információkba.

De ettől függetlenül is tetszik a Denon (ami pár teszt gyors átfutása után lejött a márka irányultságából), így ez kényelmes egybeesés, hogy ők MultEQ-t használnak már egész olcsó modellekben is, míg pl. az Onkyo csak egy szinttel feljebb, alatta pedig csak 2EQ marad, ami nem sok.

• janos666

nagyúr

válasz Thuglife #25728 üzenetére

Ó, tényleg! Az ebay-es hirdetésben ott a HD hang, de a denon-hu-n nincs.
    Elnéztem, pedig átfutottam a gyártó oldalát is. :W

Áh, úgy tűnik hosszú keresgélés lesz ebből, ha ragaszkodom a MultEQ-hoz.
    Pedig reméltem, hogy most a karácsonyi szezonban lesznek eladó cuccok.

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #25709 üzenetére

Ezt akkor vegyük úgy, hogy megrendelem (1708), ha szerintetek is jó vétel ennyiért (~61 kHUF).

Ez esetben kb. milyen front sugárzókat ajánlanátok hozzá egy viszonylag kis szobába?
    Inkább a hangkép lenne fontos, nem a hangerő. Már a szoba mérete miatt is, de amúgy sem szeretem a túlzott hangerőt.

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #25708 üzenetére

Pontosítok, 1708 van 210-ért, a 1709 még plusz 18 euró (erre nincs ingyen szállítás, mint a 1513-ra),, de a specifikációk alapján ugyan azt tudja, csak egy évvel öregebb.

• janos666

nagyúr

válasz BBéci #25673 üzenetére

AVR-1709 használtan 61k-ért?
    (210 Euro Ausztriából -> itthon teljesen üres az a sáv, amiben én nézelődöm. :O)
    Ez nem a leg-legalja, nem túl régi, kezel HD hangot és van MultEQ is, árban pedig épp a plafon, amit erősítőre mondtam, így a hangszórók tényleg csak kettesével lennének lecserélgetve szakaszosan.

• janos666

nagyúr

válasz Toobee #25672 üzenetére

Jujj. Szeged? :O

Bár azt hiszem már legalább ketten vagytok onnan, így lassan már megérheti.
    Lehet hogy többet érne nyitnom ennek egy fáradt gőz topicot, mert a hirdetést senki sem találja meg (kimoderálták a TV-s hirdetések közül, az "egyéb" pedig járatlan terület), így ott sem tudnak egymásra találni a vidékiek és együtt megkeresni, hogy mikor érnénk rá többen.

Ok, hát tudom én, hogy itt nem csak egy családi ház árát könnyű elverni, hanem még az ár/érték arány optimális szintje is magasabban áll, mint ahol most az én büdzsém. De épp ezért hallgatok már túl régóta egy bögreszettet (amit még szó szerint kisgyerekként vettem), mert mikor rám jön pár évente, és leülök nézelődni, akkor megtorpanok, hogy "most nincs félmillám, de úgy meg kár elverni 200k-t is, hogy elégedett még mindig nem leszek". Ez se jobb, mint rábökni valami használhatóra. Most is már majdnem oda "süllyedtem", hogy rendeltem egyet a #1 hsz-ben javasolt "egybeszettek" közül, csak hogy változzon valami. Csak azért mégis kis hirdetésáttúrásra adtam a fejem, hátha jobban költöm el kb. ugyan azt vagy kicsit több pénzt.

Nézegettem a HTS fórumon pre/post-MultEQ méréseket és elég meggyőzőnek tűnnek. Illetve pont az igaz erre, hogy minél furább a hangszóró, annál többet segít, márpedig alacsony a költségvetés, így a hangszórók sem lesznek valami pöpecek, tehát egyrészt megnyutató, placebó szerű dolog is nálam a MultEQ, és talán érdemben is hasznossá válik.
    Ha nem szart és jót, hanem használhatót és kicsit jobbat vetünk össze, akkor nem hiszem, hogy a kicsit jobb DAC többet nyomna a mérlegen, mint egy jó mikrofonos EQ kalibráció. (Az is megoldható lenne erősítőtől függetlenül is, de nem olcsó egy kalibráló mikrofon egy egy jó szoftver, aminek a fénymérési oldalában már elég sok pénzem benne van, minimális profittal...)

• janos666

nagyúr

Mennyire lenne hülyeség bruttó 64k-ért rendelni egy Denon AVR-1513 erősítőt az amazon.at-ről, ha sehol sem találok AVR-1508, 1708, 1509, 1709, vagy hasonló MultiEQ-s cuccot használtan?

Csak mert ahogy nézegetem, a legutóbb (2012 nyár végén és kora ősszel) hirdetett 1508 40k, egy 1708 pedig 50k körül kelt el, így ahhoz képest sem lehetne rossz vétel 64k-ért egy bontatlan és azonos kategóriából frissebb modell, ami legalább ténylegesen is megvásárolható.

• janos666

nagyúr

Nézegettem egy kicsit az AVR-eket és arra jutottam, hogy a nevesebbnek mondható gyártók régebbi, belépő szintű termékei közül a Denon AVR-1508 lenne a legkisebb és regöregebb, illetve a legolcsóbb MultEQ-s erősítő, ami így látatlanban (pontosabban hallatlanban) már tetszhetne nekem.
    Már csak azt nem tudom hol találok ilyet, mert legutóbb szeptemberben kelt el darab vaterán.
    (Biztos vitatható, hogy így ragaszkodom a MultEQ-hoz, de mániám az ilyesmi, és a hangszórók szakaszos több ütemű cseréje miatt is hasznos lehet, mikor épp keverten lesz a rendszerben gagyi surrround/sub és használhtóbb front...)

• janos666

nagyúr

válasz cintula187 #25290 üzenetére

Műszer a TV / vászon elé, USB csati egy számítógépbe (ilyenkor célszerűen laptopba).
    Médialejátszók nem kezelnek csatornánkénti LUT-okat vagy ICC profilokat.
    Viszont már a középkategóriás TV-k is kínálnak több-kevesebb kalibrálási funkciót, ami nem közelíti meg a professzionális monitorok 3DLUT-os hardware-kalibrálásának szépségét és profizmusát, de igen jó eredményeket, illetve a gyári módokhoz képest jelentős javulás lehet velük elérni (megfelelő műszerekkel, szoftverekkel és gondosan végezve a műveletsort).

Ha gondolod dobj egy privátot lakhellyel és a TV vagy projektor típusával.
    (Bár jövőhét végig nem érek rá semmire, de gondolom nem sürgős, ha még csak érdeklődsz.)

• janos666

nagyúr

válasz Iomega #25317 üzenetére

De megér annyit (írtam neki 39-et) az a doboz, vagy inkább nézelődjek még?

Új hozzászólás Aktív témák