- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #80592 üzenetére
"Ha hardvereket hasonlítunk, azt Audyssey nélkül tesszük"
De ez meg senkit nem érdekel, ha végül a kapott hang az messze nem az, mint amit olvastál neki.
Neked és pár embernek van más, de ne tévesszük meg az idetévedő laikusokat. Nekik nincs más és / vagy eszük ágában nincs PC-zni, vagyis mi következik ebből? Bekapcsolja az AVR-t és első indulás utasításai szerint megcsinálja a kalibrációt, aztán kap amit kap, de biztos nem azt, amit olvastál neki.
Most tényleg bedobjuk a Dirac-ot?Most először érhető el és az is csak pár típushoz, de sokak szerint túlságosan drága. Szerinted hány Denon 3000/4000/Marantz....... tulaj fogja megvenni?
Ebből megint mi következik? Maradt a gyári kalibráció és a kapott hang, amiből na mi lesz? Hát nem biztos, hogy az a szép esti mese, amit olvastál nekik előtte.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
svgyula #80593 üzenetére
Nem csak a Klipsch hibás az olcsó és éveken belül szétrohadó kondijaival, ez egyébként EQ-val utánhúzható. Ilyen okokból szokás sokat járhatott rendszereket félévente újramérni, a mikrofonok nem szoktak annyira öregedni. Én is látom, hogy itt-ott megjelenik az AB, de azok nem a gyártó infói, a Denon nem közölt erről semmit.
-
Vhiktor
nagyúr
Én egyszerű kérdéssel jönnék, 1.000 euróig bezárólag van jobb vétel mint a denon x3800?
-
svgyula
addikt
válasz
VoidXs #80583 üzenetére
Azért érdekelne mert ahogy utána olvastam pár fórumon azt "állítják" a denon csak ab osztályú erősítőket csinál. Bár ugyanitt azt is "állítják", hogy nincs benne FM rádió
! persze akkor minek a hátuljára az FM antenna meg az AM antenna? Biztosan sok volt a raktárban.
Az én "fülem" szerint a fátyolos hangzás azt jelenti amikor a magas hangok ~3500Hz felett megvannak csak nem egészen azon a hangerőn szólnak amin már élvezhető lenne. Lehet nem a fátyolos inkább a "pokrócos" hangzás lenne rá jó kifejezés mert azt elé rakva egy jó hangszórónak simán produkálja ezeket.
A másik amit mindenki kihagyott itt az nagyon nem elég ha van egy erősítő, hangfal. Sajna a hangfalak belseje is elöregszik főleg a kondenzátorok! Ezek egy idő után szintén elveszítik a magas-közép tartomány hangerején és pár DB már "fátyolos"(pokrócos) hangzást eredményez. Nemrég néztem egy videót Klips hangfalról. Ott a tulaj belenézett és megmutatta a hangváltót. Na az egy hulladék volt! Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen "nagyra tartott"hangfalban egy 300Ft-os tele sima kondérral hangváltó van! Biztosan a bevétel terhére menne egy 5-6eFt-os alsó kategóriás hangváltó ami kicsit emelné is a hangzását. De már tudom olyan nekem véletlenül sem!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Gino20 #80591 üzenetére
Szerintem ha a szakmaiság túl van tolva, az csak növeli a mondandó értékét, és a lényeget átadja az is, ha csak részben érti az olvasó. Ezért jók a példák és az ajánlott hanganyagok, amik szemléltetik egy adott rendszer előnyeit, gyengéit, vagy csak simán különbségeit. Ha hardvereket hasonlítunk, azt Audyssey nélkül tesszük, hiszen adott szobával nagyjából ugyanúgy jár el, illetve a vevő használhat helyette például Dirac-ot, de mást is.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #80577 üzenetére
Nem akarom Én megcáfolni. Azt szerintem Te már megtetted, amikor azt írod, hogy olvasod a hangot, de lővésed sincs, bocsánat pontositok, nehezen tudnád megbecsülni, hogy mikor mit tesz az audyssey, aminek azért lássuk be, óriási hatása lesz a kapott hangra, vagyis mi következik ebből?
(a kérdés ironikus, nem ragoznám tovább a témát, de nyilván valami valótlant állítok
)
Engem és szerintem a legtöbb felhasználót eddig sem zavartak az itt és a legtöbb helyen használt jelzők, de számomra az is megfelelő, ahogy most épp megfogalmaztad.
Ez leginkább neked ekkora probléma és talán jó lenne, ha ez így is maradna / nem erőltetnéd másokra a szakmaiságod, mert a "tábor" egy jelentős részét ez lehet, hogy nem érdekli. Félre ne érts, szoktam általánosabb vagy épp szakmaibb kérdéseket feltenni, amire általában kapok is korrekt választ. Ez egy jó dolog, fontos és hasznos sokak számára, de amiről most beszélünk az too much. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
I'am Dony #80587 üzenetére
Az egyetlen közlés az volt, hogy nem jutott eszedbe a savanyúság skálája. Ez látszólag igaz, hiszen nem említetted, de nyitott vagyok elfogadni, ha mégse volt így. A személyedről egy szó se hangzott el. Légy szíves, javíts ki, ha tévedek. Az, hogy ezt az információt honnan lehet megszerezni, egy mellékes dolog, és rólad nem állít semmit. Egyébként abban valóban tévedtem, hogy ötödik osztályos anyag lenne, hiszen a mai kerettanterv szerint hetedikes/nyolcadikas.
-
Formaster
addikt
válasz
proci985 #80582 üzenetére
Az Atmos nekem kimarad sajnos. A Denon/Marantz vonalon pedig elég kellemetlen, hogy a Dirac nincs benne az árban. Persze az Onkyo drágább is annyival, viszont nekem az építési minőség jóval komolyabbnak tűnik egy 3800-hoz képest, mondom ezt mérnöki végzettség nélkül, végighallgatva elemzéseket a belsejéről.
Igazából hangminőségben szeretnék feljebb lépni, hangszínben megfelel a Denon "melegsége". Ehhez lenne egy nagy ugrás a Dirac korrekció, meg a tervezett akusztikai upgradek a helységet illetően.
Elég jó tesztet csinált róla ez a srác és nem kifejezetten húzta le a mély képességeit
-
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #80571 üzenetére
Nos az itt: [link] tett valótlan és engem mélységesen sértő kijelentésed túlmegy minden határon. Ezért megadom a lehetőséget, hogy nyilvánosan bocsánatot kérj az ott tett, iskolára vonatkozó valótlan, sértő kijelentésedért. Azért kérem nyilvánosan, mert a sértő, valótlan állítás is így lett közölve. Ha topikgazdaként veszed a bátorságot ehhez, akkor elvárom, hogy legyen erőd jóvátenni is!
[link] XI. CÍM 2:42 és 2:45 szakasz -
VoidXs
Topikgazda
válasz
Formaster #80581 üzenetére
Na az Onkyo pont a szöges ellentéte a Denon-féle hangzásnak, főleg mélyek tekintetében. Én az extrém magas zajszintjük miatt nem szoktam ajánlani, ha csak picit is megpróbálod EQ-zni, számolnod kell a sistergéssel. Kár értük, mert nagy hangerőn jó minőségűek, csak nem igazán előnyös a fülekre, ha mindig ott járatod.
Az S660-as kérdésre nincs hivatalos válasz, de a nyákra nézve az egy D.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
lezso6 #80579 üzenetére
brummogosnal lement a skalad 10Hzig, arra reagaltam
. gyakorlatban ez inkabb 40Hzs kiemeles lesz szvsz, de itt nuanszokrol beszelunk.
ja, amikor a ket digitalis kabel kozul az egyik (olcsobbik) fatyolos, bezzeg a masik (tizszer annyiert) mennyivel reszletgazdagabban jeleniti meg a hangtexturat Tobuscani Il Cavallo di Travalhito masodik ariajaban!
viccen kivul, emlitett Genius igy katasztrofa volt. venetian snares - ketsarku mozgalom gondolom megvan: az egy dolog, hogy az elejen a Fantasia No 9 hegeduje mar problemas volt pontossagra, aztan 1:37nel bejon az Amen break egyreszt a sub nem birta lekovetni a tempojat, de cserebe meleg vajkent csuszott szet a dob es egybe a hegeduvel. ami kesobb, ahogy bonyolodik annyival lett rosszabb, hogy a rovid szunetekkel elvalasztott, nagyon kontrollalt digitalis dobsamplek kb osszecsusztak. amivel maga a szamnak a lenyege tunik el, avagy a digitalis hardcore / drill'n'bass folyamatos es jol elkulonulo kontrasztja az akusztikus hegeduvel.
Formaster: az az Onkyo jonak nez ki, tud 9.2et (11.xet egy extra stereo vegfokkal) es van diracja.
kb featureszinten Marantz Cinema 50 es Denon X3800hra nezz ra: mindegyik diracos, mindegyik kezel 9/11 hangszorot. a Denon 4 sub csatornat tud mig a masik ketto csak kettot, de kb ilyen szintu kulonbsegek vannak. szoval mindet lehet rendesen EQzni, Atmosnal (ezeket ebben a kategoriaban arra veszik) ez fontos.
-
Formaster
addikt
én csak egy k@va erősítőt akarok venni, hangmérnök végzettség nélkül
Olyan meleget, fátyolosat, pattogósat, mint a denon
Beleiilik az Onkyo TX-RZ50 az elképzeléseimbe, vagy nyissak neki egy amatőr házimozi topikot?
Meg svgyula is érdeklődne az S660 után, de lehet, hogy őt át kéne zavarni a bögreszettes topikba?
svgyula: szerintem ez hasonló, mint ami nekem 570-es volt. Egy igazi csalódás, majdnem elfüstölt egy film végére. Kb a felétől már érezhetően dobta a hangerőt
-
válasz
proci985 #80576 üzenetére
A fátyolossal nekem az a problémám, hogy nagyon nüansznyi, akár placebo jellegű. Akkor használjuk a mosott hangot. Vagy pl középtartomány esetén szokás használni a kásás jelzőt, ami az 500-2000 közötti tartomány sistergős zajszerű jellegére utal, amikor lassú vagy torz, pl a SAL rendszereknél nagyon durván jelen van. S ilyen létezik ilyen a magastartományban is, pl a Videoton DC3010-ben használt magassugárzót nagyon jól jellemezte anno valaki: mintha zsírpapírra homokot szórnál. És tényleg ilyen, azaz katasztrofális.
A brummogós basszus az csak lassú ls / vagy nagyon kiemelt szubbasszus szerintem. A portzaj meg portzaj, arra nem kell külön szó.
-
válasz
Gino20 #80575 üzenetére
Nagyon egyszerű: a tudományosan mérhető, számszerűsíthető dolgok objektívek. Az olyan szavak, mint a "fátyolos" viszont szubjektívek, így sokszor egyszerre jelentenek mindent, tehát semmit. Ez csak úgy lehet feloldani, ha konszenzus van abban, hogy mi a jelentésük, hogyan kell mérni.
És itt a mérés alatt nem feltétlenül műszeres mérést kell érteni, lehet füllel is, csak tudományos igénnyel történjen, megismételhetően, kizárva a placebót, stb. Ha ezek a feltételek nincsenek meg, akkor nem tudjuk biztosra hogy létezik az adott jelenség. Ennek ellenére lehet ez alapján is dönteni, csak nagyon fontos hogy aki dönt az tudja, hogy az adott jelenség létezése kétséges.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Gino20 #80575 üzenetére
Te lineáris, homogén, kauzális hardverről szóló kijelentést akarsz egy olyan szoftverrel megcáfolni, ami ennek az ellentéte? Ami nem bemenetfüggetlen, azzal ez a helyzet, például a loudness dolgokat is elég nehéz leírni, hiszen anyagfüggő a konkrét torzítása. Az erősítők ennél lényegesen egyszerűbb állatok.
Az ideális összehasonlítás az, hogy ezeknek a szavaknak kicsit (de nem hifisen a végletekig) polgáriasabb változatait használják, például "A erősítő lassabb tranziensű, mint B, ami például azt jelenti, hogy megbocsátóbb, ha egy zenében sok a rövid szünet, ekkor a korábbi hangok kitöltik az űrt. Hallgasd meg ezt, ezt, és ezt mindkettőn, ezekkel hallani. Ha a nagyobb csillapítási faktorút veszed, akkor közelebb lesz a valós felvételhez, de ez a hatás elvész. Sajnos ott a zajszint is magasabb, ami nagy hangerőnél zavarhat, de ha halkan hallgatod, picivel beszédhangerő felett (75-80 dB), nincs hátránya." Kíváncsi vagyok, mit gondolsz ennél jobb, és mindenek előtt pontosabb megoldásnak.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
lezso6 #80574 üzenetére
fatyolost en lattam temporalis elmosasra is hasznalva, avagy amikor lassu a cucc es idoben is elmos. aztan van aki meg spektralis (osszemosodnak a hangok) ertelemben hasznalja. igazabol a regi megboldogult Genius SWHF2500am volt jo pelda mindkettore, egyszerre.
a brummogos basszus szvsz inkabb portzaj lesz (es nem 10Hzn)
, 10 Hzen ilyen kiemeles (figyelembe veve az emberi hallast) otthoni korulmenyek kozott nagyon valoszinu, hogy nem letezik (5000 euro felett lehet). persze javitsatok ki, de hazimozi suboknal a -3db 20Hz mar nagyon jonak szamit. XTZ 3x12 (2700Wos betappal) tud elvileg 16Hzt, es az egy 100 kilos, 3x12"es monstrum.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #80555 üzenetére
Szóval nem tudod megmondani, de mégis megbízható a matek. Ez gyönyörű
"szakszavak"
Szóval Te úgy képzeled el, hogy az lenne helyén való ebben a topikban, ha valaki hobbista ide téved és kérdez egy adott termékről, akkor valami olyan választ kellene kapnia, hogy:
"Az adott terméknek alcsony az impluzusválasza és THD értéke, a damping factor érték közepesnek mondható, a zaj és torzítás SINAD értéke az elégséges kategóriába tartozik. Ha ez a Te ízlésvilágod vágj bele bátran! "
(mivel nem kompetenciám lehet baromságot írtam, de szerintem a lényeg érthető).
Ugyan máár!!! Ez már viccnek is rossz . Semmi keresnivalója nincs ennek itt és/vagy ám legyen, aztán 1000-ből 10-et talán érdekel, de akkor a másik oldal, az a 990 ne legyen már ekézve a szakmaiságoddal! -
válasz
Vhiktor #80573 üzenetére
A fátyolos hang logikailag azt jelentené, hogy úgy szól, mintha a hangfal előtt fátyol lenne. De az egy nagyon ritka szövésű anyag, szóval gyakorlatilag nem befolyásolja a hangot, ezért nonszensz.
A fentiek leginkább EQ-jellegű jelenségek leírásai, azon kívül vannak más tulajdonságok is.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #80569 üzenetére
És hol a fátyol?
I'm Dony (80570): A topikgazda dolga, hogy a topikjában ne csalók termékeit reklámozzák áltudományos állításokkal. Ez alatt nem téged értelek, te csak áldozata vagy ezeknek a csalóknak. Most éppen benéztél valamit, megesik, legközelebb már tudni fogod.
-
válasz
VoidXs #80564 üzenetére
6 éve megpróbáltam összehozni egy vizuális szótárat, hogy a használt szavak mit akarnak jelenteni:
Nyilván nem tökéletes, de próbáltam arra törekedni, hogy konzenzusos legyen. Az ilyesmi meg ugye arra lenne jó, hogy egy hosszan körülírható jelenséget egy szóra redukáljunk.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
I'am Dony #80562 üzenetére
A savanyúság mérése borzasztóan fontos, pH-nak hívják, és attól még, hogy te ezt nem jegyezted meg általános iskola ötödik osztályában, még rendkívül sokan használják ezt a mértékegységet a mindennapokban is. A fátyolos szó jelentése kizárólag optikában minősül borderline szakszónak. Attól még, hogy valamelyik szinesztéziás elkezdte ezt tolni, annyira lehet csak komolyan venni, mint a kábeleket.
Vhiktor: Mert nem is létezik ilyen szakszó. Néhány népi teszt során előállt, hogy sokan a lassú tranzienseket értik alatta, de ez sem egyértelmű, hiszen sokaknak egyszerűen a "jó" a szinonimája, ami szintén sokaknál meg a gyors tranziens. A vuduközösség szavai mindig ilyenek, de mit vársz ott, ahol a tudomány 150 évvel mögöttünk tart?
-
Vhiktor
nagyúr
Fentebb írták, hogy melegebb hangzás.
Én például nem tudom mi a melegebb hang, akárhogy is próbálkozom.
Talán az amikor nyáron meleg szél fúj akkor meleg levegő megy a fülembe, télen meg hideg? Hangfal/erősítő, hogy adja ezt vissza?Ebből kifolyólag nekem semmit nem mond, ha valaki azt írja, hogy melegebb, fátyolosabb, stb.
-
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #80555 üzenetére
Tudod, olyan ez mint a citrom. Mindenki tudja, hogy savanyú csak senki nem írja le a kémiáját. Mert nem fontos miért olyan. Ha ettél citromot, majd rápróbálsz a narancsra, akkor sem a vegyjeleket hivatkozod csupán kijelented az savanyú volt. Uh pontosan a fátyolos a legmefelelőbb szó az adott vasra akkor is, ha neked nem tetszik és bárki aki hallott ilyet és mást is (!) egyertelműen tudja mit kell ezen érteni.
-
Csabi1984
addikt
-
svgyula
addikt
Üdv Urak! Azért, hogy legyen valami tényleg "belépő szintű" eszközzel kapcsolatos kérdés is.
Denon AVC-S660H 5.2 8K házimozi erősítő
Valaki tudja ebben milyen erősítő osztály dolgozik?
Kérek mindenkit csak az válaszoljon aki pontosan tudja! -
VoidXs
Topikgazda
válasz
I'am Dony #80532 üzenetére
Mint mondtam, használj szakszavakat, ne olyanokat, amiket kábeles körökben dobálnak pontos definíció nélkül, mindenkinél mást jelentenek, és csak a "szar" szinonimájaként repkednek. Hogyan fátyolos, szomszédos hangok fedik egymást? Temporálisan vagy spektrálisan? Mert előbbi esetben az impulzusválasz, utóbbi esetben a THD adja meg a választ. Na ilyen az, amikor le tudod írni az összehasonlítási pontokat, és ha ez megy, akkor tudod, hogy melyik értékből szereted a kisebbet/nagyobbat, ami alapján nagyon gyorsan el tudsz jutni pusztán ASR alapján a neked leginkább megfelelő erősítőhöz.
Csabi1984 (80544): Ha nincsenek bemérve és úgy beállítva, hogy a 0 dB a referencia hangnyomás legyen, akkor a 0 az erősítő maximális teljesítménye lesz, elcsúsztatva a beállítások hatásával. Nem sokat jelent hangnyomásmérés nélkül, önmagában a master volume.
Gino20 (80546): Az Audyssey, mivel más transzformációt használ, mint a többiek, nehezen megbecsülhető, hogy mikor mit tesz. Mivel elvi hiba ebben a térben dolgozni, ezért nem is ástam magam bele, hogy csináljak hasonlót. A gyakori problémáit (midrange compensation, túltolt középbasszus) viszont könnyű odaképzelni.
I'am Dony (80549): Tetemes összegben mernék fogadni, hogy ha leülünk sörözni azzal a figurával abból a bizonyos videóból, aki ezt a hülyeséget majmolja, bevallaná, hogy csak marketingkunszt volt, hogy a vudusok közössége által megvetett erősítőikre újra odafigyeljenek végre. Spoiler: nem figyeltek oda. Dolgoztam az iparban, több erősítőgyártónál, és soha senki nem csinált ilyen baromságot, hogy kondikat hallgat és társai. A mérnök mondta, hogy ezt kell venni, a beszerzős hozta, a gyárban meg beszerelték, meg se hallgatta senki, szimulációk alapján dolgoztunk, mert ennyire megbízható a matek. Azt kaptuk, amit vártunk. És itt nem kínai márkákról van szó, hanem Arcam, B&W, Crown, Mark Levinson...
-
Formaster
addikt
Jobban szemügyre véve az Onkyo TX-RZ50 ár/értékben komolyan esélyes lenne a 3800-al szemben.
- A Dirac Live ami jár mellé az a Full Bandwidth, ha jól értem igaz? (sub nélkül)
(ha jól) Gondolom ez már audiófül nélkül is jelentős ugrás az X2500-hoz mérten, elvileg még a 3800-at is leseperve. Szeretem a Denon harsány, meleg hangszínét, sosem hallottam még Onkyo AVR-t. Amit biztosan nem szeretnék, hogy a magas tartomány legyen túlsúlyos.
-
Dorian
félisten
-
Quetz
őstag
-
tranceplanet
addikt
válasz
Dorian #80550 üzenetére
Na azt hiszem kitetted a pontot. Egyetértek. Pont emiatt kellenek az ASR és hasonló mérések, mert a szubjektivitás mellett valahogy mérni kell egy készülék "jóságát". Persze attól még, hogy egy készülék jóra mérődött nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illetőnek tetszeni fog amit hall. Van akinek a semleges, van akinek a részletező és analitikus, van akinek pedig a színezett hangzás fekszik jobban... És akkor még a hallásunk is eltér, a helyiség is más és a szobaakusztika... Rohadt sok tényező. Ezért az a legtisztább, ha az illető haza viszi a készüléket és saját rendszerben meghallgatja, aztán ha nem tetszik amit hall visszaviszi és jöhet a következő versenyző.
-
Dorian
félisten
Persze, hogy vegye ,mindenki a saját ízlése szerinti legjobban tetszőt. Nemhogy nincs ezzel baj, hanem ez a kívánatos, hiszen szórakozás a cél, nem labort üzemeltetünk.
Csakhogy ha az objektivitást kivesszük a serpenyőből, akkor értelmét veszti a "melyik jobb" kérdés, hiszen különböző ízlésű emberek mást fognak jónak tartani.
Ezt a dolgot kell mindenkinek szem előtt tartania akár véleményt ír (unalmas Denon, istenkirály Arcam, stb), akár olvassa azokat. -
-
Formaster
addikt
válasz
Ger_man #80545 üzenetére
Nem tervezem és nem is adottat a feltételek a csatorna bővítéshez. Inkább a helység akusztikáján lehet még javítani, ezért is néztem a paneleket, illetve tervben van még szőnyeg, meg terasz oldali komplett üveg oldalhoz egy akusztikai sötétítő függöny, ami remélhetőleg tovább csökkenti a visszaverődő hangokat.
A magasabb kategóriás erősítőt szerintem nem feltétlen azért kell választani, hogy a több csatornából profitálj. Pontosabb, elhatároltabb hangzás, több végfok, több-jobb DAC, vagy a Dirac Live nyújtotta korrekciós lehetőségek, stb feature-ök.
Kicsit olyan, mint a motorozás, ha jobb féket, futóművet stb-t akarsz, akkor vedd meg a összes lóerőt is mellé, hiába neked csak egy dinamikus kanyarvadász kellene.
I'am Dony: Az Onkyo TX-RZ50-el szemezek még. Ez árban egy értelmes szintnek tűnik. A Denon 4800 alatti árcédulával, japán minőség. De hangzásban nem tudom merre képzeljem el a galaktikus zűrben
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #80530 üzenetére
"amit a műszerek kimutatnak már a normál emberi hallás határán túl vannak"
Ezzel gondolom egyet értesz, így ez viszont némi ellentmondás számomra ha már olvasva hallunk.
Még azt is el tudod képzelni, hogy mondjuk az audyssey mit művel a hanggal? Amire azt írtad, hogy elvi hibákra épül, a crossoverhez beszakadást tesz, rossz dimenzióban mér......Neee mááár. Tudod. Házimozi erősítőről beszélünk és nem PC-ről, cavern-ról!
Amúgy milyen jó már. Felcsapunk egy jó szaftos ASR mérést és 0Ft beruházással képzelődünk/olvassuk a hangot.
-
Ger_man
senior tag
válasz
Formaster #80533 üzenetére
Nem lenne jobb inkább azt a pénzt amit az erősítő váltásra szánnál, még két hangszóróra költeni? 5.1.2 vagy akár csak 7.1-re? Ahogy látom a 2500H 7 csatornát kezel. Szerintem javulást így is éreznél. A 3800h 9 csatornát is kezel, megvennéd csak azért h 5.1-et hajts meg vele?
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok mi arra a magyarázat, hogy van nekem egy Denon X550bt AVR és anyumnak egy Yamaha 2071 AVR.
Nekem a Denonnál -35dB is elég hangerőn szól az adott film míg a Yamahánál -19dB a magyar szinkrotól fuggően van, hogy -15dB-nél van az a hangerő mint a Denonon. Létezik,hogy a Yamaha ezen készüléke gyengébb? -
Vhiktor
nagyúr
Az rendben van, hogy a Denon 3800 messze van a csúcstól.
De szerintem a kérdés inkább az volt, hogy annyi pénzért kapni e jobbat akár használtan akár újjonan. -
Gino20
őstag
A lényeg, hogy az emberek túlnyomó része jónak vagy épp kimondottan jónak hallják és ezen nem változtat semmilyen mérés sem. Bevallom ismét ekézésre számítottam, még úgy is, hogy nem volt hallgatva, de ez így valóban korrekt válasz
Manapság túrtam a netet proci témában (pedig az nem volt kérdés, hogy melyik gyártót veszem), de egy olyan írásba botlottam bele, ahol arról írtak, hogy pl SINAD: (talán) ~80dB felett az ember képtelen kihallani a különbséget.
"Persze ennek ára is van"
Pedig épp akciós a 16 csatornás proci + 16 csatornás Trinnov végfok [link]
"DC/HMS dedikált szoba"
Na, de ez messze nem belépő kategória. Ha ez lenne a referenciaszint, akkor itt a belépő topikban milyen jelzőket használhatnánk? -
Formaster
addikt
válasz
I'am Dony #80537 üzenetére
A 805-ről letettem, mert ahogy látom a 3000 euró feletti cédulát dörzsölgeti, ausztriában már van raktáron 3699-ért
. Milyen bug-okról van szó?
Illetve az 505 milyen erősítést alkalmaz? A 805-nél írja, hogy valami "új" AB Class, de az 505-nél a "Direct Energy" gondolom egy Class-B-t akar mondani.
-
Quetz
őstag
válasz
Mérés hiányában azt mondanám, hogy nem. Valamit változtatni fognak a hangon, de fene se tudja mit. Slat diffuser-re ha rákeresel, akkor ilyesmiket fogsz látni. Ezek bináris számsorozatot jelképeznek, pl 1: van léc, 0 nincs léc, csak éppen amit mutatsz az az 101010101010... sorozat, ami a konstans ismétlődés miatt a legrosszabb. De legalább szép
.
-
embe
nagyúr
Távol álljon tőlem hogy a Denon mellett kardoskodjak, volt több is - 4500-ig bezárólag, Marantz 7013, és nem tetszett amit nyújtott.
Viszont ha már meg volt említve, a legjobban az Arcamok (390, 550) tetszettek. Úgy hogy a Diracot kezelni, használni sem tudtam.
És fogalmam sincs a pontos műszerek által mutatható értékeiről, igazából magasan teszek rá. Ha megkérdezik, azt sem tudom megmondani hogy "hány wattosak". Még annak sem amit hirdetek éppen.Egy hangzást számokkal írunk le???
A kutyát nem érdekli, hogy a műszerek mit mérnek, itt nem YPAO, vagy az Audissey stb. bemérésekre gondolok.
És az a gáz hogy visszakanyarodunk a szokásos témához. A topic címe "belépő szint".
Ez a PH-nál mindig is a ráfordított összeget jelentette, nem azt hogy valaki most kezdi éppen a házimozizást, és merre induljon el mondjuk 10 millával.
Meg ha valaki kihallja a különbséget, bármi az ezotéria kategóriájába eső - számomra is értelmetlen - hülyeségből, akkor az magasan leszarja hogy egy mérnök mit mond. Ok. ne térítsen, hogy csak azzal a jó, mert azzal valóban félrevezeti a többieket, de ha ő úgy érzi jól magát, az tetszik neki, akkor el kell fogadni. Nem kell a saját ízlését senkinek - senkire ráerőltetni. Ez egy hobby, egy kedvtelés amit a saját örömére csinál mindenki.
És aki nulláról indul, annak egy Denon 2500 is produkálhat hihetetlen "hifi hangzást". Később ha a bogár beindul majd cserélget. És akkor majd leírja hogy milyen szuper az új szerzeménye.
Gyakorlatilag olyan a topic, mintha hangmérnökök, technikusok vagy színházi hangosítók szakmai gyülekezete lenne.
Addig amíg elfogadja a fősodor álláspontját, addig minden ok., ha már mást mer leírni, akkor jönnek a betámadások műszerek méréseivel. És a győzködés, hogy amit hall az hülyeség, az nem lehet jó, mert a műszerek nem azt mutatják hogy jó.
Belépőszinten nem sok embernek van dedikált moziszobája. Sokan csak egy kicsit jobb hangzást szeretnének a tévé hangszórójától, vagy egy soundbartól. -
I'am Dony
őstag
válasz
Formaster #80536 üzenetére
Sokan így vélekednek amíg meg nem hallják az eredményt. Bárhol voltam beállítani, mindig fülig érő mosoly volt a vége. Szóval nagyon megéri a 350 dodót, ha ragaszkodunk a D/M vonalhoz ami az Audyssey-vel sajnos rengeteget elrejt. Az más kérdés, hogy azonos áron használtban ugyan, de nagyságrendekkel jobb hangú vasakat kapni Diraccal együtt. A kinézett Piok főleg a 805 csúcs vas lesz, ha a jelenlegi bugokat megoldják. Jelenleg hasonló problémával küzd a csoporton belüli Onkyo is, ahogy a D/M új vonala is.
-
Formaster
addikt
válasz
I'am Dony #80534 üzenetére
A Dirac még mindig nettó lehúzás a szememben, de csípi a szemem. Meg is akadt a tekintetem a Pioneer VSX-LX505 illetve az érkező VSA-LX805-ön, mert itt már benne van az árban, de semmilyen tapasztalatom nincs a Pio-kkal. Lehet, hogy el kéne mennem valahova meghallgatni egyet.
Általánosan mit lehet elképzelni róluk? (csakis galaxisokban, meg Marvellekben mérve
)
-
I'am Dony
őstag
válasz
Ez így korrekt különbségtétel a szintek között. És belépő szinten tökéletes vas a 2500H. A 3800 at biztosan jobbnak fogod érezni és feljődésnek, mert jobb vas. Ha mégis rászánod magad esetleg a Diracra akkor pedig jelentőset tudsz előrelépni és egész jó kis motyó úgy.
-
Formaster
addikt
(nem) Gondoltam, hogy ekkora vita keveredik néhány melléknévből. Nyilván túlzás galaxisokkal dobálózni, de azt sem fogadom el egy "belépő" topikban, hogy a 4800 alatt "csak egy erősítőd" van.
Akkor így fogalmazok, hogy az S570BT-el még kb az sem volt, mert egy film végére már a hangerő is taknyosodott, majdnem lefüstölt az egész. Az 1300H-val mondhatjuk, hogy lett végre egy erősítőm, de elég hiányos hangzással.
A 2500H-val pedig elégedett is lehetnék "BELÉPŐ SZINTEN" mert van egy értelmes akusztikai korrekciója, ha este filmeznék a DynamicEQ is hasznos, de ha épp zenét hallgatok, akkor is élvezem, amit az előzőeknél nem mondhattam el. De a kíváncsiság hajt, ezért a kérdés az volt, hogy fogok-e érezni további változást a 3800-ra lépve, a válasz meg e-péniszméregetősen megint annyi a "belépő" topikban, hogy milla alatt csak egy erősítőd van.Ha már epénisz akkor megtehetném, hogy minden szobába rakok egy X8500-at, ha erre porcosodna, de nem vagyok ekkora Audiophil és akkor nem is a belépő szintű topikban lennék jelen.
Ezek az akusztikai panelek érnek valamit?
-
I'am Dony
őstag
Pont erre utaltam legtóbb a D/M vs Arcam kapcsán és mérnök szemmel persze lehet matekozni bizonyos értékeken, mert tényszerűen láthatóak csak nincs értelme, mert nem hallható, hiszen nem vagyunk denevérek
Nyilván homokba dugott fülű audiofil is azért nem hallja, mert nem is hallhatja, így lesz@rja az ASR baromságokat - egyébként jogosan - hiszen nem lesz rosszabb hangú egy eszköz csak azért, mert a bőven hallásküszöbön kívül lévő értékei nem optimálisak műszaki oldalról. -
VoidXs
Topikgazda
A probléma sosem az volt, hogy mást hallott valaki, mint amit a műszerek mutattak, hanem hogy nem tudta számokká tenni. Ha konkrétan meg tudják nevezni, hogy "ez x-ben jobb, az y-ban", nem olyan baromságokkal, mint hogy "szellősebb" (???) vagy "testesebb" (????????????), akkor lenne miről beszélni. És ez egy olyan tudás, ami a vásárlásban is eszméletlen sokat segít, mert ha kitanulod, pusztán ASR alapján el tudod előre pontosan képzelni, hogy milyen hangja lesz valaminek.
-
Quetz
őstag
válasz
Gino20 #80528 üzenetére
A magyarázat egyszerű. Az arcamot jónak hallod, mert a hibák, amit a műszerek kimutatnak már a normál emberi hallás határán túl vannak. Csak ezt egyetlen audiofil sem fogja elismerni, mert az ő füle tökéletes. Szóval nem a mérésekkel van a baj, a mi hallásunk tökéletlen (arról meg ódákat lehetne zengeni, hogy a fülön kívül mennyi minden más befolyásolja a hallást, mint élményt).
A Trinnov/Storm/... nem a jelzaj viszony tekintetében nő a többi kommersz márka fölé, hanem:
- Csatornaszámban - 32 csatornás kiépítés kell? Nem probléma
- Funkciók tekintetében
- a legújabb dirac featurek storm audio exkluzívak
- Az audi csatornákat úgy tudod irányítani, mintha EQ APO-t használnál
- Van full digitális verzió, AES67/Dante kimenetekkel
- Trinnov 3d mikrofon
- ésatöbbi ami nem jut eszembe / nem tudok róla
- Support - ha szükséges, távolról bekalibrálják az eszközödet
- Bővíthetőség - A trinnov egy intel linux pc, bármilyen protokollt implementálnak.Miközben elektromos mért paraméterek tekintetében csak a top 10-ben vannak, sok minden másban köröket vernek a kommersz gyártókra. Persze ennek ára is van
#80525embe:
Azért vagyunk itt, azért van a fórum, hogy segítsen helyre tenni a dolgokat. Ha nem bánsz csínján a jelzőkkel, hova jutsz mire meghallgatsz egy DC/HMS dedikált szobát referencia hangerőn? Azok tényleg nagyságrendekkel vannak egy átlag nappalis Denonos házmozi felett. -
Gino20
őstag
Ne hülyéskedj. Lassan ott tartunk, hogy pusztán nyers adatok alapján hallunk és az ASR meg egyenlő a bibliával [link], ami alapján pl egy X3800 + dirac kb a csúcsok csúcsa, de ez nyilván nincs így. Én a "szemétbe/kukába" való Arcam-ról a jövőben sem vagyok hajlandó a biblia miatt másképpen nyilatkozni, ha közben épp az lesz a véleményem, hogy "fényévek", de ha már Marvel, akkor "csettintés nélkül is mindenki más gyártó elporlad mellette"
persze ezt nyilván nem gondolom így, mert biztosan van még hova (Storm/Trinnov/...), de az nem Denon/Malac/...
-
Formaster
addikt
E
Még egy kérdés felmerült. Ezeket az akusztikai paneleket ismeri valaki? -
Quetz
őstag
válasz
Formaster #80514 üzenetére
Jó hogy nem multiverzumnyi a különbség .
Le kellene szokni ezekről a túlzó szóvirágokról, mert csak félrevezetik a többieket. A linkelt videó alapján a 4800-as kapott extra EMI szigetelést belül, de a DAC chipek ugyanazok, szóval pár dB különbség lehet csak a jel-zaj értékekben.A kábelezés mint egyensúlyozó tényező áltudományos tévhit, annyit számít, mint a tuning plüss kocka az autóban.
-
I'am Dony
őstag
válasz
qpakcovboy #80519 üzenetére
Volt teljes Zensor szettem anno és biztosan nem cserélném le az Z1-ket a kinézettre. Nagy visszalépés lenne.
-
qpakcovboy
őstag
válasz
Ezt meg tudom erősíteni, annak ellenére hogy nagyon kezdő vagyok a házimozi építésben. 5 évig használtam a meglévő Dali hangszórókkal egy Denon avr-x1300w-t amit az atmos miatt lecseréletem egy 4700-ra. Csak az erősítő csere legalább 20-30% pluszt adott.
Ezt most jó lenne nem elrontani egy rossz hangfal választással, ezért is vagyok bajban a vékony kábeles pattintós Klipsch Reference Cinema System 5.0.4 with Dolby Atmos hangfalakkal.
Mondjuk kicsit úgy vagyok vele hogy ha nem jön be akkor jó lesz a hálószobába, de az árát másra is el tudnám verni.
Az viszont tuti, hogy a denon4700 nagyon sokat dobott -
Quetz
őstag
Pontosabban, az alap illetve a kalibrált Audyssey mikrofonokat az AVR-hez csatlakoztatod, ott keresik a szoftverek. Az Umik-1 pedig a pc/laptop-hoz kapcsolódik és REW/Dirac beméréshez használhatod.
A leírás szerint az ACM1-X mikrofon kalibrációs file-ját a Multeq-X program tölti le a netről, miután hozzárendelted a mikrofont.
-
Formaster
addikt
válasz
I'am Dony #80516 üzenetére
Persze, attól függ kinek mi a mérce. Ha én évekig hallgatok egy szettet és nincs viszonyítási alapom (szerencsére/sajnos) akkor még egy légyzümmögésnyi differenciát is ki fogok hallani a saját rendszeremen. Azért a nem tucat táp amit a 3800 kap, erősebb is, gondolom minőségibb is, illetve a közös végfok helyett már legalább ketté oszlik terhelés.
Az is tény, hogy a 2500-hoz már alapból egy fokkal jobb mikrofon járt, mint az 1300-hoz, meg ehhez vettem meg a teljes Audyssey alkalmazást. Az erősítőre amit rá kéne dobnom az nem vág földhöz, de azért a Dirac üzleti modelljével nem nagyon tudok szimpatizálni.
Konkrétan a teljes csomagért elkérik egy erősítő árát és akkor még mikrofon is jó lenne hozzá
-
I'am Dony
őstag
válasz
Nincs ott akkora ugrás valójában. Esetleg jobban sikerült a bemérés, ami nagyon kihallható, de az 1300 és 2500 között nem sok külöbség van. Egyebként jól irja powerup2, mert valóban a 4xxx szériától kezd el élni a Denon. Viszont a 4800-nál is nagyon hallható maradt a jellegzetes fátyolos hang. Ha esetleg tervben lenne előtte hallgasd meg, mert nem biztos, hogy akkora ugrást tapasztalnál, mint várod. És segít rajta persze a Dirac, de az összkép még mindig véleményes. Jól értelmezted, nem tudod átvinni eszközcserekor az újra, kivéve a garanciális csere.
-
Formaster
addikt
válasz
powerup2 #80483 üzenetére
Ezt azért megcáfolnám, már a 3. Denonom egy alap X570H-ról indulva. Utána lett egy 1300H majd most a 2500H. Az alapról is hatalmasat nőtt a minőség, de a 2500 már egy lórúgás volt az 1300-hoz képest.
Néztem most egy szétszedős, kiértékelős tesztet (achtung, német) a 2800/3800/4800-at összehasonlítva. A 3800 esetén legalább akkora ugrást képzelek el, amit az 1300-ról 2500-ra érzékeltem, de nem cáfolom, a 4800 még arra is egy galaxissal ráver.A többi márkát elengedem, mert szeretem a meleg Denonnak hangszínt, főleg házimozira használom. A hangfalszett is ahhoz illik és a kábelezést direkt úgy választottam, hogy a közép-magas tartomány hozza mellé egyensúlyba. Illetve a helység (gyenge) akkusztikájához is ez illik a legjobban szvsz.
Az Audyssey appot megvettem anno full verzióba, de ezt a Dirac-ot kicsit pofátlanul drágának tartom.
Legalábbis, ha regisztrációt nem tudom később átvinni másik eszközre. Ezt jól értelmezem? Nem lehet eszközcserekor átvinni a licenszet?
-
I'am Dony
őstag
válasz
fishme #80510 üzenetére
Ez egy nagyon alap beállításra jó, amivel nem terheled feleslegesn az AVR t, de egyáltalán nem biztos, hogy jól is illeszkedik így. Ha megmérni nincsen lehetőséged akkor bátran próbáld ki 90 és 100 Hz en is, akkor is ha nagy böszme frontjaid vannak. Az Audyssey mindig túl alacsonyra lövi be, így láthatsz 40, 60 Hz is. Ezek biztosan túlságosan alacsony értékek, amit bírálj felül. Az LFE 120 rendben van.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
fishme #80508 üzenetére
Az egy letűnt kor már akkor is hibás ökölszabálya, hogy 80-on vágunk és pure direct-en zenélkünk. A pure direct megkerüli a crossovert is, olyankor az erősítőd tényleg csak erősít, nem mókol semmit. Egy jól illesztett sub csak adni tud a zenéhez is, elvenni nem, azt pedig az Audyssey is közel jól tudja beállítani. 80 Hz-et csak akkor írj be, ha semmi bemérő nem áll rendelkezésedre, ideális értéket pedig REW/Cavern vonalon tudsz számolni.
-
fishme
tag
Üdv!
Denon avr x2100w hangszórók small-ra állítva freki 80 Hz-nél vágva, ez ugye így jó filmre viszont zenére többen írtátok a pure direkt módot, ilyenkor csak a két első front szól sub nem.
A kérdés az lenne hogy ekkor az erősítő felülbírálja a small beállítást és a vágási frekit? Vagy pedig a két első szól small beállítással és 80 Hz-es vágással? -
VoidXs
Topikgazda
válasz
qpakcovboy #80506 üzenetére
Én a pattintós Atmost abszolút ellenjavallom, nem igazán érezni vele felső hangokat. Próbáltad máshogy kalibrálni a Dalikat? Elég barátságosak, könnyen lehet velük filmes hangot hozni.
-
qpakcovboy
őstag
válasz
VoidXs #80499 üzenetére
Dali alteco c-1
A klipsch megoldása azért tetszik, mert pont ilyen kisebb nappalira van tervezve és feltételezem a mérnőkök kihozták ebből a legtöbbet.
Ugyan akkor a zensor 1 hangját nagyon szeretem, de úgy érzem inkább a zenehallgatás jobb vele és nem a filmezés. Plusz a klipchsel teljes lenne az atmos. -
-
b.
félisten
válasz
DroiDMester #80500 üzenetére
Nem változott ,az egy jó erősitő,jól döntöttél.
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Horgász topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU