- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Kiten ugyanazt értettük - természetesen, hisz a kit az kit, azt a gyártó kínálja, nincs mit másképp érteni rajta. Gyári kit. Adott. Kitként késztermék, hangdobozként félkésztermék. Hogy aztán a felhasználó látszat- vagy valódi beavatkozásokat végez rajta, az legfeljebb is csak tuning, vagy jó, vagy rossz irányba, ugyanaz, mint a gyári hangsugárzóknál. A kitösszerakáshoz kitösszerakástopik kell, de az meg minek. Ez meg itt a házi hangfalépítés topik, hihi. Kitépítéshez nem kell házi építés topik, aminthogy gyári késztermék megvételéhez se kell házi építés topik. Ezekhez legfeljebb tuning topik kell, ha tuningolni akar az ember. Kitösszerakási topikok is biztos vannak néha, bár nem tudom, minek.
Házi hangfalépítés topik szemszögéből semmi különbség nincs aközött, hogy te rakod össze a gyári kitet vagy a gyár már összerakta, és úgy veszed meg.Hogy ha ki lenne választva a hangszórókészlet, hogy majd jó Soká meg fogod venni, és feltételezzük, hogy kapható is lesz akkortájt, és feltételezzük, hogy tényleg elhatároztad magad, hogy a kiválasztottat veszed meg majd akkortájt jó Soká... Hmmm... Hogy erre bazírozzon az ember, és megtervezzen ezt-azt-amazt, hogy az esetleges majdani hangszóróbeszerzésig tartó időben a lelki szemeid előtt szárítgathassál fadarabokat, hmmm... HA! ki lenne "biztosra" választva, akkor lenne a hmmm..., hmmm... De hol vagyunk még attól, hogy ki legyen választva?! Főleg attól, hogy "biztosra" ki legyen választva?! Lehetne nekem hümmögni rajta, hogy tényleg de tényleg, de becsszóra tényleg biztosra választottad-e ki... De hol vagyunk még ettől?! Főleg, hogy még mindig kiteknél tartasz?! IKEA bútor összerakásához ott a használati útmutató, nem kell hozzá topik - de biztosan van nekik is topikjuk, lelki segélyként. Nem véletlenül, első kérdésem volt, hogy mi a célod egy házi hangfalépítési topikban.
-
szazbolha
addikt
Tegnap óta gondolkodok azon, hogy a barkács hangfalam tisztán szól vagy csak a torzít és ezért érzem úgy. A magassugárzót használtan vettem, 20-on éves Magnat.. Alu membrános. Lehet ez a baj forrása. Csak úgy tudom letesztelni, ha veszek egy normálisabb magasat
Erről mi a véleményetek: [SB26ADC]
-
Soká
senior tag
válasz
#71562240 #30156 üzenetére
Lehet, hogy a fogalmakat én szabadabban használom a kelleténél. Én kit alatt azt értettem, hogy van egy hangszórókészlet + egy keresztváltó, ami úgymond jó kombónak tekinthető, van hozzá egy dobozterv (ajánlat) amit aztán át lehet alakítani úgy, hogy a hangzás ne sérüljön (nagyon...), de kilépjünk a szokásos lapszabászaton megrendelem és összecsavarozom konstrukcióból.
Így készült az a kis zárt doboz, amit már mutattam, megtartottam a belső méretajánlásokat, de megvastagítottam a falakat, az élekre pedig azért került tömörfa, hogy lekerekíthessem a dobozt minden irányból. Belülről meg csak azért bordáztam be a felületet, hogy jól megdolgoztassam magamat
"Hol vagyunk még kubatúrától? Még hangszórókészletünk sincs."Nem tudom, hogy most a típus kiválasztását érted ez alatt vagy a hangszórókészlet fizikai birtoklását? Mert ha az utóbbit, akkor jegelnünk kell a témát. Már jeleztem itt is, de talán privátban is, hogy én egy költözés elején tartok. Az elkövetkező hónapok programja az lesz, hogy milyen fűtéskorszerűsítés, milyen hőszigetelés, stb. Milliós tételekről van szó és hangszórót csak akkor veszek, ha már ezeken túl vagyok.... éééés marad még pénzem
Tudom, hogy onnantól leszek komolyan vehető pasi, ha lefotóztam az étkezőasztalon a frissen megérkezett hangszórókat, de mondom, ez messze van. Addig én szeretnék odáig eljutni, hogy a lelki szemeim előtt megjelenjen a doboz nagyjábóli mérete, formája és például ha fából készül, akkor elkezdem keresgélni a megfelelő alapanyagot, amit valószínűleg úgyis szárítani kell, pihentetni. Csak ehhez tudnom kell mondjuk, hogy kb. vagy max. milyen magas lenne a doboz, mert - most a hasamra csapok - ha 1m magas, akkor pont nem jön ki egy kétméteres pallóból. Ha valami finom anyagból dolgoznék (körte, szilva, tiszafa, stb.) annak eleve elég korlátos a mérete, tehát nem vehetem meg csak úgy, akármilyen méretben az anyagot. Az alapanyag megvétele, ha valami spéci fáról van szó, úgyis úgy történik, hogy hetekig, hónapokig figyelem mol árulnak éppen normális áron jó anyagot olyan méretben és mennyiségben, ami nekem kell.
Amikor délután megnéztem a SEAS honlapját, akkor laikusként megörültem, hogy ők eleve gondolnak az építkezőkre és van egy széles kínálatuk kisebb-nagyobb doboztervekkel.
Nem tudom, mit gondoljak, az, hogy a Scan-Speak oldalán nincs ilyen az a komolyságuk jele vagy a lustaságuké, hogy nem vették a fáradságot, hogy készterveket kínáljanak a nagyérdemű vásárlónak? -
törölt tag
A kiindulópontod persze kit volt, de a DIY nem így működik. A kit összerelési téma, a DIY alkotási. A boltok tele vannak kitekkel - amiket a gyár összeszerelt.
Típuscsalád alatt az értendő, amibe a kiválasztott hangszóró tartozik.
Hol vagyunk még kubatúrától? Még hangszórókészletünk sincs.
-
Soká
senior tag
válasz
szazbolha #30153 üzenetére
Nyír rétegeltből nagyjából két verzió elérhető, az egyik az ukrán(?), amit mindenütt árulnak, ennek 152,5x152,5cm körül van a mérete és jobb helyeken árulnak finn rétegelt lemezt (1250 X 2500mm), aminek sűrűbbek és egyenletesebbek a rétegei.
Fenyőből is van többfajta. A luc az nagyon könnyű puha, a borovi már jobb, de ebből is sokféle minőség van, nem mindegy, hogy Szibériából jön vagy a környező országokból, a vörösfenyő meg még erőteljesebb.
Árban, minőségben nagy különbség van egy hossztoldott csomós luc tábla
meg mondjuk egy toldásmentes, csomómentes borovi között:De fenyőből nem nagyon szoktak hangdobozt készíteni (szerintem lehetne...)
Valószínűleg a furnérozott mdf lehet a legjárhatóbb út, ha nem fóliázni akarsz. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30148 üzenetére
Köszi... de írtam hogy passzív szűrést tervezek.
Akkor nem marad más minthogy kipróbáljam melyik a kellemesebb hangzású. Veszek egy nagy légmagost meg egy előre gyártott SAL vasmagos hangváltót (az 150 Hz-es)
.
Sajnos az Isat értéket nem adták meg, de az ebay-en sem láttam még olyan hangváltóba ajánlott vasmagost amihez megadják. -
szazbolha
addikt
válasz
troll81 #30147 üzenetére
Köszi, eddig még nem is halottam erről a 3 rétegűről, de nálunk is kapható utánanéztem. Itta fórumon azt olvastam, hogy a fenyő puhafa és lágyabb lesz a doboz hangja. Elvileg a nyír is az, de a nyír rétegelt lemez egyszerű szemlélőnek sokkal szilárdabbnak, ridegebbnek tűnik min a fenyő.
Azt is olvastam, hogy előlapnak jó lehet kombinálva más fával.
Majd értekezek asztalossal is, hogy mi adja a jó érték arányt, hogy szép is legyen. -
Soká
senior tag
válasz
#71562240 #30150 üzenetére
Oké, akkor maradjunk állódoboznál. Úgyis azt szerettem volna inkább.
"Feltehetőleg kifutott széria."
Oké, egye fene!Nem hiszek abban, hogy a kifutott elavult is lenne egyben, látom, hogy a marketing megköveteli a folyamatos frissítést, ami inkább a dizájnt érinti, semmint a minőséget. (ezzel a kijelentésemmel is alkalmat adok a vitára, de éppen shalafi mondta, hogy az elektroakusztikát már jó ideje kitalálták...) A kifutó szériával legfeljebb olyan baj van, hogy a reprodukálást teszi nehézkessé. (no nem mintha az lenne a célom, hogy kettőnél többet vegyek ezekből a hangszórókból
)
"Ne azzal törődj, hogy éppen azzal a alalalaltípussal mik vannak."
Nekem nyilván némi fogódzót meg "biztatást" jelentett volna, ha mutatsz ilyet, de oké, ha keresgélned kell, akkor az azt jelenti, hogy azért nem annyira evidens választás ez, amire jól bejáratott példák lennének. Az én keresgélésemmel csak az a baj, hogy én csak a hangszórók nevére tudok rákeresni, azt meg szerintem a gyári dobozok esetén úgysem jelzik. Hacsak valaki nem jelzi ezt egy netes felületen. Egyébkét meg csak az marad, hogy ránézésre keresgélem a hasonlókat, de annyira egyformák ezek a hangszórók
Ne feledd, a kiindulási pontom az volt, hogy adott egy kit, adott egy optimálisnak gondolt tervrajz egy dobozról és azt én a magam szakállára megpróbálom "csinosítani". (csinosítás = áttervezés, módosítás, újragondolás, stb.) Kicsit vagy nagyon.
"A tendenciát nézd a típuscsaláddal."Oké, akkor ha mutatsz típuscsaládot, akkor nem én kezdek el találomra mutogatni, hogy ez az-e amire gondoltál?
Tulajdonképpen az lenne számomra a következő segítség, ha vázolnád a leginkább ajánlatos kubatúrát, elrendezést. Vagy a lehetségeseket. És akkor én látom, hogy mit gondolok járhatónak, mit kevésbé (kivitelezői oldalról és formai oldalról egyaránt. Mit tudok bevállalni és mi az amit már nem szeretnék melóként belerakni.
Én a dobozkészítés technikai oldaláról (és persze a forma felől) közelítek, de jó ha van valamilyen kapaszkodóm (mi jó a hang terjedésének), hogy ne legyen teljesen öncélú amit csinálok.
Például alapvetően vonz az de ez a melósabb verzió), hogy a magassugárzó külön "kezelődjék", ahogyan pl a B&W dobozoknál. Tehát alapesetben, ha téglatestből indulok ki, akkor beleszerkeszthetem a dobozba a "szokásos" módon. (ne kérdezzétek, hogy miért éppen ezt a dobozt linkeltem, azért mert pont ilyen felsőmaróm is van, mint az egyik képen)
De ha esetleg abban segítesz, hogy a mit olvassak el (szakirodalom könyv formájában csak a Klinger-féle könyv van) akkor azzal kezdem. De a lényeg az lenne, hogy matematikai képletek ne nagyon legyenek benne, mert azt nem értem meg. -
Soká
senior tag
válasz
fero02 #30140 üzenetére
"Ez a régmúlt hiedelme."
Szerintem meg a te mondatod a marketing "áldásos" tevékenységének ékes bizonyítéka.
Természetesen én általánosságban beszéltem és lehet a kivételeket sorolni, hiszen a repülőgépek, drónok esetében értelemszerűen a súlycsökkentés létkérdés. És nyilván a hangszórók membránja is ellenpélda, de ha nem akarjátok észrevenni, hogy a mai ipar egyik alapvető rákfenéje, hogy a tervezés fő szempontja nem a tartósság hanem a tervezhető elavulás, aminek egyik lényeges eleme éppen az anyag lehetséges legnagyobb kisprórolása a termékből, akkor csak hajrá. És egyfelől lehet azt mondani, hogy ez a spórolós anyaghasználat kedvez a környezetnek, de a valóságban a sok eldobható szemét, amit gyártunk csak ront a környezetükön. Ezeregy példát mondhatnék, de nem akarok offolni. Viszont, el lehetne dönteni az állításom igazát vagy hamisságát, meg kell nézni a hangszórók adatlapját. Ha valakinek van kedve, esetleg vegye szemügyre, hogy egyes mélyközép gyártók termékpalettáján a drágább hangszóróik ára és súlya milyen összefüggéseket mutat. Ha nem igaz általánosságban az, hogy a premium (drágább) kategória nehezebb mint a belépő szintű, akkor szívesen kérek elnézést az állításomért. Csak annyit kérek, hogy alapos legyen az összehasonlítás és ne ragadjatok ki egyetlen drága és könnyű mélyközepet, ami esetleg éppen azért lett drága, mert olyan helyre tervezték, ahol a kis súly volt a döntő elvárás és teszem azt titánból vagy karbonból gyártották. (lásd bringák, fényképezőgépállványok)Szerk: közben most olvasom:
"A jó hangszóró állórésze robusztus. Minél robusztusabb, annál jobb - és drágább, önmagában az anyagszükséglet miatt is. "
Azért úgy látom, hogy aki akarja, érti mire gondoltam. -
törölt tag
"miért nem szerepel a cég kínálatában?"
Feltehetőleg kifutott széria. Vagy most nem gyártják éppen azt a típusjelűt, mert mondjuk éppen nem volt hozzá valamilyen alkatrész. Mindegy, az a lényeg, hogy kapható-e. Vagy az utódai, helyettesei kaphatóak-e. Régi típusvonal.
"egyik 1,1kg, a másik meg 2,4kg az számomra nagyon jelentős különbség. Hogy hangban ez mit jelent azt persze nem tudom"
Pedig logikus. Erősebb-nagyobb mágnes, robusztusabb-merevebb-rezgésmentesebb ház... - és mindaz, ahogy ezek a hangra hatnak. Adják magukat a szempontok, hogy az ilyesmi hogyan hat a hangra. Fero02 félrevitte a témát, hiszen természetesen neked se jutott eszedbe a membrán tömegére ráhajtani, az senkinek se jutna eszébe. Ki akarna nehéz membránt?! Membránnál a könnyűség a cél, de ennek semmi köze a kérdésedhez a hangszóró tömegéről, mivel hangszórókosárnál, mágnesnél... a tömeg, a robusztusság a cél - persze annak is ára van pénzben. A jó hangszóró állórésze robusztus. Minél robusztusabb, annál jobb - és drágább, önmagában az anyagszükséglet miatt is.
Jellemzően inkább állódoboz méretek illenek ezekhez. Vagy nagyobb állványos. A cél állódoboz tervezése lenne, hacsak nincs valami kifejezetten más, akceptálható szempontod (nincs).
"A magashoz még igen, de a 18W/4545-03-hoz egyszerűen dobozt sem találtam. Tudsz mutatni egyet?"
Ne azzal törődj, hogy éppen azzal a alalalaltípussal mik vannak. A típuscsalád az érdekes ebből a szempontból. Rengeteg van Proac, PMC, Phonar... Régebben még rengetegfélébb hangdobozt építettek a VIFA-SEAS-ScanSpeak hangszórókból, de ma is rengetegfélét. Isten őrizz, hogy nekiálljak keresgélni, hogy éppen mely hangdoboztípus éppen melyik korosztályában van éppen hajszálra ez az altípuspárosítás. Ne törődj ezzel, érdektelen. A tendenciát nézd a típuscsaláddal. Az az érdekes, hogy a típuscsaládból milyen hangdobozokat építenek kb. sokszázezer és másfélmillió között főleg.
-
shalafi66
veterán
-
szazbolha
addikt
Doboz anyagával kapcsolatos kérdés.
Jelenleg MDF 22 és 16mm-ből barkácsolok, de a legtöbb esetben 10mm rétegelt (fekete műa. bevonatos) az előlap.
.
Ha az MDF-nél szebbet szeretnék mit válasszak?
Jelenleg ezek a lehetőségek:
Bútorlap 18mm ragasztott forgács
EuroWood munkalap 28mm ragasztott forgács
Rétegelt lemez (talán nyír) 10-22mm
Munkalap Nyír 26mm
Munkalap Bükk 27mm
Munkalap Tölgy 26mm
Bambusz munkalap 26mm (horror ár)
Erdei fenyő 18-28mm -
szazbolha
addikt
válasz
troll81 #30144 üzenetére
Köszi! Nekem tetszenek az ilyen felépítésű hangfalak, többet is meghallgattam és általában az volt az érzésem hogy vagy sok a mély vagy nem együtt szól a közép+magassakkal (ezt nem tudom jobban megfogalmazni), mintha alul gomolyogna valami vagy túl sok vagy mintha saját hangja lenne...
.
Kérdés:
Mélynyomó passzív hangváltóba kéne 4mH tekercs. Ekkora értékkel mi a legjobb választás? Légmagos vagy vasmagos? De abból milyen? -
troll81
addikt
Újabb kérdésem lenne ezzel kapcsolatban mennyire jo ez a doboz?
[link]
-
shalafi66
veterán
Ömmm, nem érted az összefüggéseket. És minden hozzászólásban jelzed is, hogy nem értesz hozzá.
Akkor mégis minek vagy itt? Ebből nem fogod megtanulni.
Be kellene vágni legalább az alapokat, aztán visszajönni. Akkor lehetne valamit kezdeni a kérdéseiddel. De így, mi ketten még vitatkozni sem tudunk.
Ne várd, hogy mindent készen, és szájbarágósan felszolgálnak majd neked. A fórum nem erről szól.
Ezerszer linkelt weblap: [link] És nagyon alap. Amíg ez nincs meg, addig kár minden leírt betűért.(#30140) fero02
Nem is erről van szó. Az együttmozgó tömeg már benne van a T-S arányban, kis- és nagyjelű viselkedésben. Illetve azért a DF felelős.
A lényeg az lenne, hogy jó lenne megérteni pl. a hangszóró paramétereit ahhoz, hogy kiderüljön, mitől nehezebb az egyik mágnesköre, mint a másiké, és mit jelent mindez felhasználás szempontjából, illetve hol lehet jelentősége a nagyobb hardvertömeg következményeinek. Dehát ehelyett, fals hasonlatokkal vitatkozni, szerintem időpocséklás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Realme GT7, a márka legolcsóbb csúcsmobilja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen TV-t vegyek?
- Politika
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Bundle topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ford topik
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- 230 WATTOS GIGABYTE AORUS 15P KD TÖLTŐT KERESEK!
- ASRock B550M-ITX/ac
- Huawei AF23 4G USB modem / stick megosztó 300 Mbps WiFi router - Új, dobozos, hibátlan
- Shin Megami Tensei V dobozos Nintendo Switch játék - Új, bontatlan, fóliás
- Garmin nüvi 55LM GPS navigáció - Közép-Európa 22 országa térkép élettartam frissítéssel
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest