- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
28200 - 28101
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 27901 27900 - 27801 27800 - 27701 27700 - 27601 27600 - 27501 27500 - 27401 27400 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
morgolodo
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
kissge
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
kissge
csendes tag
-
shalafi66
veterán
Inkább a porvédő lenne egyenesen felragasztva. :-)
Amúgy ebben semmi negatív nincs. Tényleg borzasztó drága hangszóróról beszélünk. :-)
De neked is mindegy, csak írhass rólam valami kedvességet. :-D
-
xxlongikaxx
aktív tag
"(#28178) robi-k

Egyébként persze rendes tőle. De benne van a hangszóró árában bőven."Amikor robi-k ide vonatkozo hozzaszolasat elolvastam, mar akkor biztos voltam benne hogy te tenni fogsz valami negativ hozzaszolast, es lam jovobe latok.
Sokkal egyenesebb lett volna ha inkabb nem irsz semmit.
Egyebkent en nem tudom kinek mi a nick neve.
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
Az alaphang egész számú többszöröse. => Szolfézs, természetes felhangsor.

(#28190) bkercso
Sokszor mondtam, minden hangszóró szól 1Hz-en is, csak nem mindegy, milyen hangnyomással. De egyébként teljesen lehetetlen, hogy valaki észlelje emberi hallással.
Főleg egy ilyen picike hangszórónál. Megmérni sem nagyon lehet. -
kissge
csendes tag
-
bkercso
nagyúr
-
kissge
csendes tag
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
-
kissge
csendes tag
Kedden megérkeztek, tegnap pedig beleraktam őket egyenként nettó 1,5 literes, vattával kibélelt, 20mm-es porttal rendelkező ládába, egy 2x15w-os erősítőről van meghajtva. Nos, a mélytartomány méretéhez képest elég jó, teszt alapján (amit persze illik helyén kezelni), 40hz-ig szépen lemegy, 4-5mm körül van a maximális kitérése. A közép rendben van, a magas picit kevés, de eq-val megoldható. Jó minőségű akusztikus zenével, pl. Tidalról gyönyörűen elkülönülnek a hangszerek, szépen, tisztán hallhatóak. Összességében nem volt rossz választás, ez az ár határeset, de szerintem még éppen megéri.

(#28101) shalafi66
Végül abból vettem egy szettet, amit először ajánlottál, azaz a gtx-ből. Gyönyörű közepe és magasa van, ezek mellett a mély sem rossz, szép tiszta hangjuk van. Köszi az ajánlást.
-
shalafi66
veterán
-
Ebit
addikt
-
shalafi66
veterán
-
Ebit
addikt
-
shalafi66
veterán
Semmiképp. Aubeck hangosításra jó. Inkább. Amennyire a mai technológiát követni lehet egy hangszórójavítónak.
A linken lévő, másodikat, egyszerűen csak ne.
HiFi kategóriában, habszél cserére, ha Videoton, Székesfehérvár a jó választás. Ha igényesebb értékesebb hangszóró, akkor én. De ha Pesten kellene valakit mondani. akkor Marosi István.
Ui: És a hangszoroboltot se.
(#28178) robi-k

Egyébként persze rendes tőle. De benne van a hangszóró árában bőven.(#28180) fero02
Nincs olyan neki.(#28179) Aty10
Milyen hangszóró ez, mekkora helyiségben működne?Két hangszórónál kétszerakkora az ajánlott térfogat.

-
fero02
nagyúr
-
Aty10
csendes tag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem a következőhöz. A h.sz. adatai:
Mms=160g
Fs=24.2Hz
Cms=0.271mm/N
Vas=268L
Qms=6.426
Qes=0.586
Qts=0.537
BxL=17.17Tm
Rms=3.782Kg/s
Sd=840cm2
Xmax=6mm
Spl=90dB/W
Számításaim szerint zártban, 90L térfogatban 47Hz adódik.
Viszont ebből 2 db-ot szeretnék beletenni nem isobarik rendszerben.
A kérdésem, hogyan változik ebben az esetben a térfogat és a frekvencia
az 1 h.sz-hoz képest, mármint mennyivel kellene növelni,vagy csökkenteni
a térfogatot ugyanahoz a frekihez?
A felhasználás jellege házimozi lenne ill. egyéb tanácsot is elfogadok.
Köszönöm. -
robi-k
őstag
Egy kis nyilvános köszönetnyilvánítás: a múlt hét végén a kandúr macsekomat (még kölyök) nagyon érdekelte, mi mozog a hangszóró közepében (az egyik front hangfalam egyik 30 cm-es Sonido SCW-300 mélysugárzóról van szó)? Ezért megpróbálta elkapni, kiengedve a körmét, amit természetesen a hangszóró nem nagyon tolerált:

Gondolom, nem kell ecsetelnem, mennyire voltam boldog a kandúr ilyen "zeneszeretete" miatt.. Felkerestem a gyártót, Varga István Urat, aki ma megjavította a hangszórót, visszaállítva az eredeti újszerű állapotát.
És külön kiemelném, hogy ezt teljesen ingyen tette meg, nem volt hajlandó fizetséget elfogadni!Tisztelt Varga Úr, még-egyszer Nagyon Hálásan Köszönöm a segítségét!
-
kikkoman
csendes tag
Sziasztok! Régi hangfalam 2 db 25 centiméteres hanszóróját szeretném peremeztetni Budapesten (IX), mert elporladtak a gumiperemek.
Rájuk bukkantam: Aubeck Ferenc és http://www.hangszorojavitas.eu/hangtechnikai-elektronikai-javitasok/arlista-hangszoro-javitas.
Van esetleg tippetek, hogy hova vigyem őket? Hálás köszönetem! -
shalafi66
veterán
Ne aggódj, mások sokkal többet elköltenek, és még akkor sem érik el ezt az állapotot.

-
fehér_ember
addikt
"ha elégedett vagy, akkor nincs baj."
Ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, akkor persze lehet hogy a magasak egy nüansznyit a közepek "fejére nőnek", de a "gyárival" (ami persze lehet hogy egy szétgyötört vagy javított valami volt) meg eléggé el voltak veszve.
De összességében, igen; elégedett vagyok azzal a hangminőséggel amit nyújtanak. -
shalafi66
veterán
Rengeteget. Teljesen másképp szól a két közép, ránézésre is tudom.

Nem ismerek. Nyilván feltételez némi előismeretet minden mérés, mielőtt programokat használam volna, én kézzel is meg tudtam csinálni egy T-S mérést.
(#28172) fehér_ember
Csak egymáshoz képest számít a bekötés. Egy hangszórónál mindegy volna.
A 6mm elég sok.

Igen, igen, ez így már egy szép összeg. De ha elégedett vagy, akkor nincs baj.
Egyébként természetesen nagyon szívesen.
-
fehér_ember
addikt
"Ezek szerint szinte teljesen mindegy, mert úgysem jó a hangváltó."
Gondolom ez alatt akkor azt érted, hogy mivel hangszórókat cseréltem, tényleg érdemes volna szakemberhez fordulni.
Nem tudom hogy mennyit számíthat ha egy 12cm-es közepet egy másik 12cm-es középre cserélek és azt sem hogy ha egy alu-mangan magasat egy masik alu-mangan magasra, igaz itt ráadásul egy cseppet nagyobb méretű is lett betéve (1") mint amilyen gyárilag volt (3/4").
Lehet tényleg módosíttatni is kellene a hangváltót és akkor esetleg mégjobbá is válhatna (ha szerencsém lenne; de amúgy meg tutira paráznék hogy jobban elcsesződik). Mondjuk akkor előtte, lehet hogy vennék bele más magasat (mert valami jobbféle "soft dome"-ot mindig is szerettem volna :-) ).Na majd meglátom, mi lesz; ha lesz egyáltalán valami.
Ismersz ennél szájbarágósabb leírást arról hogy hogyan kell megmérni hangszórók impedenciáját?
Amúgy meg, köszönöm a tippeket/tanácsokat! -
fehér_ember
addikt
"Lehet fordított fázisban bekötés is az egyik hangsugárzónál."
Arra nagyon odafigyeltem hogy minden ugyanúgy legyen mint előtte, de persze lehet hogy előtte sem volt jó, úgyhogy erre még ránézek, de magamat ismerve elég valószínű hogy még a két doboz egymáshoz képesti vezetékjelöléseire is figyeltem felforrasztásukkor."Az nem jó, ha a magas közelében valami kiemelkedik az előlap síkjából."
6mm vastag a műanyag. Ennyit emeltem a közepeken."Nem kiemelkedően jó hangszórók.
Csak úgy átlag HiFi. "
Erre futotta, de ha azt veszem hogy 80-ért (+útiköltség) vettem a Heco-kat + ~27k kidobva a német apróhirdetésből megrendelt közepekre + 45-ért még vennem kellett egy Canton Karat 40-est is + dekopír + vágódeszkák
Szóval nem volt olcsó.
Amúgy meg számomra elfogadható hagminőségben szólnak. Ráadást ezidáig még mindig sikerült lebeszélni magamat más tetsző régi használt hangdobozokról (amik miatt régebben a nyálamat csorgattam), pont amiatt, hogy ezekkel akkor már úgysem tudnák mit kezdeni
(kvázi eladhatatlanok); és akkor tényleg kidobott pénz lenne az egész. -
shalafi66
veterán
Nem kiemelkedően jó hangszórók.
Csak úgy átlag HiFi.
A Heco középhsz talán középkategóriás, az alkatrészei miatt.Ezek szerint szinte teljesen mindegy, mert úgysem jó a hangváltó.
Ha van rá pénzed inkább azt kellene rendbe tetetni.Lehet fordított fázisban bekötés is az egyik hangsugárzónál.
(#28170) fehér_ember
Az nem jó, ha a magas közelében valami kiemelkedik az előlap síkjából. -
fehér_ember
addikt
Persze csak úgy simán azért nem lehetett átdobni, de összvissz. annyit kellett tenni hogy kicsit kibővíteni a magassugárzó helyét dekopírral, meg tescos műanyag vágódeszkából kivágni alátétet a középsugárzók alá, mert a kicsit szélesebb kosár nem akart beülni a helyére, abba a kúpos műanyag hengerbe; ki kellett picit emelni. Ja és nem volt nagy színválaszték a Tescoban műanyag vágódeszkákból
. -
fehér_ember
addikt
Nem most volt, már vagy 2 éve. Amúgy a "cuccok"-nál láthatod hogy egy Heco 850-es. Úgy volt, hogy Németből tudok szerezni eredeti közepeket, de azzal is átvágtak vagy csak nagyon nem volt szerencsém, mert leszakadt mágnesekkel kaptam meg mindkettőt. Na akkor elment a kedvem az egésztől és úgy gondoltam hagyom a fenébe és inkább veszek egy másik dobozpárt, hátha (így vagy úgy). Szóval vettem egy pár Canton Karat 40-est ami ugyan szépen szólt, de annak meg nagyon kevés volt a mélye. Ezért arra gondoltam, hogy mivel a hibás Heco-nak meg úgyis csak mélyei vannak, és mert nagyjából hasonló korból valóak és nagyjából azonos méretű hangszórókkal vannak szerelve átteszem a közepeket és magasakat (a fotó csalóka, mert a beszerelendők közelebb vannak, de amúgy a heco gyári magasai kisebbek voltak mint a Canton 1"-osa) + elvileg ugyanúgy 4Ω-osak voltak (habár nem mértem, mert nem tudom hogyan kell). A művelet után viszont már meg voltam elégedve a hallottakkal, és azóta is megelégedéssel használom e kontár módon meghosszabbított életű hangsugárzópárt. A két oldal nem egyforma hangerővel szólása viszont szinte mindig fennállt, és mindig is zavart valamennyire, persze erősítő "balanszolással" belőttem fülre középre, mert fura módon, telóval mérve nem igazán akar egyértelműen megmutatkozni, viszont ennek ellenére elég sokat kell balanszolnom. Hallákárosodásra is gondoltam, de úgy emlékszem fel is cseréltem őket és mivel akkor meg a másik oldalon lett a halkabb, ezért kizártam a fülem hibáját. A minap viszont olyat olvastam az avx-en hogy akár hangváltó is okozhat ilyet, ezért eszembe jutott hogy lehet ezekben is frissíteni kellene azokat az alkatrészeket, amik elöregedhetnek/meghibásodhatnak.
U.I.: Azért nem teljesen véletlenül, esett a választásom arra a Canton Karat 40-esre, előre figyelembe vettem a hasonló hangszóróit.
-
shalafi66
veterán
Akkor lehet, hogy károsodott a multifuse is. Hát, meg lehet javítani ezeket normálisan is. :-) De nem sokan tudják megcsinálni.
Sikerült eredeti hangszórót szerezned? Milyen hangsugárzó ez?
-
fehér_ember
addikt
Akkor még majd azzal is foglalkoznom kell, remélem róla is találok értéket.
Amúgy az előző tulajnak sikerült túlhajtania és leégetni a közepeket (és lehet a magasakat is). Nagyon nem voltam megelégedve a bizonyára rosszul megjavított közepek hangzásával (még az előző tulaj javíttatta) és a magasak sem voltak meggyőzőek, ezért akkor mindet kicseréltem. -
shalafi66
veterán
Az inkább sárga lesz, és egy ptk. Vagyis egy multifuse szerűség. Ha eléri a max. átfolyó áramot, egy időre bont, hogy ne menjen tönkre a magashangszóró, ha túl nagy terheléssel üzemeltetnéd. Ennek a hibája például okozhat olyat, hogy az egyik oldalon halkabb lesz a magashsz.
-
fehér_ember
addikt
Köszönöm!
Akkor majd megint belekukkantok a dobozokba, mert az látszik hogy a két nagyobb "piros" elko beazonosítható, jól van feliratozva. A bal oldalin is biztos vannak értékek, majd pontosan leírom róluk. Viszont a jobb oldalin ha nincs semmi, lehet meg leszek lőve. És az is biztos hogy jövök majd még kérdezni.
Mégegyszer köszönöm az eddigi segítséget is
És még annyi (most vettem csak észre), hogy ott az MKT alatt a jobb szélen is van "valami barnás szinű
" azzal van teendő? 
-
shalafi66
veterán
30-40 ezres összeget rákölteni irreális, és teljesen fölösleges. Csak a drága alkatészektől, ha az eredeti kapcsolást követed, lényegi javulás nem várható.
Bipolar felirat, igen, Bár nem a bipoláris a jó kifejezés ezekre az elkókra.
Inkább non polarized.A fémszínű házú kondi egy PE fólia típus, nem öregszik. nincs teendő vele. A huzalellenállások sem romlanak el ennyi idő alatt.

A pirosak 1-2 000,-Ft-os összeget igényelnek kb. A max. feszültség lehet magasabb, a kapacitás egyezzen meg.
Szakembert akkor kellene keresni, ha a hangváltót módosítani szeretnéd, és a hangszórókhoz jobban illeszkedő, pontosabb megoldást szeretnél. Ha forrasztani tudsz, az alkatrészeket ki tudod cserélni a hangváltóban.
-
fehér_ember
addikt
Akkor lehet mind a 4 "pirosat" cserélni volna érdemes. És véleményed szerint az ezüst színűhöz kell-e nyúlni és esetleg azokhoz a kerámia (vagy milyen) ellenállásokhoz?
Ha cserélni akarom a "pirosakat" és nem találok pontosan olyan értékűeket akkor a kapacitásban vagy a feszültségben szokás eltérni; és milyen irányban?
Bocsánat a laikus/amatőr kérdésekért. -
fehér_ember
addikt
És a fotón melyik lehet az "NP elkó" ? (mondtam hogy nem értek hozzá
)
És így kell keresni is, hogy "NemPolarizált elektrolit kondenzátor"?
Akkor pontosítom az árat, szóval úgy 30-40 ezer forintot körül még rászánnák a hangváltópár modernizálására, az eredeti állapot követése mellett. De az nem túl jó hír hogy megváltozhat a hangzás. Vagy keressek inkább valami "szakembert"?
Közben rájöttem NP=bipolar
-
shalafi66
veterán
Nagyon ritkán. De nem túl valószínű. Mindenesetre az NP elkóknál esetleg lehet ilyen következménye, ha hibás az egyik. Ami nehezíti a dolgot, hogy hasonló minőségű nempolarizált elektrolitot nem fogsz könnyen és olcsón találni az alkatrészboltokban.
Ha meg fóliára cseréled megváltozik kicsit a hangja. És nem feltétlenül jó irányba. 
-
fehér_ember
addikt
És még annyi hogy ár/érték arányba azért minőségibb, audio felhasználásra javasolt alkatrészekre frissíteni., legalábbis olyanokra ami a gyáriak szintjén mozognak jelenleg.
-
fehér_ember
addikt
Sziasztok!
Előfordulhat olyan hogy hangváltóban elöregedett alkatrészek miatt az egyik oldal halkabban szól mint a másik? Persze az erősítővel kompenzáltam az eltérést, de nem szeretném örökké így hagyni, illetve nemtudom hogy jól gondolom-e
, de egy cirka 25 éves hangváltóban lehet amúgy is érdemes lenne alkatrészeket "frissíteni".
Fogalmam sincs hogy az ilyen alkatrész lecseréléseket meg tudnám-e magamnak oldani, de azt biztosra állíthatom hogy arról fogalmam sincs miket kéne benne lecserélni és milyen újabb alkatrészekre.
Jó lenne ha ebben tudnátok tanácsokkal segíteni (de úgy mintha egy nagyon laikusnak mondanátok
, ugyanis látok öt kondit meg 3 ellenállást, a tekercseken kívül, de azt már meg nem mondom hogy milyenek
), esetleg ha mást nem is, valami hasznos olvasmányt linkelni vagy javasolni olyan személyeket akik ilyennekkel is foglalkoznak. A hangfalakat nem szívesen utaztatnám, de a hangváltók kiszerelését megoldom; és nem tuningot akarok csak a gyári fiatalkori állapotot közelíteni.
Ez lenne az alany:
-
SlyChocolate
senior tag
-
shalafi66
veterán
Kevés pénzért, zárt dobozba SAL-t. Annak elég gyenge a mágnese, lesz mélye.
Vagy autós hangszórókat kellene nézni. De abból meg van 121 féle. A 16-os VT is jó, ha vízállóvá teszük. -
SlyChocolate
senior tag
-
shalafi66
veterán
Leginkább azért kár, mert az a Monacor hangszóró használhatalan.
Kidobnál 18 000,-Ft-ot. A VT is jobb zárt dobozban. -
SlyChocolate
senior tag
-
SlyChocolate
senior tag
Így van masszív dobozt kell építenem a három hangszórónak.
Ezt a múltkori szubbos tesztnél igen jól megtapasztaltam.
Mivel a kicsit szerelni veszet kényelmetlen volt.
Egyszerűen nem fért bele a kezem.
Így a nyitható oldala az autórádió feneke felől lesz.
Ezzel sokkal nagyobb helyem lesz szerelni benne.
A tömitéseket a belső éleket kihúzva fb.s-sel szoktam megoldani.
A nyitható oldalt meg armaflex-el tömitem. -
Mikisys
őstag
Leesett állal, elborzadva néztem a képeidet a kicsi és nagy dobozodról.
Ilyent Én már régen láttam, a libát nem tömik meg ennyire.
Kár bele az a Monacor hangszóró.Üdv!
-
bkercso
nagyúr
Sokkal masszívabb előlapot tesség csinálni annak a kisrádiónak! Inkább a hátlap legyen levehető, de az is csavarral és valami gumicsík alátéttel legyen rőgzítve!
Amúgy ezzel a sok kábelezéssel szerintem fölöslegesen nehezíted az életedet. Miért nem megy minden egy panelra? Vagy max. a táp külön? Kevésbé lenne brummos meg kontakthibás, és sokkal gyorsabb lenne szerelni.
Meg nem lenne ilyen ronda.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
SlyChocolate
senior tag
-
Czimby
addikt
Elnézést, hogy itt érdeklődök, de máshol nem látok rá esély, hogy találjak.
Ismerősömnek keresek 2.5" tehát 65mm-es szélessávú hangszórót! 2db-ot.
A Pc-s hangfala nem bírta ki a házibulit.
Túl sokat nem akar rá költeni, vagyis nem tud mert diák
Tehát a lényeg:
2db 2.5"-os hangszórra lenne szükség lehetőleg mágnesesen árnyékolt legyen és 8Ohm-os.
A membrán 60mm a furattáv pedig 74mm. -
shalafi66
veterán
Minden hangszóró szól 20Hz-en.

Az erősítőn múlik kevesebb, 30 és 50W között csak 2dB különbség van, amiből nagyjából egy sem hallható már a HA20-szal.
(#28144) Hunfiu12
Csak két soros kondenzátorral szűrték a magasat-közepet, 1,0uF- 2,2uF. És nem HA20 volt benne, hanem HC20. Egyébként sokat nem kell várni tőle rendes hangváltó nélkül.Ha ki tudtad számolni a doboz térfogatát, csökkenteni is tudod.

-
Hunfiu12
tag
Akkor már csak megtervezni kéne azt a dobozt.
Esetleg valami ehhez hasonló járható út lenne? Mondjuk ez egy gyors számolás alapján 140+ liter körül van de kicsit módosítva esetleg...Jah és még valami! Van nekem 1 pár Videoton DC 2000, ami úgy került hozzám, hogy 2 hangszóró volt az eggyikben és ennyi. Jelenleg ott tartok a felújítással hogy a hangszórók már megvannak bele (HB10-427, HA20-569 és HD6,5-493 ugyebár) de hangváltó nincs és tervet se találok hozzá sehol úgyhogy nagyon örülnék ha kapnák hozzá valami útmutatást, hogy mi kéne bele.

-
bkercso
nagyúr
Inkább középmélyet hallhattál, igazi mélyhangokhoz kicsinek tűnik 12 liter.
Az erősítők közt meg a tápegységben lehet talán differencia. Az sokat számít, gyakorlatilag a táp maga a fél erősítő.
-
shalafi66
veterán
A kimenőteljesítményt mindenki egy formán számolja.
Örülök, hogy tetszik az eredmény.(#28137) Hunfiu12
Nagyjából jól gondoltam, 100 literes doboz, 35Hz körüli hangolással.
Egyébként annyira nem jó vétel. De valamennyire szól. 
-
SlyChocolate
senior tag
Így van, tejesen igazad van!
Respect!De!
Ma volt időm és nyomtam egy tesztet az itthoni grundig erősítőmmel az egyik csatornáján.
Amiben egy STK 4142II végfok van "csak" 2*20Watt.
Meg egy régi, felújított vidi 20-as méllyel....
Amit egy kb 12 literes, 15 mm pozdorja dobozban teszteltem.....
Háááááttttt....
Szóhoz sem jutottam!
Mivel van itthon egy másik használaton kívüli STK 4151II-es lomom aminek mindene meg van építve így.
Úgy döntöttem azt a sztereó erősítőt fogom egy csatornában használni.
Ezzel rendkívül költség hatékony lesz a sub láda (melós rádió), no meg az erő amit ezek az ic-k tudnak.
Brutális! De tényleg.
Mintha a wattokat másképp számolnák TDA vs. STK vonalon?
-
Wolfskin
őstag
-
shalafi66
veterán
-
Mikisys
őstag
-
Hunfiu12
tag
-
shalafi66
veterán
-
Hunfiu12
tag
Hali mindenkinek!
Van egy csodás hangszóróm amiből szeretnék mélyládát csinálni és szeretnék érdeklődni, hogy esetleg valaki tud-e ajánlani valami jó tervet. A fő szempont a minnél erőssebb mély ha lehet a szabadban is már amennyire ezzel a hangszóróval ez elérhető
Leszögezem nem a tökéletes hangzás a lényeg, nem HiFi és nem is autós célokra kell. -
shalafi66
veterán
-
Wolfskin
őstag
sziasztok,
helyhiány miatt megválnék egy projekttől
BEAG HEC 90(legendás, 3 utas aktív rendszer, a magyar Matrix 801, legalábbis úgy néz ki
)
1 db mélyláda, és a belevaló 40cm-es hangsugárzóKülső méretei: szélesség = 50 cm, mélység = 60 cm, magasság = 86 cm,
Hangszóró nyílás BEAG HX 401-es hangszóró méretű.
kerekeken gurul, kétoldalt fogantyúval mozgathatószeretném beáraztatni, szerintem meg fogom hirdetni. mit kérhetek érte?
(egy komplett HEC 90 rendszer itt a hardveraprón 380.000 Ft-ért volt fenn, kb ez az ára a gyűjtőértéke miatt)
-
shalafi66
veterán
-
Imo85
tag
-
shalafi66
veterán
Hangváltót rengeteget készítek. De ezeket nem szoktam megosztani sehol. Többségük gyári hangsugárzókhoz készül.
Dobozterveket is szoktam, de a kivitelezést nem vállalom, csak speciális esetben nyúlok hozzá. Utálom a famunkát.Nem tudom, hogy mennyit segítene, ha végignéznéd, amiket csináltam, szerintem nem sokat.
Neked a saját lehetőségiedhez kellene igazodni. Ha mozizni akarsz, akkor ott eléggé behatárolt a méret, a szoba-helyiség alapján, a terhelhetőség, max. hangnyomás az erősítőből következik. És már csak ehhez kell a .1-et illeszteni.
(#28129) Mikisys
Az átlag mozis felhasználás azért sokat kibír.
Kevésbé igényes terület, főleg ha a gyári megoldásokat nézzük. 
-
Mikisys
őstag
-
Imo85
tag
Doboz illetve hangváltó . De ha van már teljesen kész hangfalad azt szívesen megnézném. Kicsit megvagyok lőve, mert most az asszony rá akar beszélni a házimozira, mivel java részt filmezünk. Tehát valahol a 2 között kellene építeni egy szettet (11.0+ aktív mélyet se tudom, hogy építeni vagy venni). Tudom, hogy zenére jobb minőségű alkatrészek kellenek. Doboz és hangváltó kivitelezésben akadnak még hiányosságaim, remélem megtalálom a "kiutat".
-
shalafi66
veterán
-
kissge
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
Lecsoo11
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
Lecsoo11
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
Lecsoo11
csendes tag
-
shalafi66
veterán
Nem a kábelen múlik.
A merevítés jó, a régebbiekben még nem volt.
A legnagyobb bűn talán a piezo magashangszóró. A második a dupla mélyközép, a harmadik meg a mélyközepek problémái.(#28118) x_424
Szia. A bélelés nem jó, az másik szakma, de tehetsz bele csillapítóanyagot, teltebb, szerintem nem lesz, bár ezek szubjektív jelzők, attól függ, ki hogy hallja, és írja le. Ami biztos, hogy csökken a mélytartomány hangnyomása, és valamivel finomabb lesz, kevésbé dögös, mert csökkennek a jósági tényezők is. -
törölt tag
Sziasztok!
Van egy hifi hangfalpár nálam, kétutas, bass reflexes. Ahhoz, hogy teltebb mélyeket adjon le érdemes foglalkozni a kibélelésével, vagy nem érnék vele semmit?
-
Lecsoo11
csendes tag
Értem. Köszönöm. Ettől függetlenül újra kell kábelezni mert rettenetesen szét van szabdalva ami benne van, de akkor nem kell olyan vastag. Keresztmerevítő van benne kettő. (Tegnap ragasztottam vissza az egyiket... Mondom nagyon megviselt
) Azt még sejtem, hogy mindig lehet jobb, ha jobb hagszórókat meg hangváltót teszek bele. Jelenleg úgy állok, hogy elég ezeket kifizetni, a hangfalak pedig ingyen voltak. -
shalafi66
veterán
Semmi jelentősége a belső kábelezés keresztmetszetének.
Egy picit sem lesz jobb, vastagabbal összekötve sem. De az elektro boltokat, és a kiskereskedelmet támogatni kell. 
Tömni semmit nem kell. A mesterséges táplálás inkább állattenyésztés kategória.

A dobozban érdemes hogy legyen valami csillapítóanyag, de nem a falakra rögzítve, hanem valahol a doboz belseje felé, esetleg lazán feltöltve vele az 50-80%-át.
Amire itt szükség lenne, ahhoz, hogy jobban működjön a hangsugárzó, az három pár normális hangszóró, és két darab új hangváltó. Ha nagyon maximalista szeretnél lenni, akkor még keresztmerevítés a dobozba.

(#28115) bkercso
Megadhatom a Harman elérhetőségét. Mondják meg ők, ők biztos jobban tudják, adott esetben, mit, miért csinálnak rosszul. 
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
A hangszóró ára, működés szempontjából nem releváns paraméter.
Olyan létezik, hogy adott feladatra jó hangszóró. Minden szempontból jó nincsen. Hatszámjegyért sem.A zárt doboz volt eddig az egyetlen kikötésed, már az elejétől: [link]
A térfogatot te szabtad meg 15 literben. [link]
És azt hittem, a 200mm már biztos. [link]
Ha sikerült eldöntened a fontosabb határokat, elvárt paramétereket, akkor majd írj, és úgy már valószínűleg tudok segíteni. Amíg nem tudod, hogy mit szeretnél, addig hiába nyüstöljük a témát.
-
Lecsoo11
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Hozzám került egy [ilyen] hangfalpár és eléggé sok gány dolog volt vele. Jelenleg ott tartok, hogy a csiptetős csatikat kicseréltem a banánra, és az elektro boltban ahol vettem a kábelt és a csatit, ott 2.5-ös kábelt ajánlottak hozzá. Így most a két hangfal azzal van összekötve, de a hangfalon belül továbbra is szar 1-es körüli van. Ez csere ugye?
Másik kérdésem, hogy érdemes-e valamiféle hangcsillapítás belülre? Annyira nem vagyok otthon ebben, de olyasmit olvastam, hogy a hangszórókkal szemben lévő falat érdemes tömni.Köszi a segítséget!
-
SlyChocolate
senior tag
Nagy a szórás a 20-as és a többi kategóriában is a freki átmenetben no meg az árban is.
Pár ezer forinttól akár hat számjegyig...kaphatóak a cuccok.
Szóval van olyan jó meg olyan, hogy sokkal jobb mélynyomó, ezt mindenki tudja.
Csak az elhelyezése (hová lett beszerelve) nem mindegy.
Senki nem érdeklődött olyan után, hogy eleve zárt dobozos hangszoró.
Én csak úgy nagy átlagban voltam kíváncsi saccperköbö mekkora térfogatra számítsak!?
Mivel még nem dőlt el 20 vs. 16-17 centis lomot szereljek-e be így nincs is értelme paraméterekről beszélni.
Ami a lényeg lenne, hogy ne legyen hatalmas és nehéz doboz.
Ez melós hangfal lenne de legyen jó hangnyomású is a lom.
Kb ennyi a lényeg (boombox-okból elég) -
shalafi66
veterán
Ha szűrőt tennél bele, értelmetlen volna mert nem szólna.

Nincs olyan, hogy jófajta 20-as mély.
Olyan lehet, ami a te céljaidnak megfelelő. De zárt dobozhoz való hangszórókat eleve nem nagyon gyártanak. Kb. ott vagyunk, ahol korábban is voltunk, és amire már válaszoltam.
[link]Egy többváltozós rendszer tulajdonságairól érdeklődsz úgy, hogy nem adsz meg intervallumot sem a változóknak.
Erre nem lehet válaszolni.
Vagyis csak olyan pontosan lehet, amilyen a kérdés volt.
Bármilyen frekvencia elérhető, minél mélyebb az alsó határ, annál halkabb lesz. Bármilyen hozzáadott térfogat segít, a maximum, 20 centis hangszórónál, zárt dobozra, 30 liter körül van.Minden hangszórót bele lehet tenni zárt dobozba.

(#28110) bkercso
Rossz ötlet. Nincs sem térfogatod, sem felületed hozzá. -
bkercso
nagyúr
Passzív membrán? Abba nem.megy por és van is mélye, csak pontoskodni kell vele nagyon.
-
SlyChocolate
senior tag
Értem.
Az a baj, hogy sokszor poros melónk van és oda csak zárt doboz jöhet szóba.
Pillanatok alatt megnőne a bass reflex doboz súlya amit a légmozgás vinne be.
Ilyen esetekre amúgy létezik valamilyen légszűrő egyáltalán?
Mekkora zárt doboz litere lenne szerinted szükség pl egy jó fajta 20-as mély esetében, hogy jól szóljon?
Tudom ki kell számítani de úgy mégis....
Illetve mekkora lehet a legkisebb elérhető freki?
Csak azért kérdezem mert magyon sok sub láda zárt dobozban van. -
shalafi66
veterán
Pontosan hangolt b-reflex doboz, és ehhez való hangszóró, esetleg aktív korrekcióval kiegészítve. Persze 25-30Hz alsó határ mellett ez is elég nagy bemenőteljesítményt igényelne. De úgy normálisan azért 38-40Hz még kihozható ezzel a módszerrel.
-
SlyChocolate
senior tag
-
shalafi66
veterán
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
-
bkercso
nagyúr
Ez mitől terv?
25Hz-et meg el kell felejteni 15 literből. Jó, ha 60Hz lesz. Melóba minek istöbbkevesebb? -
shalafi66
veterán
A második a jobb, és 1-3 liter.
(#28098) Imo85
Milyen projektre gondolsz?
Főleg hangszórókat készítek/tervezek. Vagy van két zenei projekt, amiben benne vagyok. 
(#28099) SlyChocolate
Nem a felső határt kérdeztem, hanem az alsót. A 25Hz-es törésponthoz, 15 literes dobozban, 20 centis hangszóróval, 73dB@1W érzékenység tartozna, bízom benne, hogy ilyen hangszóró nem létezik.
Szóval ezt vessük el, irreális elképzelés. 15 literes térfogatban, zártként, 65-70Hz-es alsó határfrekvencia hozható össze, átlag 20 centis hangszóróval.
Erre viszont a Videoton is tökéletesen megfelel, ha jól van megjavítva.Vagy külön, erre a célra gyártott hangszóróval lehet ettől jobbat elérni, vagy normálisabb, autós, kalaptartós hangszórókkal, vagy esetleg az érzékenységből feláldozva, 17cm-es mélyhangszóróval.

(#28100) SlyChocolate
A doboz jobban néz ki.
Új hozzászólás Aktív témák
-
28200 - 28101
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 27901 27900 - 27801 27800 - 27701 27700 - 27601 27600 - 27501 27500 - 27401 27400 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Még 2026-ban megérkezik a karcsúsított Commodore 64 Ultimate
- Bittorrent topik
- Projektor topic
- A Capcom szerint a Pragmata még csak a kezdet lehet
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Eladó Nintendo WII/WII játékok EGYBEN
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Pro 5 16GB RAM / 1TB SSD Brutál tárhely + Teljes szett!
- Xiaomi 15T Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÁRI TÖLTŐK: USB-C / DELL / LENOVO / HP / FUJITSU / TOSHIBA / Asus / Macbook /// Bp,/MPL/Foxpost
- AKCIÓ! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- HP 17-CP2003NH - 17,3" Full HD IPS - Ryzen 5 7520U - 8GB - 512GB - Win11 - MAGYAR - 2+ év garancia
- Samsung Galaxy A34 5GB 128GB/6GB/Számlával!
- AKCIÓS!! áthajtós érintős 360 szinteÚJ Dell 16 Plus 2-in-1 Ultra 7 258V Intel Arc 140V 32GB 2TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A 45Hz ilyen "mély búgós, ami ráül a füledre, és nem tudod, merről jön". 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)