Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#25301) Dißnäëß válasza bkercso (#25288) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Auuu, de jó cikk ! :) Imádom ezeket. Klassz. :R :R :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25302) python1 válasza Dißnäëß (#25301) üzenetére


python1
veterán

Ez bizony valóban jó cikk,és az utolsó bejegyzésével teljesen egyetértek.

(#25303) Dißnäëß válasza python1 (#25302) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Az fogott meg engem is legjobban. Mióta mondom haveroknak, mindenkinek, csőbuzi régi cimbiknek, hogy a hangszóró az első, neeeem az erősítő.. John Lindsey Hood vagy Ágoston Lajos könyvében van.. (?) .. mindkettőt olvasgatom most.. az a vakteszt, amin tök különböző erősítők hangját hallgatták neves zeneszakértők, audio(fil) újságírók stb. és totál bukás ? Egy erősen színező csöves, ami amúgy marhakellemes a fülnek, de "torz", pont ezért lesz sokkal high-end-ebb, mint egy 0.0xx THD-s félvezetős ? Kicsit hullámzó ez, a félvezető felemelkedésének idején gyorsan dobta el mindenki a régi csövi tech-et, mondván, félvezető, ma meg a csövi reneszánsz megy, mondván a cső az igazi, utána a FET-ek mindenféle fajtái, most meg Class D, közben régen az ultraalacsony THD-kra ujjongtak, aztán ááá mégsem számít az annyira, a füled jobban tudja, gyerünk vissza csőhöz, aztán mégiscsak a THD számít, aztán mégiscsak az, hogy ne nézd a boltok csicsa kütyüjein a THD-t mert semmit nem mond arról, hogyan zenél az erősítő, most meg itt egy D osztály cikk egy profitól, egy profi D motyóról, ahol megint THD-t olvasgatok a paraméterek között. És közben vérezgetünk vakteszteken. Hogy is van ez ? :U

Naaaagyon is egyetértek azzal, amit utolsó bekezdésében írt, hogy mi a legfontosabb a láncban, majdnem felröhögtem, amikor Room acoustics, speaker acoustics, drive units, then a long void followed by electronics as a remote third -ben ezt a long void-ot olvastam, mert ugyanezt magyaráztam a haveroknak is: a hangszóró a legszarabb, legzabolázatlanabb elem, körülötte a láda, szoba, satöbbi. Ezek optimalizálatlansága hülyére cseszi (vagy lottó 5-ös gyakorisággal pont beadja) az összképet, ezekre kell a legjobban figyelni, utána naaagy szünet (long void) :DDD :C és lehet foglalkozni azzal is, mi hajtja és eteti mindezt. :U Na így menjél ezekután hifi és High-End show-kra "hallgatózni" és utána cikkezz erről "okosan" mint hifimagazin újságíró, hogy "űűű amikor beültem xy szett elé a székbe és a színpad és a tér és a transzparencia és amikor aaaa izé megszólalt és szinte körülvett és aaa ".. - MIVAAAAN ??? :DDD Egy Lurdy-ban, egy hotelben, a kőbuta nulla optimalizációs akusztikában a földre leb*va két állóhangfal, körülötte a körítés persze és a porhintés, mágia, humbug, aztán erről ez alapján nyilatkoznak, hogy szól. Szánalom, mindig megmosolyogtam. Mert a cucc lehet éppen marha jó amit hallgat, csak könyörgöm, RENDES körülmények között hallgassa már, egy ilyen show nem több akusztikai élmény annál, mint amikor a Media-ban kihúz a srác egy pár hangfalat a sorból nekem és egy random Onkyo-ról meghajtva várja, hogy hasraessek (mert biztos az egységsugarú gyökkettő vagyok, aki a Cetelem hitelre behúzza élete hifijét).

K* jól látja. Azaz azt nem tudom, jól-e, de én így látom. Szerintem amúgy jól látja, az általa épített erősítőket Linkwitz toplista 1. helyre teszi, ha D osztály és aki kicsit is körbeguglizza az öreget, milyen motyókat épített milyen fizikai-matematikai-elektronikai modellek köré építve, űűűűűűh, fejed kettéáll. Nagyon komoly munkásság és meg merem kockáztatni így "vakon" hogy kevés ember van az egész világon, aki nála jobban értene az audio-hoz, akár elektronikáról legyen szó, akár hangreprodukálásról, akár hangszóró építésről. Iszonyú hardcore-ban tolja.

(Gyanítom, ők ketten igen jól ismerik amúgy egymást, de ez már tökmás tészta. Szuper munkásságú emberek, borulok.)

Már egy éve azon agyalok, hogy leendő otthonkámban a "hallgató szobát" milyenre vegyem, hogy alakítsam ki, külön dedikált helyiség legyen (pl. nagy betonpince, ami jelentősen lökné egy építkezés költségeit az alap miatt), vagy a nappaliban kíséreljem meg (aminek ugye vannak korlátai, amorf alaktól kezdve üvegfal-ajtók a hangszórók mögött és könnyűszerkezetes legyen-e, vagy szétrázza a házat és inkább tégla, vagy csak az alsó szint tégla és felül lehet könnyűszerk, vagy miii, hogy. És itt nagyon távol állok még én, vagy bárki, a jó szoba akusztikától, szimplán csak EGY KICSI optimalizáción agyal az ember, hátha közelebb kerül a grálhoz. Nem fogok erről elméleteket olvasgatni meg semmi ilyen, ennyire kőkeményen nem rendelhető alá (számomra) a mindennapos élettér a hangnak, de már egy kicsi odafigyelés is jó lépés előre egy teljesen odanemfigyeléshez képest (mint az esetek 99.999 %-ában amikor építkeznek emberek, hiszen 99.999%-uk nem hifimániás). :D

De ez már kicsit filozófia szagú ezen a ponton. Ez volt a második, amin elvigyorodtam, Bruno Putzey is ilyesmit pedzeget a végén. :DDD

Naaagyon jó írás :K

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25304) Ebit válasza Goose-T (#25214) üzenetére


Ebit
addikt

Az eredeti utolsó szériás hangszórókészlet+ váltómódosítás, és a doboz megerősítése a legjobb .

(#25305) Giot válasza Dißnäëß (#25303) üzenetére


Giot
addikt

És ehhez az egészhez még nem vetted hozzá, a studiókban lévő hangmérnököket. Melyik milyen hangképet részesít előnyben. Meg milyen tipusú a felvételhez használt motyó.
Amit egy 1.0-ás júzer meg sem hall, úgyis szét van színezve loudness, mély magas oda van csavarva.
De amint egy picit is jobb a rendszer ki fogod hallani, hogy az egyik zene sötétebbre van keverve a másik világosabbra és lehetne még folytatni a különbségeket.
Ha túlságosan belemerül az ember, piszok nehéz hogy ne a hifi rendszert hallgassa hanem a zenét.
Pedig alapjáraton a hifinek, a zene szeretetéről kellene szólnia.
Arról hogy minél nagyobb élményt tudjon okozni a muzsika.
Kikapcsoljon, kiragadjon kicsit a hétköznapokból.
Nehéz megtartani az egyensúlyt.

[ Szerkesztve ]

(#25306) bkercso válasza Dißnäëß (#25301) üzenetére


bkercso
nagyúr

A szövegük marketing szempontból is példa értékű. És még tartalom is van mögötte! :DDD
"So what does that sound like? In a few words: natural, nimble, rich and musically enthralling" (Mola-Mola manual)
Nem hallottam még a Mola-Molát, de az én kompozitom tényleg ilyen, szóval elhiszem nekik is! :DD

THD: az eleján azért kezdték el "imádni" az alacsony THD-t, mert nem tudtak 2-10% alá menni, mivel nem voltak nagy erősítésű csövek. Aztán, mire lettek, már berögzült a szemlélet. Marketingszempontból nyerő, hiszen egyetlen számmal reprezentálja a minőséget. A fogyasztók hozzászoktak; folytatni kellett a dolgot.
Amúgy DiyAudio-n más D-osztályúakat jobban preferálnak az nCore-nál, pedig azoknak nagyobb a torzítása (0,05% körüli). Csatolókondival, meg az LM4562-vel jól agyon lehet vágni az nCore-t, bár még nem hallottam... A 90+ különböző általam összehasonlított OPA közül az egyik legrosszabb volt, pedig jól körül volt ugrálva áramkörileg.

Egyébként igazad van a bemutatótermekkel kapcsolatban, de most már egyre többen tesznek a szobákba akusztikai elemeket HifiShow-n is.

(Gyanítom, ők ketten igen jól ismerik amúgy egymást, de ez már tökmás tészta. Szuper munkásságú emberek, borulok.)
Ha Linkwitz úr esetleg nCore-t használ a motyóiban, akkor nem is ajánlhatott volna Neked mást. Ennek érdemes utána nézni. :) A jó számok és a jó reputáció miatt is választhatja ezt. Persze, attól még lehet jó az nCore.

vagy csak az alsó szint tégla és felül lehet könnyűszerk, vagy miii, hogy.
Geopolimer! Abban nem döglesz meg nyáron, és 40év múlva nem egy málló törmelékkupac lesz belőle. Csak nagyon lúgos, így helyszínen nehéz vele dolgozni.

python1: Na igen, szobaakusztika first. De azért egy erősítő teljesen más fajta hibákat produkál, mint amikhez hozzászokhattunk az evolúció során, ezért azokra meg <0,1%-ban is érzékenyek vagyunk... Én valahogy nem értek vele egyet, de erősítőfejlesztőként ugye ez nem meglepő.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25307) python1 válasza bkercso (#25306) üzenetére


python1
veterán

Ja,én csak a sorrenddel értek egyet. Bár én erősítő fan vagyok. :)

(#25308) hugi0 válasza Dißnäëß (#25275) üzenetére


hugi0
őstag

"Én egyszer betonból akartam hangfalat csinálni. Még nem tettem le róla, csak irdatlan nehéz, meg ugye előlap maradna mdf, azt felcsavarozni, fém konzol szerű valamit építeni-önteni a betonba, bla bla, nem ér annyit az egész."

Ha veszel granitott, marvanyt vagy esetleg meszkovet elolapnak, akkor megcsinalom neked.
A kepeken sajat munka van.

"Az arnyekom gyorsabb a noverem fenyenel."

(#25309) hugi0 válasza hugi0 (#25308) üzenetére


hugi0
őstag

"Az arnyekom gyorsabb a noverem fenyenel."

(#25310) bkercso válasza hugi0 (#25308) üzenetére


bkercso
nagyúr

:C :R

Bár szerintem mélysugárzóhoz pont felesleges, hiszen azok a hangok nem gerjesztik a dobozfalak rezonanciát. Javítsatok ki, ha tévednék! :B

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25311) Dißnäëß válasza Giot (#25305) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ahh nagyon. Meg volt nekem a Star Wars zenéje tök ugyanabban a kiadásban, csak ugye az évek köztük.. Az "1-2-3"-é, azaz rendes számozásában a 4-5-6 részeké, John Williams, London Symphonic Orchestra.

Az elsőé sötét + bal oldal füllel hallhatóan hangosabb. Magasak nem csengenek annyira szépen, mélyek sehol.
A Birodalom Visszavágé már úgy-ahogy ..
A Jedi Visszatéré meg nagyon állatul szól.

Szóval teljesen egyetértek. Kevesen kevernek jól. Amúgy pont hangmérnöki képzésen gondolkodok, csak nekik sem túl egyszerű már manapság (kinek az)..

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25312) Dißnäëß válasza bkercso (#25306) üzenetére


Dißnäëß
veterán

- Mit ajánlanál, ha nem Ncore ? Kész modult nézegeket, tényleg csak tápot tesz elé az ember és belöki egy sassziba, kész, valahogy így. Ideiglenesen mindent hajt passzív váltóval, utána csak mélyet. (Tehát valami bivalyra lövök 8 ohm névlegesre, ahol 4 ohm-on a dupláját is tudja, elég alacsonyra megy le a mélyem impedanciája (5.2 körülre)).

- Geopolimer. Eszik vagy isszák ? Körbeguglizom. Köszi. :R

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25313) Dißnäëß válasza hugi0 (#25309) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Aaaz igen. Te vagy az emberem. :DDD Keresni foglak, ha megvan a motyó. :K

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25314) python1 válasza hugi0 (#25309) üzenetére


python1
veterán

Nagyon szép lett?
Köves vagy?

(#25315) bkercso válasza Dißnäëß (#25312) üzenetére


bkercso
nagyúr

Anaview-t dícsérik.
Az nCore-t szerintem agyonvágja az LM4562, nekem legalábbis nem tetszett ez az OPA. Lehet, hogy más baja nincs, nem tudom...

Geopolimer: Ebből van a Gízai Nagypiramis. Élettartamra jó. :D Nyáron szívja a nedvességet és éjjel párologtat, tehát nem olyan meleg. Porózus, lélegzik. És kemény, mint a kő, merthogy az. Hőkezelni 200°C körül kell csak. Előregyártott téglát vagy paneleket is lehet belőle kapni.
Építettek már belőle repteret és irodaházat is. A Pyrament az egyik fajtája, de sok receptje ismert.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25316) cool13


cool13
őstag

Sziasztok!
Gyári MDF alapanyagú hangfal fóliázása sérült. Maga a MDF nem. Mik a lehetőségek a helyreállításra?

(#25317) cool13


cool13
őstag

Úgy tűnik lehet fóliázni is újra. Ilyen fóliákat hol lehet kapni pl?

(#25318) Dißnäëß válasza bkercso (#25315) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Másik Bruno cikk, most ajánlotta cimbora. Ez is jó. :K Kíváncsi vagyok, milyen irányba moccan el hangszórónál. Lehet valami feedback-es dolog.

Olyat kéne már látni rég, hogy lézerek mérik a hangszóró viselkedését, a membrán felületét, számunkra felfoghatatlan gyorsasággal mintavételezve arról, hogy az elektronika ennek megfelelően állítson dolgokat erősítő oldalon. Mikroszinten.

Teljes hangfal szinten meg szobaakusztikai korrekciók meg minden. Eleve olyan jellel etetni, hogy az adott hangfalról a térbe kerülve lesz jó a hang, tehát semmit nem kell kezdeni a szobával. A gép beméri a dolgokat, módosítanak az algoritmusok egy pár paramétert, majd módosítják ennek megfelelően a bemenő jelet és jónapot. Kezem a bilibe ? :)

Az IRS V-ön is ott mutogatja a csóka az alsó mélynyomóra tett gyorsulásmérőt, ami egyfajta feedback-et ad vissza a meghajtó elektronikának. Kvázi ugyanez amit fentebb írtam, csak még nagyon gyerekcipő. (Én nem tennék a membránra semmit, lézer meg van).

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25319) bkercso válasza cool13 (#25317) üzenetére


bkercso
nagyúr

Bauhaus, OBI. Öntapadós műa. tapéta a neve.

Dißnäëß: Alapvetően az ezzel a nehézség, hogy nem csak a frekvenciadoménben lehet hiba, hanem az idődománben is. A kiemelések mögött pl. sokszor rezonancia van, ahogyan egyébként a beszakadások mögött is lehet (ellenfázisú rezonancia). Nem biztos, hogy, ha egyszer gerjesztetted ezeket, akkor a hangszóróval el is lehet nyelni.
A Kii THREE-nél feszültség- és áramvisszacsatolás is van. Ez se semmi.
A membránra amúgy nem kell semmi. Régen segédtekerccsel mérték a mozgást, most már ugyan arról csatolnak vissza, amit hajtanak.

Minden azon múlik, hogy lesz-e olyan, aki kitalál és valamilyen szinten láthatóvá is tesz új dolgokat. Ezek az emberek pedig ajándékok, nehéz őket tenyészteni. Illetve lehet, de akkor is minden ilyen mögött egy-egy stori van. :)

Köszi a cikket, este elolvasom!

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25320) Dißnäëß válasza bkercso (#25319) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ááá azért annyira ne szaladj, Bruno ebben a cégben mókol most ahogy olvasom és accelerometer-ezik ezerrel, ha igaz, amit a weboldal állít. [link]

Mindenesetre az első lépések megvannak. Megvolt már 85-ben is.. :DDD

Szóval azt mondod, nem biztos, hogy a hangszóróval a gerjesztett rezonanciákat ki lehetne ütni ? (Pl. ellenfázisúval ? És akkor lenne a normál mellett egy ellenfázisú frekvenciamenetünk is, hogy a kis tücsökpöcs hangszórónk az üres ágyneműtartó által keltett rezonanciákat mennyire tudja vagy nemtudja kiküszöbölni). :DD :DD

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25321) hugi0 válasza python1 (#25314) üzenetére


hugi0
őstag

NE akard, hogy kobe vessem a neved. ;)

"Az arnyekom gyorsabb a noverem fenyenel."

(#25322) bkercso válasza Dißnäëß (#25320) üzenetére


bkercso
nagyúr

Tapsolj egy szobában, amelyik erre csörgő visszhanggal felel (párhuzamos, nagy, üres falak)! Tudnál szerinted még egyet úgy tapsolni (ha gép lennél), hogy ne csörögjön? Nem, mert az energia szétszóródott a térben. Az energia már csak ilyen, ez hajtja az anyagi folyamatokat (II. főtétel)... :)

Persze ezt még átgondolom, mert lehet, tévedek, de nem hinném. Ugyanis a hang lesugárzásakor pontforrásból indul a hang és szétterül, viszont, amikor halljuk, akkor sok helyről érkezik különböző fázisokban és pontról-pontra másképp adódnak össze a hullámok. Ezt egy pontforrással szerintem nem lehet elnyelni az egész térben.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25323) Dißnäëß válasza bkercso (#25322) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Érdekes elmélet. De jó ilyeneken agyalni.. :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25324) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Gyöngyszem :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25325) Goose-T válasza Dißnäëß (#25324) üzenetére


Goose-T
veterán

Miaistenez? Best of Somogyi? :D

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#25326) Dißnäëß válasza Goose-T (#25325) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Kb, remélem nincs itt az elkövető, nem akarom megbántani. :D Nézegetek DIY video-kat soundbar-okról és mindenféle hifikről, belebotlottam, jééé ez magyar...

Volt egy (amúgy marha pedáns, tiptop, művelt stb) exem. A mulatós szólt kb. egy ugyanilyenről, mikor mentem hozzájuk vidékre látogatóba és nyújtották felém a pálinkát az "öregek", hogy "igyááá öcsém" - nézése, járása. Rá talán 2 hétre szétmentünk. Hja. Valahogy úgy. Harakiri. :DDD

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25327) Goose-T válasza Dißnäëß (#25326) üzenetére


Goose-T
veterán

Azért van még ennél lentebb is... :DDD

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#25328) Dißnäëß válasza Goose-T (#25327) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ott ásta el magát, hogy BlackBerry-je van.. (volt).. :D Amúgy jahh, hát .. én .. 12 éves koromban is éreztem, hogy bár szutykokkal dolgozok, de azért ilyet nem kéne. :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25329) bkercso válasza Goose-T (#25327) üzenetére


bkercso
nagyúr

Azért megnézném, a nagy audiósok mivel kezdték, mi volt nekik az első tizenX évesen! :)) Ugye-ugye...

Szerk.: az előzőhöz akartam írni. A 2. tényleg igénytelen. :DD

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25330) SchumiBácsi válasza Dißnäëß (#25266) üzenetére

Miközben éppen elindul a laminált padlós áramkör tervezése, lehetséges kapcsolható jelszintűre megcsinálni?
Vagy minden jelszinthez külön áramkör kell, amik között a kábelsaruk áthelyezésével válthatok majd?

Ez most egy áramkör, ha másik könnyen választható jelszint kell, akkor ugyanazt kellene mellé rakni, más ellenállásokból.

Olyan elképzelés is van hogy több áramkör esetén minden bevezetésre és kivezetésre rákötni és ahány áramkör annyi kihelyezett kapcsoló, (előtte és utána is) de ez már az elég durva és veszélyes kategória sztem :D

[ Szerkesztve ]

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#25331) bkercso válasza SchumiBácsi (#25330) üzenetére


bkercso
nagyúr

Inkább tedd foglalatba az ellenállásokat és azokat cseréld! Aztán a jókat forraszd be!
Hüvelysor+darabolható tüskesor megteszi foglalatnak. Vagy csoki. És a próba idejére ne tedd be a váltót a dobozba, értelemszerűen. :)

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25332) SchumiBácsi válasza bkercso (#25331) üzenetére

Nyilván nem szerelem be próba előtt :D

Ez a foglalatos módszer milyen, mutatnál belőle? Egyébként érdekes az a DP80 is, mert valamennyi csillapítás biztosan kell, de -15dB valószínűleg sok. Sztem ez is olyan mint a DP35 hogy alacsony hangerőn nem nyomja le a többi komponenst, de ha elkezdeném küldeni a mély már lehet leég mire a DP80 megszólal hogy most akkor ennyi volt? :D

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#25333) bkercso válasza SchumiBácsi (#25332) üzenetére


bkercso
nagyúr

Amilyen a szalagkábeleken is van (régi PC-ben pl, ha még emlékszünk).

Nem tudom, hogyan növekedhet a hatásfoka a teljesítménnyel. Szerintem torzítás lesz az, attól hallasz több magasat...

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25334) Ear001 válasza Dißnäëß (#25320) üzenetére


Ear001
addikt

Ááá azért annyira ne szaladj, Bruno ebben a cégben mókol most ahogy olvasom és accelerometer-ezik ezerrel, ha igaz, amit a weboldal állít. [link]

Volt a Grimm Audio kiállítani talán három éve a budapesti hifi kiállításon. Sokan nem figyeltek fel rájuk, talán azért, mert egy erőszakos, mesterséges művi hang volt a szobájukban.

(#25335) Dißnäëß válasza Ear001 (#25334) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Néha figyelem az irományaidat, köszi hogy ide is beírtál. Mindenki kicsit más irányt képvisel, itt is és odakint a nagyvilágban is. És ez az jóóó :)

A művi hangzás lehet annak is köszönhető, hogy annyira semleges és precíz a lánc, ami reprodukál, hogy előjön egyszerűen vagy a forrás hibája, vagy a hangmérnökök munkája, vagy valami hasonló. (Bár nem gondolnám, hogy egy hifi show-ra Vengaboys CD-ket tesznek be a lejátszókba).

Ez csak hangosan gondolkodás. Az is lehet, hogy fogalmunk sincs, miért volt erőszakos, mesterséges a hang a szobájukban - csak az volt és kész.

Tényleg lehet, hogy annyira nem jó a fülnek a D osztály, bármit is mutassanak a műszerek.
Az is lehet, hogy csak az egész ipar (velünk együtt) bele van szokva a tökéletlen reprodukciókba és ahogy jön egy (most nem feltétlen ez) hiperkorrekt, hipersemleges szett, ami elméletben 10x annyira közel van a forráson lévő anyag visszaadásához, kiderül, hogy szar a forrás, a CD nem elég "felbontó", a mastering és keverés kuka, satöbbi.

Félre ne értsd: nem állok ki a Grimm mellett (miért tenném). Élvezet volt olvasni a fickó "filozófiáját" aminek mentén tény, hogy D osztályban jó eséllyel valami klassz nagyot alkotott. Ugyanakkor az is érdekes, amit bkercso írt itt a műveleti erősítőjéről illetve Te most.

A kérdés inkább az, hogyan szivárgott be ez a technológia a high-end-be. Túl azon, hogy vannak sokan, akik tényleg csak optika és pénz/státusz miatt vesznek hifit és közük nincs a hangjukhoz, de mondjuk egy botfülű (volt egy ilyen vállalkozó ismerősöm) :D ember megvesz egy 2-3 millás szettet és elkezd járni hallgatózni show-kra, összeáll az új "baráti kör" az itt-ott megismert hifistákból, főleg onnan is az "egyszerűbb" típusúakból (akik a hangminőséget tényleg pénzben mérik) és kész a baj..

Mindez csak elmélet, ami gyorsan átfutott az agyamon, fogalmam sincs, mi lehet élőben most a D osztály körül és mennyire "vacak" vagy "ultrajó" a Grimm Audio hangja egy show-n.

Én életem leggyönyörűbb énekhangját egy "ezüst tuningos" (ne kérdezz) :D Audio Note AN-J kis
tökegyszerű hangfalpárból hallottam eddig, amit egy Audio Innovations The First preamp + amp kombó hajtott (2A3-as motyó), egy szimpla saccra 40nm-es kecó kis nappalijában. Ebben a rendszerben elméletileg annyi minden kifogásolnivaló lenne minőség szempontból egy Bruno-féle ember számára, hogy felsorolni is nehéz.

Pedig én nem vagyok "hívő", tényleg. Egy Avantgarde tölcséres párt hallva (mindenki várta, hogy leszédülök hatalmas "pffff" kíséretében) annyit jegyeztem meg a végén, hogy nekem nagyon tolakodó a hangja. Majdnem lekéseltek, megköpködtek, meghurcoltak, élve megnyúztak és ha vikingek lettek volna, én lettem volna az, akin aznap este bemutatják nagyközönség előtt a vérsast. :DDD (Na, ekkor léptem ki az audiofil hallgatózók világából - legalábbis a közösségből).

Rég volt ...

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25336) Dißnäëß válasza SchumiBácsi (#25330) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hát .. én mai napig nem értem, miért tesznek passzív szűrőt a dobozokba. Jó, én is így csináltam régen, mert ezt látta-tanulta az ember. De most ??? Biztos, hogy nem tenném. Kívül egy csini kis dobozkába, rá a hátuljára egy filcdarabot közéjük és odaapplikálni valahogy, vagy mellé letenni, akármi ilyesmi. Az a kis maradék kábelhossz váltó után az egyes hangszórókhoz magasan letojja, hogy most Te belül vagy 20 centi kábellel, vagy kívül 40 centivel. Vagy egy ideig csinálod csak ezt (ha van módod mind a 3 duplakábelt kivezetni hátul). Hallgatózol így, egyik állásban, másik állásban, szokod, telnek a hetek, aztán majd tavasszal egyszercsak rájössz, hogy egész elfogadható a hangja a doboznak, megszoktad, megnézed, melyik beállításban is hagytad és azzal beszereled. :)

Ne komplikáld túl. :N (Szerintem).

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25337) bkercso válasza Dißnäëß (#25335) üzenetére


bkercso
nagyúr

és ahogy jön egy (most nem feltétlen ez) hiperkorrekt, hipersemleges szett, ami elméletben 10x annyira közel van a forráson lévő anyag visszaadásához, kiderül, hogy szar a forrás, a CD nem elég "felbontó", a mastering és keverés kuka, satöbbi.
Én is építettem egy nagy visszacsatolású (>160dB a teljes hangfrekis sávban) erősítőt, aminek szintén 1/100-ad akkora a torzítása, mint egy hagyományos, jobb erősítőnek, és nálam nem művi a hang, de tény, hogy nagyon tiszta, élő. :B A felvétel atmoszférája kijön, de a legtöbb felvételemben nincs idegesítő hatás. (Igazából két ilyet is építettem: egyet fejhallgatóra, egyet hangfalhoz.)
Azt is megjegyzem, hogy az OPA tápját el tudtam úgy cseszni, hogy műhangja volt és fárasztott. 6 féle tápot próbáltam ki vagy 10 féle OPÁ-val abban a kísérletsorozatban és az OPÁ-k sorrendjét befolyásolta a táp, de tápokból volt abszolút győztes.
És ez még csak egy fül(pár), az enyém...

Szerintem onnantól, hogy ez a fickó (és mások is azóta) megoldotta a D-osztály problémáját - vagyis kreált többedrendű, erős visszacsatolást egy lassú erősítőhöz - már ugyan azokkal a problémákkal néznek szembe, mint az A- vagy AB-osztálynál: műveleti erősítő, tápegység, csatolókondi stb. Ezek mérve jók, de hangra nem feltétlen. És ezekre nem megoldás a D-osztály.

Passzív hangváltó: Az erősítő mellé tenném, és onnantól mehet a bi- vagy trikábelzés. Így egy adag torzítás megúszható. Persze egy SAL-nak mindegy, hova teszi az ember, ott nagyságrendileg nagyobb torzításokat produkálnak a hangszórók.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25338) Dißnäëß válasza bkercso (#25337) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Annyi minden van e témakör körül, hogy néha magam sem tudom, akarom-e, nem akarom-e. Aztán lehet kipróbálom. Egy jó füles erősítőre lehet majd "benézek" Hozzád. Régóta kellene "valami", csak annyira meg nem érdekel (egy füles erősítő építése), hogy elkezdjek magam erőlködni ezen.

Schumibácsi: tessék. Tedd az erősítő mellé. ;) Ott váltogathatod kényelmesen. :K (De tényleg. Ha megteheted..)

Próbáljátok ki, jóóó. :K Imádom a 600Hz-et ..

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25339) python1 válasza bkercso (#25337) üzenetére


python1
veterán

Ez a hangsugárzón kívüli hangváltó megoldás nekem is szimpatikus,vagy a dobozon belüli teljes elszeparálás.
Egyébként miért visz nagyobb torzítást a jelbe,ha a hangváltó a hangsugárzó közelében van?

(#25340) bkercso válasza python1 (#25339) üzenetére


bkercso
nagyúr

Bár nem olyan erősen, mint a kerámiakondenzátorok, de a fóliakondenzátorok is mikrofóniáz(hat)nak, ezért nagy légnyomásváltozásnak nem érdemes kitenni őket, ha audiofilk vagyunk.
Ami még fontos, az a kábelezés: ha közös kábelen megy a magas és a mély, akkor keletkezhet magasfrekvenciás torzítás. Épp nemrég találtam erről egy leírást a google books-on, de sajnos nem emlékszem, melyik könyvben, és most nem találom. Ezért tenéém az erősítő közelébe a váltót: az ún. bikábelezésnek szintén utána lehet nézni. Kapni is direkt ilyen hangfalcsatlakozókat hangdobozra, nem véletlenül. :K És mindenekelőtt vastag (!) kábelt kell használni, jó minőségű csatlakozókkal (pl. banándugó, forrasztva a kábelre). A csavaros rögzítés nem az igazi, de elmegy, a forrasztott kábelvég viszont eloxidálódik, így az kerülendő. Szokás pl., hgy a sodort érvég csücskét forrasztják, de a réz nagy része ónozatlan marad.
Azt is tapasztaltam, hogy az ónozott kábelvégnél néha nem árt utánhúzni a csavaros rögzítés csavarjait...

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25341) cool13 válasza Dißnäëß (#25338) üzenetére


cool13
őstag

Kipróbáltam. Majdnem bexartam hogy elromlott a hangfal. Van minden taktus után egy műanyag zörejnek megfelelő hang. :) 0:41, 45, 48, 52 stb. Gyorsan másik zene, ott minden jó. Ááá mondom. :)

[ Szerkesztve ]

(#25342) Dißnäëß válasza cool13 (#25341) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Jaaa, nekem flac-ban van.. :) Szerintem van jobb minosegu is youtube-on.. csak bedobtam..

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25343) cool13


cool13
őstag

(#25344) shalafi66 válasza Ebit (#25304) üzenetére


shalafi66
veterán

Ez meg nem igaz. A bolgár mélyek nem jók. A többi hangszóró sem. De ha nincs más, lehet értelmesebben váltani, mint ahogy az Orion csinálta. Az eredeti egy elég nagy katasztrófa.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#25345) shalafi66 válasza dukola (#25282) üzenetére


shalafi66
veterán

Nagyjából fölösleges számolgatnod. Ezekkel a csövekkel sosem lesz olyan, mint a modellezésen. Miért ilyen nagy a felhasznált térfogat?

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#25346) Dißnäëß válasza cool13 (#25343) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem ismertem. De én nagyon mindenevő vagyok, úgyhogy köszi :) Hallgatom.
Hoztam még egyet. Imádom. Különösen ezt a felvételt :)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25347) villamos válasza bkercso (#25329) üzenetére


villamos
őstag

Mi anno mindenféle tv -ből kikukázott hangszórókkal szórakoztunk. Megadtuk a módját, hullámkartonból készítettünk nekik szép dobozt... :)) aztán rájöttünk, hogy így nem az igazi, ezért váltottunk funérlemezre... :DDD

[ Szerkesztve ]

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#25348) SchumiBácsi válasza Dißnäëß (#25338) üzenetére

Ki fogtok készíteni :D Régen volt olyan 5letem hogy a hangváltó a jumper lehetőség miatt dobozon kívülre essen - végül belülre esett. A második generációs nem SAL hangfalban külön nyitható rekesz volt tervezve ami végül nem került bele. Most akkor mi legyen? Ha elpakolom a hangváltókat mondjuk a szekrény tetejére lőttek a mobilitásnak - ha lehet ilyenről beszélni 1méteres hangfalaknál :D

Másik és mindentől lényegesebb kérdés: felmértem a kábelkészleteket és az derült ki hogy van kb 5méter finom sodrású transzparens és 10méter durva sodrású transzparens - utóbbit valamiért nem szívesen alkalmaznám max műhelybe. Ezek mind 1.5mm2 vezető keresztmetszet. A "mesterhangfal" 0,75mm2 vezető keresztmetszettel operál mindenhol, így annak majdani felújítása során további "hangrobbanás" várható. A rakoncátlankodó hangfalpárban a cimbora nem tudni miért 2.5mm2 vezetőt használt mindenhol. Sztem én is átállok 2.5mm2-re. A kérdés pedig az hogy mi van ha ezt kerek 2eres sodort épületkábellel oldom meg? Ha a hangváltó szerelvények kívül esnek pláne nem mind1 hogy 3db ovált képzek ki a hangfal testén, vagy 3db furatot. Hangfalon belül is könnyítés volna mert van egy fal amin legalább egy vezetéket át kell vinni. Ha eléggé szoros a tömítőcicomát se kellene turzásba vinni. Mivel teljesen SAL komponensekről beszélünk ha elbírja a technológia én szívesebben használnék épületkábelt.

Aztán mostani "mesterhangfal" közben "megújult" anélkül hogy bármit változtattam volna rajta - ezt adjátok össze :D Az egész kezdődött az új erősítővel ami lényegesen többet ad mint a régi. De mivel voltak problémák így ma garanciában javíttattam néhány dolgot. Valamennyi potméter úgy kapott kontaksprayt hogy előtte az istennek se jött elő a korábban emlegetett hiba. Aztán nagy kő esett le a szívemről amikor el kezdett szarakodni a jobb oldal, így ment is a műtőpadra ahol a kimeneti reléken is mókolás történt.

Ezt követően hallgatás még vagy félórát bent a boltban hogy biztos ne legyen rossz. Itthon üresben kapcsolgattam tekergettem mindent vagy tízszer oda vissza, és minden facca. Ha egyszer lesz egy nem SAL hangfal akkor nem is tudom mi lesz :D

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#25349) Dißnäëß válasza SchumiBácsi (#25348) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Szerintem inkább Te minket, de próbálom kibogozni, mi is a kérdés(hegy)ben a válaszolnivaló. :D

- hozd le a szekrény tetejéről, tedd erősítő mögé mindkét passzív váltót, ne agyalj
- ja, vastaggal nyomjad, bkercso megírta szintén, a csajoknak is bejön, a hifinek is.. ;]
- épületkábel működik, csak nem túl optimális, de a jó öreg SAL technológia olyan kicsit, mint a Millennium Falcon. Mindent elbír. :DDD ;) :K
- grat :C
- ha egyszer nem-SAL-ra szánod Magad, messze nyugatra az üveghegyeken túlra nézz, ott gyártanak hangszórókat is kurtafarkúék, a többi csak utánzat :D

Jáááj de humoros vagyok ma.. :W :D

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#25350) bkercso válasza SchumiBácsi (#25348) üzenetére


bkercso
nagyúr

Ezeknél a hangfalanál egyik kérdéskör sem számít, hidd el!

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.