Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Öregszem
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- POCO X6 PRO 5G VS Samsung Galaxy A54 - AnTuTu v10
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mikisys
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Mikisys #24801 üzenetére
Majd kiderítem, milyen a hangja. Hangzást fórumban olvasni olyan, mint hangfalszettről olvasni hifi magazinban, meg amikor 10-es skálán értékelik őket úgy, hogy szobaakusztika figyelembe vétele zéró, vaktesztről életükben nem hallottak (komoly pszichés hatása van a tudata annak, hogy épp miről hallgatunk zenét), ami meg high-end körökben megy, bemutató címszóval, szálloda környezetben, konferenciatermekben, a totál "hagyjuk a picsbe" kategória, mindenre jó, csak arra nem, hogy azt halljuk, amit tényleg tud a rendszer.
A szalagot sem mondod hűhának, én viszont hallottam egy ilyen márjákút (vagy konkrétan tökugyanezt, vagy egy másik, kevéssé eltérő paraméterű modellt az Aurumtól) és paff. Széjjelcsiklandozta az agyam, így mondanám. Elképesztően részletezők. De van egy másik nagy kedvencem, ennek a puszta hangja "csak", a saját selyem dómom, pedig ferrofluidos fajta és ha a matekom nem csal, már 16 éve szolgál engem. (Lehet, csak megszoktam ? Bár anno is mikor beépítettem, fincsi volt).
És látod, ez is csak egy fórum ... szóval ne higyj a fórumoknak feltétlen - Legalábbis hangzásban
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
zoltanz
nagyúr
Nesze neked patinás márkák: [legtöbb mai hangfal ahogy nézem, kivéve a csúcs-csúcsokat, addig jók, míg javítani nem kell, szélezni stb.] vagy addig sem.
-
8th
addikt
válasz zoltanz #24803 üzenetére
Bírom a srác dumáját. Lassan tényleg eljutunk oda, hogy ha az ember a jó ár/érték arányhoz és a korrekt összeszerelési minőséghez is ragaszkodik akkor mese nincs: a saját két kezével kell hangfalat építeni. Az egykor jól csengő márkák mára tisztelet a kivételnek többnyire csak a nevükből élnek. Amelyik esetleg nem, az meg megfizethetetlenül drága.
...
-
villamos
őstag
Ez valami kegyetlen... [link]
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
Tibe
aktív tag
Üdv. Srácok, hangfalat szeretnék építtetni ha van itt valaki aki vállalja, kérem írjon rám priviben. Köszönöm előre is!!
-
Tibe
aktív tag
válasz Primary92 #24808 üzenetére
Szia persze!
Kb. 25 négyzetméteres szobába kellene, 3 utas kellene hogy legyen mert nagyon sok karaoke menne róla. Viszont nagyon fontos a hangminőség is mert komolyzene és rockzene is szólna. Beépített erősítős vagy passzív, az igazából mind1. Viszont méretben be vagyok korlátozva, mert polcon lennének, ami kb. 50X50-es. A magasság nem lényeges. Nagyjából ennyi, priviben tudok képet küldeni hogy hova is szánom őket, hogy néz ki a hely stb...
Kinéztem egy majdnem megfelelő stúdió monitort, de nekem ugye nem közeltérre kellene, azért nem jó.
Számítógépről mennének a zenék egy Steinberg ur22 mk2 DAC-on keresztül. Flac(Free Losless Audio)formátumban kizárólag.Ő a monitor:
Jah és persze 2 db kellene.
-
-
Primary92
senior tag
Milyen hangszórókból szeretnéd építtetni, hogy tudja a vágyott teljesítményt? Mert hangszórót ugyanúgy nem fogsz találni, mert nem az a céljuk.
Ha a hangerő kell, akkor csak a magasabb érzékenységre számíthatsz. Vagy marad a PA.
2.1 rendszer nem jöhet szóba. Keresnél két nagyon érzékeny 2 utas hangsugárzót, egy aktív hangváltót, meg egy mélynyomót.Mennyit szánnál rá?
Pü-ben küldhetnél egy képet, hogy hova szeretnéd rakni. Ugyan nem foglalkozom megrendelésre hangsugárzó építéssel, de talán tudok segíteni. Most úgy látom, hogy nem jó felé keresgélsz.
Nekem a hangosítós szettem szumma 600W, de ezzel azért az otthoni karaokezáson felüli célokat is ki tud szolgálni. Papíron 121 dB folyamatos és 132 dB csúcs hangnyomást tud. Ha csak 300W-tal hajtanám meg, akkor is csak 3 dB-t csökken a hangnyomás.
[ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
A mélynyomó nem férne be valami alá (pl.: kanapé, a házi mozimat így terezem átépíteni)?
Ha nem fér be, akkor valami aktív hangváltós megoldást választanék. Gyakorlatilag 2.2 lenne, egy pár mélynyomó (mondjuk JBL CS1214), és egy pár érzékeny két utas doboz. Így, hogy az alsó tartományt már nem kell leadnia, mindjárt könnyebben találni érzékeny, és aránylag nagyobb teljesítményű hangsugárzót (és nem kell 200W sem).Nekem itthon 20 négyzetméteren van 2x 35W + 150W erősítőm, ami 88 dB és 87 dB (1W/1m) hangszórókat hajt meg. Ez itthoni énekelgetéshez elég. De itt sem nagy teljesítmény nincs, sem magas érzékenység.
-
fehér_ember
addikt
válasz Mikisys #24801 üzenetére
"Szóval senkinek sem ismerősek az SB-Acoustic hangszórói, sebaj, majd csak boldogulok velük."
A TMP audio hangdobozaiba ilyenek vannak (lásd: 2017 november 15 - 19:03-as bejegyzés + a dobozok fotóiról is kitalálható).
A hifi show-n halottam a nagyobbik reflexes dobozukat; kellemesen zenéltek.
Én is gondolkodom az alu-mangán magasaim helyett sb acoustics-os soft dome-ok beszerzésén.[ Szerkesztve ]
-
Goose-T
veterán
Vegyél KRK Rokit 10-3-asat. Háromutas, 140W-os aktív stúdiómonitor. Ár-érték arányban a legjobb, ilyen jó minőségűt ennyi pénzből nem tudnál építeni szerintem.
Szerk.: még olcsóbban találtam, javítottam a linket.
[ Szerkesztve ]
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
Primary92
senior tag
válasz Goose-T #24821 üzenetére
Szerintem nagyon sokkal nem lesz beljebb. A KRK és a Mackie is 113 dB-t ír max. hangnyomásnak.
Persze jobb a KRK az adatok alapján, mélyebbre megy, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy rosszabb a hangszórók érzékenysége, de ezt viszont kompenzálja a nagyobb erősítő teljesítmény.A probléma nem a mélyek hiánya, ha jól értem, hanem elégtelen a hangerő.
-
Primary92
senior tag
-
Tibe
aktív tag
Tudjátok mit furcsállok? Az M-Audio hogy a fenébe tud kihozni egy 8"-os mélyközépből 150W-ot?
Itt a KRK-nál pedig a 10"-os "csak" 80W
Az M-Audio kevlár, a KRK pedig üvegszálas. Itt is csak marketing van, vagy tényleg jobb a kevlár szövésű hangszóró? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz Primary92 #24827 üzenetére
Ez nem mélyfüggő, hogy milyen az érzékenysége egy hangszórónak. Mármint ha mélysugárzóról beszélünk.. én most pl. 97dB-s hangfalpárt terveztem az alakuló projektembe, elég combos méllyel.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
Kevlár és üvegszál és egyéb jópofaságok: leginkább csak marketing. A minap nézegettem pár neves hangfalgyártóval riportokat, gyártási technológiákat, video-kat youtube-on és klipről klipre haladtam, tök jó volt kicsit belemerülni a gyártók világába, hogyan gondolkodnak, mit csinálnak, stb. Egyiküknek a CEO-ja pont ezt nyilatkozta, hogy bármilyen megdöbbentő is, de van az iparágban egy trend, hogy hajlamosak a vevők pénzt adni arra/olyanra, aminek semmi de semmi hangzásbeli előnye nincs a fülünk számára, így ők (is, mint többen mások) visszatértek a jó öreg papírmembránra, annak minden nyűgjével és előnyével együtt. Egy nagyon érett gondolkodású, igazi audiofil zeneszerető ember volt, már negyedórája keresem, de ahhh Ha megint ráakadok, érdekességképp belinkelem. Szóval ettől még a kevlár és társai nem rosszak, konstrukciófüggően lehet rosszabb is, jobb is, technikailag lehet fölénye a papírral szemben, csak a papír általában nem sima natúr papír sosem, hanem valamilyen egyéb anyaggal erősített .. - a végén jó esetben a füled dönt. Van egy Somogyi kevlár mélyem nemsokkal a rendszerváltás utánról, ami már önmagában is nagy szám volt, hogy úristen, nem tudom leégetni, mint apám régi papír mélyeit, nyilatkozzak róla ? (Inkább ne akard) Sötét, mint a feneketlen kút ...
A papír membránokhoz hozzáteszem: ezek ma már általában modern, impregnált, kezelt, hülyére merevített papírmegoldások, könnyű súlyukat megtartva, jó konstrukció esetén gyönyörű hanggal.
-
fero02
nagyúr
válasz Dißnäëß #24830 üzenetére
A leégetésnek semmi köze a membrán anyagához. A papír membrán otthoni felhasználásra való, máshova nem igazán, vagy csak kompromisszumos megoldásokkal. Ellenben a kevlár és "üvegszálas" membránok minden felhasználási területen megállják a helyüket. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy azonos membrán tömeg mellett egy papír membrán merevebb lenne egy pl kevlártól.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fero02 #24831 üzenetére
Nem arra utaltam a leégetéssel, hogy papír miatt égett le, hanem hogy a minőségi érzetet produkáló korszerűbb(nek gondolt) kevlár hangszóró konkrétan nagyon csúnyán szólt, tehát önmagában az, hogy valami kevlár membrános, nem garancia az égvilágon semmire, ugyanakkor lehet jó is, és ugyanígy gyenge is.
Butaság eldönteni az alapján hangszóró (komplett doboz) hangját, hogy egy vagy több hangszóró komponense papírból van-e, vagy valami egzotikusabb anyagból - és erre próbáltam rávilágítani. Remélem még nem késő, mert nem szeretném, ha illetőnk "úúú kevlár" és ugrana fejest egyből valami olyanba, ami azért hmmm. Szóval nem a világvége.
A papír membrán merevségében én sem vagyok biztos, egy kevlárral szemben. De ezt nem is nagyon tisztem eldönteni, hiszen nem egyetlen paraméterben gondolkodom.
Amit látok, az az, hogy rengeteg területen használják és nemhogy az otthoni audiofil-high-end világ, de a professzionális hangosítás is tele van velük. Ráadásul nem a lista alján, hanem a tetején, most direkt árra szűrve mutatom az alábbiakat. Nem mondanám, hogy a papír membrán az olcsó kategória. Azon tűnödöm hirtelen, persze csak képletesen, hogy vajon egy többmillió Ft-os eszközöket is gyártani képes Audio Note mondjuk hogyhogy nem képes arra, hogy a sokkal modernebb-merevebb kevlárra álljon át, őket konkrétan rohadtul nem a költséghatékonyság vezérli. Akár aranyból is kiöntik a membránt, ha arra lenne technikai-zenei bármilyen alap is, azok után, hogy ezüst vezetékeket alkalmaznak kondenzátorok kivezetésein, ezüstből gyártanak kimenőtrafókat és egyéb őrültségek (ki-ki döntse el hallgatás után, mi mennyire misztikum, vagy realitás kategória). De nekik mmmm... mégis jó a papír. És megannyi másnak. Nem, nem a Media Markt-os hangszóróknak. Azoknak tökjó a kevlár, design műanyag és megannyi egyéb csilivili anyag is aztán vagy jól szólnak, vagy nem.
Egy online bolt kínálata. Rengeteg gyártó terméke van itt és rengeteg komplett prémium hangfalat gyártó cég vásárol ezektől a márkáktól.
Szerintem ezek így beszédesek, főleg ha a membrán anyagok melletti pici számokat nézzük.
Azt látom, hogy sokan technokrata módon csak az ilyen jellegű paraméterek mentén hajlamosak véleményt alkotni egy hangszóróról, hogy jó vagy rossz-e és ezután hajlamosak húzni mindenféle egyéb paraméter szemlélete nélkül mondjuk - esetünkben - egy kevlár irányba. Ez ilyen teljesen wtf kategória: ő sem tudja igazán, miért, én sem. Talán valaki igen. De hát .. legyen .. ha neki az KELL .. Csak ez egy segítő fórum és próbálom óvva inteni őket, hogy "hééé, ne ennyire vakon", mert megéghetsz.
Én pont ezért nyilatkoztam úgy, hogy mindkettőből lehet jót is és gyengét is kapni, rohadtul nem a membrán anyaga határozza meg önmagában azt, hogy jó lesz-e egy hangszóró hangzása vagy sem, egy dimenzióval kintebb menve ott van ugye a doboz körülötte (ha van egyáltalán) , a csatlakozó terminálok, kábelek (dobozon belül, kívül), doboz csillapítás, erősítő, váltószűrő, amp/preamp, interkonnektek, szobaakusztika, forrás minősége és még n+1 akár elektromos, akár akusztikai, akár pszichés dolog. (Sajnos a psziché is "növeli" a hang minőségét, nem beszélve saját fülünk érzékenységétől és egyedi "frekvenciamenetétől") de .. ahh, ez már túl sok.
Tehát a papírnak, bárhogy nézem, ma, a XXI. században az összes egyéb anyagnál nagyobb létjogosultsága van továbbra is az audio világában. Nem hinném, hogy azért, mert kartell megy esetleg a háttérben, hogy növeljük a világ papírfogyasztását. Ez nem olajipar versus elektromos autó sztori, vagy egyéb hasonló konspirációra okot adó dolog. Legalábbis így gondolom.
Így aztán, ha azt mondom, óvatosan a kevlár miatti előnyben részesítéssel, az jogos.
Ugyanúgy, mintha azt mondanám, hogy óvatosan a papír miatti előnyben részesítéssel.
Ez 1 komponens és a lánc iszonyú sokból áll össze ahhoz, hogy jó vagy nemjó legyen. Teljesen nem érdekes, milyen anyagú a membrán, annyi ponton vérezhet a "hangreprodukáló eszköz". Nem ez alapján kellene-illene dönteni. Még egyedi hangszóró választás esetén sem, nemhogy amikor előttünk 2-3 konkrét doboz, hogy "hmm.. egyik papír, másik kevlár, tuti jó, ha kevlárosat veszek ?"
Nem, nem tuti jó, kedves kérdező. Csak lehet, hogy jó. Óriási különbség.
-
Dißnäëß
nagyúr
Érdekes módon ezzel egyetértek.
Mondjuk ha finomabban belerúg a barátnő, beleakad esetleg a barátnő barátnőjének 4 tequila után a magassarkújának a sarka vagy ilyesmi a földre letámasztott mélynyomóba, gyanítom, a kevlár nem szakad be.. - max a lengőcséve a vízszintes tengelyéből kitörve felakad, elhajlik, beleszakad-törik a légrésbe, satöbbi
De le is lehet kólázni, mint hugom bnője az Onkyo távszabályzómat anno, vagy esetleg bele is lehet lőni, mint én egy szülinapi bulin a pezsgős kupakkal (telibe vertem vele egy - hálistennek - műanyag membránú Visaton közepemet). Egy papír a kólára szerintem instant megadná magát, szóval házibulira csak fejmagasság felett ajánlott, ráccsal, négy nagy kutyaláncon, mint régi diszkókban.
Bár a szakma nagyjai a papír tartósságával is tudnának vitatkozni, egyes papírmembrános bőven több évtizedes motyókat emlegetve. De gyanítom, ott is a lánc teljes össz-paramétereit tekintve lesz jobb a hangzás, nem a puszta tény miatt, hogy "jól bejáratott papírok" Nem érdekel egy pár Tannoy 1969-ből ?
Sajnos vagy sem, de ez nem egy tökegzakt tudomány.
Szóval: hallgasd meg a motyókat, vagy kérdezz olyat, aki hallotta a lehetséges jelölteket és így dönts. Én a helyedben magasan tennék a membrán anyagára, ha tetszik a fülednek. Nem ez dönt egyértelműen, sőt, amennyi paraméter van, igen kicsi csak a súlya, hogy ezen bármi múljon.
-
Primary92
senior tag
válasz Dißnäëß #24829 üzenetére
A 97 dB-es hangfalad a combos mélyet mekkora méretben tudja? A nem a mélytől függ az érzékenység, viszont általában a nagyobb érzékenységhez vagy nagyobb dobozméret vagy magasabb alsó határfrekvencia társul.
Ha levágod a mély hangokat, akkor elérhetünk nagyobb hangnyomást, ugyanis nem melegítik a tekercset a nagy energiájú összetevők, illetve később éred el a hangszóró mechanikai korlátait. Természetesen a hiányzó tartományt pótolni kell, mondjuk egy mélyláda segítségével.
-
Tibe
aktív tag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Primary92 #24835 üzenetére
18 inch, tehát 46 centi. Amit mondtal, jogos, erre a gyarto amennyire tudott, ugyelt, persze a hatast nem ellensulyozza, max csokkenti ezt nemileg. Na meg nem limiten hajtom, hanem csak nagyon finoman es ilyen mereteknel szobahangeron ez a jelenseg nem szamottevo. Igazsag szerint nagyobb kakaon is dicsertek, annyi jot olvastam rola. A parameterei is klasszak. Allitolag tudja is. De en is kimeretem es a konkret adatok alapjan lesz doboz keszitve hozza. Ezt sajnos nem uszom meg. Eloszor egy csunya zart mdf, kulonleges alakkal. Ha kielegito, marad. Ha nem, reflex.
Haromutas sztereo rendszer alja lesz, szerintem ehhez sub-ot mar nem fogok hasznalni.
-
Primary92
senior tag
Nem. Én azt mondom, hogy könnyebb jó eredményt elérni aktív hangváltással.
Ha érzékeny hangszórókat használsz, hogy ne kelljen óriási teljesítmény, akkor a doboz mérete is el kezd nőni.
Építesz/veszel egy jó minőségű érzékeny "top" hangsugárzópárt, aminek nem kell igazán mélyre mennie. De az igazi szubbaszusokért kelleni fog egy vagy kettő mélynyomó is. Ha költséghatékonyabb megoldást választod, akkor egy mélynyomót veszel csak. A mélyhangok (100 Hz alatt) nem irányítottak, így nagy mértékben nem szólnak bele a hangképbe, illetve ez a tartomány már nem kritikus a jó énekhang szempontjából, ezért az olcsóbb típusok is megfelelőek lehetnek.Egyébként pontosan mit tapasztalsz a mostani rendszerednél? Mekkora a helyiség?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Primary92 #24840 üzenetére
Maximalisan egyetertek. Az elozoddel is neki, pici kiegeszitessel: pont a napokban valtottam Foobar-ra, hogy szokjam, lesz kulso DAC es azt a Foobar kepes meghajtani. Szoval: Mark Knopfler, Shangri-la, 5.50 AM cimu szama. Rengetegszer lemegy Mark hangja 100 Hz kornyekere es ala. Vagy legalabbis egy jo adag komponens abbol. Ezen en is meglepodtem, de hat a spektrum analyzer nem hazudik. Emiatt jo, ha a mely jo. (Na, ez most jo lett) En ugy 120-150 Hz korul keresztezem majd, a meredekseg meg kerdojel, tapasztalati uton eldol, de boven szolni fog az enekhangja a melyekbol is.
-
Tibe
aktív tag
válasz Primary92 #24839 üzenetére
Kb. 28 nm a helyiség, és pl. egy Guns N Roses - Sweet Child of Mine dalnál háromnegyed hangerő fölött már nem tudja olyan szépen visszaadni a hangfal a gitárt se és a dobot se. Flac formátumról beszélek, nem sima mp3-ról. Szal egyértelműen a hangfal a szűk keresztmetszet. Elveszti a hang a linearitását, nem tudom jobban megfogalmazni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nekem sem tetszik meg nagyon. Bar mindent megeszik ami zenefajl, vagy iso.. elkepesztoen jo ebben. Abban viszont gyenge, hogy space-re pause-ra alljon es ez hogyhogy nem igy mukodik, nalam kiverte a biztit. Tudom hulye vagyok.. Azt is utalom, hogy ha egy konyvtarbol egy fajlt lejatszok Intezobol meghivva Foobar-t, dupla kattal peldaul, akkor azt az egyet megnyitja, lejatssza es megall, kesz, queue-ban nincs mas, akkor ennyi. Es ilyenkorra az Intezot mar becsukom. Tok klassz lenne egy menupont, hogy "Play all in folder" vagy valami, ami a fajl konyvataraban mellette levo osszes tobbit is behuzza a listaba es ha akarom, jatssza.
Koszi a tippet, megnezem az Aimp-ot holnap.
-
-
Primary92
senior tag
válasz Dißnäëß #24846 üzenetére
Amikor hangnyomást írtam, akkor igen az SPL-re gondoltam, de amikor érzékenységet, akkor pongyolán fogalmaztam, mert nem jeleztem, hogy az adott hangnyomást mekkora teljesítmény mellett mérték, és milyen távol. Az érzékenységnél az 1W hatására 1 méter távolságban mért hangnyomást értettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Építő/felújító topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest