-
LOGOUT.hu
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
margithid
veterán
Van egy TP link TG 3468 hálózati kártyám, ebbe megy bele egy adsl internet, és nem érzékeli a modem szerint a LAN kábelt, nem világít ott a modem... Wib7 újratelepítés után vagyok, drivert próbáltam feltenni a pci express kártyához, de nem sikerült, egyébként előző win7en nem volt és úgy is ment.
Valakinek ötlet, hogy miért nem érzékeli a LAN kábelt?egyébként a tp link TL WN721N USB wireless adapterem se megy, pedig ott a driver is fel van telepítve, plesae plug in the wireless adapter, ezt írja, több usb portba is bedugtam de semmi...
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Ha fogok egy switchet, 2portját direktbe összekötöm egy routerboard 2 switchportjával, okozhat galibát?Adott egy rb1100AH meg egy kábel, ami nem tudni honnnan jön.
De ha rádugom a routerre, aminek a portjai switchként össze vannak fogva elszáll a cpu90%-ra és még a pppoe kapcsolatot is eldobja. -
-
Magnat
veterán
válasz jakkrisz #6191 üzenetére
Nem tudom, h milyen nas-t tervezel, de gyakorlatilag kizártnak tartom, h ne bírjon el egy full hd streammel, kivéve ha rengeteg más dologra is használod paralell.
Egy gyors hozzávetőleges számolás 50GB blueray image esetén:
1.5 órás blueray image = 50GB
1.5 óra = 90 perc = 5400mp
50GB = 400 Gb = 409600 mb
409600/5400= 75 - tehát egy ilyen film 75 megabiten átfér. Ez persze csak a payload, az ethernet meg a tcp framek miatt ez valamivel több lesz, de a nagyságrend kb ez. Ennyit mind a hálózatnak, mind a diszknek, mind a nas procijának bírnia kell.̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
jakkrisz
csendes tag
Értem. A számítógépet most media szerverként használom, a gépen lévő filmeket a Tv-vel játszom le. Ezt akarom egyrészről kiváltani NAS-al, szóval akkor az a célszerű, hogy a TV, NAS és az imac-en legyen a routeren és a többi eszköz a switchen.
Akkor lesz érdekes, ha pl. a NAS nem bírja a full hd filmeket majd, mert akkor pótmegoldásként azt próbálom, hogy a számítógépen lévő media server program megosztási mappájaként beállítom a NAS-t és a gépen keresztül a Tv-vel játszom le. Ebben az esetben a gép terhelődik, de a kérdés az lesz, hogy menni fog-e ez a nagy adatforgalom ami egy időben lesz majd a NAS és a sz.gép, v.mint a sz.gép és tv között.
[ Szerkesztve ]
-
krealon
Topikgazda
válasz jakkrisz #6188 üzenetére
"Van valami jelentősége megbízhatóság, sebesség szempontjából annak, hogy a fontosabb eszközök a switchre vagy a routere kapcsolódnak?"
Az egymassal nagymennyisegu adatot forgalmazo eszkozok lehetoleg azonos switch-re kapcsoldjanak, mert kulonben a switch-ek kozotti kapcsolat valik szuk kereszmetszette. (Tekintve, hogy a belso-halozati forgalom mindig a leheto legrovidebb utvonalon halad.)
-
Magnat
veterán
válasz jakkrisz #6185 üzenetére
Szia,
ha vmi alap, de gigabites switchet veszel, akkor a switch tetszőleges portját kösd össze a router tetszőleges lan portjával és mind a switchen, mind a routeren lévő maradék lan portokat szabadon felhasználhatod a nas és a felsorolt eszközök csatlakoztatására - én max annyit tennék még meg, h a nast a routerre kötném, meg esetleg még a Macet is. Ha olcsón akarod megúszni, akkor veszel gombokért egy 100mb-es switchet és arra kötöd a tv-t meg a nyomtatót, azoknak nem nagyon kell sávszélesség, a többi meg maradjon a routeren.
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
krealon
Topikgazda
válasz klaca1978 #6183 üzenetére
"átjáró: 192.168.95.254 (ezt mondjuk nem értem miért nem 80 a harmadik oktet, talán +dhcp)"
Azert ez az atjaro, mert a konvenciokkal ellentetben 20-as maszkot hasznaltak ebben a C tipusu IPv4 alhalozatban (ld IP szubet szamitas).
"Meg lehet oldani, hogy a két alhálózati között kapcsolatot?"
A ket alhalozat kozotti routeren (Cisco 892FSP) kell beallitani a routing-ot illetve a tuzfalat, hogy mukodjon.
Konkret leirassal nem tudok szolgalni, mert nem ismerem az eszkozt. -
jakkrisz
csendes tag
Sziasztok!
Hálózat építéshez egy kis tanácsra lenne szükségem. Jelenlegi hálózatom most így néz kiMobilnet
.
AC66U router-----LAN eszközök (Samsung Tv, Apple Tv, iMac, Nyomtató)
------ Wifi eszközök (mobil, tablet)Szeretnék egy NAS-t berakni a rendszerbe, de mivel nincs több port a routeren egy 4-es Switchet gondoltam a Router portjára rakni és arra kötni 4 eszközt.
Kérdésem az lenne, hogy melyik összeállítás lenne az amivel a rendszert a legtökéletesebben tudnám kihasználni?
Ez talán?Mobilnet
.
Ac66U router-------Switch (Samsung Tv, Apple Tv, iMac, NAS)
------- nyomtató
------- wifi eszközök (mobil, tablet)Az elsődleges cél az lenne, hogy a lehető legnagyobb sebességgel tudjon kommunikálni a Samsung Tv, Apple Tv, iMac, NAS egymással.
Elsődlegesen folyamatos adatmentésre és médialejátszásra használnám a NAS-t.
Ebben az összeállításban lehet valami probléma, összeakadás.Előre is köszi
Krisztián (nem túl jártas hálózatokban)[ Szerkesztve ]
-
boss16
csendes tag
Sziasztok!
A következő a problémám. Adott egy TP-Link TL-WR743ND típusú router, amelynek LAN portjára van kötve egy DUNE médialejátszó. A router acces point (bridge with AP) módban WIFI-vel szeretném összekötni egy FritzBox 3490-es routerhez kapcsolódó hálózathoz. A TP-Link-en az IP kiosztás manuális, a FritzBox látja is az AP-t és a DUNE-t, de ennyi, a megosztott tartalmakat nem látom a médialejátszón. Ahová eddig eljutottam a probléma talán az lehet, hogy a FritzBox és az eddig hozzá kapcsolt eszközök mindegyike egy tartományba (OTTHON munkacsoport) tartozik, azonban sem a TP-Link, sem a DUNE nem tartalmaz olyan beállítást ahol elz lehetne beállítani. Érdekes viszont, hogy ha kábellel kötöm össze (ez csak ideiglenes megoldás) a FritzBoxot és az AP-t, akkor a probléma megoldódik és a DUNE mindent lát a hálózaton. Tud valaki segíteni, hogy mi lehet a gond a WLAN kapcsolattal, illetve, hogyan lehet az új eszközöket a meglévő tartományba felvenni. Köszi a válaszokat. -
klaca1978
tag
Sziasztok!
Adott két privát hálózat: 192.168.64.xx és egy másik 192.168.80.xx ami egy wifi hálózat. A két hálózat egy router-en van. (Cisco 892FSP) A tartományok közötti átjárhatóságot szeretném megvalósítani. Eddig a vnc tökéletesen működött, de most a fent wifi hálózat lett beiktatva, amihez sajnos nem sok hozzáférésem van. Dashboard felületen portátirányítási lehetőségem van semmi más.
Amit tudni lehet:
192.168.64.xx maszk: 255.255.255.0 átjátó: 192.168.64.254 másik: 192.168.80.xx maszk: 255.255.240.0
átjáró: 192.168.95.254 (ezt mondjuk nem értem miért nem 80 a harmadik oktet, talán +dhcp)
Sajnos nem tudok hozzáférni, és megnézni mert tiltva van, csak a portátírányítás van.
Meg lehet oldani, hogy a két alhálózati között kapcsolatot?. Elég lenne ha a vnc portját engedélyezni 80-as tartományon?
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
Erre valakinek valami ötlet?
Mondjuk a google/amazon cloud tudja ezeket?"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
brickm
őstag
Szia!
Én ilyen madzagot használok az esetek 80%-ban, kinti átfeszítésekhez is, (csak beleteszem gégecsőbe, sodronnyal párosítva) sose volt vele baj. Voltak 150méteres szakaszaim is, árnyékolatlanul kültéren és semmi zaj nem ült a kamerák képére.
Ha nagyon biztosra akarsz menni egyszeresen árnyékolt ftp-t vegyél és ahogy bambano tanácsolta kifursz az ajtótok felső szélén a folyosóra, be a villanyóra szekrénybe, ott meg simán vannak csövek lefelé.
(parasztdolog kicsit, de pl a meglévő szolgáltatók csatornája is rendelkezésre áll, ők ilyen 40-50-es lyukakat szoktak fúrni szintátkötéshez.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
az ethernet képes többféle dróton működni. ezért vannak olyan ethernet vezérlők, amiknél a fizikai meghajtó áramköröket (nagy vonalakban fogalmazva) cserélni lehet. a legtöbb switchben fixen be van építve a rezes dróthoz tartozó fizikai meghajtó. viszont van olyan is, aminél az sfp szabványnak megfelelő csatlakozó van, abba beledughatsz bármilyen sfp-nek megfelelő fizikai meghajtót. rezeset is, optikát is. amilyet beledugtál, olyan kábelt lehet rákötni. [link]
hogy a munkát könnyítsék és az alkatrészek számát csökkentsék, ezért csináltak olyan kábelt, aminek a végére fixen rá van szerelve maga az sfp csatlakozó is.
én nem biztos, hogy erőltetném a cat6-ot, árnyékoltat falon belül biztos nem. jó lesz neked a cat5e utp is.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
igen, az ftp az, amikor egy árnyékoló fólia van a 8 ér köré tekerve, de nem egyesével vagy párosával, mint az stp-ben, hanem összesen egy a 8-hoz.
optikának akkor lett volna értelme, ha nem tudod biztosítani, hogy egy 230-as áramról menjenek a cuccok. olyankor a földpotenciál nem biztos, hogy azonos mindenhol, amivel nem jó játszani. az ftp kábelnél ez lehet gond, ha az árnyékoló fóliáját mind a két végén leföldeled és a földpotenciál nem azonos, akkor abból baj lesz. ha ftp-t húzol be, csak az egyik végét szabad földelni.
optikából árulnak készre szerelt kábelt, akár olyat is, aminek a végén ott van a szükséges modul, nem egy veszett nagy összeg [link]. szerintem ha hosszabbat kérsz, le tudják gyártani. ha ilyet behúzol, akkor neked nincs külön optika specifikus dolgod, nem kell spéci szerszám, stb.
-
nagyúr
válasz bambano #6173 üzenetére
Köszönöm a gyors választ
Téglaépítésű családi házról van szó.
A második linken az elsőt szerintem adják méterre is.
Földeléses dolgot nem igazán értem. Routertől-routerig menne a kábel.Optikához teljesen kuka vagyok. Annyit láttam belőle, amikor hozták hozzánk a DIGI-t. Gondolom spéci szerszámok, meg spéci eszközök kellenek a két végponton.
FTP alatt ezt a kábelt érteted?: [link]
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
a drótnélküli boltban (hehe ) is árulnak ilyet, meg az ostelsatnál is, ha jól látom.
[link] [link]az persze kérdés, hogy a csomagolási mennyiségük milyen, egy dobozban 305 méter szokott lenni. vagy megbontják a kedvedért, vagy nem...
azon is agyalnék, hogy panelben mindig van közművek számára csatorna és aknak. megnézném, hogy nem tudok-e beletolakodni. az áram számára kialakított lyukon kiviszed a kábelt a folyosóra, ott van közműakna, ott áthidalod a szinteket, és a másik lakásba ugyanúgy vissza.
lehet, hogy ftp-t lenne érdemes venni, de arra vigyázzatok, hogy nehogy földeljétek mindkét végét, mert abból csúnya dolgok jönnek ki. esetleg fontold meg, hogy optika legyen. az sem olyan nagyon drága.
-
nagyúr
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani jó minőségű, legalább gigabites kültéri UTP kábelt? Emeletes ház falán kívül szeretnénk két szint között elvinni a hálózatot. Egyszerűbb ablakkeretet fúrni, mint vasbeton födémet. Beltérit nem szeretnék használni, mert szerintem nem viselné jól az időjárási viszonyokat. Nem szükséges, hogy önhordó legyen, mert elvileg nem lesz levegőben kifeszítve, de az sem baj, ha önhordó. Nem tudom, hogy szükséges-e, hogy árnyékolt legyen.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
opr
nagyúr
válasz Gubek-Einste #6170 üzenetére
Összeg: egy szolgáltatót meg tudunk fizetni, de azért saját rendszert kiépíteni már nem hiszem.
Szaktudás: háááát, minél egyszerűbb megoldani, illetve minél üzembiztosabb, annál jobb.Mint látható finoman szólva nem vagyok szakija az ügynek.
Álmaimban ilyen kattintgatós (linuxon apt-getelős), varázslós valami szerepel, amit felrakok egy gépre, megkérdezi, mit szeretnék menteni, milyen gyakran, zippeljen/titkosítson-e, illetve mikor töltse fel, és kész vagyok.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
titán
-
opr
nagyúr
Hát, jelenleg csak a programozók munkájáról készül mentés, konkrétan úgy, hogy:
a) gép: linux, svn-server
b) gép: fentebb is említett linux server, főleg backup célokra, az svn-ről készít időzített mentéseket.Ami nincs:
- win-es solidworks-ös gépekről biztonsági mentés
- mac-es photoshop-os gépről biztonsági mentésÉn laikusként két verziót látok:
a) minden gépről menjen fel valahogy az adat az alapból is biztonsági mentésre használt linuxos gépre, amin meg legyen egy program, ami annyit csinál, hogy ezt dátumozva vagy valahogy a régit is megtartva egy darabig, x időnként feltölti a mappa tartalmát valahovab) egy komplett megoldás, aminek van mindegyik oprendszeren futó programja, ami megoldja ezt az egészet, akár gépenként lebontva a mentést
Az, hogy az svn backupra használt gépre felkerüljön bármi, nem erős előfeltétele a nyertesnek.
Ez alapján talán a "semmi sincs, csak keresünk egy komplett megoldást" válasz a helyes megfejtés.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
opr
nagyúr
Ööö, nem értem pontosan a kérdést.
Konkrétan valami szolgáltatót/programcsomagot keresek, ami tudja azokat, amiket felsoroltam. Természetesen nem (feltétlenül) ingyenes szolgáltatásra gondolok.Ha a távoli szerver alatt a saját linuxosat érted, akkor arra van root, azzal úgy lehet, ahogy akarunk/amit a backup program(ok) tud(nak).
-
opr
nagyúr
Jól érted, pontosan így van, van egy raklap kliensgép, amikről bizonyos mappákat szeretnék feltölteni valahova messzire.
Combos netkapcsolat adott, nameg este amúgyis dolgozhat nyugodtan, összességében úgy kb havi 30-40gb adatról van szó, az meg annyira azért nem sok. Ha be lehet állítani, hogy minden este mondjuk 11kor kezdjen el dolgozni, amikor senki nincs bent, akkor nem gáz, hogy agyonvágjuk a netet.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Szia!
Ez így elég kevés infó. Cloud backup alatt mire gondoltál?
Jól értem van egy rakat kliensgép, amit egy szerverre szeretnél menteni, ami nem a kliensek hálózatán van, hanem valahol messze. Ehhez azért elég combos netkapcsolat kell, hogy belátható időn belül felmenjenek a cuccok.Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
opr
nagyúr
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem cloud backup témában.
Kb egyszeri 200, meg havi 30-40gb-ot kéne backupolni (és ezeket megtartani természetesen).
Van ezek között forráskód, solidworks meg photoshop, illetve ami fontosabb, támogatni kell a linuxot (ubuntu 14+.x LTS, x64), win-t(7-10), és a macOSX-et is.Plusszpont, ha tud olyat, hogy adott gépekről egy-két mappát feltölt egy linuxos serverre, mint helyi backup, aztán onnan feltölti a hálóba, de ez nem létfeltétel.
Ha bármi kérdés van, jöhet, bár ennél sokkal többet nem nagyon tudok.
Ha nem a jó helyre írtam, nagyon megköszönöm, ha valaki átirányít, Én nem találtam ilyenre szakosodott topicot.
Előre is köszönöm!
-
Tamy
senior tag
válasz Doky586 #6161 üzenetére
Igen, mert ilyen képet találtam, de ott a kábelre írja is, hogy CAT-3. Ha CAT-5E kábelen viszed, ott megy a 100 Mbit. Több helyen használom így, teljesen rendben van.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
-
-
Edorn
senior tag
Van egy nagy multifunkciós irodai nyomtatónk. Amibe most került fax modem is. Viszont csak egy (cat5e) kábel vezet hozzá.
Kérdés: azt az egy darab kábelt szét lehet-e osztani nyomtató nethálózati kábelre és fax kábelre? Elosztóval találkoztam már, meg használtam is asztali gép netkábelre és telefonvonalra való szétbontásra, csak nem tudom, hogy itt is működne-e, illetve lenne-e valami hátránya?
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
Gh0sT
addikt
válasz krealon #6154 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Este teszek vele egy próbát. Közben olvasgattam külföldi fórumokat is és több helyen azt írják, hogy a beállítások után az eszköz admin felülete elérhetetlen és ez normális . Ha újra akarom konfigurálni, akkor reseteljem. Meglehetősen furcsa ez számomra.A bridge-en elvileg le van tiltva a DHCP, a routerem fixen a 192.168.1.103-as IP címet osztja ki neki (statikus DHCP). Ezek szerint ha a bridge admin felületén sikerülne beállítanom fixre az IP címet, akkor ezt a 103-at nem adhatom meg neki? A routeremben kell valamit állítanom (DHCP-re gondolok)?
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
krealon
Topikgazda
"A Bridge-et választottam,"
Nagyon jol tetted.
"rákapcsolódtam vele a router wifi hálózatára, látja mindegyik gép a nyomtatót, szuperül működik minden, csak éppen nem érem el sehogy sem az admin felületet hogy bármit is állítgassak. Mit rontok el? Az eredeti IP 192.168.10.253 volt, ezen konfiguráltam. Most viszont a routerem kioszt neki egy 192.168.1.x címet, amin viszont nincs admin felület."
A sajat IP-je megmaradt az eredeti 192.168.10.253, viszont a geped ezt a routeren kivul keresi, mert a helyi halozat IP cimtartomanyan (192.168.1.1 - 192.168.1.255) kivul esik.
A megoldas, hogy statikusan beallitasz egy IP cimet a gepednek a 192.168.10.1 - 192.168.10.252 tartomanybol (netmask 255.255.255.0), es akkor elerheted a bridge konfiguracios oldalat a korabbi IP-n (192.168.10.253).
Ha szeretned, hogy statikus IP nelkul is elerheto legyen, akkor
- le kell tiltani a DHCP szervert a bridge-en, ha aktiv
- at kell allitani a bridge eszkoz IP cimet a 192.168.1.x tartomanyba, de ugy, hogy ne utkozzon se a fo router altal kiosztott DHCP cimekkel, se pedig a fixen beallitottakkal.
Ezutan a gepedet visza lehet allitani DHCP modba. -
brickm
őstag
válasz DrojDtroll #6151 üzenetére
-
DrojDtroll
veterán
Egy ssh kapcsolat "végtelen" ideig fennállhat újra bejelentkezés nélkül?
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert nem igazán tudom, hogy mit csinálok.
Adott ez az izé:Tulajdonképpen egy dolog miatt vettem. Van egy nyomtatóm, amit UTP kábellel rá tudnék kötni a routerre, hogy kvázi hálózati nyomtatóként funkcionáljon és bármelyik eszközről elérjem. A gond annyi, hogy a router és a nyomtató nem egy szobában vannak, és a kábelezés sem megoldható esztétikusan, marad tehát a fenti kényszermegoldás.
Az elképzelés, és amit szeretnék: a képen látható izé (mi ennek a rendes neve?) rácsatlakozna a router wifi hálózatára majd ebbe dugnám a nyomtató UTP kábelét. A probléma ott kezdődik, hogy az admin felületen választhatok 5 féle dolog közül, hogy miként is funkcionáljon:
- AP
- Router
- Repeater
- Bridge
- ClientA Bridge-et választottam, rákapcsolódtam vele a router wifi hálózatára, látja mindegyik gép a nyomtatót, szuperül működik minden, csak éppen nem érem el sehogy sem az admin felületet hogy bármit is állítgassak. Mit rontok el? Az eredeti IP 192.168.10.253 volt, ezen konfiguráltam. Most viszont a routerem kioszt neki egy 192.168.1.x címet, amin viszont nincs admin felület.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
-
bambano
titán
ahol vacak az áram, ott kettős konverziós online szünetmentest szokás telepíteni.
ethernetet akkor érdemes védeni, ha olyan helyen megy a kábel, hogy kerülhet rá nagyfeszültség, akár érintéssel, akár mágneses módon. sima irodába felesleges.
ha problémás lehet az ethernet, akkor érdemes ftp-vel kábelezni, de ott nagyon oda kell figyelni a földelésre. ha nem tudod az egészet egy aljzatból táplálni, akkor érdemes optikát húzni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
brickm
őstag
Más:
Aki esetleg jártas az informatikai rackszekrények telepítésében, üzemeltetésében.
Milyen típusú túlfeszültségvédelem a standard ilyen létesítéseknél?
Gondolom a szünetmentes betáplálás elengedhetetlen az üzemvitel és a hálózat felőli kószaságok védelme miatt is. Az ethernet portokra ülő túlfeszültségek ellen szokás védekezni egy 30-40-60 portos eszközparknál, vagy csak kiemelt nagyfeszültséggel dolgozó helyeken? -
brickm
őstag
válasz Doky586 #6143 üzenetére
De amúgy az se feltétlenül igaz, hogy pl minden mekiben egyforma hálózati beállításokat alkalmaznak.
Pl a vagyonvédelmi és megfigyelő rendszereket több mekiben is én telepítettem\cseréltem\karbantartottam,javítottam, tudom, hogy még azok sem egyformák...sőt...
mintha semmi köze nem lenne egymáshoz a mekiknek. (igazából nincs is, mivel szinte minden meki más tulajdonban van...a brand közös csak) -
"Miért nem próbálod ki?"
Szívesen kipróbálnám. De ha a skype-ra úgysincs semmi hatással a saját maga által létrehozott portforward, ezért inkább egy másik voip programmal tenném ezt..
A VoipConnect-et otthon leteszteltem: csak akkor tud hívást fogadni ha kézzel beállítom a routeren a portforwardot (ezen progiban sajnos nincs upnp). Van olyan program amivel ezt manuálisan be tudom állítani egy upnp képes routeren (pl hotspoton) ?
-
titán
válasz Doky586 #6140 üzenetére
Az lehet, hogy 1-1 cég egységesen kezeli a sajátját de kérdés, hogy a különböző cégek egymáshoz képest milyen beállításokat használnak.
Tapasztaltam olyat, hogy volt ahol "ereszd el a hajamat" módon mindent lehetett és olyat is, hogy a nem lehet levelező programot használni mert tiltott volna a pop3/imap/smtp használata (webmail ment) és/vagy bizonyos oldalak elérése (pl Facebook/letöltő oldalak).Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
brickm
őstag
válasz Doky586 #6138 üzenetére
Miért nem próbálod ki?
Meglepődnék,ha engedélyezve lenne...
Egyébként a skype hívásfogadáshoz nem kell upnp,miért is kéne?
A skype ahogy a TV is egy saját host bázisba callback-el, ezzel jön létre a kapcsolat...
Aki téged hív nem a te ip címedet és portodat dobja meg egy csomaggal,hanem a skype szerverét.Nézz utána a reverse kapcsolatok alapfeltételeinek... A kliens oldalon semmiféle port szabálynak nem kell teljesülni...ezért jók a szerveroldalon futó reverse tcp meterpreterek...
[ Szerkesztve ]
-
válasz Gubek-Einste #6139 üzenetére
A nagy multik (Meki, Auchan, stb) egységesen üzemeltetik országosan százasával megtalálható üzleteiket, egységes beállításokkal.
De ha nem tudod a választ akkor tökéletes a válaszod..
-
titán
-
Leírom újból a kérdésem:
Nem tudjátok véletlenül hogy a nyilvános hotspotokon működik-e az UPnP ?Nem az a kérdés kinek mi a véleménye róla, vagy használja-e; hanem az hogy az ezt igénylő szolgáltatások működnek-e hotspotokon. Pl Skype hívásfogadás megy-e? (nem tudom hogy ehhez nélkülözhetetlen vagy csak opcionális-e az upnp)
-
Ez nekem is csak a napokban tűnt fel: amint bekapcsolom az Androidos telefonom a Skype beírja magát a routerbe, pedig a telefonon nincs beállítva hogy automatikusan fusson, csak simán telepítve van.:
gondolom nem véletlenül teszi...Gubek-Einste: Az IP cím is egyedi mindenkinél a hotspoton.. emiatt a portszám is mindenkinél egyedi kell hogy legyen..
[ Szerkesztve ]
-
titán
-
Nem tudjátok véletlenül hogy a nyilvános hotspotokon (pl Meki, bevásárlóközpontok, stb) működik az UPnP ?
Azért kérdem mert ha működik akkor lehet Skype hívást fogadni, de ha nem akkor csak hívást indítani lehet..
-
PumpkinSeed
addikt
válasz bambano #6131 üzenetére
Igen, de amikor ilyen containereket csinálnuk ez a két bevett szokás van ahhoz, hogy a containerek hálózatba legyenek kötve. Vagy az lxcbr0-t bridge-elem, vagy a containerkből álló belső hálózatot nat-oljuk az lxcbr0-n keresztül. Amúgy azért ez a neve, mert mindenhol így hívják, teljesen mindegy milyen nevet adok neki, mert én hozom létre, amúgy eddig mindig bridgeltem, de most ki akarom próbálni natolva is.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
bambano
titán
válasz PumpkinSeed #6130 üzenetére
az lxcbr0 név eléggé bridge-nek tűnik messziről másrészt meg a nat és a bridge két teljesen külön fogalomkör, a nat az l3, a bridge meg l2, tehát hogy merül fel a kérdés, hogy helyettesíthető-e?
a házadnál se jut eszedbe az alapozást tetővel helyettesíteni, csak mert gyorsabb...[ Szerkesztve ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz bambano #6129 üzenetére
Hogy értve több információt? Vannak a containerek, van egy eth0 ami a szerver publikus IP címe és van az lxcbr0 ami a containerek hálózatának "routere" és a nat-ot a lxcbr0 és az eth0 között csináltam meg. Bridge-t nem csináltam, de nem is akarom, mert ez a nat is jónak tűnik.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
bambano
titán
válasz PumpkinSeed #6127 üzenetére
első olvasatra egyik se.
jöhetne részletesebb infó.
ráadásul ha nat szóba került, akkor ott valószínűleg nem több publikus ip-ről van szó, tehát egy natolás egyébként is van.
második olvasatra meg mindegy, mert mindkettővel elég jól elbánik a kernelEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
titán
válasz PumpkinSeed #6127 üzenetére
Nyilván a bridge.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
PumpkinSeed
addikt
Terhelés szempontjából melyik lenne a jobb választás a NAT vagy a bridge? Egy szerveren van 5 linux containerem és azokat fog össze egy routerként szolgáló interfész. Ezeket akarom a külvilág számára láthatóvá tenni, de mivel elég nagy terhelést fognak kapni, ezért érdekelne, hogy melyik lenne a jobb választás?
-
bambano
titán
Egy Ilyennel 8-9 kilométer közötti távolságon egy csatornás, kicsit koros antennával 40 Mbps-t át lehet tolni, viszonylag stabilan. Rendes antennával 70Mbps-t vagy többet is.
Szóval ha a tornyot nem számoljuk, 100 környékén megvan egy link.
-
-
bambano
titán
azt, hogy 8-9 kilométeres szakaszon számít a Föld görbülete, azt teljesen komolyan gondolom.
hogy nálatok konkrétan mekkora torony kellene, az képezheti vita tárgyát, de az biztos, hogy elég magasnak kell lennie.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
brickm
őstag
válasz bambano #6121 üzenetére
Hát amennyiben komolyan gondolod a föld görbületi számítást,..akkor nem
De ha hasraütöttél a számmal, akkor érdekel. ugyanis alapvetően magas 16méter körüli magasság az épület teteje. Ha mondjuk 20méterre kell kiemelni a cuccot, a siló tetejére 4-5 méternyi kiemelést nem nagy dolog csinálni, így a 20méteres magasság megoldott.
Mindjárt mérek egy pontos légvonal távolságot.
..
jh.9km jó volt a tipp.
[link] -
bambano
titán
oké, tehát rugalmas a költségvetés.
8-9 kilométer áthidalásánál már jelentősen focizik, hogy görbül a föld. emiatt magasra kell tenni az antennákat. ehhez két darab 35 méteres oszlop kell, 8 millió forint/darab.
folytassam?Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
brickm
őstag
válasz bambano #6119 üzenetére
Hát a költségvetés aránylag rugalmas. Egy nagyobb biztonságtechnikai beruházás része.
Nyilván nem az árcédula legtetejéről szeretnék indulni....megbízható eszközre lenne szükség.
A Sávszélesség is rugalmas. A dolog lényege, hogy legyen egy állandó kapcsolat. Ha 1Mb\s, akkor annyi, ha 5, akkor annyi.
(esetleges riasztás esetén a kamerákról egy-egy snapshot-ot kell elküldenie a rendszernek. Ehhez az 1-2 Mb-es sávszél is elegendő.
Illetve adott területhez tartozó kamerának képét 3-4-5 FPS-sel lestreamelni egy klienssel... -
brickm
őstag
Sziasztok!
Légvonalban 8-9 km-t mivel lőnnétek át informatikai hálózat szempontjából?
Van valami bevált pont-pont megoldás?
Egy belsőhálózathoz kellene hozzáférni távolról, de a helyszínen nincs internetkapcsolat....még mobiltérerő se. Arra gondoltam, hogy a legközelebbi városban lévő telephelyről benéznénk wifiantennával. -
ludla
őstag
Sziasztok! Érdeklődnék valaki tudna segíteni egy olyan gondom lenne, van megosztva egy Windows 10 Pro gép a hálózatban, de a Windows 10 Home gépek nem tudnak csatlakozni hozzá, belépési adatokat kér de azt nem adtunk meg. Viszont a Windows 10 Pro gépeknél nem kér semmi belépési procedúrát.
Mit kellene beállítanunk a gépeken?
Köszönöm a segítségeket!https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
brickm
őstag
válasz bambano #6115 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Egyelőre routerOS-el se tudok routolni, nemhogy debiannal... csak próbálgatom... dhcp klienseket-servereket, pppoe kapcsolatokat csinálni. portokat szűrni, továbbítani. Ilyesmit.
Most kilátásban van egy RB1100AH és egy kis 750 aztán nem akarok teljesen értetlenül elé állni a dolognak.
Múltkor pitiszkáltam kicsit egy felkonfigolt 750GL-t, aztán nagyon megtetszett. -
bambano
titán
én 18 interfészig próbáltam, nem ütötte egyik se a másikat.
ha pc-vel akarsz routolni, akkor szerintem debian és nem routeros.
ha gigás a drót, akkor mindegy, ha 100 megás, akkor szerintem kereszt, de ez is mindegy, mert beledugod, és ha nem megy, cseréled.szerk: az sokat javít a teljesítményen, ha külön irq-t tudsz adni a kártyáknak és minden processzorra ráküldöd az irq-kat.
[ Szerkesztve ]
-
brickm
őstag
más:
Ha egy PC-be teszek egy hálózati kártyát(vagy kettőt) az alaplapi interfészen kívül, azt egyidőben tudom használni, vagy egyik üti a másikat?
MikrotikOS-t tennék a gépre...Ehhez kellene 2-3 interface.
Illetve ha ilyen módon csinálok routert a pc-ből, milyen kábelt kell tegyek a rákapcsolt pc és a routerpc közé? Patch, vagy crossover-t? -
veterán
válasz krealon #6110 üzenetére
Nos, ellenőriztem az MTU-t. 1472+28 a helyes érték a leírás alapján is, de egyébként is 1500-on volt. Közben, előjött egy WIN7-es kliensen is. Sokadik próbálkozásra (másik switch, másik port, másik kábel) rájöttem, hogy valamiért nyilvános hálózatként kezelte a rendszer a belső hálót is. Tűzfalat kikapcsoltam, semmi eredmény. Töröltem az összes hálózatot, újraindítottam, megadtam, hogy munkahelyi, és v'oila, a WIN7 kliens rendbe jött.
Na most, ugyanezt WIN10-en ellőni már registry buhera nélkül nem lehet megtenni, de hiába töröltem minden hálót, majd ismertettem fel újra az oprendszerrel, a probléma megmaradt. Kínomban már újratelepítettem az oprendszert, megadtam ,hogy privát hálózat, de ugyanúgy lassú maradt. Lassan cserélnem kellene a routert, úgy érzem...
-
krealon
Topikgazda
"Én nem tudom, mi a franc van ezzel a hálózattal"
-
Nálam volt most hasonló rejtélyes hibajelenség (router fagyás, belassulás): az okozta hogy az UTP kábelt átvezettem egy VV eszközön. 100as switchel tökéletesen működött évekig, de miután 1000esre cseréltem minden meghülyült. Csak kábelteszterrel derítettem ki hogy a gyári VV átvezetés 8 vezetékéből csak 6 van bekötve, de abból is 2 fel van cserélve..
-
-
veterán
válasz krealon #6103 üzenetére
A win7 klienseken miért nem jelentkezik? A Linksys RV082 teljesen SOHO beállításokkal fut, a failover load balance az egyetlen extra szolgáltatás.
Az UDP sem százas, mert a TV ugyan stabil, de érezhetően lassabb az átvitel sebessége, mint a hálózat bármely gépén.
[ Szerkesztve ]
-
krealon
Topikgazda
"Járt már úgy valaki, hogy Windows 10 alatt egyszerűen nem megy a letöltés? Megindul a teljes sávszélességgel, majd hirtelen visszazuhan egészen 0,xx Mbps-ig, majd végül megáll."
Tipikus MTU hibanak tunik nekem. Mintha az ICMP eszetlenul szurve lenne.
(#6096) Timer
"Olyan, mintha a hiba csak a TCP forgalmat érintené. TeamViewer UDP-vel lazán csatlakozik, hiba nélkül dolgozok akár órákat is vele."Ezutan meg valoszinubb.
-
Blasius
tag
Ha a routereket felcserélem (R2-HS kapcsolat wifin) akkor R2-n keresztül is gyors a letöltés. R2 nem tud wsd-t, K2-n csak WiFi van, így ez K1-el lett mérve.
Ha K2 az eredeti elrendezés szerint R1-re van kötve (wds wifi) akkor a net gyors. K2-n nincs korlátozás.
Ha az eredeti elrendezés szerint K1-et kötöm R2-re wifivel, akkor a net lassú. Viszont ha kábellel akkor gyors.
Szóval úgy tűnik hogy a wifi-kábel-wifi elrendezés lassú, akárhogy is cserélgetem a routereket (de csak a net lassú, két kliens között az ftp ekkor is gyors volt). De a wifi-kábel-kábel elrendezés gyorsnak tűnik.
Ha ''a'' ram megy dualban ''b'' rammal, és ''c'' ram megy dualban ''b'' rammal, akkor ''a'' ram megy dualban ''c'' rammal?
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Jelszókezelők
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Számítási kapacitásban és hardverben gazdag 2025-öt kíván a PROHARDVER!
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trollok komolyan
- Gitáros topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest