Hirdetés
- Mindent a StreamSharkról!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Csalók a Facebookon.De ennyi???
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A fénynél gyorsabban
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
mettek
addikt
válasz kerobi #41827 üzenetére
Szia. Nekem volt külső stúdió hangkártyám és egy 250ohmos Beyerrel használtam. Nagyon szépen szólt. Az a helyzet hogy ezekbe a hangkártyákba nem biztos hogy a legjobb D/A konvertert építik be de az se biztos hogy különbséget tudna tenni az ember egy ilyen és egy 100ezer Ft-ős dac között... Sajnos ezeket nehéz kipróbálni megvétel előtt. Ha külső hangkártyában gondolkodsz akkor mindenképpen a Focusrite vagy Maudio márkát javaslom. A dac-okról pedig nem sokat tudok mondani mert én sem hallottam még őket. Pont tegnap vettem a számítógépembe egy Asus Xonar essence st kártyát, ennek elvileg jófajta dac-ja van. Ha érdeke milyenek a tapasztalataim vele akkor írj rám majd.
A fülest pedig ne mások ajánlásai alapján vedd meg mert neked lehet más tetszene. Nemrég voltam Budán a fejhallgatóplázában és meghallgattam pár fülest. Pl nekem a 100ezer Ft-os Hifiman 400 egyáltalán nem tetszett illetve az Akg q701 sem. A legjobban a Sennheiser hd598 jött be. Nálam verte a drágább füleseket. Ezt ki kell próbálni és neked eldönteni mert ezek nem olcsó dolgok.
Javaslom tehát az Akg-t, Beyerdinamicot, Sennheisert. Mindegyik teljesen más karakter.[ Szerkesztve ]
PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
törölt tag
válasz kerobi #41831 üzenetére
A DAC-ok nem erősítenek, csak digitális jelet alakítanak analóggá. A hangkártyád is ezt csinálja, csak abban van olyan chip is, ami analógot alakít digitálissá, illetve egyesekben van erősítő is.
A belső hangkártya is csak egy modul. Az inetgrált VGA-t is kikerülöd, amikor beteszel egy kártyát, pont így néz ki egy DAC is, ha bedugod az USB-be, akkor a gép arra küldi a hangot (digitális jelként), nem pedig a hangkártyára.
-
titán
válasz kerobi #41831 üzenetére
Nagyon alapoktól:
Hogyan lesz hang az mp3 fájlból?
1. A lejátszó szoftver tömörítetlen PCM adatfolyamra alakítja a fájl tartalmát, és elindítja az operációs rendszer hangkezelése felé.2. Az oprendszer vagy előfeldolgozza ezt a jelet (WDM, DirectSound), vagy változtatás nélkül (WASAPI, ASIO) küldi tovább a hangfeldolgozó driver felé.
3. A hangfeldolgozó driver vezérli a hangeszközt. Egy rendszerben egyszerre lehet több hangeszköz. Pl, alaplapra integrált hangeszköz, kártyán az alaplapba dugott hangeszköz, USB-n, firewire-n, thunderbolton csatlakozó (külső) hangeszköz. Ezek az egy egységet alkotó hangeszközök. Vannak olyan hangeszközök is, ahol a hangeszköz két különálló egységet alkot. Az egyik egység a digitális rész, ezt szokás transzportnak hívni, hiszen a feladata a digitális jel digitális formában továbbküldése (általában SPDIF és AES3 formátumban, de létezik egy csomó egzotikus formátum is: I2S, ADAT, AES10, stb), a másik egység az átalakító és analóg egység. A két egység együtt látja el a hangeszköz feladatait, és az operációs rendszer számára csak a transzport látható, annak van saját drivere.
4. A driver segítségével a hangeszköz elektromos jelet állít elő a szoftver és az oprendszer utasításai alapján.
5. Ez először egy digitális jel (valójában többféle formátum, néha össze-vissza alakítgatva), ami később (két egységből álló eszköz esetén a külső egységben) a beépített DA konverter IC (igen, erről kapta a nevét a DAC eszköz is) egy analóg villamos jellé alakít. Ez a jel alacsony feszültségű, áramerősségű, és nagy kimeneti impedanciás. Ha tanultál kevés általános iskolai villamosságot, akkor sejted, hogy a kis áramerősség és az alacsony feszültség együtt nem jelent jót a teljesítményt igénylő eszközöknek, ilyen pl a fejhallgató és a hangszóró.
6. Még a hangeszközön belül a DAC IC-ből az analóg villamos jel egy sok lépcsős előerősítő fázisba kerül, aminek a végén egy még mindig gyenge jelerősségű jel jön létre, ami még mindig nem igazán elégséges a fejhallgató meghajtására. Az impedancia még mindig magasabb az optimálisnál, emiatt a frekvenciaátvitel nem tökéletes, lassú feszültségváltozási képesség, emiatt kicsi a részletesség, és gyenge az áramerősség, tehát, ha a folyamatos hangerő esetleg elegendő is, a hangerőcsúcsok lekonyulnak, csökken a dinamika.
7. Hogy ezeket kiküszöböljék, ezért születtek meg az erősítők. Bizonyos esetben az erősítő egybe van integrálva a hangeszközzel,akkor azt mondjuk, hogy van erősített füles kimenete is. De a hangeszközhöz analóg IC (interkonnekt) kábelen keresztül csatlakoztatható külső fejhallgató erősítő is, akkor az végzi el az impedancia csökkentését (nulla ohm közelire), a kimeneti feszültség emelését (a fejhallgatók számára optimális szintre), és az áramerősség biztosítását (szintén a fejhallgatók számára optimális szintre).
8. A fejhallgató egy transzduktor (energiaátalakító), ami a villamos energiából hangot állít elő, ami pedig légnyomásváltozás. Ezt a légnyomásváltozást fogja fel a füled, és abból lesz a hallott hang az agyban.
Ez alapján már talán érted, hogyan kerüli meg a hang az alaplapi hangkártyát. Az is csak egy hangeszköz a sok lehetséges közül. A Heed Canamp egy fejhallgató erősítő, azaz a 7. pontben emített eszköz, a hangeszköz után kell kötni a fejhallgató elé közvetlenül.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
-
.DLL
veterán
válasz kerobi #41838 üzenetére
Igen, jól írtad a dolgokat. Persze nem csak 95k-s Canamp létezik, vannak olcsóbban is fejhallgatóerősítők. A K550 már megérdemel egy jó fajta 40k-s DAC-ot és egy szintén jó 40e körüli fejhallgatóerősítőt is. Azért emeltem ki mindkét helyen a jót, hogy ne valami túlárazott HiFi és ál-audiofil cuccot vegyél, aminek a hangminősége nem éri el az árkategóriája szintjét, mert az nyilván nem éri meg.
Nyilván olcsóbb-drágább felszerelésre is rá lehet kötni egy fejhallgatót, de van nagyjából egy szint ami elegndően kihozza a fejhallgató tudását.
Van mégegy szempont: a szinergia, bár ez inkább csak HiFi zenehallgatáskor oly fontos, zenekészítéskor a pontos hangú rendszerre kell törekedni. Tehát a szinergia, az "együttállás" az amikor az eszközök hangja, hiányosságaik, erősségeik, pont tökéletesen passzolnak egymáshoz. Amikor a hibákat csökkenteik, az erényeket erősítik a hallgató számára (ez egyénenként változó, hogy ki mit szeret)Tehát mégegyszer a DAC csak ha hang előállításáért felelős. Egy hangkártyáben pedig van hang bemenet is, amiből digitális jelet készít. Ha ez neked felesleges, akkor ne hangkártyát vegyél. !Noha vannak elég jól szólók ezek között, de általában így is drágábbak ugye a felvételi rész miatt. (Előny, hogy lehet magyarországon kapni, mind egy csomó jó DAC ami csak DAC, az külföldről beszerezhető)
(P.H.)
-
.DLL
veterán
válasz kerobi #41979 üzenetére
Kiskeres alkatrészárak nagyon magasak. A gyárakban 10ezres tételeket megrendelve minden alkatrézből plusz a gyártás sebességével egy bizonyos szintig mára már nem veheti fel a versenyt a DIY, kivéve ha egy szép hobbit szeretnél magadnak.
Ebay-en keress rá: Xmos U8 WM8741 DAC, vagy Xmos U8 DSD1796 DAC.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
krichd1
addikt
válasz kerobi #42207 üzenetére
Srh440 nem rosszabb fejhallgató, mint az M50X vagy a K240 MKII. Ezek közül az Srh440-et mondanám leginkább lineárisnak, persze abszolút értékben az sem az. Az M50X-et és az K240 MKII-t sem mondanám jó ár/érétk arányúnak. A Xonar u7 messze nem az a kategória, mint Bici kiválasztott párosa.
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
félisten
válasz kerobi #42207 üzenetére
Hallottam azt az AT fejest egy rövid ideig, és sokalltam a mélyeket. A Shure kissé mélyhiányos, főleg 80Hz alatt, de még mindig jobban passzol az ízlésemhez, mint az említett AT.
Az ASUS Xonar külső hangkártyáról olvastam jót és rosszat is. Gondolom, viszonyítás kérdése.(#42208) krichd1: Szerinted jól összepasszolnak a felsorolt szett darabjai?
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
kismikis
tag
válasz kerobi #42720 üzenetére
Igen, lehet, sőt az a gazdaságos. A hifi kábelek általában esztelenül árazott hobbi termékek, a mikrofon kábelek profi cuccok. Nálam a Canare L-4E6S vált be, de sajnos itthon már nem árulják. Helyette a Van Damme és a Belden kiváló minőségű és elérhető.
Ha szereted a nyugodt, tiszta hangot, akkor 4 erű starquad , nem ezüstözött, egyszerű, szimpla réz harisnyával árnyékolt kábel a nyerő. Például ezek.
A bekötés is fontos a jó hanghoz. A jel csak a szigetelt ereken mehet, az árnyékolást elegendő az egyik végen beforrasztani, így árnyékol, de jelet nem visz és nem torzít. Célszerű ezt a véget megjelölni, vagy mindegyik kábelt felirat szerint szerelni. A fórumokon megoszlanak a vélemények, a forrasztott véget a többség szerint forrás oldalra kell dugni, mások szerint az előerősítő felé,de ez már szőrszálhasogatás.[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz kerobi #42730 üzenetére
Hát, ez az, nem segít rajta, hogy mikrofonkábel elrendezésű, ha alapvetően vacak. A kábel nem sztereó (még ha úgy is tűnik neked), véletlenül se kösd be sztereó módban, közös földdel. Vagy fogd össze a belső csavart érpárt, és együtt kösd rá a jelre, a föld pedig menjen az árnyékolásra, vagy egy kicsit talán jobb megoldás, ha a az érpár egyik tagjára a jelet, másikra a földet kötöd. Budapesten tudsz vásárolni?
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
kukulec
őstag
válasz kerobi #78335 üzenetére
sry, hogy beleszólok, nekem dac box s2-m van, de a dac része ugyanaz. nagyon szépen szól, nagy felbontással, nem visít. nem xonar u7 kategória.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
Sinesol
veterán
válasz kerobi #78352 üzenetére
Az MSB Select DAC már 27 milla, ami még bőven mehet felfelé upgradekkel.
Preamp-ot itt nem látni, de van monoblokk 38 milláért.
Plusz ha már fejes topikban vagyunk, akkor kár lenne kihagyni a 12 millás fejeserősítőt.
Mondjuk itt azert technika is van rendesen, kemény az a DAC, meg hát bitang jól is néznek ki, teljesen indokoltnak látszik az árnövekedés.
[ Szerkesztve ]
-
Zoliee
senior tag
válasz kerobi #78599 üzenetére
Lassan 2 éve fejhallgatózom, és tényleg nehéz egy olyan láncot összehozni, melyben a komponensek is összhangban vannak egymással úgy, hogy a végeredmény megfeleljen az egyéni ízlésednek is hosszú távon.
Pl volt olyan fejhallgatóm, amit eladtam mert nem tetszett, de idővel újra beszereztem egyet belőle, és jelenlegi láncomon (másik dac/amp-al) nagy megelégedéssel használom.
Saját tapasztalat: minden új cuccnak adj időt/használd, de ha nem tetszik, akkor igenis váltani kell. Aztán, hogy jó irányba (a rossz komponenst lecserélve) sikerül-e tovább lépned, szerencse kérdése is. -
bkercso
nagyúr
válasz kerobi #78599 üzenetére
Ugye, hogy jó a 44,1kHz is. Van jobb, de tud az igen jó is lenni.
A filterváltásoknál egyáltalán nem hallok semmi kulonbseget.
Igen, Valaki egyáltalán nem hall semmit a világon, bár az nagyon ritka. Az is, aki a filtert hallja, bár az azért gyakoribb. Érzés / hangulat szinten van inkább csak diffi. Nagy nincs.
Slow filtert állíts be![ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz kerobi #78607 üzenetére
Fázistorzításuk más pl.
Pre ringing-et és post ringing-et okoz a D/A, amiknek egyrészt a mértéke szűrőfüggő, másrészt megváltoztatják a felharmonikusok megszólalásának idősorrendjét.
A valóságban a hangok általában úgy szólalnak meg, hogy a legmagasabb frekvenciájú összetevőket hallod először. Ez megváltozik a D/A során, és ez természetellenesnek hat.Léteznek zero-phase szűrők is, amik ezt nem eszik (nem pre-ringelnek), cserébe nagyobb a post ring, meg még nem tudom, mi a hátrányuk. Talán a meredekség, vagy, hogy több számítást igényelnek. Vagy az idődoménben kell szórakozniuk, ezért csak digitálisan implementálhatók? Nem emlékszem...
Negyed órán belül válaszolok minden kérdésre, 0-24! ...kivéve délelőtt.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Bodz
nagyúr
Maradva a példánál, RME szerint, használati 20. és 56. oldal. AKM szerint.
Vagy azért ennél szubjektívebben gondoltad? Én a NOS-t használom idegesebb, karcosabb fejesekhez, mert az a legsimább, jót tesz nekik, a SD Sharpot meg minden máshoz. Aztán persze előfordult már máshogy is, de szerintem nagyon mélyen ne menjünk bele, most ez mindegy.[ Szerkesztve ]
-
p76
senior tag
Nagyon nehéz megfogalmazni hogy miben más 2 hangzás. Legalábbis nekem. Nálam egy bizonyos zene az egyik cuccon nagyon kellemesen szól a másikon meg inkább idegesítően. De azt megállapítani hogy mégis pontosan mi okozza a különbséget..az elég nehéz. Végül is nem vagyok oszcilloszkóp
Lehet hogy az erősítő kinézete okozza. Na majd egy tripla vakteszten kiderítem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- E-book olvasók
- Mindent a StreamSharkról!
- Lexus, Toyota topik
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Borderlands 3
- Gitáros topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Lenovo Y720-15ISH Desktop (Ideacentre) Type MT 90H2 Gamer első tulajdonostól
- IPHONE 11 PRO MAX 64GB FÜGGETLEN
- Apple iPhone 11 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 128GB Wifi+5G (garis)
- Dobozos Új DELL XPS 13 9315 2in1 /i7-1250U/16 GB Ram/512 GB SSD/ 4K UHD IPS
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest