Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolikaDB
veterán
válasz golyani #6138 üzenetére
Kicsit tág ez a témakör... Meg eleve az alut nem egy nagy valami tükrössé tenni.
De kb mondtál valamit, és mégsem mondtál semmit se... Plusz ha nem vágod, h egy szerszám formarésze mitől/kitől/miért lesz tükrös, akkor szakmailag most te tkp hol is vagy? Mármint, érted, na...
Volt olyan, h (acél) felületet políroztak a lakatosaink, majd a műanyaggyárban összeb.szták a felületet, mert a termék szempontjából nem lényeges helyen volt, és mert amikro nyitott a szerszám, kiesett a termék, és ez nem jó. De volt olyan TV előlap, h addig políroztuk 2 mikronos meg fene tudja milyen pasztákkal, h bántotta szemet. A MEO-s szerint a műanyag 100%-osan visszad mindent, ami a szerzsám felületében van. Na jó, ezt gőzölték is, azért lett szép.[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz golyani #6140 üzenetére
Van ISO szabvány arra, h mi-merre-hány méter, ha a rajzon nem jelölik
Jó bunkó f.szok ilyenkor képesek megcsinálni így Na jó, nem (biztos).
De ez most mi? Házi feladat?
Ezt így nem lehet. Eleve én aluval akkor találkoztam, ha prototípusról volt szó. Gyorsan elkészíthető, hallottam olyat is, h olcsóbb is, mint a szerszámacél (plusz edzés is akár a formánál), szerszám se úgy kopik benne stb.
Mindesetre fennáll a lehetőség, h nem végleges verzióról van szó a termék esetében, de oka van, h látni akarják. Stb, stb, stb.
De megfelelő maró és fordulat mellett szép felület alakítható ki rajta. (na meg fogás, oldalralépés, stb.) Az sem baj, ha F5000 felett nem remeg a gép, mint a kocsonya. (most olyanon is melózok, ami igen) Egyébként egy ügyes szerszámkészítő pár nap alatt olyanra csiszolja, mint a Salamon töke.
De amúgy még mindig nem tudunk semmit semmiről
Ha tudnánk mit gyárt majd, akkor lehetne kicsit gondolkodni. Mert víztiszta műanyagból gyümölcskosár hűtőgépbe már nem mindegy. De szappantartó vagy fogmosópohár igen.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz golyani #6142 üzenetére
Max. fordulat, kis oldallépés (max. 0.05), vadiúj polírozott élű maró, ütésmentes befogás. Ezzel megtetted amit megtehetsz, ha ennél jobb kell políroztatni kell. Házilag csak egyszer políroztam, egy rézelektródát Sidol-lal. Olyan lett mint a Salamon töke.
Aluszerszámot egyébként prototípushoz szoktak, vagy fúvott héj termékhez (PET palack, kagylócsomagolás).Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz golyani #6749 üzenetére
csúszóorsós gépeken szokták az ilyesmi darabokat csinálni. ott van megtámasztás a kés előtt és szinte végig azonos mérett tud produkálni
vagy jó éles késsel megcsinálod úgy hogy mondjuk 20 milinként leszedegeted a tokmány mellett majd kijjebb húzod.
nálunk van egy olyan visszatérő termék ahol ezt kb 600 mm hosszan kell megcsinálni, legutóbb azt találták ki hogy 2 mm átmérős kikönnyítéseket is kell bele rakni aztán akkor fellázadtunk és felvitték 3ra[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
TGWH
őstag
válasz golyani #6749 üzenetére
Két csúcs között megfog, végeit utána leesztergál?
54 mm nem a világ vége, egy jobb gépen azt simán tokmányból meg lehet fogni. Móricz-ábra van róla?
Viszont a c45 az szar anyag ,,ótómata'' acél nem lenne jobb?Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
-igu-
addikt
válasz golyani #6899 üzenetére
Azt is birnam bantani, aki az 5D kifejezest kitalalta... Mara beleivodott a koztudatba, hogy a D a dimenziokat jeloli, igy terben akarhogy is ugyeskedunk, max. 3D kepezheto le, meg ha 5tengely mozog is szimultan.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
zolikaDB
veterán
válasz golyani #6907 üzenetére
Seco.
Iscar.
Akko - azert mert Iscar.
WNT.
De nalam csak a haromszog lapkasok valtak be. Jo fejnel nem kell lapkatamasztek.
Aluhoz nem ez valo. Tkp aluba nagyjabol mindennel lehet rombolni, ami eles, bevonat nelkuli es/vagy polirozott.
Persze van kifejezetten ide valo lapkatipus, amit nem tudok fejbol. Nemetben asszem a Jongen szallitotta. 2, max 3 lapka 50-esig, belso hutes, nagy lapka.
Na, megvan, ezt a format kell keresni: [link] -
-
Danivagyok
csendes tag
válasz golyani #7023 üzenetére
Siemens HMI: human-machine interface, ez kommunikációs hiba lesz a plc és a számítógép között. Ha rendszeresen előfordul és régebbi a cucc + hálózatba vagy kötve akkor lehet hogy a router és/vagy a hálókártya hibás. Nekem a hálókártya döglött meg, azóta feszstabin keresztül megy az UTP.
Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
nchelp
tag
válasz golyani #7066 üzenetére
Mindenki rühelli a Fanucot, amíg bele nem jön... Én napi szinten nyüstölöm a 31-est. Olyan, mint az unicum, amíg legalább egyszer be nem rúgtál tőle, addig húzod a szád Amit az egyetemen oktatnak alapvetően CNC-ből, azért meg kötél járna jobb helyeken. Rögtön tegyük is hozzá, hogy de facto otthon semmilyen vezérlőre nincs tisztességes iskolaszintű képzés. Tanfolyami szinten is egyetlen embert ismerek, akit valóban merek ajánlani.
Ha a 840-es ciklusai tetszenek, akkor inkább a HH-nél kezdd el azt a részt feszegetni, utána a Siemens labdába nem rúg.
nchelp
-
zolikaDB
veterán
válasz golyani #7093 üzenetére
NX-hez kollega 16GB-ot használt, h gördülékenyen menjen a munka. Láttam szenvedni a 4GB-nál, mondjuk sokszor generált 20-30MB-os progikat, most 70-80MB-os is sikerül
Na, CNC. Szabolcs, nem OK valami a 6005-ös paraméterrel, nem tudom élesíteni:Másik, valaki dolgozik ilyen tokmánnyal? A WTE egy 100€-ssal drágább, nekem meg kellene vagy 6db.
[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
válasz golyani #7119 üzenetére
Ne satuban fogd meg elég hülye egy alkatrész... ha meg a legvégén csinálod meg a 3 szöget a három furat körül, macerás lenne letenni az asztalra oszt körbemarni...
Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
zolikaDB
veterán
válasz golyani #7119 üzenetére
Darabszámtól függően, akár az is megoldás, h a 4 furat előtti legkisebb menetet fúrsz neki, és alulról felcsavarozod egy segédlapra. Majd oszloposon kifúrod, mondod, h amúgyis csavarfurat lesz.
Szabi: sikerült, kért is egy restartot, király vagy, sokkal könnyebb lett az utódom dolga programozásilag.
Majd a nyelvre megyünk rá még egyszer, hátha sikerül.
blasko92: Fanuc 21i maró sem ismeri, nálunk legalábbis.[ Szerkesztve ]
-
nchelp
tag
válasz golyani #7141 üzenetére
Egen, rendszeresen. "lágyan" még rosszabb forgácsolni, mint hőkezelve. (megjegyzem, egy nemesítéstől több tizedet dagad). Hogy mennyire lesz szívás, az attól függ, hogy milyen szemcseminőségben rendelik. Nekem a direkt rozsdamenteshez való lapkákat negyed óránként cserélnem kellett, még esztergálásban is, pedig ott nem volt megszakított forgácsolás...
nchelp
-
válasz golyani #7332 üzenetére
Rákerestem, nem CBN. Ránézésre az egész 1 anyagból van. Nálunk a borozon lapkákat simításra használják, amiről én gondolok azzal csak nagyolni szoktunk. Azt mondom sárga az nem sokat segit.
A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM
-
nchelp
tag
válasz golyani #7503 üzenetére
A tűrésekhez: mindegyikre egy irányból haladj rá. Ha lépcsőzöd, a másodikkal már beszivathat a túl sok önkorrigálás miatt.
A menethez: Nálam szintén hasonló lapkák játszanak, de már 4301-ben sem nagyon hajtom 60-70 m felett. Pláne ha furatba kell nyomnod, akkor okvetlenül csak annyit lógjon ki a szerszám a revolverből, amennyit nagyon muszáj.
[ Szerkesztve ]
nchelp
-
blasko92
őstag
válasz golyani #7505 üzenetére
Milyen mélyre kell? Ha ~ 3D akkor próbáld állandó fordulaton 600-zal. A fogásvételt degresszívre rakd, első ráállásnak 0.13, sinítási ráhagyás 0, üresjárati fogások 0.
Én amúgy menetet soha nem állandó vágósebességgel vágok.
A tűrt méretekhez: programból nem próbáltad szinkronba hozni a két méretet? Vagy próbáld D1 és D2 korrekcióval. A kontúr utáni technológiánál a szerszám mellett meg tudod adni az élkorrekciót is.
-
blasko92
őstag
válasz golyani #7509 üzenetére
Hát nem tudom. Mi sima WNT-s menetlapkát használunk, de 2-esből nem csak két darabot tudok megcsinálni.
Én is dolgozok shopturn-nel, de a menetnél soha nem a fogások számát adom meg. Egy oldalú fogásvétellel szoktam vágni, és az első fogást, és a félszöget adom meg mindig. Menetet katalógus alapján még soha nem vágtam.Milyen mélyre kell vágni a menetet?
-
nchelp
tag
válasz golyani #7515 üzenetére
Igen, soha nem a kezdő fogásnál törik a lapka.
Ez azért van, mert a relatív élhossz a kezdéskor még elég kicsi. Gyakorlatilag a terhelés még pontra koncentrálódik, a rezgés a forgácsban elnyelődik, nincs. A gond akkor indul, amikor elérted kb a fél menetmélységet, ekkor ugyanis már közel a teljes élhossz dolgozik, relatív vékony forgáccsal. Pontosan ugyanaz a helyzet lép fel, mint amikor ferde lapkás késsel túl nagy élletörést akarsz csinálni. Visítani fog a szerszám, mint egy intenzív használatban lévő nőszemély
Fanuc vezérlésnél (nekem csak az van) éppen ezért egy 2-es emelkedésnél simán beadok neki 3-5 tized első fogást, (attól függ, milyen masszív a szerszámfogásom) 0.05 simítást, két simító fogást. Így általában jó szokott lenni.
nchelp
-
zolikaDB
veterán
válasz golyani #7566 üzenetére
Ilyen van a Hurcon is, de enged nélküle programot futtatni. (legalábbis Ultimaxban így volt, Winmaxban meg még sosem maradt el, ha emlékezetem nem csal).
De 15 perc melegítéstől még az orsó nem lesz rendesen meleg, csak annyi, h nem a full "hideg" gépet engeded neki S5000-el a darabnak... -
nchelp
tag
válasz golyani #7896 üzenetére
Ránéztem erre a katalógusra, ez valami nagyon gyenge muzsika... 30-70 m vágósebesség? Na ne... 42CrMo-ban szakít a Detjens cucc is alaphangon 80-100 körül is, de most, hogy akciózik a WNT, a silberlingekkel simán 120-140 körül pirul a mutatvány... szó szerint harmadáron. Simán olcsóbb a Sartoriusnál is.
nchelp
-
-
TGWH
őstag
válasz golyani #8539 üzenetére
Azt tolhatod, nagyon hálás anyag tud lenni, esztergán marón vért psáltam mire átfúrtam 80-120 hosszokat esztergályos azt mondta, esztergán ilyen hosszan nem lehet, hát megnyertem én cserébe marha lassan ment, 3 szerszám, kp. fúró, rövid ötös, böszme hosszú ötös
Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
Antoan
csendes tag
válasz golyani #9079 üzenetére
Neked is köszönöm a tanácsokat, de megemlítem, hogy solid-cam al van dolgom és szeretnék belekezdeni már egy öttengelyes komplexebb munkába. Kaptam én is olyan tanácsot, hogy a satu modeljét, tegyem makróba, de ennek a lépéseit nem igazán ismerem, és ahhoz még semmilyen információm, anyagom nincs, hogy valahonnan legalább elindulni tudjak
Köszönöm az ötletet, kutakodok, túrom az internet feneketlen bugyrai
MX1000 rulez
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz golyani #9136 üzenetére
van szerszámbemérő? ha igen akkor furatkesként mérd be.
ill a seco telibefúrónál csak egyik oldalról, alulról húzd meg a csavarokat különben kikerül a központból.szal X22,35ön mész be
aztán u-.1és jöhetsz vissza gyorsjáratban
meg olyan fos vasban legalább duplája feed mehet. de akár F.15 is[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
c4bB
csendes tag
válasz golyani #11291 üzenetére
a helyi garázs szaki tud tizedre esztergálni,de nincs olyan hosszú kése,bár akkor még azt hittem 350mm-es cső kell,mostanra kiderült,hogy 245mm elég,ha két oldalról áll neki,akkor már csak max 125mm-es kés kellene,rákérdezek.
igen,az.azért kell ilyen hosszú,hogy végig érjen a nyeregcsövön,ne nézzen ki bután a 31es nyeregvázban a 27-es cső.kpityu2: azt hittem ez semmi extra kategória egy szakembernek.
többiek: nyilván ebben az országban ritka az,amikor egy jómunkásember a cég anyagából,a cég gépén fusizik munkaidőben,amiért nem gondolom,hogy rossz fizetség egy ezer ft-os milka.
-
c4bB
csendes tag
válasz golyani #11298 üzenetére
van pár száz ft-os adapterem lent a gyorszárnál,ami ugyebár csak addig tart,onnantól a 27.2-es cső látszik.
szükségtelen befűrészelni,fémragasztóval fogom rögzíteni az esztergált "adaptert" az eredeti nyeregcsőre.
mielőtt még fölmerülne,igen,tudom,hogy lehet kapni 31.6-os nyeregcsövet,de nekem az nem opció,illetve valószínűleg beszerzek egyet 2.2mm-nél nagyobb falvastagsággal,aztán abból talán elkészül valahogy.nchelp:
nyilvános felhívás?ember te mit szívtál?abból a tudatmódosítóból én is kérek.
ez megy minden munkahelyen,az a vállalkozó,aki innen és tőlem tudja meg,az nem ebben az országban szocializálódott.mindegy,kihámoztam a lényeget.
kpityu2 "nyehhehe" és nchelp terjedelmesebb válaszából kiderült,hogy az elégtelen falvastagság és megfogás miatt ez koránt sem tartozik a semmi extra kategóriába,valamint a bekerülési költséget is alulbecsültem.köszönöm a válaszokat.
-
-igu-
addikt
válasz golyani #11310 üzenetére
Nemrég megtudtam, hogy a műszempillásoknál az 1-2-3-xD az azt jelenti, hogy egy adott szempilla hány ágra nyílik szét (ettől lesznek dúsak).
A gépgyártásban, egyéb ipari területeken a 2-3D az a sík- ill. térbeli kiterjedésre utal egyértelműen.
Ezek után szeretném kérdezni, hogy mi a 4. és az 5. dimenzió, ami szükséges egy gyorszárhoz.
Az, hogy egy adott térbeli alakzat megmunkálása 4 ill. 5 tengely egyidejű elmozdulásával oldható meg legegyszerűbben (de nem kizárólag így), az még mindig csak 3D.[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest