- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
cidalain #57056 üzenetére
Normál esetben az indexelésnek nem kellene így megakasztani a meghajtót, meg pláne egy SSD-t nem. Ha a T7-et ennyire, akkor magát a keresésindexelést nem feltétlen kellene kikapcsolni, elég a lokációnál eltávolítani a külső SSD-t, kivenni előle jelölőnégyzetből a pipát, stb.
-
cidalain
veterán
Adott egy Samsung T7 külső 512 GB SSD. Win 11 Pro rendszer.
Néha úgy tűnt, hogy veszettül belassul. CDM-mel futtatott teszt a javasolt beállításon (3x1gb) kb fél óra alatt (!) futott le tök harmatos eredménnyel: 150 mega olvasás. Kábel, port rendben, microsoft usb driver van.
Felfigyeltünk rá, hogy amikor lassú, akkor a házon villog a led, mintha használatban lenne, pedig nem. Akkor jött a Windows Search szikra. Ezt letiltva a külső SSD-n abbamaradt a használatot jelző led villogása, az ismételt CDM pikkpakk lefutott, és már jöttek is a jó olvasási és írási eredmények.Ez miért van? Itt a fórumon sem javasolt különösképpen a W Search kikapcsolása SSD-n. Ok, de hogy jelentősen visszafogja a sebességet, az nem jó szerintem. Volt teszt 50% telítettséggel is, és frissen formázva, kb csak 50 megányi anyaggal (ami 2-3 fájl összesen). A lassulás mindkét esetben megvolt. És a Search kikapcsolással felgyorsult.
Vajon ez miért lehet?
Ugyanezen gépben belül is van fix SSD (m2 és sata is), azokon nem érzékeltünk lassulást addig sem, amíg ment a Search. -
King Unique
titán
válasz
oprika #56980 üzenetére
Itt nem igazán a mekkora a kérdés, mármint a tárolókapacitás nyilván nincsen a mai belső és külső HDD + SSD meghajtók tárolókapacitásához mérten limitálva, eleve nem feszegetik a macOS-en használatos APFS, HFS+, exFAT fájlrendszerek elméleti korlátait, lehetne akár 8 TB-os vagy jóval nagyobb tárolókapacitású külső SSD-t is csatlakoztatni, stb.
Itt inkább az a kérdés, hogy milyen interfészes külső SSD kell, hajlandó-e a felhasználó az átlagosnál drágábban az iMac M4 40 Gb/s Thunderbolt 4 portjainak adatátviteli sebességét 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 külső SSD-vel kimaxolni, vagy elég olcsóbban egy USB 3.2-es külső SSD. Ahol ha USB 3.2, akkor abból elég a 10 Gb/s Gen 2 változat, mivel a 40 Gb/s Thunderbolt 4 port USB 3.2 tárolóeszköznél max. 10 Gb/s adatátviteli sebességet támogat.
A milyen külső SSD-t témában azt is el kellene dönteni, hogy gyárilag készre szerelt megoldás kell (pl. Samsung T7, 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 | Corsair Ex400U, 40 Gb/s Thunderbolt 4 / USB4), vagy külön vásárolt külső ház + belső SSD = külső SSD (1. példa, 10 Gb/s USB 3.2 | 2. példa, 40 Gb/s Thunderbolt 4). Amihez ott vannak a fórum külső SSD cikkei is, az azokban bemutatott termékek közül is lehet válogatni.
-
PATTA86
csendes tag
Sziasztok!
Bocsi az offért, de hátha kapok itt segítséget...
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a külső ssd-k mennyire érik meg az árukat? Most alzán glamour napok van és ezekre is van 20% kedvezmény. Van ez 3 amit néztem:
Samsung portable ssd T9
Kingston XS2000 portable ssd
Samsung portable ssd T7
Van aki ezek közül használja valamelyiket? Mi a véleményetek róluk? Nekem adatok tárolására kellene ott is jobban 4k filmekre/sorozatokra és legalább 2TB-os. A T9 lenne a legjobb a három közül ahogy én látom csak az a kérdés, hogy megéri e a plusz pénzt a másik kettőtől?! Plusz érv, hogy arra 5 év a gari. Vagy inkább vegyek egy Axagon házat és abba egy M.2 NVMe ssd-t?
Szóval az a kérdésem, hogy hosszabb távon mivel járnék jobban ami ár/értékben is megéri most?
Köszi szépen a segítséget a döntésben! -
cidalain
veterán
Vásároltam egy Samsung T7 külső SSD-t adattárolásra-hordozásra.
Megjött. Minden jó, de mégse. Nem tudom a tárterületet több partícióra bontani, a Win lemezkezelőben szürke a kötet zsugorítása. Ez most miért van, megkerülhető-e külső SW-rel, vagy ez ilyen és kész? -
King Unique
titán
válasz
Graphics #55001 üzenetére
Mármint mit jelent a hardveres titkosítás, hogy oda van írva és kiemelve "AES 256 bites hardveres titkosítás", a szoftveres pedig a "Samsung hordozható SSD szoftver"?
Itt a hardveres titkosítás arra értendő ami pl. a Samsung T5, T7, T9 sorozatoknál van, a szoftveres titkosítás meg pl. a BitLocker a Windowsban, bár annak is létezik hardveres változata. Nem keverendő a kettő!Akkor legyen TCG OPAL, ha a T7-nél maga az SSD titkosít.
A másik megoldás USB-s külső meghajtóknál az szokott lenni, ami már említve volt, hogy maga az USB-s PCB titkosít, míg a HDD / SSD pedig normál típus. -
King Unique
titán
válasz
Doky586 #54996 üzenetére
Azt ami értelemszerűen a nevében is benne van, maga a hardver, jelen esetben általában az USB-s vezérlő végzi a titkosítást, sőt alapból titkosítani szokott, a jelszóval vagy ujjlenyomattal általában csak a meghajtózárat lehet aktiválni / deaktiválni.
Az említett külső SSD-khez saját szoftvert szokott mellékelni a gyártó, amit pl. a Samsung T7 sorozatnál az alábbi videó is szemléltet. Tehát igen, külön szoftvert kell telepíteni - ami ott szokott lenni a gyári virtuális meghajtón (VCD) - , a Windowsok vagy más operációs rendszerek (Windows, macOS, Android támogatott) nem képesek anélkül kezelni ezt, nem olyan mint a BitLocker, a BIOS ATA jelszónak meg végképp semmi köze nincsen ehhez.
-
westlake
félisten
válasz
Doky586 #54996 üzenetére
Az ilyen termékeken dedikált hardver végzi a titkosítást. Nem tudom, hogy az összes ilyen termék hogy működik, de pont Samsung T7 Touch-om van, amin van ujjlenyomat olvasó. Felhasználó által nem írható területen van egy talán 30 MB-os Windowsos alkalmazás, amit fel kell telepíteni, azon belül lehet az ujjlenyomat leolvastatni, vagy jelszót megadni. Azonosítás nélkül csak ez a ~30 MB-os partíció látszik, más nem. Mivel külön szoftver kell az azonosítóshoz, nem hiszem, hogy enélkül bármilyen más helyzetben működne (például boot eszközként).
-
Mit értenek USB SSD esetén hardveres titkosításon?
pl WD My Passport vagy samu T7 esetén. (billentyűzet nélküliek)Titkosított állapotában külön szoftver kell hozzá vagy a uefi/bios beépített hdd jelszó kezelője is feloldja? (ekkor csak gép bekapcsoláskor vagy pnp módon menet közben rádugva is?) Vagy minden programtelepítés nélkül (idegen gépen) a windowsnak van erre beépített eszköze?
-
Héraklész
aktív tag
Vettem egy T7 hordozható SSD-t, egész jól működik, de felmerül egy gyakorlati kérdés:
Hordozható hangszóró (JBL) mellett tárolva (egy táskában vinném ezeket) nem lesz baja az adatnak? Illetve ha az adat esetleg sérül is, a készülék maga nem lehet hibás a mágnesességtől ugye?
-
King Unique
titán
válasz
dannie_Hun #53903 üzenetére
• A 4K UHD filmek lejátszásához nem kell nagy adatátviteli sebesség (pl. max. 80-140 Mb/s bitráta esetén is csak 8-17,5 MB/s), meg pláne ha csak USB 2.0 portok - ahol még annak max. 30-4x MB/s értéke is bőven elég lehet ehhez - vannak a tévén, ilyen célra gyakorlatilag akármelyik külső SSD megteszi és még az is overkill. Itt max. a filmek másolásánál lehetne a külső SSD nagy adatátviteli sebességéből profitálni, meg ha van legalább 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0), vagy inkább Gen 2 (10 Gb/s) port a PC-n.
• Az "az ésszerű árú pendriveok mérete ekkora fájlokhoz már kicsi lenne és ssd 1tb mérettel már kedvezőbb jóval" sem feltétlen helytálló, mivel amennyibe az említett 1 TB-os Kingston XS1000 külső SSD kerül, annyiért már lehet venni pl. ilyen és ilyen ugyancsak 1 TB-os és USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfészes extra gyors pendrive-okat is. Vagy egy 250 / 500 GB-os ugye még olcsóbb lenne, mert ha egyszerre csak 50-60 GB-nyi film lenne másolva és tárolva a külső meghajtón, akkor nyilván nem feltétlen kell okvetlenül 1 TB-os tárolókapacitás.
• Ha nincsen a tévén "HDD 5V 1A" jelölésű vagy egyéb hasonló megnövelt áramerősségű USB-port, akkor célszerűbb lehet külső SSD-t vagy pendrive-ot használni, mivel egy nagyobb energiaigényű 2,5" külső HDD stabil tápellátásához nem biztos hogy elegendő lesz egy 0,5 A-es USB 2.0 port, bár ha van egymás mellett 2 db, akkor Y-kábellel már igen.
• Ha mindenképpen külső SSD kell és gyárilag készre szerelt kivitelben, akkor a célra az említett Kingston XS1000 is megfelelhet, vagy pl. a Samsung T7, stb. Egyébként egy rakás ilyen külső SSD van már manapság, elég csak megnézni a fórum cikkeit ebben a témában.
Másik lehetőség külön megvásárolni egy ajánlott belső SSD-t és ahhoz egy USB-s külső házat, ha kiemelten fontos a szétszerelhetőség, a külső házba kerülő belső SSD pontos típusának kiválasztási lehetősége, bizonyos esetekben (nem mindig) a valamivel kedvezőbb ár, stb. -
Atish19
őstag
Sziasztok. Samsung T7 Shield 2Tb külső ssd-ről lenne szó. Filmnézésre használom LG TV-n. Jelenleg még csak 8 hónapos összesen 1.5Tb írással. Nem mostanában volt gépre dugva. Ma rádugtam és jelzett a Samsung Magician, hogy frissítsek firmwaret. Megtettem. Majd másolni szerettem volna rá, de piszok lassan akart menni. Konkrétan 300kb/s volt a csúcssebessége. Frissítés előtt az ég világon semmi baja nem volt. Magician sebességtesztje 1mb/s írási sebességet mért. Próbáltam több gépen, több kábellel sikertelenül. Írtam a Samsung ügyfélszolgálatnak aki azt javasolták kérjek cserét ott ahol vásároltam. Firmware downgrade lehetőséget sehol nem találtam. Mivel csak némi pótolható adat volt rajt leformáztam, de továbbra sem javult. Ismét leformáztam és hirtelen helyreállt. Szépen felment rá minden kb 450-500mb/s-al(előlapi usb port gondolom azért csak ennyi). Szerintetek kell aggódnom? Érdemes visszaküldenem gariban? Más esetleg nem tapasztalt hasonlót?
-
King Unique
titán
válasz
5leteseN #52983 üzenetére
Pendrive-oknál a DataTraveler Exodia sorozat eleve felejtős ilyen célra, mivel tetű lassú, a DataTraveler Max és egyéb hasonlóan gyors az ami már megfelelő.
Vagy eleve standard külső SSD-t vásárolni és használni ilyen célra, ahol vagy gyárilag készre szereltet mint amilyenek pl. a Samsung T7 és T9 sorozatok, vagy külön vásárolt 2,5" SATA / M.2 SATA / M.2 PCIe NVMe belső SSD + külső ház / külső ház = külső SSD megoldással. -
King Unique
titán
válasz
havenday #52617 üzenetére
Ilyenkor nem ártana leírni, hogy pontosan milyen operációs rendszerrel lenne használva a külső SSD, mert eleve attól is függő, hogy milyen titkosítási mód jöhet szóba. Na meg azt sem árt, hogy pontosan milyen külső SSD-ről van szó, már megvan, vagy csak tervben van valamilyen vásárlása, stb.
Ha Windows 7/8/8.1/10/11-gyel, akkor ott Pro kiadástól eleve adott a beépített BitLocker illetve Bitlocker To Go szoftveres meghajtótitkosítás használatának lehetősége, Linuxoknál a LUKS, macOS rendszereknél pedig a FileVault, stb. Ha multiplatformos megoldás kell ami mindegyik előbb említett rendszernél használható, akkor meg ott van a VeraCrypt.
Másik lehetőség olyan külső SSD-t vásárolni, amelynél beépített hardveres titkosítás van, ilyenek pl. a Samsung T7 / T7 Touch / T7 Shield és T9 sorozatok modelljei. Viszont ezeknél a jelszavas meghajtózár menedzsment szoftvere csak Windows és macOS, valamint Android operációs rendszerekkel használható, vagyis pl. az asztali Linuxok alapból kiesnek itt a támogatásból, ahogyan a Samsung egyes egyéb szoftvereinél (pl. Magician) is.
-
ta777
csendes tag
Sziasztok,
Azt nagyon meg köszönném ha valaki pár mondatban tudna írni valamit, mert 1-2 napon belül valamit vennem kell... és fogalmam nincs ezekről a dolgokról...
Szeretnék venni 1 TB SSD vagy HDD külső tárolót elsősorban képek , videok és dokumentumok tárolására...Elsőnek SSD re és Philipset gondoltam, de mondom lehet egy kingston vagy samsung lehet jobb lenne...
- SSD olvastam hogy az tartósabb lehet bár nem tudom, hogy igaz e?
- Meg azért néha utazgatok és az SSD gondolom az jobb választás lenne...
- Inkább az érdekelne hogy melyik a megbizhatobb SSD VAGY HDD melyik tárolja tovább az adatokat ha van egyáltalán ilyenÉs ha SSD a jobb akkor találtam itt 3-4 et, van itt különség ezekben, megbizhatóság élet tartam ilyesmik alapján?
- megbízhatóság /adat vesztés ha van ilyen/
- élet tartam
alapján vagy teljsen mind1 kb ugyan az mind.Ti melyiket mondtanátok jobb választásnak? vagy talán más fajtát ajánlanátok ezek helyett???
Philips 1TB USB 3.0 (PH513754)
Kingston XS1000 1TB USB 3.2 (SXS1000/1000G)
Samsung T7 1TB USB 3.2 Indigo Blue (MU-PC1T0H/WW)
Kingston XS2000 1TB USB 3.2 (SXS2000/1000G) -
King Unique
titán
válasz
tpotyka #51784 üzenetére
• A 2 TB vs. 1863 GB / ~ 1,81 TiB a decimális - bináris prefixumok miatt van, a 2 TB az SI szerinti amolyan bruttó, az ~ 1,81 TiB pedig az IEC szerinti nettó tárolókapacitás, pl. a Windows és Linux operációs rendszerek helyesen az utóbbi szerint számolnak (példa). Ez pedig a fájlrendszerektől független, a 2 TB ugyanúgy 1863 GB lesz exFAT és NTFS használatánál is.
• Az exFAT fájlrendszernél a nagyobb lemezfoglalási egység miatt a foglalt lemezterület mérete is nagyobb lehet, amit a "
(cluster size)/2 * (number of files)
" képlet szemléltet, meg ami főleg sok fájl esetén lehet problémás és fordulhat elő a linkelt példában lévő eset.• A naplózó fájlrendszerek hibatűrése nagyobb, akár áramszünet esetén is, többek között ezért + a jogosultságkezelés és egyebek miatt is használatos operációs rendszerek rendszerpartícióján is naplózó NTFS / Ext4 / HFS+ stb. fájlrendszer a nem naplózó FAT32 és exFAT helyett, meg alapesetben adatpartíciókon is naplózó fájlrendszert javasolt használni belső és külső HDD / SSD meghajtóknál egyaránt.
• Az MBR / GPT partíciós séma is számíthat, ahol a GPT-nek eleve vanank bizonyos előnyei az MBR-rel szemben, lásd az összehasonlításnál. A Samsung T7 külső SSD már GPT szerint lehet inicializálva és particionálva.
• A szoftveres leválasztásra vonatkozóan Windows specifikusan a téma topikjában le lett írva a lényeg, azt itt külön nem fejtegetném, sőt az előbbiek is inkább oda tartoznak.
• Ha már 2 db Samsung T7 külső SSD lett vásárolva, akkor igen, az is egy opció, hogy egyiket NTFS-re formázva és biztonsági másolatok tárolására használni Windowson, míg a másik maradhat exFAT a Windows & macOS multiplatformos használathoz.
-
King Unique
titán
válasz
tpotyka #51780 üzenetére
• Az exFAT fájlrendszert leginkább csak a Windows - macOS közötti kompatibilitás, átjárhatóság miatt erőltetik egyes gyártók, + mert a FAT32 már ciki lenne és annál a 4 GB-os fájlméretkorlát is probléma.
• Az exFAT fájlrendszernek még esetleg annyi előnye lehet, hogy mivel nem naplózó fájlrendszer, ezért kevesebb írást generálhat mint egy naplózó NTFS, ellenben ez inkább a silány, kis írásterhelhetőségű pendrive-oknál lehet téma, nem egy eleve nagyobb írásterhelhetőségű külső SSD-nél.
• Normál esetben belső és külső HDD / SSD meghajtóknál egyaránt eleve naplózó fájlrendszerek (pl. NTFS, Ext4, HFS+) használata javasolt, azok jobban tolerálják a különféle hibákat és pl. az áramszünetet, ellenben a nem naplózó FAT32 és exFAT fájlrendszerek alapesetben cserélhető lemezekre (memóriakártyák, pendrive-ok) valók az előző pontokban leírtak miatt.
• Az exFAT fájlrendszernél az eltérő lemezfoglalási egység is okozhat bizonyos esetekben problémát, mármint mivel jóval nagyobb mint az NTFS-nél, ezért nem feltétlen lehet rámásolni ugyanazt az adatmennyiséget, előbb betelhet a meghajtó. Példák: [link], [link].
• Ha tartósan windowsos PC-n lesz használva a külső SSD, akkor célszerű NTFS-re átformázni és úgy használni, exFAT-ra formázva hagyni max. akkor érdemes, ha pl. eleve multiplatformos (pl. Windows & macOS) használathoz kell.
• A Samsung T7 Shield külső SSD ugye USB 3.2 Gen 2x1 (10 Gb/s) interfészes és a max. 1 GB/s adatátviteli sebességet is nyilván legalább olyan porthoz csatlakoztatva tudja elérni, ellenben USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s | USB 3.0) porton értelemszerűen csak kb. a felét.
-
tpotyka
tag
Sziasztok, friss pénteki beszerzésből figyel itt most 2db 2TB Samsung T7 Shield külső SSD. Az egyiket már csekkoltam, HDS és CrystalDisk szerint rendben. S innen látni, hogy exFAT a file rsz, míg a gépen és külső HDD-imen NTFS, szerintem mindegyiken. Tudom, hogy az exFAT átjárhatóságot nyújt, bár nincsen Mac – Apple kütyüm (s ha csak rajtam áll, nem is lesz). Mielőtt nekikezdenék állományokat rámásolni az SSD-kre, a kérdésem, hogy mac-nem-használattól függetlenül ugye maradhat az exFAT? Remélném, ahogy itt futólag utána olvastam. Vagy a nálam adott használatnál van-e az exFAT-nek megfontolandó extra hátránya, esetleg újkeletű infó e témában, amit gyorsan gondoljak át?
Egyébiránt nem szeretném az alapértelmezettből átállítani, átformázni és munkaügyben nem is esélytelen, hogy külső rácsatlakozás, adathordozás okán szükséges lehet az exFAT. Ami a biztonsági vonatkozásokat illeti: a jelszóbeállítás rendben, jó hosszú jelszót is lehetett, a működés is ellenőrizve, azaz sikerült nem kizárnom magam az SSD-ből.
A sebesség az elvi teszt alapján perpill hozza az elvárt ill. gyári 1000-1100 MB/s értéket, persze a laptop USB 3.2 Gen 2 Type-C csatlakozóinál (mindkettőnél, bár az egyikhez alapból az akksitöltő csatlakozik). A SS5-ös USB 3.2 Gen 1 Type-A csatlakozókkal nem vizsgáltam, hiszen nem az az érdekfeszítő gyorsaság (vagyis lassúság).
(Mivel külső HDD-k és Type-A volt eddig csak használatomban, tartottam amúgy picit a Type-C csatlakozótól, de ez meggyőzően erőteljes: kb. kétszer robusztusabb, mint az akksitöltős kábel, ami meg eleve rádupláz egy egér Type-C kábelére.)
-
victorhun7
tag
válasz
ubyegon2 #51636 üzenetére
Egy másik ugyan ilyen simán mutatja egy régebbi sata m2-vel a smart adatokat.
Egy ASUS ROG Strix Arion beszerzek már csak a nagyobb fém felület végett is.
Gyorsba felraktam külön ezért egy windowstrásamsung magicianal szépen látszik így minden tudja amit kell.
Szóval most már ennyierővel vehettem volna egy samsung t7-t is. -
Maelephant
senior tag
válasz
wingman83 #49857 üzenetére
Szia,
nekem mindenféle Samsung (SATA) SSD-m van benn a gépben, és kb. másfél hete egy T7-esem is és elégedetten nyúzom őket (a T7-tel kapcsolatban még azért nem mernék tartós használaton alapuló ajánlást adni, de ha visszaolvasol a szerencsétlenkedéseim kapcsán, USB 10 Gbit/s-en kellően, kellemesen gyors).
Elnézést, megtévesztettelek majdnem, 850 és 860 Evo-k vannak a gépemben, nincs 870 Evo-m, a gyerek gépébe vár beépítésre egy 870 QVO, de azzal még nincs tapasztalat, ismerőstől vettem nagyon kedvező áron, igen keveset használt darabként). -
wingman83
csendes tag
Sziasztok!
Elsősorban, nagy méretű, 4k filmek másolására szeretnék SSD-t. A Samsung 870 EVO, 500 giga (ehhez van külső ház) és T7, 500 giga lenne az eldöntendő kérdés. Igazából, tudom, hogy mi a különbség. A sebessége nem számít. Nem is tudnám kihasználni, de ha ki tudnám, akkor sem számítana nekem, hogy másfél vagy 3 perc alatt másolok rá fel egy filmet.
A T7 csak a mérete miatt vonzóbb, de ez sem elsődleges.
Az érdekelne, hogy melyik a megbízhatóbb, melyik a nyúzhatóbb?
Köszönöm! -
King Unique
titán
válasz
Maelephant #49761 üzenetére
Ott van pl. a CrystalDiskMark program, ahol ha ilyen vagy ehhez hasonló értékek jönnek ki a szintetikus tesztnél, akkor egyértelmű, hogy USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) módban működik a külső SSD, hiába ír mást az USBTreeView program.
Ha a forrásmeghajtó csak 6 Gb/s SATA SSD, akkor pedig értelemszerűen az limitálja max. az arra az értékre az olvasási sebességet a fájlmásolásnál, hiába tud maga a külső SSD 10 Gb/s értéket, pont ezért kell az utóbbi adatátviteli sebességének meghatározásához eleve az utóbbi eszközt tesztelni a már említett CrystalDiskMark / ATTO / WinSAT vagy egyéb hasonló programmal"vettem külön kábelt, amely megintcsak 10 Gbps-es"
Biztos? Mert ha csak Gen 1-es (5 Gb/s) a kábel, akkor az limitálja arra a szintre az adatátviteli sebességet, meg ugye USB-C kábel lehet 2.0 / 3.2 Gen 1 (3.0) / 3.2 Gen 2 / 3.2 Gen 2x2, stb. alapon is.
"Még meg kell próbálnom a T7-hez adott "saját" kábelekkel is a csatlakoztatást"
Alapesetben eleve az eszközhöz gyárilag mellékelt kábelt kellene használni, de ha a másik kábel is megfelelő (10 Gb/s), akkor elvileg azzal is annak megfelelő adatátviteli sebességet kell tudnia, meg ha a PC-n lévő port is olyan (10 Gb/s).
-
Maelephant
senior tag
válasz
Graphics #49763 üzenetére
SATA3, SSD, Samsung Evo 850 vagy 860, 1 TB-os. Elfogadom, hogy nem lehetne képes gyorsabban létrehozni a backupot, nem is zavar ez igazán, még az 5 Gbps-t sem látszik szaturálni a művelet (a Macrium ablaka szerint 2.1-3.0 Gbps-sel halad a folyamat), azaz elfogadom, hogy igazatok van és a gyakorlatban is elégedett vagyok a sebességgel. Inkább már az USB-s "jelenség" zavar, mint elméleti probléma, hogy ha minden 10, miért csak 5
? De tudom, hogy ez nem ide tartozó kérdés, hanem inkább talán a W10 topic témája lehetne. Még meg kell próbálnom a T7-hez adott "saját" kábelekkel is a csatlakoztatást, csak azok olyan rövidek, hogy a gép tetejére sem tudom kb. feltenni a meghajtót (nagy gépházam van).
-
Maelephant
senior tag
Sziasztok, külső SSD sebességét mivel mérjük?
Megvettem a Samsung T7-et, a Macrium full backup egy óra helyett megvan 21-24 perc alatt (400 GB-os backup fájl), de az USBTreeView alapján úgy tűnik, csak 5 Gbps-en tudom csatlakoztatni, annak ellenére, hogy az eszköz maga Gen2 (10 Gbps), az alaplapom hátlapi dedikált két portja (A és C) "3.1 Gen 2", azaz szintén 10 Gbps, és vettem külön kábelt, amely megintcsak 10 Gbps-es. UEFI-ben semmi sincs elállítva, energiatakarékosság nincs bekapcsolva, mégis csak az 5 Gbps kapcsolat megy. -
King Unique
titán
válasz
menyhartlevi #49738 üzenetére
Ha csak 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 port van a laptopon, akkor eleve az a szűk keresztmetszet, ahol ~ 1000 MB/s a plafon. Az említett külső ház pedig szintén ilyen interfészes, vagyis a kérdésre nyilván igen a válasz, azzal kihasználható a port biztosította sávszélesség és adatátviteli sebesség, ahogyan a szintén ugyanilyen Samsung T7 külső SSD-vel is.
Ha USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) vagy Thunderbolt 3 / 4 (40 Gb/s) port lenne a laptopon, akkor lehetne egy olyan interfészes külső házzal még jobban kihasználni az említett NVMe SSD sebességét, de mivel ez a feltétel nem teljesül, így e tekintetben nincs miről beszélni. -
menyhartlevi
aktív tag
Sziasztok!
Külső SSD vásárlásán gondolkozok Asus Flow X13 laptophoz, arra linux telepítésre, esetleg néhány nagyobb játékot arra rakni, nem tudom pontosan mi a megvalósítható.
USB 3.2 Gen 2 Type-C port van rajta, így ezen szeretnék minél jobb sebességet elérni. Néztem gyári változatokat, mint pl. a Samsung T7, vagy gondoltam, hogy egy Kingston NV2 1TB M.2 PCIe NVMe SSD-t raknék be pl. egy AXAGON EEM2-UG2 házba.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek melyikkel járnék jobban, ha jól látom a Samsung 1000MB/s körüli teljesítményre képes, a Kingston pedig kb. kétszerese. Ezt a külöbséget ki tudnám használni ezzel a házzal, USB porttal? Vagy esetleg ajánlatnátok mást helyette?
Köszönöm! -
King Unique
titán
válasz
Maelephant #49727 üzenetére
Mint gyárilag készre szerelt külső SSD végül is ajánlottnak mondható, itt is többen vettek és használnak már ilyet (példák). A Samsung T7 esetében egyébként három féle sorozat van, van a standard, van az ujjlenyomat-olvasóval ellátott Touch, valamint a külső hatásoknak még ellenállóbb Shield sorozat.
Akkor lehet a külső HDD-nél gyorsabb a mentés az említett külső SSD-re, ha a PC-n van legalább USB 3.0 port, valamint a forrásmeghajtóról megfelelő adatátviteli sebességgel lehet olvasni, az is SSD. Ha nem Windows alól, hanem WinPE / WinRE live környezetben történik a mentés / visszaállítás, akkor pedig értelemszerűen akkor, ha a megfelelő PE-verzió (8 / 10 / 11) van létrehozva, aminél adott a natív USB 3.X támogatás.
-
Maelephant
senior tag
Sziasztok,
elnézést a triviális (megerősítést valószínűsítő) kérdésért.
Jelenleg a rendszerbackupjaim (Macrium Reflect 8.0 Free, de a következő jelentős akciókor meg is veszem) egy hagyományos (nem valami új) 1 TB-s WD My Passportra készítem. Gondolkoztam azon, hogy vennék egy 2 TB-s Samsung T7-et, hogy még egy helyen legyen biztonsági mentésem. Ajánlott ez a típus, illetve számíthatok gyorsabb biztonsági mentési időkre (egy full mentés nálam kb. 385 GB, ez kb. háromnegyed-egy óra tartam, később a differential mentések jellemzően 20-35 GB környékiek és olyan negyed órát - húsz percet vesznek igénybe). -
bollokcs80
Korrektor
Sziasztok!
Pár szóban leírnám a tapasztalataimat Samsung T5 SSD gyári visszaállítással kapcsolatban elfelejtett jelszó esetén:
Samsung ügyfélszolgálat többszöri megkeresésre sem tudott segíteni, az eladó (Alza) elhajtott, hogy ez nem garis probléma, végül a Samsung IT-s márkaszervíz adta meg a korrekt infót (megcsinálni ők sem tudták):Írni kell a samsungmemory@hanaro.eu címre egy e-mailt, megadva az eszköz pontos típusát. Ezek után adnak egy keygen-szerű programot, amivel az eszköz csatlakoztatása után ki kell generálni egy tizenhat számjegyű kulcsot, majd ezt elküldeni nekik egy kitöltött adattörlési nyilatkozat és egy számlamásolat kíséretében, ők pedig küldenek egy másik kulcsot, amivel feloldható a jelszavas zárolás, (az adatok törlődnek) és egy újraformázás után használható az eszköz. A programnak futnia kell, amíg meg nem jön a kulcs, így célszerű notin futtatni. Általában egy napos reakcióidővel válaszolnak. Összességében nekem ez egy két-három hetes kálvária volt.
T7-nél ez már megoldható a Magicianből.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Doky586 #47132 üzenetére
"Eddig nem nyugtáztad a VeraCrypt-et, ezért kérdeztem. De akkor már miért nem azt használod FileVault helyett?"
De mit nyernék a VeraCrypt által? Mivel lennék beljebb vele a FileVault-hoz képest? A meghajtó egyébként is APFS fájlrendszert kapott, ezt kezeli natívan a MacOS ha kell a naplózás is. Nem fogok egy huszonezer forintos szoftvert (Paragon APFS) megvenni azért, hogy 3 db Windowsos gépre telepíthessem online aktiválással meg egyéb bajlódással. A FileVault segédszoftver nélkül, gyárilag a MacOS része, ez a legkényelmesebb megoldás.
A másik SSD kaphat VeraCrypt-et, az ritkán lenne használva. De a T7-est napi használatra vettem. Egy kicsike kényelem azért lehet szempont.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
King Unique #47126 üzenetére
"Amire már le lett írva az előző válaszban, hogy ha adatbiztonság akkor fájlrendszer szinten naplózó fájlrendszer használata javasolt"
Ez már eldőlt, APFS lett és FileVault titkosítás ment rá. Az ilyen platformok közötti fájl mozgatásra majd befogok egy közönségesebb 256 GB-os 2,5"-es SSD-t (USB 3.0-as tokom is van hozzá, most egy 1 TB-os notebook HDD csücsül benne, amit az eggyel korábbi játékkonzolhoz használtam). Szóval azt választottam, hogy +1 kütyüt viszek magammal ha kell, de ezt a Samsung T7-est befogtam teljesen csak a MacBook számára.
"el kellene végre fixen dönteni pontosan milyen használat a cél és milyen operációs rendszerrel, majd annak megfelelően [...]"
Megfordítottad az ok-okozatot, amiért kérdezni jöttem, mert annak megfelelően akartam mérlegelni ennek az SSD-nek a felhasználási módját, hogy milyen előnyök/hátrányok vannak az egyes megoldások esetén. Inkább a biztonságot választottam és egyben MacOS-en a FileVault messze a legkényelmesebb megoldás titkosításra.
-
Raymond
titán
válasz
Stauffenberg #47123 üzenetére
"egyszerűbb a FileVault titkosítást használni, ez a meghajtó dedikáltan csak a MacBookhoz lesz használva és kallódnak itthon 256 GB-os 2,5"-es SSD-k, legfeljebb csak egy hordozó tokot kapnak és azok jók lesznek crossplatform fájl mozgatásra."
Ez a megoldas. Az elso hozzaszolasban volt emlitve hogy elsoroban a belso Mac tarhely bovitesere kell es ha van amin hordoznad itt-ott az adatokat mashoz akkor nincs ertelme kulso hardveres vagy 3rd party szoftveres titkositassal kinlodni vagy felosztogatni a T7-et. -
King Unique
titán
válasz
Stauffenberg #47107 üzenetére
• Nemrég a másik topikban már le lett írva erre vonatkozóan is a lényeg, ahol a b. opció eleve adott, gyárilag is exFAT fájlrendszerű a Samsung T7 és nyilván nem szükséges csak emiatt újraformázni. Ahol ha multiplatformos megoldás kell Windows és macOS között, akkor eleve adott az exFAT + Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel / exFAT + VeraCrypt megoldás, mint már említve volt.
• A Windowsok alapértelmezetten nyilván nem kezelnek APFS fájlrendszerű kötetet, max. 3rd party programmal - pl. APFS for Windows by Paragon Software, Linux Reader - képesek rá, illetve titkosítottat azok fizetős változatával, stb.
• Belső és külső HDD / SSD meghajtóknál normál esetben és adatbiztonság szempontjából is elsődlegesen naplózó fájlrendszer használata javasolt, mint amilyen pl. az NTFS, Ext3/4, HFS+, stb. A FAT16/32 és exFAT nem naplózó fájlrendszerek, azok elsődlegesen a kisebb írásterhelhetőségű ergya flash meghajtókra valók mint pl. a memóriakártyák és pendrive-ok, + kompatibilitás miatt lehet értelme a használatuknak mivel Windows és macOS (+ már az újabb Linuxok is az exFAT-ot) egyaránt natívan olvassa és írja.
• Ha ekkora a dilemma a megfelelő fájlrendszer és titkosítási mód kiválasztásánál, akkor lehet akár vegyesen is, pl. 1. partíció APFS + FileVault, 2. partíció exFAT + Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel ha engedi a teljes meghajtó mellett külön partícióra is / exFAT + VeraCrypt, stb. -
Raymond
titán
válasz
Stauffenberg #47115 üzenetére
Ha nem akarsz kulon eszkozt file hurcolaszasra akkor felosztod a T7-et ugy hogy lesz egy FileVault-al titkositott APFS es egy (gondolom) kisebb exFAT amire atdobod az amit mashol is olvasni kell amig kell.
-
Stauffenberg
nagyúr
Sziasztok,
megjött a Samsung T7 (1TB) külső SSD-m, amit egy M1-es MacBookhoz akarok használni (legalábbis többnyire, de mindjárt rátérek). Most lenne érdemes eldöntenem milyen fájlrendszert választok neki, nem amikor már tele van írva.
A-opció:
APFS-re formázom és a MacOS saját titkosításával védem le, ekkor lényegében csak ezzel a rendszerrel lesz kompatibilis.B-opció:
exFAT megy rá és a Samsung saját megoldásával titkosítom, ekkor a MacOS és a Windows is kezelni fogja.Ami leginkább érdekel az az előnyök-hátrányok egyik és másik opciónál. Az esetek döntő részében csak MacOS-en használnám, de néha jól jönne akár a Windows kompatibilitás is. A Windowsra készült, APFS írás/olvasást biztosító szoftverekre mennyire lehet támaszkodni? Elbírnak a titkosított APFS meghajtókkal?
Az ilyen-olyan cikkekben csak annyit írnak (bővebb kifejtés nélkül), hogy az exFAT kevésbé biztonságos adatvesztés szempontjából és az APFS mellett meg nagyon gyorsak a fájlműveletek, de ez kontextus nélkül semmit nem ér.
Zömmel videó és fotó fájlokat tárolnék rajta, amikkel éppen a MacBookon dolgozom.
-
Eversmann
aktív tag
Meglett a Samsung 980 NVMe, hűtőbordát is ráraktam. 34 fokot ír a Magician
Külső T7-re másoltam nagyobb fájlokat, 350mb-al vitte. Időben fele annyi kb mint a sima vinyóról.Jut eszembe, Magician-ban standard-en hagyjátok ti a teljesítményt?
[kép] -
Sziasztok!
Van egy Samsung T7 touch külső ssd-m, 500 gigás. Nektek milyen tapasztalataitok vannak vele? Nekem nagyon furcsa dolgokat művel, ha be van kapcsolva a biztonság (a touch funkció), akkor a korábban rámásolt tartalmak “eltűnnek” róla, azaz vagy teljesen hiányoznak amiket korábban rámásoltam, vagy 0 kb-ossá változnak a fileok, vagy pedig egyszerűen olvashatatlanok lesznek. Most úgy rendben lévőnek tűnik, hogy kikapcsoltam a touch funkciót, csak hát ezért vettem ezt a fajtát. Egy ipad pro-n és egy windowsos pc-n próbáltam, mind a kettőn jelentkezik a hiba.
Ez jellemző erre, vagy kifogtam egy hibásat? -
King Unique
titán
válasz
vigyorgó #44780 üzenetére
Ha vásárolni akarsz, az a társtopik témája és ott lásd egy másik esetnél leírtakat. Egyébként igen, megfelelhet a célra többek között a Samsung T7 Portable is, ha gyárilag készre szerelt USB 3.1 Gen 2 Type-C interfészes külső SSD kell és nem pedig külön vásárolt külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás 2,5" SATA vagy M.2 SATA / PCIe NVMe alapon.
Egyébként azt nem írtad, hogy milyen port van a gépeden, mert ugye a T7 adatátviteli sebességének kihasználásához is legalább USB 3.1 Gen 2 Type-C port kell. De amúgy igen, a hagyományos szutyok pendrive-oknál gyorsabb és strapabíróbb, megbízhatóbb kb. akármelyik külső SSD. -
vigyorgó
tag
Sziasztok!
Eddig csak pendrive-ot használtam külső adattárolóként. Mivel nagyobb méretű adatot szeretnék mozgatni, arra gondoltam kipróbálok egy külső SSD-t. Árukeresőn nézegettem a választékot.Samsung T7 500 GB nyerte el a tetszésemet. Hozzáértők tanácsát szeretném kérni, hogy megbízhatóságát tekintve meg egyéb szempontokat nézve jól döntöttem e, vagy esetleg ennél a típusnál is van ajánlottabb? -
King Unique
titán
Itt normális gazda hardveren a PC, Mac, illetve asztali PC, laptop értendő, nem a tablet, okostelefon és társai mobilvackok, ahol az utóbbiaknál az is kérdéses lehet, hogy tud-e kellően stabil tápellátást biztosítani USB-n a rajta lévő port a külső SSD-nek. Szóval a laptoppal történő kipróbálás jó ötlet, ha ott rendben működik ugyanazzal az USB-kábellel a külső SSD, ellenben az adott tableten/okostelefonon nem, akkor nincs miről beszélni, az utóbbi a probléma forrása, ennyi. A diagnosztikai programnál a gyártó szoftverére céloztam, ahol ha a T7-hez mellékelt gyártói szoftverben csak a hardveres titkosítás beállítási lehetősége van és nincsen SMART, akkor marad pl.a Samsung Magician és a naprakész (5.70) HDS.
A másik hozzászólásodban linkelt Type-C - Type-C kábel ránézésre elvileg megfelelhet a célra, de hogy gyakorlatilag menyire oké, az passz. + Az szerepel a leírásban, hogy csak USB 3.1 Gen 1, a T7 meg ugye Gen 2, tehát azzal a kábellel max. az előbbi szabvány sebességén lehet használni, bár esetedben gondolom az is elég, mivel a mobilkütyükön úgysem Gen 2 portok vannak.
-
King Unique
titán
Normál esetben lehetőleg a gyárilag mellékelt USB-kábelt kellene használni, nem egy innen-onnan túrt másikat, ahol egyes mobileszközökhöz van hogy csak USB 2.0 alapú Type-C kábelt mellékelnek, amivel nyilván lassabb lesz az adatátvitel mint a gyári USB 3.1 Gen 2 típussal.
Másrészt nem derült, hogy az iPad mellett mi a másik gazda hardver, vagyis Mac/PC, macOS/Windows/egyéb OS fut-e rajta, milyen fájlrendszerre van jelenleg formázva a T7 és annál nincs-e hiba, milyen a külső meghajtó állapota a gyári/egyéb diagnosztikai program szerint, stb. -
tKb.
tag
Sziasztok!
Pár hónapja vásároltam egy külső SSD-t az iPad Pro készülékemhez kiegészítésként és hogy tároljam rajta a fontosabb dolgainat. Ez az SSD egy Samsung T7 500GB. Eddig nem igazán használtam, de a mai nap felfigyeltem arra, hogy rettentő lassan sikerül bármit is átmásolni az iPadre, sőt... hogyha megnyitok egy combosat mappát (amiben van mondjuk 30-40GB kép és videó) akkor nem is nagyon tölti be, ellenben, ha a telefonomba dugom az SSD-t akkor az betölti. Próbáltam a másolást a telefonnal is, ott is lassú volt. Az eredeti kábelnek sajnos nyoma veszett, úgyhogy az iPad töltő kábeljét használom ( USB C to USB C).
A kérdésem az lenne, hogy mi miatt működik ennyire lassan és macerásan ez az egész dolog? Mi lehet a probléma?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv, Zsombor
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Musk megerősítette, újabb országban indult be a Starlink
- Skype topic
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Túra és kirándulás topic
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Politika
- Színes, szemkímélő E Ink monitor jött a BOOX gondozásában
- További aktív témák...
- Hozz a Nyuszi Tárolót? Hozzon! Yó áron érdekel? Persze! WD 2TB LILA (WD20PURZ) INGYÉ FOX-al mégjobb?
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Crucial P3 Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest