Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Aktív témák
-
spiritex
veterán
Szerintetek normális az, hogy egy 3 hetes Samsung 830 SSD-nél 4-es értéken van a Wear Leveling Count?
Komolyan kell ezt venni, el lehet hinni a HDS-nek? És ha igen, akkor mi az oka?
És az alsó Total LBA Written 343980835-ös értéke mit és mennyi adatot jelent pontosan? 343 GB? Ez normális?
-
spiritex
veterán
semmi..
-
spiritex
veterán
válasz
Dark Archon
üzenetére
Élettartamban azt jelenti a TRIM, hogy korábban öregszenek az SSD cellái, de legalább egyformán... mert a TRIM az akárhogy is nézzük plusz írások tömegét jelenti. Igaz, hogy szétoszlatja az öregedést, és nem lesznek korán "félre rakott" cellák, amikre már nem lehet írni, de akkor is előbb öregszenek a cellák az írások miatt. Nélküle meg később öregszenek összességében a cellák, de előbb kezdenek el fogyni...
-
spiritex
veterán
Némileg off, de talán köze van az SSD-hez.
Kb. fél éve van meg a haver gépe, 3 hete raktam be neki egy Samsung 830-as SSD-t HDD helyett, amire átklónoztam a W7-et sikeresen. Mitől lehet az, hogy 2 napja 3-4x kell próbálkoznia a gépindítással mire beindul a Dell Ultrasharp U2311-es monitorja. Tehát az a gond, hogy indul a gép, mennek a ventik, de a monitoron levő sárga LED nem vált kékre, magyarul tök sötét végig. Mire utal ez?
Pár hónapos minden alkatrész:
ASUS P5G41T-M LX, FSP Aurum Gold 400W, SAPPHIRE 11168-30-20G HD5670 1GB GDDR5, KINGSTON 4096MB DDR3 1066MHz CL7 KIT, INTEL Pentium E6700 3.20GHz 775 -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Tegnap haver kipróbálta migrálni a rendszerét Macrium-mal SSD-re. Mindkét partíciót migrálta a HDD-ről, a 100 megásat, és a rendszer partíciót is.
Ami történt:
- Mivel 10 gigával nagyobb az SSD a HDD C: partíciójánál, a Macrium valamiért meghagyta partícionálatlanul azt a 10 gigát. Mi lehet az oka? Ez természetes vagy valamit nem jól állított be?
- Hiába rakja Bios-ban első helyre az SSD-t, nem arról boot-ol a gép. Ennek mi lehet az oka? Megbontani egyelőre nem merte a Raid tömböt, mert fél, hogy elúsznak az adatai.. -
-
spiritex
veterán
válasz
Tiszteletes
üzenetére
Minek írta Fire/SOUL/CD kolléga a Windows 7 költöztetése HDD-ről SSD-re - Klónozó és Backup-Restore alkalmazások tesztje cikkét, ha nem használjátok! Az általa javasolt Macrium Reflect FREE (Ingyenes!!!) progi W7 alól is tökéletesen migrálja a rendszert, úgy hogy a HDD lehúzása után azonnal indul a rendszer SSD-ről bármiféle bűvészkedés nélkül!
-
spiritex
veterán
válasz
zetecR
üzenetére
A hétvégén szereltem be egy 128 GB-os Samsung 830-ast, és nem 99%-ról indult, hanem 100%-ról. Saját szememmel láttam. Igaz, hogy a klónozás utáni első gép indítás után pár perccel már néztem is a Sentinelt, és 100%-on volt a samu.
Az lehet inkább a valóság, hogy elég rövid használat után lemegy 99%-ra, ahogy nálam is lement rövid időn belül, csak ezt valószínűleg nem veszi észre senki, mert nem a beszereléstől számított fél órán belül nézi meg a Sentinelt. -
spiritex
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha W7 alá lesz én ezt javaslom, és olyan 48-52 GB-nyi adatot lehet majd rá pakolni, hogy megtartsd a 15-20%-nyi üres helyet, ami kell a hosszútávú jó működéshez.
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi szépen, és a W7 költöztetése cikkedet is, mert anélkül nem ment volna ilyen zökkenõmentesen a dolog!
Tényleg csoda ez a Macrium, házi használatra ingyenes, ahogy mondtad, és a klónozás mellett van neki Backup/Restore funkciója is, így már meg is írtam file-ba a jelenleg tökéletesen működő rendszert! Még egyszer 1000 köszönet, most már turbó sebességen élvezem a gép szárnyalását a korábbi hdd-s fejrángatásos lomhaság után!
Még így sata2-n és IDE módban is. -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Kérlek értelmezd a látottakat! Mit szűrsz le belőlük? Előre is:

Mint a HDDSentinel képen látható megy a TRIM IDE-módban, ugyanis a deszka nem ahci-s. Sata2-es portra van dugva Sata2-es kábellel.
Íme az eredmények:
Jaa, azt elfelejtettem mondani, hogy a Macrium Reflect tökéletesen elégezte a klónozást, igaz az ssd méreténél nagyobb hdd rendszer partíció (ssd=128GB, hdd c:=135GB, amiből adat=45GB) miatt 47 percig tartott a művelet, de jó lett, azonnal indult is a rendszer gond nélkül, amint lecsatoltam a hdd-t!!!
-
spiritex
veterán
válasz
BorisGreat
üzenetére
Engem mondjuk érdekelt volna, hogy került fel a gépedre az nvstor...
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Akkor ez esetleg segíthet olyan gépeknél, ahol nem működik a TRIM?
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez nekem új! Nem úgy van, hogy SSD-n teljesen felesleges a defragmentálás, sőt még káros is? Az optimalizációs cikkben is a kikapcsolás a javasolt a minél hosszabb élettartam érdekében.. Vagy akkor most hogy van ez?
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ő itt nem tudja megtenni, amit szoktatok javasolni, hogy eszközkezelőben betallózza a Szabványos AHCI 1.0 S-ATA vezérlőt?
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
További kutatást végeztem a témában, és a 2. bekezdéssel kapcsolatban:
"2. Intel és AMD driverek csak AHCI módban támogatják a TRIM parancs küldését, de azt is csak egy bizonyos driver verzió felett."
azt tudtam még meg, hogy az Inteltõl nem tölthetõ le IDE driver a SATA vezérlõkhöz, ergo nem is tudja lecserélni a W7 alap SATA IDE driverét. Igaz, hogy a neve megváltozik a vezérlőnek PCI IDE vezérlőről pl. nálam N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller-re a chipset driver-ben levő inf-eknek köszönhetően, de mivel nincs bennük tényleges bináris driver, belül a driverek maradnak a W7 alap SATA IDE driver-ei.
(#36265) Fire/SOUL/CD
Igen? Akkor boccs. De állítólag csak a név változik meg, és ha Device Manager-ben a vezérlő driverét megnézi az ember, akkor a W7 alap drivereinek sys file-jait fogja találni. Kizárólag Intel esetében mondták ezt. Nem tudom mi az igaz, de akkor elhiszem neked! -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi szépen a teljesen világos összefoglalást! Most már világos minden!

Thanx! -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Tehát ott jön be a képbe a driver kérdése, amiket itt a fórumon sokan le-fel rakosgatnak, cserélgetnek, ha ahci-s driverről van szó! Alaplapi vezérlő esetén alaplapi driverrel akkor a Support szerint mennie kell a TRIM-nek. Jól értem?
-
spiritex
veterán
Nyilván meg kéne már venni, be kéne már rakni azt az ssd-t, és ki kéne már próbálni a gyakolatban, hogy menni fog-e a TRIM IDE-emulált módban ICH7-es déli híd mellett alaplapi cd-ről felinstallált N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller-rel, de egy kis agytágítás reményében nem bírtam ki és írtam az ASUS Support-nak, hogy szerintük mi a pálya, ami rövidítve kb. ennyi lenne:
"I recently bought an ASUS P5G41T-M LX motherboard and I installed Windows 7
Ultimate 64bit on the WD HDD what was inside the system that moment.
Now I would like to migrate the whole operating system with Paragon Migrate OS to
SSD to a brand new Samsung 830 Series SSD 128GB without the need of reinstalling
everything.
My motherboard unfortunately doesn't support AHCI in its BIOS, I can't find anything like it, there is only an option under ATA/IDE Configuration like Enhanced, so I choosed it with the [S-ATA+P-ATA] option. So my question is:
Will my N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller (which I can see under Device
Manager) support the TRIM command despite the fact that my SSD will have to
operate in IDE emulation mode under Windows7?"Érdekes módon a válasz a következő volt, amiben csak 2 dolgot tart fontosnak a TRIM parancs működéséhez, az ssd-t és az op.rendszert, a drivert nem...???
"Dear Valued Customer,
The ICH7 chipset which is on this motherboard doesn't support AHCI funtion only ICH7R which able to provide AHCI like it is presented on the official Intel documentation.
However AHCI does only the following: It provides 'hot-swapping' facilities, as well as Native Command Queuing which can improve performance slightly for mechanical hard disks, but can slow down SSDs.
On the other hand the TRIM command is dependent on the SSD itself, and the operating system supporting it. It is not dependent on the host controller, and AHCI is not a requirement. TRIM is natively supported in Windows 7, as well as Linux since kernel 2.6.33." -
spiritex
veterán
Köszi a választ!
Lenne egy új kérdésem, ami igazából a haveré, de nem tag, úgyhogy kérdeznék egyet a nevében:
Annak idején két vinyót tett a gépébe és BIOS-ban Raid1-be (tükrözésre) állította őket, tehát ő úgy mondja, hogy hardveres Raid-et hozott létre, amit a W7 a telepítéskor és az első indulásakor és azóta is 1 db fizikai lemeznek lát. Na most az lenne a kérdés, hogy ha berak egy SSD-t a gépbe és a Paragon OS to SSD-vel megpróbálja átrakni a W7-et rá, akkor nem fog valami gubancot okozni ez a Raid dolog? Simán mennie kell utána a rendszernek SSD-ről? Az SSD mérete egyébként nagyobb, mint a hdd C partíciója, és van neki 100megás partíciója is a hdd C-je előtt.
Előre is köszi! -
spiritex
veterán
Ha most megveszek egy 128gb-os 830-as samsungot, azon a legújabb firmware van már gyárilag? Illetve ha nem, akkor mindenképpen ajánlatos feltenni a legújabbat?
Fire/SOUL/CD
Köszi szépen! -
spiritex
veterán
Erre valaki?
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Csúcs a cikk! Nagyon fontos, nagyon hasznos, és rengeteg kínlódással töltött órától óvja meg az ssd-re váltókat, majd használókat! Köszi érte!!!
-
spiritex
veterán
Egy sata3-as samsung ssd-t a hozzá kapott sata3-as kábellel kell egy sata2-es portra kötni, az alaplaphoz kapott sata2-essel, vagy mindegy? Köszi előre is!
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Akkor azt ajánlod, hogy rakjam vissza a Magician szoftvert az indítópultba a 470-es 64GB-os Samsung-om szebb jövőjét segítendő? Mert amint megláttam ott, egyből kigyomláltam.. Hiba volt ezek szerint?
-
spiritex
veterán
-
spiritex
veterán
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
spiritex
veterán
válasz
gera021
üzenetére
"Javasolt az operációs rendszer, lemezvezérlő vagy annak illesztőprogramjának frissítése az optimális teljesítmény eléréséhez."
De hogy lehet az operációs rendszer illesztőprogramját frissíteni??
Szerk: Akkor már ketten vagyunk!

(#35816) radi8tor1
Na várjunk, hát nem éppen az alaplapi driverektől szoktak óva inteni és helyette az operációs rendszer, tehát a win7 driverét ajánlani??
-
spiritex
veterán
Mivel firmware frissítést bármikor kiadhatnak, tehát már jóval a megvásárlás után is, akár teljesen belakva egy ssd-t, semmilyen gondot nem szabad okoznia. Annyit szoktak csak írni, hogy mindenképpen mentse le róla az adatokat, ha vannak. De a Magician szerintem szépen végig fog vezetni a folyamaton.
-
spiritex
veterán
Ha Paragonnal csinálod akkor nem így. Hanem:
1. rádugod a partícionálatlan SSD-t a gépre,
2. bebootolsz HDD-ről,
3. feltelepíted a Paragon MigrateOStoSSD-t majd elindítod,
4. átklónozod vele a HDD system-jét az SSD-re,
5. BIOS-ban állítasz egy boot sorrendet SSD-re és most már
6. SSD-ről állsz fel.A (#35744)-as táblázat szerint Ghost-tal nem fog menni a dolog, ha a feltételeid olyanok, mint a (#35731) feltételei.
-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi! Így már tényleg világos, és tényleg nagyon hasznos a teszt, ráadásul nálam detto ugyanez lesz a helyzet kisebb-nagyobb MB eltérésekkel, de ugyanez!
Az "egyből induljon az SSD-ről a rendszer" gondolom magában foglalja azt, hogy a BIOS-ban átállítom a Boot sorrend-et. -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Rendben! Előre is köszi!
Ez a rész: "az adatpartíciót viszont az SSD fennmaradó kapacitásához méretezze"
mit jelent? Hogy automatikusan 3 partíciót hozzon létre? A 100 megásat, a rendszernek valót, és egy adatpartíciót, és az utóbbi akkora legyen, amennyi szabad hely megmarad? -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez az egész Paragon-os SSD-re utaztatás még nincs megvalósítva, csak készülök rá, mert 2-3 héten belül megveszem a 128gb-os samsungot, egyelőre csak van egy ASUS P5G41T-M LX alaplap, win7 64bit a HDD-n, amire anno sajnos felraktam az alaplap minden driverét (mert még zöldfülű voltam nagyon IDE-TRIM témában), akkor még azt sem tudtam, hogy az alaplap nem támogatja az AHCI-t.
Tehát az eddigi ismereteim alapján azt feltételezem, hogy nem fog menni a TRIM az alaplapi driverek miatt, ezért lenne jó valahogy leszednem őket, ha odakerülök, hogy ne keljen újratelepíteni a rendszert, mert tökéletesen működik, csak hát lassú a vinyó.. -
spiritex
veterán
válasz
spiritex
üzenetére
Vagy mivel a win7 64bit nem SSD-re települt, hanem egy IDE HDD-re (bár egy SATA DVD-író van a gépben), és SSD nem is volt még a gépben, lehetséges, hogy az alaplapi chipset driverek közül fel se települt az a SATA vezérlő, ami lehetetlenné teszi, hogy a TRIM működjön?
-
spiritex
veterán
Kedves Fire/SOUL/CD!
Ebben (#35718) spiritex tudnál esetleg segíteni? Van mód az alaplap driverének leszedésére? A Device Manager-ben nem tudom esetleg törölni? Vagy innen kezdve most már mindig az alaplap drivere fog feltelepülni újraindításkor bármit is csinálok?
-
spiritex
veterán
Most eszembe jutott egy probléma! A hdd-re való telepítésnél felraktam az alaplap összes driver-ét, de ugye tudjuk, hogy az IDE módban való TRIM támogatáshoz a win7 saját driver-ei kellenének. Akkor lehet, hogy mégsem tudom átrakni Paragon-nal a hdd-n levő win7-et az új SSD-re? Vagy van valami módja annak, hogy leszedjem az alaplap idevágó driver-ét? Pontosan mit kellene leszednem, és hogyan, hogy jó legyen az IDE módban való TRIM támogatás a win7 saját driver-eivel?
-
spiritex
veterán
Köszi a program tippet! Azt értem, hogy azt ajánlja a program, hogy rakjak pipát, ha az SSD-t később nem fogom felosztani több partícióra, de magyarul mit jelent az, hogy az Op.rendszer kiterjed az egész partícióra és, hogy minden rendelkezésre álló helyet használni fog? Mert ha nem rakok ide pipát, akkor mi van?
-
spiritex
veterán
Adott egy 320gb-os HDD, aminek a 100gb-os C partícióján van a win7 64bit, + ott van az a bizonyos 100mb-os partíció a C előtt, amit a win7 kreált.
Leírná nekem valaki (itt vagy priviben) a pontos menetét lépésről lépésre annak, hogyan rakhatnám át a rendszert egy 128gb-os samsung SSD-re Norton Ghost 15-el, amit az SSD-hez kapok? Előre is köszi a segítséget! -
spiritex
veterán
Szerintetek:
az, hogy kb. 20-30 win7 indításból 1x nem tölti be a win az összes Startup elemet, homokórázik vég nélkül, itt-ott kifehérednek az asztalon levő ikonok és a Start gomb, hiába kattintok bármire nem csinál semmit, illetve legrosszabb esetben megfagy az egér is, az SSD kezdődő meghibásodásának jele? Mert ha ilyenkor újraindítom a gépet minden okés lesz, és ha már működik a rendszer, akkor már soha semmi probléma nincs! Illetve napokig, hetekig nincs, egészen addig, amíg újra elő nem jön ez a boot hiba.. -
spiritex
veterán
Én ezeket az értékeket fenntartással kezeleném. Egyrészt hogy írhatja felül, hogy az egészség Excellent, kitűnő, ha alul 83% van... Másrészt ha az ember kicsit utánaszámol az értékeidnek, akkor átlagosan 4.68 óránként újraindítottad a rendszert... Ez valós??
A S.M.A.R.T.-ot megnyomva mennyit mutat a Wear leveling jobb oszlopában? -
spiritex
veterán
Ártani nem árt, csak akkor van gáz, ha nincs szünetmentesed és elmegy az áram..
Nekem nincs szünetmentesem, szóval én nem kapcsoltam be, ilyen esetben nagyon nem ajánlott, mert olyat is hallottam, hogy valakinek itt a fórumon áramszünet után nem akart elindulni a rendszere.. -
spiritex
veterán
válasz
OddMan
üzenetére
Na! Ez fontos és új info nekem! Köszi szépen! Akkor talán még egyszerűbb dolgom lesz, ha először partícionáltatom az új 128 GB-os SSD-t, kilépek a telepítőből, és átGhost-olom mindkét partíciót, a 100 megásat, és a 100 gigásat is az SSD-re. Annyi szépséghibája lesz talán csak így az egésznek, hogy nekem kell kézzel letiltanom az SSD-re káros process-eket.. Főleg defrag és indexelés.
-
spiritex
veterán
"Amúgy még egy apró megjegyzés, az Acronis TIH tud csak particiót is menteni nem csak teljes lemezt..."
Ezt hogy érted? A Ghost is tud partíciót menteni, és ezt ezer éve is tudta, nem csak teljes lemezt! Amúgy nemsokára én is csinálni fogok egy utaztatást HDD-ről előre partícionált SSD-re Ghost 15-el, majd megírom hogy sikerült.
De gondolom itt nem lenne jó az mbr visszaállítása, és a szektor by szektor, mert a HDD-n nem tolja el a win7 a szektor kezdést, úgy mint az SSD partícionálásakor, tehát nem lenne jó a rossz szektor kezdést átíratni az SSD-re... -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nekem is egy 64GB-os 470-es Samum van. Melyik program írta ki neked ezt? Mert én bármivel nézem, használható infót még nem sikerült kihoznom egyikből sem.. A CrystalDiskInfo-ban pl. nem látni sem állapot %-ot, sem olvasott/írt adatot

-
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi szépen! De az 1.1 már oké?
(#34934) Bodor
Ez azért nem túl biztató. Talán csak az ASRock ilyen, hát ez majd kiderül, ha meglépem.. -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez még mindig a haver gépe, haver deszkája, amin nekem kell megoldanom a 830-as Samsung telepítését. Jó lenne, ha ki lenne használva az SSD teljes sebessége...
Tehát ilyen a deszkája. Úgy látom 1.1-es a pci-e. Ez így jó? Ha 1.0-s lenne, akkor miért felejtős? -
spiritex
veterán
válasz
spiritex
üzenetére
Ezek olyan biztatóak:
MEGAPOWER - főleg ez, mert írja is, hogy: "A kártya támogatja az ACHI és IDE vezérlőt továbbá az NCQ-t (Native Command Queuing), Hot Plugging és az ATAPI eszközöket."
ASROCK
DELOCK
Ugye ez járható út? Van valakinek tapasztalata, hogy ez így működik-e ahci nélküli alaplapban? Hol kell ezeknek állítani a működési módjukat? Szintén a BIOS-ban? -
spiritex
veterán
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de egy Ahci nélküli alaplapba nem lehet olyan SATA2-es vagy SATA3-as SSD fogadására alkalmas PCI-os vagy PCI-e-es kártyát venni, amivel lesz ahci támogatás? Mint ahogy ugye egy USB3 nélküli gépet simán ki lehet bővíteni egy PCI-os USB3-as kártyával..
+ 1 kérdés: ha csak SATA2-es az alaplap, lehet bele rakni SATA3-as kártyát, amivel ki tudom használni egy 830-as Samsung teljes erejét? És ha van ilyen lap, akkor ahci is lesz?
-
spiritex
veterán
Azt szeretném kérdezni, hogy melyik Southbridge chipset-ek tudják az Ahci-t?
Az ICH7 az ugye nem tudja.. de pl. az ICH8?
Ez pl. ICH8-as.. -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Elolvastam a cikkedet, nagyon jó, kötelező olvasmány!
Még egy kis segítséget szeretnék kérni. Olvasás közben felmerült pár dolog:1. írod, hogy legjobb mindig sata2 ssd-t sata2 portra dugni, sata3-as ssd-t sata3-asra. És hogy egy sata2-es ssd-t felesleges sata3-ra dugni.De mi van ha csak sata2 port van az alaplapon, és sata3-as az a Samsung, amit venni szeretnék? Az is necces? A Samsung oldalán azt írja kompatibilis lefelé..
2. arról is írsz, hogy, idézem: "Az alaplapod pontos típusának birtokában(gyártó, típus, revízió), a gyártó honlapján tájékozódj arról, hogy az alaplapon hány darab, milyen sebességű SATA port található és arról is, hogy 1 vagy több SATA vezérlő teljesít szolgálatot és mely vezérlőkhöz, mely SATA portok tartoznak."
Nos, a szóban forgó P5G41T-M LX alaplap füzetében a SATA-ról csak annyi van, hogy: 4xSerial ATA 3Gb/s ports, illetve csak annyi állítási lehetőség van a Storage Configuration-ön belül, hogy ATA/IDE Configuration: Disable, Comaptible, Enhanced, utóbbi pedig S-ATA+P-ATA, S-ATA, P-ATA. Ha a gépben lesz egy SATA SSD (win7 64), egy SATA Dvd-író, és egy PATA HDD (csak adatok), akkor itt mit állítsak? Nem látom a SATA-n hol lehet bármit is állítani.
user manual -
spiritex
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Akkor már csak egy kérdés:
mi van, ha valaki XP-t szeretne használni és nincs Ahci-je? Egyértelműen felejtős neki a TRIM és marad neki a kézi ssd-optimalizáló szoftver alkalmankénti lefuttatása?(#34814) liszi70
Ne haragudj, kérnénk tőled még egy tesztet. WD HDD Ahci módban, nagyon kíváncsi vagyok mennyivel gyorsabb a sima IDE-s módnál. -
spiritex
veterán
válasz
liszi70
üzenetére
Húú, köszi, ez hasznos volt részedről nagyon!
De az IDE-s SSD így mennyivel gyorsabb egy szintén IDE módban működő (az alaplap felkínál olyat, hogy Enhanced IDE - SATA2) SATA2-es 7200-as HDD sebességénél? Így is jóval, nem?
Egy dolgot még nem értek: hogy ha nincs AHCI egy alaplapon, akkor egy sima HDD is csak IDE módban tud működni ugye, és lassabb is lesz, mintha lenne AHCI? Csak ilyen beállítási lehetőségek vannak: IDE mode: Disabled, Compatibility, Enhanced, az utóbbin belül pedig PATA, SATA2, PATA+SATA2. -
spiritex
veterán
"In case you cannot set up AHCI on your motherboard, you can still use TRIM, as it works on IDE also. If you are using Windows 7 I suggest you use Microsoft own drivers to ensure that it works."
Ezt válaszolta a Samsung ügyfélszolgálat, ami annyit jelent, hogy annak ellenére, hogy az alaplapom nem támogatja az AHCI-t, működni fog a TRIM, mert IDE-n is működik. Illetve javasolt win7 alatt az op.rendszer saját driver-ét használni, hogy biztosan menjen.
Itt pontosan melyik driver-ekre gondolnak? A sata vezérlő driver-ére? -
spiritex
veterán
Sziasztok!
Adott egy gép, ahol a lényeg ez:
- INTEL Pentium E6700 3.20GHz,
- ASUS P5G41T-M LX,
- 4 GB RAM.Nem volt pénze a havernek SSD-re, így egyelőre a win7 64-et a régi PATA HDD-jére tetette fel, de érezhetően nagyon visszafogja a rendszert, sokat csörög az író/olvasó feje szegénynek, és elég sokszor várni kell rá, sokszor nem is keveset..
Egy Samsung MZ-7PC128D/EU SSD-t szeretne hamarosan a gépébe, de ahogy keresgéltem a neten, a fenti alaplapja az ICH7 miatt nem támogatja BIOS-ból az AHCI módot, ami ugye kellene a TRIM működéséhez. Jól látom?
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mi van? Trim nélkül kell használni az SSD-t? A Samsung SSD Magician-nal kell időről időre karbantartani azt, hamár a TRIM nem képes ezt megtenni?
Az, hogy nem AHCI-vel működik mennyire rontja majd le a gyorsaságát?Előre is köszi a segítséget!
-
spiritex
veterán
Azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy a manapság kapható Sata3-as SSD-ket rá lehet-e kötni a csak Sata2-vel rendelkező ASUS P7P55D alaplapomra?
Csak annyi lesz a hátrányom, hogy nem tudom kihasználni a Sata3 nyújtotta sebességet, vagy esetleg valami más kompatibilitási probléma is adódhat? -
spiritex
veterán
válasz
netseft
üzenetére
Ez a két sor meg is oldotta a problémámat!
reg.exe add
"HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci\Controller0\Channel0" /f /v TreatAsInternalPort /t REG_DWORD /d 0x00000001
reg.exe add
"HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci\Controller0\Channel1" /f /v TreatAsInternalPort /t REG_DWORD /d 0x00000001
1000 köszönet!!!
-
spiritex
veterán
válasz
xEon1337
üzenetére
Nem =!
A hibernálás az a vinyóra írja ki a rendszer pillanatnyi állapotát, és visszatéréskor onnan olvassa vissza. Az alvó (sleep) mód pedig a memóriában hagyja, ezért "kapcsol" ki és ébred gyorsabban, de egy áramszünetnél búcsút inthetsz a korábban betöltött programok állapotától, és az el nem mentett dokumentumoktól. -
spiritex
veterán
válasz
Varázslóó
üzenetére
Hát igen, sajnos ez egy problémás széria, amit először vissza akartak hívni, aztán meg azt gondolták ki, hogy majd firmware frissítéssel oldják meg a gondot, de én úgy látom, hogy itt a többieknél nem segített semmit. Én visszavinném, hogy adjanak mást helyette, mert ez a típus ez rossz..
Aktív témák
- Sorozatok
- Milyen egeret válasszak?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Robogó, kismotor
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új - Eladó!
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- Új Class 10-es 32GB-os memóriakártya adapterrel
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro / 8/256GB / Káértyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Razer Blade 14 5900HX 16GB 1TB RTX 3070 8GB
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6750 XT 12GB Zalman T4 Plus GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Tényleg csoda ez a Macrium, házi használatra ingyenes, ahogy mondtad, és a klónozás mellett van neki Backup/Restore funkciója is, így már meg is írtam file-ba a jelenleg tökéletesen működő rendszert! Még egyszer 1000 köszönet, most már turbó sebességen élvezem a gép szárnyalását a korábbi hdd-s fejrángatásos lomhaság után!
Még így sata2-n és IDE módban is.