Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
Aktív témák
-
-
válasz
spiritex
üzenetére
Húzott gépre vagy RAM-ra esetleg RAM hibára (első körben). Azt is kérdezd meg, hogy csinált-e bármit a BIOS-al 2-3 napja. (Sajnos sokan sumákolnak, vagy csak egyszerűen nem merik megmondani, hogy turkáltak a BIOS-ban stb) Ezt elkerülendő a BIOS-t állítsd alapra, majd minden beállítást állíts be újra megfelelően, különösen odafigyelni, hogy ha AHCI volt, akkor ne hogy IDE-n maradjon, mert akkor a W7 sem fog indulni stb stb.
Ennyi infóból nem hinném, hogy az SSD a ludas, hisz ha elindul, akkor gondolom semmi gond a géppel már. Ha van még kérdésed, azt privbe beszéljük meg a továbbiakban.
-
válasz
spiritex
üzenetére
Legközelebb ilyen kérdést a tesztnél tedd fel, lehet hozzászólni hiszen...
1. Van lehetőség a partíció méretének állítására, azt nem használta
2. OS alól nem lehet RAID-et átvinni, csak bootlemezről, csak a WinPE lemezről támogatott. (A tesztnél időközben közzétettem a WinPE lemezeket leírással együtt, szóval nem okozhat gondot akár egy boot-os pendrive létrehozása sem) -
válasz
spiritex
üzenetére
Egyes SSD-k esetében igen, pl a Samsung 470-esemmel nem tudott mit kezdeni se a Magician, se a Diskeeper, miután, több hónapig W7 alatt letiltott TRIM-el használtam...
e00dgy
Egy kicsivel "feljebb" írtam errőlMonya78
Valószínűleg a Lightroom mentés procedurája nem tud egy megadott MB/s-nél többet nyújtani. Pl 40 MB/s-el ment HDD-re(ami tudna 100MB/s-et is), akkor SSD-re is 40MB/s-el fog, ergo ugyanannyi idő.
mérj egyet random-ban (tehát nem All 0x00 Fill-ben), ha az így kapott SEQ írási sebességek lényegesen magasabbak, mint a HDD-nél, akkor arról van szó, amiről írtam.oz82
ASMedia driverből ennyit lehet kicsikarni. -
válasz
spiritex
üzenetére
"Nem úgy van, hogy SSD-n teljesen felesleges a defragmentálás, sőt még káros is?"
Csak felesleges(mert az összes blokkot ugyanolyan elérési idővel ér el, mindegy, hogy az hol helyezkedik el), de nem károsabb, mint 3-4x lefuttatni a Crystal Disk Markot(ez olyan 60-80G írással terheli az SSD-t)
Szóval hogy káros, meg nem szabad ez így sületlenség, pusztán teljesen értelmetlen.Ez a program feature a Free Space-t tartja karban, nem a lefoglalt területet. Erre meg azért lehet szükség, mert egy jól belakott rendszernél(amire már nem telepítgetsz semmit) az üres és lefoglalt területek jól elkülönülnek egymástól. Az üres területekkel "semmi" nem törödik, közel sem igaz, hogy olyan állapotban vannak, hogy ha írásra kerül sor, akkor nem kell előtte karbantartani. Ha ez meg megtörténik, akkor lényegesen lassabb lesz az írás. Szóval ezt elkerülendő lehet szükség (nem kötelező a használata persze) a linkelt progi, adott feature-jére.
UI: Aki unatkozik és kíváncsi, az töltse le a HD Tune Trial-t és végezzen egy olvasási tesztet (írást ne próbáld, mert az csak az SSD letörölt állapotában megy)
-
válasz
spiritex
üzenetére
Nem, mivel nincs AHCI üzemmód a BIOS-ban. Az AS SSD-ről linkelt képen jól látszik az nvstor, ami az nvidia ide vezérlője. Ez nagy valószínűséggel, a deszkához tartozó "all in one" nvidia chipset telepítésével került fel. Na most ezzel meg még több probléma van, ugyanis a deszkának nincs W7-es drivere csak Vista, azaz W7 alá lett telepítve Vista chipset... Szóval már csak ez miatt is reinstall (minden driver-t külön-külön fel lehet telepíteni a chipset-ből, anélkül, hogy az egész telepítőt elindítaná a user, így az eszközkezelőben lévő ismeretlen eszközökhöz kézzel betallózható a driver. Ami meg esetleg ismeretlen marad, ahhoz szinte biztos, hogy jön frissítés Windows Update-ről, a nem kötelező frissítések között)
-
válasz
spiritex
üzenetére
Dehogynem, a chipset driver xarja el, a legkülönbözőbb néven, pl c200-as "BSOD" driverre cseréli, meg még ki tudja mire nem...
Elég régóta pakolok gépeket, hogy tudjam, utoljára Kr.e 2-ben pakoltam fel chipset driver-t...
Az, hogy Te deszkádon esetleg békén hagyta, az puszta "szerencse", sajnos ez közel sem így van minden esetben. Aki meg nem ért a szép szóból, az szívjon és pötty. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
spiritex
üzenetére
1. A W7 alap driverei ISATA IDE és SATA AHCIüzemmódban is támogatják a TRIM parancs küldését. Előbbit PCI IDE vezérlő, míg utóbbit Szabványos AHCI 1.0 S-ATA vezérlő néven található az eszközkezelőben
2. Intel és AMD driverek csak AHCI módban támogatják a TRIM parancs küldését, de azt is csak egy bizonyos driver verzió felett.
3. A W7 alap drivere számos alaplapi vezérlőt támogat natív módon, ezért szoktam azt javasolni, ha más egyéb nem indokolja, akkor nem kell másik AHCI driverre lecserélni. Ettől függetlenül előfordul, hogy a W7 AHCI driverrel kisebb sebességértékek mérhetőek az SSD-n, mint az adott gyártó driverével. Ezért (is) szokás "cserélgetni" az AHCI driver-t
4. Van amikor nincs választása a user-nek, mindenképp fel kell pakolni a gyártó AHCI driverét (is) tartalmazó drivert. Ilyen pl RAID használat, nagy kapacitású GPT partíciósémát használó HDD-k estén, stb. -
-
-
válasz
spiritex
üzenetére
Ha csak nem valami bennragadt raktárkészletből származik, akkor a legújabb van már rajtuk, ha nem így lenne, akkor tedd fel a legújabbat. Samsung azt az infót elfelejtette kitenni a honlapjára(a FW megjelenésekor, lehet, hogy mára már fent van az infó), hogy a FW frissítés azt a hibát is orvosolja, hogy nem minden BIOS látja a meghajtót... A user-ek a deszkákat szidták(szidják), közben meg a FW hiba okozza a jelenséget.
-
válasz
spiritex
üzenetére
Intel Support szerint (anno írtam nekik) csak az AHCI driver-ük támogatja a TRIM-et az IDE driver-ük nem. Majd a Hard Disk Sentinel megmondja, megy-e vagy sem. Ha nem, akkor meg le kell cserélni a W7 alap driver-ére.
spiritex #35825
topiktárs nem a Migrate OS to SSD-t használta, mert abban nem lehet kijelölni partíciót, ezért az eltérés (amúgy az tesztembe betettem a paragon backup and recovery 2012 free-t is) -
-
válasz
spiritex
üzenetére
Időközben módosíttattam a korábbi hozzászólásom, a Mindez képben sort illesztettem be a modikkal, azt nézd meg, és akkor egyértelmű lesz a válasz a kérdésedre.
Bodor
Nincs mit, engem is már érdekelt a dolog. Direkt olyan feltételt szabtam meg, ami egyrészről teljesen általános, ugyanakkor a klónozás szempontjából a legrosszabb felállás lehet (100 megás rész, nagyobb rendszerpartíció a hdd-n, mit az ssd és még adatpartíció is van a hdd-n) és hát számos progi elvérzett ezen. 100 megás partíció hiányában és/vagy ssd-nél kisebb rendszerpartíció esetén sokkal több átment volna, de úgy gondoltam, hogy a lehető "legrosszabb" lehetőséggel tesztelem őket.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
spiritex
üzenetére
Hétvégén 12 klónozó és backup/restore progit teszteltem le, hogy hdd-ről tegye át ssd-re, az alábbi feltételekkel
# HDD-n létezik a 100 megás rejtett partíció
# a HDD rendszerpartíciója nagyobb, mint az SSD teljes kapacitása
# a HDD rendszerpartícióján található adatmennyiség kevesebb, mint az SSD teljes kapacitása
# SSD nincs particionálvaA cél az volt, hogy a 100 megás részt is átvigye, azt ne méretezze át, a HDD rendszerpartícióját viszont az SSD fennmaradó kapacitásához méretezze és természetesen egyből induljon az SSD-ről a rendszer
Mindez képben: Alaphelyzet | Sikeres klónozást követően
A 12 alkalmazásból, mindösszesen 3 ment át a vizsgán
# Acronis True Image Home 2012 (fizetős) - 2 lépésben (backup majd restore, a Clone Disk funkciója alkalmatlan rá)
# Paragon Migrate OS to SSD (fizetős) - 1 lépésben
# Macrium Reflect Free (Ingyenes) - 2 lépésben, backup majd restoreTermészetesen ha a HDD rendszerpartíciója kisebb lett volna, mint az SSD teljes kapacitása, akkor több alkalmazás is átmehetett volna a vizsgán, hisz ott a sector by sector üzemmódok is használhatóak lettek volna, míg SSD teljes kapacitás kisebb, mint a HDD rendszerpartíciója esetén nem.
Első körben sikerüljön átklónozni az OS-t, aztán utána visszatérhetünk az IDE driver kérdésére
[ Módosította: 7 ]
-
-
spiritex
veterán
válasz
spiritex
üzenetére
Vagy mivel a win7 64bit nem SSD-re települt, hanem egy IDE HDD-re (bár egy SATA DVD-író van a gépben), és SSD nem is volt még a gépben, lehetséges, hogy az alaplapi chipset driverek közül fel se települt az a SATA vezérlő, ami lehetetlenné teszi, hogy a TRIM működjön?
-
bazsi83vp
senior tag
-
ACE-
addikt
válasz
spiritex
üzenetére
Na pont ezaz, nekem ez nem volt bekapcsolva, azt hiszem... a korábbi rendszeremnél, és S3 módba (Sleep) váltásnál ha áramszünet volt, ugye bebootolt a gép, és a windóz szólt hogy rosszul lett leállítva a gép, és ellenőrzi a merevlemezt. És azon irtó sok hibát talált. És tegnap pedig már a rendszer sem indult el. Na most a Sleep esetén az áramkimaradás az nagyjából ugyanaz, mintha működés közben van ilyen, ezért aggódni kezdtem, mivel a régi vinyókkal sosem volt ilyen.
Csak akkor a kérdésem az, ha ilyen hibát idézhet elő ez az opció bekapcsolása, mégis milyen előnnyel jár? -
OddMan
őstag
válasz
spiritex
üzenetére
Amúgy ezt tudod ellenőrizni is:
parancssorba beírod -> msinfo32
A megjelenő ablakban klikk -> Components -> Storage -> Disks
Itt a Partition Starting Offset értékét ha elosztod 4096-al, akkor egész számot kell kapnod.
Ha egész számot kapsz, akkor helyesen 4K-s szektormérethez van alignálva az adott tároló. -
-
-
spiritex
veterán
válasz
spiritex
üzenetére
Ezek olyan biztatóak:
MEGAPOWER - főleg ez, mert írja is, hogy: "A kártya támogatja az ACHI és IDE vezérlőt továbbá az NCQ-t (Native Command Queuing), Hot Plugging és az ATAPI eszközöket."
ASROCK
DELOCK
Ugye ez járható út? Van valakinek tapasztalata, hogy ez így működik-e ahci nélküli alaplapban? Hol kell ezeknek állítani a működési módjukat? Szintén a BIOS-ban? -
válasz
spiritex
üzenetére
A W7 alapdriverei (PCI IDE és AHCI) támogatják a TRIM-et. Ez az "alaptörvény" (ahogy fogalmazott valaki), amit jómagam meg még páran szintén csak 100x írtunk már le.
Ezt csak úgy lehet elxarni, ha ész nélkül feltolja a user a deszkához adott pl chipset driver-t, ami lecseréli a W7 PCI IDE driver-t és az már nem támogatja a TRIM-et. Én anno rákérdeztem az AMD és Intel support-ra ez ügyben és elég egyértelmű volt a válasz, azaz se az AMD, se az Intel IDE driverek nem támogatják a TRIM-et, csak az AHCI dricereik, de azok is csak egy bizonyos verzió felett. -
netseft
aktív tag
válasz
spiritex
üzenetére
Az AHCI miatt van. Teljesen normális, be kell állítani, hogy mit nem szeretnél ott látni.
How to Stop Drive appearing in Safely Remove Hardware -
jozsi252
veterán
válasz
spiritex
üzenetére
Valószinűleg hogy csüt péntek fele lesz meg a másik és akkor.
MaximumAmúgy hardverker-esek normálisak szóval szerintem 1 próbát megér, nyilván nemfognak nemet mondani, ha indoknak a sebességet nemis fogadják el, de hogy az új fw-vel is ugyanúgy fagy a rendszer azt már elfogják fogadni. Ha le nemis vásárolhatod, másikat helyette elküldik a gyárba aztán ott kivizsgálják és több mint valószinű hogy kapni fogsz 1 másikat.
De szerintem próbáld megbeszélni hogy levásárolhasd az árát, jobban jársz vele szeintem MaximumGame.
-
Fornax
tag
válasz
spiritex
üzenetére
átolvastam ezt a cikket. de akkor igazából nem is azt kell nézni hogy ocz vagy intel vagy akármilyen, hanem hogy milyen a vezérlője... nem tudom hogy 64 gigás elég lenne e nekem. 100 körülit akarok, most a rendszer partíciómon 38giga foglalt, windows7 és programok. ha esetleg fel akarok tenni combosabb programokat, esetleg 1-2 játékot, akkor máris kevés lenne a hely.
-
Fornax
tag
válasz
spiritex
üzenetére
persze, az világos hogy nem kell sok adatot írni rá, rendszert akarom rápakolni meg pár fontosabb programot amikhez jól jönne a sebesség, pl photoshop. csak nem tudtam hogy mennyi jelentőssége van az írásnak. gondoltam ha kb ugyanannyiba kerül és dupla annyi egyiknél mint másiknál, akkor miért vegyem a kevesebbet?
kössz az infót, olvasgatni fogom a teszteket! -
Gorneck
legenda
válasz
spiritex
üzenetére
wingomb+1 (vagy 2 vagy 3) kombokat hasznalom en is...de az nekem keves. Nem szeretek mindennek ikont kitenni.
Ha nem indexelem a sorozat/film/utils mappat, akkor hiaba potyogok a szorcs mezobe (start menusbe, nem intezosbe), nem talal semmit (ami szamomra nagyon gaz, mert nagyon lassitja igy az os hasznalatat)...par mega az indexelt file amibe tarolja az adatokat...ezert is fura nekem, hogy kolleganak rengeteg irast prezentalt ez az opcio...de sztem a monitorozassal van ott a baj...Szal felreerted, hogy bill kombokkal inditok...ugy max zune+ie+intezo.
En igy ertem az indexelest/szorcsot:
-
Gorneck
legenda
válasz
spiritex
üzenetére
Indexelni csak akkor indexel es azt amit te megadsz. Mondjuk nálam alap funkció, mert minden progit a gépen cpuz, levelek, film és társai wingomb+1-2 betűvel indítok...
Motion_Blur: Ezek alapján nem szabadna ilyet tapasztalnod. Mondjuk jó lett volna piszka mentesen kipróbálni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
spiritex
üzenetére
Hát igen, én is sokat hegesztettem a win7esen mire sikerült kiirtani belőle a sok okosságot amit alapból bekapcsolnak, mert hogy az nekem jó. Csak már nem tudtam, hogy a szemem romlott el, vagy a monitor döglődik, hogy nem látom a betűket élesen.
Jó ez a win meg szép csak ne tennének bele ennyi szemetet.
SSDt meg nem azért vesz az ember hogy sajnálja. Van az a szint, hogy vigyázok rá, kikapcsolom a nem kellő dolgokat, nem defraggolok stb. És van a túlzott babusgatás.Arról amúgy van valami leírás, hogy mivel érdemes ram driveot csinálni?
Van erre normális ingyenes tool? -
gallus
aktív tag
válasz
spiritex
üzenetére
Így van.
Nem nyílnak meg gyorsabban az ablakok, nem pattog jobban mint az XP.Szépen felsoroltad miért sajnálja az ember a jó öreg oprendszert.
Ez olyasmi, mint amikor együtt élsz egy nővel jó hosszú ideig,
kiismeritek egymást tökéletesen, minden gondolatát látod a másiknak.
20 év eltelte után egyszer csak szétmentek és jön helyette egy másik
fiatalabb, akit még fel kell fedezned.
Lehet, hogy ez nem túl jó hasonlat.
-
balpis
őstag
válasz
spiritex
üzenetére
Ha van elég RAM-od (pl. 4GB), akkor csinálj RAM-disket a cachnek.
Normálban az SSD-n tárolva, induláskor felmásolva, oda dolgozva, majd kikapcsoláskor lementve az SSD-re. Így csak egy írás naponta, s közben még az SSD-nél is gyorsabb.Hog ypontosan hogy kell, ne kérdezd, nem néztem még utána, de linux alá a napokban volt két logout bejegyzés is a témában. Biztos, hogy kis guglizással win alá is megtalálható a megoldás....
-
gallus
aktív tag
válasz
spiritex
üzenetére
Én teljes mértékben megértelek, mert ugyan ebben a cipőben járok.
Tegyük hozzá, hogy az xp-t már ismeri az ember, a win7-be pedig bele kell tanulni.
Annyi különbség van, hogy nekem az xp is ssd-n volt.
Most vettem egy picit jobbat, és egyáltalán nem gyorsabb, sőt
Bár még nem teszteltem eleget a win7-et...Tedd meg, hogy megosztod velünk, mire jutottál, itt fogok figyelni

-
-
Ribi
nagyúr
válasz
spiritex
üzenetére
Én erre mindig azt mondom, hogy nem azért vettél SSD-t, hogy utána ne használd!
Pont a temp meg az ideiglenes fileok azok amik olvasása fontos, mert állandóan használatban vannak. Ha ezeket HDDre rakod, akkor minek vettél SSD-t?
Eleinte én is HDDre raktam a chrome dolgait, de minden indításnál hallgathattam a darálást.
De amikor egy oldalt megnyitottam is végig darálta az egész cache könyvtárát. Há ha nem pont ezen kis fileok miatt vettem SSDt akkor mi másért?
Ne tegyél semmi tempet vagy hasonlót sem HDDre.
Ha meg ennyire sajnálod tedd ki vitrinbe.
Amit kevesebbet használsz és nem pici fileok, azok mehetnek winyóra.
Filmet feles SSDre rakni. Képeket is. Azokat úgyis szekvenciálisan olvassa úgyis, abban pedig a normál winyó is gyors. Adattárolásra HDD, programoknak SSD. -
balpis
őstag
válasz
spiritex
üzenetére
Ez azt jelenti, hogy az XP-d 16 sec. alatt indul HDD-ről? Minek akkor váltani?

A TV kártya kérdés most eléggé lehangolt, lehet, muszáj lesz egy XP-t meghagynom a gépemen, ha nem akarom kidobni az ilyen kártyámat?
Nem rég raktam fel win7-et, még nem próbálkoztam a kártya driverével, de nem hittem, hogy pár éves cuccal bajban leszek. Lehet, a scanneremhez szükséges SCSI kártya se fog menni - mondjuk azzal már az XP alatt is küzdeni kellett kicsit...
Elég lehangoló.
De még bizakodom, hogy ha win7-tel nem is, legalább talán ubuntuval működésre bírhatók majd ezek a HW-ek is...
Aktív témák
- Samsung 970 EVO Plus 500GB - eladva , Western 1TB M.2 2280 Blu - eladva, értékelésre vár
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagari! -
- Seagate Barracuda 4TB
- ÚJ! BONTATLAN! WD BLUE Sata SSD 1TB,2.5,560/530
- Western Digital WD Purple 8TB - WD82PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 12 Mini 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- GoPro HERO12 Black (CHDHX-121-RW) akciókamera
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

). Azert irok egy moderatornak.

Az, hogy Te deszkádon esetleg békén hagyta, az puszta "szerencse", sajnos ez közel sem így van minden esetben. Aki meg nem ért a szép szóból, az szívjon és pötty. ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

) szóval ezt a részét nem értem a kifogásodnak.