- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
F-ECT$
titán
válasz
szmegma #1001 üzenetére
És mi a helyes megoldási módja ennek a feladatnak? Én kb úgy álltam neki, hogy szisztematikusan végignéztem, hogy az első kérdésre ha A-t választok, akkor mi lesz a többi válasz, és ellentmondásba futok-e, és ha igen, akkor megnéztem B-vel, és ezt addig folytattam, míg nem maradt ellenmondás.
-
F-ECT$
titán
Tényleg hosszú lett
És innen persze SPOILER!!!!!
Először is, aki nem ismeri a 2-es számrendszert, az itt ismerje meg. A lényeg:
A kettes számrendszer helyiértékes számrendszer: jobbról balra haladva minden egyes számjegy a 2 eggyel nagyobb hatványát fejezi ki (2^0=1-től kezdve). A kettes számrendszerben ábrázolt szám értékét úgy kapjuk meg, hogy összeadjuk azokat a kettő-hatványokat, amelyek helyiértékénél 1 áll.
Tehát az
1101 nem más mint 1101 = 1*2^3 + 1*2^2 + 0*2^1 + 1*2^0 = 8 + 4 + 0 + 1 = 13.A palackos példa elég bonyolult, egyszerűsítsük le: 7 palack, 3 rab, a méreg 3 nap alatt öl és 3 nap van arra, hogy kitaláljuk, hogy melyik mérgezett. Először is írjuk fel a 7 palack sorszámát 2-es számrendszerben:
1 -> 001
2 -> 010
3 -> 011
4 -> 100
5 -> 101
6 -> 110
7 -> 111A 3 rab neve legyen A, B, C. Minden rab egy helyiértéket képvisel, A legyen 2^2, B legyen 2^1 és C legyen 2^0. Minden rabnak készítenek egy koktélt, melyből azon sorszámú borokból szerepel 1-1 csepp, ahol az ő helyiértéke 1-es, azaz a koktélok ezen borokból állnak elő:
A -> 4, 5, 6, 7
B -> 2, 3, 6, 7
C -> 1, 3, 5, 7Ezután a rabok megisszák a saját koktéljukat, megvárjuk a 3 napot, és meg fog halni 1, 2 vagy mindhárom rab. Azt állítom, hogyha felírod az ABC-t úgy, hogy 1-est írsz annak a rabnak a helyére aki meghalt, 0-t annak a helyébe aki életben maradt, akkor pont annak a palacknak a 2-es számrendszerbeli sorszámát kapod, ami mérgezett. Egy példa, meghalt: A és C. Ekkor 101 -> 5-ös palack a mérgezett. Le lehet ellenőrizni, hogy az 5-ös palackból kapott a koktéljába A és C is, de B nem, és ez semelyik másik palackra nem igaz.
No most már jöhetne is a példa, amivel az a gond, hogy 9 rabod van, amivel 2^9, azaz 512 palackot lehet csak felírni 2-es számrendszerben. Szerencsére 5 napod van hátra, és 3 nap alatt öl a méreg. Éppen ezért 3 db 500-as csoportra osztod a palackokat, és mindhárom csoportban elkészíted a 9 rab számára a koktélt. Az első adag koktélt beadod rögtön (aznap reggel), a második adagot a 1 nap múlva, a harmadik adagot pedig a két nap múlva. Így ha az első 500-as csoportban volt a méreg akkor a harmadik, ha a második csoportban, akkor a negyedik, ha pedig a harmadik csoportban, akkor az ötödik nap reggel hal meg néhány rab. A fenti módszerrel kitalálható, hogy az adott 500-as csoportból pontosan melyik palack volt mérgezett, így az ötödik nap este mehet a buli
-
F-ECT$
titán
Ha az eredmény utolsó számjegye: 6, 7, 8, 9, akkor a gondolt első szám a három jegyű szám első 2 jegye a második gondolt száma pedig 1, 2, 3 ,4, míg ha az eredmény utolsó számjegye 0, 1, 2, 3, 4 akkor az első gondolt szám a három jegyű szám első 2 számjegye -1, a második szám pedig 5, 6, 7, 8, 9.
Tehát ha pl azt mondja, hogy 666, akkor: 66 és 1, ha meg azt mondja, hogy 333, akkor 32 és 8.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Android szakmai topik
- Politika
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Villanyszerelés
- iPhone topik
- RAM topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Whirlpool AWO/C 51001 mosógép alkatrész
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Mini 64GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest