Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    válasz emiki6 #3066 üzenetére

    "Először érjek el egy bizonyos szintet és csak aztán kezdjek a saját testsúlyommal eddzeni?"
    Nem, ez rossz, ez rossz! Ne várj, mindjárt az elején úgy kell csinálni, hogy a célodnak megfelelő legyen.

    "A célom igazából az, hogy elérjek egy elvàrt izomtömeget és az is jó lenne, ha erős is lennék."
    Elmondom, mi kell neked. A klasszikus iskola ezzel kapcsolatban a következő: 12-15 ismétlés felett inkább állóképesség kerül fókuszba, ergo a folyamatos ismétlésszám növelés alapesetben nem fog erőt és tömeget hozni. (Az utóbbi időben egyébként ez megdőlni látszik, több testépítéssel foglalkozó oldalon jelent meg magas ismétlésszámú terv.) Alatta 6 ismétlésig inkább a tömeg kerül középpontba, nem véletlen, hogy a tipikus testépítő stílusú edzésterv ~10 ismétléssel operál. Ha méginkább csökkented az ismétléseket, az erő fejlesztése lesz egyre hangsúlyosabb. Minél jobban közeledsz az egy ismétléses maximumodhoz, annál inkább igaz ez. Mivel te tömeget és erőt szeretnél, ezért nem szabad eltolódnod egyik irányba sem, egy köztes megoldás kell. Ez pedig nem más, mint a Starting Strenght. Ez a program 5 ismétléssel és csak az alapgyakorlatokra támaszkodva dolgozik. Semmi sallang, izoláció, kis izomcsoportok szerinti aprólékos bontás, egyéb marhaság, hanem teljes testes edzések, összetett, nagy alapgyakorlatokkal. A fejlődést a folyamatos progresszió adja, egyszerű és hatékony terv.

    Természetesen, már csak a topic témája miatt sem mehetek el szó nélkül a saját testsúlyos edzés mellett. Mivel az izmoknak nem súlyzóra, hanem ellenállásra van szükségük a fejlődéshez, ezért a kívánt hatást saját súlyos edzéssel is elérheted (részletekbe ne menjünk bele, most az alap tömeg és erőnlét a fontos). Ehhez nagyon jó alapot nyújt a fegyenc, gyakorlatilag ugyanazon elv mentén szervezi az edzéseket, mint a fentebb említett Starting Strenght. A súlyzós alapgyakorlatok saját súlyos megfelelőin vezet végig a könyv, tudatosan tervez, betartja a fokozatosság elvét (akár a másik) és reális célokat állít eléd. Mindig csak kis lépésekben halad, ezt így is kell. Külön kiemelném, hogy az elején magasabb ismétléssel dolgozat, hogy hozzászokjon az ember és ahogy az intenzitás nő, úgy veszi vissza a volument. Hangsúlyozza a lassú, kontrollált mozdulatokat, 2-1-2-1-es ütemezést javasol (brutális módszer, én is alkalmazom). Kritizálni a módszert nem nagyon tudom, max a stílusát, a súlyzós edzést végzőket agyon fikázza, ez nem szimpatikus, de érhető marketingfogás. Ezt leszámítva alapmű.

    Véleményem szerint bármelyik módszert is választod - legyen szó súlyzós, saját testsúlyos, vagy akár hibrid edzésről -, a lényeg a következetesség és a kitartás. Tűzz ki egy célt (megtetted), ehhez hozz létre egy tervet (most javasoltam kettőt is, de úgyis saját tapasztalatok alapján bővíted ki, veszel el belőle, nem működhet mindenkinél ugyanaz) és csináld végig. Nézd meg, milyen eredményt hozott és ennek megfelelően tervezz tovább. Felhívom figyelmed arra, hogy sokáig fog tartani, mire eléred a céljaid, évek munkája lesz, mire jelentős változásokat fogsz magadon tapasztalni, de ez ne vegye el a kedved, minden egyes kis lépés tud sikerélményt adni, ha az ember megtanul örülni neki.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés